Kazalo 
 Celotno besedilo 
Razprave
Sreda, 23. april 2008 - Strasbourg Edition JOIzdaja UL

Nezakonito priseljevanje, zunanje ukrepanje Evropske unije in Frontex (razprava)
MPphoto
 
 

  Cem Özdemir, v imenu skupine Verts/ALE. – (DE) Gospa predsednica, od ustanovitve evropske agencije za varnost na zunanjih mejah Frontex je izvajanje evropskih delovnih programov potekalo učinkovito in po načrtih. Kljub temu je moja skupina od sprejetja uredbe Frontex izredno zaskrbljena o tragičnih dogodkih na Sredozemlju, v katerih so ljudje umrli pri poskusu iskanja boljšega življenja.

Zato bi radi Svetu zastavili nekaj vprašanj. Eno od teh vprašanj je naslednje: ali je agencija Frontex v celoti vključila obveznosti na področju človekovih pravic v obstoječe regulativne določbe in prakse? Ali če se izrazimo bolj natančno in odkrito: ali lahko Svet in Komisija zagotovita, da države članice EU, ki prejemajo podporo Frontex, izpolnjujejo vse obveznosti v skladu z mednarodnim pravom in mednarodno konvencijo na področju varnosti in nadzora na zunanjih mejah?

Objavljeni statistični podatki Frontex vključujejo le število priseljencev, ki jim je bil preprečen vstop v Evropsko unijo. Ni statističnih podatkov o številu prosilcev za azil in ni pojasnjeno, kako so bile njihove prošnje obravnavane. Zanima nas, ali obstajajo statistični podatki o številu prijetih prosilcev za azil. Če obstajajo, zakaj ti podatki še niso bili objavljeni?

Če je prosilec za azil prijet, kakšno vlogo ima Frontex pri usklajevanju prošnje za azil? Kje se te prošnje obravnavajo? Kateri mehanizmi obstajajo za zagotovitev, da se prošnja prosilca za azil temeljito preuči, preden se ga napoti domov?

 
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov