Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Δημοκρατικός έλεγχος στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (συζήτηση)
MPphoto
 
 

  Gay Mitchell, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (EN) Κυρία Πρόεδρε, εκτιμώ ιδιαίτερα τα σχόλια και το περιεχόμενο της απάντησης της Επιτρόπου εδώ σήμερα το απόγευμα. Πρέπει να πω ότι δεν θα περίμενα τίποτα λιγότερο από εκείνη. Διαπίστωσα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του Μηχανισμού Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (ΜΣΑ), συχνά όταν βρισκόμασταν σε τέλμα, ότι η Επίτροπος προσέφερε ασφαλώς μεγάλη βοήθεια στην προσπάθεια να προχωρήσει αυτή η κατάσταση, όπως και ο συνάδελφός της, Επίτροπος Michel.

Με ικανοποίηση επίσης άκουσα αυτά που είπε για τα ετήσια προγράμματα δράσης διότι πραγματικά πρέπει να αναλάβουμε δράση σε σχέση με την επιστολή που η Επίτροπος Ferrero Waldner και ο Επίτροπος Michel απέστειλαν στην κ. Morgantini και σε μένα ως εισηγητή σχετικά με τον ΜΣΑ, διότι σε αυτή την επιστολή κατέστη σαφές ότι το Κοινοβούλιο θα αποφάσιζε μόνο του για το ποιες δομές θα συγκροτούσε και τα προγράμματα και τα έγγραφα στρατηγικής που θα εξέταζε.

Πρέπει να πω επίσης ότι, δεδομένου ότι ο ΜΣΑ εγκρίθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο και αποτελεί μια νέα διαδικασία για όλους μας, το Κοινοβούλιο βρίσκεται υπ’ ατμόν. Εκεί όπου απέτυχε, άκουσα ορισμένες πολύ κακές αναφορές για τη στάση κάποιων στην Επιτροπή σε σχέση με τα ετήσια προγράμματα δράσης. Από την εμπειρία μου ως προέδρου της ομάδας Γ, η οποία εξέταζε ορισμένες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να πω ότι η συνεργασία ήταν πολύ καλή. Και πιστεύω ότι η Επίτροπος πρέπει να ενθαρρύνει τη συνέχιση της καλής συνεργασίας διότι δημιουργεί μια καλή ατμόσφαιρα γενικά και δημιουργεί μια πολύ καλή σχέση συνεργασίας. Επιτρέπει σε όλους μας να αξιοποιήσουμε τη βέλτιστη εμπειρία μας για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που όλοι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή τους αναπτυξιακούς στόχους της Χιλιετίας και τις ανάγκες των πολύ φτωχών πληθυσμών σε ένα μέρος του κόσμου που υποφέρει.

Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της τρέχουσας περιόδου. Έγινε πολλή δουλειά από την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο για να καταφέρει η ΕΕ να εφαρμόσει καλύτερα τις αναπτυξιακές πολιτικές της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον μηχανισμό αναπτυξιακής συνεργασίας, καταστήσαμε σαφές ότι δεν θέλαμε να εμπλακούμε στη μικροδιαχείριση. Η μικροδιαχείριση ανήκει στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο αλλά θέλουμε να έχουμε την επιτήρηση. Είναι σωστό να έχει την επιτήρηση το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή δεν πρέπει να φοβάται τυχόν συμμετοχή του Κοινοβουλίου σε αυτό το πλαίσιο. Εμείς, η Επιτροπή και το Συμβούλιο, πρέπει να είμαστε εταίροι στην προσπάθεια να είμαστε αποτελεσματικοί, και όχι ανταγωνιστές που προσπαθούν να κρατήσουν μυστικά για τον εαυτό τους. Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για την αποτελεσματική παροχή βοήθειας στις χώρες που προσπαθούμε να βοηθήσουμε;

Γίνονται τα πρώτα βήματα του νέου πλαισίου ΜΣΑ και όλοι έχουμε ευθύνες για την επιτυχία του. Ο ΜΣΑ τυποποίησε τις δομές, αναγνωρίζοντας τη σημαντική λειτουργία που θα μπορούσε να έχει το Κοινοβούλιο με τον ρόλο του ως επόπτης και σύμβουλος. Εργαστήκαμε σκληρά ελέγχοντας τα έγγραφα στρατηγικής που εκπονήθηκαν από την Επιτροπή, για να διατυπώσουμε θέσεις για τις διάφορες πτυχές αυτών των στρατηγικών. Προσδοκώ από την Επιτροπή να εξετάσει προσεκτικά τις θέσεις μας για τα έγγραφα στρατηγικής.

Στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου μας, πρέπει να επιμείνουμε στη συνεχή εστίαση της πολιτικής στην επίτευξη των ΑΣΧ, οι οποίοι αποσκοπούν στην εξάλειψη ορισμένων από τις χειρότερες μορφές φτώχειας στον κόσμο. Το Κοινοβούλιο πρέπει να λαμβάνει διαρκώς διαβεβαιώσεις προς ικανοποίησή του.

Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα στην αρχή του έτους όταν άκουσα από τη γερμανική Προεδρία ότι θα διαβίβαζαν τα έγγραφα ΑΚΕ στο Κοινοβούλιο με τον ίδιο τρόπο που είχαν διαβιβάσει τα έγγραφα για τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Τώρα ξέρω ότι ένα κράτος μέλος –αν και ίσως γίνομαι άδικος σε αυτό το θέμα– ήγειρε αντιρρήσεις γι’ αυτό. Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτών των εγγράφων και ακούγεται πολύ καλό να αντιμετωπιστεί αυτό με κάποιον τρόπο από τα κράτη μέλη της ΚΣΙΕ ή της ΑΚΕ. Αλλά, σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευσης Ίσης Εκπροσώπησης και η ομάδα των κρατών Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού αυτής της Συνέλευσης δεν συνεδριάζουν συνεχώς και δεν υπάρχουν οι δομές για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο ελέγχου.

Εμείς έχουμε τρεις μόνιμες επιτροπές και ίσως σε επιλεκτική βάση ελέγχου θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ορισμένες πτυχές αυτών για να τις εξετάσουμε. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την ανάγκη του Κοινοβουλίου εδώ να πάρει ό,τι έγγραφα επιθυμεί και να τα ελέγξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι πάντα η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας. Δεν είμαστε ανταγωνιστές. Μπορούμε να εργαστούμε μαζί. Για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του μέσου αναπτυξιακής συνεργασίας, προσπαθούσαμε να πείσουμε την Επιτροπή και άλλους ότι θέλουμε πραγματικά να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα αληθινά καλό μέσο. Τελικά, όταν μας άκουσαν, βρήκαμε αυτό το μέσο.

Κυρία Επίτροπε, μην ακούτε τις κακές συμβουλές. Μην ακούτε τους ανθρώπους που δημιουργούν εμπόδια. Είμαστε στην ίδια ομάδα. Θέλουμε να επιτύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους της Χιλιετίας. Μην αποκρύπτετε από το Κοινοβούλιο πληροφορίες που θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζει στον εποπτικό ρόλο του. Θα δείτε ότι θα ανταποκριθούμε με γενναιοδωρία, αποτελεσματικά και χρήσιμα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνδρομή σας εδώ σήμερα το απόγευμα.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου