Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Eljárás : 2007/2118(INI)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : A6-0225/2008

Előterjesztett szövegek :

A6-0225/2008

Viták :

PV 08/07/2008 - 4
CRE 08/07/2008 - 4

Szavazatok :

PV 08/07/2008 - 8.22
CRE 08/07/2008 - 8.22
A szavazatok indokolása
A szavazatok indokolása

Elfogadott szövegek :

P6_TA(2008)0336

Az ülések szó szerinti jegyzőkönyve
2008. július 8., Kedd - Strasbourg HL kiadás

8.22. A Balti-tengeren tervezett, Oroszországot és Németországot összekötő gázvezeték környezetre gyakorolt hatásai (A6-0225/2008, Marcin Libicki) (szavazás)
Jegyzőkönyv
  

- A 23. módosításról való szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 
 

  Dirk Sterckx (ALDE). – (NL) Elnök úr, valami gond van a kijelzővel. A szavazás eredménye gyanánt csak nulla jelenik meg, így nem látjuk, hányan szavaztak igennel és nemmel.

 
  
MPphoto
 
 

  Elnök. − Rendben van, köszönöm, Sterckx úr. Én nem látom a kijelzőt, mivel háttal ülök neki, remélem, megérti.

A Ház karbantartó szolgálata arról tájékoztatott, hogy valóban probléma van az elektronikus szavazatszámlálási eljárással, ezért azt kérném, hogy legyenek türelemmel néhány pillanat erejéig, amíg a probléma meg nem oldódik.

- Az 50. számú módosító indítványról tartott szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 
 

  Justas Vincas Paleckis (PSE). - Elnök úr, teljes mértékben megbízunk Önben, de nagyon hálás lennék, ha meg tudná mondani, hogy pontosan hányan szavaztak igennel, nemmel és hányan tartózkodtak.

 
  
MPphoto
 
 

  Elnök. − Mivel a nagy kijelző nem működik, most felolvasom a számokat, ha ez megfelel. Ez jobb megoldás lesz az Önök számára.

(A szavazást néhány percre félbeszakítják az eredményeket mutató kijelző javítása céljából)

 
  
MPphoto
 
 

  Graham Booth (IND/DEM). - Elnök úr, épp megpróbáltam jelezni Önnek, de nem látott meg. Amikor a 49. számú módosításról szóló szavazás eredményéről volt szó, 474 szavazat volt mellette, 181 ellene, és Ön azt mondta: „Elfogadtuk, amint mondtam”. Azonban Ön nem azt mondta korábban, hogy „elfogadtuk”, hanem azt, hogy „elutasítva”.

 
  
MPphoto
 
 

  Elnök. − Nem emlékszem. Ha Ön mondja, így van.

 
  
  

- Az 51. módosításról tartott szavazás után:

 
  
MPphoto
 
 

  Marcin Libicki, előadó. − (PL) Elnök úr, azt hiszem, bár nem szeretném, de egyet kell értenünk abban, hogy a kijelző nem működik. Botrányos, hogy az Európai Parlamentben nem láthatjuk az eredményeket. Ilyen körülmények között azt kérem, hogy amikor ellenőrzik az eredményeket, tájékoztassanak a pontos adatokról, hogy hányan szavaztak igennel, nemmel és hányan tartózkodtak. Ha ez nem jelenik meg a kijelzőkön, arra kérem, olvassa fel és munkatársai jegyezzék le.

 
  
MPphoto
 
 

  Werner Langen (PPE-DE). – (DE) Elnök úr, hadd mutassak rá, hogy a kijelzőrendszer megfelelően működik minden egyes képviselő helyén, és hogy e titokzatos nagy kijelzőket csupán egy éve vezettük be, a rendszer előtte jól működött, és hogy az elnökbe vetett bizalom előfeltétele a megfelelő lebonyolításnak.

(Taps)

 
  
  

- A 30. módosításról tartott szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 
 

  Christopher Beazley (PPE-DE). - Elnök úr, ez nagyon egyszerű. Egyszerűen részenkénti szavazást kérünk a pontosvesszőnél, vagyis a „nagyon fontos, hogy Oroszország jó szándékáról tegyen tanúbizonyságot az európai energiapolitikában való együttműködést illetően” szavak után. Itt részenkénti szavazást szeretnénk. Mi a Ház ezen oldalán úgy gondoljuk, hogy ez szükségtelen és hogy a módosító indítvány első felét félre lehet magyarázni, azonban szeretnénk támogatni a második felét, amely kihangsúlyozza annak fontosságát, hogy Oroszország ratifikálja az Energia Chartát.

 
  
  

(A Parlament elfogadja a javaslatot)

- A 37. módosításról tartott szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 
 

  Andres Tarand (PSE). - Elnök úr, a Q preambulumbekezdés az algapopulációról szól, melynek túlságos növekedése különös veszélyt jelenthet Finnország, Svédország és Németország számára. Feltételezem, hogy az algák nem tesznek különbséget Svédország, Lettország és más országok között, mivel a szél irányítja mozgásukat.

A szóbeli módosítás szövege tehát így hangzik: „mivel a Balti-tengerre jellemző sajátságos körülmények között végzett munkálatok végrehajtása az algapopuláció hirtelen növekedését fogja eredményezni, amely különös veszélyt jelenthet Finnország, Svédország, Németország és a Balti államok számára”. Itt vége van. Sajnálom, hogy Lengyelország kimaradt, de ennek technikai okai vannak.

 
  
  

(A Parlament elfogadja a szóbeli módosítást)

- A zárószavazást követően:

 
  
MPphoto
 
 

  Marcin Libicki, előadó. − (PL) Szeretnék mindazoknak köszönetet mondani, akik támogatták a jelentést. Remélem, hogy Dimas biztos úr, a Bizottság, a Tanács és az Európai Unió nagy és jó vezetői figyelembe veszik majd az Európai Parlament e véleményét. Világosan és átlátható módon juttattuk kifejezésre. Az energiaszolidaritás, a szélesebb politikai kérdéseket illető szolidaritás, valamint a környezetvédelem mind rendkívül fontos az Európai Parlament számára. E jelentés és a szavazás – melynek során 90% szavazott a jelentés mellett – világos üzenetet kell, hogy küldjön az Európai Unió hatóságainak, hogy ne hagyják figyelmen kívül az Európai Parlament véleményét és hogy bár hivatalosan nem kötelező erejű, ezt az állásfoglalást mégis akként kellene kezelni.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat