Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Αιτιολογήσεις ψήφου
MPphoto
 
 

Κείμενο που κατατέθηκε : A6-0391/2008

  John Attard-Montalto (PSE), γραπτώς. − Πάρα πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά καταναλώνονται στην ΕΕ σε σχέση με τις συστάσεις του ΠΟΥ για ελάχιστη κατανάλωση 400 γραμμαρίων ανά ημέρα. Υπάρχει μια επιδημία παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Μάλτα.

Μια υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο μεγάλου αριθμού ασθενειών και αποτρέπει το υπερβολικό βάρος.

Το 2007, η οργάνωση της αγοράς στον τοµέα των οπωροκηπευτικών υποβλήθηκε σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση προς μεγαλύτερο προσανατολισμό αγοράς. Τα οπωροκηπευτικά είναι τώρα πλήρως ενσωματωμένα στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης.

Το υπερβολικό βάρος συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, υψηλής πίεσης του αίματος και εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Μια καθημερινή κατανάλωση 600 γραμμαρίων για τα άτομα ηλικίας 11 + πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Η Επιτροπή προτείνει την κατανομή 90 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυτό αντιστοιχεί στο ένα φρούτο εβδομαδιαίως για 30 εβδομάδες ετησίως και καλύπτει τα παιδιά ηλικίας 6-10 ετών.

Για να επιτευχθούν όλα τα θετικά αποτελέσματα της εισαγωγής ενός σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, πρέπει να υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση. Ένα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία πρέπει να αποτελείται από μια μερίδα φρούτων ανά μαθητή ανά ημέρα και να μην στοχεύει μόνο στους μαθητές ηλικίας 6-10.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου