Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Απολογισμός των δέκα ετών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (συζήτηση)
MPphoto
 

  Manuel António dos Santos (PSE).(PT) Πρέπει να ξεκινήσω συγχαίροντας τους εισηγητές γι’ αυτή την εξαιρετική έκθεση. Μόνο οι λίγοι που ξεχνούν εντελώς ή οι πολλοί που στερούνται οποιασδήποτε κατανόησης θα μπορούσαν να θεωρούν ότι το ευρώ και η σχετική νομισματική πολιτική δεν υπήρξαν μια τεράστια επιτυχία για την ανθρωπότητα και μια μεγάλη επιτυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξετάσουμε τον τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της επικράτησης του ευρώ να κατανοήσουμε τη σημασία του. Επίσης δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικό το γεγονός ότι, σε μια κατάσταση κρίσης, κατά την οποία η ευρωπαϊκή οικονομία, χάρη στα μέσα της, αντιδρά πιο ευνοϊκά απ’ ότι άλλες περιφερειακές οικονομίες, εκείνοι που πριν από λίγο καιρό ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την κοινή νομισματική πολιτική και το ευρώ τώρα ζητούν γρήγορα να συνεργαστούν και ακόμη και να ενταχθούν στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το παν και δεν σημαίνει ότι εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιμετωπίσει τα ζητήματα της χρηματοπιστωτικής εξυγίανσης και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Έχω ήδη πει πολλές φορές σε αυτό το Σώμα ότι είμαι υπέρ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά ότι νομίζω ότι αυτό το Σύμφωνο δεν ήταν πάντα φίλος της πραγματικής οικονομίας. Ούτε αυτό το Σύμφωνο ούτε η νομισματική πολιτική δεν ήταν αληθινοί φίλοι της πραγματικής οικονομίας. Η πραγματική οικονομία συχνά υπέστη τεράστια προβλήματα λόγω της υπερβολικά συμβατικής εφαρμογής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ποτέ δεν συνάντησα έναν οικονομολόγο ούτε διάβασα ένα εγχειρίδιο οικονομίας που να μου πουν ότι το δύο, το τρία και το εξήντα, οι μαγικοί αριθμοί του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (πληθωρισμός, έλλειμμα και δημόσιο χρέος), έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Ποτέ δεν έχω συναντήσει κανέναν και κυρίως ποτέ δεν έχω συναντήσει έναν οικονομολόγο ή θεωρητικό της οικονομίας που να έχει πει οποτεδήποτε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί πεισματικά αυτό το είδος διάρθρωσης. Μια ιδέα που υποστηρίζεται έντονα από την Επιτροπή και από τους πιο συντηρητικούς τομείς της Ευρώπης είναι ότι πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένους ή μηδενικούς προϋπολογισμούς. Αυτή είναι μια απολύτως παράλογη ιδέα. Σε κάθε επίπεδο ανάπτυξης, ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός σημαίνει την πλήρη εξάλειψη του χρέους στο μέλλον. Αυτό δεν είναι δίκαιο σε κοινωνικούς όρους, δεν είναι δίκαιο σε διαγενεακούς όρους και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και την πραγματική οικονομία.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου