Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Αναγνώριση και εποπτεία ποινών με αναστολή, εναλλακτικών κυρώσεων και καταδίκης υπό όρους - Εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις (συζήτηση)
MPphoto
 
 

  John Attard-Montalto (PSE). - (EN) Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να εστιάσω σε μια πλευρά των όσων προτείνονται. Είναι προφανές ότι ο λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι η ανθρωπιστική βάση. Αν εξετάσει κανείς γιατί μια απόφαση που εκδίδεται σε μια συγκεκριμένη χώρα μπορεί να εκτελεστεί σε μια άλλη όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις, εκτιμά ότι, ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε είναι ότι βελτιώνουμε τη ζωή του καταδικασθέντος: να είναι ίσως πιο κοντά στην οικογένειά του, να είναι ίσως πιο κοντά στον τόπο καταγωγής του.

Με εκπλήσσει μάλιστα το γεγονός ότι ενώ εξετάζουμε την εν λόγω νομοθεσία από ανθρωπιστική άποψη, ένα κριτήριο που απουσιάζει όσον αφορά τη μεταφορά ενός καταδικασθέντος από ένα κράτος σε άλλο για την έκτιση της ποινής είναι κατά την άποψή μου η ανθρωπιστική πλευρά. Βασίζουμε τα κριτήρια ουσιαστικά στην εθνικότητα, στην υπηκοότητα ή στην νόμιμη μόνιμη κατοικία. Αφετέρου, μιλάμε, ως πρόταση και αντιπρόταση, για «στενούς δεσμούς», η ανθρωπιστική όμως πλευρά ως καθεαυτό κριτήριο απουσιάζει.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια συγκεκριμένη περίπτωση: δεν θα ήταν δυνατό για κάποιον που δεν είναι υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας και εκτίει ποινή φυλάκισης σε μια ευρωπαϊκή χώρα να εκτίσει την ποινή του πιο κοντά στη χώρα καταγωγής του, γιατί αυτή η πλευρά – το ανθρωπιστικό κριτήριο – έχει παραληφθεί.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου