Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Kazalo 
 Celotno besedilo 
Razprave
Ponedeljek, 10. december 2007 - Strasbourg Edition JOIzdaja UL

Deseta obletnica pogodbe o prepovedi protipehotnih min (Konvencija iz Ottawe) (razprava)
MPphoto
 
 

  Angelika Beer, v imenu skupine Verts/ALE. – (DE) Gospod predsednik, gospa komisarka, gospe in gospodje, kaj je bistvo današnje razprave? V petek želimo kot parlament sprejeti resolucijo, v kateri smo prvič poudarili, da smo priznali deseto obletnico konvencije iz Ottawe, ko smo pripravili razstavo tu v Strasbourgu, vendar smo v tej resoluciji zelo jasno povedali, da ni dovolj, da prepovemo protipehotne mine, prepovedati je treba tudi protitankovske mine.

Deset let obstoja konvencije iz Ottawe je zelo pomembnih, ker je prvič v zgodovini tožba civilne družbe sprožila mednarodno prepoved orožja za masovno uničenje, in sicer protipehotnih min. Zanimivo je, da je edina skupina v Parlamentu, ki ni podprla tega soglasja, izginila takoj po govoru gospoda Zappale. Gospoda Zappalo sem želel vprašati – ob upoštevanju, da se je leta 2005 samo v Afganistanu zgodilo 100 nesreč s protitankovskimi minami – ali je kdaj pogledal v oči pohabljenega otroka, ki se je poškodoval pri eksploziji avtobusa, ter mu povedal, zakaj meni, da so protipehotne mine slabe, protitankovske pa dobre.

Zanima me, ali so on in njegova skupina, kdaj pogledali v oči vojakom, ki so zdaj pohabljeni, ali so pogledali v oči sorodnikom ljudi, ki so pohabljeni ali so umrli zaradi protitankovskih min. Kako lahko upravičijo njihovo uporabo? Nobene razlike ni med dobrimi in slabimi minami, vendar je treba na mednarodni ravni prepovedati tudi protitankovske mine.

Še nekaj želim povedati o vprašanju financiranja. Instrument za stabilnost je seveda potreben in koristen – tudi jaz bom še naprej delala, kar lahko, to zagotavljam kot poročevalka – pri odstranjevanju min v kratkoročnih ukrepih. Prav tako vemo, da srednjeročni ukrep, strategija za odstranjevanje min, ni dovolj. S hitrim približevanjem leta 2009 si prizadevamo za ponovno razpravo o sprejetju neodvisne proračunske postavke. Če tu govorimo o človečnosti, potem potrebujemo jasne resolucije.

 
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov