Index 
 All text 
Debatter
Tisdagen den 25 september 2007 - Strasbourg EUT-utgåva

Mot en gemensam europeisk utrikespolitik för energi (debatt)
MPphoto
 
 

  Thomas Wise (IND/DEM).(EN) Fru talman! När EU talar om en gemensam utrikespolitik för energi måste man vara mycket medveten om exakt vem man föreslår som affärspartner. President Vladimir Putin har förklarat följande: ”Kommissionen bör inte göra sig några illusioner. Om den vill köpa rysk gas måste den förhandla med den ryska staten.”

Gazprom är inte ett privat företag. Det är ett statigt kontrollerat redskap inom ramen för Rysslands utrikespolitik. Det styrs dessutom av president Vladimir Putins politiska hantlangare, och efter vad som påstås, den organiserade brottsligheten. Ta Alisher Usmanov som exempel. Denna gentleman, son till en pamp inom kommunistpartiet, är ordförande för Gazprom Invest Holdings, den grupp som har hand om Gazproms affärsverksamhet utanför Ryssland. Han är den man som vi gör affärer med. Han är den man som stänger av gasleveranserna om de stater som är kunder vågar ifrågasätta Gazproms krav. Han påstås vara gangster och svindlare, han avtjänade en sexårig fängelsedom i Sovjetunionen under 1980-talet, hans slutliga benådning kom på befallning från den uzbekiska maffiabossen och heroinpampen Gafur Rakhimov, som beskrivs som Usmanovs mentor.

Usmanov köpte tidningen Kommersant. Tre månader senare föll journalisten Ivan Safronov, en kritiker av Putins regim som bara två veckor tidigare hade förhörts grundligt av den ryska federala säkerhetstjänsten FSB, som KGB nu heter, mystiskt mot sin död från sitt lägenhetsfönster, fortfarande med en påse med nyligen inhandlade varor i handen.

Enligt Craig Murray, den tidigare brittiska ambassadören i Uzbekistan, var det Usmanov som gav order om att stänga av tillförsel till Georgien tidigare i år. Var vänlig notera att Kreml nu har vägrat att sanktionera byggandet av en ledning till EU över georgiskt territorium. Detta är de personer som ni vill göra affärer med. Det är dessa människor runt er som ni vill ska prägla er utrikespolitik på energiområdet. Herr kommissionsledamot! Lycka till. Ni kommer att behöva det.

 
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy