Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2006/2270(INI)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή των εγγράφων :

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0248/2007

Συζήτηση :

PV 10/07/2007 - 6
CRE 10/07/2007 - 6

Ψηφοφορία :

PV 11/07/2007 - 7.12
CRE 11/07/2007 - 7.12
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2007)0338

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

8. Αιτιολογήσεις ψήφου
Συνοπτικά πρακτικά
  

- Χρονοδιάγραμμα των περιόδων συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - 2008

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Andersson, Göran Färm, Anna Hedh, Inger Segelström και Åsa Westlund (PSE), γραπτώς. (SV) Μολονότι είμαστε αντίθετοι στη διεξαγωγή περιόδων συνόδου του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επιλέξαμε να καταψηφίσουμε την πρόταση για την κατάργηση των συνεδριάσεων της Πέμπτης από τις περιόδους συνόδου του Στρασβούργου. Θέλουμε οι δραστηριότητες του Κοινοβουλίου να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες, αλλά μια αλλαγή που περιορίζεται στην κατάργηση των συνεδριάσεων της Πέμπτης θα είχε απλά το αποτέλεσμα να κάνει το έργο του Κοινοβουλίου λιγότερο αποτελεσματικό. Η εξοικονόμηση που θα συνεπαγόταν αυτή η αλλαγή θα ήταν οριακή και τα περιβαλλοντικά οφέλη ανύπαρκτα, καθώς θα διατηρούνταν ο ίδιος όγκος μεταφορών και τα ίδια κτίρια θα χρειάζονταν και στο μέλλον επίσης.

Επιθυμούμε να δούμε μια πραγματική αλλαγή, που προϋποθέτει μια μοναδική έδρα και χώρο εργασίας για το Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες – κάτι που προτείναμε επίσης στην έκθεση Leinen σχετικά με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE), γραπτώς. (EN) Υπερψήφισα όλες τις τροπολογίες επί του χρονοδιαγράμματος που μείωναν τον χρόνο που αναλώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η πόλη είναι όμορφη και οι άνθρωποί της θαυμάσιοι. Αλλά πρέπει να θέσουμε τέρμα σε αυτόν τον περιπλανώμενο θίασο που το κόστος του ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια βρετανικές λίρες τον χρόνο για τους Ευρωπαίους και ταυτόχρονα παρεμποδίζει την αποτελεσματικότητα του έργου της Ένωσης. Το παρόν Κοινοβούλιο χρειάζεται έναν ενιαίο χώρο εργασίας για λόγους πολιτικής και οικονομίας. Πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να το επιτύχουμε αυτό.

 
  
MPphoto
 
 

  Timothy Kirkhope (PPE-DE), γραπτώς. (EN) Εγώ και οι βρετανοί συνάδελφοί μου του Συντηρητικού κόμματος πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει μια μόνιμη έδρα – στις Βρυξέλλες. Έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια προκειμένου να θέσουμε τέρμα στην ύπαρξη δύο εδρών και στα 200 εκατομμύρια ευρώ που αυτό στοιχίζει ετησίως στον φορολογούμενο και στα εκατομμύρια λίρες που κοστίζει στον βρετανό φορολογούμενο. Επιπλέον, ανησυχούμε σοβαρά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ύπαρξης δύο εδρών από την άποψη των εκπομπών άνθρακα.

Υποστηρίξαμε μια τροπολογία επί του χρονοδιαγράμματος για το 2008 που αποσκοπούσε στην κατάργηση των συνεδριάσεων την ημέρα της Πέμπτης στο Στρασβούργο. Αυτό δεν αποτελεί κατ’ ουδένα τρόπο εναλλακτική λύση στη δεοντολογική θέση που υποστηρίζουμε η οποία είναι να τερματιστούν οι σύνοδοι στο Στρασβούργο, αλλά αναγνώριση του γεγονότος ότι οι Συνθήκες απαιτούν επί του παρόντος να διεξάγονται 12 σύνοδοι στο Στρασβούργο. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμπεριλάβει αυτό το θέμα στην εντολή της ΔΔ, το μόνο φόρουμ όπου μπορεί να επιλυθεί αυτό το θέμα.

 
  
  

- Έκθεση Jo Leinen (A6-0279/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Hannu Takkula (ALDE). – (FI) Κύριε Πρόεδρε, είναι προφανές ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ένωση πρέπει να διασαφηνιστεί. Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει, ωστόσο, ότι η Ένωση πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας ομοσπονδίας με συγκεντρωμένη εξουσία. Ψήφισα υπέρ της διατήρησης της εξουσίας κατά κύριο λόγο στα κράτη μέλη και η Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να ασκεί μόνο που την εξουσία που τα ανεξάρτητα κράτη μέλη είναι έτοιμα και πρόθυμα να της παραχωρήσουν.

Όσον αφορά αυτή την ψηφοφορία για το αν η Διακυβερνητική Διάσκεψη πρέπει να εξετάσει το θέμα της έδρας του Κοινοβουλίου, δεν πιστεύω ότι είναι ενδεδειγμένο να μπει στην ατζέντα της ΔΔ. Ωστόσο, αν η ΔΔ εξετάσει το θέμα, και αν αποφασίσουμε να έχουμε μόνο μία έδρα, το οποίο θα ήταν μια λογική λύση, πιστεύω ότι το Στρασβούργο είναι το καλύτερο μέρος, διότι το Στρασβούργο είναι η αληθινή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Δεν πιστεύω, ωστόσο, ότι αυτό θα ήταν ρεαλιστικό.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Andersson, Göran Färm, Inger Segelström και Åsa Westlund (PSE), γραπτώς. (SV) Ψηφίσαμε υπέρ της έκθεσης, αν και δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι σύμβολα όπως η σημαία και ο ύμνος έχουν αφαιρεθεί από το νέο σχέδιο Συνθήκης. Ούτε πιστεύουμε ότι το σχέδιο Συνθήκης δίνει μια εντύπωση δυσπιστίας απέναντι στην Ένωση και στέλνει λάθος μηνύματα στην κοινή γνώμη.

Είναι θετικό ότι διατηρείται το βασικό περιεχόμενο του αρχικού σχεδίου Συντάγματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η διεύρυνση γίνεται πιο εύκολη, ότι ενισχύονται οι συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμα ανάληψης συνδικαλιστικής δράσης σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές και ότι η διαφάνεια στην ΕΕ πρόκειται να αυξηθεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Johannes Blokland (IND/DEM), γραπτώς. (NL) Λίγο πριν, καταψήφισα το ψήφισμα του κ. Leinen σχετικά με τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΔ) και ο λόγος είναι ότι είμαι αντίθετος στη σύγκληση αυτής της ΔΔ, καθώς υποστηρίζω τη θέσπιση μιας νέας συνθήκης.

Ο λόγος για τον οποίο ψήφισα αρνητικά είναι το γεγονός ότι, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, το ψήφισμα συνεχίζει να αναφέρεται σε ορισμένα στοιχεία της Συνταγματικής Συνθήκης, όπως η χρήση της λέξης «σύνταγμα» και τα σύμβολα της Ένωσης. Αφετέρου, είμαι, αν μη τι άλλο, ανακουφισμένος που η νέα συνθήκη έχει απαλλαγεί από τον συνταγματικό της συμβολισμό –θέση που, στην πραγματικότητα, συμμερίζεται και η ολλανδική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ απαλλάσσεται εν μέρει από τις μεγάλες φιλοδοξίες της.

Δεν μπορώ επίσης να ταυτιστώ με τα σκληρά λόγια που απευθύνονται σε εκείνα τα κράτη μέλη που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια εξαίρεση από τον Χάρτη. Ακόμη και χωρίς ρητή αναφορά στη νέα συνθήκη, ο Χάρτης παραμένει νομικά δεσμευτικός. Επομένως, πρόκειται κυρίως για μια περίπτωση συμβολισμού.

Ψήφισα κατά αυτού του ψηφίσματος ακριβώς διότι συντηρεί αυτές τις συνταγματικές φιλοδοξίες της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να μιμηθεί το Συμβούλιο υιοθετώντας έναν βαθμό κοινής λογικής και ρεαλισμού σχετικά με την εκπόνηση μιας νέας συνθήκης.

 
  
MPphoto
 
 

  Jens-Peter Bonde (IND/DEM), γραπτώς. (DA) Η έκθεση σπεύδει να εγκρίνει τη σύγκληση μιας διακυβερνητικής διάσκεψης, η οποία θα εργαστεί κρυφά κατά της διάρκεια της θερινής διακοπής προκειμένου να αποφύγει τη δημοσιότητα και τη συζήτηση με το εκλογικό σώμα.

Αντίθετα, το Κίνημα του Ιουνίου προτείνει μια ανοιχτή και δημοκρατικά εκλεγμένη συνέλευση με το καθήκον να εκπονήσει ένα νέο έγγραφο που θα τεθεί σε δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στις 23 Ιουνίου 2007, η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών υιοθέτησε μια διατύπωση στην οποία οι νομικές υποχρεώσεις των πολιτών και των κρατών μελών είναι ταυτόσημες με τις υποχρεώσεις που προέβλεπε το απορριφθέν Σύνταγμα.

Η λέξη «Σύνταγμα» φεύγει από το παράθυρο, μόνο για να εισαχθεί εκ νέου νόμιμα μέσω μιας ρητής αναγνώρισης της ερμηνείας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το νομικό σύστημα της ΕΕ είναι, σαφώς, ένα συνταγματικό σύστημα.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αναφορά σημαίας, ύμνου ή εθνικής ημέρας, αλλά εξακολουθούν να είναι εκεί, απαράλλαχτα.

Ο υπουργός Εξωτερικών φέρει έναν νέο τίτλο, αλλά έναν τίτλο που είναι τόσο μακροσκελής που ο Τύπος θα τον αποκαλεί υπουργό Εξωτερικών. Οι εξουσίες του δεν έχουν αλλάξει. Η μόνη πραγματική αλλαγή είναι η επταετής ως δεκαετής αναβολή της ψήφου της διπλής πλειοψηφίας, η οποία δίνει πολύ περισσότερη δύναμη στις μεγαλύτερες χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία και –ίσως– την Τουρκία.

Οι νομικές υποχρεώσεις δεν έχουν αλλάξει, και πρέπει, τουλάχιστον, να διεξαχθούν δημοψηφίσματα στις χώρες εκείνες που είχαν αποφασίσει να τα διεξάγουν.

Αυτό που θα ήταν ευκολότερο είναι να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα την ίδια μέρα για όλες τις χώρες της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την κρίση του λαού, και εμείς είμαστε εδώ σε αυτό το Κοινοβούλιο ακριβώς για να υπηρετούμε τον λαό. Το εβδομήντα επτά τοις εκατό των πολιτών της ΕΕ θέλουν ένα δημοψήφισμα, και μόνο το 20% είναι αντίθετο.

Το Κίνημα του Ιουνίου υποστηρίζει επομένως την εκστρατεία συλλογής υπογραφών.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (PSE), γραπτώς. (PT) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης Leinen σχετικά με τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, διότι είμαι πεπεισμένη ότι το συνδυασμένο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό την πορτογαλική Προεδρία, θα μας επιτρέψει να εξεύρουμε μια λύση στα αδιέξοδα και τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ευρωπαϊκό σχέδιο και να οικοδομήσουμε «μια πιο ισχυρή Ευρώπη για έναν καλύτερο κόσμο».

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Ψηφίζοντας υπέρ της έκθεσης και του σημείου 8, η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου μόλις αναγνώρισε και χαιρέτισε την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη ΔΔ και το γεγονός ότι «διασφαλίζει πολλά από τα ουσιαστικά στοιχεία της Συνταγματικής Συνθήκης».

Παρά μια μαζική εκστρατεία για να αποκρυφτεί το αληθινό πεδίο και οι στόχοι της εντολής, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι σε «αυτή τη μεγάλη αλλαγή» όλα έχουν παραμείνει τα ίδια, δηλαδή, ο στόχος είναι να παρακαμφθεί η νόμιμη απόρριψη της λεγόμενης Συνταγματικής Συνθήκης από τους λαούς της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών, και να αποτραπεί να εκφράσουν οι λαοί κάθε κράτους μέλους ελεύθερα την άποψή τους για τη «νέα» Συνθήκη.

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου θα ήθελε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Λυπάται για την απώλεια ορισμένων σημαντικών σημείων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της ΔΔ του 2004 και δηλώνει «τη σταθερή απόφασή της να υποβάλει, μετά τις εκλογές του 2009, νέες προτάσεις για περαιτέρω συνταγματική ρύθμιση για την Ένωση».

Επιθυμούμε να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι είναι καιρός να ακούσουμε τις απαιτήσεις των λαών, να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, να δεσμευτούμε για μια πιο δίκαιη Ευρώπη, για κοινωνική πρόοδο και για καλύτερη κατανομή εισοδήματος. Είναι καιρός να σεβαστούμε την αρχή των κυρίαρχων κρατών με ίσα δικαιώματα, να ενισχύσουμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο και να αναλάβουμε μια αποφασιστική δέσμευση για την ειρήνη.

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE), γραπτώς. (EN) Εκφράζω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι το παρόν Κοινοβούλιο απέρριψε την τροπολογία 1 του κ. Alvaro και άλλων που θα προσέθετε στην εντολή της επόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης το θέμα της μοναδικής έδρας στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι πέραν της λογικής μου ότι 380 συνάδελφοί μου υποστηρίζουν τη συνέχιση αυτής της συνεχιζόμενης φάρσας που υπομένουμε όλοι μας.

Υπάρχουν και άλλα θέματα στην έκθεση που θα με δυσκόλευαν να την υπερψηφίσω. Εντούτοις, αυτή και μόνο η αδυναμία αντιμετώπισης του θέματος της μοναδικής έδρας καθιστά αδύνατο για μένα ακόμη και να διανοηθώ να την υπερψηφίσω.

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Goebbels (PSE), γραπτώς. – (FR) Απείχα από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος σχετικά με την προσεχή Διακυβερνητική Διάσκεψη διότι πιστεύω ότι η τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής απέτυχε στον στόχο της να αναβιώσει την Ευρώπη. Στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε μια μινιμαλιστική συνθήκη, η οποία βεβαίως θα καθιστά δυνατή κάποια πρόοδο, αλλά θα παραχωρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο νέες ευκαιρίες εξαίρεσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Πώς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτόν τον Χάρτη τη στιγμή που αυτός δεν θα ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Ψήφισα κατά της έκθεσης αυτής διότι πιστεύω ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Το γεγονός είναι ότι οι λαοί της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών απέρριψαν το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ σε δημοψηφίσματα. Αν είχαν διεξαχθεί επίσης δημοψηφίσματα στη Σουηδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε αυτές τις χώρες ασφαλώς θα το είχε απορρίψει επίσης. Τώρα, η σύνοδος κορυφής αφαίρεσε τα σύμβολα και απέρριψε τις προτάσεις για έναν ύμνο της ΕΕ και μια σημαία της ΕΕ. Ωστόσο, όσον αφορά τις μελλοντικές νομοθετικές εξουσίες της ΕΕ έναντι των κρατών μελών, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του απορριφθέντος σχεδίου Συντάγματος και αυτού που προτείνεται τώρα.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να διαπιστώνουμε πώς, στο σχέδιο έκθεσης, η φεντεραλιστική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθεί τώρα να παρακάμψει την απόρριψη του ύμνου και της σημαίας.

Ψήφισα υπέρ της επέκτασης της εντολής της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ούτως ώστε να καταστεί δυνατό να μεταφέρει την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με το θέμα των δημοψηφισμάτων σχετικά με τη νέα Συνθήκη, πιστεύω ότι κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν θα διεξάγει ή όχι δημοψήφισμα. Πιστεύω ότι πρέπει να διεξάγουν, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως θεσμικό όργανο δεν πρέπει να αναμειχθεί στο θέμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Ο πραγματικός σκοπός των συνεχιζόμενων μηχανορραφιών σχετικά με τη λεγόμενη «νέα» Συνθήκη αντανακλάται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Δύο πτυχές πρέπει να τονιστούν:

- Επιβεβαιώνει ότι η αξιοκαταφρόνητη (και ψευδής) «περίοδος περισυλλογής» χρησιμοποιήθηκε μόνο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο της απορριφθείσας Συνθήκης πρέπει να διατηρηθεί. Αυτή η επιβεβαίωση αντανακλάται τώρα στην εντολή για τη «νέα» μεταρρύθμιση των συνθηκών·

- Η απίστευτη επίδειξη κυνισμού και υποκρισίας από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, η οποία, πρέπει να υπογραμμιστεί αυτό, συμπεριλαμβάνει τις πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στις διάφορες κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, και η οποία, έχοντας απορρίψει τις προτάσεις τροπολογιών που ζητούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα σχετικά με τη λεγόμενη «νέα» Συνθήκη, «καλεί τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και την Επιτροπή να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτύχουν την ανανεωμένη συμμετοχή των πολιτών της Ένωσης (…) σε διάλογο κατά τη συνέχιση της συνταγματικής διαδικασίας».

Είναι σημαντικό να καταδικάσουμε μια διαδικασία που αποσκοπεί στην επιβολή της βασικής ουσίας μιας Συνθήκης που έχει ήδη απορριφθεί, μεταμφιέζοντάς την προκειμένου να προσπαθήσει να αποτρέψει τη διεξαγωγή δεσμευτικών εθνικών δημοψηφισμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που απορρίψαμε με την ψήφο μας την εντολή για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και αυτή την απόφαση του Κοινοβουλίου.

 
  
MPphoto
 
 

  Marian Harkin (ALDE), γραπτώς. (EN) Διαφωνώ με αυτή την τροπολογία επειδή εμμένει στην αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε όλα τα κράτη μέλη όπου αυτό είναι δυνατόν. Αυτό συνιστά άμεση παρέμβαση στην αρχή της επικουρικότητας και εναπόκειται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών μελών να λάβουν την απόφαση σχετικά με το εάν θα διεξάγουν δημοψήφισμα ή όχι.

 
  
MPphoto
 
 

  Anna Hedh (PSE), γραπτώς. (SV) Δεν πιστεύω ότι το νέο σχέδιο Συνθήκης είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο και επομένως δεν μπορώ να υποστηρίξω την έκθεση. Τροπολογίες που απαιτούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε αλλαγή στις συνθήκες υποβλήθηκαν προς ψηφοφορία. Μολονότι προσωπικά είμαι υπέρ ενός δημοψηφίσματος στη Σουηδία σχετικά με τη νέα Συνθήκη, πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να απαιτηθεί αυτό το δημοψήφισμα σε επίπεδο ΕΕ. Δεν είναι δουλειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποφασίσει αν τα κράτη μέλη πρέπει να διεξάγουν δημοψηφίσματα ή όχι.

 
  
MPphoto
 
 

  Timothy Kirkhope (PPE-DE), γραπτώς. (EN) Εγώ και οι βρετανοί συνάδελφοί μου του Συντηρητικού κόμματος καταψηφίσαμε αυτή την έκθεση καθώς ουσιαστικά διαφωνούμε με το σχέδιο εντολής της προτεινόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Πιστεύουμε ότι το κείμενο του σχεδίου εντολής για τη ΔΔ όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2007 είναι, καθ’ όλα πλην του ονόματος, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που απορρίφθηκε από τον λαό της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών στα δημοψηφίσματά τους το 2005.

Επίσης, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποσχέθηκε στον βρετανικό λαό τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για εκείνο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, έχει και την ηθική υποχρέωση και το δημοκρατικό καθήκον να υποβάλει σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε νέα συνθήκη προκύψει από τη ΔΔ με την οποία θα εκχωρούνται εξουσίες από τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie-Noëlle Lienemann (PSE), γραπτώς. – (FR) Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα δημοψηφίσματος για τη νέα θεσμική συνθήκη.

Πράγματι, η ψήφος του «όχι» που έδωσε ο γαλλικός και ο ολλανδικός λαός για το παλαιό σχέδιο Συντάγματος επεσήμανε ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην έκφραση των λαών και στην έκφραση των ηγετών και των εκλεγμένων αντιπροσώπων, είτε εθνικών είτε ευρωπαίων. Κατά συνέπεια, μόνον ζητώντας εκ νέου τη γνώμη των πολιτών μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη νέα συνθήκη. Το καλύτερο θα ήταν αν αυτό το δημοψήφισμα ήταν ευρωπαϊκό.

Με τέτοιου είδους εκθέσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται που έχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια των πολιτών!

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Υποστηρίζω πάρα πολύ τη σύγκληση της ΔΔ, εντούτοις η παρούσα έκθεση περιείχε πολλά στοιχεία που υπερβαίνουν την εντολή που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσα να την υποστηρίξω. Ελπίζω ειλικρινά, ωστόσο, ότι η ΔΔ θα κατορθώσει να συμφωνήσει σε μια μεταρρυθμιστική συνθήκη.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (ITS), γραπτώς. – (DE) Προκειμένου οι πολίτες της ΕΕ να έχουν αυτή τη φορά όσο γίνεται πιο λίγες δυνατότητες να μιλήσουν εναντίον της νέας εκδοχής του συντάγματος της ΕΕ ή και να φέρουν αντιρρήσεις, επιλέγεται να περάσει με διαδικασία κατεπείγοντος. Όμως, ασφαλώς, οι πολίτες θα αντιδράσουν αν προσπαθήσουμε να τους πείσουμε πως πρόκειται για ένα νέο έγγραφο μολονότι η ουσία έχει μείνει γενικά η ίδια και έχει αλλάξει μόνο το περιτύλιγμα. Ενώ από τη μια μιλούν για μία νέα συνθήκη, από την άλλη λένε πως δεν χρειάζονται νέα δημοψηφίσματα. Το αντίθετο ισχύει!

Αυτός ο τρόπος δράσης ασφαλώς δεν θα φέρει την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες, το ίδιο δε ισχύει για το γεγονός ότι μεταβιβάζονται ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες, χάνεται άλλη μια ευκαιρία ορισμού των συνόρων μας και δεν πατάμε φρένο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Χρειαζόμαστε μία ομοσπονδιακή Ευρώπη όπου ο κυρίαρχος λαός θα μπορεί και πάλι να ασκήσει περισσότερο το δικαίωμά του για συμμετοχή. Μόνο τότε θα βρισκόμαστε σε έναν πραγματικά βιώσιμο δρόμο – όλα τα άλλα είναι οράματα μίας απόμακρης ελίτ της ΕΕ και γι’ αυτό απέρριψα την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Cristiana Muscardini (UEN), γραπτώς. (IT) Δηλώνω τη συμφωνία μου με τη σύγκληση της Διάσκεψης η οποία, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης-22ας Ιουνίου του τρέχοντος έτους, πρόκειται να εκπονήσει τις τροπολογίες για τις ισχύουσες συνθήκες. Αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος της μακράς μεταβατικής φάσης που πέρασε η Ένωση, με τα χαμένα οράματα, τα εδραιωμένα ιδανικά και τις νέες ελπίδες. Ένα είναι βέβαιο: η προσπάθεια κατάργησης του μονοπωλίου των κρατών-εθνών όσον αφορά την πολιτική νομιμότητα –κληροδότημα της Συνθήκης της Βεστφαλίας του 17ου αιώνα– απέτυχε. Η Ευρώπη που προδιαγράφεται –η Ευρώπη των ευρω-ρεαλιστών– πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι μια ένωση κυρίαρχων κρατών είναι ικανή να δράσει αποτελεσματικά εκφράζοντας μια κοινή βούληση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει για πολύ καιρό τις ελπίδες της να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις και στην ισορροπία των μεγάλων δυνάμεων.

Χαιρετίζω την ενίσχυση των τρόπων με τους οποίους η Συνέλευσή μας θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης και ελπίζω ότι –για λόγους διαφάνειας– θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών με τη μορφή μιας προσωρινής ενοποιημένης έκδοσης των Συνθηκών. Η Ευρώπη των λαών και των εθνών παίρνει μορφή. Εύχομαι η Διάσκεψη να μην απογοητεύσει αυτήν την προοπτική για το μέλλον.

 
  
MPphoto
 
 

  Αθανάσιος Παφίλης (GUE/NGL), γραπτώς. – Η έκθεση σχετικά με τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύγκληση και το περιεχόμενο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης υπερβαίνει ακόμη και αυτή την αντιδραστική συμφωνία του Συμβουλίου της ΕΕ για τη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη», όπως βαφτίστηκε η νεκραναστημένη χειρότερη εκδοχή του «ευρωσυντάγματος». Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες –ανάμεσά τους σύσσωμοι και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ– Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, χαιρετίζουν με ενθουσιασμό τη συμφωνία που έρχεται να κωδικοποιήσει και να τροποποιήσει προς το χειρότερο την αντιδραστική Συνθήκη της ΕΕ. Υπερακοντίζοντας ακόμη και το Συμβούλιο ζητάνε ακόμη πιο προωθημένες αντιδραστικές αλλαγές, όπως τη θεσμοθέτηση κοινοτικής συνταγματικής τάξης που θα εδραιώνει την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου, απέναντι στα εθνικά δίκαια των κρατών-μελών, μεγαλύτερη ενίσχυση της κυριαρχίας του υπερεθνικού οικοδομήματος της ΕΕ, στην οποία θα εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις αυτές απέρριψαν σύσσωμες την πρόταση για υποβολή της νέας Συνθήκης στην έγκριση των ευρωπαϊκών λαών, με τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων στις χώρες μέλη. Αποδεικνύουν έτσι την απόλυτη περιφρόνησή τους στην θέληση των ευρωπαϊκών λαών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν απορρίψει το «ευρωσύνταγμα» μέσα από δημοψηφίσματά τους, το πραγματικό φόβο τους για τους λαούς και την χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως οργάνου ψευτοδημοκρατικής νομιμοποίησης όλων των αντιλαϊκών και αντιδραστικών πολιτικών της ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Marco Pannella (ALDE), γραπτώς. (IT) Κύριε Πρόεδρε, κύριοι εκπρόσωποι του Συμβουλίου και της Επιτροπής, ήδη από το 1942 η διακήρυξη του Ventotene κατήγγειλε δυστυχώς προφητικά την Ευρώπη των εθνών σας ως τον βασικό κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και την ευρωπαϊκή πατρίδα. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1984 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερνίκησε αυτήν την ολέθρια πολιτική. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκδικούμενο, εξαπολύει έναν πραγματικό πόλεμο-αστραπή, όπως τον επινόησε ο στρατηγός Έρβιν Ρόμελ, για να μας επιβάλει υπακοή –υπακοή η οποία σήμερα ξαφνικά παραχωρήθηκε αναίσχυντα– ως «κοινοβούλια» με την ιδεολογία της δεκαετίας του 1930, φασιστικά ή κομμουνιστικά ή ως άνανδροι.

Φοβάστε τον λόγο μας. Φοβάστε τον ύμνο μας, το σύμβολό μας, το όνομά μας και τους «νόμους» – όρο απαγορευμένο, προτιμάτε να τους αποκαλείτε «οδηγίες». Οι ημέρες αυτές είναι παρελθόν: τώρα, ξαφνικά, είναι ο καιρός της Μεγάλης Γαλλίας, της Ισχυρής Γερμανίας, των κληρικών και των αυταρχικών, αν όχι ρατσιστών, στην Πολωνία, μιας Ιταλίας που δεν είναι ικανή για τίποτε ή για τα πάντα. Φοβάστε όπως φοβούνται και οι ισχυροί και οι αυταρχικοί. Θα αγωνιστούμε εναντίον αυτής της παρακμής, ως ευρωπαίοι φεντεραλιστές, στο όνομα αυτών που προδίδετε: του Σπινέλι, του Αντενάουερ, του Σούμαν, του ντε Γκάσπερι και του Μονέ. Ως ριζοσπάστες φεντεραλιστές, του Μη Βίαιου Υπερεθνικού και Υπερκομματικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, αλλά και ως μέλη της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, η οποία φοβόμαστε πως διαπράττει σήμερα ένα σοβαρό σφάλμα. Ελπίζω το σφάλμα να είναι δικό μας, αλλά δυστυχώς είμαι βέβαιος πως δεν είναι έτσι. Ζήτω η ευρωπαϊκή πατρίδα! Ψηφίζω «Όχι»!

 
  
MPphoto
 
 

  Tobias Pflüger (GUE/NGL), γραπτώς. – (DE) Οι λόγοι για τους οποίους δεν εγκρίνω τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της ΕΕ και την εντολή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης είναι οι εξής:

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κ. Ahern λέει ότι περίπου το 90% της βασικής δέσμης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης παραμένει αμετάβλητο. Αυτό μαθηματικά ισχύει, όμως συνιστά εξαπάτηση των πολιτών της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών.

«Το δεύτερο Κεφάλαιο θα περιέχει τις διατάξεις του Τίτλου V της ισχύουσας ΣΕΕ, όπως συμφωνήθηκαν στη ΔΔ του 2004 (συμπεριλαμβανόμενης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας).» (εντολή της ΔΔ)

Έτσι όλοι οι κανόνες του συντάγματος που αφορούν την άμυνα θα συμπεριληφθούν στη νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η συνθήκη θα περιλαμβάνει τα εξής:

1. δέσμευση της ΕΕ να αυξήσει τις στρατιωτικές ικανότητες·

2. υπηρεσία εξοπλισμών της ΕΕ (τώρα στη συνθήκη) ·

3. νέες δυνατότητες στρατιωτικής επέμβασης όπως «μέτρα αφοπλισμού» δηλαδή αφοπλισμός διά της βίας·

4. στρατιωτική υποστήριξη τρίτων χωρών «στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην επικράτειά τους» ·

5. στενή συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ·

6. απουσία δυνατοτήτων για έλεγχο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο·

7. το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα για αποφάσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας·

8. ρήτρα στρατιωτικής αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας·

9. Μάχιμες μονάδες της ΕΕ για γρήγορες στρατιωτικές επεμβάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο (τώρα συμπεριλαμβάνεται στη συνθήκη)·

10. στρατιωτική «διαρθρωμένη συνεργασία»· επιμέρους κράτη μέλη μπορούν να προηγηθούν στην αμυντική πολιτική·

11. πρόβλεψη ανεξάρτητου κοινοτικού αμυντικού προϋπολογισμού πέραν των επιμέρους εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών.

Επιταχύνονται ο εξοπλισμός και η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Ο αμυντικός τομέας ήταν ο σκελετός της συνταγματικής συνθήκης. Η προβλεπόμενη αναθεωρημένη συνθήκη θα είναι και στρατιωτική συνθήκη.

 
  
MPphoto
 
 

  Konrad Szymański (UEN), γραπτώς. (PL) Σε αντίθεση με όσα λέει η έκθεση, μία νέα ονοματολογία, τα σύμβολα της Ευρώπης στη συνθήκη θα είχαν ως αποτέλεσμα μόνο την ακατανοησία και θα υπονοούσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μία φάση ψευδο-κρατικής υπόστασης.

Η ευελιξία της εντολής αναφορικά με τις εξαιρέσεις είναι μια ένδειξη σοφίας, και όχι αδυναμίας. Το ίδιο ισχύει για τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η έντονη αντίδραση στον Χάρτη επιβεβαιώνει απλά την υποψία ότι οι υποστηρικτές του τον βλέπουν μόνο ως ένα μέσο για την επέκταση της νομικής αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πίσω πόρτα.

Η κριτική της εντολής στην έκθεση Leinen είναι υπερβολική, και καθιστά δύσκολο τον συμβιβασμό σχετικά με τη μεταρρύθμιση. Γι’ αυτόν τον λόγο θα καταψηφίσω την έκθεση.

 
  
  

- Έκθεση Kauppi (A6-0252/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης της κ. Kauppi σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση της οδηγίας 78/855/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί των συγχωνεύσεων των ανωνύμων εταιρειών και της οδηγίας 82/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τη διάσπαση των ανωνύμων εταιρειών όσον αφορά την απαίτηση για τη σύνταξη έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης.

Είναι σύνηθες να εξετάζεται τακτικά η χρησιμότητα των υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώνονται από εταιρικά όργανα, ιδίως αναφορικά με διοικητικές αμοιβές που απορρέουν από αυτές τις υποχρεώσεις. Ωστόσο, είναι ενδεδειγμένο να εξετάζονται προσεκτικά, εκτός από τα συμφέροντα της νομικής οντότητας, τα συμφέροντα τρίτων μερών, είτε αυτά είναι μέτοχοι, υπάλληλοι, προμηθευτές, τραπεζίτες, φορολογικές και κοινωνικές αρχές, κλπ. Επιπλέον, θα άξιζε τον κόπο να συμπληρωθούν αυτά τα στοιχεία που παρουσιάζονται από την Επιτροπή με μια ανάλυση των διεθνών πρακτικών σε αυτόν τον τομέα.

 
  
  

- Έκθεση Inger Segelström (A6-0262/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Zuzana Roithová (PPE-DE). – (CS) Ψήφισα κι εγώ σήμερα υπέρ της εκχώρησης στην Επιτροπή της εξουσίας να παρουσιάσει ευέλικτες τροπολογίες σε παραρτήματα προκειμένου να θεσπιστεί μία σειρά τεχνικών προδιαγραφών και κανόνων για τους ελέγχους οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνουν μέτρα τα οποία δεν σχετίζονται με τα βασικά στοιχεία της οδηγίας, αλλά θέλω ωστόσο να πω ότι η απόσυρση παλαιότερων οχημάτων πρέπει να επισπευσθεί, όχι μόνο λόγω των ζητημάτων ασφαλείας αλλά επίσης λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν. Αφενός, κάνουμε την παραγωγή νέων οχημάτων ολοένα και πιο δαπανηρή μέσω ακόμη πιο αυστηρών προτύπων εκπομπών, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τους λιγότερο ευκατάστατους συμπολίτες μας να αγοράσουν νέα οχήματα και, αφετέρου, αυτό οδηγεί σε αυξανόμενους αριθμούς παλαιότερων οχημάτων στους δρόμους που εκπέμπουν επιβλαβή καυσαέρια. Καλώ την Επιτροπή να υιοθετήσει ένα σχέδιο για τη στήριξη της ταχύτερης αντικατάστασης οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των νέων χρηματοδοτικών μέσων στον χώρο δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας για την περίοδο 2007-2013, για τα οποία έχουμε καταλήξει ήδη σε συμφωνία στην πλειονότητα των προγραμμάτων μας. Αναφορικά με τα ειδικά προγράμματα «Αστική δικαιοσύνη» και «Πρόληψη των ναρκωτικών και ενημέρωση του κοινού», ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου, αφενός, και του Συμβουλίου και της Επιτροπής, αφετέρου, σχετικά με τη διαδικασία επιτροπολογίας που εφαρμόζεται.

Χαίρομαι που έχουμε καταφέρει επιτέλους να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μία απάντηση στην ανάγκη για συνεχή εφαρμογή των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη συγχρηματοδότηση σχεδίων και στην υλοποίηση δράσεων γενικού ενδιαφέροντος σε αυτούς τους τομείς.

Τυχόν νέες καθυστερήσεις θα είχαν αναμφίβολα άκρως επιζήμιες επιπτώσεις σε αυτόν τον τομέα, και για τους δικαιούχους του· οι καθυστερήσεις θα έθεταν σε κίνδυνο την προετοιμασία ενός πλαισίου αναφοράς σε τομείς όπως το ευρωπαϊκό δίκαιο συμβάσεων και θα επηρέαζαν το συνεχιζόμενο έργο του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου.

Ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες θα έπρεπε να είχαν ήδη επωφεληθεί από τη χρηματοδοτική στήριξη από τις αρχές του 2007, αλλά δεν την έλαβαν επειδή αυτό το πρόγραμμα δεν είχε υιοθετηθεί, όπως στην περίπτωση του αστικού και εμπορικού δικαστικού δικτύου.

 
  
  

- Έκθεση Lienemann (A6-0174/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης της κ. Lienemann σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/60/ΕΚ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, όσον αφορά τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που ανατίθενται στην Επιτροπή. Επίσης ψήφισα υπέρ μιας σειρά τεχνικών τροπολογιών που κατατέθηκαν από έξι πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, οι οποίες αποσκοπούν να διευκρινίσουν ότι η τροποποίηση αυτής της οδηγίας εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου σχετικά με την απόφαση 2006/512/ΕΚ, η οποία θέσπισε κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που πρέπει να χρησιμοποιείται για την έκδοση εκτελεστικών μέτρων γενικής εμβελείας, ένα εκ των οποίων είναι η παρούσα πρόταση οδηγίας. Είναι, ωστόσο, λυπηρό το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν καταβάλλει πιο εντατικές προσπάθειες κατά τη σύνταξη των κειμένων της που λαμβάνονται υπόψη στη συμφωνία της επιτροπολογίας, υποχρεώνοντας το Κοινοβούλιο να επαγρυπνεί σχετικά με την κατανομή των εξουσιών. Η Επιτροπή πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά την εικόνα που προβάλλει, ότι δηλαδή επιθυμεί να αυξάνει τακτικά τις εξουσίες της. Αυτή η συμπεριφορά της Επιτροπής εξοργίζει τους πολίτες.

 
  
  

- Έκθεση Florenz (A6-0186/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης του κ. Florenz σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/53/ΕΚ για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, όσον αφορά τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που ανατίθενται στην Επιτροπή. Ψήφισα επίσης υπέρ της σειρά τεχνικών τροπολογιών που κατατέθηκαν από έξι πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, οι οποίες αποσκοπούν να διευκρινίσουν ότι η τροποποίηση αυτής της οδηγίας εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου σχετικά με την απόφαση 2006/512/ΕΚ η οποία θέσπισε κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που πρέπει να χρησιμοποιείται για την έκδοση εκτελεστικών μέτρων γενικής εμβέλειας, ένα εκ των οποίων είναι η παρούσα πρόταση οδηγίας. Ωστόσο, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Επιτροπή, η οποία έχει το μονοπώλιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, δεν καταβάλλει πιο εντατικές προσπάθειες κατά τη σύνταξη των κειμένων που λαμβάνονται υπόψη στη συμφωνία επιτροπολογίας (εφαρμογή των κειμένων από την Επιτροπή), υποχρεώνοντας το Κοινοβούλιο να επαγρυπνεί σχετικά με την κατανομή των εξουσιών. Η Επιτροπή πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά με την εικόνα που προβάλλει, ότι δηλαδή επιθυμεί να αυξάνει τακτικά τις εξουσίες της. Αυτή η συμπεριφορά της Επιτροπής εξοργίζει τους πολίτες.

 
  
  

- Έκθεση Markus Ferber (A6-0246/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Seeber (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι η ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών είναι σημαντική, εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι αναβάλαμε το όλο ζήτημα για δύο χρόνια και τώρα η αγορά των ταχυδρομείων θα ανοίξει μόλις το 2011.

Η αύξηση του ανταγωνισμού είναι η σωστή αντιμετώπιση και για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Αυτό έχει πλεονεκτήματα για την οικονομία και τους καταναλωτές, όμως μόνον εάν οι όροι πλαίσιο είναι οι κατάλληλοι. Πρέπει να υπάρχει εγγύηση της παράδοσης της αλληλογραφίας με τη συνήθη ποιότητα και σε λογικές τιμές. Αυτό πρέπει να είναι δυνατό και σε απομακρυσμένες περιοχές όπως οι ορεινές περιοχές ή τα νησιά. Επίσης, η δέσμη της ελευθέρωσης δεν πρέπει να επιβαρύνει μόνο τους εργαζομένους στα ταχυδρομεία. Γι’ αυτό ενέκρινα τη δέσμη.

 
  
MPphoto
 
 

  Sylwester Chruszcz (NI). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, ως πολωνός ευρωβουλευτής υποστηρίζω όλες τις αποφάσεις για την ελεύθερη αγορά και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι η ταχεία ελευθέρωση του ταχυδρομικού τομέα που πέρασε εκβιαστικά σήμερα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στη διάλυση των εθνικών ταχυδρομικών επιχειρήσεων, όπως τα Πολωνικά Ταχυδρομεία, και θα τις παραδώσει σε ευρωπαϊκούς κολοσσούς όπως η DHL, δηλαδή τα Γερμανικά Ταχυδρομεία. Γι’ αυτό τον λόγο, ψήφισα κατά της έκθεσης Ferber.

Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά το άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, σε βάρος των πιο αδύναμων επιχειρήσεων που δεν είναι απαραίτητα προετοιμασμένες για τον ακραίο ανταγωνισμό, και σε βάρος χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Πολωνία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Zsolt László Becsey (PPE-DE). – (HU) Προσωπικά υποστηρίζω την κατεύθυνση του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στο θέμα της ελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Σε ένα τμήμα, ωστόσο, απείχα, και θα σας εξηγήσω το γιατί. Το σημείο 7α αναφέρει εκείνα τα κράτη στα οποία έχει δοθεί μια μεταβατική περίοδος μέχρι το 2013. Απείχα διότι το θεωρώ απαράδεκτο να αναφέρονται ορισμένες ομάδες κρατών, συνολικά, χωρίς εξέταση ανά περίπτωση, για τους λόγους που έχουν αυτή τη μεταβατική περίοδο. Μεταξύ αυτών είναι τα νέα κράτη μέλη, και αυτό το θεωρώ προσβλητικό, καθώς υποβιβάζει τη χώρα μου και τα υπόλοιπα νέα κράτη μέλη στο καθεστώς τριτοκοσμικών χωρών. Σε τελική ανάλυση, δεν εξετάσαμε μεμονωμένα ποιος δικαιούται αυτή τη μεταβατική περίοδο και για ποιους λόγους.

Το θεωρώ εξίσου απαράδεκτο να λέγεται, εντελώς αυθαίρετα, ότι τα μικρά κράτη πρέπει να έχουν μεταβατικές περιόδους σε ορισμένα θέματα, διότι ποια είναι αυτά τα μικρά κράτη; Πρέπει επομένως να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, να προσδιορίσουμε επακριβώς για ποιον μιλάμε. Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει στη δεύτερη ανάγνωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Zuzana Roithová (PPE-DE). – (CS) Κύριε Πρόεδρε, αυτός ο συμβιβασμός είναι μια απόλυτη αντίφαση. Απελευθερώνουμε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες ούτως ώστε ο ανταγωνισμός να προσφέρει μια ευρύτερη σειρά υπηρεσιών στους καταναλωτές, καθώς και καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερες τιμές, αλλά ταυτόχρονα φοβόμαστε ότι οι καθολικές υπηρεσίες μπορεί να καταρρεύσουν σε ένα περιβάλλον αγοράς και επομένως η ελευθέρωση θα είναι ρυθμισμένη. Ως υπέρμαχος του θεμιτού ανταγωνισμού, ψήφισα υπέρ της τροπολογίας 2, ούτως ώστε οι ίδιες υποχρεώσεις που ισχύουν για τις καθολικές υπηρεσίες να είναι δεσμευτικές για όλους τους φορείς της ενιαίας αγοράς. Αυτό φυσικά δεν αρέσει στους επιλεκτικούς, οι οποίοι άσκησαν πολύ μεγάλες πιέσεις παρασκηνιακά κατά της πρότασης. Η τροπολογία 6 ήταν σημαντική για τη διαφανή λογιστική, ούτως ώστε το κόστος των επικερδών προϊόντων των επιχειρήσεων να μην περιλαμβάνεται στο κόστος των καθολικών υπηρεσιών. Νέες τεχνολογίες ανταγωνίζονται τις ταχυδρομικές υπηρεσίες αλλά δεν τις εξωθούν από την αγορά. Ακόμη και αν οι παραδόσεις επιστολών έχουν μειωθεί, οι παραδόσεις δεμάτων είναι βασικές για την ανάπτυξη των αγορών από το Διαδίκτυο. Επομένως δεν είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών ή των επιχειρήσεων να αφήσουμε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στη μοίρα τους χωρίς καμία βοήθεια.

 
  
MPphoto
 
 

  Miroslav Mikolášik (PPE-DE). – (SK) Μόλις εγκρίναμε μια οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση της οδηγίας 97/67/ΕΚ σχετικά με την πλήρη υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς κοινοτικών ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Η νέα οδηγία στέλνει πολλά θετικά μηνύματα για την ποιότητα των υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τη διαθεσιμότητα και, ιδιαίτερα, την απώλεια του μονοπωλίου που απολάμβαναν οι εθνικοί φορείς για ταχυδρομικά αντικείμενα βάρους κάτω των 50 γραμμαρίων. Προσωπικά ήμουν υπέρ μιας λύσης που θα σταματούσε το μονοπώλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, δηλαδή, δύο χρόνια μετά την ημερομηνία που πρότεινε η Επιτροπή. Το σκεπτικό είναι, και εδώ συμφωνώ με ορισμένους βουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Κοινοβουλίου, ότι ορισμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την παράδοση ταχυδρομικών αντικειμένων σε προορισμούς σε όλη την ΕΕ πρέπει να έχουν προσιτές τιμές.

Για τα νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, η ημερομηνία ελευθέρωσης θα πρέπει να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσει να εξευρεθεί η πιο κατάλληλη μέθοδος παροχής καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών. Πιστεύω ότι έχουμε επιλύσει τις διαφορές σχετικά με τις ημερομηνίες και τη χρηματοδότηση με έναν ισορροπημένο τρόπο και προς όφελος των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη.

 
  
MPphoto
 
 

  Zita Pleštinská (PPE-DE). – (SK) Η ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σημαίνει ότι αυτός ο τομέας ανοίγει σε πολλά ενδιαφερόμενα μέρη.

Είμαι πεπεισμένη ότι οι θετικές αλλαγές θα ωφελήσουν επίσης τους απλούς πολίτες, καθώς ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός φέρνει καλύτερες υπηρεσίες, και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα είναι σε θέση να επιλέξουν από μία ποικιλία προϊόντων και τιμών σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Για αυτούς τους λόγους, ψήφισα υπέρ της έκθεσης του κ. Markus Ferber, μέσω της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε το τελευταίο βήμα στην κατάργηση του μονοπωλίου στην παράδοση ταχυδρομικών αντικειμένων βάρους κάτω των 50 γραμμαρίων. Ομολογουμένως, η αλλαγή στον ταχυδρομικό τομέα δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Για αυτό τον λόγο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπόνησε την οδηγία σχετικά με την ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών με έναν διορατικό και υπεύθυνο τρόπο, ούτως ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο αυτές τις υπηρεσίες σε κανένα μέρος της ΕΕ.

Χάρη σε τροπολογίες που προώθησαν ευρωβουλευτές από τα νέα κράτη μέλη, θα είναι δυνατό, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ-12 και τα κράτη με πολλά νησιά να συνεχίσουν να εξαιρούν αυτές τις υπηρεσίες και τους φορείς παροχής τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, στο βαθμό που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καθολικής υπηρεσίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν άφησε τα άτομα με ειδικές ανάγκες έξω από αυτή την έκθεση. Η τροπολογία 47 συνιστά στα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την παροχή δωρεάν ταχυδρομικής υπηρεσίας προς χρήση από άτομα τυφλά ή με σοβαρά προβλήματα όρασης.

 
  
MPphoto
 
 

  Czesław Adam Siekierski (PPE-DE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, έχουμε εγκρίνει την έκθεση του κ. Ferber σχετικά με την πλήρη υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών. Πιστεύω ότι κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχει την ελευθερία να επιλέγει ποιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιήσει για να στείλει ένα γράμμα, μία κάρτα ή ένα δέμα.

Το άνοιγμα της αγοράς θα επιφέρει οφέλη στους καταναλωτές και τους χρήστες των ταχυδρομικών υπηρεσιών, και για τον ταχυδρομικό τομέα, ιδιαίτερα στα νέα κράτη μέλη, θα σημαίνει περαιτέρω αναδιάρθρωση, περικοπές κόστους, καινοτομία, εισαγωγή νέων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ικανότητα να είναι ανταγωνιστικός και να επιβιώσει στην ταχυδρομική αγορά.

Ας ελπίσουμε ότι το άνοιγμα της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών θα οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και μεγαλύτερη φροντίδα του πελάτη. Περισσότεροι φορείς παροχής υπηρεσιών στην ταχυδρομική αγορά σημαίνουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερη επιλογή υπηρεσιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Saïd El Khadraoui (PSE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, μαζί με τους Φλαμανδούς Σοσιαλιστές, ψηφίσαμε υπέρ όλων των τροπολογιών, συμπεριλαμβανομένων των συμβιβαστικών τροπολογιών, που αντιπροσωπεύουν πρόοδο σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής.

Τελικά, ωστόσο, αποφασίσαμε να απορρίψουμε την πρόταση προκειμένου να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα συνεχιζόμενης ανησυχίας. Στην πραγματικότητα, ανατέθηκε πολλή εργασία στα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ελευθέρωση θα υλοποιηθεί επιτυχώς. Θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι κοινωνικοί νόμοι τους ισχύουν για όλους τους φορείς και ότι, μέχρι το 2010, θα μπορούν να δείξουν πώς θα χρηματοδοτήσουν την παροχή καθολικής υπηρεσίας σε μια ανταγωνιστική αγορά. Κατά την άποψή μας, θα ήταν προτιμότερο να περιμένουμε και να δούμε πριν λάβουμε μια τελική απόφαση.

 
  
MPphoto
 
 

  Kader Arif (PSE), γραπτώς. – (FR) Η νέα οδηγία σχετικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που καταψήφισα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που προσφέρεται για τη μελέτη της ιδεολογικής ισχυρογνωμοσύνης της Επιτροπής. Με την κατάργηση του αποκλειστικού τομέα για τα αντικείμενα αλληλογραφίας κάτω των 50 γρ. υπογράφεται η θανατική καταδίκη της δημόσιας ταχυδρομικής υπηρεσίας.

Η Επιτροπή και ορισμένα μέλη αυτού του Κοινοβουλίου θα ήθελαν να πιστέψουμε ότι η «καθολική ταχυδρομική υπηρεσία» είναι εγγυημένη με αυτή την οδηγία. Απορρίπτοντας τον αποκλειστικό τομέα ως τρόπο χρηματοδότησης, αντιμετωπίζουμε μια αδύνατη εξίσωση: τα κράτη μέλη τα οποία έχουν ήδη περιορισμένους προϋπολογισμούς θα πρέπει να χρηματοδοτούν την καθολική υπηρεσία. Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός ή ορθολογικός λόγος που να δικαιολογεί την εξαίρεση του «αποκλειστικού τομέα» από τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης, εκτός από το να υπονομευτεί η καθολική ταχυδρομική υπηρεσία.

Εργασιακή αβεβαιότητα, μείωση του αριθμού των ταχυδρομικών γραφείων, αύξηση των τιμολογίων για τους ιδιώτες, το τέλος των τυποποιημένων τιμολογίων και άρα της ισότητας πρόσβασης στην ταχυδρομική υπηρεσία ιδού τι έχει ψηφιστεί. Παραμένω πεπεισμένος ότι οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα δίκτυο ευρωπαϊκής κλίμακας. Αυτό είναι και εφικτό και επιθυμητό αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Αυτή η οδηγία μας κάνει να παραιτηθούμε ακόμη και από τη λειτουργία της πολιτικής: από τη λειτουργία της ρύθμισης και της διαχείρισης της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθούν στόχοι αναφορικά με τη χωροταξία, την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη κ.ο.κ.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της εξαιρετικής έκθεσης του κ. Ferber σχετικά με την πλήρη υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς των κοινοτικών ταχυδρομικών υπηρεσιών. Καταρχάς, χαίρομαι για το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς που διενεργείται σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 1994, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διηνεκή παροχή μιας καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας. Υπάρχει ένας καλός, ισορροπημένος πολιτικός συμβιβασμός μεταξύ της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της Ομάδας της Συμμαχία των Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων για την Ευρώπη. Η ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2010 που προωθείται από το Κοινοβούλιο είναι πιο ρεαλιστική από την 1η Ιανουαρίου 2009, που προτείνεται από την Επιτροπή.

Ψήφισα υπέρ διαφόρων τροπολογιών, που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι η χρηματοδότηση της καθολικής υπηρεσίας θα ελέγχεται συνεχώς σε μία απολύτως ελευθερωμένη ταχυδρομική αγορά, και αναφορικά με τον ορισμό αυτής της καθολικής υπηρεσίας, η οποία πρέπει να εγγυάται τη συλλογή και διανομή στην οικία ή στις εγκαταστάσεις κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου κάθε εργάσιμη ημέρα, ακόμη και στις απομακρυσμένες ή τις αραιοκατοικημένες περιοχές. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν τη διάθεση ενός επαρκούς αριθμού σημείων πρόσβασης σε αγροτικές και αραιοκατοικημένες περιοχές.

 
  
MPphoto
 
 

  Bernadette Bourzai (PSE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα κατά του σχεδίου οδηγίας για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες διότι οι τροποποιήσεις που έκανε το Κοινοβούλιο, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, για μια πλήρη ελευθέρωση του ταχυδρομικού τομέα την 1η Ιανουαρίου 2009, και ιδιαίτερα η διετής αναβολή της ελευθέρωσης, δεν με ικανοποιούν.

Παραδόξως, αυτό τo νέο στάδιο ελευθέρωσης θα έχει ως συνέπεια πρόσθετες δημόσιες δαπάνες διότι ταυτόχρονα η Επιτροπή επιβάλλει στα κράτη μέλη να επιλέξουν τρόπο χρηματοδότησης των υποχρεώσεων καθολικής υπηρεσίας.

Γεγονός είναι ότι οι τρεις προτεινόμενες επιλογές χρηματοδότησης έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ορισμένα κράτη μέλη και προκάλεσαν σοβαρές διαμάχες. Επιπλέον, η ιδέα διατήρησης του αποκλειστικού τομέα (ή κατάλοιπου μονοπωλίου για αντικείμενα ταχυδρομικής αλληλογραφίας κάτω των 50 γραμμαρίων) δεν διατηρήθηκε παρότι ο αποκλειστικός τομέας είναι μία από τις αποτελεσματικότερες και διαφανέστερες επιλογές χρηματοδότησης. Η διατήρηση του αποκλειστικού τομέα είναι μια πολιτική επιλογή που υποστηρίζω αλλά την οποία η Επιτροπή και, σήμερα, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ, απορρίπτουν.

Δεν πιστεύω ότι οι στόχοι της Επιτροπής να βελτιώσει την υπηρεσία ποιότητα, τιμή και επιλογή και να απελευθερώσει το αναπτυξιακό δυναμικό του τομέα μπορούν να επιτευχθούν με τον τρόπο αυτό. Το αντίθετο, φοβάμαι τα χειρότερα όσον αφορά το μέλλον των αγροτικών περιοχών, των ορεινών περιοχών, και των νησιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Françoise Castex (PSE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα κατά της ελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Επιπλέον, υποστήριξα το αίτημα απόρριψης αυτής της οδηγίας με την αιτιολογία ότι τα κίνητρα αυτής της πρότασης είναι αντιφατικά και ανέφικτα όσον αφορά την εγγύηση της καθολικότητας της υπηρεσίας, οι τρόποι χρηματοδότησης της οποίας δεν διασφαλίζουν το δικαίωμα της καθημερινής συλλογής και αποστολής της αλληλογραφίας για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Επιπλέον, πιστεύω ότι ο ορισμός, καταρχήν, καταληκτικής ημερομηνίας για την εκπνοή της οδηγίας 97/67 δεν συνάδει με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης των ενδιαφερομένων κοινωνικών παραγόντων και των κρατών μελών τα οποία εξέφρασαν την αναγκαιότητα διατήρησης των εγγυήσεων της καθολικής υπηρεσίας με ενιαίο, αναλογικό και δίκαιο τρόπο.

Σε ό,τι με αφορά, αυτή η πρόταση δεν προσφέρει εγγυήσεις όσον αφορά τη σοβαρή αντιμετώπιση των κοινωνικών πτυχών αυτής της ελευθέρωσης με σκοπό να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας και το κοινωνικό ντάμπινγκ.

 
  
MPphoto
 
 

  Charlotte Cederschiöld, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark και Anna Ibrisagic (PPE-DE), γραπτώς. (SV) Στην τελική ψηφοφορία σχετικά με την έκθεση Ferber για την ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, επιλέξαμε να στηρίξουμε τον συμβιβασμό που εγκρίθηκε.

Επομένως υποστηρίζουμε τον ταχύτερο δυνατό τρόπο επίτευξης της πλήρους ελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε τη λύπη μας που υπάρχει ισχυρή αντίθεση στην εκπλήρωση προηγούμενων στόχων υλοποίησης της ελευθέρωσης το αργότερο μέχρι το 2009. Η σημερινή απόφαση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μολονότι είχαμε ελπίσει ότι θα καταφέρναμε να απελευθερώσουμε εντελώς τις ταχυδρομικές υπηρεσίες μέσα στην καθορισμένη δεκαετή περίοδο για τη χρήση της διαδικασίας της Λισαβόνας προκειμένου να γίνει η ΕΕ η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου.

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Goebbels (PSE), γραπτώς. – (FR) Η κατάργηση του τελευταίου ταχυδρομικού μονοπωλίου δεν ήταν καθόλου απαραίτητη για τη διασφάλιση μιας εσωτερικής αγοράς προς όφελος των καταναλωτών. Η Επιτροπή συνέταξε τέτοιου είδους προτάσεις κινούμενη από καθαρά ιδεολογικά κίνητρα και ωθούμενη από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες και οι σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή χώρες που είναι υπέρμαχοι της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς. Δεν είναι σύμπτωση που αυτές οι ίδιες χώρες αντιτίθενται σε μια πιο πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η US Postal Service, για προφανείς λόγους προστασίας των θέσεων απασχόλησης, διατηρεί την τελική διανομή στο δημόσιο σύστημα. Παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε κάποιο χρονικό περιθώριο σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δική μου χώρα, αυτή η ελευθέρωση δεν θα ωφελήσει τον απλό πολίτη.

 
  
MPphoto
 
 

  Bruno Gollnisch (ITS), γραπτώς. – (FR) Η έκθεση του κ. Ferber σχετικά με την ελευθέρωση του τομέα των ταχυδρομείων δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα που θέτει το κείμενο της Επιτροπής: η χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας και ιδιαίτερα εκείνων που δεν αναφέρονται στην οδηγία και οι οποίες υπάρχουν στη Γαλλία ιδιαίτερα, όπως η διανομή εφημερίδων με χαμηλό κόστος, η χωροταξία, η διανομή 6 ημέρες την εβδομάδα, η τράπεζα για όλους η έμμεση αμφισβήτηση του ενιαίου τιμολογίου και των τυποποιημένων τιμολογίων με την υποχρέωση απεικόνισης του κόστους, η συμμετοχή (έμπρακτη ή οικονομική) των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, κ.ο.κ.

Βασισμένο σε ατελή μελέτη, η οποία είναι εσφαλμένη σε ορισμένα σημεία και παραλείπει να αναφέρει τα πραγματικά αποτελέσματα 10 ετών μερικώς ελευθερωμένων ταχυδρομικών υπηρεσιών, το κείμενο αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι κακό και ο συμβιβασμός επισφαλής. Είναι πηγή νομικής αβεβαιότητας και κοινωνικής απειλής. Ως αποτέλεσμα, ο πραγματικός στόχος της Επιτροπής φαίνεται ολοκάθαρα. Όπως συνήθως συμβαίνει με αυτού του είδους τα θέματα, πρόκειται πολύ λιγότερο για επιδίωξη παροχής αποτελεσματικότερων και φθηνότερων υπηρεσιών στο κοινό και την κοινωνία, και περισσότερο για το σπάσιμο των κρατικών μονοπωλίων και την παροχή δυνατότητας σε ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης κατά προτίμηση πολυεθνικές να αποσπάσουν την αφρόκρεμα των κερδοφόρων αγορών.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Σε γενικές γραμμές είμαι δύσπιστη για τις συνέπειες που έχει η απορύθμιση των ταχυδρομικών υπηρεσιών για τον μέσο καταναλωτή, ιδιαίτερα στις αραιοκατοικημένες περιοχές.

Ψήφισα υπέρ όλων των προτεινόμενων τροπολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, στήριξα επίσης σημαντικές τροπολογίες που δηλώνουν, ότι το ταχυδρομείο πρέπει να συλλέγεται από και να διανέμεται, στην κατοικία ή την έδρα κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου κάθε εργάσιμη πέρα και ότι, σε μία απελευθερωμένη αγορά που είναι εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό, πρέπει να υπάρχει η υποχρέωση παροχής δωρεάν ταχυδρομικών υπηρεσιών για άτομα τυφλά ή με σοβαρά προβλήματα όρασης. Ψήφισα επίσης υπέρ μιας σειράς προτάσεων που δίνουν στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ελευθερία για να επιλέξουν πώς θα επιτύχουν ισορροπία μεταξύ της κατάργησης των κανονιστικών διατάξεων στην αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών που ωφελούν το σύνολο της κοινωνίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου ενθαρρύνει την πλήρη ελευθέρωση μιας δημόσιας υπηρεσίας, σε αυτή την περίπτωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα δικαιώματα και συμφέροντα των πολιτών και των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη μη υιοθέτηση της πρότασής μας να απορριφθεί αυτή η πρωτοβουλία της Επιτροπής, η οποία αποσκοπεί να ολοκληρώσει την ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλη την ΕΕ και να προωθήσει τον ανταγωνισμό σε αυτή την υπερεθνική εσωτερική αγορά.

Λυπόμαστε επίσης για την απόρριψη των τροπολογιών στις οποίες υποστηρίζαμε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διατηρούν τα αποκλειστικά δικαιώματα σε έναν αποκλειστικό τομέα, και να διασφαλίζουν τα κοινωνικά και τα εργατικά δικαιώματα του τομέα, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων απασχόλησης και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης που θεσπίζονται από τον νόμο ή από συλλογικές συμφωνίες.

Αν και ορισμένες πτυχές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, η έκθεση επιβεβαιώνει την πλήρη ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, αναβάλλοντάς την μόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο που θεσπίστηκε αρχικά από την πρώτη οδηγία του 1997, δηλαδή τη διάλυση ενός επικερδούς δημόσιου τομέα –του ταχυδρομικού τομέα– και την επακόλουθη παράδοσή του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτή είναι, ουσιαστικά, η πολιτική της ΕΕ, στην οποία οι εργαζόμενοι και οι λαοί των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να απαντήσουν ανάλογα.

 
  
MPphoto
 
 

  Marian Harkin (ALDE), γραπτώς. (ΕΝ) Υποστηρίζω πλήρως την τροπολογία 63 η οποία διασφαλίζει την επαρκή πρόσβαση και τη δημιουργία σημείων επαφής που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των χρηστών των αγροτικών και αραιοκατοικημένων περιοχών. Είναι σκόπιμο τα κράτη μέλη να καθορίζουν τον ελάχιστο αριθμό σημείων επαφής και πρόσβασης ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί η καθολική υπηρεσία. Η οικονομική και κοινωνική συνοχή είναι ένας από τους στόχους της πολιτικής της ΕΕ και αυτή η τροπολογία θα συντελέσει στη διασφάλιση αυτού του συγκεκριμένου στόχου. Είναι ζωτικής σημασίας, όταν ανοίγουμε την αγορά των ταχυδρομικών υπηρεσιών, να διατηρούμε μια επαρκή υπηρεσία για όλους τους χρήστες.

 
  
MPphoto
 
 

  Stanisław Jałowiecki (PPE-DE), γραπτώς. (PL) Δυστυχώς, δεν μπορώ να υποστηρίξω την έκθεση του κ. Ferber. Μερικές φορές τυγχάνει σε μία απολύτως αξιοπρεπής πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν έργου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, να υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να δεχτεί κανείς. Αυτή είναι η περίπτωση εδώ.

Καταρχάς, οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού δεν αποτελούν βασικά κανέναν απολύτως συμβιβασμό. Υπάρχει μία αποφασιστική νίκη για τα κρατικά μονοπώλια που μάχονται την αλλαγή. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα επιπλέον χρόνια που τους έχουν δοθεί δεν θα οδηγήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε και πάλι διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.

Δεύτερον, ανησυχώ για το γεγονός ότι τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των «παλιών» κρατών μελών συνεχίζουν να συμπεραίνουν ότι τα «νέα» κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα για την ελευθέρωση. Αυτοί οι «υπερασπιστές» των πολωνικών, των ουγγρικών ή των τσεχικών ταχυδρομείων προασπίζονται στην πραγματικότητα τα βιομηχανικά συμφέροντα των γαλλικών, βελγικών και λουξεμβουργιανών μονοπωλίων. Αυτό δεν είναι δίκαιο.

Και τέλος οι ημερομηνίες, που ορίζουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, αντί για την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αυτό είναι ένα διαφημιστικό τέχνασμα, όπως ακριβώς είναι ευκολότερο να πουλήσεις κάτι που κοστίζει 9, 99 ευρώ αντί για 10. Εκεί φτάσαμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην πολιτική μας;

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 
  
MPphoto
 
 

  Fernand Le Rachinel (ITS), γραπτώς. – (FR) Στη Γαλλία, La Poste (τα Γαλλικά Ταχυδρομεία) δεν είναι μια συνηθισμένη επιχείρηση· είναι μια δημόσια επιχείρηση, που διευθύνουν επαναστάτες συνδικαλιστές. Είναι μια δημόσια υπηρεσία η οποία είναι ολοκληρωτικά υποχείρια στην εξουσία συντεχνιακών, ιδιωτικών, συμφερόντων.

Γιατί να αγωνιστούμε για την προστασία της δημόσιας υπηρεσίας που παρέχουν τα Γαλλικά Ταχυδρομεία όταν, στην πραγματικότητα, αυτή δεν είναι μια τέτοια υπηρεσία; Ο πελάτης δεν έχει να πει τίποτα και τα συνδικάτα ισχυρίζονται ότι ενεργούν για τα συμφέροντά του. Ο εργοδότης (το Δημόσιο) και οι μέτοχοι (έκαστος γάλλος πολίτης) παγώνουν στην ιδέα να δουν το σύστημα να παρακωλύεται από ορισμένους εργαζόμενους που εκπροσωπούνται από παντοδύναμα και ολοκληρωτικά συνδικάτα.

Καμία αντίρροπη δύναμη δεν αναλαμβάνει δράση για να εξισορροπήσει τα δικαιώματα και τις εξουσίες που αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν παραχωρήσει στον εαυτό τους, και αυτό που καταπατείται είναι το γενικό συμφέρον.

Πρέπει να απελευθερώσουμε τα Γαλλικά Ταχυδρομεία; Πρέπει να χτυπηθεί αυτό το εντελώς διεφθαρμένο σύστημα, το οποίο προορίζεται όχι να ικανοποιήσει τους πελάτες, αλλά μόνον να καταστεί τμήμα του ιδιωτικού τομέα, διαδηλώνοντας για τα λεγόμενα «κεκτημένα» και ζητώντας τη διατήρηση αυτών των κεκτημένων;

Η απάντηση είναι κατηγορηματική: ναι, και γρήγορα. Τα Γαλλικά Ταχυδρομεία πρέπει τώρα να κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να καλύψουν τις σημαντικότερες αδυναμίες τους που είναι: το τεράστιο μισθολογικό κόστος, το βάρος των συντάξεων και μια οργάνωση πολύπλοκη, βραδυκίνητη, δαπανηρή και ανεπαρκής.

 
  
MPphoto
 
 

  Jörg Leichtfried (PSE), γραπτώς. – (DE) Ενέκρινα τον κοινό συμβιβασμό για το πλήρες άνοιγμα των ταχυδρομικών υπηρεσιών της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2011.

Πρέπει, ωστόσο, να παρατηρήσω ότι αυτό έγινε μόνο επειδή σε διαφορετική περίπτωση εξαιτίας της εσφαλμένης νομοθεσίας θα γινόταν ελευθέρωση ήδη από το 2009 σύμφωνα με την επιθυμία της Επιτροπής.

Είναι σημαντικό ότι η οδηγία εγγυάται και εξασφαλίζει γενικευμένη παροχή υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι χρήστες θα έχουν στη διάθεσή τους μία ελάχιστη προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές. Αυτή η επονομαζόμενη καθολική υπηρεσία πρέπει επίσης να εξασφαλίζει ότι το ταχυδρομείο θα παραδίδεται και θα συλλέγεται όλες τις εργάσιμες ημέρες ακόμα και στις απομακρυσμένες ή αραιοκατοικημένες περιοχές. Τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν για την περίπτωση που ένας φορέας παροχής υπηρεσιών δεν εκπληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις τις ανάλογες ποινές και να τις επιβάλλουν.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των οδηγιών που αφορούν τους όρους εργασίας και τον εργάσιμο χρόνο, την ετήσια άδεια νέων εργαζομένων, την ελάχιστη αμοιβή, την υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλεια και την υγιεινή στον χώρο εργασίας. Επίσης, η οδηγία δεν επηρεάζει τη σχέση των κοινωνικών εταίρων (όπως το δικαίωμα διαπραγματεύσεων και σύναψης συλλογικών συμβάσεων, το δικαίωμα της απεργίας και το δικαίωμα εργατικών μέτρων).

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι καταψηφίζω την παράταση της προθεσμίας για τα επονομαζόμενα «νέα κράτη μέλη της ΕΕ» κατά δύο χρόνια διότι θεωρώ ότι ζούμε σε μία Ευρώπη κι όχι σε μία χωρισμένη Ευρώπη.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie-Noëlle Lienemann (PSE), γραπτώς. – (FR) Δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την πλήρη απορύθμιση ή την κατάργηση του «αποκλειστικού τομέα» των κρατών μελών για τις ταχυδρομικές αποστολές.

Αυτό το γενικευμένο άνοιγμα στον ανταγωνισμό θέτει σε δυσμενή θέση το ενιαίο τιμολόγιο, την ίση μεταχείριση των περιοχών και την παρουσία των ταχυδρομικών υπηρεσιών σε μειονεκτούντες τομείς. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ανταγωνισμός δεν είναι υποχρεωτικός για τη συνήθη αλληλογραφία –βάρους κάτω των 50 γρ. και η διανομή της παρέχεται από ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Είναι σαφές ότι οι τρόποι χρηματοδότησης για την καθολική υπηρεσία, μειωμένη όπως είναι στο ελάχιστο, δεν θα εγγυώνται με κανένα τρόπο τη δημόσια υπηρεσία και η παράταση της προθεσμίας για την εφαρμογή αυτής της ελευθέρωσης στην ουσία δεν επιλύει τίποτε.

Το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ μόλις αποφάσισε τη δημιουργία «πρωτοκόλλου για τις δημόσιες υπηρεσίες σε υποστήριξη της Συνθήκης».

Θα ήταν απολύτως λογικό να ανασταλεί οιοδήποτε νέο άνοιγα στον ανταγωνισμό αυτών των υπηρεσιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL), γραπτώς. – Καταψήφισα την έκθεση Φέρμπερ, γιατί ενισχύει τη δογματική νεοφιλελεύθερη προσέγγιση σε έναν νευραλγικό τομέα δημοσίου συμφέροντος, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε αδιάλλακτα στις αρχικές τις προτάσεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις δέκα ιστορικών φορέων καθολικής υπηρεσίας –μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία–, τις αναφορές χιλιάδων πολιτών και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Σωματείων και της Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες των επιπτώσεων από την ελευθέρωση της αγοράς και στα 27 κράτη μέλη.

Με το βεβιασμένο άνοιγμα της αγοράς και την επί της ουσίας κατάργηση της «αρχής της καθολικής υπηρεσίας», είναι μαθηματικά βέβαιο πως χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν και παράλληλα, η πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές και φθηνές ταχυδρομικές υπηρεσίες θα περιοριστεί. Οι συνέπειες θα είναι ακόμη σημαντικότερες για τους κατοίκους απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων, ορεινών ή νησιωτικών, περιοχών, η εξυπηρέτηση των οποίων δε θα είναι συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις.

Η αναβολή της έναρξης ισχύος της νέας οδηγίας έχει μικρή μόνον σημασία, γιατί απλώς αναβάλει τα αρνητικά αποτελέσματα για δύο χρόνια.

Εξάλλου, η μέχρι σήμερα εμπειρία στις χώρες όπου η αγορά έχει ήδη απελευθερωθεί πλήρως κάθε άλλο παρά θετική είναι.

Η απαίτηση για την ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών με το «έτσι θέλω», μάλλον προβλήματα δημιουργεί παρά λύσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Luís Queiró (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Μια Ευρώπη που μπορεί να παρέχει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών της πρέπει να είναι οπλισμένη με τα καλύτερα έγγραφα και παραδείγματα. Επομένως, αναφορικά με τη νομοθεσία για την ολοκλήρωση της αγοράς των ταχυδρομικών υπηρεσιών δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να καταστρέψουμε συστήματα που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά, σε μια υγιή οικονομική βάση, παράλληλα με την ευεργετική ανάπτυξη της αγοράς και εγγυήσεις για τη διατήρηση της καθολικής υπηρεσίας.

Ενώ δεν αντιτίθεμαι στην ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών επί της αρχής, θεωρώ ότι αυτό είναι το κατάλληλο μέρος για να επαναλάβω την άποψή μου ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό ή λογικό επιχείρημα για την εξαίρεση του «αποκλειστικού τομέα» από πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης των γενικών ταχυδρομικών υπηρεσιών. Η χρηματοδότηση μέσω του αποκλειστικού τομέα είναι διαφανής και ουδέτερη, απαλλαγμένη από κρατικές ενισχύσεις, οικονομική από απόψεως κόστους συναλλαγής και αντιδικίας και πιστοποιείται από την οικονομική θεωρία.

Απόδειξη αυτού μπορεί να διαπιστωθεί στην Πορτογαλία, όπου όλες οι υπηρεσίες είναι ελευθερωμένες ή έτοιμες για ελευθέρωση, αλλά αυτό δεν συγκρούεται με τη χρηματοδότηση της καθολικής δημόσιας υπηρεσίας από πόρους από τον αποκλειστικό τομέα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σημασία του αποκλειστικού τομέα για την εδαφική και κοινωνική συνοχή και για την πρόληψη της ερήμωσης σε πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

 
  
MPphoto
 
 

  Frédérique Ries (ALDE), γραπτώς. – (FR) Όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου, ψήφισα υπέρ της έκθεσης Ferber, ήτοι υπέρ της πλήρους, ελεγχόμενης ελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών την 1η Ιανουαρίου 2011.

Πράγματι, ο συμβιβασμός που εγκρίθηκε σήμερα απαντά σε δύο δυναμικές που μου είναι προσφιλείς ως Φιλελεύθερη: τη δυναμική μιας ανοικτής οικονομίας της αγοράς η οποία είναι ασύμβατη με τα de facto και de jure μονοπώλια και τη δυναμική των ειδικών συμφερόντων των καταναλωτών, οι οποίοι πρέπει να επωφελούνται από έναν πραγματικό και θεμιτό ανταγωνισμό, κυρίως όσον αφορά την τιμή, αλά όχι μόνον την τιμή!

Διότι υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο: η ανθρώπινη διάσταση. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η ψηφοφορία, σήμερα το μεσημέρι, έλαβε υπόψη την ανθρώπινη διάσταση με την εισαγωγή ρήτρας κοινωνικής ρύθμισης, την επαναβεβαίωση του καίριου ρόλου που διαδραματίζουν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες όσον αφορά την κοινωνική και την εδαφική συνοχή ενώ την τελευταία λέξη θα έχουν τα κράτη μέλη όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της καθολικής υπηρεσίας.

Υπάρχουν τόσα πολλά θετικά μηνύματα τα οποία θα πρέπει να καθησυχάσουν τους ευρωπαίους εργαζόμενους στα ταχυδρομεία, καθώς επίσης και να επιτρέψουν τη διάλυση της σύγχυσης που έντεχνα συντηρείται από ορισμένους βουλευτές της αριστεράς: η ελευθέρωση ενός τομέα δεν σημαίνει την ιδιωτικοποίησή του· αυτή η ευρωπαϊκή οδηγία δεν σημαίνει το κλείσιμο των ταχυδρομικών γραφείων!

 
  
MPphoto
 
 

  Martine Roure (PSE), γραπτώς. – (FR) Στόχος αυτής της πρότασης της Επιτροπής είναι το πλήρες άνοιγμα στον ανταγωνισμό των αγορών των ταχυδρομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2009, σύμφωνα με την προθεσμία που ορίζεται στην παρούσα οδηγία για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ένα κείμενο το οποίο αποσκοπεί στην εγγύηση της χρηματοδότησης της καθολικής υπηρεσίας θέτοντας τέλος στον «αποκλειστικό τομέα» και αντικαθιστώντας τον με νέα εργαλεία χρηματοδότησης.

Αντιτίθεμαι στην πλήρη ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Πράγματι, τα ταχυδρομεία επιτελούν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Για τον λόγο αυτό, κατέθεσα από κοινού και ψήφισα τροπολογία που ζητά την εκ νέου θέσπιση του «αποκλειστικού τομέα» ως έναν από τους τρόπους χρηματοδότησης της καθολικής υπηρεσίας. Πράγματι, αυτή τη στιγμή, ουδείς οικονομικός λόγος αιτιολογεί την κατάργηση του «αποκλειστικού τομέα». Αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης, ο οποίος λειτουργεί πολύ καλά σήμερα, θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στις επιλογές που προσφέρονται στα κράτη μέλη.

Με δεδομένο το γεγονός ότι αυτή η επιλογή δεν εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψήφισα κατά του τελικού κειμένου προκειμένου να επισημάνω την αντίθεσή μου σε αυτή την αδικαιολόγητη ελευθέρωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Peter Skinner (PSE), γραπτώς. (EN) Μπορώ να υποστηρίξω τη γενική προσέγγιση που προήλθε από συμβιβαστικές λύσεις τις οποίες υπέβαλαν συνάδελφοι της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλοι στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, ανησυχώ για το αν υπάρχουν εγγυήσεις σχετικά με την παροχή της καθολικής υπηρεσίας και τη χρηματοδότησή της. Υπολογίζοντας τον τρόπο που αυτό θα έχει επιπτώσεις στις κοινότητές μας, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν άμεσα δύο πράγματα. Πρώτον, να διατηρηθούν οι συνθήκες εργασίας και, δεύτερον, οι γεωργικές και περιφερειακές περιοχές να εξυπηρετούνται επιτυχώς όπως τώρα. Αυτά είναι ορισμένα από τα δύσκολα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου η έκθεση να αντιμετωπιστεί σοβαρά ως κάτι το οποίο θα ωφελήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

 
  
MPphoto
 
 

  Bart Staes (Verts/ALE), γραπτώς. (NL) Η έκθεση Ferber είναι άλλη μία έκθεση σχετικά με την ελευθέρωση καθολικών υπηρεσιών που χάνει την τεράστια ευκαιρία να εγγυηθεί, εκτός από το ιδανικό της ελευθερίας, την αρχή της ισότητας σε μια κοινωνική Ευρώπη.

Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες είναι ευπρόσδεκτες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά αν το αποτέλεσμα θα είναι η βελτίωση της ποιότητας και η μείωση των τιμών μένει να διαπιστωθεί. Είναι ανεύθυνο, κατά την άποψή μου, να μην προσφέρει η νέα οδηγία σαφείς εγγυήσεις αναφορικά με την ποιότητα του λεγόμενου «αποκλειστικού τομέα», το γεγονός ότι η χρηματοδότηση αυτής της υπηρεσίας παραμένει ασαφής και ότι οι κοινωνικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι υποχρεωτικό να γίνονται σεβαστές. Όταν η αγορά ανοίξει πλήρως το 2009, είναι αβέβαιο αν πιο απομακρυσμένες περιοχές θα έχουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών στην ίδια τιμή σε σύγκριση με τις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η δυνατότητα αποστολής και παραλαβής επιστολών σε μια λογική τιμή είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα.

Επιπλέον, οι παροχείς ταχυδρομικών υπηρεσιών θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν το κόστος σε ένα ελάχιστο επίπεδο προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Οι μόνιμες θέσεις θα αντικατασταθούν από αβέβαιες θέσεις μερικής απασχόλησης. Οι ταχυδρόμοι θα κακοπληρώνονται, πολλοί θα απολυθούν, ακόμη περισσότερα ταχυδρομεία θα διατρέχουν τον κίνδυνο να κλείσουν και σύντομα θα έχουμε μπλε, κίτρινα και πράσινα γραμματοκιβώτια εκτός από κόκκινα. Δεν στηρίζω την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Konrad Szymański (UEN), γραπτώς. (PL) Η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν εταιρείες που προβαίνουν στην απόσπαση εργαζόμενων στην ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύγχρονη μορφή προστατευτισμού, που στοχεύει κυρίως στα νέα κράτη μέλη, όπως αποδεικνύεται από τα παραδείγματα των υποθέσεων Vaxholm και Viking Line.

Αυτό το ψήφισμα απλά ενισχύει αυτή την τάση, η οποία απειλεί τις αρχές της κοινής αγοράς, του ανταγωνισμού και των ίσων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο το καταψήφισα.

 
  
MPphoto
 
 

  Marc Tarabella (PSE), γραπτώς. – (FR) Η ψηφοφορία για την ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών που διεξάγεται σήμερα είναι καρπός συμβιβασμού ανάμεσα στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών και τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, αυτός ο συμβιβασμός συνεπάγεται σαφώς την οριστική ελευθέρωση του τελευταίου τμήματος ταχυδρομικών δραστηριοτήτων που διαχειρίζονται οι δημόσιες αρχές, και αυτό χωρίς καμία εγγύηση όσον αφορά τη χρηματοδότηση της καθολικής υπηρεσίας και τη διατήρηση της απασχόλησης 1,6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που εργάζονται στα ταχυδρομεία. Ως μέλος της Ομάδας ΕΣΚ, και ως σκιώδης εισηγητής για την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, δεν μπορώ παρά να ψηφίσω κατά αυτού του πράσινου φωτός για την ελευθέρωση, παρά τη βελτίωση που έχει γίνει σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής.

 
  
MPphoto
 
 

  Γεώργιος Τούσσας (GUE/NGL), γραπτώς. – H σημερινή απόφαση του ΕΚ για την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και γενικότερα.

Η πρόταση ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να εκχωρηθούν οι υποδομές και συνολικά ο κλάδος των δημόσιων ταχυδρομικών υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους για την αύξηση των κερδών τους.

Το επιχείρημα για πτώση των τιμών μέσω του ανταγωνισμού είναι μύθος, γιατί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την κατάργηση της ενιαίας τιμολόγησης, αλλά και τους όρους διατήρησης της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας θα έχουμε αύξηση των τιμών και υποβάθμιση των παρεχόμενων ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κ.ά.

Τίθεται σε αμφισβήτηση το απόρρητο της επικοινωνίας, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αφού η διακίνηση της αλληλογραφίας γίνεται από ιδιώτες, χωρίς καμία εγγύηση και με ελάχιστες δυνατότητες ελέγχου της διασφάλισης του απορρήτου της αλληλογραφίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες είναι κοινωνικό αγαθό.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την πρόταση για την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Bernadette Vergnaud (PSE), γραπτώς. – (FR) Καταργώντας τον αποκλειστικό τομέα ο οποίος επέτρεπε τη χρηματοδότηση της καθολικής υπηρεσίας αυτή την εγγύηση μιας δημόσιας υπηρεσίας ποιότητας για όλους και με τη δημιουργία δυσαρμονίας με τους τρόπους χρηματοδότησης που αφήνονται στην επιλογή εκάστου κράτους μέλους, η πλήρης ελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση της αλληλεγγύης ανάμεσα στις αστικές και τις αγροτικές περιοχές, τον πλουτισμό των μετόχων και την αύξηση του δημόσιου χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά συνέπεια, ψήφισα υπέρ της τροπολογίας που αποσκοπεί στην εκ νέου θέσπιση του αποκλειστικού τομέα, ο οποίος ικανοποιεί το 70% και πλέον των ευρωπαίων πολιτών. Ως μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είμαι υπέρ μιας «ταχυδρομικής» Ευρώπης η οποία θα αποτελείται από σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά όχι με τίμημα την απώλεια των θέσεων εργασίας και της ανθρώπινης και περιφερειακής αλληλεγγύης.

Το παράδοξο αυτής της πρότασης είναι ότι, χωρίς νέα οδηγία, η ελευθέρωση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2009. Μια τροπολογία απόρριψης του κειμένου που πρότεινε η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών θέτει σε ισχύ την ελευθέρωση την 1η Ιανουαρίου 2009, διότι τη δεδομένη χρονική στιγμή θα ισχύει η οδηγία του 2002 , και μόνον αυτή, και γι’ αυτό δεν στήριξα αυτή την τροπολογία. Ψήφισα, ωστόσο, υπέρ της τροπολογίας απόρριψης του κειμένου η οποία, επιπλέον, καταργούσε την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2009. Ψήφισα, φυσικά, κατά του τελικού κειμένου.

 
  
MPphoto
 
 

  Dominique Vlasto (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Επιθυμούσα να ψηφίσω υπέρ του συμβιβασμού που εκπόνησε ο κ. Ferber διότι βελτιώνει σε ορισμένα σημεία την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δίδει πρόσθετο χρόνο στα ευρωπαϊκά ταχυδρομεία προκειμένου να προετοιμαστούν για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό, το οποίο μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2011 αντί για το 2009 όπως προγραμματιζόταν αρχικά από την Επιτροπή.

Υποστήριξα επίσης τον συμβιβασμό διότι θα προστατεύει τους όρους και τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι των ταχυδρομείων. Η ελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εργαζομένων ακόμη και αν η ελευθέρωση ωφελεί τους καταναλωτές.

Η ψήφος μας παρέχει επίσης εγγυήσεις όσον αφορά την εδαφική συνοχή. Διασφαλίζεται, όντως, ότι το σύνολο των χρηστών, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούν να απολαμβάνουν τη συλλογή και διανομή της αλληλογραφίας τους τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική δυσκολία η οποία θα αποτελέσει το διακύβευμα της δεύτερης ανάγνωσης. Αναφέρομαι στη χρηματοδότηση της καθολικής υπηρεσίας. Χρειάζεται να έχουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης που να είναι νομικά διασφαλισμένοι και μόνιμοι. Αυτή είναι μια ουσιώδης προϋπόθεση για τους οικονομικούς φορείς του τομέα, μια προϋπόθεση χωρίς την οποία δεν θα μπορέσω να ταχθώ υπέρ της πλήρους ελευθέρωσης του τομέα.

 
  
  

- Έκθεση Arūnas Degutis (A6-0178/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Colm Burke, Avril Doyle, Jim Higgins, Mairead McGuinness και Gay Mitchell (PPE-DE), γραπτώς. (EN) Καταψηφίσαμε τις τροπολογίες 58 (άρθρο 14α (νέο)), 59 (άρθρο 15 (νέο)) και 61 (παράγραφος 2α (νέα)).

Πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές πτυχές της απασχόλησης στις αερομεταφορές χρήζουν εξέτασης αλλά ότι αυτή πρέπει να διεξαχθεί σύμφωνα με τις αρχές της «βελτίωσης της νομοθεσίας», συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης έρευνας και διαβούλευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια τέτοια μελέτη. Είναι, συνεπώς, σκόπιμο να αναμείνουμε τα πορίσματα της εν λόγω μελέτης προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιες δράσεις θεωρεί η Επιτροπή ότι απαιτούνται, εάν απαιτούνται, σε κοινοτικό επίπεδο.

 
  
MPphoto
 
 

  Christine De Veyrac (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Η έκθεση αυτή είναι σημαντική διότι εκσυγχρονίζει το δίκαιο της ενιαίας αγοράς στον τομέα των αερομεταφορών, και αυτό το κάνει ιδιαίτερα με στόχο τη διασφάλιση της ομοιογενούς εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και τη δημιουργία ίσων προϋποθέσεων για όλες τις αεροπορικές εταιρείες.

Χαίρομαι όλως ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι οι τροπολογίες 35 και 61, υπέρ των οποίων ψήφισα, εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία. Η πρώτη τροπολογία ζητά να γίνουν σαφέστερες οι διατάξεις που αφορούν το εφαρμοστέο δίκαιο στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε χώρα άλλη από τη χώρα της αεροπορικής εταιρείας για την οποία εργάζονται.

Η δεύτερη τροπολογία ζητά από την Επιτροπή να παρουσιάσει σαφή νομοθεσία σ’ αυτόν τον τομέα.

Θεωρώ όντως σημαντικό, στο σημερινό πλαίσιο, στο οποίο οι αερομεταφορές αναπτύσσονται διαρκώς και οι αεροπορικές εταιρείες ιδρύουν γραφεία σε διάφορες χώρες της ΕΕ, το εφαρμοστέο δίκαιο για τους εργαζόμενους αυτών των γραφείων να ορίζεται με σαφήνεια.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Λυπούμαστε για την απόρριψη των τροπολογιών μας, οι οποίες:

- υπογράμμιζαν ότι «η ελευθέρωση είχε αρνητικές συνέπειες από πλευράς ποιότητας των θέσεων εργασίας και των εργασιακών συνθηκών και ότι πρέπει ακόμη να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση σχετικά με τα πραγματικά αποτελέσματα στους τομείς της ασφαλείας και της διατήρησης ενός ποιοτικού στόλου»·

- διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της συλλογικής διαπραγμάτευσης:

«Η σύμβαση εργασίας και οι όροι απασχόλησης των ιπταμένων πληρωμάτων διέπονται από τη νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις και όλα τα συναφή δικαιώματα της χώρας όπου ο εργαζόμενος εκτελεί την τρέχουσα εργασία του/της, ή όπου ο εργαζόμενος αρχίζει την εργασία του/της και όπου επιστρέφει μόλις ολοκληρώσει την εργασία του/της, ακόμη και αν ο εν λόγω εργαζόμενος έχει προσωρινή βάση σε άλλη χώρα»·

«Όσον αφορά τους υπαλλήλους κοινοτικού αερομεταφορέα που εκτελεί αεροπορικά δρομολόγια από επιχειρησιακή βάση εκτός της επικράτειας του κράτους μέλους όπου ο εν λόγω κοινοτικός αερομεταφορέας έχει τον κύριο τόπο δραστηριοτήτων του, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής και της εθνικής κοινωνικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων»·

Μια άλλη από τις τροπολογίες μας διασφάλιζε τη συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργαζομένων στις αποφάσεις σχετικά με τον τομέα των αερομεταφορών.

 
  
MPphoto
 
 

  Jörg Leichtfried (PSE), γραπτώς. – (DE) Ψηφίζω υπέρ μεγαλύτερης διαφάνειας ως προς τους αεροπορικούς ναύλους.

Μέχρι τώρα οι αεροπορικοί ναύλοι συνήθως δημοσιεύονταν χωρίς στοιχεία για τους διάφορους παράγοντες του κόστους. Μελλοντικά, οι επιβάτες θα λαμβάνουν ήδη κατά την κράτηση πληροφορίες για την πραγματική αξία του ναύλου και για όλες τις επιπλέον δαπάνες όπως φόροι, τέλη αεροδρομίου και τέλη για κράτηση μέσω Διαδικτύου ή ταξιδιωτικών γραφείων. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέτρο προκειμένου οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από παραπλανητικές διαφημίσεις και πληροφορίες για τις τιμές που προξενούν σύγχυση να αγοράσουν τάχα φθηνά εισιτήρια που στο τέλος αποδεικνύονται σημαντικά ακριβότερα από όσο φαινόταν.

Ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται για το ακριβές ύψος και τη χρήση των πληροφοριών για την ασφάλεια. Τα τέλη και οι επιβαρύνσεις που αφορούν την ασφάλεια πρέπει να είναι διαφανή και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για να καλυφθούν οι δαπάνες που προκύπτουν στα αεροδρόμια και στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ της παρούσας έκθεσης που πραγματεύεται την παραπλανητική διαφήμιση και ενημέρωση των επιβατών. Συγκεκριμένα, χαιρετίζω το γεγονός ότι όλοι οι αεροπορικοί ναύλοι πρέπει πλέον να δημοσιεύονται συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και τελών που προστίθενται στην τιμή του εισιτηρίου και είναι γνωστοί τη στιγμή της δημοσίευσης του αεροπορικού ναύλου. Πιστεύω ότι η παρούσα έκθεση θα αυξήσει σημαντικά τα δικαιώματα των καταναλωτών.

 
  
MPphoto
 
 

  Marianne Thyssen (PPE-DE), γραπτώς. (NL) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, από τις διαφημιστικές καμπάνιες για τα αεροπορικά εισιτήρια, έχει κανείς την εντύπωση ότι είναι δυνατό να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Ευρώπη με λίγα μόνο ευρώ. Η στιγμή της απογοήτευσης φτάνει όταν έρχεται η στιγμή να πληρώσει. Ξαφνικά, κάθε είδους επιπρόσθετα κόστη προστίθενται στην τιμή του εισιτηρίου με τη μορφή τελών, επιβαρύνσεων και φόρων. Σήμερα, το Κοινοβούλιο επιβάλλει έναν έλεγχο σε αυτές τις κακές πρακτικές. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, και γι’ αυτό τον λόγο η έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού λαμβάνει την αμέριστη υποστήριξή μου. Ο καταναλωτής των αερομεταφορών δικαιούται μια δίκαιη και διαφανή τιμή χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Μετά την εισαγωγή επιπλέον προστατευτικών δικαιωμάτων για τους επιβάτες σε περίπτωση υπεράριθμων κρατήσεων, ακύρωσης ή καθυστέρησης των πτήσεών τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ηγείται για άλλη μια φορά στην προστασία των επιβατών των αεροπορικών μεταφορών. Το σημαντικό είναι να παρέχουν τα κράτη μέλη αποτελεσματικές κυρώσεις γρήγορα αν αυτές οι νέες διατάξεις δεν εφαρμόζονται. Η εμπιστοσύνη είναι καλή, αλλά ο έλεγχος είναι καλύτερος.

 
  
MPphoto
 
 

  Silvia-Adriana Ţicău (PSE), în scris. Am votat pentru raportul DeGutis privind “Regulile comune în domeniul aviaţiei civile” deoarece textul asigură reprezentarea tuturor punctelor de vedere exprimate. Consider pozitiv faptul că va fi asigurată nediscriminarea bazată pe locul de rezidenţă a operatorului de turism sau a pasagerului, deşi regret că nu s-a aprobat nediscriminarea pe baza canalelor de distribuţie. Astăzi, este posibil ca un bilet de avion Bucureşti-Bruxelles pentru acelaşi zbor operat de aceeaşi companie aeriană să coste diferit dacă biletul este cumpărat la Bucureşti, faţă de preţul biletului cumpărat la Bruxelles.

De asemenea, un pas important este protecţia ce va fi asigurată pasagerilor, prin noul text, în caz de faliment al operatorului aerian, situaţie care devine din ce în ce mai posibilă într-o epocă a operatorilor mici.

În altă ordine de idei, din păcate, chiar dacă există reguli privind protecţia pasagerilor în situaţii de întârzieri sau chiar anulări de zboruri, aceştia nu îşi cunosc drepturile şi implicit nu şi le pot apăra. Noi, deputaţii europeni, reprezentăm cetăţenii Europei şi iată că prin acest regulament se asigură condiţii mai bune pentru pasagerii ce utilizează transportul aerian. Avem datoria să ne asigurăm că pasagerii îşi cunosc drepturile şi implicit şi le pot apăra.

 
  
  

- Έκθεση Ieke van den Burg (A6-0248/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης ιδίας πρωτοβουλίας της κ. van den Burg, σε απάντηση της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής σχετικά με την πολιτική για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες 2005-2010. Χαίρομαι που η έκθεση αυτή συγχαίρει την Επιτροπή για τις προτεραιότητές της σχετικά με την εξυγίανση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αγοράς, την άρση των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και τη βελτίωση του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι κίνδυνοι συγκέντρωσης, η προσοχή στα νέα εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά μέσα, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ιδιαίτερα στις μικροπιστώσεις, η ανάλυση των συστημικών κινδύνων σοβαρών χρηματοοικονομικών κρίσεων, κλπ. είναι όλοι τομείς στους οποίους οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν βελτίωση της ασφάλειας, μέσω της ρύθμισης και του ελέγχου αυτών των δραστηριοτήτων. Η ανεπαρκής χρηματοπιστωτική κουλτούρα των πολιτών αποτελεί επίσης αιτία ανησυχίας.

Θέλω να συγχαρώ τον συνάδελφό μου, κ. Gauzès, συντάκτη γνωμοδότησης της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, για το έργο του. Έχει δίκιο που επισημαίνει τη σημασία αναλύσεων επιπτώσεων για εντελώς νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία ή σημαντικές νομοθετικές τροποποιήσεις, οι οποίες διενεργούνται με έναν άκρως ανεπαρκή τρόπο από την Επιτροπή.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Οι δύο κύριες τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι η συγκέντρωση των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών φορέων και η εκθετική ανάπτυξη των λεγόμενων «εναλλακτικών επενδυτικών δραστηριοτήτων», δηλαδή των αγορών παραγώγων και αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.

Περίπου τριάντα μεγάλοι διεθνείς παίκτες ελέγχουν αυτή τη στιγμή όλες τις συναλλαγές και κυριαρχούν στην αγορά σε όλο τον κόσμο. Η συγκέντρωση των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο συνεχίζεται εντατικά, με την κυριαρχία των μεγάλων ξένων παραγόντων στις περιφερειακές αγορές και τις αγορές μικρής κλίμακας, στα νέα κράτη μέλη και στις νότιες χώρες όπως η Πορτογαλία.

Η χρήση χρηματοπιστωτικών μέσων που προσανατολίζονται προς την απλή κερδοσκοπία και που συγκεντρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά, ένα παράδειγμα των οποίων είναι οι φορολογικοί παράδεισοι, η απορύθμιση των κύριων αγορών και η απόλυτη αναρχία των παγκόσμιων συναλλαγών κεφαλαίων, συνεπάγονται συστημικούς και λειτουργικούς κινδύνους που οδηγούν σε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Οι μόνοι ωφελούμενοι από αυτή τη διαδικασία είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, με την βοήθεια, στην Ευρώπη, του σχεδίου δράσης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Εξακολουθούμε να μην παίρνουμε απάντηση στις ερωτήσεις μας γιατί δεν καταργούνται οι φορολογικοί παράδεισοι και γιατί δεν φορολογούνται οι διακινήσεις κεφαλαίων.

 
  
MPphoto
 
 

  Marian Harkin (ALDE), γραπτώς. (EN) Υποστηρίζω τη διαγραφή της λέξης «φορολογία» από την παράγραφο 22 καθώς δεν πιστεύω ότι η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει την προετοιμασία ενός κατάλληλου και εφικτού πλαισίου ρύθμισης και εποπτείας όσον αφορά τη φορολογία.

 
  
MPphoto
 
 

  Eoin Ryan (UEN), γραπτώς. (EN) Υποστηρίζω σαφώς τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Υποστηρίζω μέτρα που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη της αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ. Ωστόσο, θεωρώ δύσκολο να υποστηρίξω την αντίληψη ότι ένα νομοθετικό πλαίσιο για τις συντάξεις πρέπει να υποστηρίζεται από μια εναρμονισμένη φορολογική βάση. Δεν θα ήταν συνετό εκ μέρους του Κοινοβουλίου να υποστηρίξει έναν τέτοιο ισχυρισμό χωρίς τα πορίσματα της λεπτομερούς τεχνικής ανάλυσης, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Ecofin. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η σύνδεση των συντάξεων με μια εναρμονισμένη φορολογική βάση θα ήταν καλή για τον τομέα των συντάξεων.

Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής να εξετάσει τη σκοπιμότητα ενός νομοθετικού πλαισίου για την φορολογία. Η φορολογία είναι θέμα των επιμέρους κρατών μελών.

Τέλος, η οικονομική σταθερότητα της ΕΕ δεν απειλείται από εναλλακτικά επενδυτικά μέσα – αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου και κεφάλαια ιδιωτικών συμμετοχών. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται νομοθεσία στον τομέα. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στην επιβολή των υφιστάμενων κανόνων, στην πειθαρχία της αγοράς και τη συνεχή παρακολούθηση από τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές αυτού του τομέα. Χαιρετίζω την κίνηση της βιομηχανίας να θεσπίσει έναν εκούσιο κώδικα συμπεριφοράς στην πρόσφατη συνεδρίαση της G8.

 
  
MPphoto
 
 

  Andrzej Jan Szejna (PSE), γραπτώς. (PL) Ψηφίζω υπέρ της έκθεσης της κ. Ieke van den Burg σχετικά με την πολιτική για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (2005-2010) – Λευκή Βίβλος.

Η εισηγήτρια εξετάζει σημαντικά θέματα σχετικά με τη σωστή παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων. Επισημαίνει την έλλειψη ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών λιανικής, την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις διασυνοριακές απαιτήσεις των μετακινούμενων χρηστών και σε πιλοτικά σχέδια για πανευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως συντάξεις, υποθήκες ή ιδιαίτερα ασφαλιστικά προϊόντα.

Όπως λέει πολύ σωστά η εισηγήτρια, είναι σημαντικό να γίνουν οι βασικές υπηρεσίες προσιτές σε όλους τους πολίτες. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε την αύξηση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και της συμμετοχής των χρηστών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής, και την προώθηση της χρηματοοικονομικής γνώσης και εκπαίδευσης για τους καταναλωτές.

Η έκθεση δίνει μεγάλη έμφαση σε ρυθμιστικές και εποπτικές δομές, υπογραμμίζοντας ότι η τωρινή εποπτεία ορισμένων σύνθετων νέων προϊόντων και των αλληλεπιδράσεων και επιπτώσεών τους σε μακροεπίπεδο μπορεί να αποδειχτεί ανεπαρκής.

 
  
  

- Έκθεση Jacek Protasiewicz (A6-0247/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Hubert Pirker (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, ο εισηγητής παρουσίασε στην έκθεσή του προτάσεις που συνδυάζουν μεγαλύτερη ευελιξία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, και μάλιστα προς το συμφέρον και των εργαζομένων και των εργοδοτών. Υποβάλλει αυτήν την πρόταση με σκοπό την ασφάλεια της απασχόλησης για τους εργαζομένους και την εξασφάλιση ενός μέλλοντος για τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.

Πρέπει όμως να διασαφηνιστεί ότι η ασφάλεια της απασχόλησης δεν σημαίνει πια μια θέση εργασίας για ολόκληρη τη ζωή του εργαζομένου, αλλά σημαίνει τελικά τη δυνατότητα να βρίσκει πάντα δουλειά. Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι όροι πλαίσιο, που εκτείνονται από τη δια βίου μάθηση μέχρι τη δημιουργία θετικών συνθηκών εργασίας που θα επιτρέπουν μία υγιή ισορροπία εργασίας και ζωής.

Είναι σημαντικό για την επιτυχή εφαρμογή αυτών των στρατηγικών να λειτουργεί καλά η σχέση των κοινωνικών εταίρων, που σε εθνικό επίπεδο είναι βέβαια εντάξει και λειτουργεί, αλλά υπολείπεται ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νομίζω ότι η έκθεση είναι εξαιρετική στο σύνολό της και γι’ αυτό ψήφισα υπέρ.

 
  
MPphoto
 
 

  Lena Ek (ALDE). – (SV) Υποστηρίζω την έκθεση, αλλά επιθυμώ να αναφερθώ σε τρία σημεία αρχής που δεν ήταν δυνατό να ψηφιστούν στην Ολομέλεια.

Το πρώτο είναι η άποψη των μικρών επιχειρήσεων. Είναι απολύτως σαφές ότι μπορούμε να κάνουμε πρόοδο προς την αυξανόμενη ασφάλεια για τους εργαζομένους και την αυξανόμενη ευελιξία και παράλληλα να έχουμε πιο απλούς κανόνες για τις μικρές επιχειρήσεις. Η έκθεση δεν έχει λάβει υπόψη αυτό το γεγονός, και λυπούμαι βαθύτατα γι’ αυτό.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η σκανδιναβική προσέγγιση ή, όπως διατυπώνεται στην έκθεση, η σκανδιναβική κατάσταση. Υπάρχουν, ωστόσο, πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών. Η προηγούμενη σουηδική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν εργάστηκε αρκετά ούτε σχετικά με την ευελιξία ούτε με την ασφάλεια, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα η κατάστασή μας στη Σουηδία να διαφέρει ριζικά από εκείνη στη Δανία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ανεργία μεταξύ των νέων, που είναι τρεις φορές υψηλότερη στη Σουηδία απ’ ότι στη Δανία.

Το τελευταίο σημείο που επιθυμώ να σχολιάσω είναι η άποψη για τη θέση των γυναικών στη ζωή και στην εργασιακή ζωή, με την έκθεση να εκφράζει μια απίστευτα συντηρητική άποψη για την ισότητα των φύλων.

 
  
MPphoto
 
 

  Avril Doyle (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, η αειφόρος ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχία και την προσαρμοσιμότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, και υπογραμμίζει την ανάγκη να προωθηθεί η ευελιξία της αγοράς εργασίας με παράλληλο σεβασμό της ασφάλειας της απασχόλησης.

Όταν υποστήριζα την παρούσα έκθεση, το έκανα υπό τον όρο ότι ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου δεν θα ήταν επιδεκτικός σε μια προσέγγιση του τύπου «μία και μοναδική λύση για όλους», και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επανεξέταση των επιπτώσεων του κανονισμού για τις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του περιττού διοικητικού φόρτου. Θεωρώ επίσης ότι η Πράσινη Βίβλος δίνει υπερβολική έμφαση στις «κανονικές» συμβάσεις απασχόλησης και υποτιμά τόσο την ποικιλία των άτυπων εργασιακών ρυθμίσεων που συμφωνούνται μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών όσο και την επακόλουθη αξία τους για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Το έγγραφο αποτυγχάνει επίσης να υποδείξει για ποιον λόγο αυτή η ευελιξία δεν παρέχεται ήδη από την οδηγία για την εργασία ορισμένου χρόνου, την οδηγία για τη μερική απασχόληση και την οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων, στις οποίες υπάρχει μια βάση κοινοτικής προστασίας που παρέχεται σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν μεταφέρει πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τις εν λόγω οδηγίες.

Πάνω απ’ όλα, οποιαδήποτε μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου πρέπει να επικεντρώνεται στον αντίκτυπο τόσο στην απασχόληση όσο και στην παραγωγικότητα.

 
  
MPphoto
 
 

  Koenraad Dillen (ITS). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, ενώ η Ομάδα μου συμμερίζεται την άποψη ότι η ευελιξία δεν πρέπει να είναι σε βάρος της καλύτερης δυνατής προστασίας των εργαζομένων στο πλαίσιο του εργατικού δικαίου, όπου και αν απασχολούνται, είναι εντελώς αντίθετη στην ιδέα αυτή η κοινωνική προστασία να αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφορές στην έκθεση στην αρχή της επικουρικότητας και τη μέθοδο του ανοιχτού συντονισμού είναι απλά προσχήματα. Αυτός είναι ο λόγος που δηλώνουμε σαφέστατα σε αυτό το βήμα ότι οποιαδήποτε εφαρμογή κοινωνικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αντίθετη με την αρχή της επικουρικότητας, και αυτό θα σπρώξει την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη περισσότερο στη λάθος κατεύθυνση προς ένα συγκεντρωτικό υπερκράτος. Η αρχή της επικουρικότητας σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενεργεί μόνο για να προωθήσει τη διασυνοριακή κινητικότητα των εργαζομένων.

Η παρέμβαση αυτού του Κοινοβουλίου καταδεικνύεται περαιτέρω από την έκκλησή του στα κράτη μέλη να μην προστατεύουν πλέον τις αγορές εργασίας τους αλλά αντίθετα να τις ανοίξουν πλήρως στους εργαζομένους από τα νέα κράτη μέλη. Επομένως λέμε «ναι» στην ευελιξία και «ναι» στην κοινωνική προστασία, αλλά «όχι» σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος που προσπαθεί για άλλη μια φορά να επιβληθεί με το ζόρι.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlo Fatuzzo (PPE-DE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, είδατε πώς έφυγαν τρέχοντας όλοι οι συνάδελφοι την ώρα του γεύματος; Ζήτησαν, ή μάλλον απαίτησαν, τη διακοπή και έφυγαν τρέχοντας. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς μεσημεριανό γεύμα; Ένα γεύμα την ημέρα είναι αρκετό… Αν το καταργούσαμε οι συνάδελφοι που έφυγαν τρέχοντας θα καταλάβαιναν πώς ζουν οι συνταξιούχοι στην Ευρώπη και πως δεν μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι πάνω από μια φορά την ημέρα, καθώς οι συντάξεις που προέρχονται επίσης από την εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Protasiewicz είναι τόσο χαμηλές που δεν επιτρέπουν πάνω από ένα γεύμα την ημέρα.

Όλες οι ιταλικές εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στις αυξήσεις των συντάξεων που δεν είναι παρά ψίχουλα. Εύχομαι, συνεπώς, στο μέλλον να καταργηθεί ένα γεύμα των βουλευτών του ΕΚ και να αυξηθούν οι συντάξεις σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και αν και δεν είναι καθήκον της Ευρώπης να αυξάνει τις συντάξεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της εξαιρετικής έκθεσης του κ. Protasiewicz για την Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας, ο οποίoς είναι απαραίτητος για την εκπλήρωση του στόχου της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης με περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης. Είναι επιτακτικός ο συνδυασμός της ευελιξίας –η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή στην αστάθεια των αγορών, η οποία με τη σειρά της είναι συνέπεια της αστάθειας των καταναλωτών– με την ασφάλεια, η οποία αποτελεί βασική αξία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Επιτροπή θεωρεί τις συμβάσεις απασχόλησης αορίστου χρόνου ξεπερασμένες. Χαίρομαι που το Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου αποτελούν τον συνήθη τύπο εργασιακής σχέσης και θεωρούνται σημείο αναφοράς.

Τέλος, είναι αναγκαίο να επισημαίνεται διαρκώς ο ρόλος που διαδραματίζουν οι οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων στη μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας και η αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα των συλλογικών συμβάσεων στη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου. Από αυτή την άποψη, οι οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων πρέπει να εκμεταλλεύονται περισσότερο τις νομικές δυνατότητες που τους προσφέρει η παρούσα συνθήκη.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Σε αυτή την ψηφοφορία, όπως αναμέναμε, η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών κατάφερε να περάσει μερικές από τις προτάσεις της που αποσκοπούν σε μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτό, και σύμφωνα με τη θέση μας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, καταψηφίσαμε αυτή την έκθεση.

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι που το Κοινοβούλιο υιοθετεί για άλλη μια φορά μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση και, απαντώντας στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, συστήνει περαιτέρω κατάργηση των κανονιστικών διατάξεων του εργατικού δικαίου.

Οι προτάσεις που θεσπίζονται στην Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής, όπως δεν αρνείται αυτή η έκθεση, αποτελούν μια σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι μετά από αιώνες αγώνων. Παρά ορισμένες αντιφάσεις, ενθαρρύνει τη χρήση και επέκταση των ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, με μειωμένους μισθούς και κοινωνικά δικαιώματα, περισσότερες ώρες εργασίας, και επιδείνωση της κοινωνικής ασφάλισης και των όρων συντάξεων των εργαζομένων.

Επίσης είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη σαφή προσπάθεια παραπλάνησης των εργαζομένων χρησιμοποιώντας όλα όσα δεν εφαρμόζονται επί του παρόντος σε σχέση με το εργατικό δίκαιο ως δικαιολογία για αυτή την επίθεση. Αυτή είναι μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί κάτι που είναι παράνομο προς το παρόν.

Οι λαοί και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα πάντα για αυτή την κατάσταση, όπως αποδεικνύεται από τις διάφορες διαδηλώσεις που διεξάγονται κατά αυτών των πολιτικών, όπως ήταν η πρόσφατη από χιλιάδες εργαζομένους στο Guimarães.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Το σχέδιο έκθεσης περιέχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. Καταρχάς, η αιτιολογική σκέψη ΙΔ δηλώνει ότι: «εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποδέχονται μη ομαλές συνθήκες απασχόλησης διότι εκτελούν οικιακή εργασία έξω από το νοικοκυριό τους ή διότι πρέπει να φροντίσουν ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους».

Οι σκανδιναβικές χώρες προβάλλονται δύο φορές ως πρότυπα, αποδεικνύοντας πώς ένα υψηλό επίπεδο προστασίας από τις απολύσεις και προτύπων απασχόλησης είναι πλήρως συμβατό με υψηλή ανάπτυξη της απασχόλησης (παράγραφος 13) και πώς το δικαίωμα ανάληψης συλλογικής δράσης, που εξασκείται από ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, συνάδει με τη Συνθήκη ΕΚ – ένα δικαίωμα που πρέπει να γίνει σεβαστό από την Επιτροπή (παράγραφος 18).

Θέλω απλά να επισημάνω ότι η κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι πολύ διαφορετική σε καθένα από τα διάφορα κράτη μέλη. Οι τρόποι με τους οποίους οργανώνεται η παιδική μέριμνα και η μέριμνα για τους ηλικιωμένους στα διάφορα κράτη μέλη είναι κάτι που καθορίζεται στη βάση του διαλόγου και των αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών σε καθένα από τα κράτη μέλη. Προσωπικά πιστεύω ότι η Σουηδία έχει επιτελέσει καλή πρόοδο στον δρόμο προς μια ίση κοινωνία και τη δημιουργία ενός μοντέλου που δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Εναπόκειται στους ψηφοφόρους σε κάθε κράτος μέλος, ωστόσο, να αποφασίσουν ποιο μοντέλο επιθυμούν να υποστηρίξουν στις χώρες τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie-Noëlle Lienemann (PSE), γραπτώς. – (FR) Δεν ενέκρινα την έκθεση η οποία, στο όνομα της νεωτερικότητας, στοχεύει να προχωρήσει σε ένα νέο στάδιο ευελιξίας στον χώρο εργασίας, χρωματίζοντας με λαμπερά χρώματα μια μορφή ευελισφάλειας της οποίας η διάσταση ασφάλεια φοβάμαι ότι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Είναι η γενικευμένη ευελιξία που είναι άμεση και οριστική, και η ασφάλεια, που είναι σπάνια, αόριστη και της οποίας η ισχύ αναβάλλεται για αργότερα. Τίποτε δεν ξεφεύγει από την έκθεση ο χρόνος εργασίας, οι αμοιβές, οι εγγυήσεις, οι συνθήκες εργασίας. Είμαστε έτη φωτός μακριά από την προστασία ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Αν πρόκειται να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της ευελισφάλειας, τότε ας αρχίσουμε με περισσότερη ασφάλεια, διότι αυτό που επιβάλλεται στους εργαζόμενους είναι υπερβολική ευελιξία!

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ της παρούσας έκθεσης η οποία επικεντρώνεται στην ασφάλεια στην απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός εργαζομένου αντί στην προστασία συγκεκριμένων θέσεων εργασίας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό ότι, εντός της ΕΕ, είναι ευκολότερο να βρει κανείς εργασία και να μετακινηθεί από μια θέση εργασίας σε μια άλλη.

 
  
MPphoto
 
 

  Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL), γραπτώς. – Αρνήθηκα να υπερψηφίσω την έκθεση Προτασίεβιτς για την flexicurity, όπως άλλωστε και σύσσωμη η Ευρωομάδα της Αριστεράς, γιατί στο όνομα της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, αποδυναμώνει την προστασία της σταθερής απασχόλησης και την ασφάλεια των εργαζομένων. Πίσω από το νεολογισμό flexicurity, επιχειρείται να κρυφτεί μια νεοφιλελεύθερη επιδίωξη. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους των επιχειρήσεων, οι απολύσεις θα γίνονται πλέον πιο εύκολα και «δωρεάν» για τις επιχειρήσεις και το κόστος της προστασίας των νέων ανέργων θα μετακυλίεται πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Η ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στον εργαζόμενο μετασχηματίζεται σε ευθύνη της κοινωνίας απέναντι στον άνεργο. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των συνδικάτων αποδυναμώνεται δραστικά στο πλαίσιο του νέου μοντέλου. Οι ατομικές συμβάσεις τείνουν να γίνουν ο κανόνας, δεδομένης της ισχύος του εργοδότη, που θα μπορεί να απολύει με μεγάλη ευκολία, χωρίς αιτιολόγηση, ενώ αποδυναμώνεται ριζικά και η δυνατότητα συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, σε συνεργασία με τα συνδικάτα, με τις προτάσεις της, τόσο στην Επιτροπή Απασχόλησης, όσο και στην Ολομέλεια, διεκδικεί την κάλυψη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σύμβαση δυνάμει της οποίας απασχολούνται.

Υποστηρίζει ότι το δικαίωμα ανάληψης συλλογικής δράσης αποτελεί σημαντικό τμήμα του εργατικού δικαίου. Τα κράτη μέλη καλούνται να προωθήσουν τη σταθερή, τακτική απασχόληση και να διασφαλίσουν και να βελτιώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ποιότητα της απασχόλησης και ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Carl Schlyter (Verts/ALE), γραπτώς. (SV) Το πολιτικό περιεχόμενο της έκθεσης είναι, σε γενικές γραμμές, εποικοδομητικό, αλλά δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της εργατικής νομοθεσίας μεταφέρεται σε επίπεδο ΕΕ. Μακροπρόθεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομευτεί το εθνικό εργατικό δίκαιο και το σουηδικό μοντέλο, διότι η εστίαση είναι στην αγορά και διότι κυριαρχεί η Δεξιά. Δεν μπορώ, επομένως, να ψηφίσω υπέρ της έκθεσης και απέχω από την ψηφοφορία.

 
  
MPphoto
 
 

  Schmidt, Olle (ALDE), γραπτώς. (SV) Υποστηρίζω την έκθεση, αλλά επιθυμώ να αναφερθώ σε τρία σημεία αρχής που δεν ήταν δυνατό να ψηφιστούν.

Το πρώτο είναι η άποψη των μικρών επιχειρήσεων. Είναι απολύτως σαφές ότι μπορούμε να κάνουμε πρόοδο προς αυξανόμενη ασφάλεια για τους εργαζομένους και αυξανόμενη ευελιξία και παράλληλα να έχουμε πιο απλούς κανόνες για τις μικρές επιχειρήσεις. Η έκθεση δεν έχει λάβει υπόψη αυτό το γεγονός, και λυπούμαι βαθύτατα γι’ αυτό.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η σκανδιναβική προσέγγιση ή, όπως διατυπώνεται στην έκθεση, το σκανδιναβικό παράδειγμα. Υπάρχουν, ωστόσο, πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών. Η προηγούμενη σουηδική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν εργάστηκε αρκετά ούτε σχετικά με την ευελιξία ούτε με την ασφάλεια, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα η κατάστασή μας στη Σουηδία να διαφέρει ριζικά από εκείνη στη Δανία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ανεργία μεταξύ των νέων, που είναι τρεις φορές υψηλότερη στη Σουηδία απ’ ότι στη Δανία.

Το τελευταίο σημείο που επιθυμώ να σχολιάσω είναι η άποψη για τη θέση των γυναικών στη ζωή και στην εργασιακή ζωή, με την έκθεση να εκφράζει μια απίστευτα συντηρητική άποψη για την ισότητα των φύλων.

 
  
MPphoto
 
 

  Bart Staes (Verts/ALE), γραπτώς. (NL) Η Ευρώπη δεν είναι μια κοινωνική Ευρώπη αν δεν καταφέρει να θεσπίσει ένα σύστημα ελάχιστων κοινωνικών προτύπων που ισχύει σε κάθε είδος εργαζομένων σε μια ενοποιημένη αγορά με ελεύθερη κυκλοφορία. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι επίσης η ουσία της Πράσινης Βίβλου της Επιτροπής σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας. Η έκθεση Protasiewicz δηλώνει ότι κάθε μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη αρχές όπως η ισότητα των φύλων και η μη διάκριση, η αξιοπρεπής εργασία, η προστασία όλων των εργαζομένων (ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους) και τον απαραίτητο ρόλο των κοινωνικών εταίρων και άλλων αντιπροσωπευτικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών όταν θεσπίζεται εργατική νομοθεσία.

Η βελτιωμένη εργατική νομοθεσία είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις αλλαγές, να προστατέψει τους εργαζομένους και να περιορίσει την αβεβαιότητα. Αν η εργατική νομοθεσία θέλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, τότε θα χρειαστεί επίσης ισχυρά μέσα που μπορούν να συγκρατήσουν τη διογκούμενη άτυπη οικονομία και την εργασιακή εκμετάλλευση. Η έκθεση πιέζει επίσης για μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών, ούτως ώστε να αυξηθεί η νομική ασφάλεια, για παράδειγμα αναφορικά με τη διασυνοριακή εργασία.

Θα στηρίξω την έκθεση, μολονότι λυπάμαι για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε ίσες αμοιβές για εργασία ίσης αξίας, και ορισμένες παράγραφοι δεν έχουν το απαραίτητο σθένος, για παράδειγμα όσον αφορά τις ώρες εργασίας, την κατάρτιση (την πρόσβαση και όχι το δικαίωμα στην κατάρτιση) και τη σχέση μεταξύ της εργατικής νομοθεσίας και της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Konrad Szymański (UEN), γραπτώς. (PL) Η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των αλλαγών της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων οι οποίες δεν απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποσκοπεί στην επέκταση υπερβολικά άκαμπτων λύσεων της εργατικής νομοθεσίας. Οι τελευταίες θα καταστήσουν δύσκολη τη δημιουργία νέων χώρων εργασίας και θα καταδικάσουν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην ανεργία.

Επίσης η έκθεση μεταφέρει αυτή την αρνητική εμπειρία σε χώρες με πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπόρεσα να την υποστηρίξω στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

 
  
MPphoto
 
 

  Γεώργιος Τούσσας (GUE/NGL), γραπτώς. – Η έκθεση αποτελεί προϊόν ενός ακόμη πολιτικού συμβιβασμού του γνωστού πλέον συνασπισμού των πολιτικών εκπροσώπων της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας –Χριστιανοδημοκρατών (ΕΛΚ), Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων– και κινείται σε απόλυτα αντιδραστική, αντεργατική κατεύθυνση. Η έκθεση:

Θεωρεί αναγκαίες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Διακηρύσσει ότι μεγαλύτερη σημασία για τους εργαζόμενους έχει η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής τους παρά η προστασία των θέσεων εργασίας!

Αποδέχεται και αναγνωρίζει την ανάγκη για ευέλικτη ρύθμιση του χρόνου εργασίας, για να ανταποκριθεί στις «ανάγκες των εργατών και των εργοδοτών».

Προωθεί την αντίληψη της ταξικής συνεργασίας των «κοινωνικών εταίρων» στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Επιδιώκει να μετατρέψει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας από εργαλείο προάσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης σε «εργαλείο προώθησης» του «κοινωνικού εταιρισμού».

Η έκθεση στηρίζει την κεντρική λογική της λεγόμενης «ευελφάλειας», τη βασική φιλοσοφία και τις επιδιώξεις της Πράσινης Βίβλου.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την έκθεση και καταδικάζει την επικίνδυνη προσπάθεια των πολιτικών εκφραστών των μονοπωλίων, που προωθείται σε βάρος της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων.

 
  
  

- Ψήφισμα B6-0266/2007

 
  
MPphoto
 
 

  Hubert Pirker (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, η υλοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σημαίνει την υλοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και συνέπεια αυτού είναι η ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων που αυξάνεται προοδευτικά. Η οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων, την οποία συζητούμε, είναι το κατάλληλο μέσο για να αποτραπούν αφενός το ντάμπινγκ των μισθών και αφετέρου οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Δυστυχώς, η αξιολόγηση της μεταφοράς της οδηγίας από την Επιτροπή αποκάλυψε προβλήματα με τους ελέγχους στα κράτη μέλη. Εντούτοις, η οδηγία είναι καλή και σωστή μόνον εάν λειτουργούν πραγματικά οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου σε επίπεδο κρατών μελών και αν προβλέπονται κυρώσεις.

Εάν το συμπέρασμα της Επιτροπής από αυτή την αξιολόγηση είναι ότι πρέπει να μειώσει ή να απλουστεύσει τους ελέγχους, αυτό ασφαλώς θα ήταν ο λάθος δρόμος και θα πρέπει να απορρίψουμε οιαδήποτε τέτοια πρόταση. Αντίθετα, απευθύνω έκκληση στην Επιτροπή να εξασφαλίσει ότι οι έλεγχοι θα επαληθεύουν την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εθνικών κανόνων για τις αμοιβές.

 
  
MPphoto
 
 

  Françoise Castex (PSE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της πρότασης ψηφίσματος για την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών.

Είμαι πεπεισμένη ότι η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας 96/71/ΕΚ είναι πρωταρχικής σημασίας για να επιτύχουμε μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και στην προστασία των εργαζομένων, και ιδιαίτερα ενάντια στο κοινωνικό ντάμπινγκ.

Εκτιμώ ότι θα ήταν καλή ιδέα αν, στα κράτη μέλη όπου εφαρμόζεται η οδηγία μέσω συλλογικών συμβάσεων, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούσαν να έχουν άμεσα πρόσβαση στις πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που αποσπούν εργαζόμενους έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν την κατάσταση αποτελεσματικά.

Τέλος, καλώ τα κράτη μέλη να σκεφτούν σχετικά με μια μελλοντική αναθεώρηση της νομοθεσίας τους για τους ορισμούς και τα μέσα, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις εταιρείες «γραμματοκιβώτια» και την ψευδοαυτοαπασχόληση.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες εργαζόμενοι, ιδιαίτερα προσωρινής απασχόλησης, υφίστανται εκμετάλλευση σε διάφορες χώρες της ΕΕ, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Επιτροπή, το οποίο δεν απαιτεί να τεθεί τέλος σε αυτό το φαινόμενο, ούτε απαιτεί σαφώς την τήρηση των βασικών ελάχιστων κανόνων για την προστασία των εργαζομένων και των όρων απασχόλησης των αποσπασμένων εργαζομένων.

Σε ορισμένα σημεία, το εγκριθέν κείμενο δεν προχωρεί καν τόσο πολύ όσο το κείμενο που καταφέραμε να εγκρίνουμε πρόσφατα –την έκθεση Schröder– σχετικά με την απόσπαση των εργαζομένων. Επομένως το καταψηφίζουμε.

Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που έχουν απορριφθεί οι προτάσεις μας, ιδιαίτερα οι ακόλουθες προτάσεις: ότι η επιχείρηση αποστολής πρέπει να έχει έναν νόμιμο εκπρόσωπο στη χώρα υποδοχής· ότι τα απαραίτητα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται στον τόπο εργασίας· ότι σε περίπτωση παράνομων πράξεων πρέπει να διενεργείται έρευνα για τον καθορισμό ευθύνης και ότι η πρόσληψη εργαζομένων με ψευδή προσχήματα πρέπει να καταπολεμηθεί.

Καταδικάζουμε ρητά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής δεν είναι ισορροπημένη καθώς θεωρεί τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων δυσανάλογα, αλλά δεν θεωρεί δυσανάλογη, ούτε καν εξετάζει, την ανεπαρκή εφαρμογή της οδηγίας ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς εποπτείας σε ορισμένα κράτη μέλη.

 
  
MPphoto
 
 

  Marian Harkin (ALDE), γραπτώς. (EN) Η οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων όταν εφαρμόζεται σωστά παρέχει ένα επίπεδο προστασίας στους αποσπασμένους εργαζομένους, ωστόσο, εκθέσεις της Επιτροπής έχουν επισημάνει ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ανεπαρκής συμμόρφωση προς την οδηγία και οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν την προστασία της οδηγίας την οποία δικαιούνται. Αυτό έχει οδηγήσει σε κοινωνικό ντάμπινγκ και σε ισοπέδωση προς τα κάτω. Σε αυτό το πλαίσιο τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να ζητήσουν προηγούμενη δήλωση του παρόχου της υπηρεσίας, η οποία θα τους δίνει τη δυνατότητα να εξακριβώσουν την τήρηση των όρων απασχόλησης.

 
  
MPphoto
 
 

  José Albino Silva Peneda (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Υποστηρίζω το ψήφισμα διότι συμφωνώ ότι υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί η κινητικότητα των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγαλύτερη κινητικότητα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η εσωτερική αγορά της ΕΕ εξακολουθεί να έχει μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης σε μια σειρά τομέων, ιδιαίτερα στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων. Λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις των διαφόρων κρατών μελών, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι ούτε δυνατό ούτε επιθυμητό να εναρμονιστεί η εργατική νομοθεσία.

Ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες σε όλη την Ένωση για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τον ορισμό του καθεστώτος του «εργαζομένου» και του «αυτοαπασχολούμενου προσώπου». Είναι επίσης αναγκαίο να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή διαφόρων ευρωπαϊκών οδηγιών που είναι ήδη σε ισχύ, ιδιαίτερα όσον αφορά την απόσπαση εργαζομένων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βελτιωθεί ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών στη βάση διαφανών κριτηρίων.

 
  
MPphoto
 
 

  Γεώργιος Τούσσας (GUE/NGL), γραπτώς. – Η οδηγία 96/71/ΕΚ, που αφορά την «Απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών», καθώς και οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (COM(2006)0159, 04.04.2006 και COM(2007)0304, 13.06.2007), αξιοποιούνται, στο πλαίσιο της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη μέλη, από τα μονοπώλια για την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και γενικότερα των μισθολογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου.

Εκτιμάμε ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό ψήφισμα για την απόσπαση των εργαζομένων όχι μόνο δεν αναχαιτίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική αλλά αξιοποιούνται από τα μονοπώλια για την επέκταση της «άνισης αμοιβής για ίση εργασία» με την απόσπαση των εργαζομένων. Για αυτό η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψηφίζει το σχετικό ψήφισμα για την απόσπαση των εργαζομένων.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Οι αιτιολογήσεις ψήφου ολοκληρώθηκαν.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου