Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

 Hakemisto 
 Koko teksti 
Puheenvuorot
Tiistai 25. syyskuuta 2007 - Strasbourg EUVL-painos

EU:n yhteinen energiapolitiikka (keskustelu)
MPphoto
 
 

  Thomas Wise (IND/DEM).(EN) Arvoisa puhemies, kun EU puhuu yhteisestä energiapolitiikasta, täytyy tietää tarkalleen, kenen kanssa aikoo tehdä liiketoimia. Presidentti Putin on sanonut: ”Komission ei pidä elätellä harhakuvia. Jos se haluaa ostaa Venäjältä kaasua, sen on neuvoteltava Venäjän valtion kanssa.”

Gazprom ei ole yksityinen yritys. Se on valtiojohtoinen Venäjän ulkopolitiikan väline. Se on kaiken lisäksi presidentti Putinin poliittisten tukijoiden ja väitteiden mukaan organisoituneen rikollisuuden käsissä. Otetaan esimerkiksi Ališer Usmanov. Tämä kommunistisen eliitin jäsenen poika on Gazprom Invest Holdingsin puheenjohtaja. Kyseinen ryhmä hoitaa Gazpromin liiketoimia Venäjän ulkopuolella. Hänen kanssaan me teemme liiketoimia. Hän katkaisee kaasutoimitukset, jos asiakasvaltiot uskaltavat kyseenalaistaa Gazpromin vaatimuksia. Hänen väitetään olevan gangsteri ja rikollinen. Hän suoritti kuuden vuoden vankeustuomion Neuvostoliitossa 1980-luvulla, ja hänet armahdettiin lopulta uzbekkimafian ja heroiinikaupan johtajan Gafur Rahimovin käskystä. Rahimovia pidetään Usmanovin mentorina.

Usmanov osti Kommersant-sanomalehden. Kolme kuukautta myöhemmin toimittaja Ivan Safronov, Putinin hallinnon arvostelija, jota FSB, kuten KGB:tä nykyisin kutsutaan, oli kuulustellut tiukasti vain viikkoja aikaisemmin, putosi mystisesti kuolemaansa asuntonsa ikkunasta puristaen vieläkin vasta ostettua ostoskassia.

Britannian entisen Uzbekistanin suurlähettilään Craig Murrayn mukaaan juuri Usmanov määräsi toimitusten katkaisemisesta Georgialle aiemmin tänä vuonna. Arvoisa puhemies, painakaa mieleenne, että Kreml on nyt kieltäytynyt hyväksymästä putken rakentamista EU:hun Georgian kautta. Näiden ihmisten kanssa haluatte käydä kauppaa. Nämä ovat ihmisiä, joiden ympärille te haluatte muodostaa yhteisen energiapolitiikkanne. Onnea, komission jäsen. Tarvitsette sitä.

 
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö