ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Η παρούσα Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις απαντήσεις αυτές)
Ερώτηση αρ. 22 της κ. Hedh (H-0656/07)
Θέμα: Ισότητα
Η ισότητα αποτελεί βασική αρχή της Κοινότητας και γενικό στόχο για κάθε δραστηριότητα της Ένωσης. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της Κοινότητας έχουν ευθύνη για την ενσωμάτωση της ισότητας σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ. Δυστυχώς, μένει ακόμη να γίνουν πολλά για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Ερωτώ, στο πλαίσιο αυτό, τι προτίθεται να πράξει η Πορτογαλία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, για να διασφαλίσει την πραγμάτωση του gender mainstreaming" στα θεσμικά όργανα της Ένωσης, και κυρίως στις εργασίες του Συμβουλίου;
Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από την Προεδρία και δεν δεσμεύει το Συμβούλιο ούτε τα κράτη μέλη, δεν δόθηκε προφορικά κατά την Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο της περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου ΙΙ του 2007 στο Στρασβούργο.
Η ισότητα των φύλων συγκαταλέγεται πράγματι μεταξύ των θεμελιωδών αξιών και στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ιδίως όσον αφορά την ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων στις διάφορες πολιτικές, με άλλα λόγια όσον αφορά την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς. Σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις που επανειλημμένα έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη στον τομέα αυτό, η πορτογαλική Προεδρία προσπαθεί επί του παρόντος να διασφαλίσει τη λήψη υπόψη των συναφών με την ισότητα των φύλων ζητημάτων σε όλα τα συναφή φόρουμ και, μεταξύ άλλων, στις εργασίες του Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο εξετάζει τακτικά το ζήτημα της ενσωμάτωσης της διάστασης των φύλων, όταν επανεξετάζει την υλοποίηση της πλατφόρμας του Πεκίνου για δράση. Οι διαδοχικές Προεδρίες έχουν ήδη θεσπίσει δείκτες για τους κύριους τομείς ενδιαφέροντος που προσδιορίζονται στην πλατφόρμα του Πεκίνου. Στο συγκεκριμένο θέμα, η πορτογαλική Προεδρία θεσπίζει επί του παρόντος δείκτες όσον αφορά την κατηγορία «γυναίκες και φτώχεια», πέραν δέσμης συμπερασμάτων του Συμβουλίου, προς υποβολή στο Συμβούλιο για έγκριση τον Δεκέμβριο. Στις 8 και 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο διάσκεψη με θέμα «Εμπορία ανθρώπων και φύλο».
Το πρόγραμμα της πορτογαλικής Προεδρίας περιλαμβάνει επίσης διάφορες άλλες πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενσωμάτωσης της διάστασης των φύλων στις διάφορες πολιτικές, όπως ήδη ανακοίνωσε ο υπουργός Pedro Silva Pereira στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στις 16 Ιουνίου 2007.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2007 συνήλθε στη Λισαβόνα η ομάδα υψηλού επιπέδου για την ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων. Η ομάδα συζήτησε τους σχεδιαζόμενους δείκτες για την κατηγορία «γυναίκες και φτώχεια», ζητήματα ισότητας ανδρών και γυναικών που περιέχονται στη στρατηγική της Λισαβόνας, τις προετοιμασίες για την επερχόμενη 52η σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς των γυναικών, καθώς και σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων. Στις 5 Οκτωβρίου 2007 η Προεδρία θα πραγματοποιήσει άτυπη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών για θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών.
Τέλος, η Προεδρία με χαρά υπενθυμίζει ότι το 2007 είναι το Ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλους, πρωτοβουλία που βασίζεται σε κοινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη λάβει χώρα διάφορα γεγονότα, ενώ η καταληκτική διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου 2007 στη Λισαβόνα. Τον Δεκέμβριο η Προεδρία σκοπεύει να υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.
Εν κατακλείδι, ανεξαρτήτως της προόδου που έχει ήδη επιτελεστεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά την ισότητα των φύλων, η Προεδρία είναι αποφασισμένη να συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση του στόχου αυτού, ιδίως μέσω της ενσωμάτωσης της διάστασης των φύλων σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές.
Ερώτηση αρ. 23 του κ. Frank Vanhecke (H-0657/07)
Θέμα: Διαμελισμός του Βελγίου
Η φλαμανδική εφημερίδα De Tijd αναφέρει ότι ο διαμελισμός του Βελγίου δεν αποτελεί καθόλου ουτοπιστικό σενάριο στους κύκλους της ΕΕ. Ο βέλγος υπουργός εξωτερικών, Karel De Gucht, έχει προφανώς δεχθεί πολλές σχετικές ερωτήσεις από συναδέλφους του και μάλιστα ο σλοβάκος υπουργός εξωτερικών, Jan Kubra, προβαίνει σε παραλληλισμούς με το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας.
Μπορεί το Συμβούλιο να επιβεβαιώσει ότι οι μελλοντικές εσωτερικές εξελίξεις ανήκουν στην αποκλειστική εσωτερική αρμοδιότητα του κράτους μέλους του Βελγίου;
Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από την Προεδρία και δεν δεσμεύει το Συμβούλιο ούτε τα κράτη μέλη, δεν δόθηκε προφορικά κατά την Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο της περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου ΙΙ του 2007 στο Στρασβούργο.
Το Συμβούλιο δεν δύναται να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις για το μέλλον κάποιου κράτους μέλους.
Ερώτηση αρ. 24 της κ. Harkin (H-0659/07)
Θέμα: Διακυβερνητικές διασκέψεις
Έχοντας υπόψη ότι οι περισσότερες πολιτικές συζητήσεις πραγματοποιούνται και οι κρισιμότερες αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο των διακυβερνητικών διασκέψεων και δεδομένου ότι είναι σημαντικό να επιτρέπεται στους πολίτες και στην κοινωνία των πολιτών να παρακολουθούν συζητήσεις με πολιτική σημασία, μπορεί το Συμβούλιο να σχολιάσει τυχόν προσπάθειες που έχει καταβάλει ή πρόκειται να καταβάλει για να εξασφαλίσει ότι οι διακυβερνητικές διασκέψεις θα καταστούν περισσότερο διαφανείς στο μέλλον;
´Έχει εξετάσει το Συμβούλιο να ανοίξει για το κοινό ορισμένες από τις συνεδριάσεις στο πλαίσιο των διακυβερνητικών διασκέψεων, να κοινοποιεί τις διαδικασίες στα μέσα ενημέρωσης και να οργανώσει τακτικές διαβουλεύσεις;
Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από την Προεδρία και δεν δεσμεύει το Συμβούλιο ούτε τα κράτη μέλη, δεν δόθηκε προφορικά κατά την Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο της περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου ΙΙ του 2007 στο Στρασβούργο.
Το Συμβούλιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί του θέματος που θίγει η κ. Harkin. Σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης για την ΕΕ, στη διακυβερνητική διάσκεψη (ΔΔ) συμμετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών. Αν και συγκαλείται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, το Συμβούλιο δεν συμμετέχει σε αυτή ούτε έχει σχέση μαζί της.
Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν, οι συνεδριάσεις των ΔΔ δεν είναι ανοικτές στο κοινό. Πάντως, υπενθυμίζω στην κ. Harkin ότι όλα τα έγγραφα των ΔΔ καθίστανται διαθέσιμα στο ευρύ κοινό και είναι επισκέψιμα στην ιστοθέση του Συμβουλίου· οι μεμονωμένοι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών έχουν έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκάστοτε ΔΔ.
Επιθυμώ ακόμη να επισημάνω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στενά και ενεργά στις εργασίες της ΔΔ, στην οποία ανατέθηκε το καθήκον της σύνταξης σχεδίου μεταρρυθμιστικής συνθήκης, στέλνοντας τρεις εκπροσώπους.
Ερώτηση αρ. 25 του κ. Παφίλη (H-0662/07)
Θέμα: Εξίσωση θυτών και θυμάτων του Β' Παγκοσμίου πολέμου στην Ουκρανία
Στην εξίσωση θυτών και θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου προχώρησαν, στις 2 Σεπτέμβρη, οι τοπικές αρχές του Κριχόφτσκι στη Δυτική Ουκρανία, με χρηματοδότηση τοπικών επιχειρηματιών, εγκαινιάζοντας κοινό μνημείο προς τιμή αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για να ηττηθεί ο φασισμός, όσο και των μελών της Ουκρανικής φασιστικής οργάνωσης που συνεργάστηκε με τις δυνάμεις της ναζιστικής κατοχής. Έτσι, στη μία πλάκα του μνημείου αναγράφονται τα ονόματα των 44 κατοίκων του χωριού, που έπεσαν πολεμώντας μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού τους ναζί και ακριβώς απέναντι τα ονόματα των 16 ντόπιων φασιστών συνεργατών τους.
Πως κρίνει το Συμβούλιο τις διαρκώς αυξανόμενες προσπάθειες που γίνονται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, στις οποίες μάλιστα πρωτοστατούν οι κυβερνήσεις των Βαλτικών χωρών μελών της Ε.Ε., για να αποσιωπηθεί η Αντιφασιστική Νίκη των λαών, να παραχαραχτεί η Ιστορία, και να νομιμοποιηθούν οι ναζί και οι συνεργάτες τους και τα εγκλήματά τους σε βάρος της ανθρωπότητας;
Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από την Προεδρία και δεν δεσμεύει το Συμβούλιο ούτε τα κράτη μέλη, δεν δόθηκε προφορικά κατά την Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο της περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου ΙΙ του 2007 στο Στρασβούργο.
Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίζεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του κράτους δικαίου, αρχές κοινές σε όλα τα κράτη μέλη. Στους ιστορικούς εναπόκειται η προσπάθεια να εξιστορήσουν αντικειμενικά, με βάση όλες τις διαθέσιμες πηγές, τις τύχες της Ουκρανίας και των βαλτικών χωρών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να διερευνήσουν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στα εδάφη τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ερώτηση αρ. 26 του κ. Belder (H-0664/07)
Θέμα: Παρατυπίες κατά τη λήψη αποφάσεων για διεθνή σταθερότυπα στο πλαίσιο του ISO (Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης)
Γνωρίζει το Συμβούλιο τις πρόσφατες παρατυπίες κατά τη λήψη αποφάσεων για διεθνή σταθερότυπα στο πλαίσιο του ISO, μεταξύ των οποίων ο εκβιασμός και η εξαγορά ψήφων και η με άλλους τρόπους αθέμιτη επιρροή της ψηφοφορίας στις αρμόδιες εθνικές επιτροπές;
Φρονεί το Συμβούλιο ότι χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν ριζικά οι διαδικασίες στο πλαίσιο του ISO προκειμένου να αντιμετωπισθούν καλύτερα αντιφατικά πρότυπα, όπως το OOXML;
Εάν ναι, ποιές αναπροσαρμογές σχεδιάζει να προτείνει το Συμβούλιο, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και τις άλλες συμμετέχουσες χώρες, καθώς και με τις εθνικές επιτροπές;
Εξετάζει το Συμβούλιο την επιβολή κυρώσεων κατά εταιρειών που προβαίνουν σε κατάχρηση της θέσης τους στην αγορά προκειμένου να εμπλέξουν, ενάντια στη θέλησή τους, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε αυτό το είδος πρακτικών και/ή θέτουν άλλους προμηθευτές και εφαρμογές ανοικτής πηγής σε συγκριτικό μειονέκτημα;
Βλέπε μεταξύ άλλων: http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7183/469"
Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από την Προεδρία και δεν δεσμεύει το Συμβούλιο ούτε τα κράτη μέλη, δεν δόθηκε προφορικά κατά την Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο της περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου ΙΙ του 2007 στο Στρασβούργο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) είναι μη κυβερνητικός οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν επί του παρόντος φορείς τυποποίησης από 157 χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει μέλος του ISO, αν και όλα τα κράτη μέλη της συμμετέχουν με διάφορους τρόπους στις δραστηριότητες του εν λόγω οργανισμού (είτε ως επιτροπές-μέλη ή ως μέλη-ανταποκριτές).
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αντιπροσωπείες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ζητήσουμε από τους εθνικούς φορείς τυποποίησης να συντονίσουν τις θέσεις τους.
Όσον αφορά την εκπόνηση εκτίμησης επιπτώσεων πριν από την υποβολή κάθε νέας νομοθετικής πρότασης, η Επιτροπή αξιολογεί τις συνέπειες της εκάστοτε πολιτικής τυποποίησης, ιδίως σε περίπτωση που ενδέχεται να παρεμποδίσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Το Συμβούλιο δεν δύναται να επιβάλλει κυρώσεις για συμπεριφορές που παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό. Η εν λόγω εξουσία έχει ανατεθεί στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 85, παρ. 2 της Συνθήκης ΕΚ.
Ερώτηση αρ. 27 της κ. Μανωλάκου (H-0668/07)
Θέμα: Ένταση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας
Σύμφωνα με καταγγελίες ακαδημαϊκών και δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων, η γερμανική αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη 4 ακαδημαϊκών ερευνητών κοινωνιολογίας κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κράτησης με σαθρά επιχειρήματα, όπως η χρήση σε ακαδημαϊκά τους κείμενα όρων όπως «ανισότητα» και «ανάπλαση υποβαθμισμένων συνοικιών» κ.α., που χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις, συνωμοτική συμπεριφορά «μη χρήσης κινητών τηλεφώνων σε συναντήσεις τους με ακτιβιστές», ή ακόμα τη «διανοητική ικανότητα σύνταξης σύνθετων κειμένων».
Γνωρίζει το Συμβούλιο το γεγονός; Πιστεύει ότι ενέργειες σαν αυτήν ενθαρρύνονται από το πλαστό δίλημμα ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια; Θεωρεί ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών ενισχύει την αυθαιρεσία των διωκτικών αρχών και την δημιουργία κλίματος τρομοφοβίας και ότι παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα;
Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από την Προεδρία και δεν δεσμεύει το Συμβούλιο ούτε τα κράτη μέλη, δεν δόθηκε προφορικά κατά την Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο της περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου ΙΙ του 2007 στο Στρασβούργο.
Η Προεδρία επιθυμεί να τονίσει ότι το άρθρο 33 της ΣΕΕ εμποδίζει το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με τα εθνικά μέτρα στον τομέα της διατήρησης της δημόσιας τάξης και της κατοχύρωσης της εσωτερικής ασφάλειας.
Ως προς την ερώτηση της αξιότιμης βουλευτή κατά πόσο θεωρεί το Συμβούλιο ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ ενισχύει την αυθαιρεσία των διωκτικών αρχών, η Προεδρία, με κάθε σεβασμό, διαφωνεί.
Όλη η νομοθεσία ή άλλα κοινοτικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βασίζονται και κατοχυρώνονται στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.
Ερώτηση αρ. 28 του κ. Τούσσα (H-0670/07)
Θέμα: Άρνηση έκδοσης βίζας σε βουλευτές του ΚΚ Λευκορωσίας
Η πρεσβεία της Γαλλίας στο Μινσκ αρνήθηκε την έκδοση βίζας στον βουλευτή Ιγκόρ Καρπένκο, Β’ Γραμματέα του ΚΚ Λευκορωσίας προκειμένου να συμμετάσχει στο φεστιβάλ του «Αβάντε» στην Πορτογαλία, μετά από εξευτελιστικές διαδικασίες που περιλάμβαναν προφορική συνέντευξη και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μερικούς μήνες πριν οι αρχές της Τσεχίας αρνήθηκαν επίσης τη χορήγηση βίζας στην βουλευτή Τατιάνα Γκοπλούμπεβα, Α’ Γραμματέα του Κ.Κ. Λευκορωσίας, για να επισκεφθεί την Πράγα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις οι αρνήσεις έγιναν λίγες μόνον ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση χωρίς επίσημη αιτιολογία και παρά την παρουσίαση διπλωματικών διαβατηρίων.
Καταδικάζει το Συμβούλιο την στάση αυτή των αρμόδιων αρχών να μην αποδέχονται τα διπλωματικά διαβατήρια χώρας με την οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, να υποβάλλουν βουλευτές σε εξευτελιστικές διαδικασίες λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και να εκδίδουν τις βίζες με βάση αυθαίρετα πολιτικά κριτήρια;
Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από την Προεδρία και δεν δεσμεύει το Συμβούλιο ούτε τα κράτη μέλη, δεν δόθηκε προφορικά κατά την Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο της περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου ΙΙ του 2007 στο Στρασβούργο.
Το Συμβούλιο επιθυμεί να ενημερώσει τον αξιότιμο βουλευτή ότι ο Igor Karpenko περιλαμβάνεται στον κατάλογο των περιορισμών χορήγησης θεώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγκρίθηκε από την κοινή θέση του Συμβουλίου 2006/362/ΚΕΠΠΑ, της 18ης Μαΐου 2006, που τροποποιεί την κοινή θέση 2006/276/ΚΕΠΠΑ σχετικά με περιοριστικά μέτρα εις βάρος ορισμένων αξιωματούχων της Λευκορωσίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή με την απόφαση 2006/718/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2006. Σύμφωνα με τις εν λόγω νομικές πράξεις, «τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίζουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τις παραβάσεις των διεθνών εκλογικών κανόνων κατά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 19 Μαρτίου 2006 στη Λευκορωσία, και για την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης».
Η συμμετοχή στο φεστιβάλ του «Αβάντε» δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις που προβλέπει το άρθρο 1, παρ. 2, 3, 4 και 6 της κοινής θέσης 2006/276/ΚΕΠΠΑ, που επιτρέπουν την παρέκκλιση από τον περιορισμό εισόδου. Πράγματι, δεν πρόκειται για πορτογάλο πολίτη, ούτε για κάποια από τις υποχρεώσεις του διεθνούς δικαίου που αναφέρονται στις παρ. 3 και 4 του προαναφερθέντος άρθρου, ούτε συντρέχουν οι επείγοντες ανθρωπιστικοί λόγοι που θα δικαιολογούσαν τη μετακίνηση, και, τέλος, η γιορτή του «Αβάντε» δεν είναι διακυβερνητική σύνοδος στην οποία διεξάγεται πολιτικός διάλογος για την άμεση προαγωγή της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη Λευκορωσία.
Ως θέμα γενικής πολιτικής, η απόφαση έκδοσης ή μη θεωρήσεων σε πολίτες τρίτων χωρών που οφείλουν να διαθέτουν θεώρηση, όταν διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπίπτει στην αρμοδιότητα του εν λόγω κράτους μέλους. Κατά κανόνα, οι κάτοχοι διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων δεν απαλλάσσονται της θεώρησης, εφόσον η χώρα της οποίας είναι πολίτες περιλαμβάνεται στον κοινό κατάλογο του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 της 15ης Μαρτίου 2001. Ο κανονισμός αυτός επιτρέπει στα κράτη μέλη να συνάπτουν συμφωνίες για την κατάργηση της θεώρησης για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων με τις τρίτες αυτές χώρες, αλλά τούτο δεν ισχύει μεταξύ των κρατών περί ων ο λόγος. Το διπλωματικό διαβατήριο της Λευκορωσίας είναι δεκτό ως ταξιδιωτικό έγγραφο, αλλά επιτρέπει απλώς την είσοδο στα κράτη μέλη με θεώρηση.
Η υποβολή των αιτούντων θεώρηση σε προσωπική συνέντευξη είναι μια από τις συνήθεις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις κοινές προξενικές οδηγίες (2005/C 326/01) και δεν μπορεί να εκληφθεί ως εξευτελιστική ή αυθαίρετη μεταχείριση. Ως προς τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, πρόκειται επίσης να αποτελέσει προϋπόθεση με την καθιέρωση του νέου συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS), που προβλέπεται για το 2009. Δεν προβλέπεται, στο πλαίσιο αυτό, γενική απαλλαγή για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων.
Ερώτηση αρ. 29 του κ. Guerreiro (H-0671/07)
Θέμα: Λήξη του καλούμενου "υπομνήματος συνεννόησης" μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας σχετικά με την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης
Όπως τονίσαμε ήδη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, το καλούμενο "υπόμνημα συνεννόησης" σχετικά με τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης από την Κίνα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που συνήφθη στις 10 Ιουνίου 2005 και περιλαμβάνει 10 από τις 35 περίπου κατηγορίες εισαγόμενων προϊόντων από τη χώρα αυτή - λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2007.
Η συμφωνία αυτή, μολονότι κατά τρόπο περιορισμένο, καθιέρωσε ειδικά μέτρα προστασίας έναντι των κινεζικών εξαγωγών, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εισαγωγές προς την ΕΕ προϊόντων προέλευσης άλλων τρίτων χωρών.
Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των οργανώσεων του τομέα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη λήψης μέτρων που θα περιορίζουν την εκθετική αύξηση των εισαγωγών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση - προς αποφυγή της κατάστασης που επικρατούσε το 2005 - όπως την παράταση των ισχυόντων περιορισμών και την εφαρμογή τους σε νέες κατηγορίες, κατ' αναλογία, εξάλλου, με όσα περιλαμβάνουν οι συμφωνίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Ποια μέτρα σκέφτεται να δρομολογήσει το Συμβούλιο - σε επίπεδο περιορισμών των εισαγωγών, μεταξύ άλλων - κατά τρόπον ώστε να υπερασπιστεί την παραγωγική ικανότητα και τις θέσεις εργασίας του τομέα κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, ενός τομέα με μεγάλη κοινωνικοοικονομική σημασία για την ΕΕ, κυρίως για τις μειονεκτικές περιφέρειες στις οποίες συγκεντρώνεται κατά κύριο λόγο;
Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από την Προεδρία και δεν δεσμεύει το Συμβούλιο ούτε τα κράτη μέλη, δεν δόθηκε προφορικά κατά την Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο της περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου ΙΙ του 2007 στο Στρασβούργο.
Το Συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον εν λόγω τομέα μέσω των στατιστικών στοιχείων για τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προϊόντων ένδυσης που παρουσιάζει τακτικά η Επιτροπή.
Η επιτροπή διαχείρισης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εξετάζει διάφορα σενάρια, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλά κράτη μέλη. Η PPUE παρακολουθεί το θέμα πολύ προσεκτικά, καθώς είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το υπόμνημα συνεννόησης στο οποίο αναφέρεται ο αξιότιμος βουλευτής υπογράφηκε από τον αρμόδιο για το εμπόριο Επίτροπο της ΕΕ, εξ ονόματος της Επιτροπής, και τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, εξ ονόματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ερώτηση αρ. 30 του κ. Hans-Peter Martin (H-0673/07)
Θέμα: Αρμοδιότητα για "ανεξάρτητους" οργανισμούς
Για ποιους "ανεξάρτητους" οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης του είδους του ISS (Ίδρυμα Μελετών Ασφαλείας) ή του EUSC (Κέντρο Δορυφόρων) είναι το Συμβούλιο επί του παρόντος αρμόδιο;
Ποιες οργανωτικές μονάδες εντός του Συμβουλίου είναι αρμόδιες και για ποιους από αυτούς τους οργανισμούς;
Πόσοι υπάλληλοι στις εκάστοτε οργανωτικές μονάδες του Συμβουλίου ήταν κατά τα έτη 2000 έως 2006 αρμόδιοι γι' αυτούς τους οργανισμούς;
Σε ποιο ύψος ανερχόταν η οικονομική δαπάνη, κατανεμημένη σε διοικητικές, επιχειρησιακές και δραστηριότητες προσωπικού, εντός των επιμέρους οργανωτικών μονάδων του Συμβουλίου κατά τα έτη 2000 έως 2006 γι' αυτούς τους οργανισμούς;
Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από την Προεδρία και δεν δεσμεύει το Συμβούλιο ούτε τα κράτη μέλη, δεν δόθηκε προφορικά κατά την Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο της περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου ΙΙ του 2007 στο Στρασβούργο.
Το Συμβούλιο έχει συστήσει τρεις οργανισμούς στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας: τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), το Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΚΕΕ) και το Ινστιτούτο Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας (ΙΜΕΕΘΑ).
Μετά τη σύσταση του ΙΜΕΕΘΑ και του ΔΚΕΕ το 2001 και του ΕΟΑ το 2004, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου που είναι αρμόδιο για τους εν λόγω οργανισμούς εκτιμάται ως εξής κατά μέσο όρο: 1,5 «ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης» σε διοικητικό προσωπικό και 0,1 «ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης» σε γραμματειακό προσωπικό.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ερώτηση αρ. 43 του κ. Weber (H-0666/07)
Betrifft: Ανανεώσιμες πρώτες ύλες, κέντρο ερευνών στο Straubing
Μια εναλλακτική λύση για την εξάντληση των πρώτων υλών είναι η χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πρώτων υλών. Προς το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί στο Straubing της Γερμανίας ένα κέντρο ερευνών που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. Το κέντρο αυτό ασχολείται ταυτόχρονα με την έρευνα, την τεχνολογική εφαρμογή και την εμπορία των ανανεώσιμων πρώτων υλών. Στο πλαίσιο και της συζήτησης για τις κλιματικές αλλαγές και της αυξημένης χρησιμοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιομάζας αποδίδεται στον τομέα αυτό όλο και μεγαλύτερη σημασία με μια προστιθέμενη αξία για την ευρωπαϊκή πολιτική.
Πώς ενισχύει η Ευρωπαϊκή Ένωση την έρευνα και την εφαρμογή της στον τομέα των ανανεώσιμων πρώτων υλών και πώς μπορούν να επωφεληθούν από την ενίσχυση αυτή τα μεμονωμένα κέντρα;
Ποια μέτρα λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δικτύωση της έρευνας στον τομέα των ανανεώσιμων πρώτων υλών;
Θεωρεί χρήσιμη η Επιτροπή τη δημιουργία ενός φορέα για το συντονισμό ενός πανευρωπαϊκού δικτύου για τη διερεύνηση της ενδεδειγμένης εφαρμογής των αποτελεσμάτων της έρευνας στον τομέα των ανανεώσιμων πρώτων υλών και θα διέθετε τους αναγκαίους πόρους για μια τέτοια προοπτική;
Τα προγράμματα πλαίσιο της Επιτροπής για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (Ε&ΤΑ) στηρίζουν πολλά χρόνια τώρα την έρευνα για τις ανανεώσιμες πηγές βιοενέργειας. Το τρέχον (7ο) πρόγραμμα πλαίσιο (ΠΠ7), υπό τον τίτλο 5 «Ενέργεια», δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συναφή με τη βιομάζα έρευνα, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων. Το κύριο βάρος δίδεται (1) στα ανταγωνιστικά ως προς το κόστος βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς που παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων, (2) στα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς που παράγονται από λιγνοκυτταρινούχο βιομάζα ή βιομάζα από ξύλο και (3) στην ολοκληρωμένη παραγωγή ενέργειας και προϊόντων από βιομάζα σε βιο-διυλιστήρια. Υπό τον τίτλο 2 «Τρόφιμα, Γεωργία και Αλιεία, και Βιοτεχνολογία», η συνεργατική έρευνα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη χρήση τους στηρίζεται σε τρεις τομείς: 1) βελτιωμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από βιομάζα και φυτά, 2) βιο-διεργασίες και 3) περιβαλλοντικές βιοτεχνολογίες, χρήση αποβλήτων και υποπροϊόντων. Τα αποτελέσματα της χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ έρευνας για τη βιομάζα σε προηγούμενα προγράμματα πλαίσιο κατά την τελευταία δεκαετία είναι διαθέσιμα στην ιστοθέση http://www.biomatnet.org/home.html"
Στο ΠΠ7 μπορεί να συμμετάσχει κάθε ερευνητική οργάνωση, η οποία έχει συσταθεί νόμιμα σε κάποια χώρα, υπό τον όρο ότι πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που προβλέπονται στους κανόνες συμμετοχής. Η χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων μέσω του ΠΠ7 είναι δυνατή, εφόσον σχηματιστεί παν-διεθνική κοινοπραξία εταίρων η οποία στη συνέχεια υποβάλει πρόταση έργου για συγκεκριμένο θέμα σε ειδική για τον συγκεκριμένο σκοπό πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Στη διαμόρφωση των κοινοτικών προτεραιοτήτων Ε&ΤΑ μπορούν να συμβάλουν και τα ερευνητικά κέντρα συμβάλλοντας στις ερευνητικές ατζέντες των συναφών τεχνολογικών πλατφόρμων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη δικτύωση της έρευνας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών βιοενέργειας και στον τομέα της βιοενέργειας μέσω της χρήσης διαφόρων μέσων. Για παράδειγμα, το δίκτυο αριστείας «Αντιμετώπιση εμποδίων στον τομέα της βιοενέργειας» αποσκοπεί στην κατανομή των ερευνητικών υποδομών και του ερευνητικού προσωπικού σε έναν ή περισσότερους από τους πλέον συναφείς τομείς βιοενέργειας μέσω της δημιουργίας νέας και ολοκληρωμένης δομής («εικονικό» ερευνητικό ινστιτούτο). Άλλο παράδειγμα είναι η δράση συντονισμού NETBIOCOF που προωθεί την ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών οργανώσεων στον τομέα της μικτής καύσης βιομάζας σε νέα και υφιστάμενα εργοστάσια. Η δράση ειδικής στήριξης EPOBIO, που στηρίζεται από το 6ο πρόγραμμα πλαίσιο, αποσκοπεί στην αξιοποίηση των γνώσεων γονιδιωματικής για τη βελτίωση του οικονομικού δυναμικού των προερχόμενων από εργοστάσια πρώτων υλών για συναφείς με την ενέργεια ή τη χημεία χρήσεις.
Το σύστημα ERA-NET(1)στηρίζει τον συντονισμό των εθνικών και περιφερειακών ερευνητικών προγραμμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Άμεσα συνδεδεμένα με το προαναφερθέν είναι τα μεμονωμένα ERA-NETS για τη βιομηχανική βιοτεχνολογία, τη βιοενέργεια και τα εργοστάσια.
Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές πλατφόρμες συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη της δικτύωσης στον τομέα της έρευνας μέσω της συγκέντρωσης όλων των ενδιαφερομένων για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν τέσσερις πλατφόρμες με ιδιαίτερη σημασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών βιοενέργειας: (1) Βιώσιμη χημεία, (2) Εργοστάσια για το μέλλον, (3) Βιοκαύσιμα και (4) Τομέας βασιζόμενος στα δάση. Οι εν λόγω πλατφόρμες έχουν αναπτύξει στρατηγικές ερευνητικές ατζέντες, που παρέχουν καίριες πληροφορίες για τις ερευνητικές προτεραιότητες του ΠΠ7.
Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασίας «Ικανότητες» του ΠΠ7 περιλαμβάνει ολοκληρωμένες δραστηριότητες για τη στήριξη της δικτύωσης των υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών. Μία από τις προτεραιότητες του εν λόγω προγράμματος είναι η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς βιοκαυσίμων.
Εκτός από το πρόγραμμα πλαίσιο, η Επιτροπή έχει επίσης συστήσει δίκτυο κρατών μελών για τον συντονισμό, την προαγωγή και την εφαρμογή στα κράτη μέλη της βιοοικονομίας της γνώσης, το οποίο καλείται KBBE-NET.
Όπως προαναφέρθηκε, επί του παρόντος χρηματοδοτούνται αρκετές πρωτοβουλίες από το 6ο και το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για Ε&ΤΑ με σκοπό τη δικτύωση και τον συντονισμό ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανάγκη χρηματοδότησης περαιτέρω δραστηριοτήτων ή ενίσχυσης των υφιστάμενων θα αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της έκβασης της υπό εξέλιξη προόδου και των πληροφοριών που θα ληφθούν στο πλαίσιο της ανάπτυξης των μελλοντικών προγραμμάτων εργασίας του ΠΠ7.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας που προβλέπει η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξασφαλίζει την κινητικότητα σε κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν κρίνει απαραίτητο η Επιτροπή να προτείνει πρωτοβουλία για την εξάλειψη των φραγμών στην κινητικότητα των ερευνητών εντός του κοινοτικού χώρου;
Εάν ναι, δεν θεωρεί επίσης σκόπιμο η Επιτροπή να εναρμονίσει τη μεταχείριση των ερευνητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο από την άποψη της τυπολογίας των συμβάσεων όσο και από την άποψη των χαρακτηριστικών της αμοιβής;
Η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά την ανάγκη να αναλάβει δράση, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των ερευνητών στην Ευρώπη και να προωθηθεί η σταδιοδρομία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαμορφώθηκε μια στρατηγική –η οποία λαμβάνει υπόψη την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών– τα τελευταία χρόνια για τις δύο αυτές πτυχές, κυρίως μέσω δύο ανακοινώσεων τις οποίες στήριξε το Συμβούλιο.
Η εν λόγω στρατηγική οδήγησε στη λήψη αρκετών σημαντικών πρωτοβουλιών νομοθετικής, οικονομικής ή πιο συγκεκριμένης φύσης.
Όσον αφορά την προώθηση της γεωγραφικής, διατομεακής ή διεπιστημονικής κινητικότητας, έχουν επιτευχθεί ήδη πολλά, για παράδειγμα, με τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του 7ου προγράμματος πλαίσιο (ΠΠ7) για το ανθρώπινο δυναμικό και ιδίως μέσω των υποτροφιών Marie Curie· της Ευρωπαϊκής πύλης για την κινητικότητα και του ευρωπαϊκού δικτύου κέντρων κινητικότητας· της πιλοτικής πρωτοβουλίας ERA(1)-Link για τη δικτύωση των ευρωπαίων ερευνητών που εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες· της οδηγίας περί «επιστημονικής βίζας» και των συστάσεων της ΕΕ.
Άλλες πρωτοβουλίες σχετίζονται περισσότερο με την προώθηση της σταδιοδρομίας των ερευνητών. Έτσι, εγκρίθηκαν σύσταση για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ερευνητών και κώδικας δεοντολογίας για την πρόσληψή τους· η έγκρισή τους γνωστοποιείται μέσω διαφόρων δράσεων πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξεκίνησε επίσης μελέτη για τις αμοιβές των ερευνητών, η οποία καταδεικνύει την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί ακόμη, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερο το επάγγελμα του ερευνητή.
Το ενδιαφέρον της Επιτροπής για τους ερευνητές φαίνεται και από την πρόσφατη διαβούλευση που ξεκίνησε μέσω της Πράσινης Βίβλου για τον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν εάν κρίνουν αναγκαία τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερου ευρωπαϊκού πλαισίου για τη βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας των ερευνητών και των δυνατοτήτων μεταφοράς των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθώς και για τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών. Οι απαντήσεις της εν λόγω διαβούλευσης θα εξεταστούν προσεκτικά σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα άλλου ερωτηματολογίου για τις νέες μορφές κινητικότητας, το οποίο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο αν κρίνεται αναγκαία η προσαρμογή των κανόνων συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Η Επιτροπή αναλύει επί του παρόντος τα αποτελέσματα, και συνεπώς είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν προτάσεις. Πάντως, είναι ήδη προφανές ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι τάσσονται υπέρ της λήψης αυστηρότερων και πιο συγκεκριμένων μέτρων. Κατά τους προσεχείς μήνες, επομένως, η Επιτροπή ενδέχεται να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την εξάλειψη των εναπομεινουσών δυσκολιών που εμποδίζουν την κυκλοφορία των ερευνητών.
Η Επιτροπή δεν σκοπεύει να προτείνει εναρμόνιση της νομικής κατάστασης καθώς και των αμοιβών των ερευνητών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι τομείς αυτοί εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Πάντως, υπό το πρίσμα των αρχών που διατυπώνονται στον χάρτη και στον κώδικα, η Επιτροπή ενδέχεται να προτείνει πρωτοβουλίες με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των ερευνητών, προκειμένου να καταστεί ελκυστική η σταδιοδρομία στην έρευνα.
Θέμα: Το αεροδρόμιο Shannοn και ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης αεροπορικών δρομολογίων
Μπορεί να δηλώσει η Επιτροπή πόσα προγράμματα έχει εγκρίνει τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των οποίων επιτρέπεται στην κυβέρνηση κράτους μέλους να επιδοτεί την ανάπτυξη νέων αεροπορικών δρομολογίων στη χώρα της ή από συγκεκριμένο αεροδρόμιο για τριετή το πολύ περίοδο, ώστε να μπορέσουν τα δρομολόγια αυτά να γίνουν κερδοφόρα;
Μετά τη θέση σε ισχύ του εγγράφου «Κοινοτικές κατευθύνσεις για τη χρηματοδότηση των αερολιμένων και τις κρατικές ενισχύσεις σε αεροπορικές εταιρείες για την έναρξη νέων γραμμών με αναχώρηση από περιφερειακούς αερολιμένες»(1)στις 9 Δεκεμβρίου 2005, η Επιτροπή ενέκρινε 4 σχέδια βάσει των οποίων οι «ενισχύσεις» παρέχονται σε αεροπορικές εταιρείες για νέα δρομολόγια με αναχώρηση από περιφερειακούς αερολιμένες. Οι συναφείς αποφάσεις ήταν οι ακόλουθες:
Απόφαση της Επιτροπής της 11ης Νοεμβρίου 2006 για το σχέδιο ανάπτυξης των δρομολογίων της Μάλτας (υπόθεση N 640/2006)·
Απόφαση της Επιτροπής της 13ης Ιουνίου 2007 Ενισχύσεις για την έναρξη νέων δρομολογίων προς το αεροδρόμιο της Αμβέρσας (υπόθεση N 156/07)·
Απόφαση της Επιτροπής της 4ης Απριλίου 2007 Ενισχύσεις για την έναρξη νέων δρομολογίων προς τα αεροδρόμια της Απουλίας (υπόθεση N 55/07) και
Απόφαση της Επιτροπής της 10ης Ιουλίου 2007 Δημιουργία ταμείου εμπορικής προώθησης για το αεροδρόμιο του Norrköping στη Σουηδία (υπόθεση N 791/2006).
Η Επιτροπή ενέκρινε ακόμη άλλες δύο αποφάσεις:
Απόφαση της Επιτροπής της 22ας Ιουνίου 2006 Ενίσχυση προς τη Ryanair (δρομολόγιο Λονδίνο-Τουλόν) (υπόθεση N 563/05)·
Απόφαση της Επιτροπής της 16ης Μαΐου 2006 Σχέδιο ΗΒ για ταμείο ανάπτυξης δρομολογίων (υπόθεση N 303/05).
Οι τελευταίες δύο αποφάσεις δεν εφαρμόζουν απευθείας τους κανόνες που προβλέπονται στις κατευθυντήριες γραμμές του 2005, καθώς το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων κοινοποιήθηκε πριν από τη θέση σε ισχύ των κατευθυντήριων γραμμών.
Οι διαμετακομιστικές μεταφορές μέσω του Μπρένερ έχουν αυξηθεί από το 1998 περισσότερο από 50%. Το πρώτο εξάμηνο του 2007, διήλθαν σχεδόν 6.000 φορτηγά οχήματα τις Άλπεις από το εν λόγω σημείο. Επειδή οι Άλπεις είναι από οικολογικής απόψεως μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, αποφασίστηκε ήδη πριν μεγάλο χρονικό διάστημα, να αποσυμφορηθεί η περιοχή και ο πληθυσμός με την κατασκευή της βασικής σήραγγας του Μπρένερ (ΒΣΜ). Το Μπρένερ και η ΒΣΜ εμφανίζεται ως το πρώτο σχέδιο στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.
Το μεγάλο αυτό σχέδιο της ΒΣΜ θα κοστίσει μεταξύ 4,5 και 8 δισ. ευρώ, ένα ποσό που θα κατανείμουν τα ενεχόμενα κράτη και η ΕΕ μεταξύ τους. Η Ιταλία και η Αυστρία υπέβαλαν τον Ιούλιο του 2007 τα απαραίτητα έγγραφα για την προβλεπόμενη το φθινόπωρο προκήρυξη κοινοτικών επιδοτήσεων στον τομέα Μεταφορών και Ενέργειας.
Μπορεί η Επιτροπή να επιβεβαιώσει, ότι για τη χορήγηση των κοινοτικών επιδοτήσεων, θα εφαρμόσει τη ρύθμιση που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2007, η οποία προβλέπει συμμετοχή ύψους 30%; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την έλλειψη επικοινωνίας με τον πληθυσμό όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της ΒΣΜ; Με ποιο τρόπο προτίθεται να διασφαλίσει η Επιτροπή τη χρηματοδότηση της βασικής σήραγγας στο Μπρένερ μετά το 2012;
Ο σιδηροδρομικός άξονας Βερόνα/Μιλάνο-Μπολόνια-Νάπολη-Μεσίνα-Παλέρμο (άξονας προτεραιότητας αριθ. 1) είναι ένα από τα 30 έργα προτεραιότητας στο πλαίσιο του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Η βασική σήραγγα του Μπρένερ, στην οποία αναφέρεται ο αξιότιμος βουλευτής, είναι ο βασικός σύνδεσμος αυτού του άξονα προτεραιότητας. Στις 10 Ιουλίου 2007, υπεγράφη μνημόνιο συνεννόησης από τους Werner Faymann και Antonio Di Pietro, υπουργούς Μεταφορών της Αυστρίας και της Ιταλίας αντίστοιχα, παρουσία του γερμανού ομολόγου τους, Wolfgang Tiefensee, ο οποίος παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα και να παράσχει την απαιτούμενη δυνατότητα πρόσβασης στη βόρεια πλευρά της σήραγγας, όταν αυτή αρχίσει να λειτουργεί.
Η υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης επέτρεψε στα δύο κράτη μέλη να υποβάλουν τον Ιούλιο του 2007 ενιαία, συντονισμένη πρόταση κοινοτικής χρηματοδότησης για τη βασική σήραγγα του Μπρένερ σύμφωνα με τα κοινοτικά κριτήρια για διασυνοριακά έργα. Η Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος όλες τις προτάσεις που έλαβε από τα 27 κράτη μέλη στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για χρηματοδοτική στήριξη εκ μέρους της ΕΕ της κατασκευής έργων προτεραιότητας στο δίκτυο ΔΕΔ-Μ. Βάσει της εν λόγω αξιολόγησης, θα αποφασίσει, στα τέλη του φθινοπώρου του 2007, με ποιον τρόπο θα διαθέσει τον προϋπολογισμό ΔΕΔ-Μ για την περίοδο 2007-2013.
Στην παρούσα φάση η Επιτροπή δεν δύναται να επιβεβαιώσει εάν θα δοθεί κοινοτική επιδότηση για το εν λόγω έργο προτεραιότητας.
Ούτε μπορεί να εγγυηθεί τη μελλοντική χρηματοδότηση της βασικής σήραγγας του Μπρένερ μετά το 2013. Δεν είναι σε θέση να δώσει καμία υπόσχεση σχετικά με τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ.
Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την πρόοδο του έργου Βερολίνο-Παλέρμο γενικά και της βασικής σήραγγας του Μπρένερ ειδικότερα. Τον Ιούλιο του 2005 όρισε ευρωπαίο συντονιστή για τον εν λόγω άξονα τον Karel Van Miert, ο οποίος υπέβαλε τη δεύτερή του έκθεση δραστηριοτήτων στις 19 Ιουλίου 2007. Η εν λόγω έκθεση διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της επιτροπής TRAN(1)στις 10 Σεπτεμβρίου 2007. Ο κ. Van Miert είναι αποφασισμένος να συμβάλει στον συντονισμό του εν λόγω έργου προτεραιότητας.
Θέμα: Αεροπορικές συνδέσεις με τα νησιωτικά κράτη μέλη
Τι προτάσεις θα υποβάλει η Επιτροπή για να διασφαλισθούν κατάλληλες αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των νησιωτικών κρατών μελών και της υπόλοιπης ΕΕ;
Η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσει την κινητικότητα προς τις νησιωτικές περιοχές και θεωρεί την ύπαρξη κατάλληλων μέσων μεταφοράς ως προϋπόθεση κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. Τις ίδιες ανησυχίες συμμερίζονται και τα νησιωτικά κράτη μέλη.
Οι αερομεταφορές είναι σαφώς ο πιο γρήγορος τρόπος διασφάλισης της εν λόγω κινητικότητας. Η ενιαία ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, διευκολύνοντας έτσι τη σημαντική αύξηση των δρομολογίων και των φορέων εκμετάλλευσης προς όφελος των καταναλωτών.
Τα κράτη μέλη δύνανται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να παρέχουν ενισχύσεις έναρξης λειτουργίας, ώστε να ενθαρρύνουν τη δημιουργία νέων δρομολογίων. Η Επιτροπή πρέπει να ενημερώνεται για τις εν λόγω παρεχόμενες ενισχύσεις δυνάμει του άρθρου 88 της Συνθήκης ΕΚ. Στη συνέχεια, τις αξιολογεί υπό το πρίσμα των άρθρων 86 και 87 της Συνθήκης και των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών για τη χρηματοδότηση αεροδρομίων και τη χορήγηση ενισχύσεων για την έναρξη λειτουργίας αεροπορικών εταιρειών που αναχωρούν από περιφερειακά αεροδρόμια(1).
Επί του παρόντος προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η δυνατότητα επιβολής υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στις αερομεταφορές, εάν η αγορά δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κρατών ή των περιφερειών.
Οι εν λόγω υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας ενδέχεται να υπόκεινται σε ορισμένες προϋποθέσεις όσον αφορά τα αποκλειστικά δικαιώματα για περίοδο τριών ετών, με δυνατότητα ανανέωσης μέσω διαδικασίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.
Προκειμένου να ενδιαφερθούν περισσότεροι αιτούντες για τις εν λόγω υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας, η Επιτροπή πρότεινε την επέκταση της προαναφερθείσας περιόδου σε τέσσερα χρόνια.
Τέλος, τα έργα στήριξης κοινωνικής φύσης, που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών των αεροπορικών ταξιδιών για τους κατοίκους των νησιών, είναι καταρχήν συμβατά με την κοινή αγορά, υπό τον όρο ότι δεν προκαλούν αδικαιολόγητες διακρίσεις μεταξύ αυτών που ωφελούνται από αυτά ή μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών.
Θέμα: Ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Σλοβακίας/κατάσταση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Μέσω μιας απεργίας οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Σλοβακίας επισήμαναν σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια στον σλοβακικό εναέριο χώρο. Κατόπιν τούτου δρομολογήθηκε έρευνα από το Eurοcοntrοl, η οποία κατέδειξε σοβαρές ελλείψεις και κινδύνους, κυρίως από τη μη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας (ESARRs). Οι αρχές της Σλοβακίας υποβαθμίζουν τα αποτελέσματα αυτά και παρόλη την εξαγγελία της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Σλοβακίας ότι θα προβεί σε αξιολόγηση της έκθεσης του Eurοcοntrοl και ότι θα εφαρμόσει τις συστάσεις της μέχρι τις 30 Απριλίου 2007, δεν έχει συμβεί τίποτε μέχρι σήμερα. Οι απεργοί αντιμετώπισαν πειθαρχικές κυρώσεις και κράτηση μισθών, ενώ έχει καταρτιστεί και μια ανεπίσημη "μαύρη λίστα" με τα ονόματα των απεργών.
Γνωρίζει η Επιτροπή αυτά τα τεκταινόμενα στη Σλοβακία;
Τι προτίθεται να πράξει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;
Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι το Eurocontrol εκπόνησε στις αρχές του 2007 εσωτερικό έλεγχο ασφαλείας κατόπιν αιτήματος της αρχής πολιτικής αεροπορίας της Σλοβακίας. Από τον έλεγχο προέκυψε σωρεία αδυναμιών συμμόρφωσης όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας του Eurocontrol και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2096/2005 της Επιτροπής της 20ής Δεκεμβρίου 2005 περί καθορισμού κοινών απαιτήσεων για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Κατόπιν τούτου, ο πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας της Σλοβακίας LPS πρότεινε διορθωτικά μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων εφαρμόστηκαν αμέσως, ενώ άλλα πρόκειται να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2007. Η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες από τις οποίες να προκύπτει ότι η εν λόγω διαδικασία, η οποία είναι συνήθης, δεν θα έχει συνέχεια.
Επισημαίνεται ακόμη ότι οι εντοπισθείσες αδυναμίες συμμόρφωσης δεν εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας στον εναέριο χώρο της Σλοβακίας.
Ερώτηση αρ. 53 του κ. Medina Ortega (H-0593/07):
Θέμα: Στρατηγικό σχέδιο για τις ιδιαιτέρως απομεμακρυσμένες περιφέρειες
Μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε στο θέμα της παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου για τις ιδιαιτέρως απομεμακρυσμένες περιφέρειες και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες αυτές εξ αιτίας νέων προβλημάτων, όπως η αύξηση του κόστους των αεροπορικών μεταφορών, η μείωση του τουρισμού και οι μεταναστευτικές πιέσεις, μπορεί να βεβαιώσει η Επιτροπή ότι το στρατηγικό αυτό σχέδιο θα είναι έτοιμο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και εάν θα έχει στην διάθεσή της τα απαραίτητα μέσα για την εφαρμογή του;
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 η Επιτροπή ενέκρινε την ανακοίνωση με θέμα «Στρατηγική για τις ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιφέρειες: Επιτεύγματα και μελλοντικές προοπτικές»(1). Η ανακοίνωση αυτή αξιολογεί την υλοποίηση της στρατηγικής για τις περιφέρειες αυτές μετά το 2004 και επιδιώκει να ενισχύσει τις τρεις βασικές πτυχές της –ανταγωνιστικότητα, προσβασιμότητα και περιφερειακή ολοκλήρωση– μέσω συγκεκριμένων συμπληρωματικών μέτρων που αναμένεται να ληφθούν σύντομα.
Η εν λόγω ανακοίνωση επιδιώκει ακόμη την έναρξη συζήτησης για πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα τα οποία κρίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα για τις ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιφέρειες (ΙΑΠ) και τα οποία αντικατοπτρίζονται στα θέματα που θίγει στην ερώτησή του ο αξιότιμος βουλευτής: κλιματική αλλαγή, δημογραφική αλλαγή και διαχείριση μετανάστευσης, γεωργία και ναυτιλιακή πολιτική.
Ταυτόχρονα, η προσβασιμότητα εξακολουθεί να είναι σημαντική στο πλαίσιο της στρατηγικής της Επιτροπής για τις ΙΑΠ. Οι τελευταίες εξαρτώνται αποκλειστικά από τις αερομεταφορές, τόσο για την κινητικότητα των κατοίκων τους προς και από την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και για την κινητικότητα προς και από τις περιφέρειες αυτές τουριστών και φορέων κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η Επιτροπή καλεί τους εταίρους της να συζητήσουν «ποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν ώστε ο περιορισμός των εκπομπών να μην επηρεάσει αρνητικά την προσβασιμότητα, την οικονομία και τους πολίτες των ΙΑΠ».
Η ανακοίνωση απευθύνεται στο Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών. Θα συζητηθεί και με τα τέσσερα θεσμικά όργανα, ξεκινώντας από το Κοινοβούλιο. Ακόμη, θα επιδιωχθεί προσέγγιση εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο της τωρινής αλλά και μελλοντικής εφαρμογής της στρατηγικής για τις ΙΑΠ.
Η Επιτροπή θα μεριμνήσει για την έγκριση των κατάλληλων ειδικών μέτρων στους διάφορους συναφείς τομείς κατά την περίοδο 2007-2013 διαθέτοντας τους απαιτούμενους για τον σκοπό αυτό πόρους και θα ετοιμάσει τη μελλοντική στρατηγική, αφού ολοκληρωθεί η φάση της διαβούλευσης.
Το 2005 εγκρίθηκε η Πρωτοβουλία για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Γειτονίας. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση εκ μέρους των κρατών μελών φαίνεται να είναι αργή. Ως εκ τούτου υπάρχουν ανησυχίες για την πρόοδο του προγράμματος.
Για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας αντιλαμβάνομαι ότι η Επιτροπή θα αξιολογεί ετησίως - αρχίζοντας από το τέλος του 2007 - τη σχετική Πρωτοβουλία ως προς τη διασυνοριακή συνεργασία. Τούτο είναι φυσικό να περιλαμβάνει πληροφορίες για την τοπική και περιφερειακή ανταπόκριση ανά ενδιαφερόμενη χώρα, κοινά λειτουργικά προγράμματα και τη σχετική αποκεντρωμένη κατασκευή υποδομών.
Εκτός από την αξιολόγηση ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για να ενισχυθεί η τοπική και περιφερειακή ανταπόκριση στις διασυνοριακές πρωτοβουλίες;
Καθώς το ευρωπαϊκό μέσο γειτονίας και εταιρικής σχέσης (ENPI) εγκρίθηκε αργότερα από το αναμενόμενο και τέθηκε σε ισχύ μόλις στις 29 Νοεμβρίου 2006, είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία περί αργής ανταπόκρισης των διασυνοριακών πρωτοβουλιών ή για να εκφραστούν ανησυχίες σχετικά με το θέμα. Αντιθέτως, η Επιτροπή αναμένει ότι το νέο αυτό χρηματοδοτικό μέσο θα βελτιώσει και θα καταστήσει πιο ευέλικτη τη συνεργασία για τις διάφορες πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας (ΕΠΓ), ιδίως όσον αφορά τα θέματα της διασυνοριακής συνεργασίας (ΔΣΣ).
Επί του παρόντος, οι συμμετέχουσες χώρες επεξεργάζονται από κοινού τα προγράμματα ΔΣΣ. Η Επιτροπή αναμένει ότι τα περισσότερα προγράμματα θα υποβληθούν μέσα στο 2007 και θα εγκριθούν στην αλλαγή του χρόνου. Τούτο είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του άρθρου 9, παρ. 6 του ENPI, σύμφωνα με το οποίο τα προγράμματα υποβάλλονται ένα χρόνο μετά την έγκριση του εγγράφου στρατηγικής ΔΣΣ (δηλ. μέχρι τον Μάρτιο του 2008). Το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την προετοιμασία των προγραμμάτων εξηγείται από την καινοτομία της προσέγγισης: είναι η πρώτη φορά που τα κράτη μέλη και οι χώρες εταίροι καθορίζουν από κοινού (και κατόπιν διαβούλευσης με τους τοπικούς εταίρους) τις προτεραιότητές τους και προσδιορίζουν τα μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν κατά τα επόμενα επτά χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το σημείο 48 της «διοργανικής συμφωνίας» για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, τα δύο σκέλη της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής ανέλαβαν να επιτρέψουν τη μεταφορά σε επόμενα έτη των κονδυλίων που δεν αξιοποιήθηκαν το 2007. Αυτό ισχύει και για τη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο ENPI.
Η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά την προετοιμασία και την εφαρμογή των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη στοιχεία όπως αυτά που αναφέρει ο αξιότιμος βουλευτής (τοπική/περιφερειακή συμμετοχή στα προγράμματα). Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή ενδέχεται να αναθεωρήσει και να προσαρμόσει τη στρατηγική της για τη ΔΣΣ κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης επανεξέτασης.
Ερώτηση αρ. 55 του κ. Paleckis (H-0603/07)
Θέμα: Προσαρμογή των περιβαλλοντικών υποδομών για άτομα με αναπηρία
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεσπίζονται νομικές πράξεις για να διασφαλιστεί η ισότητα ευκαιριών για άτομα με αναπηρία. Ωστόσο στην πράξη παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο να αγνοούνται κατάφωρα οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και κυρίως να κατασκευάζονται διαμερίσματα και περιβαλλοντικές υποδομές κατά τρόπο που δεν καλύπτει τις ανάγκες αυτές. Σε πολλές χώρες οι άνθρωποι με περιορισμένη κινητικότητα, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ή ακοής ή όσοι γενικά πάσχουν από αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσια κτήρια ή στη δουλειά τους λόγω της ακατάλληλης για αναπήρους χωροταξίας ούτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσα πληροφόρησης και πολιτισμικές ή άλλες υπηρεσίες, οι οποίες είναι προσβάσιμες στα υπόλοιπα μέλη ης κοινωνίας.
Επί του παρόντος συζητείται η επεξεργασία σχετικής οδηγίας, η οποία θα υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τη χωροταξία κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται ποιοτικά στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ποια είναι η θέση της Επιτροπής επ’ αυτού; Έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα μέτρα που να ενισχύουν την υποχρέωση των κρατών μελών να εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες έχοντας λάβει υπόψη τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία;
Η οδηγία 2000/78/ΕΚ θεσπίζει γενικό πλαίσιο για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία και απαγορεύει τις διακρίσεις για λόγους αναπηρίας, ηλικίας, θρησκείας, πεποιθήσεων και γενετήσιου προσανατολισμού στην απασχόληση και την κατάρτιση. Το άρθρο 5 της εν λόγω οδηγίας απαιτεί από τους εργοδότες να κάνουν «εύλογες προσαρμογές» για τους υπαλλήλους με ειδικές ανάγκες. Η εν λόγω οδηγία έχει μεταφερθεί στις νομοθεσίες όλων των κρατών μελών, και, εάν κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες υφίσταται διακρίσεις στην απασχόληση, μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη της χώρας του. Η συγκεκριμένη οδηγία δεν ισχύει πάντως εκτός του τομέα της απασχόλησης, της εργασίας και της κατάρτισης.
Όπως ανακοίνωσε στην ετήσια στρατηγική πολιτικής για το 2008(1), και βασιζόμενη σε μελέτη για την ισχύουσα νομοθεσία κατά των διακρίσεων στα κράτη μέλη(2), η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων εκτός της αγοράς εργασίας, μεταξύ άλλων για τις αναπηρίες (όπως και για άλλους λόγους). Η προετοιμασία της εκτίμησης επιπτώσεων που συνδέεται με την προετοιμασία των εν λόγω μέτρων περιλαμβάνει δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση(3)η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2007. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και της εκτίμησης επιπτώσεων κατά τη σύνταξη των προτάσεών της και κατά τις επακόλουθες επαφές της με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους.
Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το θέμα της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην πληροφόρηση το οποίο θίγεται στην ερώτηση, η Επιτροπή σκοπεύει να αξιολογήσει μέχρι το τέλος του 2007 την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την προσβασιμότητα στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, όπως ανακοινώθηκε στην ανακοίνωση για την προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο(4).
Σε πρόσφατη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας διετύπωσε τον ισχυρισμό ότι η εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη πρέπει να γίνεται σύμφωνα με ένα διάταγμα του 1923, βάσει του οποίου δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνο Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους εντός Τουρκίας. Mε τον τρόπο αυτό το τουρκικό κράτος, μη λαμβάνοντας υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο, και ειδικότερα την ΕΣΔΑ και τη σχετική νομολογία του ΕΔΑΔ, παρεμβαίνει στην εσωτερική οργάνωση μιας θρησκευτικής κοινότητας, επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στο δικαίωμα μη Τούρκων υπηκόων να ασκούν το δικαίωμά τους στη θρησκευτική ελευθερία μέσω της συμμετοχής τους στα δρώμενα θρησκευτικών κοινοτήτων στις οποίες ανήκουν. Το πρόβλημα αυτό έχει επανειλημμένως επισημανθεί στις Εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.
Ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, έναντι των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για σεβασμό της θρησκευτικής τους ελευθερίας, όπως αυτές ορίζονται στην Εταιρική σχέση και στο σχετικό Διαπραγματευτικό Πλαίσιο;
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα θέματα που συνδέονται με τη θρησκευτική ελευθερία με σκοπό την επίτευξη λύσεων που θα σέβονται πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που εγγυώνται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι εξελίξεις που σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία καταγράφονται στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Επιτροπής και εξετάζονται στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του κεφαλαίου 23 περί Δικαιωμάτων Έννομης Προστασίας και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Επίσης, στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή θέτει επιμέρους θέματα στις τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο του τακτικού πολιτικού διαλόγου.
Ερώτηση αρ. 57 του κ. Mayer (H-0609/07)
Θέμα: Διαδικασία κατά την υποβολή προσφορών ανάθεσης δημόσιας σύμβασης έργου με προϋπολογισμό μικρότερο του κατώτατου ορίου, όπου υποβάλλονται μόνον προσφορές που υπερβαίνουν το κατώτατο όριο
Σύμφωνα με την οδηγία 2004/18/ΕΚ(1)του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 2004, περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, πρέπει να γνωστοποιείται η υποβολή προσφορών ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων έργου με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το κατώτατο όριο στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Εάν, σε δημόσια υποβολή προσφορών ανάθεσης έργου με προϋπολογισμό μικρότερο από το κατώτατο όριο, υποβληθούν μόνον προτάσεις με προσφορές που έχουν προϋπολογισμό που υπερβαίνει το κατώτατο όριο, πρέπει να ακυρωθεί η διαδικασία και να οργανωθεί νέα διαδικασία για την υποβολή προσφορών, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μπορεί να υπάρξει παρόλα αυτά ανάθεση του έργου;
Οι μέθοδοι υπολογισμού της εκτιμώμενης αξίας των δημόσιων συμβάσεων αναφέρονται στο άρθρο 9 της οδηγίας 2004/18/ΕΚ. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, ο υπολογισμός της εκτιμώμενης αξίας μιας δημόσιας σύμβασης βασίζεται στο συνολικό πληρωτέο ποσό, εκτός φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), όπως εκτιμάται από την αναθέτουσα αρχή. Η αποτίμηση αυτή πρέπει να ισχύει τη στιγμή της αποστολής της προκήρυξης διαγωνισμού ή, στις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται τέτοια προκήρυξη, τη στιγμή που η αναθέτουσα αρχή αρχίζει τη διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης.
Συνεπώς, εάν διαπιστωθεί κατά τη στιγμή ανάθεσης της σύμβασης ότι έχουν υποβληθεί μόνο προσφορές με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το κατώτατο όριο, αυτό δεν θέτει αναγκαστικά υπό αμφισβήτηση την όλη διαδικασία ανάθεσης. Πιο συγκεκριμένα, δεν απαιτείται ακύρωση της διαδικασίας και οργάνωση νέας πανευρωπαϊκής διαδικασίας, εάν η αναθέτουσα αρχή μπορεί να αποδείξει ότι, κατά τη στιγμή εκτίμησης της αξίας, ενήργησε καλόπιστα και σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναθέτουσες αρχές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συμβάσεις με προϋπολογισμό κάτω από τα κατώτατα όρια προς εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών περί ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων πρέπει παρόλα αυτά να ανατίθενται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες και τις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου. Βάσει αυτών, η ανάθεση συμβάσεων που έχουν ενδεχομένως σχέση με την εσωτερική αγορά πρέπει μάλιστα να δημοσιοποιείται επαρκώς. Η Επιτροπή δημοσίευσε ερμηνευτική ανακοίνωση(2)στην οποία εξηγεί τις απόψεις της για τις επιπτώσεις που έχουν στην πράξη οι εν λόγω αρχές κοινοτικού δικαίου.
Εάν ο αξιότιμος βουλευτής επιθυμεί τη διατύπωση άποψης για συγκεκριμένη περίπτωση, η Επιτροπή θα εξετάσει με ευχαρίστηση τα στοιχεία που ενδεχομένως προσκομιστούν στις υπηρεσίες της, προκειμένου να αποφανθεί εάν τηρήθηκαν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις νομιμότητας της πρόσκλησης υποβολής προσφορών.
Ερμηνευτική ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το κοινοτικό δίκαιο που εφαρμόζεται στην ανάθεση συμβάσεων οι οποίες δεν καλύπτονται ή καλύπτονται εν μέρει από τις οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις, ΕΕ C 179 της 1.8.2006
Ερώτηση αρ. 58 του κ. Frank Vanhecke (H-0610/07)
Θέμα: Άδεια πατρότητας
Στη Γερμανία η αρμόδια υπουργός Ursula νοn der Leyen στο πλαίσιο της θέσπισης γονικών αποδοχών θέσπισε τους λεγόμενους μήνες πατρότητας: Οι γονικές αποδοχές θα καταβάλλονται για 14 μήνες αντί για 12, και όταν ο πατέρας διακόπτει για ορισμένο διάστημα την επαγγελματική του δραστηριότητα για να ασκήσει γονική μέριμνα.
Ο Επίτροπος Vladimir Špidla φέρεται να εξετάζει τη θέσπιση υποχρεωτικής άδειας πατρότητας και πρόκειται να υποβάλει σχετική νομοθετική πρόταση κατόπιν διαβουλεύσεων που θα διεξαχθούν στο μέλλον με συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις (Barbara Schäder, „EU-Kοmmissar will Väter zur Auszeit νerpflichten“, Spiegel Online, 18. Juli 2007).
Μπορεί να επιβεβαιώσει η Επιτροπή αν ο Επίτροπος Spidla εξετάζει όντως την υποβολή σχετικής νομοθετικής πρότασης; Σε ποια συγκεκριμένη νομική βάση θα βασίζεται τέτοια πρόταση; Διεξάγονται επί του παρόντος διαβουλεύσεις με συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις ή και με άλλους παράγοντες; Δεν αντίκειται μια τέτοια πρόταση στις αρμοδιότητες των κρατών μελών και στην αρχή της επικουρικότητας;
Στον Χάρτη πορείας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών(1), η συμφιλίωση της επαγγελματικής, της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής έχει προσδιοριστεί ως ένας από τους τομείς προτεραιότητας για την ανάληψη δράσης κατά την περίοδο 2006-2010. Τον Οκτώβριο του 2006, η Επιτροπή ξεκίνησε την πρώτη φάση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με θέμα τη συμφιλίωση της επαγγελματικής, της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής(2)σε συμφωνία με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 138 της Συνθήκης ΕΚ. Αφού εξέτασε τις απαντήσεις της πρώτης φάσης της διαβούλευσης, η Επιτροπή ξεκίνησε στις 30 Μαΐου 2007 τη δεύτερη φάση της διαδικασίας διαβούλευσης(3). Στο έγγραφο της δεύτερης φάσης, η Επιτροπή προτείνει αρκετές επιλογές σχετικά με την ενδεχόμενη λήψη νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων, περιλαμβανομένης της επιλογής της υποβολής νομοθετικής πρότασης για την άδεια πατρότητας. Η Επιτροπή ζητά ακόμη από τους κοινωνικούς εταίρους να αξιολογήσουν τις διατάξεις της συμφωνίας πλαίσιο για τη γονική άδεια, στην οποία έχει δοθεί νομική ισχύς με την οδηγία 96/34/ΕΚ(4), με σκοπό την αναθεώρησή της. Αναφέρει επίσης ότι, αναλόγως του αποτελέσματος της δεύτερης φάσης της διαβούλευσης, των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της λεπτομερούς εκτίμησης επιπτώσεων, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής προτάσεων οι οποίες θα συμπληρώνουν την υφιστάμενη νομοθεσία στον τομέα της συμφιλίωσης.
Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαβούλευσης, οι ΕΣΣ(5), UNICE(6), UEAPME(7)και CEEP(8)αποφάσισαν να συστήσουν κοινή ομάδα εργασίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου, για την αξιολόγηση της συμφωνίας πλαίσιο για τη γονική άδεια. Επεσήμαναν ακόμη ότι οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία αξιολόγησης των διατάξεων περί γονικής άδειας σε σχέση με άλλες διατάξεις υπέρ των γονέων και υπέρ της εξισορρόπησης επαγγελματικής και εξω-επαγγελματικής ζωής, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν απαιτείται η ανάληψη δράσεων. Θα υποβάλουν έκθεση προόδου τον Μάρτιο του 2008. Οι προαναφερθείσες οργανώσεις, καθώς και άλλοι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι, έχουν υποβάλει και μεμονωμένες απαντήσεις κατά τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης.
Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τις απαντήσεις των κοινωνικών εταίρων. Είναι συνεπώς πολύ νωρίς για να ξέρει εάν θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την άδεια πατρότητας (δηλ. άδεια περιορισμένης διάρκειας για τον πατέρα πριν και μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία παιδιού).
Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να υποβάλει συναφή νομοθετική πρόταση, τα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο θα έχουν την ευκαιρία να την συζητήσουν και να την τροποποιήσουν, καθώς κάθε νομοθετική πρόταση για την άδεια πατρότητας πρέπει να ψηφίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης ΕΚ.
Τα συναφή με την άδεια ζητήματα, περιλαμβανομένης της άδειας πατρότητας, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 137, παρ. 1, εδάφιο α) της Συνθήκης, το οποίο αφορά τις εργασιακές συνθήκες. Είναι δυνατή συνεπώς η ανάληψη κοινοτικής δράσης για τη στήριξη και τη συμπλήρωση των δραστηριοτήτων των κρατών μελών στον συγκεκριμένο τομέα.
Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων γενικού οικονομικού συμφέροντος
Ερώτηση αρ. 59 του κ. Higgins (H-0612/07)
Θέμα: Εισαγωγές βοδινού κρέατος από τη Βραζιλία
Υπό το πρίσμα της γραφικής απεικόνισης των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν από την Ένωση Ιρλανδών Αγροτών στη συνάντηση με την Επιτροπή στις 16 Ιουλίου 2007 αναφορικά με την έλλειψη προτύπων στη παραγωγή βοδινού κρέατος στη Βραζιλία, είναι η διατεθειμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει ολική απαγόρευση των εξαγωγών βοδινού κρέατος από τη Βραζιλία στην Ευρώπη;
Η κοινοτική υγειονομική πολιτική για τις εισαγωγές βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς κανόνες και συναφή διεθνή πρότυπα. Ακόμη, στηρίζεται από την εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί κατά την εφαρμογή της.
Το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ΓΤΚΘ) έχει εξετάσει ένα προς ένα όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση της Ένωσης Ιρλανδών Αγροτών.
Γενικά, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην εν λόγω έκθεση βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εσφαλμένη ερμηνεία των κοινοτικών απαιτήσεων για τις εισαγωγές βοείου κρέατος.
Η Επιτροπή ξέρει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουν οι αρχές της Βραζιλίας, και έχει ζητήσει απτά αποδεικτικά στοιχεία για τα μέτρα αντιμετώπισης των αδυναμιών που απομένουν μέχρι το τέλος του 2007.
Το ΓΤΚΘ έχει προγραμματίσει και άλλες αποστολές στη Βραζιλία μέσα στο 2007, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι αδυναμίες αυτές αντιμετωπίζονται με σωστό τρόπο.
Η Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, εάν δεν αντιμετωπιστούν οι εν λόγω αδυναμίες.
Ερώτηση αρ. 60 της κ. McGuinness (H-0619/07)
Θέμα: Έλεγχοι και πρότυπα στον τομέα του βοείου κρέατος από τη Βραζιλία
Μπορεί η Επιτροπή να γνωστοποιήσει την άποψή της για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις εισαγωγές βοείου κρέατος από τη Βραζιλία;
Στις αρχές Ιουλίου, πληροφορηθήκαμε ότι η Επίτροπος Fischer Bοel, σε επιστολή προς τον συνάδελφό της, Επίτροπο Κυπριανού, έθιξε το θέμα της αποστολής της Ένωσης Ιρλανδών Γεωργών στη Βραζιλία και της έκθεσης που δημοσίευσαν μετά από τη επίσκεψή τους αυτή. Η Επίτροπος επεσήμανε ότι 'τα πορίσματα αυτά είναι τόσο συνταρακτικά που δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επαληθεύσουμε τα πορίσματα αυτά με τρόπο πειστικό και αποτελεσματικό'. Έγινε η επαλήθευση αυτή;
Είναι βέβαιη η Επιτροπή ότι τα πρότυπα ποιότητας και ασφαλείας που εφαρμόζονται στην παραγωγή βοείου κρέατος στη Βραζιλία είναι επαρκή;
Τι προσπάθειες έχει καταβάλει η Επιτροπή για να βελτιωθούν τα πρότυπα παραγωγής βοείου κρέατος σε διεθνές επίπεδο, ώστε να φθάσουν τα επίπεδα της ΕΕ;
Η Επιτροπή, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2007 για την εφαρμογή των κοινοτικών απαιτήσεων περί υγείας των ζώων και δημόσιας υγείας, εκτιμά ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Βραζιλία δεν απαιτεί άμεση τροποποίηση των ισχυόντων κανόνων εισαγωγής βοείου κρέατος.
Πάντως, μετά τον εν λόγω έλεγχο, η Επιτροπή συνέχισε να πιέζει τις αρχές της Βραζιλίας, προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω τα μέτρα κτηνιατρικού ελέγχου που εφαρμόζουν.
Πριν το τέλος του 2007 προβλέπεται η διενέργεια νέου ελέγχου στη Βραζιλία, και η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση, εάν χρειαστεί.
Η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτήσει από τρίτη χώρα να εφαρμόσει ορισμένα από τα κτηνιατρικά μέτρα που εφαρμόζονται εντός της ΕΕ, όπως τα μέτρα για την ανιχνευσιμότητα, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά σαφή παραβίαση των αρχών και των κανόνων της συμφωνίας ΥΦΠ/ΠΟΕ(1).
Πάντως, οι κοινοτικές απαιτήσεις για τις εισαγωγές βοείου κρέατος βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία, είναι αναλογικές και δεν εισάγουν διακρίσεις. Μάλιστα, ορισμένες φορές είναι αυστηρότερες από τα πρότυπα της OIE(2)και κατάλληλες για την προστασία της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών. Η Επιτροπή, από κοινού με τα κράτη μέλη, αγωνίζεται να διασφαλίσει ότι τα εισαγόμενα προϊόντα είναι σύμφωνα με τις εν λόγω προϋποθέσεις εισαγωγής.
Η Επιτροπή έχει υπόψη την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βραζιλία η Ένωση Ιρλανδών Αγροτών (ΕΙΑ), με αφορμή την οποία συντάχθηκε η εν λόγω έκθεση. Η έκθεση της ΕΙΑ δεν παρέχει ακριβείς πληροφορίες για τις κοινοτικές απαιτήσεις που ισχύουν για την εισαγωγή βοείου κρέατος από τη Βραζιλία.
Θέμα: Διαδικασίες έγκρισης για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες
Δύναται να αναφέρει η Επιτροπή για ποιον λόγο απαιτούνται από 30 έως 36 μήνες για να εγκριθούν οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην ΕΕ, τη στιγμή που για παρόμοιες διαδικασίες έγκρισης στις ΗΠΑ απαιτούνται μόνο 9-18 μήνες;
Θα εφαρμοσθεί στην ΕΕ μια συγχρονισμένη διαδικασία έγκρισης των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών ώστε να μην βρεθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της αυξήσεως του κόστους των ζωοτροφών που οφείλεται στην καθυστέρηση των εγκρίσεων;
Οι λόγοι για τους οποίους η έγκριση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών καθυστερεί περισσότερο κατά μέσο όρο στην ΕΕ σε σχέση με τρίτες χώρες είναι πολύπλοκοι. Απαιτείται ειδική ανάλυση. Η Επιτροπή αναφέρει ορισμένους παράγοντες:
Ένας παράγοντας είναι ότι το ισχύον σύστημα έγκρισης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών εφαρμόζεται μόλις από τον Απρίλιο του 2004 και, όπως κάθε νέο σύστημα, χρειάζεται κάποιο χρόνο για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό ισχύει και για τις εταιρείες βιοτεχνολογίας οι οποίες όφειλαν να εξοικειωθούν με τις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις.
Δεύτερον, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο είναι το πιο απαιτητικό παγκοσμίως. Το σύστημα αυτό υποχρεώνει τις εταιρείες να ετοιμάσουν ειδικούς φακέλους και να απαντήσουν σε σειρά από επιστημονικές ερωτήσεις τις οποίες θέτει τελικά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνων.
Τρίτος παράγοντας είναι η απουσία στήριξης εκ μέρους των κρατών μελών των συμπερασμάτων της επιστημονικής αξιολόγησης και συνεπώς των προτάσεων της Επιτροπής για την έγκριση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Καθώς δεν επιτυγχάνεται η ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών, η Επιτροπή αναγκάζεται να ακολουθήσει τη διαδικασία της επιτροπολογίας στο σύνολό της, δηλαδή συμμετέχει στη διαδικασία και το Συμβούλιο.
Η θέση της Επιτροπής για όλη αυτήν την κατάσταση ήταν πάντοτε σαφής. Είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο αποφεύγοντας κάθε πιθανό αδιέξοδο στη διαδικασία έγκρισης, χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στο θέμα της αρχής της ιδιαίτερα αυστηρής εκτίμησης κινδύνων.
Έχει ήδη καταγραφεί πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση, χάρη και στην εμπειρία που συγκεντρώθηκε μέσα στα τρία αυτά χρόνια.
Για παράδειγμα, ο χρόνος που χρειάζεται η ΕΑΑΤ για να ολοκληρώσει τον έλεγχο πληρότητας κάθε νέου φακέλου έχει μειωθεί, και η Αρχή δεσμεύτηκε μάλιστα προσφάτως ότι θα ολοκληρώνει αυτό το στάδιο της εκτίμησης κινδύνων μέσα σε έξι εβδομάδες απο την υποβολή της αίτησης.
Παρόμοια πρόοδος σημειώθηκε και όσον αφορά την επικύρωση των μεθόδων ανίχνευσης, που συνιστά ένα ακόμη ζωτικής σημασίας στάδιο της διαδικασίας.
Επιπλέον, η Επιτροπή έχει λάβει διάφορες πρωτοβουλίες, προκειμένου να βελτιωθεί η στήριξη εκ μέρους των κρατών μελών. Μετά τη συζήτηση για τους ΓΤΟ που διεξήγαγε το σώμα των Επιτρόπων, καθορίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με στόχο τη βελτίωση της επιστημονικής συνοχής και της διαφάνειας των αποφάσεων για τους ΓΤΟ. Για παράδειγμα, η επιστημονική ομάδα της ΕΑΑΤ για τους ΓΤΟ δίδει πλέον συστηματικά εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις των κρατών μελών στις γνωμοδοτήσεις της. Από τις πρόσφατες ψηφοφορίες προκύπτει βελτίωση της στήριξης των κρατών μελών στις προτάσεις έγκρισης.
Ερώτηση αρ. 62 του κ. Bushill-Matthews (H-0615/07)
Θέμα: Ταμείο Αλληλεγγύης
Μπορεί η Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αν ναι, ποιά ημερομηνία ελήφθη η αίτηση από την Επιτροπή;
Μπορεί η Επιτροπή να δώσει μια κατά προσέγγιση ιδέα του μέγιστου και ελάχιστου ποσού που μπορεί να διατεθεί και επίσης να αναφέρει πόσο γρήγορα είναι δυνατόν να μεταφερθούν οι πόροι αυτοί, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για βελτίωση των αντιπλημμυρικών έργων το συντομότερο δυνατόν πριν από άλλες καταρρακτώδεις βροχές στο μέλλον;
Η Επιτροπή δύναται να επιβεβαιώσει ότι έλαβε αίτηση εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για παροχή συνδρομής από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 Αυγούστου 2007. Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι θα λάβει λεπτομερέστερες πληροφορίες, συγκεκριμένα δε ενημερωμένες εκτιμήσεις ζημιών, πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2007.
Εάν κριθεί ότι η αίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου πληροί τα κριτήρια κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης, η Επιτροπή θα προτείνει ένα ποσό συνδρομής στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, η οποία πρέπει να εγκρίνει τις αναγκαίες πιστώσεις μέσω τροποποιητικής διαδικασίας του προϋπολογισμού.
Το ύψος της συνδρομής υπολογίζεται με συγκεκριμένο πάντα τρόπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις συνολικές άμεσες ζημιές καθώς και το όριο των ζημιών για την κινητοποίηση του ταμείου το οποίο ισχύει για την εκάστοτε χώρα. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, το εν λόγω όριο ήταν 3.267 δισ. ευρώ το 2007. Για τις ζημιές κάτω του ορίου χορηγείται χαμηλότερο ποσοστό συνδρομής της τάξεως του 2,5%, ενώ για τις ζημιές που υπερβαίνουν το εν λόγω όριο χορηγείται υψηλότερο ποσοστό συνδρομής της τάξεως του 6%. Το τελικό ποσό εξαρτάται πάντοτε από τη λεπτομερή ανάλυση του φακέλου και συνεπώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε αυτήν τη φάση.
Στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των διαφόρων σταδίων της διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι η συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να διατεθεί μόνο για συγκεκριμένους τύπους επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης οι οποίες αφορούν ζημιές οφειλόμενες σε πλημμύρες (περιλαμβανομένης της ασφάλισης υποδομών πρόληψης). Δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση προληπτικών μέτρων μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης· πάντως, τέτοια μέτρα μπορούν να προβλέπουν τα επιχειρησιακά προγράμματα της πολιτικής συνοχής των ενδιαφερόμενων περιφερειών.
Ερώτηση αρ. 63 του κ. Ryszard Czarnecki (H-0621/07)
Θέμα: Η στήριξη της ΕΕ στην κατασκευή οδικών έργων υποδομής
Τι στήριξη μπορεί η ΕΕ να παράσχει για την κατασκευή δρόμων και αυτοκινητόδρομων και για τα σιδηροδρομικά έργα στην Πολωνία στην προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2012;
Οι επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών στην Πολωνία θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τις υποδομές και το περιβάλλον, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται κοινοτική χρηματοδότηση 17,8 δισ. ευρώ για έργα στον τομέα των μεταφορών για την περίοδο 2007-2013. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη και βρίσκεται ακόμη στη φάση της διαπραγμάτευσης με τις πολωνικές αρχές.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις επενδύσεις για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), ιδίως δε σε αυτές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 30 έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Τις προτεραιότητες για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών συμφώνησαν από κοινού το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο το 2004(1). Στους εν λόγω προσανατολισμούς, έχει καθοριστεί κατάλογος με 30 έργα ή μείζονες άξονες προτεραιότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με στόχο τη σύνδεση μεταξύ των κρατών μελών και την ενσωμάτωση των δικτύων των νέων κρατών μελών με βιώσιμο και ασφαλή τρόπο. Την Πολωνία αφορούν τέσσερα έργα προτεραιότητας ΔΕΔ, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το πρωτάθλημα, καθώς παρέχουν σύγχρονες και ασφαλείς συνδέσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Πολωνίας.
Η Επιτροπή επιθυμεί να ενημερώσει τον αξιότιμο βουλευτή ότι κοινοτική χρηματοδότηση μπορεί επίσης να διατεθεί για την οδική υποδομή που αφορά τις τοποθεσίες και τις πόλεις οι οποίες φιλοξενούν το πρωτάθλημα και για επενδύσεις στον τομέα των δημόσιων μεταφορών, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στα στάδια και στις πόλεις που φιλοξενούν την εν λόγω αθλητική εκδήλωση.
Απόφαση 2004/884/ΕΚ περί των κοινοτικών προσανατολισμών για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ)
Ερώτηση αρ. 64 της κ. Gutiérrez-Cortines (H-0622/07)
Θέμα: Η οδηγία για τις υγειονομικές υπηρεσίες και ο αντίκτυπός της στα φαρμακεία
Λαμβανομένου υπόψη ότι η διαδικασία επί παραβάσει που ξεκίνησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, με τη δικαιολογία της ελευθέρωσης των φαρμακείων, καταστρέφει στην ουσία μια διάρθρωση και ένα σύστημα που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες των πολιτών και συμβάλλει στην ποιότητα των φαρμακευτικών υπηρεσιών:
Προτίθεται η Επιτροπή να μετατρέψει τον τομέα αυτόν σε πλήρη αγορά που θα διέπεται από νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όπου η υγεία των πολιτών και οι αξίες και αρχές στις οποίες έχει συμφωνήσει το Συμβούλιο της ΕΕ θα είναι περιθωριακός παράγοντας;
φρονεί η Επιτροπή ότι είναι δυνατή η τροποποίηση της Συνθήκης (άρθρο 152) με διαδικασίες επί παραβάσει, παρακάμπτοντας τα όργανα ελέγχου, ήτοι το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια;
Η Επιτροπή θα ήθελε καταρχάς να διαβεβαιώσει την αξιότιμη βουλευτή ότι γνωρίζει πολύ καλά τη μείζονα σημασία που έχουν οι υγειονομικές υπηρεσίες και ιδίως οι φαρμακευτικές υπηρεσίες για τους ευρωπαίους πολίτες.
Η Επιτροπή επιθυμεί πάντως να τονίσει ότι η συναφής με τις διαδικασίες επί παραβάσει πολιτική της στον συγκεκριμένο τομέα δεν προωθεί την «ελευθέρωση» των φαρμακευτικών υπηρεσιών.
Στόχος των διαδικασιών επί παραβάσει είναι να διασφαλιστεί η συμβατότητα των εθνικών νομοθεσιών περί εγκατάστασης φαρμακείων με τις θεμελιώδεις ελευθερίες που διαφυλάσσονται στη Συνθήκη. Η Επιτροπή έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει καταγγελίες από ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι προϋποθέσεις εγκατάστασης φαρμακείων σε ορισμένα κράτη μέλη εισάγουν διακρίσεις, είναι αδιαφανείς ή υπερβολικά περιοριστικές και συνεπώς θίγουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους. Είναι καθήκον της Επιτροπής, ως θεματοφύλακα της Συνθήκης ΕΚ, να διασφαλίσει, εν ανάγκη κινώντας διαδικασίες επί παραβάσει, ότι τηρούνται οι θεμελιώδεις αξίες τις οποίες απολαμβάνουν ήδη οι πολίτες, πέρα και πάνω από την ύπαρξη πράξης παράγωγου δικαίου για το συγκεκριμένο θέμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή είναι της γνώμης πως σε αυτήν την υγειονομική υπηρεσία πρώτης γραμμής δεν πρέπει να επιβάλλονται συναφή με την υγεία αναλογικά μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης και γενικότερα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο παροχής φαρμακευτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου.
Η θέση αυτή δεν σημαίνει ότι τροποποιούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο άλλα άρθρα της Συνθήκης ή ότι υπάρχει σύγκρουση με τα προνόμια άλλων θεσμικών οργάνων. Όσον αφορά συγκεκριμένα το άρθρο 152 της Συνθήκης ΕΚ, το οποίο αναφέρει η αξιότιμη βουλευτής, αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο είχε την ευκαιρία να υπενθυμίσει σε πρόσφατη απόφαση της 16ης Μαΐου 2006(1)ότι, ακόμη και αν, κατά το άρθρο 152, παρ. 5, η δράση της Κοινότητας στον τομέα της δημόσιας υγείας αναπτύσσεται χωρίς να θίγονται στο παραμικρό οι αρμοδιότητες των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την οργάνωση και την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών και της ιατρικής περίθαλψης, η διάταξη αυτή δεν αποκλείει να υποχρεούνται τα κράτη μέλη, δυνάμει άλλων διατάξεων της Συνθήκης, να τροποποιούν το εθνικό σύστημά τους κοινωνικής ασφαλίσεως.
Θέμα: Ο ρωσο-γερμανικός αγωγός φυσικού αερίου στη Βαλτική
Την άνοιξη, η Επιτροπή είχε δηλώσει (Η-0231/07)(1)ότι, προκειμένου ο ρωσο-γερμανικός αγωγός φυσικού αερίου να ενταχθεί στην κατηγορία των ΔΕΔ-Ε, δεν έχει σημασία εάν είναι υπέργειος ή υποθαλάσσιος. Εξάλλου, το ποια ακριβώς θα είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσει, θεωρήθηκε ότι αποτελεί αντικείμενο απόφασης που θα λάβουν οι επενδυτές με βάση τα οικεία εμπορικά συμφέροντα και εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με τη Βαλτική, η πώληση ενεργειακών πόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς πέραν των ακραιφνώς εμπορικών παραμέτρων. Η ΕΕ θα πρέπει ως εκ τούτου να λάβει υπόψη της την ανησυχία που εξέφρασαν κυβερνήσεις και κοινό, π.χ. στην Πολωνία, στη Φινλανδία, στα κράτη της Βαλτικής και στη Σουηδία. Οι αρχές στη νότια Σουηδία, ειδικότερα, εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες σε ό,τι αφορά την πολιτική ασφάλειας στη Βαλτική σε συνδυασμό με την συνεχώς και μεγαλύτερη εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια. Ένα διευρωπαϊκό σχέδιο όπως αυτό, λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της πολιτικής ανάπτυξης της Ρωσίας, θα έπρεπε να λαμβάνει εξίσου υπόψη παραμέτρους που αφορούν την πολιτική ασφάλειας, την ενεργειακή πολιτική και την περιβαλλοντική πολιτική.
Πιστεύει πράγματι η Επιτροπή ότι η Nοrd Stream θα εξισορροπήσει αυτά τα συμφέροντα;
Στο πλαίσιο της κατασκευής ενός έργου της κλίμακας του Nord Stream πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται υπόψη ζητήματα ασφαλείας, συναφή με την ενέργεια προβλήματα και, φυσικά, η προστασία του περιβάλλοντος.
Το εν λόγω έργο προτεραιότητας, το οποίο έχει δηλωθεί ως έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δημιουργεί ζήτημα ασφαλείας, όπως όλοι οι αγωγοί αερίου τέτοιου μήκους. Υπάρχει ένας βαθμός κινδύνου που συνδέεται τόσο με την κατασκευή όσο και με τη λειτουργία ενός βιομηχανικού έργου τέτοιας κλίμακας, και οι φορείς εκμετάλλευσης που εμπλέκονται οφείλουν να σέβονται όλους τους ισχύοντες κανονισμούς (εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς) και να λαμβάνουν κάθε μέτρο για την κατά το δυνατό μείωση του κινδύνου. Γενικά, πάντως, οι αγωγοί αερίου είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου. Το γεγονός ότι το Nord Stream θα είναι υποθαλάσσιος αγωγός (πρόκειται για το έργο που περιλήφθηκε τελικά στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας τις οποίες ενέκριναν το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο) δεν έχει σημασία: οι δεκάδες «υπεράκτιοι» αγωγοί που λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη, και λειτουργούν μάλιστα εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι απολύτως ασφαλείς.
Τα συναφή με την ενέργεια ζητήματα είναι επίσης σημαντικά, ιδίως σε μια εποχή που η ζήτηση για αέριο αυξάνεται ραγδαία, και οι δικοί μας πόροι διαρκώς συρρικνώνονται. Αναμένεται ότι γύρω στο 2015 η ΕΕ θα εισάγει επιπλέον τουλάχιστον 100 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό ακριβώς, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, η Επιτροπή προωθεί τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) και για τον λόγο αυτό ακριβώς μόλις ενέκρινε σχέδιο διασυνδέσεων προτεραιότητας (ΣΔΠ) στο οποίο συμμετέχουν περίπου δέκα αγωγοί αερίου, μεταξύ άλλων το Nord Stream, που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικοί από στρατηγικής άποψης για την κάλυψη των αναγκών της Ένωσης σε αέριο.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης στα συναφή με την προστασία του περιβάλλοντος ζητήματα, σε συμφωνία με τις ισχύουσες νομικές επιταγές. Σύμφωνα με τη σύμβαση Espoo της UNECE(2) (η οποία υπογράφηκε από τα εννέα κράτη της Βαλτικής και τη Ρωσική Ομοσπονδία), η εταιρεία κατασκευής του Nord Stream εκπονεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η τελική έκθεση της οποίας αναμένεται να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος του 2007. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν 20 δημόσιες συνεδριάσεις και περίπου 100 συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. Ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας –καθώς έχει υπογράψει τη σύμβαση Espoo– η Επιτροπή ήταν ένας από τους συμβαλλόμενους που ειδοποιήθηκαν για τρεις συναντήσεις, και έχει ήδη καταστήσει σαφές στην εταιρεία κατασκευής του Nord Stream ότι θα επαγρυπνεί όσον αφορά την τήρηση των συναφών με την προστασία του περιβάλλοντος ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων.
Τα τελευταία 25 χρόνια, τα ιταλικά πανεπιστήμια κάνουν διακρίσεις εις βάρος των καθηγητών ξένων γλωσσών. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 18 Ιουλίου 2006 δεν κατόρθωσε να διορθώσει αισθητά την κατάσταση. Δεδομένου ότι το θέμα αυτό δεν φαίνεται να έχει επιλυθεί μέσω των συνήθων οδών, τι μέτρα θα λάβει τώρα η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι η Ιταλία θα σταματήσει τις δυσμενείς αυτές διακρίσεις και, επίσης, με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίσει η Επιτροπή ότι οι καθηγητές ξένων γλωσσών θα αποζημιωθούν δεόντως;
Η Επιτροπή παραπέμπει τον αξιότιμο βουλευτή στην απάντησή της στην ερώτηση E-2691/07 σχετικά με την αναγνώριση των κεκτημένων δικαιωμάτων των πρώην καθηγητών ξένων γλωσσών (Lettori) σε αρκετά ιταλικά πανεπιστήμια.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε, στην απόφασή του της 18ης Ιουλίου 2006(1), ότι ο νόμος που ψήφισαν οι ιταλικές αρχές ήταν συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο όσον αφορά τον σκοπό της αναδιάρθρωσης της σταδιοδρομίας των Lettori. Επιπλέον, μετά την εν λόγω απόφαση, οι ιταλικές αρχές διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι ο εν λόγω νόμος εφαρμοζόταν ήδη αποτελεσματικά.
Στο πλαίσιο αυτό, τυχόν προβλήματα που αφορούν την εφαρμογή του εν λόγω ιταλικού νόμου πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο ενώπιον των αρμόδιων αρχών, περιλαμβανομένων των δικαστηρίων. Μόνο τα εθνικά δικαστήρια μπορούν να αποφασίσουν τη χορήγηση μεμονωμένων αποζημιώσεων.
Θέμα: Συμμετοχή της ΕΕ στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Σουδάν
Μπορεί η Επιτροπή υπολογίσει προκαταρκτικά πόσα από τα 20.000 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που θα αποσταλεί στο Σουδάν θα προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ;
Η ανάπτυξη κοινοτικής ειρηνευτικής δύναμης είναι ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών· η Επιτροπή δεν έχει στην παρούσα φάση λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των δυνάμεων που έχει δεσμευτεί να διαθέσει κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.
Η Επιτροπή γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος Bashir του Σουδάν έχει ζητήσει επανειλημμένως να αποτελείται η UNAMID(1)από αφρικανικές κυρίως δυνάμεις. Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους έχουν δηλώσει ότι, κατά τη γνώμη τους, η ανάγκη για πλήρως εξοπλισμένες εξειδικευμένες δυνάμεις –ιδίως δε σώματα μεταφορών και μηχανικά σώματα ικανά να προστατεύσουν τους εαυτούς τους– δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς να ζητηθεί η συμμετοχή χωρών εκτός της αφρικανικής ηπείρου.
Υβριδική επιχείρηση της Αφρικανικής Ένωσης/Ηνωμένων Εθνών στο Νταρφούρ
Ερώτηση αρ. 68 του κ. Aylward (H-0632/07)
Θέμα: Απαιτήσεις ανιχνευσιμότητας και επισήμανσης για χώρες που εξάγουν τρόφιμα προς την ΕΕ
Σε τι ενέργειες προβαίνει η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι το ίδιο επίπεδο κανονισμών που ισχύουν στην Ευρώπη όσον αφορά τις απαιτήσεις ανιχνευσιμότητας και επισήμανσης για τα τρόφιμα ΕΕ εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες που εξάγουν τρόφιμα προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, η ανιχνευσιμότητα αφορά την ικανότητα εντοπισμού κάθε ζωοτροφής, τροφίμου, ζώου από το οποίο προέρχονται τρόφιμα ή ουσίας που χρησιμοποιείται για κατανάλωση σε όλα τα στάδια της παραγωγής, της επεξεργασίας και της διανομής.
Η ανιχνευσιμότητα από μόνη της δεν βελτιώνει την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνου το οποίο συμβάλλει στην προσπάθεια εξάλειψης τυχόν προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων.
Η ανιχνευσιμότητα είναι υποχρεωτική για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διατροφής, από τον εισαγωγέα μέχρι τη λιανική πώληση.
Οι εξαγωγείς σε χώρες-εμπορικούς εταίρους δεν καλύπτονται νομικά, καθώς το κοινοτικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται εκτός του κοινοτικού εδάφους. Πάντως, επισημαίνεται ότι είναι κοινή πρακτική μεταξύ των υπεύθυνων αρκετών κοινοτικών επιχειρήσεων τροφίμων να απαιτούν από τους εμπορικούς εταίρους να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις ανιχνευσιμότητας.
Οι απαιτήσεις σήμανσης των τροφίμων ισχύουν για όλα τα είδη διατροφής που διατίθενται στις αγορές της ΕΕ, περιλαμβανομένων των εισαγόμενων.
Ερώτηση αρ. 69 του κ. Claeys (H-0633/07)
Θέμα: Απαγόρευση πολιτικού κόμματος στη Γερμανία
Στα τέλη Αυγούστου του 2007 ο ευρωπαίος επίτροπος για τις πολιτικές ελευθερίες αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να απαγορευθεί το Εθνικό Κόμμα Γερμανίας (ΝPD). Δήλωσε, επίσης, ότι και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την ακροδεξιά και κατονόμασε ρητώς τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Ιταλία. Κατά τη γνώμη του σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να ενισχυθεί η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και να ληφθούν μέτρα τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής.
Τί εννοεί η Επιτροπή όταν λέγει " μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την ακροδεξιά"; Για ποιά πολιτικά κόμματα πρόκειται, σύμφωνα με την Επιτροπή; Φρονεί η Επιτροπή ότι θα πρέπει τα εν λόγω κόμματα να απαγορευθούν; Εάν ναι, βάσει ποιών πορισμάτων;
Η Επιτροπή εκτιμά ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων ως φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων τους και ως δίδαγμα για τις μελλοντικές γενιές. Κάθε συμπεριφορά που στόχο έχει να δημιουργήσει θετική ή τετριμμένη εικόνα για την εν λόγω ιδεολογία, περιλαμβανομένης της συμμετοχής στην πολιτική ζωή κομμάτων τα οποία την προωθούν και την στηρίζουν, είναι αντίθετη με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά τις ακραίες αντιλήψεις, η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν συμβαδίζουν με τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις οποίες συμμερίζονται τα κράτη μέλη.
Η σύνταξη καταλόγου πολιτικών κομμάτων με κριτήριο την ιδεολογία τους ή την απαγόρευσή τους στα κράτη μέλη δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες που έχει αναθέσει στην Επιτροπή η Συνθήκη ΕΚ.
Σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι η πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο των Υπουργών «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» στις 19 Απριλίου 2007, περί της έγκρισης απόφασης πλαίσιο με θέμα την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκφράσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας με τη βοήθεια του ποινικού δικαίου. Στόχος αυτής της απόφασης πλαίσιο είναι να καλύπτονται τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά αδικήματα από τις διατάξεις του ποινικού δικαίου.
Στο μέλλον, υπό ορισμένες περιστάσεις, θα είναι δυνατό να κρίνονται δυνάμει της νέας αυτής νομοθεσίας συγκεκριμένες δράσεις, περιλαμβανομένων των δράσεων πολιτικών κομμάτων.
Ερώτηση αρ. 70 της κ. Badia i Cutchet (H-0634/07)
Θέμα: Αναμόρφωση της παιδαγωγικής στον τομέα των φυσικών επιστημών στα σχολεία
Κατά τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν επισημάνει ανησυχητική μείωση του αριθμού των σπουδαστών φυσικής και μαθηματικών που οφείλεται κυρίως στον τρόπο διδασκαλίας της φυσικής στα σχολεία. Η έκθεση, την εκπόνηση της οποίας ανέθεσε η Επιτροπή στον κ.Michel Rοcard, σχετικά με μια νέα παιδαγωγική για το μέλλον της Ευρώπης συνιστά να εφαρμόζονται αποτελεσματικότερες παιδαγωγικές μέθοδοι στα σχολεία που θα βασίζονται στην έρευνα, και να προωθείται ενεργά η διαρκής κατάρτιση του διδακτικού προσωπικού καθώς και η ανάπτυξη δικτύων μεταξύ των διδασκόντων. Αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σπουδαιότητα στο ζήτημα της συμμετοχής των κοριτσιών στα βασικά μαθήματα φυσικής των σχολείων προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις φυσικές επιστήμες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο με τη βελτίωση της επιστημονικής κουλτούρας θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια πραγματική κοινωνία και οικονομία της γνώσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι το μάθημα της φυσικής φαίνεται ότι αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση αυτή, τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή για να προωθήσει την αναμόρφωση της παιδαγωγικής στον τομέα των φυσικών επιστημών στα σχολεία της Ένωσης;
Η Επιτροπή συμμερίζεται την ανησυχία της αξιότιμης βουλευτού σχετικά με τη μείωση του ενδιαφέροντος των νέων, ιδίως δε των κοριτσιών, για τα μαθηματικά και τη φυσική. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που στην Ευρώπη παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στη φυσική και την τεχνολογία (Φ&T) και έλλειψη ανθρώπων με επαρκείς δεξιότητες σε αυτούς τους τομείς. Το θέμα καθίσταται ακόμη πιο ζωτικής σημασίας, δεδομένης της σημασίας που έχουν τα μαθηματικά, η φυσική και η τεχνολογία για την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνία της γνώσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, το καλό επίπεδο στις επιστήμες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο διότι παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά επίσης διότι καθιστά δυνατή την πρόσβαση των πολιτών σε καλύτερες θέσεις εργασίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντιμετώπιση της μείωσης του ενδιαφέροντος και η βελτίωση της συμμετοχής στα μαθήματα της φυσικής και της τεχνολογίας, καθώς και η αντιμετώπιση της άνισης συμμετοχής των φύλων στον εν λόγω τομέα, συνιστούν στόχο προτεραιότητας του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση & κατάρτιση 2010»(1)το οποίο στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Είναι επίσης ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά κριτήρια αξιολόγησης για την εκπαίδευση και την κατάρτιση που συμφώνησε το Συμβούλιο το 2003(2). Τα μαθηματικά, η φυσική και η τεχνολογία συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των οκτώ βασικών δεξιοτήτων που πρέπει να αναπτύσσει η διά βίου μάθηση, όπως αναφέρεται στη σύσταση του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου του 2006(3). Η νέα ανακοίνωση της Επιτροπής «Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών» (που εγκρίθηκε στις 3 Αυγούστου 2007)(4)τονίζει ότι είναι σημαντικό να αποκτούν οι εκπαιδευτικοί σφαιρική γνώση του αντικειμένου τους, καθώς και τις απαιτούμενες συμπεριφορές και παιδαγωγικές δεξιότητες, ώστε να προετοιμάζουν καλύτερα τους νέους να αναζητήσουν τη θέση τους στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας, βοηθώντας τους ιδίως να αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες που αναφέρονται στη σύσταση.
Στο πλαίσιο της ανοικτής μεθόδου συντονισμού, η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη στον συγκεκριμένο τομέα από το 2001. Έχουν δημοσιευθεί ήδη δύο εκθέσεις προόδου, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να εισαχθούν πιο αποτελεσματικές και ελκυστικές μέθοδοι διδασκαλίας, ιδίως συνδέοντας πιο συστηματικά την εκμάθηση Φ&T με την πραγματική ζωή και τις πραγματικές εμπειρίες, και επιπλέον πρέπει να δίδονται ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τις γνώσεις τους τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη διδακτική(5). Έγινε επίσης καταγραφή των συναφών πρωτοβουλιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ανταλλαγές εμπειριών και καλών πρακτικών(6).
Η Ευρυδίκη, το δίκτυο εκπαιδευτικών πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, διεξήγαγε έρευνα με θέμα «Διδασκαλία της φυσικής στα σχολεία της Ευρώπης»(7)σε 30 χώρες. Η έρευνα τονίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί όσον αφορά τη σύνδεση θεωρίας και πρακτικής καθώς και τη σημασία της πρακτικής εργασίας στο πλαίσιο της εκμάθησης της φυσικής. Επισημαίνει ακόμη τον μείζονα ρόλο της ευαισθητοποίησης σε θέματα φύλων στο πλαίσιο της κατάρτισης εκπαιδευτικών.
Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων «Science Education NOW: A renewed pedagogy for the future of Europe» (ομάδα υπό την προεδρία του κ. Rocard), στην οποία αναφέρεται η αξιότιμη βουλευτής, είναι μια κοινή πρωτοβουλία του αρμόδιου για την επιστήμη και την έρευνα Επιτρόπου και του αρμόδιου για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τον πολιτισμό και τη νεολαία Επιτρόπου. Η έκθεση εξετάζει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί με στόχο την αποτελεσματικότερη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και ζητεί την εφαρμογή νέας προσέγγισης στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών, κυρίως μέσω διδακτικών μεθόδων βασιζόμενων στην έρευνα.
Η Επιτροπή ξεκίνησε συζήτηση κατά τη διάρκεια της τωρινής Προεδρίας, προκειμένου να διερευνήσει από κοινού με τα κράτη μέλη τις δυνατότητες υλοποίησης των συστάσεων της εν λόγω έκθεσης.
Η Επιτροπή θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών και τις προσπάθειές τους να εκσυγχρονίσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, κυρίως όσον αφορά τη διδασκαλία και εκμάθηση των φυσικών επιστημών. Τα μέσα του νέου προγράμματος για τη διά βίου μάθηση παρέχουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων προς τον σκοπό αυτό.
Η Επιτροπή στηρίζει επίσης μέσω του 7ου προγράμματος πλαίσιο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της τυπικής και άτυπης διδασκαλίας των φυσικών επιστημών. Στο σκέλος «Ενσωμάτωση της επιστήμης στον κοινωνικό ιστό», το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο ζητεί τη «δημιουργία ανοικτού περιβάλλοντος το οποίο να αφυπνίζει την περιέργεια των παιδιών και των νέων για τις επιστήμες, μέσω της ενίσχυσης της επιστημονικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στα σχολεία, και μέσω της τόνωσης του ενδιαφέροντος των νέων από όλα τα κοινωνικά στρώματα για τις επιστήμες και της ενθάρρυνσης της πλήρους συμμετοχής τους στις επιστημονικές σταδιοδρομίες».
Λεπτομερές πρόγραμμα των επακόλουθων εργασιών σχετικά με τους στόχους των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη (Φεβρουάριος 2002) http://europa.eu/eur-lex/pri/en/oj/dat/2002/c_142/c_14220020614en00010022.pdf
Θέμα: Ενεργοποίηση του άρθρου 100(2) της ΣΕΚ στην περίπτωση της Ελλάδας
Προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει στο Συμβούλιο τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το άρθρο 100(2) της Συνθήκης, μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου; Μέχρι ποιο ύψος μπορεί να φτάσει και ποια μορφή να έχει η ενίσχυση αυτή; Ποιοι μπορεί να είναι "οι όροι" -όπως αναφέρει η Συνθήκη- που θα θέσει το Συμβούλιο για τη χορήγηση της ενίσχυσης αυτής;
Πλήρης και λεπτομερής εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη νότια Ελλάδα και στη νήσο Εύβοια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές. Οι πυρκαγιές έχουν άμεση ζημιογόνο επίπτωση στο απόθεμα πλούτου (κτίρια, γεωργικές εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο), η οποία πρόκειται να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης και τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην επενδυτική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια. Επομένως, ο αντίκτυπος στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να συγκρατηθεί.
Σχετικά με την ενδεχόμενη εφαρμογή του άρθρου 100, παρ. 2, η Επιτροπή θα εξετάσει την κατάσταση, μόλις έχει στη διάθεσή της την πλήρη και λεπτομερή εκτίμηση των ζημιών.
Ωστόσο, μπορούν να εξεταστούν άλλοι μηχανισμοί αλληλεγγύης της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Επίτροπος ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική τόνισαν, σε επίσκεψή τους στις πληγείσες περιοχές, ότι, όταν εκπονηθεί εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στην οικονομία και το περιβάλλον, η Επιτροπή θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης και οτιδήποτε άλλο απαιτείται για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προσφερθεί να θέσει σε εφαρμογή ταχέως δάνειο-πλαίσιο υπέρ της Ελλάδας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ως πρώτη δόση μεγαλύτερου δανείου που θα αποφασιστεί με βάση τις τελικές απαιτήσεις της Ελλάδας.
Ερώτηση αρ. 72 του κ. Newton Dunn (H-0646/07)
Θέμα: Εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Θα μπορούσε να επιβεβαιώσει η Επιτροπή ότι, δυνάμει του άρθρου 5(3) της Οδηγίας ΕΠΕ, οι προτάσεις μετριασμού των επιπτώσεων σχετικά με αιτήσεις ανάπτυξης σε, ή σχετικά με, περιοχές Natura πρέπει να διατίθενται για δημόσια διαβούλευση με τη μορφή Προσθήκης στην περιβαλλοντική δήλωση, πριν ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για την αίτηση, και ότι οι πρακτικές σε ορισμένα μέρη του ΗΒ όπως η χορήγηση μιας πρώτης συγκατάθεσης, πριν από την ενημέρωση του κοινού, και εν συνεχεία η χορήγηση συγκατάθεσης δευτερογενώς είναι νομικώς άκυρες;
Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 3, δεύτερο εδάφιο της οδηγίας για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) όπως τροποποιήθηκε(1),(2),(3), οι πληροφορίες τις οποίες παρέχει ο κύριος του έργου πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον, μεταξύ άλλων, «περιγραφή των μέτρων που μελετώνται προκειμένου να αποφευχθούν, να μειωθούν και, αν είναι δυνατό, να αντιμετωπισθούν οι σημαντικότερες δυσμενείς επιπτώσεις»· το άρθρο 3, πρώτο εδάφιο, αναφέρει ότι η ΕΠΕ εντοπίζει, περιγράφει και αξιολογεί τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην πανίδα και στη χλωρίδα, περιλαμβάνοντας ασφαλώς τις τοποθεσίες Natura 2000 που ενδεχομένως επηρεάζονται αρνητικά από την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 1 της ίδιας οδηγίας, «οι αρχές τις οποίες μπορεί να αφορά το σχέδιο, εξαιτίας της ειδικής τους ευθύνης στον τομέα του περιβάλλοντος, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν γνώμη» για τις πληροφορίες που παρέχονται δυνάμει του άρθρου 5· οι εν λόγω πληροφορίες γνωστοποιούνται επίσης στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να διατυπώνουν παρατηρήσεις και γνώμες όταν όλες οι επιλογές είναι ανοικτές στην αρμόδια ή στις αρμόδιες αρχές, προτού ληφθεί η απόφαση περί του αιτήματος για συναίνεση ανάπτυξης (άρθρο 6, παρ. 4).
Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι πρέπει να δίδεται στους ενδιαφερόμενους και στις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές έγκαιρη και αποτελεσματική ευκαιρία να συμμετάσχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον, προτού δοθεί η συναίνεση ανάπτυξης.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση C-201/02 ex parte Delena Wells στην απόφασή του της 7ης Ιανουαρίου 2004(4)στην παρ. 52, όπου το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «οσάκις το εθνικό δίκαιο προβλέπει ότι η διαδικασία χορηγήσεως αδείας περιλαμβάνει πλείονα στάδια, το ένα εκ των οποίων αποτελεί την κύρια απόφαση και το έτερο την εκτελεστική απόφαση, η οποία δεν μπορεί να βαίνει πέραν των παραμέτρων που καθορίστηκαν με την κύρια απόφαση, τα αποτελέσματα τα οποία το σχέδιο μπορεί να έχει στο περιβάλλον πρέπει να επισημανθούν και να αξιολογηθούν κατά τη διαδικασία που αφορά την κύρια απόφαση. Μόνον εφόσον τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να επισημανθούν μόνον κατά τη διαδικασία που αφορά την εκτελεστική απόφαση, τότε η αξιολόγηση πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία αυτή».
Σύμφωνα με την Επιτροπή υπάρχουν σαφείς σύνδεσμοι μεταξύ της καταναλώσεως αλκοόλ και της δημόσιας υγείας. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Κυπριανού στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο στις 5 Σεπτεμβρίου 2007, 100.000 άτομα αποθνήσκουν λόγω τραυματισμών ή ασθενειών που συνδέονται με το αλκοόλ στην Ευρώπη κάθε έτος. Το αλκοόλ κοστίζει στην Ευρώπη 125 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος και οι κοινωνικές δαπάνες που συνδέονται με αυτό για την Ευρώπη, ανέρχονται ως εκ τούτου στο ίδιο περίπου ύψος όπως αυτές για τον καπνό. Το επίπεδο αναφοράς που χρησιμοποιείται στην Σουηδία για να καθορίσει σε ποιό βαθμό το αλκοόλ το οποίο μεταφέρεται διασυνοριακά είναι για ιδιωτική ή εμπορική χρήση είναι επί του παρόντος 230 λίτρα αλκοολούχων ποτών ανά εισαγωγή. Η σουηδική πολιτική στον τομέα του οινοπνεύματος βασίζεται σε πολλές πτυχές, μία εκ των οποίων είναι τα ιδιαίτερα υψηλά τέλη και ως εκ τούτου η υψηλή τιμή απόκτησης. Όμως, η δύναμη του "μέσου αυτού" έχει σημαντικά μειωθεί από τη χρονική στιγμή αφότου οι ισχύοντες κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιτρέπουν την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ από άλλα κράτη μέλη στα οποία δεν εφαρμόζεται η ίδια πολιτική. Εξετάζει η Επιτροπή, υπό το φως του σαφούς συνδέσμου που υφίσταται μεταξύ κατανάλωσης οινοπνεύματος και δημόσιας υγείας τη δυνατότητα η Σουηδία να μπορεί να προσαρμόσει το επίπεδο αναφοράς προς τα κάτω με βάση λόγους δημόσιας υγείας χωρίς να παραβαίνει την κοινοτική νομοθεσία; Θα μπορούσε η Σουηδία, στηριζόμενη στο άρθρο 30 ή σε κάποια άλλη διάταξη της Συνθήκης να θέσει διαφορετικά όρια εισαγωγής όσον αφορά το αλκοόλ σαν τμήμα της πιο περιοριστικής της πολιτικής στον εν λόγω τομέα;
Η Επιτροπή συμμερίζεται την ανησυχία της αξιότιμης βουλευτού σχετικά με την κατάχρηση οινοπνεύματος και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ενέκρινε στις 24 Οκτωβρίου 2006 ανακοίνωση για τη μείωση των βλαβών που προκαλούνται από το οινόπνευμα. Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη μέλη δεν θεωρούν αναγκαίο να μειώσουν την κατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνοντας τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, διότι, μεταξύ άλλων, η μετρημένη, υπεύθυνη κατανάλωση από τους ενήλικες δεν θεωρείται επιζήμια για την υγεία, ούτε προκαλεί κοινωνικές ανησυχίες γενικά. Η Σουηδία ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται για ζήτημα που εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών.
Σε συμφωνία με την αρχή που διέπει την εσωτερική αγορά, το άρθρο 8 της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ προβλέπει ότι οι ιδιώτες που επιθυμούν να αγοράσουν οινοπνευματώδη σε άλλο κράτος μέλος μπορούν να το πράξουν, υπό τον όρο ότι μεταφέρουν αυτοπροσώπως τα αγαθά, και ότι τα αποκτούν για δική τους ανάγκη. Το ενδεικτικό ποσοτικό επίπεδο, που ανέρχεται συνολικά σε 230 λίτρα διαφόρων κατηγοριών αλκοολούχων ποτών (μεταξύ των οποίων μόνο 10 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών), στο οποίο αναφέρεται η αξιότιμη βουλευτής, ορίζεται στο άρθρο 9 της εν λόγω οδηγίας. Σκοπός των ενδεικτικών ποσοτικών επιπέδων που ορίζονται στη συγκεκριμένη διάταξη είναι απλώς και μόνο να βοηθούν τις αρμόδιες αρχές να κρίνουν εάν τα προϊόντα προορίζονται όντως για ίδια κατανάλωση και, συνεπώς, δεν υπόκεινται σε φόρο στο κράτος μέλος προορισμού, ή εάν προορίζονται για εμπορικούς σκοπούς, περίπτωση στην οποία πρέπει να καταβάλλεται φόρος. Συνεπώς, οι ποσότητες που αναφέρονται στο άρθρο 9 δεν πρέπει να θεωρούνται ως οι επιτρεπόμενες. Πάντως, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ορίσουν ποσοτικά επίπεδα χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9.
Όσον αφορά το άρθρο 30 της Συνθήκης, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το άρθρο 8 της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 9 αυτής, καλύπτει πλήρως το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή την εισαγωγή αγαθών από ένα κράτος μέλος σε άλλο χωρίς υποχρέωση καταβολής φόρων στο τελευταίο. Πράγματι, οι διατάξεις αυτές λαμβάνουν υπόψη το ενδιαφέρον των κρατών μελών να επιβάλλουν τους δικούς τους φόρους σε αγαθά που εισάγονται στο έδαφός τους από άλλα κράτη μέλη. Αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να σχετίζεται με λόγους φορολογίας εισοδήματος ή άλλους λόγους συναφείς με τη φορολογία των οινοπνευματωδών ποτών, όπως την προστασία της υγείας. Από την άποψη αυτή, υπενθυμίζεται, πρώτον, ότι το σύστημα εναρμόνισης στο οποίο εμπίπτουν οι εν λόγω διατάξεις δεν προβλέπει μέγιστα ποσοστά, γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν εθνικά ποσοστά ίσα ή μεγαλύτερα από τα ελάχιστα προβλεπόμενα, ακόμη και για λόγους προστασίας της υγείας. Υπενθυμίζεται, δεύτερον, στο ίδιο πλαίσιο ότι, για ορισμένα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών η Σουηδία, ίσχυσαν μεταβατικά καθεστώτα. Τα καθεστώτα αυτά παρέκκλιναν από τα άρθρα 8 και 9, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική θέση των εν λόγω κρατών(1), ιδίως δε όσον αφορά τις πολιτικές για τη δημόσια υγεία(2). Τα καθεστώτα αυτά έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2003 (για τη Σουηδία, βλ. άρθρο 26, παρ. 3 της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ).
Εν κατακλείδι, ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη μέλη εισαγωγής μπορούν να επιβάλλουν τους δικούς τους φορολογικούς κανόνες στα αλκοολούχα ποτά που εισάγουν οι ιδιώτες ρυθμίζεται σε κοινοτικό επίπεδο, ακόμη και όσον αφορά τις πολιτικές στον τομέα της υγείας των εν λόγω κρατών. Συνεπώς, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο 30 ΣΕΚ, προκειμένου να επιβάλουν μονομερώς αυστηρότερους κανόνες.
Στην περίπτωση της Σουηδίας, η Συνθήκη Προσχώρησης προέβλεπε μεταβατική περίοδο η οποία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 1996. Η περίοδος αυτή παρατάθηκε με την οδηγία 96/99/ΕΚ (ΕΕ L 8 της 11.1.1997) και την οδηγία 2000/44/ΕΚ (ΕΕ L 161 της 1.7.2000). Αμφότερες τροποποιούσαν το άρθρο 26 της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ.
Το πέμπτο εδάφιο της οδηγίας 96/99/ΕΚ καθώς και το δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 2000/44/ΕΚ αναφέρονται στο γεγονός ότι η Σουηδία «εκ παραδόσεως, εφαρμόζει υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα προϊόντα αυτά, τόσο διότι αποτελούν σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων όσο και για λόγους κοινωνικούς και υγείας».
Ερώτηση αρ. 74 του κ. Casaca (H-0649/07)
Θέμα: Επιδημία χολέρας στο ιρακινό Κουρδιστάν
Λόγω της σοβαρότατης επιδημίας χολέρας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ιρακινό Κουρδιστάν, οι περιφερειακές αρχές ζήτησαν ήδη διεθνή βοήθεια. Σκοπεύει η Επιτροπή να ανταποκριθεί στην έκκληση αυτή;
Η Επιτροπή έχει ανησυχήσει από την επιδημία χολέρας στο ιρακινό Κουρδιστάν και παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά. Όπως ανέφερε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, συστάθηκε επιτροπή υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, η οποία έλαβε τα αναγκαία μέτρα. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μικρότερο του 1%, γεγονός που σημαίνει ότι η ασθένεια είναι υπό έλεγχο.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, με την οικονομική στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΓΔ ECHO), έστειλαν την αναγκαία οικονομική βοήθεια στις αρχές του τοπικού Υπουργείου Υγείας.
Επιπλέον, μετά το 2004, η Επιτροπή στηρίζει συστηματικά τον τομέα της υγείας στο Ιράκ μέσω του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Μέσου για την Ανασυγκρότηση του Ιράκ και της Αναπτυξιακής Ομάδας των Ηνωμένων Εθνών - Καταπιστευματικό Ταμείο για το Ιράκ (UNDG - ITF), κατηγορία Δ που αφορά την υγεία και τη διατροφή. Τον Ιούνιο του 2007 έγινε και νέα συνεισφορά στην κατηγορία αυτή ύψους 12.000.000 ευρώ, προκειμένου να προετοιμαστούν οι αρμόδιες για την υγεία εθνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες αλλά και άλλες απειλές για τη δημόσια υγεία.
Ερώτηση αρ. 75 του κ. Sonik (H-0650/07)
Θέμα: Κατάσταση των χριστιανικών μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ
Θα επιθυμούσα να επιστήσω την προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ, η οποία οδηγεί τους Χριστιανούς να αισθάνονται όλο και περισσότερο ανασφαλείς. Ένας από τους λόγους γι' αυτό, είναι η άνοδος του ισλαμικού ριζοσπαστισμού. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Χριστιανοί μεταναστεύουν. Η χριστιανική κοινότητα η οποία διαβιούσε στο Ιράκ επί αιώνες βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση, και τα μέλη της είναι συχνά θύματα της τρομοκρατίας που εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο, πολλοί Χριστιανοί που ζούσαν στη χώρα, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με την Χεσμπολά, υπέφεραν από την κατάσταση αυτή. Στην Αίγυπτο, οι Χριστιανοί βρίσκονται στο μέσον μιας διαμάχης μεταξύ της κυβερνήσεως και των Ισλαμιστών εξτρεμιστών. Τον Αύγουστο, δύο Χριστιανοί ακτιβιστές που είναι μέλη της Middle East Christian Assοciatiοn (Ένωση Χριστιανών της Μέσης Ανατολής) συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ότι εκφράζουν επιθετικές απόψεις όσον αφορά το Ισλάμ. Στην Αλγερία η κυβέρνηση έχει περιορίσει την ελευθερία των μη Μουσουλμάνων να διακηρύσσουν την πίστη τους, και αυτό είχε άμεση επίπτωση στους Χριστιανούς που διαβιούν στην εν λόγω χώρα.
Τί μέτρα έχει λάβει η Επιτροπή για να ενισχύσει την ασφάλεια των Χριστιανών στην περιοχή?
Προτίθεται να προβεί σε διαβήματα προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των εν λόγω χωρών στις οποίες συνεχίζονται οι διώξεις;
Εκπονεί προγράμματα στο πλαίσιο της Ευρω-Μεσογειακής Εταιρικής Σχέσης με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης των χριστιανικών μειονοτήτων στην εν λόγω περιοχή;
Η Επιτροπή ευχαριστεί τον αξιότιμο βουλευτή για την ερώτησή του σχετικά με την κατάσταση των χριστιανικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ.
Η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί, αλλά και άλλες θρησκευτικές μειονότητες, σε πολλές χώρες της περιοχής. Από κοινού με τα κράτη μέλη παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Η ΕΕ συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις για την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας με πολλές χώρες της περιοχής και θίγει τις ανησυχίες για το συγκεκριμένο θέμα καθώς και για τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα στις συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου με τις συγκεκριμένες χώρες. Διατυπώνει ακόμη τις ανησυχίες της σχετικά με το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων σε διαβήματα και δημόσιες δηλώσεις, υπενθυμίζοντας στις χώρες εταίρους τις υποχρεώσεις που έχουν δυνάμει του διεθνούς δικαίου, βάσει του οποίου απαγορεύονται οι διακρίσεις για οποιονδήποτε λόγο.
Η ΕΕ προωθεί επίσης ενεργά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας (ΕΠΓ). Το σχέδιο δράσης ΕΠΓ που συμφωνήθηκε από κοινού με την Αίγυπτο περιλαμβάνει στόχους για την προώθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις απόψεις· για τη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών· για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και για την προώθηση του σεβασμού των θρησκειών και των πολιτισμών. Ομοίως, το σχέδιο δράσης ΕΠΓ με τον Λίβανο δίδει σημασία στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς και στην καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φυλετικού μίσους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο δράσης ΕΠΓ με την Αλγερία.
Όσον αφορά τα προγράμματα οικονομικής συνδρομής της Επιτροπής, η Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει ευρέως σχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία τα οποία αφορούν συγκεκριμένα τις διακρίσεις και τα προβλήματα των μειονοτήτων στο πλαίσιο του EIDHR (Ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου), και θα συνεχίσει το συγκεκριμένο έργο και στο μέλλον. Επιπλέον, το πρόγραμμα MEDA(1)έχει παράσχει στήριξη για τη διαμόρφωση εθνικών στρατηγικών και εθνικών φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μέσο οικονομικής και χρηματοδοτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης
Ερώτηση αρ. 76 της κ. Harkin (H-0652/07)
Θέμα: Πρόσθετα τροφίμων
Σύμφωνα με τα πρόσφατα πορίσματα έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε κατ' εντολή της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (Fοοd Safety Authοrity) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Medical Jοurnal, ορισμένα πρόσθετα τροφίμων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα E110, E102, E122, E124, E211, E104 και E129, είναι πιθανόν να συνδέονται με την υπερκινητική συμπεριφορά και μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά των παιδιών.
Υπό το φως αυτών των πορισμάτων μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει ποια μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει, προκειμένου να λάβει υπόψη αυτά τα ανησυχητικά πορίσματα και να επανεξετάσει την ασφάλεια όλων των επιτρεπόμενων στην ΕΕ προσθέτων τροφίμων;
Η Επιτροπή έχει υπόψη την έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ορισμένων προσθέτων τροφίμων μπορεί να συνδέεται με την υπερκινητική συμπεριφορά των παιδιών.
Η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), τον αρμόδιο για την εκτίμηση κινδύνων φορέα της ΕΕ, να εξετάσει τα πορίσματα αυτής της μελέτης, καθώς και όλες τις άλλες συναφείς πληροφορίες που υπάρχουν, και να εκδώσει γνωμοδότηση το ταχύτερο δυνατό.
Βάσει της γνωμοδότησης της ΕΑΑΤ, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.
Για να δοθεί στα πρόσθετα τροφίμων άδεια χρήσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται πρώτα αξιολόγηση, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλειά τους. Όλα τα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επομένως ελεγχθεί προηγουμένως είτε από την ΕΑΑΤ είτε από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (ΕΕΤ). Επιπλέον, η Επιτροπή ελέγχει διαρκώς όλα τα πρόσθετα τροφίμων και ζητά από την ΕΑΑΤ να εξετάζει όλα τα νέα ευρήματα τα οποία ενδεχομένως αλλάζουν το αποτέλεσμα προηγούμενων αξιολογήσεων.
Ακόμη, σε σχέση με την πρόταση για τα πρόσθετα τροφίμων η οποία περιλαμβάνεται στη δέσμη προτάσεων της Επιτροπής για τα βελτιωτικά τροφίμων, η Επιτροπή ζήτησε από την ΕΑΑΤ να προβεί σε εκ νέου αξιολόγηση όλων των επιτρεπόμενων επί του παρόντος προσθέτων τροφίμων. Η εν λόγω αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, και η ΕΑΑΤ εκπονεί επίσης εκ νέου αξιολόγηση για τις επιτρεπόμενες στα τρόφιμα χρωστικές ουσίες.
Ερώτηση αρ. 78 του κ. Burke (H-0658/07)
Θέμα: 'Ερευνα της ΕΕ για την πρόληψη των αυτοκτονιών
Η 10η Σεπτεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών. Τούτο μας υπενθυμίζει το γεγονός ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πρόωρων θανάτων από αυτοκτονία.
Κάθε χρόνο αυτοκτονούν στην Ευρώπη 58.000 άτομα. Στην πατρίδα μου, την Ιρλανδία, το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας '80 και τώρα πλέον 495 κατά μέσον όρο θάνατοι το χρόνο οφείλονται σε αυτοκτονία.
Η αυτοκτονία είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των νέων. Περίπου 14% όλων των αυτοκτονιών αφορούν την ομάδα νέων ηλικίας 15-24, ενώ οι νέοι άνδρες κινδυνεύουν ειδικότερα.
Με ποιο τρόπο υποστηρίζει η Επιτροπή τη διερεύνηση των αιτίων των αυτοκτονιών και την αξιολόγηση στρατηγικής για την πρόληψη των αυτοκτονιών στην επικράτεια της ΕΕ;
Μετά την τελευταία διεύρυνση, ο αριθμός των θανάτων λόγω αυτοκτονίας στην ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 60.000 τον χρόνο. Εκτιμάται ότι πλέον επιχειρούν να αυτοκτονήσουν 10 φορές περισσότεροι άνθρωποι. Τα ποσοστά αυτοκτονιών σε ορισμένα κράτη μέλη είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι η πρόληψη μπορεί να μειώσει τα ποσοστά αυτοκτονίας. Συνεπώς, η αντιμετώπιση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Η Επιτροπή δεν εφησυχάζει. Συγχρηματοδοτεί την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Κατάθλιψης (EAAD) από το πρόγραμμά της για τη δημόσια υγεία. Η κατάθλιψη είναι σημαντικότατη αιτία αυτοκτονίας, και ήδη σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί πολλά περιφερειακά δίκτυα για την καταπολέμησή της.
Δεύτερον, στο πλαίσιο του 7ου προγράμματος πλαίσιο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, μόλις έκλεισαν συναφείς προσκλήσεις υποβολής προτάσεων με τα εξής θέματα: «Αξιολόγηση των στρατηγικών πρόληψης αυτοκτονιών μεταξύ και εντός των ευρωπαϊκών χωρών» και «Από διαταραχές στη διάθεση σε εμπειρικά μοντέλα». Οι προτάσεις που ελήφθησαν θα περάσουν τώρα από τη συνήθη διαδικασία αξιολόγησης.
Ερώτηση αρ. 79 του κ. Hutchinson (H-0660/07)
Θέμα: Επιλεξιμότητα στα διαρθρωτικά ταμεία των δαπανών ανακαίνισης κατοικιών για κοινωνικούς σκοπούς
Ο νέος κανονισμός ΕΤΠΑ (ΕΚ) αριθ. 1080/2006(1)περιορίζει τη δυνατότητα παρέμβασης αυτού του ταμείου σε θέματα στέγασης μόνο για τα κράτη μέλη που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την 1η Μαΐου 2004. Εκτός του γεγονότος ότι εκπλήσσει η επιλογή του κριτηρίου που βασίζεται στην ημερομηνία προσχώρησης, και όχι στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός κράτους ή μιας περιφέρειας, αμφισβητείται επίσης το γεγονός στο βαθμό που τίθενται σημαντικά προβλήματα πρόσβασης στη στέγαση σε πολλές πόλεις και περιφέρειες της Ευρώπης οι οποίες, δεν βρίσκονται όλες αναγκαστικά στην επικράτεια ενός νέου κράτους μέλους. Όσον αφορά αυτό το θέμα είναι ωστόσο πολύ σημαντικό για την επιδίωξη του ευρωπαϊκού στόχου συνοχής να υπάρχει η δυνατότητα δράσης παντού όπου αυτό αποδεικνύεται αναγκαίο. Στο πλαίσιο αυτής της μέριμνας ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 10 παρελθόντος Μαΐου ψήφισμα P6_TA(2007)0183 σχετικά με τη στέγαση και την περιφερειακή πολιτική (2006/2108(INI)) στο οποίο ζητούσε όπως η πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία για την ανακαίνιση των κατοικιών για κοινωνικούς σκοπούς επεκταθεί στο σύνολο των κρατών μελών κατά την προσεχή αναθεώρηση των κανονισμών που διέπουν την πολιτική συνοχής. Μπορεί η Επιτροπή να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τα μέτρα που προτίθεται να προτείνει προκειμένου να ανταποκριθεί σ' αυτό το αίτημα του Κοινοβουλίου;
Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την πληροφορία που έχει ήδη προωθήσει στο Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της παρακολούθησης του ψηφίσματος P6_TA(2007)0183 σχετικά με τη στέγαση και την περιφερειακή πολιτική(2), το οποίο εγκρίθηκε στις 10 Μαΐου 2007.
Η Επιτροπή δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική συνοχής, οι οποίοι θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2013. Το ζήτημα της ενδεχόμενης επέκτασης της επιλεξιμότητας όσον αφορά την ανακαίνιση κατοικιών σε όλα τα κράτη μέλη θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής μετά το 2013.
Θέμα: Απειλή για τη δημόσια υγεία η μόλυνση των υδάτων στον Ασωπό
Νερό-δηλητήριο χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι πολλών πόλεων και περιοχών της Αττικής και της Βοιωτίας, λόγω της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών που υδροδοτούν τις παραπάνω περιοχές με εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, χλώριο και μόλυβδο που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη λεκάνη του Ασωπού ποταμού. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1996 μέχρι σήμερα αφού παρά τις επισημάνσεις αρμόδιων φορέων για την διαρκώς αυξανόμενη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων, δεν έλαβαν κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας.
Σκοπεύει η Επιτροπή να εξετάσει μέτρα και να χρηματοδοτήσει ενέργειες που θα συμβάλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και την εξασφάλιση ασφαλούς υδροδότησης των περιοχών αυτών, στην απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και στην προστασία του από τα βιομηχανικά απόβλητα, καθώς και τη διενέργεια ερευνών για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών και τους κινδύνους επέκτασης της μόλυνσης;
Η οδηγία πλαίσιο σχετικά με τα ύδατα(1) (WFD) απαιτεί από τα κράτη μέλη να διεξαγάγουν ανάλυση των επιπτώσεων που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην κατάσταση των υδάτων έως το 2004. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει κατάλληλη περιβαλλοντική εκτίμηση, όπως ορίζεται στην οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, και, κατά συνέπεια, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει σύμφωνα με τα άρθρα 5, παρ. 1 και 15, παρ. 2 της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα, η οποία ήλθε προς εξέταση ενώπιον του Διακστηρίου στις 21 Μαρτίου 2007.
Οι περιορισμένες πληροφορίες που παρείχαν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των εκθέσεων που προβλέπει η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα επιβεβαιώνουν τις υψηλές συγκεντρώσεις οργανικών ρύπων και θρεπτικών στοιχείων (φωσφόρου και νιτρικών αλάτων) στον ποταμό Ασωπό, λόγω της έκχυσης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων και των γεωργικών δραστηριοτήτων.
Η Επιτροπή θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση αυτή και θα ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την κατάσταση στη λεκάνη του ποταμού Ασωπού, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ όπως το Ταμείο Συνοχής(2), το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης(3)και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης(4)παρέχουν επιλεξιμότητα για σειρά από μέτρα προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων μας – από μέτρα σχεδιασμού και αξιολόγησης έως και επιχειρησιακά μέτρα. Ωστόσο, αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών να επιλέξουν, στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, τις προτεραιότητες και τα σχέδιά τους.
Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, ΕΕ L 327 της 22.12.2000, όπως έχει τροποποιηθεί.
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1084/2006 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2006, για την ίδρυση Ταμείου Συνοχής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1164/94, ΕΕ L 210 της 31.7.2006.
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ΕΕ L 277 της 21.10.2005.
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1080/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1783/1999, ΕΕ L 210 της 31.7.2006.
Ερώτηση αρ. 81 του κ. Belder (H-0665/07)
Θέμα: Παρατυπίες κατά τη λήψη αποφάσεων για διεθνή σταθερότυπα στο πλαίσιο του ISO (Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης)
Γνωρίζει η Επιτροπή τις πρόσφατες παρατυπίες κατά τη λήψη αποφάσεων για διεθνή σταθερότυπα στο πλαίσιο του ISO, μεταξύ των οποίων ο εκβιασμός και η εξαγορά ψήφων και η με άλλους τρόπους αθέμιτη επιρροή της ψηφοφορίας στις αρμόδιες εθνικές επιτροπές;
Φρονεί η Επιτροπή ότι χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν ριζικά οι διαδικασίες στο πλαίσιο του ISO προκειμένου να αντιμετωπισθούν καλύτερα αντιφατικά πρότυπα, όπως το OOXML;
Εάν ναι, ποιές αναπροσαρμογές σχεδιάζει να προτείνει η Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και τις άλλες συμμετέχουσες χώρες, καθώς και με τις εθνικές επιτροπές;
Εξετάζει η Επιτροπή την επιβολή κυρώσεων κατά εταιρειών που προβαίνουν σε κατάχρηση της θέσης τους στην αγορά προκειμένου να εμπλέξουν, ενάντια στη θέλησή τους, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε αυτό το είδος πρακτικών και/ή θέτουν άλλους προμηθευτές και εφαρμογές ανοικτής πηγής σε συγκριτικό μειονέκτημα;
Βλέπε μεταξύ άλλων: http://ec.eurοpa.eu/idabc/en/dοcument/7183/469
Η ερώτηση αναφέρεται σε μια υπό εξέλιξη διαδικασία λήψης αποφάσεων στους κόλπους του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO), η οποία έχει εγείρει πολλές διαφωνίες λόγω της επιμονής των διαφόρων ενδιαφερομένων στις απόψεις τους.
Η Επιτροπή γνωρίζει ότι αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ παρατυπίες όσον αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Όμως, η Επιτροπή δεν εμπλέκεται ούτε στη διαδικασία ούτε στη διοίκηση του ISO και συνεπώς δεν μπορεί να ελέγξει τις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Ο ISO είναι ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός τυποποίησης. Την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία του έχουν καταρχάς τα μέλη του, οι εθνικοί φορείς τυποποίησης. Αυτοί είναι αρμόδιοι να ελέγξουν τις καταγγελθείσες παρατυπίες και να εξετάσουν τα μέτρα που θα λάβουν στη συνέχεια.
Γενικά, η σωστή λειτουργία της διεθνούς τυποποίησης είναι σημαντική για την πολιτική τυποποίησης της ΕΕ. Επομένως, η Επιτροπή ενθαρρύνει τον ISO και τους άλλους αναγνωρισμένους φορείς τυποποίησης να σεβαστούν τις αρχές διεθνούς τυποποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δηλαδή τη διαφάνεια, την ευρύτητα, τον μη αποκλεισμό, την αμεροληψία καθώς και τη συναίνεση, την αποτελεσματικότητα, τη συνάφεια και τη συνοχή.
Η Επιτροπή αναμένει από τον ISO και τα μέλη του να εφαρμόσουν πλήρως τις αρχές αυτές στο πλαίσιο των διαδικασιών λήψης των αποφάσεών τους. Δυνάμει της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Τυποποίησης και της Επιτροπής, οι φορείς τυποποίησης των κρατών μελών της ΕΕ οφείλουν επίσης να σεβαστούν τις ίδιες αρχές.
Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίζει τον ανταγωνισμό ο οποίος βασίζεται στην αξία. Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό οι διαδικασίες τυποποίησης να υπόκεινται σε ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, όπως τονίζεται στις παρ. 159-178 των κατευθυντήριων αρχών της Επιτροπής για την εφαρμογή του άρθρου 81 της Συνθήκης ΕΚ στις συμφωνίες οριζόντιας συνεργασίας(1).
900 ιατροί του ΙΚΑ, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, παραμένουν όμηροι συμβάσεων, χωρίς ασφαλή θέση εργασίας, και χωρίς ασφάλιση, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας 5500 ιατροί μετά από πολυετή απασχόληση στο ασφαλιστικό αυτό ταμείο και μετά την μετατροπή της σύμβασης τους σε αορίστου χρόνου, παραμένουν χωρίς ασφάλιση στο Ταμείο αυτό σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.
Σκοπεύει η Επιτροπή να προβεί στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η άτυπη αλλά διαρκής αυτή ομηρία και να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι ιατροί στο ΙΚΑ θα αποκτήσουν πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων που καλύπτουν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας από συμβάσεις έργου σε αορίστου χρόνου;
Η ερώτηση που θέτει η αξιότιμη βουλευτής εγείρει δύο ζητήματα:
Το πρώτο αφορά τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή, ώστε να διασφαλίσει τη μετατροπή των συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στο θέμα αυτό, η Επιτροπή παραπέμπει την αξιότιμη βουλευτή στην απάντηση την οποία έδωσε στην προφορική ερώτηση Η-0532/07 του κ. Παπαδημούλη(1).
Το δεύτερο ζήτημα αφορά τον ισχυρισμό ότι γιατροί που απασχολούνται στο ΙΚΑ σε μόνιμες θέσεις, μετά τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη. Η Επιτροπή αδυνατεί να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η αξιότιμη βουλευτής.
Θέμα: Έκθεση για το ρατσισμό και τη ξενοφοβία στα κράτη μέλη της ΕΕ
Από έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα σχετικά με το ρατσισμό στην ΕΕ συνάγεται ότι υπάρχουν ακόμα συχνά διακρίσεις με βάση την προέλευση, αν και δύο οδηγίες (2000/78/EΚ(1)και 2000/43/EΚ(2)) το απαγορεύουν. Στο Βέλγιο οι διακρίσεις παρατηρούνται κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Οι εν λόγω οδηγίες προέβλεπαν τη σύσταση ορισμένων εθνικών φορέων για την εκδίκαση σχετικών καταγγελιών, χωρίς όμως τα αποτελέσματα να οδηγούν συχνά στην επιβολή κυρώσεων. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα δεν υπάρχουν φορείς για την εκδίκαση καταγγελιών σε σχέση με το ρατσισμό, αν και η οδηγία 2000/43/EΚ το προβλέπει. ´Εχει ενημερωθεί η Επιτροπή για τη συγκεκριμένη έκθεση; Δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι με τη λήψη ταχύτερων μέτρων θα μπορούσαν τα κράτη μέλη να περιορίσουν τις διακρίσεις με βάση τη προέλευση; Έχει η Επιτροπή προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη τήρηση των οδηγιών της σχετικά με τις διακρίσεις;
Η Επιτροπή έχει υπόψη την «Έκθεση για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στα κράτη μέλη της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.
Η Επιτροπή δίδει μεγάλη σημασία στη σωστή μεταφορά της οδηγίας 2000/43/ΕΚ, της οδηγίας για τη «φυλετική ισότητα», στα κράτη μέλη. Εξέτασε λεπτομερώς τη νομοθεσία των κρατών μελών και στις 27 Ιουνίου 2007 αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνωμοδοτήσεις σε 14 κράτη μέλη. Όσον αφορά τους «Φορείς Ισότητας» τους οποίους οφείλουν να διαθέτουν δυνάμει της οδηγίας τα κράτη μέλη, μόνο δύο κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη τέτοιο φορέα για τη στήριξη των θυμάτων διακρίσεων. Η Επιτροπή έχει επικοινωνήσει με τις εθνικές αρχές για το θέμα αυτό.
Η Επιτροπή χαίρεται για το αυξανόμενο επίπεδο συμμόρφωσης των εθνικών νομοθεσιών με τις οδηγίες της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων, όπως προκύπτει από τις επαφές της με τις εθνικές αρχές.
Η Επιτροπή αναλαμβάνει διάφορες δράσεις, προκειμένου να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις. Για παράδειγμα, χρηματοδοτεί πολλές πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη ή στον περιορισμό των διακρίσεων, όπως ευαισθητοποίηση, καταπολέμηση των στερεοτύπων, εκπαίδευση ΜΚΟ, συνδικάτων και δικηγόρων και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των Φορέων Ισότητας. Όλα τα προαναφερθέντα συνιστούν σημαντικό συμπλήρωμα του κοινοτικού νομικού πλαισίου.
Θέμα: Λήξη του καλούμενου "υπομνήματος συνεννόησης" μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας σχετικά με την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης
Όπως τονίσαμε ήδη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, το καλούμενο "υπόμνημα συνεννόησης" σχετικά με τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης από την Κίνα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που συνήφθη στις 10 Ιουνίου 2005 και περιλαμβάνει 10 από τις 35 περίπου κατηγορίες εισαγόμενων προϊόντων από τη χώρα αυτή - λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2007.
Η συμφωνία αυτή, μολονότι κατά τρόπο περιορισμένο, καθιέρωσε ειδικά μέτρα προστασίας έναντι των κινεζικών εξαγωγών, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εισαγωγές προς την ΕΕ προϊόντων προέλευσης άλλων τρίτων χωρών.
Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των οργανώσεων του τομέα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη λήψης μέτρων που θα περιορίζουν την εκθετική αύξηση των εισαγωγών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση - προς αποφυγή της κατάστασης που επικρατούσε το 2005 - όπως την παράταση των ισχυόντων περιορισμών και την εφαρμογή τους σε νέες κατηγορίες, κατ' αναλογία, εξάλλου, με όσα περιλαμβάνουν οι συμφωνίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Ποια μέτρα σκέφτεται να δρομολογήσει η Επιτροπή - σε επίπεδο περιορισμών των εισαγωγών, μεταξύ άλλων - κατά τρόπον ώστε να υπερασπιστεί την παραγωγική ικανότητα και τις θέσεις εργασίας του τομέα κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, ενός τομέα με μεγάλη κοινωνικοοικονομική σημασία για την ΕΕ, κυρίως για τις μειονεκτικές περιφέρειες στις οποίες συγκεντρώνεται κατά κύριο λόγο;
Η κλωστοϋφαντουργία και ειδικότερα η εμπορία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με την Κίνα είναι μείζονος σημασίας θέμα στην ατζέντα της Επιτροπής για τα τέλη του 2007. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή διατυπώνει διαρκώς τις ανησυχίες της και προασπίζει με συνέπεια τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Πράγματι, η προσανατολισμένη στις εξαγωγές κοινοτική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, ενώ είχε στο παρελθόν ελεύθερη ουσιαστικά πρόσβαση στην κοινοτική αγορά, σήμερα αντιμετωπίζει υψηλούς δασμούς και μη δασμολογικά εμπόδια τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση σε σημαντικές αγορές και συνεπώς περιορίζουν τη δυνατότητα της βιομηχανίας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Το έργο που έχει επιτελέσει η ομάδα υψηλού επιπέδου (ΟΥΕ), δηλαδή το σχέδιο δράσης για την πρόσβαση στην αγορά (ΣΔΠΑ), είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Η Επιτροπή επιδιώκει την εφαρμογή του ΣΔΠΑ στις διμερείς της επαφές καθώς και σε πολυμερές επίπεδο με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στην αγορά. Οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη μείωση ή και την εξάλειψη των δασμών και/ή των μη δασμολογικών εμποδίων (ΜΔΕ) στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων ή μέσων ή μέσω άλλων μέσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Όσον αφορά το θέμα των κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, η Επιτροπή επιθυμεί να επαναλάβει ότι, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεννόησης ΕΕ-Κίνας που υπεγράφη στη Σαγκάη τον Ιούνιο του 2005, οι συμφωνημένοι περιορισμοί στις εισαγωγές για τις δέκα κατηγορίες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προϊόντων ένδυσης θα αρθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία που έχει η κλωστοϋφαντουργία για την κοινοτική βιομηχανία και τα συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών και περιφερειών στον συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο, δεν έχει καμία πρόθεση να προτείνει την παράταση μετά το 2007 των ποσοστώσεων στις εισαγωγές ορισμένων κατηγοριών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προϊόντων ένδυσης.
Το μνημόνιο συνεννόησης καλύπτει και το έτος 2008. Προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στο 2008, η Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Κίνα. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο εφαρμογής μηχανισμού ελέγχου χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς με τη μορφή είτε μονού (από την πλευρά της ΕΕ μόνο) είτε διπλού (από την πλευρά τόσο της ΕΕ όσο και της Κίνας) συστήματος ελέγχου. Το συγκεκριμένο θέμα συζητείται επί του παρόντος με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί επίσημη πρόταση εν ευθέτω χρόνω με σκοπό να δημοσιεύσει την επίσημη απόφασή της μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2007.
Ερώτηση αρ. 85 του κ. Hans-Peter Martin (H-0674/07)
Θέμα: Αρμοδιότητα και δαπάνες για αποκεντρωμένες υπηρεσίες
Ακόμα και εμπειρογνώμονες οι οποίοι ασχολούνται εδώ και χρόνια με τα θέματα των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Ε.Ε. δεν γνωρίζουν τα σχετικά στοιχεία λόγω έλλειψης διαφάνειας. Για το λόγο αυτό ερωτώ :
Ποια Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής είναι σήμερα αρμόδια για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες;
Πόσοι συνεργάτες περιλαμβάνονταν στους καταλόγους των αντίστοιχων Γενικών Διευθύνσεων της Επιτροπής κατά τα έτη 2000 έως 2006 και πόσοι είναι σήμερα αρμόδιοι για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες;
Ποιος ήταν ο όγκος των δαπανών, κατανεμημένος σε κόστος διοικητικό, λειτουργικό και προσωπικού εντός των μεμονωμένων Γενικών Διευθύνσεων της Επιτροπής κατά τα έτη 2000 έως 2006 για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες;
Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα, ο αξιότιμος βουλευτής μπορεί να δει ακολούθως τον κατάλογο των γεωγραφικά αποκεντρωμένων οργανισμών καθώς και τις Γενικές Διευθύνσεις της Επιτροπής που είναι αρμόδιες για τις σχέσεις μαζί τους.
Όσον αφορά τα άλλα δύο ερωτήματα του αξιότιμου βουλευτή, η Επιτροπή χρειάζεται χρόνο για τη σχετική έρευνα. Θα παράσχει τις ζητηθείσες πληροφορίες το ταχύτερο δυνατό.
Ονομασία του οργανισμού
Γενική Διεύθυνση
Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης
(CEDEFOP)
(Θεσσαλονίκη / EL)
Εκπαίδευση και Πολιτισμός
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας
Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Wien (AT)
Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια
Ινστιτούτο Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας
(ISS)
Παρίσι (FR)
Εξαρτάται από το Συμβούλιο
Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
(EUSC)
Torrejon de Ardoz (ES)
Εξαρτάται από το Συμβούλιο
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας
(ΕΟΑ)
Βρυξέλλες (BE)
Εξαρτάται από το Συμβούλιο
Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία
(EUROPOL)
Χάγη (NL)
Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια
Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας
(EUROJUST)
Χάγη (NL)
Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια
Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία
(CEPOL)
Bramshill (UK)
Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια
Ερώτηση αρ. 86 του κ. Τούσσα (H-0675/07)
Θέμα: Ληστρική διαχείριση των αποθεμάτων ασφαλιστικών ταμείων από χρηματοπιστωτικούς ομίλους
Η επαναγορά από την «JP Morgan» δομημένου ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, από τα ασφαλιστικά Ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΟΚΑ και η έντοκη επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν για το δεύτερο τρίμηνο από την ίδια και για το πρώτο τρίμηνο από τα λεφτά των φορολογουμένων αποκαλύπτει τις σοβαρές ευθύνες της αμερικανικής αυτής Τράπεζας για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων. Η ομολογία αυτή της ληστρικής διαχείρισης από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των αποθεμάτων των ασφαλιστικών Ταμείων αναδεικνύει τους κινδύνους που αυτά διατρέχουν εφόσον τα αποθεματικά παραδίδονται στα χέρια των ιδιωτών προς εκμετάλλευση.
Πώς εκτιμά η Επιτροπή την διαδικασία αγοραπωλησίας των δομημένων ομολόγων του ελληνικού κράτους που κατέληξαν στο σύνολο τους σε ασφαλιστικά ταμεία με καταφανώς παράνομες διαδικασίες; Ποιες θεωρεί ότι είναι οι ευθύνες της αμερικανικής Τράπεζας και πως μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων δεν θα γίνονται βορά στο βωμό του κέρδους μονοπωλιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά θα αξιοποιούνται προς όφελος των εργαζομένων;
Η Επιτροπή δεν έχει γενικό εποπτικό ρόλο σχετικά με τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων στα κράτη μέλη. Δεδομένου ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες αφορούν προφανώς ασφαλιστικά ταμεία υπεύθυνα για τη διαχείριση υποχρεωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων (σε αντιδιαστολή με τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα), δεν προκύπτει παραβίαση των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, όπως, για παράδειγμα, της οδηγίας 2003/41 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών. Κατά συνέπεια, το ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής.