Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0235/2007) του κ. Piecyk, εξ ονόματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων σχετικά με μια μελλοντική Θαλάσσια Πολιτική για την Ένωση: ένα ευρωπαϊκό όραμα για τους ωκεανούς και τις θάλασσες (2006/2299(INI))
Willi Piecyk (PSE), εισηγητής. – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, η θαλάσσια πολιτική είναι κάτι νέο για το Σώμα. Στην έκθεση αυτή συμμετείχαν πέντε επιτροπές και πέτυχαν ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα. Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω θερμά τους συνεισηγητές κκ. Hassi, Stevenson, Chatzimarkakis και Μάτση για τη συνεργασία. Ευχαριστώ επίσης τις συνεργάτιδές μου κ. Jordan και κ. Schramm, καθώς και τον ασκούμενο Jan που έκανε καλές έρευνες, γιατί χωρίς συνεργάτες θα ήταν αδύνατον στην πράξη να εκπονηθεί αυτή η έκθεση.
Κυρίες και κύριοι, ας αναλογιστούμε την κατάσταση που επικρατεί ως προς τη θάλασσα: το 90% του εξωτερικού εμπορίου και το 40% του εσωτερικού εμπορίου της ΕΕ γίνονται μέσω θαλασσίων οδών. Το 40% του ευρωπαϊκού ΑΕγχΠ παράγεται σε παράκτιες περιοχές. Περίπου τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων προτιμούν τις ακτές για τις διακοπές τους και ο παράκτιος τουρισμός είχε μόνο το 2004 έσοδα 72 δισ. ευρώ. Όμως, ο παράκτιος τουρισμός προϋποθέτει καθαρές θάλασσες. Αυτό καθιστά σαφές ότι είναι αναγκαίο –είναι μάλιστα απαραίτητη προϋπόθεση– όχι μόνο να διατυπώσει, αλλά και να εφαρμόσει η ΕΕ μία ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.
Είναι προς τιμήν της Επιτροπής ότι με την Πράσινη Βίβλο συμπεριέλαβε στην ευρωπαϊκή ατζέντα τη θαλάσσια πολιτική. Ωστόσο, συχνά η Πράσινη Βίβλος είναι ασαφής, περιγραφική και όχι ιδιαίτερα συγκεκριμένη. Μετά από ένα έτος διαβουλεύσεων, τώρα χρειαζόμαστε λιγότερες διασκέψεις και περισσότερα μέτρα, περισσότερη συγκεκριμένη πολιτική δράση. Όπως είχε πει και ο Γκαίτε, φθάνουν πια τα λόγια, ας δούμε επιτέλους πράξεις.
Κύριε Επίτροπε, όταν θα εγκρίνουμε αύριο την έκθεση, η Επιτροπή –και φυσικά και τα κράτη μέλη– θα έχει μπροστά της πολλή δουλειά. Οι συνεργάτες μου μέτρησαν ότι το σχέδιο έκθεσης περιλαμβάνει παραπάνω από 80 αιτήματα προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Αν τα ομαδοποιήσουμε γενικά, εξακολουθούν να υπάρχουν 33 δέσμες μέτρων που περιμένουμε να υλοποιήσουν μελλοντικά το Συμβούλιο και η Επιτροπή.
Θα ήθελα να αναφέρω μόνο μερικούς σημαντικούς τομείς, όπως η ναυσιπλοΐα. Αναμένουμε να εγκρίνει το Συμβούλιο χωρίς καθυστέρηση επτά νομοθετικά μέτρα για την ασφάλεια στη θάλασσα: για τον έλεγχο του κράτους λιμένα, για λιμένες καταφυγής, για την ευθύνη μετά από ατυχήματα κλπ –αυτά τα λέω προς την πορτογαλική Προεδρία. Ένας ιδιαίτερος αναχρονισμός είναι ότι η ναυσιπλοΐα μικρών αποστάσεων εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη σαν διεθνές εμπόριο. Γι’ αυτό, η παράκτια ναυσιπλοΐα πρέπει να ενσωματωθεί επιτέλους στην εσωτερική αγορά. Όσον αφορά τους θαλάσσιους αυτοκινητοδρόμους, δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου από την έγκριση των ΔΕΔ το 2004. Εδώ πρέπει η Επιτροπή να διορίσει έναν συντονιστή για να κινηθούν επιτέλους τα πράγματα.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος: οι μεταφορές με πλοία είναι, φυσικά, συγκριτικά οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, παρόλα αυτά όμως αυτός ο τρόπος μεταφοράς δεν είναι απόλυτα καθαρός. Παράγει το 4% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, καθώς και μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εμπορία εκπομπών στη ναυσιπλοΐα, ωστόσο πιο σημαντική είναι η δραστική μείωση των εκπομπών των πλοίων και παράλληλα η χρήση ανανεώσιμων ενεργειών στα πλοία όπως η ηλιακή και η αιολική. Ταυτόχρονα, εδώ υπάρχει μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό για την ευρωπαϊκή ναυπηγική και τους προμηθευτές της. Και τέλος, στο LeaderSHIP 2015, το ζητούμενο είναι η μελλοντική ανταγωνιστικότητα ολόκληρου του κλάδου.
Μέρος της πολιτικής μας για το κλίμα που αφορά τη θάλασσα είναι να εφοδιάζονται, όπου αυτό είναι δυνατόν, τα πλοία στους λιμένες με ενέργεια από την ξηρά, κάτι που περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, πράγμα που έπρεπε να έχει ήδη γίνει.
Όσον αφορά την απασχόληση, όταν ο τομέας παραπονείται ότι οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα σχετικά επαγγέλματα, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πόσο ενεργά προωθήθηκαν τα εν λόγω επαγγέλματα στο παρελθόν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια εκπαιδευτική εκστρατεία, είναι όμως επίσης σωστό ότι οι εργαζόμενοι στα πλοία δεν πρέπει να είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.
Σχετικά με τη ρύπανση των θαλασσών: η διάθεση των αποβλήτων των πλοίων πρέπει να γίνεται στο σύνολό της στους λιμένες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η παράνομη απόρριψη πετρελαίου, ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητο, εφ’ όσον το 80% της θαλάσσιας ρύπανσης προέρχεται από την ξηρά, ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης της Επιτροπής για να λυθεί το πρόβλημα.
Όσον αφορά τις θαλάσσιες έρευνες, έχουμε εξαίρετα ινστιτούτα στην ΕΕ, που όμως δεν είναι δικτυωμένα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια γενική οργάνωση, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία θαλάσσιων επιστημών που θα περιλαμβάνει όλα τα ινστιτούτα και θα έχει μεγάλη υποστήριξη από την Επιτροπή.
Κυρία Πρόεδρε, δεν θέλω να ηθικολογήσω, όμως είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν μας χρειάζεται η θάλασσα –εμείς την χρειαζόμαστε. Συνεπώς, χρειαζόμαστε μια καλή, ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική και, ως εκ τούτου, θα κρίνουμε κάθε Προεδρία του Συμβουλίου από τις προόδους που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον όσον αφορά τη θαλάσσια πολιτική.
(Χειροκροτήματα)
Joe Borg, Μέλος της Επιτροπής. – (EN) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, όταν ξεκινήσαμε αυτήν τη διαδικασία, η φράση «προς μια μελλοντική θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση» χαρακτηριζόταν από πολλές δυνατότητες και υποσχέσεις.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της προσπάθειάς μας και ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου, δεν μιλάμε πλέον μόνο για μελλοντικά ενδεχόμενα. Μιλάμε για πράγματα που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Στις 30 Ιουνίου ολοκληρώσαμε τη διαδικασία διαβουλεύσεων. Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι από όλη την Ευρώπη μετείχαν ενεργά στη διαδικασία και εξέφρασαν την εντονότατη στήριξή τους προς αυτό το εγχείρημα. Το Κοινοβούλιο ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα κατά την προετοιμασία αυτής της συζήτησης. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εκφράσω στην αρχή της ομιλίας μου τις ευχαριστίες μου και την εκτίμησή μου στον εισηγητή, Willi Piecyk, ο οποίος συντόνισε τις διάφορες επιτροπές οι οποίες επεξεργάστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα και εκπόνησε αυτήν την εντυπωσιακή έκθεση. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους εισηγητές των διαφόρων συναρμόδιων επιτροπών για την αξιόλογη συμβολή τους, καθώς και τους υπολοίπους βουλευτές του ΕΚ οι οποίοι υποστήριξαν έντονα το εγχείρημα της θαλάσσιας πολιτικής. Ιδιαιτέρως ικανοποιητικό θεωρούμε τον ολιστικό, διατομεακό χαρακτήρα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου. Η κοινή αντίληψη την οποία αντικατοπτρίζει η έκθεση αποτελεί καλή βάση για τη μελλοντική λειτουργία μιας ολιστικής και ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής για την Ευρώπη.
Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι πραγματικά εντυπωσιακά ευρύ και είμαστε ευγνώμονες για τον σημαντικό αριθμό προτάσεων που περιλαμβάνει. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι, στον τομέα των θαλασσίων υποθέσεων, πρέπει να σημειωθεί ταχεία πρόοδος όσον αφορά τις νομοθετικές προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο και οι οποίες σχετίζονται τόσο με την ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών όσο και με την προστασία και διατήρηση του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι στόχοι της μελλοντικής θαλάσσιας πολιτικής μας απαιτούν πραγματικά την ορθή εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας από τα κράτη μέλη.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2008, η Επιτροπή ζήτησε επίσης κονδύλια για την υλοποίηση προπαρασκευαστικών δράσεων προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση ορισμένων μέτρων τα οποία προβλέπονται βάσει της νέας θαλάσσιας πολιτικής, και ευελπιστούμε ότι το Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει τα σχετικά αιτήματά μας.
Έχουμε, ειδικότερα, προετοιμαστεί για τις παρεμβάσεις μας σε τομείς όπως η ολοκλήρωση των συστημάτων εποπτείας των θαλασσίων δραστηριοτήτων, η δημιουργία ενός δικτύου δεδομένων σχετικά με τις θάλασσες και τους ωκεανούς, καθώς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στους τομείς των θαλασσίων βιομηχανιών και υπηρεσιών μέσω της προαγωγής των θαλασσίων συμπλεγμάτων το 2008. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα προγράμματα θα προσφέρουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη.
Όσον αφορά κάποια επιμέρους ζητήματα που θίγονται στην έκθεση, επιτρέψτε μου να διατυπώσω ορισμένα γενικά σχόλια. Η Επιτροπή χαιρετίζει την έκκληση του Κοινοβουλίου να διασφαλιστεί ότι η περιβαλλοντική διάσταση θα αντικατοπτρίζεται σαφώς στις προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε τον Οκτώβριο, καθώς και την πρόταση να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αλλαγής του κλίματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αναλύει τις συνεισφορές όλων των ενδιαφερομένων που σχετίζονται με την εμπορία εκπομπών και τη ναυτιλία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια στα πλοία, τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά σε ελλιμενισμένα σκάφη, την υπεράκτια αιολική ενέργεια, τη διάλυση πλοίων κ.ά. Όλες αυτές οι προτάσεις θα συμβάλουν θετικά στον χειρισμό των θεμάτων που άπτονται της αλλαγής του κλίματος και των ευρύτερων περιβαλλοντικών μελημάτων.
Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί, η στρατηγική προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της θαλάσσιας πολιτικής και αποτελεί τον περιβαλλοντικό της πυλώνα. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το ένα το άλλο.
Η Επιτροπή χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι στην έκθεση υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα των θαλασσίων μεταφορών για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι προσπάθειες με στόχο την απλούστευση και τη βελτίωση της νομοθεσίας παραμένουν ύψιστη προτεραιότητα της Επιτροπής. Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι ένα από τα λιγότερο καταστροφικά για το περιβάλλον μέσα μεταφοράς. Έχοντας κατά νου αυτήν την πτυχή, πρέπει να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων σε αυτόν τον τομέα.
Οι θαλάσσιες μεταφορές δεν είναι σημαντικές μόνο για λόγους βιωσιμότητας, καθώς συμβάλλουν στην περαιτέρω ολοκλήρωση της κοινής εσωτερικής μας αγοράς και έχουν καίρια σημασία για το εξωτερικό εμπόριο της Ευρώπης σε αυτήν την περίοδο της παγκοσμιοποίησης.
Η οικονομική σημασία των τομέων που άπτονται της θαλάσσιας πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επιτυχία μιας σειράς εθνικών και περιφερειακών συμπλεγμάτων είναι πολύ γνωστές. Η ενορχήστρωση της θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ αποκάλυψε την έντονη επιθυμία όλων των ενδιαφερομένων να ενισχυθεί και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη θαλασσίων συμπλεγμάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προωθήσει τις βέλτιστες πρακτικές και τις διασυνδέσεις μεταξύ θαλασσίων συμπλεγμάτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο μέσω της χαρτογράφησης των ευρωπαϊκών θαλασσίων συμπλεγμάτων και της ανάλυσης των δυνατοτήτων συνεργασίας τους.
Όσον αφορά τα ζητήματα που θίγονται στην έκθεση σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, η Επιτροπή θεωρεί ότι η αριστεία στη θαλάσσια έρευνα και τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για την εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι θαλάσσιοι πόροι με βιώσιμο τρόπο. Θα αποτελέσει το θεμέλιο για την επίτευξη της ολοκλήρωσης και την ενίσχυση των συνεργιών στους διάφορους τομείς της θαλάσσιας πολιτικής. Γι’ αυτό η θαλάσσια έρευνα και τεχνολογία αναγνωρίζεται ως διατομεακή προτεραιότητα στο έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και ο χειρισμός της θα τύχει ιδιαίτερης προσοχής.
Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του τουρισμού ως ατμομηχανής της βιώσιμης ανάπτυξης στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές. Συγχρόνως, ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την προώθηση της διατήρησης των πολιτισμικών, ιστορικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του θαλασσίου χώρου μας.
Εντός του 2007, προγραμματίζεται η έκδοση ανακοίνωσης στην οποία θα παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα προώθησης του βιώσιμου και ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού τουρισμού. Θα στηρίζεται στην έκθεση η οποία περιλαμβάνει τις αντιδράσεις όλων των φορέων της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας και θα προτείνει πιθανές νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, σε τομείς όπως ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, οι οποίες θα μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο συμπλήρωμα των πρωτοβουλιών των κρατών μελών.
Η Επιτροπή χαιρετίζει τη θετική προσέγγιση της έκθεσης όσον αφορά την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας στον τομέα της αλιείας. Έχουμε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό την αύξηση του αριθμού των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και την ανάπτυξη πολιτικών υποστήριξης πιο μακροπρόθεσμων προσεγγίσεων ως προς τη διαχείριση της αλιείας.
Επιπλέον, η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει προτάσεις για την προοδευτική κατάργηση των απορρίψεων. Στο πλαίσιο της δέσμης του Οκτωβρίου, η Επιτροπή θα καταθέσει επίσης προτάσεις με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και της αλιείας που διεξάγεται χωρίς την υποβολή εκθέσεων και την εφαρμογή κανόνων, καθώς και τη λήψη μέτρων κατά των καταστροφικών αλιευτικών πρακτικών.
Όσον αφορά τις κοινωνικές πτυχές, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες του Κοινοβουλίου σχετικά με τη σπανιότητα εμπειρογνωμόνων και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού για τη διαχείριση της θαλάσσιας βιομηχανίας και θα εξετάσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της έκθεσης σχετικά με τα ειδικά προγράμματα κατάρτισης με σκοπό την ευρεία κατανόηση μιας προσέγγισης με βάση το οικοσύστημα κατά τη διαχείριση των θαλασσών και ωκεανών.
Συμμεριζόμαστε επίσης την άποψη του Κοινοβουλίου ότι η εξαίρεση των ναυτικών από τις οδηγίες που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής πρέπει να αναθεωρηθεί. Ως προς τους κοινωνικούς κανόνες που ισχύουν για τους ναυτικούς, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω τη σημασία των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με σκοπό την ενσωμάτωση της ενοποιημένης σύμβασης της ΔΟΕ για τις συνθήκες εργασίας των ναυτικών στο κοινοτικό δίκαιο.
Μία τελευταία επισήμανση όσον αφορά τη διακυβέρνηση: κατέστη σαφές από τις διαβουλεύσεις μας με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς ότι, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της θαλάσσιας πολιτικής, απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των τομεακών πολιτικών και όλων των επιπέδων διακυβέρνησης. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η θέση του Κοινοβουλίου ως προς το θέμα αυτό είναι συγχρόνως επίκαιρη και σημαντική. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι η ανταλλαγή και ενθάρρυνση των βέλτιστων πρακτικών κατά τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής πρέπει να υποστηριχθεί μέσω μεθόδων οι οποίες προωθούν την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές. Προς τον σκοπό αυτόν, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε ετήσιες διασκέψεις στις οποίες θα μετέχουν αρμόδιοι παράγοντες από τις περιφέρειες, τα κράτη μέλη και την ΕΕ, περιλαμβανομένων των ενδιαφερομένων από όλους τους συναφείς τομείς. Αυτό το εγχείρημα θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της ορατότητας των θαλασσίων τομέων γενικά.
Αξιότιμοι βουλευτές, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική που αναπτύχθηκε κατά τη διαδικασία διαβούλευσης, σχεδιάζουμε να προτείνουμε μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων για τη θαλάσσια πολιτική στις 10 Οκτωβρίου και να την υποβάλουμε στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς περαιτέρω διαβούλευση. Η εν λόγω δέσμη μέτρων θα μετατρέπει το όραμα μιας νέας θαλάσσιας πολιτικής για την ΕΕ σε πραγματικότητα. Θα περιλαμβάνει δε ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία διαβούλευσης η οποία θα καταδεικνύει το εύρος και την έκτασή της ενώ θα υπογραμμίζει τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύξαμε με τους συνομιλητές μας, καθώς και μια δεύτερη ανακοίνωση στην οποία θα προτείνεται μια ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική συνοδευόμενη από ένα σχέδιο δράσης. Η πολιτική αυτή θα εστιάζεται στις πραγματικότητες που επικρατούν στον θαλάσσιο τομέα στην Ευρώπη, στη σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης όσον αφορά τις θαλάσσιες υποθέσεις και στο όραμά μας για την πολιτική και τις αρχές στις οποίες αυτή θα στηρίζεται. Θα αποσκοπεί στην προαγωγή και ανάπτυξη της βιώσιμης χρήσης των ωκεανών και των θαλασσών, εξασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα ζωής σε όλες τις περιφέρειες, προσφέροντας διαφάνεια και αυξάνοντας την ορατότητα της θαλάσσιας Ευρώπης, ενισχύοντας τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στον θαλάσσιο τομέα διεθνώς και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, αποσκοπώντας στην πλήρη εκμετάλλευση των γνώσεων και του δυναμικού για καινοτομία στις θαλάσσιες υποθέσεις στην Ευρώπη. Στο σχέδιο δράσης θα παρουσιάζονται οι προθέσεις μας όσον αφορά τους τρόπους υλοποίησης της θαλάσσιας πολιτικής μέσω του καθορισμού των δράσεων και των θεμάτων που θα καλύπτει η πρότασή μας.
Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να συγχαρώ για μια ακόμη φορά το Κοινοβούλιο και τους συναρμόδιους εισηγητές για το εξαίρετο έργο τους. Προσβλέπουμε στη συνέχιση του στενού μας διαλόγου μαζί σας τους προσεχείς μήνες προκειμένου να θέσουμε τα θεμέλια για μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική για την Ευρώπη.
Satu Hassi (Verts/ALE), συντάκτρια γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων. – (FI) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εισηγητή, κ. Willi Piecyk, για τη θαυμάσια συνεργασία μεταξύ των επιτροπών που συνεργάστηκαν τόσο στενά κατά την επεξεργασία αυτού του θέματος. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η οικονομική εκμετάλλευση της θάλασσας εξαρτάται επίσης από το πόσο καθαρή είναι η θάλασσα και πόσο υγιή είναι τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε την περιβαλλοντική διάσταση σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται για θέματα που αφορούν τις θάλασσες.
Για παράδειγμα, η κοντόθωρη πρακτική της υπεραλίευσης έχει προκαλέσει την κατάρρευση πολλών αλιευτικών αποθεμάτων, ενώ είναι επίσης ο βασικός λόγος μείωσης της βιοποικιλότητας των θαλασσών. Τα αποθέματα ιχθύων δεν μπορούν να αναγεννηθούν αν δεν μειωθούν ο όγκος της ρύπανσης των θαλασσών που προέρχεται από χερσαίες πηγές και ο όγκος των βιομηχανικών χημικών και των γεωργικών λιπασμάτων, τα οποία προκαλούν ευτροφισμό. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε κλειστές θάλασσες όπως η Βαλτική. Όπως επεσήμανε ο εισηγητής, είναι επίσης σημαντικό να μειωθούν οι εκπομπές από τον τομέα της ναυτιλίας, καθόσον αποτελεί μια από τις βασικές πηγές εκπομπών αερίων τα οποία μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε.
Η αλλαγή του κλίματος, άλλωστε, δεν συνεπάγεται μόνο την αύξηση της στάθμης των θαλασσών: συνεπάγεται επίσης την οξίνιση των θαλασσών, η οποία θα έχει δραστικές επιπτώσεις για όλα τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Jorgo Chatzimarkakis (ALDE), συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. – (DE) Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον εισηγητή που πραγματικά έθεσε νέα πρότυπα συνεργασίας. Ποτέ μέχρι τώρα δεν είδα μια τόσο εξαιρετική συνεργασία και τον συγχαίρω γι’ αυτό.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή για την παρουσίαση της Πράσινης Βίβλου και για την ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ήταν καιρός. Λέω από τη σκοπιά της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ότι ως Ευρωπαίοι μπορούμε να προσφέρουμε αρκετά στον τομέα της θαλάσσιας πολιτικής. Είμαστε από τους πρώτους στον κόσμο ως προς τις θαλάσσιες συσσωρεύσεις, παγκοσμίως πρώτοι στα ναυπηγεία, το 40% των εμπορικών στόλων βρίσκονται σε ευρωπαϊκά χέρια και το 35% του θαλάσσιου εξοπλισμού προέρχεται από την ΕΕ. Η γαλάζια βιοτεχνολογία είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας, ενώ μπορούμε να περιμένουμε αρκετά από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη θάλασσα, και η εικόνα σχετικά με τη μείωση των εκπομπών CO2 είναι επίσης καλή.
Όμως, δεν μιλάμε με μία φωνή και γι’ αυτό είναι καλό που υπάρχει τώρα αυτή η προσέγγιση. Κύριε Επίτροπε, περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τη δέσμη που θέλετε να ολοκληρώσετε τώρα. Ο κόσμος μας παρακολουθεί γιατί περιμένει αρκετά από εμάς. Περιμένουμε μια εξαίρετη δέσμη.
Struan Stevenson (PPE-DE), συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Αλιείας. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω και εγώ να ευχαριστήσω τον Willi Piecyk για τη θαυμάσια έκθεσή του και για το πρακτικό μάθημα που μας έδωσε σχετικά με το πώς πρέπει να πραγματοποιείται η συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στόχος της Επιτροπής Αλιείας ήταν η κατάρτιση μιας θαλάσσιας στρατηγικής η οποία θα αποβλέπει στην ανάπτυξη της προστασίας, στην αναβάθμιση της θαλάσσιας κληρονομιάς μας και στην ενθάρρυνση της βιώσιμης εκμετάλλευσης των θαλασσών και των ωκεανών μας· πιστεύω όμως –για να επαναλάβω μια από τις επισημάνσεις του κ. Επιτρόπου– ότι, αν δεν αντιμετωπίσουμε τώρα τα θεμελιώδη αίτια της αλλαγής του κλίματος, η όλη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί άχρηστη.
Μια βιώσιμη αλιευτική βιομηχανία θα συμβάλει στην ικανοποίηση αυτής της προϋπόθεσης και, ως εκ τούτου, αν η αλιεία δεν τοποθετηθεί με ορθό τρόπο στο επίκεντρο της θαλάσσιας στρατηγικής της ΕΕ, τότε αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν από αλιευτικά προϊόντα τα οποία θα συλλέγονται από ανθρώπους οι οποίοι θα χρησιμοποιούν μεθόδους και θα δραστηριοποιούνται σε περιοχές επί των οποίων δεν έχουμε καμία δυνατότητα ελέγχου.
Η σημασία αυτού του εξορθολογισμού της διαχείρισης δεν πρέπει να υποτιμάται. Μπορεί, άλλωστε, να προσφέρει οφέλη για όλους, αλλά και για το περιβάλλον συνολικά. Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αποτελεί προς το παρόν κανόνα ο οποίος δεν τηρείται στον θαλάσσιο τομέα της ΕΕ. Οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν τη θάλασσα πρέπει να συνεισφέρουν σε ένα ταμείο σε επίπεδο ΕΕ το οποίο θα έχει ως στόχους την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.
Στην έκθεση για την αλιεία επισημαίνεται επίσης η σημασία της βελτίωσης της εικόνας του αλιευτικού τομέα, ενώ ζητείται η διάθεση περισσότερων πόρων για την έρευνα και την εκπαίδευση με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων.
Συμφωνώ επίσης με την άποψη της Επιτροπής ότι το δίκτυο προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στα ύδατα της ΕΕ πρέπει να επεκταθεί και να δημιουργηθεί ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών προκειμένου να διασφαλιστεί ο τερματισμός της ανεξέλεγκτης υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων και της κάθετης μείωσης της βιοποικιλότητας, φαινόμενα τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα τα τελευταία χρόνια.
Αναμένω με ενδιαφέρον το σχέδιο δράσης που θα καταθέσει το φθινόπωρο η Επιτροπή.
Γιαννάκης Μάτσης (PPE-DE), εισηγητής της γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. – Κυρία Πρόεδρε, τις εισηγήσεις μου για τη ναυτιλιακή πολιτική τις συμπεριέλαβα στη γνωμοδότησή μου, που ενεκρίθη ήδη από τις αρμόδιες επιτροπές.
Καμιά όμως εισήγηση –και το τονίζω με την παρουσία του Επιτρόπου– δεν μπορεί να επιτύχει, εάν δεν προστατευθεί το περιβάλλον, το οποίο ο άνθρωπος μανιωδώς καταστρέφει με τραγικές αποδείξεις τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών και ημερών στις χώρες της Μεσογείου.
Όλοι οι σχεδιασμοί τελούν υπό την αίρεση ότι θα καταφέρουμε να διασώσουμε το περιβάλλον και να αναστρέψουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσα σε αυτή την πολιτική δράσης, αρχής γενομένης από τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης πυρόσβεσης, η οποία θα λειτουργεί με κοινές συνεισφορές μέσων αλλά και κονδύλια, κυρίως των ενδιαφερομένων κρατών μελών, και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα τους θερινούς μήνες.
Εάν υπάρχει βούληση, τα πάντα μπορούν να γίνουν και να αποτραπούν οι κίνδυνοι. Διαφορετικά οι πολιτικές μας θα μένουν γράμμα κενό περιεχομένου. Και για ποια ανάπτυξη παράκτιων περιοχών θα μιλούμε, όταν σ’ αυτές τις περιοχές δεν θα υπάρχει πλέον, ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου, τίποτε άλλο παρά καμένη γη;!
(Η Πρόεδρος διακόπτει τον ομιλητή)
Luís Queiró, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (PT) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, καταρχάς θέλω να συγχαρώ τον κ. Piecyk για το εξαίρετο έργο που επιτέλεσε τους τελευταίους μήνες. Απέδειξε ότι ξέρει να ακούει τους άλλους, να συμβιβάζει διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις και, πάνω από όλα, να υποστηρίζει ένα ολιστικό, εποικοδομητικό όραμα για μια θαλάσσια στρατηγική. Το ίδιο όραμα άλλωστε υποστήριξα και εγώ ως σκιώδης εισηγητής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών.
Αυτό καταδεικνύει ότι, εφόσον ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση, είναι δυνατόν να αναπτύξουμε την οικονομία και να προστατέψουμε το περιβάλλον, καθώς και ότι μια κατακερματισμένη προσέγγιση των θαλασσών και των ωκεανών δεν προσφέρει ουσιαστικές δυνατότητες παρεμβάσεων και μακροπρόθεσμων επιτευγμάτων. Η θάλασσα, η οποία είναι ο κατ’ εξοχήν παγκοσμιοποιημένος χώρος, έχει κεντρική σημασία για εμάς τους Ευρωπαίους. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου θα οδηγήσει στην αύξηση των θαλασσίων μεταφορών και στη συνακόλουθη ανάπτυξη αρκετών οικονομιών οι οποίες στηρίζονται σε θαλάσσιες δραστηριότητες, είναι προς όφελός μας να σκεπτόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο· κατά τη γνώμη μας, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί μια ενιαία κοινή πολιτική.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια στρατηγική προσέγγιση η οποία θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των 27 κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, της ρύπανσης, της εμπορίας ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου και της προσπάθειας διατήρησης της ασφάλειας της ευρωπαϊκής επικράτειας. Η συνεργασία πρέπει να είναι ευφυής και να ωφελεί το θαλάσσιο περιβάλλον, εξυπηρετώντας τους στόχους τόσο των οικολόγων όσο και εκείνων που θέτουν ως προτεραιότητα την οικονομία.
Η ρύπανση συνιστά απειλή για τη φύση, όμως δημιουργεί επίσης κινδύνους όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να αντλήσουμε από τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Συνεπώς, η λέξη κλειδί πρέπει να είναι η ισορροπία, και όχι οι ακραίες θέσεις οι οποίες εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη ή η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση η οποία καταστρέφει τους φυσικούς πόρους.
Ως εκ τούτου, είναι επιβεβλημένο να στρέψουμε την προσοχή μας στις δυνατότητες των θαλασσών και των ωκεανών σε ένα πλαίσιο επενδύσεων στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, διατηρώντας συγχρόνως τις παραδόσεις. Αν επιθυμούμε να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας, πρέπει να χρηματοδοτήσουμε δίκτυα επιστημόνων, να προωθήσουμε την ανταλλαγή γνώσεων, να αναπτύξουμε νέες οικονομίες και βιομηχανίες και να επενδύσουμε, επίσης, σημαντικά ποσά στις τουριστικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών ακτογραμμών, οι οποίες αποτελούν πηγή ασύγκριτου πλούτου και ποικιλομορφίας.
Εν κατακλείδι, κυρία Πρόεδρε, ευελπιστώ ότι από αύριο θα είμαστε σε θέση να πλεύσουμε σταθερά προς την κατεύθυνση της κατάρτισης και υλοποίησης αξιόλογων προτάσεων σχετικά με τη θαλάσσια πολιτική της Ευρώπης· άλλωστε, ακούσαμε ήδη τον Επίτροπο Borg να εκφράζει αυτήν την πρόθεση σήμερα στο Σώμα.
Paulo Casaca, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (PT) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κύριε Piecyk, κυρία Hassi και κύριε Stevenson, θέλω να σας συγχαρώ για το εξαίρετο έργο που έχετε επιτελέσει. Οφείλω επίσης να επισημάνω έξι βασικά μελήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής: η τρέχουσα και η μελλοντική νομοθεσία πρέπει να εντάσσονται σε ενιαίο πλαίσιο· η διαχείριση πρέπει να εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο του θαλάσσιου σχεδιασμού, συνυπολογίζοντας τα συμφέροντα όλων των πλευρών· η νομοθεσία για τη θάλασσα πρέπει να συμμορφώνεται με την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, ιδίως όσον αφορά τη συμμόρφωση με διεθνείς συμβάσεις, όπως η Σύμβαση OSPAR· η διαχείριση με βάση τα θαλάσσια οικοσυστήματα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη· η ανάπτυξη των αλιευτικών κοινοτήτων πρέπει να προωθηθεί μέσω της ίδιας προσέγγισης η οποία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στις αγροτικές περιοχές· και πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εποπτείας και εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα.
Κατά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής δεν πρέπει να επαναληφθούν τα σφάλματα της κοινής αλιευτικής πολιτικής, η οποία δημιούργησε δυσλειτουργία μεταξύ των προθέσεων των πολιτικών μέτρων και των ευεργετούμενων, αφενός, και του κόστους υλοποίησης και εποπτείας των μέτρων αυτών, αφετέρου. Σε μια περιοχή όπως οι Αζόρες, το κόστος υλοποίησης της οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική, λόγου χάρη, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κατά τη γνώμη μας, οι ενέργειες της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και από οικονομική άποψη.
Josu Ortuondo Larrea, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (ES) Κυρία Πρόεδρε, μόλις σήμερα το πρωί –καταπληκτική σύμπτωση δεδομένης αυτής της συζήτησης σχετικά με τη θαλάσσια πολιτική!– διάβασα ένα άρθρο στον Τύπο που έλεγε ότι οι άνθρωποι προέρχονται από το νερό, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό και ότι το 75% ενός ενήλικου ατόμου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο νερό.
Επιπλέον, τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από τα ύδατα των θαλασσών και των ωκεανών μας και υπάρχει ένας συνεχής κύκλος μεταφοράς νερού από τους ωκεανούς στην ατμόσφαιρα, από την ατμόσφαιρα στη Γη, και τελικά επιστρέφει στη θάλασσα μέσω των ποταμών. Επομένως, έχουμε καθήκον να επιστήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στη βιωσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα δεδομένου ότι εδώ και αρκετό καιρό ηχούνε προειδοποιητικά καμπανάκια σε όλο τον κόσμο αναφορικά με την επιδείνωση του περιβάλλοντος, γενικά, και την αλλαγή του κλίματος ειδικότερα.
Εμείς πιστεύουμε ότι σε όλα τα θεσμικά όργανα –τόσο στα κοινοτικά θεσμικά όργανα, όσο και στους κρατικούς, περιφερειακούς και τοπικούς θεσμούς– και επίσης στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να υιοθετηθούν γρήγορα μέτρα που βελτιώνουν την ποιότητα των υδάτων. Από αυτήν την άποψη, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το μεγάλο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στην πρόταση οδηγίας σχετικά με μια θαλάσσια στρατηγική. Πιστεύουμε ότι, ακριβώς όπως όταν μιλάμε για ατμοσφαιρική ρύπανση και την τρύπα του όζοντος, δεν μας μένει πολύς καιρός για να ενεργήσουμε και να αναστρέψουμε την παρούσα τάση. Αν δεν το κάνουμε το συντομότερο δυνατό, φοβάμαι ότι η ζημιά θα είναι αμετάκλητη.
Επομένως, έχουμε προτείνει να προσαρμοστεί επειγόντως το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση των σχεδίων δράσης στο πλαίσιο της νέας θαλάσσιας στρατηγικής, εναρμονίζοντάς τα με άλλα σημαντικά προγράμματα της Ένωσης, όπως εκείνα που χρηματοδοτούνται από το FEDER, το Ταμείο Συνοχής και επίσης τη γεωργική πολιτική, καθώς υπάρχουν επίσης γεωργικές δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα.
Πιστεύουμε επίσης ότι χρειαζόμαστε πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτό που συμβαίνει στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Είμαστε υπέρ του καλύτερου συντονισμού και της δικτύωσης όλων των ευρωπαϊκών ινστιτούτων θαλάσσιας έρευνας, προωθώντας είτε ένα δίκτυο είτε ένα ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ και δημιουργώντας μια βάση θαλάσσιων δεδομένων που θα είναι προσβάσιμη σε όλους.
Πρέπει να βελτιώσουμε την κατάρτιση και την πληροφόρηση σε όλα τα επίπεδα και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με τον έλεγχο και τη ρύπανση. Αναφορικά με αυτήν την πτυχή, επιμένω για άλλη μία φορά σε κάτι που λέω εδώ και χρόνια, ότι πρέπει να καταστήσουμε υποχρεωτική την εγκατάσταση συσκευών στα πλοία –συσκευών που έχουν ήδη εφευρεθεί– για τον έλεγχο της εκκένωσης και του καθαρισμού των δεξαμενών και της σεντίνας, με τη μορφή μαύρων κουτιών που δεν μπορούν να παραποιηθούν, που θα είναι η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη των εσκεμμένων απορρίψεων, αν και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό το μέτρο πρέπει να συμπληρωθεί με τη δορυφορική παρακολούθηση και εποπτεία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι εκπροσωπούν μια σημαντική ομάδα του πληθυσμού ο τρόπος ζωής της οποίας πρέπει να διασφαλιστεί για το μέλλον, αποτρέποντας την ερήμωση των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών ή την καταστροφή τους από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.
Τέλος, προτείνουμε η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» να εφαρμόζεται επίσης στον θαλάσσιο τομέα και να δημιουργηθεί ένα κοινοτικό ταμείο για τον εμπλουτισμό και τη διατήρηση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, που θα βασίζεται σε συνεισφορές από όλες τις βιομηχανικές, ενεργειακές, τουριστικές, αναψυχής και άλλους είδους δραστηριότητες που ρυπαίνουν τις θάλασσές μας.
Ian Hudghton, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (EN) Κυρία Πρόεδρε, η ΕΕ διαθέτει ακτογραμμή μήκους 65 000 περίπου χιλιομέτρων. Στη Σκωτία αντιστοιχούν σχεδόν το ένα έκτο αυτής της ακτογραμμής και 95 κατοικημένα νησιά. Είναι σαφές ότι μπορούμε να προσφέρουμε πολλά αλλά και να κερδίσουμε πολλά από μια κοινοτική θαλάσσια στρατηγική η οποία θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις παράκτιες κοινότητές μας. Η Σκωτία είναι πλούσια σε ενέργεια, καθώς διαθέτει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ έχει δυνατότητες εκμετάλλευσης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της παραγωγής ενέργειας από τα κύματα. Η Σκωτία βρίσκεται σε ιδεώδη θέση για την ανάπτυξη περαιτέρω υποδομών με τη μορφή κόμβων θαλασσίων μεταφορών. Διαθέτει εξαιρετικές ερευνητικές υποδομές για τη θαλάσσια έρευνα οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που άπτονται του θαλασσίου περιβάλλοντος και, παρά την ΚΑΠ, εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλο ποσοστό της κοινοτικής αλιευτικής βιομηχανίας.
Η ιδέα μιας θαλάσσιας στρατηγικής της ΕΕ αξίζει να χαιρετιστεί, αλλά δεν πρέπει να οδηγήσει σε αντιμετώπιση των υδάτων της ΕΕ ως κοινού πόρου χωρίς ιδιαίτερη σύνδεση με επιμέρους θαλάσσια κράτη. Η ΕΕ πρέπει να παρεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες τα θαλάσσια κράτη μας έχουν ανάγκη παρεμβάσεων ή στήριξης του στρατηγικού τους σχεδιασμού. Πρέπει να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα από την ΚΑΠ και την αποτυχία της.
Γεώργιος Τούσσας, εξ ονόματος της ομάδας GUE/NGL. – Τα αστρονομικά κέρδη των εφοπλιστών και των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία από τη μια και από την άλλη η εντατικοποίηση στο έπακρο της δουλειάς και η μαζική αντικατάσταση των ναυτεργατών από τα κράτη μέλη με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, με μισθούς πείνας που δεν ξεπερνούν τα 515 δολάρια το μήνα καθώς και τα μεγάλα ναυτικά εγκλήματα, όπως των πλοίων Erika, Prestige, Sea Diamond και άλλα, που προκάλεσαν τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές και συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη, αποτελούν σαφή δείγματα της αντιλαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός και υποκριτικό το ενδιαφέρον των εφοπλιστών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων, ότι δήθεν δεν υπάρχει επαρκές ναυτεργατικό δυναμικό και ενδιαφέρονται να προσελκύσουν ναυτεργάτες από τα κράτη μέλη στη ναυτιλία, όταν από κοινού οι ίδιοι διώχνουν μαζικά τους ευρωπαίους ναυτεργάτες από τα πλοία με συνεχείς μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων και ταυτόχρονα τους αντικαθιστούν με φτηνότερους ναυτεργάτες από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας στον κλάδο.
Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι πολύ μεγάλες για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών στις απομακρυσμένες περιοχές, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες.
Johannes Blokland, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (NL) Κύριε Πρόεδρε, η σημασία των ωκεανών είναι γνωστή. Ζούμε από αυτούς, αντλούμε την τροφή μας από αυτούς και, επιπλέον, απολαμβάνουμε τις χαρές που μας προσφέρουν. Γι’ αυτό έχει τόσο καίρια σημασία η μέριμνα για την ορθή διαχείριση των ωκεανών, κάτι που επιτυγχάνεται με εμπεριστατωμένο τρόπο στην έκθεση Piecyk. Η ορθή διαχείριση απαιτεί μια ισορροπημένη προσέγγιση στο πλαίσιο της οποίας να συνυπολογίζονται οι οικολογικές και οι οικονομικές πτυχές σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να αντλούμε και στο μέλλον οφέλη από τους ωκεανούς.
Θέλω να διατυπώσω μια επισήμανση σχετικά με την ανάπτυξη των λιμένων. Είναι σημαντικό να αναπτύξουν οι λιμένες τις δυνατότητές τους, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, κατά τρόπο που να τους επιτρέπει να συμβάλλουν με ζωτικό τρόπο στην ευημερία των πολιτών. Κατ’ εμέ, η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι διστακτική όσον αφορά την προώθηση αυτής της ανάπτυξης, τόσο από άποψη χώρου όσο και από οικονομική άποψη. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση των λιμένων τους, και η αγορά θα διασφαλίσει την αποτελεσματική διαχείριση των εμπορευματικών ροών. Προκειμένου να γίνει αυτό ορατό στο κείμενο, κατέθεσα μια σειρά τροπολογιών οι οποίες ευελπιστώ ότι θα τύχουν της στήριξής σας.
Jim Allister (NI). – (EN) Κυρία Πρόεδρε, πολλά από τα στοιχεία της δέσμης μέτρων για μια θαλάσσια πολιτική μοιάζουν ίσως εύλογα· εκείνο, όμως, που με φοβίζει όσον αφορά τη θαλάσσια πολιτική για την ΕΕ είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί από την Επιτροπή ως πρόσχημα για τον σφετερισμό αρμοδιοτήτων προκειμένου να μπορεί να ελέγχει όλες τις πτυχές της ζωής, των γεγονότων και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο καταστροφικές υπήρξαν μέχρι στιγμής οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στην ΕΕ στον τομέα της αλιευτικής πολιτικής για το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της ανισοβαρούς κοινής αλιευτικής πολιτικής, δεν έχω πολλές ελπίδες ότι θα προκύψει οτιδήποτε θετικό από την εκχώρηση του συνόλου των θαλασσίων υποθέσεων στην ΕΕ. Φοβούμαι ότι θα οδηγήσει σε θέσπιση υπερβολικών ρυθμίσεων, σε άσκηση αποπνικτικού ελέγχου και σε θέσπιση ανόητων οδηγιών. Άλλωστε, ακόμη και για την αλιεία, το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης αποτελεί συνταγή αύξησης της ανεργίας μεταξύ των αλιέων με πρόσχημα τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο της λεγόμενης «αρχής της πρόληψης».
Corien Wortmann-Kool (PPE-DE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, η θάλασσα είναι ένα μείζον αγαθό με τεράστιους πόρους, τους οποίους οφείλουμε να προφυλάξουμε σωστά. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η ολοκληρωμένη προσέγγιση αυτής της Πράσινης Βίβλου. Πρέπει, όμως, να είναι συγχρόνως πρακτική και λειτουργική, έτσι ώστε να μην υπερβούμε τα όρια.
Συμμερίζομαι την άποψη του εισηγητή ότι η μέριμνα για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα είναι σημαντική. Θέλω δε να τον συγχαρώ και εγώ για την έκθεσή του, αν και οφείλω να επισημάνω ότι η κατάρτισή της υπήρξε πολύ δύσκολη λόγω της διαδικασίας της στενότερης συνεργασίας. Έχουμε τώρα καταλήξει σε ένα εκτεταμένο έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει 147 παραγράφους. Κάτι που είναι, κατά τη γνώμη μου, ουσιαστικό και μου προξενεί λύπη είναι το γεγονός ότι η σημασία των θαλασσίων μεταφορών έχει, σε κάποιο βαθμό, τεθεί σε δεύτερη μοίρα στο πλαίσιο των νέων μέτρων, δεδομένου ιδίως ότι οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν τεράστια σημασία για τη βιωσιμότητα.
Διαθέτουμε ήδη τεράστιο αριθμό διατάξεων και κανονισμών για την προώθηση ασφαλών και φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών· όσον αφορά, όμως, τη μεταφορά και την υλοποίηση από τα κράτη μέλη, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ άσχημη. Θέλω να απευθύνω έκκληση στην Επιτροπή να μετατρέψει σε προτεραιότητα την υλοποίηση και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να διαθέτει ενισχυμένες αρμοδιότητες συντονισμού και, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να είναι σε θέση να επιβάλλει τη συμμόρφωση. Στα τέλη του 2006, η Επιτροπή υποτίθεται ότι θα εκπονούσε μελέτη σχετικά με τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής. Βρισκόμαστε τώρα στα μέσα του 2007 και, δυστυχώς, δεν έχουμε δει ακόμα τίποτε. Απευθύνω έκκληση στην Επιτροπή να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό ως επείγουσα προτεραιότητα.
Η Επιτροπή πρέπει να ζητήσει από τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη διαχείριση των ακτογραμμών, με την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι τα εν λόγω κράτη μέλη θα φέρουν τα ίδια ανάλογη αρμοδιότητα. Οι τοπικοί, περιφερειακοί και εθνικοί πολιτικοί φορείς αισθάνονται επίσης υπεύθυνοι για τη βιωσιμότητα και την προστασία αυτών των ζωνών οπότε, ιδίως όσον αφορά τα χερσαία τμήματα, πρέπει κατά τη γνώμη μου να ισχύσει η αρχή της επικουρικότητας.
Robert Navarro (PSE). – (FR) Κυρία Πρόεδρε, θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τον Willy Piecyk για το εντυπωσιακό έργο που επιτέλεσε, παρέχοντας μια επισκόπηση. Τελικά πρόκειται για μια ολοκληρωμένη, ισόρροπη έκθεση, που λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις αυτής της μελλοντικής θαλάσσιας πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα, υπογραμμίζει τη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης και των προοπτικών σταδιοδρομίας, καθώς και την επιτακτική ανάγκη τα κράτη μέλη να υπογράψουν σύντομα και να επικυρώσουν τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που αφορούν την ναυτική απασχόληση. Αυτή η απαίτηση είναι ζωτικής σημασίας, αν δεν θέλουμε να χαθεί η ευρωπαϊκή εμπειρογνωμοσύνη σε αυτό το πεδίο. Κατά τα λοιπά, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Επιτροπής και των κρατών μελών.
Σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη, η μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2008 θα τους δώσει τη δυνατότητα να δείξουν ότι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα πράγματα. Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή, καθήκον της είναι ο συντονισμός αυτής της θαλάσσιας πολιτικής. Το έργο αυτό είναι ογκωδέστατο και η απουσία σταθερής γραμμής μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε χάος. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι αξίζει να μελετηθεί η ιδέα ενός Επιτρόπου με ευθύνη τη θαλάσσια πολιτική, ο οποίος να έχει επαρκή εντολή διαιτησίας όταν παρίσταται ανάγκη. Η σταθερότητα, βεβαίως, δεν πρέπει να σημαίνει ακαμψία. Επίσης, για να προσδώσουμε την αναγκαία ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο αυτής της θαλάσσιας πολιτικής, νομίζω ότι ενδείκνυται οι περιφέρειες να συνδεθούν στενά με το εγχείρημα.
Anne E. Jensen (ALDE). – (DA) Κυρία Πρόεδρε, θέλω να υπογραμμίσω δύο πτυχές: η πρώτη αφορά τη Βαλτική Θάλασσα και η δεύτερη την ανάπτυξη των λιμένων της ΕΕ. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο εμφανής η ανάγκη για βελτίωση της ομαδικής εργασίας μεταξύ της ΕΕ, των εθνικών κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών από ό,τι στην περίπτωση της Βαλτικής Θάλασσας. Χρειαζόμαστε μια πολύ καλύτερα συντονισμένη στρατηγική για τη διάσωση του περιβάλλοντος και της αλιείας και την επίτευξη της βιώσιμης και αποδοτικής ανάπτυξης των θαλασσίων μεταφορών, στο πλαίσιο εποικοδομητικής συνεργασίας με τις χερσαίες μεταφορές.
Η Βαλτική Θάλασσα είναι μια από τις πιο μολυσμένες θάλασσες του κόσμου, και γι’ αυτό η Επιτροπή οφείλει να αναπτύξει μια ειδική στρατηγική για την περιοχή της Βαλτικής. Όσον αφορά τους λιμένες, προκειμένου να αναπτύξουμε τις θαλάσσιες μεταφορές, πρέπει να δώσουμε βάρος στη δημιουργία και επέκταση των λιμένων και των λιμενικών ζωνών, καθώς και των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με τους λιμένες. Η νέα κοινοτική στρατηγική πρέπει, συνεπώς, να περιλαμβάνει μια πολιτική για τους λιμένες η οποία θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύσσονται παράλληλα με τις εξελίξεις και τη ζήτηση της αγοράς. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη των λιμένων δεν θα εμποδιστεί από άλλα κοινοτικά νομοθετικά μέτρα και τις ερμηνείες τους.
Marian-Jean Marinescu (PPE-DE). – Aderarea României şi a Bulgariei a adus Marea Neagră la graniţa Uniunii Europene, creând astfel oportunitatea dezvoltării unei politici maritime care să cuprindă toate mările şi oceanele ce înconjoară Europa.
Marea Neagră şi Marea Mediterană reprezintă două zone de maximă importanţă pentru politica de vecinătate a Uniunii. Dezvoltarea portuară, comerţul, industria costieră, cercetarea, pescuitul şi turismul sunt elemente integrate atât politicii de vecinătate cât şi celei maritime. Reţelele de transport maritim, politicile regionale de mediu şi canalele de transport pentru resurse energetice sunt, de asemenea, incluse în planurile de acţiune ale ambelor politici. Politica maritimă europeană va veni în sprijinul politicii de vecinătate, catalizând şi complementând acţiunile acesteia.
Politica maritimă trebuie să iniţieze şi să aplice măsuri în cadrul subiectelor menţionate pentru asigura o dezvoltare convergentă atât a statelor membre cât şi a statelor riverane incluse în politica de vecinătate. O politică maritimă europeană viabilă trebuie să asigure cooperarea între statele vecine şi între acestea şi Uniune, şi să aibă capacitatea de a dirija problematicele din cadrul structurilor regionale a căror activitate s-a dovedit utilă până în prezent. O dovadă în acest sens este şi asumarea de către Uniunea Europeană a statutului de observator în cadrul BS.
Elaborarea unei politici maritime trebuie să aibă în vedere specificul fiecărei zone, ca de exemplu problema traficului de orice natură şi optimizarea tranzitului de produse energetice în cazul Mării Negre sau fenomenul migraţiei în cazul Mării Mediterane.
Acţiunile deja preconizate de către Comisie, precum comunicarea referitoare la sinergia Mării Negre trebuie sa reprezinte puncte de referinţă în consolidarea viitoarei politici maritime comune europene. Marea nu este o barieră ci o punte de legătură pentru consolidarea căreia trebuie făcut un efort comun de cunoaştere reciprocă şi solidaritate cu posibilităţi reale de implicare europeană în procesele de democratizare şi de dezvoltare ale statelor riverane.
Matthias Groote (PSE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά τον εισηγητή κ. Piecyk για την εξαίρετη εργασία του όσον αφορά αυτήν την έκθεση.
Θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι η ενέργεια. Η θάλασσα προσφέρει τεράστια ενέργεια. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ιδίως η αιολική ενέργεια που έχει μεγάλο δυναμικό, το οποίο πρέπει να εξαντλήσουμε. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Η Ευρώπη χρειάζεται συστήματα ισχυρών κινήτρων για να αναλάβουν οι επενδυτές τον κίνδυνο να επενδύσουν στην αιολική ενέργεια στη θάλασσα. Για να δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις απαιτείται συντονισμός, και γι’ αυτό επικροτώ κατηγορηματικά το γεγονός ότι στην έκθεση καλείται η Επιτροπή να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Εκτός αυτού, με το σχέδιο δράσης για την αιολική ενέργεια επιτυγχάνεται ο στόχος της κάλυψης, το 2020, του 20% των αναγκών σε πρωτογενή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως αποφασίστηκε στην εαρινή σύνοδο κορυφής.
Ακόμα, επικροτώ το γεγονός ότι στην έκθεση προβλέπεται η εγκατάσταση μιας έξυπνης υποδομής δικτύωσης. Μόνο έτσι μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το 2020 τα 50 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας ισχύος που προτείνονται στην έκθεση.
Το δεύτερο σημείο αφορά την αλλαγή του κλίματος και τη ναυσιπλοΐα. Η αλλαγή του κλίματος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις θάλασσες και τους ωκεανούς, γι’ αυτό πρέπει και ο τρόπος μεταφοράς που χρησιμοποιεί ως μέσον το νερό να συμπεριληφθεί στην εμπορία εκπομπών. Η νομοθετική διαδικασία για τη συμπερίληψη των αερομεταφορών βρίσκεται σε πρώτη ανάγνωση στο Σώμα. Ενόψει του γεγονότος ότι η ναυσιπλοΐα προξενεί πολύ περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις αερομεταφορές, υποστηρίζω το αίτημα του εισηγητή να συμπεριληφθεί η ναυσιπλοΐα στο σύστημα εμπορίας εκπομπών.
Francesco Musotto (PPE-DE). – (IT) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Borg, κυρίες και κύριοι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει για πρώτη φορά με σφαιρικό τρόπο το σύστημα των ευρωπαϊκών θαλασσών, των ωκεανών, των παράκτιων περιοχών και των νήσων. Ένας τεράστιος πλούτος για την Ευρώπη, στο έδαφος της οποίας υπάρχουν 68 000 χλμ. ακτών, διπλάσια δηλαδή σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τριπλάσια σε σχέση με τη Ρωσία. Στο παρελθόν αυτή η διάσταση και τα προβλήματά της είχαν παραμεληθεί. Η έκδοση της Πράσινης Βίβλου σηματοδοτεί μια αλλαγή κατεύθυνσης για τη θέσπιση μιας νέας θαλάσσιας πολιτικής που θα βασίζεται στον τεράστιο αυτόν πλούτο με τις μοναδικές και ανεξερεύνητες δυνατότητες.
Υπό αυτήν την άποψη, η έκθεση Piecyk –για την οποία θέλω να συγχαρώ τον συνάδελφο– αποτελεί μια σημαντική συμβολή. Ειδικότερα, συμφωνώ με το ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Πράγματι, οι ακτές αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, όπου οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών και της εντατικής εκμετάλλευσης των πόρων είναι πιο εμφανείς. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να θεσπίσουμε πολιτικές προστασίας και σεβασμού, έτσι ώστε η θάλασσα να παραμείνει ένας πόρος για τους πληθυσμούς που κατοικούν στις παράκτιες ζώνες. Κατά την άποψή μου, η έκθεση Piecyk πρέπει να συμπληρωθεί και με νέες προτάσεις που θα κατατεθούν υπό μορφή τροπολογιών, έτσι ώστε να προσδιορίζεται η εμβέλεια αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.
Μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα θα πρέπει, καταρχάς, να διαθέτει τους κατάλληλους πόρους, όπως και όλες οι άλλες πολιτικές. Για τον λόγο αυτόν, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το χρηματοδοτικό πλαίσιο πρέπει να λάβουν υπόψη τους στόχους που ορίζει η Πράσινη Βίβλος για τη θάλασσα. Εξίσου σημαντικό είναι ο Επίτροπος Ναυτιλιακών Υποθέσεων να παραμείνει ως έχει και το χαρτοφυλάκιό του να μην περιοριστεί μόνο σε ζητήματα αλιείας.
Ειδικό ενδιαφέρον, τέλος, απαιτείται για τα νησιά, τα οποία, λόγω του φυσικού τους κάλους και των χαρακτηριστικών τους, αποτελούν έναν πολύτιμο πόρο από άποψη αειφορίας και ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα.
Riitta Myller (PSE). – (FI) Κυρία Πρόεδρε, η θάλασσα απειλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Οι μεγαλύτερες από τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες θερμαίνουν και οξινίζουν τα θαλάσσια ύδατα σχηματίζονται στην ξηρά, όμως όλο και μεγαλύτερο μέρος προέρχεται τώρα από τις ίδιες τις θαλάσσιες μεταφορές. Κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα δύο αυτά προβλήματα.
Η θαλάσσια κυκλοφορία πρέπει να συμπεριληφθεί στις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα και την εμπορία εκπομπών. Η θέρμανση των θαλασσίων υδάτων ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τα οικοσυστήματα όλου του πλανήτη. Εξάλλου, πάνω από το 80% της αύξησης της θερμοκρασίας του κλιματικού συστήματος αποθηκεύεται στις θάλασσες.
Από το 1961 και μετά η θέρμανση των ωκεανών έχει επεκταθεί σε βάθος 3 000 μέτρων. Αυτό μεταβάλλει τη θαλάσσια οικολογία και την οικολογική ποικιλομορφία των θαλασσών. Ορισμένα είδη, όπως τα κοράλλια, απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ άλλα, τα λεγόμενα χωροκατακτητικά ξένα είδη, εξαπλώνονται υπερβολικά.
Η Βαλτική είναι η πιο ευάλωτη θάλασσα του κόσμου. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να αποτρέψουμε τους κινδύνους που δημιουργεί η αύξηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας, όπως οι μεταφορές πετρελαίου, ενώ η ναυτιλία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη. Πρέπει δε να βρίσκονται παντού σε λειτουργία συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.
David Casa (PPE-DE). – (MT) Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Η Ευρώπη εστιάζεται αυτήν την περίοδο σε ένα νέο όραμα για τις θάλασσές μας, το οποίο προσφέρει αναμφίβολα τεράστιες δυνατότητες. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η θάλασσα είναι ζωτικής σπουδαιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και, με την πάροδο των χρόνων, έχει καταστεί μείζον θέμα πολιτικών συζητήσεων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι συζητήσεις αυτού του είδους είναι αναγκαίες προκειμένου να υιοθετήσουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση όσον αφορά το όραμά μας για τις θάλασσες.
Οι Επίτροποι που είναι αρμόδιοι για τις πολιτικές που σχετίζονται με τη θάλασσα, ιδίως ο μαλτέζος Επίτροπος, κ. Borg, κατήρτισαν ένα έγγραφο για το μέλλον της θαλάσσιας πολιτικής της Ένωσης. Με τη δημοσίευση αυτής της Πράσινης Βίβλου ξεκίνησαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις σχετικά με τις προοπτικές μιας επιτυχούς θαλάσσιας πολιτικής, τις οποίες επικύρωσε η Επιτροπή. Στόχος ήταν να συμφωνήσουμε ως προς τους τρόπους υλοποίησης των πολιτικών για τη θάλασσα, διατηρώντας συγχρόνως τη διατηρήσιμη συνέργεια μεταξύ των επιμέρους τομέων. Αυτή η νέα θαλάσσια πολιτική θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των παράκτιων χωρών, κατά τρόπο που να αντικατοπτρίζει επίσης την περιφερειακή αναπτυξιακή πολιτική. Μια πολιτική αυτού του είδους δεν θα αυξήσει απλώς τον ανταγωνισμό, αλλά θα προστατέψει επίσης το περιβάλλον, ενώ θα ανταποκριθεί σε προκλήσεις όπως η μετανάστευση και η αλλαγή του κλίματος. Μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όπως άλλωστε έχουμε καθήκον να πράξουμε.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι ευκαιρίες που προσφέρει η κατά μέτωπο αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι εξίσου μεγάλες. Καλώ όλες και όλους τους Ευρωπαίους να αδράξουν αυτές τις ευκαιρίες. Θα ολοκληρώσω την παρέμβασή μου με την επισήμανση ότι η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σαφώς αναγκαία προκειμένου να σημειώσουμε πρόοδο. Το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται στις θάλασσές μας. Αυτό προϋποθέτει ένα νέο επίπεδο συνεργασίας, και φρονώ ότι μόνο οφέλη μπορούμε να αναμένουμε από μια τέτοια συνεργασία. Σας ευχαριστώ.
Jamila Madeira (PSE). – (PT) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, οφείλω να συγχαρώ ειλικρινά τον κ. Piecyk για την έκθεσή του. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι μεμονωμένες, τομεακές πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουμε επί του παρόντος δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που δημιουργεί αυτός ο νέος αιώνας όσον αφορά μια θαλάσσια πολιτική, ενώ οφείλουμε να προσφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ολοκληρωμένο όραμα με επεξεργασμένες λύσεις σε όλους τους τομείς. Χρειαζόμαστε λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις παράκτιες περιοχές, για τη δημιουργία υποδομών και την ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών, για τη διατήρηση των θαλασσίων και υποθαλάσσιων πόρων και για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων και κέντρων αριστείας με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών και των θαλασσών στην ΕΕ των 27. Οι θάλασσες πρέπει να προστατεύονται και η ανάπτυξή τους να προωθείται μέσω μιας κοινής, ενιαίας προσέγγισης, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να ενθαρρύνουμε και να εγγυηθούμε τον βιώσιμο τουρισμό, μια ισορροπημένη αλιευτική πολιτική, έναν πιο φιλικό για το περιβάλλον τομέα θαλασσίων μεταφορών, καθώς και την ευφυή, αποτελεσματική διατήρηση αυτής της ζωτικής πηγής πλούτου, της θάλασσας.
Η αλλαγή του κλίματος, η ρύπανση, η πίεση της αστικής επέκτασης στις παράκτιες περιοχές και η απόρριψη ακατέργαστων λυμάτων στις θάλασσές μας είναι όλα θέματα τα οποία αξίζει να προσέξουμε ιδιαιτέρως, να εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση ενός υγιούς θαλάσσιου οικοσυστήματος. Επιβάλλεται να συνδυάσουμε αυτά τα μελήματα με την καινοτομία και τις νέες πηγές ενέργειας τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε από τις θάλασσες μέσω της ενέργειας των κυμάτων, καθώς και με τη δημιουργία κέντρων αριστείας τα οποία θα είναι αφιερωμένα στη μελέτη των ωκεανών.
Για τον σκοπό αυτόν, πρέπει να φέρουμε τη θάλασσα, την κουλτούρα της θάλασσας και την εκπαίδευση σχετικά με τη θάλασσα πιο κοντά στους ευρωπαίους πολίτες και να επιστρέψουμε στις ρίζες. Οι νησιωτικές περιοχές, οι οποίες συνδέονται από τη φύση τους με τις θάλασσες, πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, όμως χρειάζεται επειγόντως να προσπαθήσουμε να εντάξουμε τις πτυχές που σχετίζονται με τη θάλασσα στην πραγματικότητα των παράκτιων περιοχών στην ηπειρωτική Ευρώπη, οι οποίες είναι κατ’ εξοχήν και λόγω παράδοσης...
(Η Πρόεδρος διακόπτει την ομιλήτρια)
Margie Sudre (PPE-DE). – (FR) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες αναφέρονται αρκετές φορές στην Πράσινη Βίβλο, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό παραμένουν σε δεύτερη προτεραιότητα στο πλαίσιο της συνολικής εξέτασης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη θαλάσσια πολιτική, παρά τη γεωγραφική τους θέση στον Ινδικό Ωκεανό, στον Ατλαντικό και στην Καραϊβική, και παρά το γεγονός ότι αυτές οι περιφέρειες συγκαταλέγονται μεταξύ των περιφερειών που κατεξοχήν τις αφορά το θέμα της βιώσιμης διαχείρισης της θάλασσας, του ωκεανού και των παράκτιων ζωνών. Επομένως, η θέσπιση ενός ερευνητικού δικτύου για τη θαλάσσια τροπική βιοποικιλότητα, του Net–Biome, ενός έργου που χρηματοδοτείται από το έκτο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη (ΠΠΕΑ) και που συγκεντρώνει επτά εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, καθώς και ορισμένες υπερπόντιες χώρες και εδάφη, αποτελεί σημαντική πρόοδο στον τομέα της βιώσιμης θαλάσσιας διαχείρισης και της έρευνας και ανάπτυξης στο τροπικό θαλάσσιο περιβάλλον.
Οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες αντιμετωπίζουν αντιξοότητες όπως τσουνάμι, κυκλώνες και, βεβαίως, αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, τόσους πολλούς κατακλυσμούς, που αποδυναμώνουν το περιβάλλον και τον βυθό. Και εσείς η ίδια, κυρία Επίτροπε, υπήρξατε θύμα μίας από αυτές τις αντιξοότητες, αφού αναγκαστήκατε να εγκαταλείψετε ένα ταξίδι στη Ρεϊνιόν τον περασμένο Μάρτιο, λόγω του κυκλώνα Gemede. Η εμπειρία των εξόχως απόκεντρων περιφερειών όσον αφορά την πρόληψη των καταστροφών και τον περιορισμό της τρωτότητας των παράκτιων ζωνών, πρέπει να κομίσει σημαντική προστιθέμενη αξία στον κοινό μας στοχασμό. Επιπλέον, πολύ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού τίθεται στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες το ερώτημα της ισορροπίας μεταξύ τουρισμού και θαλάσσιου περιβάλλοντος, ούτως ώστε αυτός ο τομέας δραστηριοτήτων να επιτρέψει τη βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις περιφέρειες, όπου ο τουρισμός είναι μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος.
Τέλος, ανακύπτει το θέμα της συμβατότητας των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών στο πεδίο της αλιείας, διότι οι περιφέρειές μας πρέπει να ενισχύσουν την ασφάλεια στη θάλασσα και να καταστήσουν ελκυστικότερες τις θέσεις εργασίας του τομέα της αλιείας, τη στιγμή που με την τρέχουσα πολιτική επιδιώκεται να περιοριστεί η ισχύς και ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών, μεταξύ άλλων στις περιφέρειές μας όπου το επίπεδο των πόρων δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο.
Ελπίζω ότι ο τρέχων προβληματισμός θα καταλήξει στην ανάδειξη μιας συνεπούς συνολικής ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής, όπου θα αναγνωρίζεται ο ειδικός ρόλος των εξόχως απόκεντρων περιφερειών, σε επίπεδο ανάλογο με το εμβριθές επίπεδο γνώσης τους για τη θάλασσα. Τέλος, θέλω να ολοκληρώσω ευχαριστώντας τον Willi Piecyk για το έργο του.
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. DOS SANTOS Αντιπροέδρου
Richard Howitt (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, χαιρετίζω την Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής και λαμβάνω σήμερα τον λόγο για να παρουσιάσω την υποψηφιότητα της περιφέρειάς μου, της Ανατολικής Αγγλίας, ως έδρας του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς διαθέτουμε 700 χιλιόμετρα πεδινής ακτογραμμής, σημαντικούς λιμένες στο Great Yarmouth, το Ipswich, το Felixstowe, το Harwich και το Tilbury, περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς στο βόρειο Norfolk και στις εκβολές των ποταμών Stour και Orwell, η φιλοδοξία για την καλλιέργεια καλύτερης σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της θάλασσας αποτελεί για εμάς πρακτική και όχι θεωρητική επιδίωξη.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του κέντρου προαγωγής της ανανεώσιμης ενέργειας στο Lowestoft –το οποίο χρηματοδοτείται από την Κοινότητα και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το τρέχον έτος– όπου οι δυνατότητες της περιφέρειάς μου όσον αφορά την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μπορούν να καλύψουν το 25% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου για ηλεκτρική ενέργεια και να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αύξηση της στάθμης των θαλασσών –κατά 40 εκατοστά έως το 2050 στην Ανατολική Αγγλία– σημαίνει ότι τα τρέχοντα σχέδια για την προστασία της ακτογραμμής έναντι της διάβρωσης και των πλημμυρών δεν είναι καθόλου αρκετά για την περιφέρειά μας και την Ευρώπη. Οι καταστροφικές πλημμύρες του 1953 στην περιφέρεια East Anglia προκάλεσαν τον θάνατο 307 ατόμων, ενώ σήμερα σχεδόν μισό εκατομμύριο ιδιοκτησίες διατρέχουν κίνδυνο. Πρέπει, λοιπόν, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.
Τέλος, η θαλάσσια στρατηγική πρέπει να προωθεί την οικονομική ανάπτυξη στις παραθαλάσσιες περιφέρειες. Πάσχουμε από το σύνδρομο της απομακρυσμένης περιφέρειας. Στην περιφέρειά μου, οι περιοχές King’s Lynn, Clacton-on-Sea, Southend-on-Sea και Thurrock περιλαμβάνονται στο κορυφαίο 10% των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες εμφανίζουν πολλαπλά μειονεκτήματα. Στους τομείς της ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών, του τουρισμού και της ανάπλασης, οφείλουμε να καταστήσουμε πραγματικότητα την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Rosa Miguélez Ramos (PSE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον κ. Willi Piecyk για το εξαιρετικό έργο που επιτέλεσε ως εισηγητής, διότι είναι σαφώς ζωτική για την Ευρώπη η υιοθέτηση μας ολοκληρωμένης και αειφόρου προσέγγισης όσον αφορά τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας διενεργούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά η θάλασσα εκπροσωπεί επίσης άλλες αξίες που είναι λιγότερο εμπορικές, αλλά σχετίζονται με την πιο βαθιά ταυτότητα και κουλτούρα των λαών μας.
Λυπάμαι που η αλιεία ήταν μάλλον θολή σε αυτήν την Πράσινη Βίβλο, παρά το γεγονός ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής και αντικείμενο μιας κοινής πολιτικής. Εκτός από την οικονομική της σημασία, η αλιεία είναι ζωτική για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της κουλτούρας σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Είμαι πεπεισμένη ότι αυτός ο τομέας θα είναι ένας από τους μεγάλους ευεργετούμενους της καλύτερης ολοκλήρωσης με άλλες πολιτικές που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως η βελτίωση της κατάρτισης και των συνθηκών ζωής και εργασίας των ναυτικών και η αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα, που είναι σημαντική για να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργούν οι θάλασσες και οι ωκεανοί.
Ως μια ευρωπαία από τη Γαλικία –μια θαλάσσια περιφέρεια– είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η πολιτική πρόκειται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για τις παράκτιες περιοχές, τις πόλεις και τους πληθυσμούς τους.
Emanuel Jardim Fernandes (PSE). – (PT) Κύριε Πρόεδρε, θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τον κ. Piecyk για την εξαίρετη έκθεσή του καθώς και για την προθυμία του να λάβει υπόψη και να ενσωματώσει στο κείμενο της έκθεσης συνεισφορές οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποσαφήνιση της ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά της.
Καθώς κατάγομαι από νησί, σε μια άκρως απομακρυσμένη θαλάσσια περιφέρεια, οι συνεισφορές μου είχαν ως σκοπό να διασφαλιστεί η επαρκής αναγνώριση της σημασίας των άκρως απομακρυσμένων περιφερειών για την κατάρτιση και αποτελεσματική υλοποίηση της θαλάσσιας πολιτικής μας, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του τεράστιου εύρους γνώσεων που διαθέτουν για τους ωκεανούς και τις θάλασσες, καθώς και της συνακόλουθης κατανομής των ευθυνών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άκρως απομακρυσμένων περιφερειών. Οι συνεισφορές μου αφορούσαν τη βελτίωση της διαχείρισης και τη βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλασσίων πόρων· την ενίσχυση των παράκτιων περιοχών μέσω της προσεκτικής οργάνωσης της ακτογραμμής και της λήψης ειδικών μέτρων ανάπτυξης μιας ευρύτερης πολιτικής για τις ακτές· την ενίσχυση φιλικών για το περιβάλλον μορφών θαλασσίων μεταφορών, μεταξύ άλλων, μέσω της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους λιμένες η οποία θα συνάδει με τον χαρακτήρα των ευρωπαϊκών λιμένων· την υποστήριξη της θαλάσσιας έρευνας, ιδίως στους τομείς της ιατρικής, της ενέργειας και των θαλασσίων πόρων εν γένει· την προαγωγή των κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος· και, τέλος, την επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων στον ναυτιλιακό τομέα, είτε απασχολούνται στη θάλασσα είτε στην ξηρά, καθώς και τη διαβεβαίωση ότι θα λαμβάνεται πλήρως υπόψη ο τουρισμός, μια από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις θάλασσες και τους ωκεανούς.
Karin Jöns (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, θα ήθελα να ευχαριστήσω και εγώ θερμά τον κ. Piecyk για την πραγματικά εξαίρετη έκθεσή του.
Κατάγομαι από μια περιοχή που έχει θαλάσσια παράδοση με βαθιές ρίζες. Η υπεραλίευση των θαλασσών και η πτώχευση αρκετών ναυπηγείων είχαν ως αποτέλεσμα ανεργία έως και 20%, όμως τώρα υπάρχει και πάλι ναυπηγική δραστηριότητα. Αντί για επεξεργασία ψαριών, σήμερα χρειάζεται βιοτεχνολογία. Οι αιολικές εγκαταστάσεις είναι όλο και συχνότερα υπεράκτιες. Δίδεται μεγάλη σημασία στην έρευνα του κλίματος. Αυτό είναι αποτέλεσμα εκτεταμένων επενδύσεων όχι μόνο στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και στην κατάρτιση και επιμόρφωση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προώθηση της κατάρτισης στα θαλάσσια επαγγέλματα. Εδώ δημιουργούνται καλές και ασφαλείς θέσεις εργασίας. Το αναπτυξιακό δυναμικό εκτιμάται σε περίπου 15% για τα επόμενα πέντε χρόνια και χαίρομαι διότι η έκθεση του κ. Piecyk δίνει σαφή προτεραιότητα σε αυτό, σε αντίθεση με την Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής.
Τελειώνοντας απευθύνω έκκληση προς όλους τους συναδέλφους να εγκρίνουν την τροπολογία της Ομάδας μου που έχει ως στόχο να σταματήσουν οι ναυτικοί να θεωρούνται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Πρέπει να ισχύουν απεριόριστα και γι’ αυτούς οι ευρωπαϊκές ελάχιστες προδιαγραφές της εργατικής νομοθεσίας.
Joe Borg, Μέλος της Επιτροπής. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι βουλευτές, για μία ακόμη φορά οι σημερινές παρεμβάσεις σας στο Σώμα καταδεικνύουν την προσήλωση του Κοινοβουλίου στην υλοποίηση της θαλάσσιας πολιτικής, γεγονός που αποδεικνύει σαφώς το θαυμάσιο επίπεδο συντονισμού που πέτυχε ο κ. Piecyk.
Στις παρεμβάσεις σας, θίξατε μια σειρά θεμάτων τα οποία χρήζουν σίγουρα περαιτέρω μελέτης και εξέτασης, ιδίως ενόψει των προετοιμασιών για την έγκριση της Γαλάζιας Βίβλου από την Επιτροπή τον προσεχή Οκτώβριο.
Επιτρέψτε μου να δηλώσω με σαφήνεια ότι στόχος των προσπαθειών μας στο πεδίο της θαλάσσιας πολιτικής είναι η εκμετάλλευση του δυναμικού που υφίσταται ως προς τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών και των θαλασσών μας. Προσεγγίζουμε για πρώτη φορά αυτόν τον θαλάσσιο χώρο με ολοκληρωμένο και ολιστικό τρόπο και επιδιώκουμε να εστιάσουμε τις παρεμβάσεις μας στους τομείς στους οποίους θεωρούμε ότι προσφέρεται η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Θέλω να υπογραμμίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε τη συγκέντρωση εξουσιών, αλλά την παροχή κινήτρων για τον συντονισμό και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην άσκηση της θαλάσσιας πολιτικής σε σύγκριση με την κατάσταση που ισχύει σήμερα.
Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας και όχι στο τέρμα της. Θα έχουμε περαιτέρω ευκαιρίες να συνεχίσουμε την ανάπτυξη των θέσεών μας για πολλά από τα θέματα που εθίγησαν. Επιτρέψτε μου απλώς να επαναλάβω ότι η θαλάσσια πολιτική δεν μπορεί να έχει προκρούστειο χαρακτήρα. Πρέπει να συνυπολογιστούν καταλλήλως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφορετικών θαλασσών που περιβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιτρέψτε μου, τέλος, να προσθέσω μια επισήμανση σχετικά με τις περιφερειακές πτυχές. Αναμφίβολα, θεωρούμε ότι η περιφερειακή διάσταση είναι κεντρικής σημασίας παράγοντας σε αυτό μας το εγχείρημα, ενώ εστιαζόμαστε ιδιαιτέρως και στη διαπεριφερειακή διάσταση. Σας διαβεβαιώνω ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε περιφερειακό επίπεδο και οι περιφερειακές παρεμβάσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας κατά την προώθηση αυτού του θέματος.
Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη.
Γραπτές δηλώσεις (άρθρο 142)
Viorica-Pompilia-Georgeta Moisuc (ITS), în scris. – Raportul domnului Willi Piecyk din Comisia pentru transport si turism abordează un ansamblu de probleme de cea mai mare actualitate privitor la stabilirea unor reguli şi percepte general valabile pentru statele membre ale U.E. în vederea protejării şi exploatării raţionale a apelor mărilor şi oceanelor.
Mă voi referi la unele chestiuni legate de specificul situaţiei la Marea Neagră, mare de frontieră externă a Uniunii, şi anume: după căderea regimului comunist în România, dezvoltarea turismului pe litoralul de vest al Mării Negre a atras o creştere îngrijorătoare a poluării apelor mării din cauza nenumăratelor restaurante deschise chiar pe plajă, restaurante care deversează în mare reziduurile de tot felul; în acelaşi timp plaja s-a îngustat foarte mult din cauza acestor stabilimente.
Poluarea Marii Negre este datorată în bună măsură şi exploatării neraţionale a Deltei Dunării - al doilea fluviu ca mărime în Europa după Volga. Asupra echilibrului biologic al Deltei, asupra faunei şi florei unice în Europa, are un puternic impact negativ construirea de către Ucraina a canalului Bâstroe - acţiune împotriva căreia s-au pronunţat specialişti din toată lumea.
Pentru aceste motive, la care se pot adăuga multe altele, considerăm că propunerile făcute de raportor şi în special construirea unei politici europene maritime unice pe baza prevederilor din Cartea Verde sunt bine venite şi le susţinem în întregime.
Dominique Vlasto (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Με αυτήν την έκθεση, μπορούμε σαφώς να δούμε το δυναμικό που μπορεί να κερδίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από μια πιο ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, η οποία θα αντικαταστήσει τα κατακερματισμένα και ειδικά μέτρα με πιο συνεπείς προτάσεις. Στην Πράσινη Βίβλο της, η Επιτροπή μόλις που τα κατάφερε, ας αναγνωρίσουμε όμως ότι δεν βοηθούμε και πολύ την κατάσταση με αυτήν τη μακροσκελέστατη και με ελλιπή διάρθρωση έκθεση.
Θα μνημονεύσω τέσσερις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε: τη συμφιλίωση της οικονομικής ανάπτυξης με την περιβαλλοντική προστασία, περιλαμβανομένων των θεμάτων της θαλάσσιας ασφάλειας και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας· την επιτυχία της ανάπτυξης των παράκτιων ζωνών ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά οι οικονομικές με τις φυσικές δραστηριότητες των παραλιμένιων και οικιστικών περιοχών· τη μετάβαση από την παραδοσιακή οικονομία προς νέους τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως είναι οι θαλάσσιες βιοτεχνολογίες και οι νέες ενεργειακές πηγές· τη θέσπιση αποτελεσματικής διακυβέρνησης, αυτήν την πολιτική και διοικητική πρόκληση από την οποία εξαρτάται η συνολική επιτυχία.
Υπάρχει, βεβαίως, πραγματικό δυναμικό για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη θάλασσα, οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν μεταξύ 3% και 5% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ), αλλά θα είναι δύσκολο να εναρμονιστούν όλα αυτά και θα απαιτηθεί αποτελεσματικός συντονισμός.
Σε αυτήν την έκθεση, η ΕΕ είναι πρωτοπόρος και επιδεικνύει τις φιλοδοξίες της. Μένει να βρει τα μέσα για να περάσει από το όραμα σε μια ολοκληρωμένη πολιτική.