Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τρίτη 22 Απριλίου 2008 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Υλοποίηση του προγραμματισμού του 10ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (συζήτηση)
MPphoto
 
 

  Marie-Arlette Carlotti, εισηγήτρια. − (FR) Κυρία Πρόεδρε, η αναπτυξιακή βοήθεια βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στα πρωτοσέλιδα, αν και δυστυχώς για όλους τους λάθος λόγους.

Το 2007, η κοινοτική βοήθεια μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2000. Με τον τρόπο αυτόν, στέλνουμε ένα φρικτό πολιτικό μήνυμα στις χώρες και στους λαούς του Νότου, σε μια εποχή κατά την οποία οι πιο ευάλωτοι από αυτούς μαστίζονται από την επισιτιστική κρίση.

Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει την Επιτροπή, υποστηρίζει εσάς, κύριε Επίτροπε, στο να επαναλάβετε τη δέσμευση της ΕΕ στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και στο να επιμείνετε στην κατάρτιση ενός στενού χρονοδιαγράμματος. Έχουμε μια διττή ευθύνη όσον αφορά τη διεθνή αλληλεγγύη: πρώτον, να κρατήσουμε τον λόγο μας και, δεύτερον, να εγγυηθούμε ότι η βοήθειά μας θα συμβάλει με απτό και αποτελεσματικό τρόπο στην καταπολέμηση της φτώχειας. Αυτό ακριβώς διακυβεύεται κατά την εφαρμογή του 10ου ΕΤΑ, καθώς και περίπου 22,7 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα έξι χρόνια. Πιστεύω ότι η ΕΕ διαθέτει ένα σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη δημιουργία ενός περισσότερο δίκαιου κόσμου.

Για αυτόν τον λόγο, μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι καθυστερήσεις στη διαδικασία επικύρωσης. Εάν η εν λόγω διαδικασία ολοκληρωθεί, η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, τουλάχιστον προσωρινά, η κατάσταση όμως θα μπορούσε πολύ σύντομα να καταστεί επισφαλής για τις πιο ευάλωτες αφρικανικές χώρες.

Η πρώτη μας προτεραιότητα για το 10ο ΕΤΑ είναι ο δημοκρατικός έλεγχος. Καταρχάς, ο δημοκρατικός έλεγχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ένταξη του ΕΤΑ στον προϋπολογισμό –και αυτήν τη φορά ελπίζω ότι δεν θα χάσουμε την προθεσμία για την επισκόπηση των δημοσιονομικών προοπτικών το 2010–, καθώς και ο δημοκρατικός έλεγχος των εθνικών κοινοβουλίων, με ένα ενισχυμένο πρόγραμμα θέσπισης αρμοδιοτήτων.

Θα θέλαμε επίσης η εκπαίδευση και η υγεία να αποτελούν τομείς προτεραιότητας δράσης και να τους αποδοθεί το 20% των πόρων του ΕΤΑ. Εντούτοις, υπάρχουν σχέδια για τη χορήγηση μόνο του 6,1% της βοήθειας στους εν λόγω τομείς, και ακόμη και αυτό το νούμερο έχει μειωθεί σε σχέση με το 9ο ΕΤΑ. Η Επιτροπή λέει ότι θα επιτύχει τον στόχο του 20% μέσω της δημοσιονομικής στήριξης, και αυτό το εκλαμβάνουμε ως υπόσχεση.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ελλείψεις όσον αφορά τη διάσταση του φύλου, η οποία δεν αποτελεί επί του παρόντος αυτοδίκαια τομέα δράσης. Κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης αναθεώρησης το 2010, χρειάζεται να ανοίξουμε εκ νέου τη συζήτηση στη διαβούλευση με τους εταίρους μας της ΑΚΕ, τα κοινοβούλιά και την κοινωνία των πολιτών τους.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική στήριξη, προσωπικά πίστευα πάντοτε ότι πρόκειται για ένα καλό εργαλείο, δεδομένου φυσικά ότι σέβεται τη δημοκρατία, την ορθή διακυβέρνηση και τον συντονισμό μεταξύ των χορηγών βοήθειας. Καθώς πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να εξυπηρετεί τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να διαβεί το μονοπάτι αυτό με τις συμβάσεις για τους ΑΣΧ.

Ως προς τη νέα κινητήρια δόση που προτείνεται στο 10ο ΕΤΑ, λέμε φυσικά ναι σε μια «πριμοδότηση» για την ορθή διακυβέρνηση, λέμε όμως όχι σε ένα προφίλ διακυβέρνησης που θα αντικατοπτρίζει κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα του Βορρά. Θα ήθελα να μιλήσω για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση, κλπ.

Επίσης, θα επαγρυπνούμε όσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΕΤΑ. Και στο σημείο αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει μια δέσμευση: να χορηγήσουν επιπλέον βοήθεια για το εμπόριο της τάξης των 2 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το 2010. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτά τα 2 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν και ότι η Επιτροπή σχεδιάζει ήδη να χρηματοδοτήσει τα ΕΤΑ από ολοκληρωμένα περιφερειακά προγράμματα. Πρέπει όμως να διασαφηνίσει τις προθέσεις της επί του θέματος, διότι οι πόροι του ΕΤΑ, από ό,τι γνωρίζουμε, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ανταμοιβή για την υπογραφή μιας συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Η έκθεση κάνει αναφορά και σε ορισμένα άλλα σημεία, παρόλο που δεν διαθέτω τον χρόνο να τα εξετάσω. Θα αναφέρω απλώς δύο άλλα σημεία προτού ολοκληρώσω. Πρώτον, το «μέσο στήριξης της ειρήνης στην Αφρική». Προφανώς, πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης για την ειρήνη και την πρόληψη των συγκρούσεων στην ήπειρο, πιστεύω όμως ότι το εν λόγω μέσο υπόκειται στην ΚΕΠΠΑ και, επομένως, πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους της ΚΕΠΠΑ.

Όσον αφορά τη συγχρηματοδότηση, η έκθεση απαιτεί μια πρώτη απτή εφαρμογή, δηλαδή τη δημιουργία ενός «παναφρικανικού αναπτυξιακού ταμείου», το οποίο θα χρηματοδοτούν από κοινού το ΕΤΑ και το μέσο γειτονίας.

Αυτό είναι λίγο πολύ το περιεχόμενο της έκθεσής μου, όπως και να ’χει.

Κύριε Michel, είπατε προσφάτως ότι «είμαστε η πρώτη γενιά που μπορεί να σταθεί απέναντι στην ακραία φτώχεια και να πει με πραγματική πειστικότητα: έχουμε τα χρήματα, τα φάρμακα και την επιστήμη για να δώσουμε τέλος στη φτώχεια. Το ερώτημα είναι, έχουμε τη θέληση; Λοιπόν, στο σημείο αυτό, κύριε Michel, έχετε την υποστήριξη του Κοινοβουλίου.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου