Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Eljárás : 2006/0277(CNS)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : A6-0267/2007

Előterjesztett szövegek :

A6-0267/2007

Viták :

Szavazatok :

PV 26/09/2007 - 6.2
CRE 26/09/2007 - 6.2
A szavazatok indokolása

Elfogadott szövegek :

P6_TA(2007)0410

Az ülések szó szerinti jegyzőkönyve
2007. szeptember 26., Szerda - Strasbourg HL kiadás

6.2. Az állampolgárságuktól eltérő tagállamban lakóhellyel rendelkező uniós polgárok aktív és passzív választójoga az európai választásokon (szavazás)
Jegyzőkönyv
  

- Jelentés: Duff (A6-0267/2007)

- A szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 
 

  Andrew Duff (ALDE), előadó. – Elnök úr, a jelentés támogatja a Bizottság azon javaslatát, miszerint egyszerűsíteni kell annak folyamatát, hogy valaki a tartózkodása szerinti államban jelöltként induljon, vagy szavazzon az európai parlamenti választásokon. A javaslat teljes mértékben tiszteletben tartja a nemzeti jogot és gyakorlatot, valamint támogatja a határokon átnyúló demokrácia jövőbeni kiterjesztése melletti érveket. Arra kérem a képviselőtársakat, hogy módosítás nélkül támogassák a bizottsági állásfoglalást.

 
  
MPphoto
 
 

  Franco Frattini, a Bizottság alelnöke.(FR) Elnök úr, szeretném megköszönni előadónknak, Duff úrnak, hogy ilyen, elképzelésekben gazdag beszámolót készített. Az Európai Parlament által javasolt módosítások közül néhány messze túlmutat azon, amit a Bizottság javasol bizonyos, az irányelv alkalmazásával kapcsolatos adminisztratív nehézségek leküzdése céljából, amelyek a 2004-es választásokról szóló jelentésben nyertek megállapítást .

Mindazonáltal teljes mértékben megértem, mi motiválta a Parlament néhány módosítását – sőt, ezeket a Bizottság is támogatja –, különösen, azt tartom szükségesnek, hogy javítsuk a polgárok európai választásokon való részvételi arányát, valamint az európai parlamenti választások európai jellegét. Mindez összefügg a kettős jelöltség kizárását illető kérdésekkel, amelyet az egyik módosítás szeretne megszüntetni, valamint az automatikus folyamattal, amely a jelöltként indulás jogának elvesztésével járna.

A Bizottság ennélfogva támogatja e kérdések még részletesebb vizsgálatát, ha szükséges, egy megfelelő tanulmány elkészítésével, amely folyamatba természetesen az Európai Parlamentet is bevonnánk. A fenti kérdéseket, ha szükséges, a tájékoztatási intézményközi csoport is megvitathatná, amely jelenleg annak lehetséges módjait vizsgálja, hogyan lehetne hatékonyabb tájékoztatást nyújtani a 2009-es európai választásokkal kapcsolatban.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Corbett (PSE). – Elnök úr, ügyrendi indítvánnyal élnék, mert úgy látom, hogy az ALDE képviselőcsoport külön szavazást kért minden egyes, az erre a jelentésre vonatkozó módosítással kapcsolatban.

Az eljárási szabályzat értelmében módosítást csak csoport nyújthat be. Azt szerettem volna megtudni, hogy ez valóban a csoport nevében történt-e, vagy csak a csoport egy tagja állítja, hogy a csoport nevében jár el.

 
  
MPphoto
 
 

  Elnök. − Corbett úr, itt van az arra vonatkozó bizonyíték, hogy a csoport kérése volt, úgyhogy minden rendben van. Sajnálom, de minden rendben van!

(Nevetés)

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat