Vissza az Europarl portálra

Choisissez la langue de votre document :

 Index 
 Teljes szöveg 
Viták
2007. november 13., Kedd - Strasbourg HL kiadás

A konszenzus kinyilvánítása a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatban – Az Európai Unió és a humanitárius segítségnyújtás (vita)
MPphoto
 
 

  Gay Mitchell (PPE-DE), írásban. – Üdvözlöm az intézmények részéről azt a kezdeményezést, hogy európai uniós konszenzus szülessen a fejlesztési politikáról. Ez először ad majd lehetőséget arra, hogy egyértelműen megfogalmazzuk a humanitárius segélyezésről szóló EU politikát.

Gyorsan bővül az a környezet, ahol humanitárius fellépés történik, és ez folyamatosan új kihívásokat jelent.

Egyre több a védtelen ember a válsághelyzetekben és a természeti katasztrófákban. 2003-ban 200 millió ember volt érintve, akik közül 45 milliónak életmentő segítségre volt szüksége. Azóta láthattuk az ázsiai szökőárat, a Közép-Amerikát érintő számtalan földrengést, áradást és hurrikánt, valamint a borzasztó helyzetet Darfurban.

A konszenzus kiemeli az emberségesség, semlegesség, pártatlanság és függetlenség humanitárius elveit.

A fejlesztési segély a legfontosabb kapocs a humanitárius vészhelyzetek megelőzésében. Fontos a katasztrófák esélyének csökkentése, valamint a segélyezés, rehabilitáció és fejlesztés iránti egyértelmű elkötelezettség.

A katonai erőket egyre inkább bevonják a segélynyújtásba és a civil lakosságnak nyújtott segítségbe az újjáépítésben. Az ilyen beavatkozás a hagyományosan humanitárius vagy fejlesztési területnek tekintett cselekvésekbe fontos kérdéseket vet fel.

A polgári és katonai szereplők közötti különbség többeket is foglalkoztat a humanitáriánus területen dolgozók közül. Egyértelműen meg kell határozni a különböző szereplők megbizatását.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat