Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot :

Előterjesztett szövegek :

RC-B6-0362/2007

Viták :

PV 26/09/2007 - 11
CRE 26/09/2007 - 11

Szavazatok :

PV 27/09/2007 - 9.4
CRE 27/09/2007 - 9.4
A szavazatok indokolása

Elfogadott szövegek :


Az ülések szó szerinti jegyzőkönyve
2007. szeptember 27., Csütörtök - Strasbourg HL kiadás

9.4. A PESD műveletei Csád keleti és a Közép-Afrikai Köztársaság északi részén (szavazás)
Jegyzőkönyv
  

– Állásfoglalási indítvány: RC-B6-0362/2007

A (3) bekezdés h) pontjáról való szavazást megelőzően:

 
  
MPphoto
 
 

  Michael Gahler (PPE-DE).(DE) Elnök úr, hölgyeim és uraim! Az indítványban hangsúlyoztuk, hogy az EUFOR csupán ideiglenes megbízással rendelkező, átmeneti különítmény, melynek a helyét egy azt követő misszió veszi majd át. Azonban a csádi kormány szeptember 21-i leveléből nem derül ki, hogy a kormány hozzájárulását adja-e ehhez. Ezért a következő kiegészítő módosítást javasoljuk a (3) bekezdés h) pontjához:

– „az EUFOR telepítését megelőzően a csádi kormány egyértelmű kötelezettségvállalására van szükség, mely szerint elfogadja a nemzetközi közösség értékelését az azt követő misszió szükségességére vonatkozóan”

(DE) A szöveg innen folytatódik.

 
  
MPphoto
 
 

  Philippe Morillon (ALDE). – (FR) Elnök úr! A szavazásra bocsátás előtt ön nem kérte ki a módosítással kapcsolatos véleményünket.

Fel kellett volna tennie a kérdést, hogy van-e, aki ellenzi a javaslatot.

 
  
MPphoto
 
 

  Michel Rocard (PSE). – (FR) Elnök úr! Én úgy gondolom, hogy a módosítás fölösleges annak fényében, hogy az Egyesült Nemzeteknek 2007. szeptember 11-én a csádi kormányzat részéről eljuttatott levélben a kormány beleegyezését fejezte ki. Nálam van a levél egy fénymásolata; idézem: „Csád kormánya üdvözli az Egyesült Nemzetek főtitkárának 2007. augusztus 10-i jelentésében szereplő új javaslatokat, melyek szerint nemzetközi erőket telepítenének Csád keleti részébe azzal a szándékkal, hogy hozzájáruljanak [...]” és így tovább.

Így a módosításra semmi szükség nincs. A beleegyezés írásban történt, és bárki számára hozzáférhető, aki el kívánja olvasni. Meglehetősen meg vagyok döbbenve, mert a szöveg egy példányát elküldtem Gahler úrnak is. Ezért azt javaslom, szavazzunk a módosítás ellen.

 
  
MPphoto
 
 

  Michael Gahler (PPE-DE).(DE) Természetesen nálam van a szöveg, melynek a döntő pontja a következő:

– „hat hónap elteltével Csád kormánya megvizsgálja a jelenlét kezdeti eredményeit, és amennyiben Csád hozzájárulását adja, az Európai Unió műveleteit az Egyesült Nemzetek más kontingensei veszik át”.

(DE) Ez azt jelenti, hogy Csád megvétózhatja. Ha a kormány nem egyezik bele, nem fog megtörténni. Ezért javaslom, hogy egészítsük ki azzal, hogy Csádnak el kell fogadnia a nemzetközi közösség értékelését, és nem alkalmazhat vétót.

(Taps)

 
  
  

(A szóbeli módosítást nem fogadják el)

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat