Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Kazalo 
 Celotno besedilo 
Razprave
Sreda, 3. december 2008 - Bruselj Edition JOIzdaja UL

Položaj žensk na Balkanu (kratka predstavitev)
MPphoto
 
 

  Lívia Járóka (PPE-DE), v pisni obliki. – Problem diskriminacije, s katerim se soočajo romske skupnosti, ostaja nerešen po celi Evropi. V starih in novih državah članicah, pa tudi v državah kandidatkah, so integracijske politike običajno šibke, občasne in se izvajajo od primera do primera. Romke se po celem Balkanu soočajo z diskriminacijo, ne le zaradi svojega spola, ampak tudi zaradi etnične skupine, ki ji pripadajo. Zaradi njihove marginalizacije v družbi se Romke soočajo z diskriminacijo, ki vpliva na njihov dostop do zdravstvenega varstva, dobre izobrazbe, stanovanj in zaposlitev.

Zelo pomembno je, da države kandidatke in potencialne kandidatke na Balkanu jamčijo odpravo vseh oblik diskriminacije in predsodkov proti Romkam in uvedejo učinkovito in praktično protidiskriminacijsko strategijo, ki naj se izvaja na vseh ravneh (nacionalni in lokalni).

Očitno je, da proces širitve Evropske unije lahko z uporabo kopenhagenskih meril pomembno spremeni položaj Romov na Balkanu. Zato je ključnega pomena, da Evropska komisija sprejme učinkovit sistem spremljanja, namenjenega merjenju resničnih prizadevanj glede pravic manjšin in žensk na Balkanu, kar bo pokazalo popolno skladnost z političnimi merili za pristop.

 
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov