Kazalo 
 Celotno besedilo 
Razprave
Torek, 22. april 2008 - Strasbourg Edition JOIzdaja UL

Načrtovanje izvedbe 10. Evropskega razvojnega sklada (razprava)
MPphoto
 
 

  Marie-Arlette Carlotti, poročevalka. − (FR) Hvala vsem za to razpravo in da ste ostali tako dolgo. Hvala vam, gospod komisar. Rada bi povedala, da vas Parlament podpira glede uradne pomoči za razvoj. Berem vaše pripombe v medijih in vem, da je za nekatere bilo potrebnega veliko poguma.

Vendar bi se želela vrniti na dve točki. Prvič, motivacijski delež. Kot veste se v zvezi s tem instrumentom pojavlja veliko negotovosti. Proces odločanja ni dovolj jasen. Evropski parlament, skupna parlamentarna skupščina ali nacionalni parlamenti nimajo nadzora in informacij, in kot sem že povedala prej, pri profilih upravljanja obstajajo določena merila, ki povzročajo težavo. Ne bom se ponavljala, vendar menim, da je to negotovost mogoče odstraniti le z izključno zunanjim nadzorom izven Komisije, tj. da Evropski parlament, nacionalni parlamenti in skupna parlamentarna skupščina nadzirajo kako in pod katerimi pogoji se plačuje motivacijski delež. Prav tako menim, da bi nadzor moral izrecno tvoriti del izvajanja ERS.

Glede regionalnega povezovanja in sporazumov o gospodarskem partnerstvu menim, da mora financiranje sporazuma o gospodarskem partnerstvu dopolnjevati financiranje ERS. Slišala sem vaše pripombe glede tega. Vendar potrebujemo pojasnila glede delitve skladov, regionalnih programov združevanja, znotraj regij in znotraj držav AKP. Verjamemo vam, da ni nobenega novega pogojevanja, vendar potrebujemo to obliko zagotovila in natančnosti. Vsekakor se vem zahvaljujem, da ste tukaj ostali tako dolgo.

(Ploskanje.)

 
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov