Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2007/0295(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή των εγγράφων :

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0329/2008

Συζήτηση :

PV 15/12/2008 - 18
CRE 15/12/2008 - 18

Ψηφοφορία :

PV 16/12/2008 - 3.21
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2008)0604

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

4. Αιτιολογήσεις ψήφου
Βίντεο των παρεμβάσεων
Συνοπτικά πρακτικά
  

Προφορικές αιτιολογήσεις ψήφου

 
  
  

– Έκθεση: Philip Bushill-Matthews (A6-0454/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Hubert Pirker (PPE-DE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, η ευρωπαϊκή επιτροπή επιχείρησης υφίσταται εδώ και 14 χρόνια και είναι πια καιρός να τροποποιηθεί. Υπερψήφισα την έκθεση, διότι θα επιτρέψει επιτέλους να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή επιτροπή επιχείρησης στις νέες συνθήκες. Έχουμε αφθονία των αποκαλούμενων ευρωπαϊκών εταιρειών, δηλαδή εκείνων που λειτουργούν διασυνοριακά. Ήταν λοιπόν απαραίτητο να προσαρμοστούν οι αρμοδιότητες της ευρωπαϊκής επιτροπής επιχείρησης για να ανταποκριθεί σε αυτές τις νέες απαιτήσεις. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή την έκθεση, μόνο και μόνο διότι εγγυάται ότι, σε όλες τις εταιρείες όπου υπάρχει διασυνοριακή απασχόληση και όπου πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διασυνοριακές ανησυχίες των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι πράγματι εκπροσωπούνται στις ευρωπαϊκές επιτροπές επιχείρησης.

 
  
  

– Έκθεση: Giuseppe Gargani (A6-0483/2008)

 
  
MPphoto
 

  Daniel Hannan (NI). - Κύριε Πρόεδρε, σε περιπτώσεις όπως αυτή, μερικές φορές αξίζει να επιστρέφουμε στις πρώτες αρχές και να διερωτώμαστε γιατί να χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή νομοθεσία σε αυτό τον τομέα. Αν εσείς θέλετε να μου πουλήσετε κάτι και εγώ θέλω να το αγοράσω από εσάς και τόσο ο πελάτης όσο και ο λιανοπωλητής είναι ικανοποιημένοι με τις μονάδες μέτρησης, βεβαίως δεν εναπόκειται σε οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση, πόσο μάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπουν ανάμεσά τους και να κηρύξουν παράνομη τη συναλλαγή τους. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα δυσνόητο ή ακαδημαϊκό σημείο, αλλά στην πατρίδα μου έχουν γίνει προσφυγές στη δικαιοσύνη που ήταν φοβερά χρονοβόρες και έχουν προκαλέσει τεράστια θλίψη σε ανθρώπους, διότι συναλλάσσονταν με τους πελάτες τους σε μονάδες με τις οποίες αυτοί οι πελάτες είναι εξοικειωμένοι. Αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα του πώς η εξουσία έχει μετατοπιστεί από τα εθνικά κράτη προς εκείνους τους οποίους δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Θα ήθελα απλώς να επαναλάβω την έκκλησή μας για δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας: Pactio Olisipiensis censenda est!

 
  
MPphoto
 
 

  Martine Roure (PSE). (FR) Κύριε Πρόεδρε, είναι πράγματι μια ιστορική ημέρα για το Κοινοβούλιό μας. Έχουμε δουλέψει σκληρά για να φτάσουμε εδώ. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτός ο φάκελος φτιάχνεται εδώ και 15 χρόνια.

Γνωρίζετε καλά την ιστορία ο ίδιος, αφού ήσαστε πρόεδρος μιας ομάδας εργασίας που, πολύ σωστά, έκρινε ότι το καθεστώς των βοηθών ήταν ένα σημαντικό θέμα. Για μας, είναι η κατάληξη μιας μεγάλης δουλειάς. Όπως είπατε, οι άλλοι πρόεδροι πριν από τον κ. Pöttering συνέβαλαν όλοι πολύ σε αυτό το αποτέλεσμα: μόλις τώρα ευχαρίστησα την κ. Fontaine, όταν τη συνάντησα στις σκάλες.

Πρέπει όμως να πω επίσης ότι θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα εργασίας στην οποία εσείς ο ίδιος συμμετείχατε. Αυτή η ομάδα εργασίας περιελάμβανε τον κ. Friedrich, την κ. Lulling, τον κ. Nicholson, την κ. De Vits και την κ. Wallis – ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κανέναν – και πρέπει να πω ότι υπήρξε μεγάλη αλληλεγγύη στο πλαίσιο αυτής της ομάδας εργασίας, γι’ αυτό πετύχαμε. Θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, η οποία μπόρεσε να πάρει τη σκυτάλη, να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να εργαστεί γρήγορα: σας ευχαριστώ πολύ.

 
  
  

– Έκθεση: Simon Busuttil (A6-0446/2008)

 
  
MPphoto
 

  Christopher Heaton-Harris (PPE-DE). - Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να συγχαρώ τον εισηγητή γι’ αυτή την έκθεση. Υπερψήφισα τις συστάσεις του, διότι είχα κυριολεκτικά εκατοντάδες ψηφοφόρους από όλα τα East Midlands, από το Nottingham μέχρι το Daventry, από το Glossop μέχρι το Lincoln, που έχουν πιαστεί από έναν από τους καταλόγους που προσπαθεί να ξεφορτωθεί: τον European City Guide. Η εν λόγω εταιρεία ουσιαστικά εξαπατεί τους ανθρώπους στέλνοντας τιμολόγια και απειλώντας με προσφυγές στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που δεν πληρώσουν για διαφημίσεις που απλά ποτέ δεν εμφανίζονται στο προϊόν που προσποιούνται ότι πωλούν.

Ο European City Guide υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες αιτίες των καταγγελιών που έχω λάβει στα 10 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτό το Σώμα. Πράγματι, οι πρώτες καταγγελίες ήρθαν στην πρώτη παρτίδα επιστολών μετά την εκλογή μου και το πιο πρόσφατο εύρημα στα εισερχόμενά μου ήταν σήμερα το πρωί. Γι’ αυτό είμαι πολύ ευχαριστημένος που μπόρεσα να υποστηρίξω σε αυτό το Σώμα κάτι για αλλαγή.

 
  
MPphoto
 

  Syed Kamall (PPE-DE). - Κύριε Πρόεδρε, όπως και ο προηγούμενος ομιλητής, θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω τον εισηγητή για την έκθεσή του σε αυτό το θέμα, διότι είναι σαφώς πολύ σημαντικό. Ορισμένοι από εμάς έχουμε λάβει επιστολές από ψηφοφόρους μας που ρωτούν για τη συγκεκριμένη απάτη. Μερικοί πολύ ανήσυχοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, μου έχουν γράψει στην εκλογική μου περιφέρεια του Λονδίνου, λέγοντας μου ότι ανησυχούν ιδιαίτερα που πρέπει να πληρώσουν αυτό το χρηματικό ποσό και ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που η ΕΕ κάνει καλά. Ξέρω ότι είμαι επικριτικός για την περαιτέρω πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση, αλλά χαίρομαι επίσης όταν επισημαίνω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί καλά. Μερικές φορές πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε καλά και να προσπαθούμε να ξεχνάμε μερικά από τα πράγματα που δεν κάνουμε και τόσο καλά, όπως η νοοτροπία «για όλα τα μεγέθη».

Αυτή είναι μία από τις πρώτες ευρωαπάτες, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα η πρώτη ευρωαπάτη. Αν θέλετε να αναζητήσετε άλλες ευρωαπάτες, μπορείτε να κοιτάξετε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Μας λένε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι εντελώς διαφορετική από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, και το να αρνηθούμε στο λαό της Βρετανίας το δικαίωμα ψήφου είναι πραγματικά απάτη και άρνηση της δημοκρατίας.

 
  
MPphoto
 

  Marcin Libicki (UEN). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, μπορώ να πω ότι η επιτροπή χάρηκε πολύ, όταν έγινε δεκτή η πρότασή μας να συντάξουμε έκθεση για τις αθέμιτες πρακτικές εταιρειών διαφήμισης, όπως ο City Guide, αφού λάβαμε πληροφορίες για τέτοιες πρακτικές. Η έκθεση προετοιμάστηκε από τον κ. Busuttil, και θα ήθελα να τον συγχαρώ γι’ αυτή την επιτυχία. Ολόκληρη η Επιτροπή Αναφορών και η γραμματεία της εργάστηκαν πάνω στην έκθεση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν, πρώτα απ’ όλα τον κ. Busuttil, αλλά και όλους τους βουλευτές που υποστήριξαν αυτό το ψήφισμα. Πράγματι, το ψήφισμα έλαβε σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη στο Σώμα.

 
  
MPphoto
 

  Ewa Tomaszewska (UEN). (PL) Κύριε Πρόεδρε, αυτός δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ζητούνται πληρωμές για υπηρεσίες που δεν παρέχονται. Γι’ αυτό υποστηρίζω ένθερμα αυτή την έκθεση και την υπερψήφισα. Θα ήθελα επίσης να δηλώσω ότι δεν μπόρεσα να ψηφίσω για τις πρώτες εκθέσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία σήμερα. Ο αποκλεισμός μπροστά από το Κοινοβούλιο εμπόδισε εμένα και πολλούς άλλους βουλευτές να φθάσουμε στην αίθουσα. Διαμαρτύρομαι γι’ αυτή την κατάσταση.

 
  
MPphoto
 

  Mairead McGuinness (PPE-DE). - Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι τόσο πολύ που η έκθεση για το City Guide και τους καταλόγους επιχειρήσεων έχει λάβει τεράστια υποστήριξη και συγχαίρω τον εισηγητή για την εργασία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που ξεκίνησε από χαμηλά και στο οποίο ανταποκρίθηκε το Κοινοβούλιο. Αφορά άτομα, σωματεία, σχολεία και επιχειρήσεις που χρεώνονται υπερβολικά από εταιρείες που ευδοκιμούν λόγω έλλειψης συντονισμού.

Ελπίζω ότι η σημερινή ψηφοφορία θα δώσει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν υπογράφουν και ότι το Κοινοβούλιο ακούει τις ανησυχίες τους και ότι θα ζητήσουμε να αναληφθεί δράση στα κράτη μέλη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να σταματά την πρακτική της απόσπασης χρημάτων από επιχειρήσεις με απατηλά μέσα.

Είναι μια πολύ καλή ημέρα για το Simon Busuttil, τον εισηγητή και μια πολύ καλή ημέρα και για την Επιτροπή Αναφορών, η οποία έχει προωθήσει αυτό το ζήτημα σε κάθε βήμα. Ανυπομονώ να δώσω αναφορά στους ψηφοφόρους μου – στους εκατοντάδες από αυτούς που έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου γι’ αυτό το θέμα – και να δώσω αναφορά για πραγματική πρόοδο εδώ.

 
  
MPphoto
 
 

  Tadeusz Zwiefka (PPE-DE). (PL) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια γενική παρατήρηση. Ούτε εγώ δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στις πρώτες ψηφοφορίες σήμερα, λόγω του αποκλεισμού της πρόσβασης στο Κοινοβούλιο. Κατά τη γνώμη μου, είναι εντελώς απαράδεκτο ένας Γάλλος αστυνομικός να εμποδίζει να φθάσει στο Σώμα ένα όχημα που φέρει σήμανση ως κοινοβουλευτικό. Αυτό συμβαίνει μόνο στο Στρασβούργο. Αν αυτό πρόκειται να επαναληφθεί, θα συνταχθώ με εκείνους που αντιτίθενται στο να είναι η έδρα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στο κάτω κάτω, καταστάσεις όπως αυτή που περιέγραψα δεν εμφανίζονται στις Βρυξέλλες.

 
  
  

– Έκθεση: Gérard Deprez (A6-0499/2008)

 
  
MPphoto
 

  Christopher Heaton-Harris (PPE-DE). - Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο για να δώσω μια αιτιολόγηση ψήφου για την προστασία του ευρώ. Αναμένεται να συμβεί αυτό;

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Δεδομένου ότι δεν υπήρξε συζήτηση, ο Κανονισμός ορίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν προφορικές αιτιολογήσεις. Άρα έχετε δύο επιλογές: είτε μπορείτε να υποβάλετε τη δήλωσή σας γραπτώς, είτε, αφού έχουμε λίγο χρόνο, μπορείτε να την κάνετε προφορικά και θα μεταγραφεί γραπτώς.

Τότε κάντε τη προφορικά.

 
  
MPphoto
 
 

  Christopher Heaton-Harris (PPE-DE). - Κύριε Πρόεδρε, είστε πολύ ευγενικός, και ελπίζω να μην το μετανιώσετε μια μέρα!

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί απείχαν από την ψηφοφορία σχετικά με το περίφημο ευρώ. Το κάνουμε διότι πιστεύουμε ότι είναι έντιμη θέση για εκείνους που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νόμισμα να αφήνουν να λαμβάνουν τις αποφάσεις σχετικά με το εν λόγω νόμισμα οι χώρες που βρίσκονται σε αυτό. Εντούτοις, κατά τους περασμένους μήνες γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι μερικά αρκετά υψηλόβαθμα μέλη αυτού του Σώματος επιλέγουν να μην ενεργούν με αξιοπρεπή ή γεμάτο σεβασμό τρόπο. Πρόσφατες πράξεις από μερικούς από τους ηγέτες ομάδων μας όταν επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας δεν έδειξαν το σεβασμό που έπρεπε να είχαν δείξει στον πρόεδρο μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας.

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, πολλοί βουλευτές που είναι εδώ παρόντες θα παραπονεθούν ότι αισθάνονται ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ή δεν τους δίνεται ο σεβασμός που τους αξίζει από τους ψηφοφόρους τους. Ίσως θα πρέπει να προβληματιστούν σχετικά με το θέμα ότι μπορείς να κερδίσεις το σεβασμό μόνο αν επιλέξεις επίσης να τον δείχνεις, ειδικά σ’ εκείνους που έχουν μια άποψη αρχών με την οποία διαφωνείς. Φαίνεται ότι ποτέ δεν πεθαίνουν οι παλιοί επαναστάτες: απλά ξεχνούν για ποιο πράγμα μάχονταν!

 
  
  

– Έκθεση: Giuseppe Gargani (A6-0483/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Ingeborg Gräßle (PPE-DE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, καταψήφισα την έκθεση Gargani, διότι πιστεύω ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας, και σε κανονισμό του Συμβουλίου, όπου έχουμε μόνο δικαίωμα ακρόασης, είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην ελευθερία των βουλευτών. Θα ήθελα να επισημάνω, και δεν θέλω με κανένα τρόπο να μειώσω το έργο της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, ότι υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα και προβλήματα όσον αφορά τα αποτελέσματα αυτού του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τους βοηθούς μας.

Ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών, ανέκαθεν ήμουν της γνώμης ότι κάτι έπρεπε να γίνει επειγόντως για το ζήτημα του καθεστώτος των βοηθών. Πάντα ανήκα σε εκείνους που πλήρωναν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των υπαλλήλων τους και τους απασχολούσαν κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Εκείνοι οι συνάδελφοι βουλευτές που δεν το έχουν πράξει μας έχουν, κατά κάποιο τρόπο, επιβάλει αυτό τον κανονισμό του Συμβουλίου. Θα ήταν καλύτερα αν η διοίκηση του Κοινοβουλίου είχε αντιδράσει νωρίτερα και είχε βοηθήσει να εφαρμοστεί το σημερινό μοντέλο. Αυτό το μοντέλο δεν καθόλου άσχημο και θέλουμε να το διατηρήσουμε ούτως ή άλλως για τους τοπικούς βοηθούς. Αυτό θα ήταν καλύτερη λύση για την ελευθερία όλων.

 
  
  

– Έκθεση: Simon Busuttil (A6-0446/2008)

 
  
MPphoto
 

  Richard Corbett (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, θέλω απλώς να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που συγχαίρουν τον κ. Busuttil για τις εκθέσεις του και εκφράζω τη λύπη μου για τα καμώματα των διαφόρων οδηγών καταλόγων.

Ένα ζήτημα που συχνά παραμένει άγνωστο είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εν λόγω οδηγοί παρακολουθούν τις απαιτήσεις τους για πληρωμές με επιθετικό τρόπο. Θύματα του European City Guide και άλλων οδηγών έχουν δημιουργήσει έναν ιστότοπο που ονομάζεται «Stop the European City Guide», για να βοηθήσουν τη διάδοση της ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους από αυτές τις απάτες και για να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, τα αθλητικά σωματεία, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα κ.λπ. που είναι θύματα να αντισταθούν και να μην εξαπατηθούν από αυτούς. Εντούτοις, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω οδηγών τούς έχουν εκφοβίσει και έχουν προσπαθήσει να αποσύρουν τον εν λόγω ιστότοπο από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου που του δίνει αυτήν τη διευκόλυνση. Ως αποτέλεσμα αυτού, εγώ τώρα φιλοξενώ τον εν λόγω ιστότοπο στο δικό μου ιστότοπο, διότι προφανώς δεν τολμούν να επιτεθούν σε ένα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλά θα ήθελα να παροτρύνω όσους είναι θύματα ή δυνητικά θύματα αυτής της απάτης να κάνουν χρήση του εν λόγω οργανισμού, για να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους και να συνεργαστούν μαζί μας, για να καλύψουμε τα νομοθετικά κενά, πράγμα που θα δώσει επιτέλους ένα τέλος σε όλες αυτές τις απάτες.

 
  
  

Γραπτές αιτιολογήσεις ψήφου

 
  
  

– Σύσταση: Jacek Saryusz-Wolski (A6-0458/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (PSE), γραπτώς. − (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, υπερψηφίζω αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί μέρος της σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και του Μαγκρέμπ.

Θα ήθελα εντούτοις να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να τονίσω την επανειλημμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Μαρόκο και την παράλειψη να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του σε σχέση με το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Αυτό που χρειάζεται είναι, απλά, η τήρηση των διατάξεων των διαφόρων ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το θέμα. Πρέπει να επιβεβαιωθεί το δικαίωμα του λαού της Δυτικής Σαχάρας στο σύνολό του να εκφράσει τη γνώμη του όσον αφορά την αυτοδιάθεση. Είναι η τελευταία περίπτωση αποικιοκρατίας στην Αφρική και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

 
  
MPphoto
 
 

  David Casa (PPE-DE), γραπτώς. (MT) Συμφωνώ πλήρως με τη σημασία που πρέπει να αποδώσουμε στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτόνων της, ιδίως στη Μεσόγειο. Το Βασίλειο του Μαρόκου πάντα τόνιζε την ανάγκη να προωθηθούν στενότεροι δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έπρεπε να είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ενισχύεται.

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. – (RO) Υπερψήφισα το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη πρωτοκόλλου της ευρωμεσογειακής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Βασιλείου του Μαρόκου, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με στόχο την ανάπτυξη των θεσμικών και των εμπορικών σχέσεων με το Μαρόκο.

 
  
MPphoto
 
 

  Lena Ek (ALDE), γραπτώς. – (SV) Αν δεν υπήρχαν οι ενέργειες του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα θα είχα υπερψηφίσει αυτό το ψήφισμα. Δεν έχω τίποτα εναντίον της σύνδεσης και ανταλλαγής μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου. Για να λάβει όμως την υποστήριξή μου, το Μαρόκο πρέπει πρώτα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσει να καταπιέζει το λαό της Δυτικής Σαχάρας.

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE), γραπτώς. Απείχα από το πρωτόκολλο της ευρωμεσογειακής συμφωνίας μεταξύ της ΕΚ και του Μαρόκου. Ο λόγος που το έπραξα δεν είχε τίποτα να κάνει με τις τεχνικές λεπτομέρειες της έκθεσης του κ. Saryusz-Wolski, αλλά ήταν μάλλον πολιτικός. Η κατοχή της Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας στη Δυτική Σαχάρα από το Μαρόκο, ο πόλεμος που διεξάγει κατά των αγωνιστών της αντίστασης που προσπαθούν να απελευθερώσουν τη χώρα τους και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του άμαχου πληθυσμού καθιστούν αναγκαίο να γίνει τουλάχιστον κάποια μικρή χειρονομία διαμαρτυρίας. Μακάρι να ήταν μεγαλύτερη.

 
  
MPphoto
 
 

  Luca Romagnoli (NI), γραπτώς. – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, υποστηρίζω τη σύσταση του κ. Saryusz-Wolski για το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη πρωτοκόλλου της ευρωμεσογειακής συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών και του Βασιλείου του Μαρόκου. Θα υποστήριζα ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του στη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας, μετά την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην επικράτεια της Ένωσης, η οποία απαιτεί τροποποίηση της συμφωνίας. Αυτό θα επιτρέψει στο Μαρόκο να προχωρήσει πιο γρήγορα στην άρση των δασμών σε ορισμένα από τα προϊόντα που εισάγει η χώρα.

 
  
  

– Σύσταση: Jacek Saryusz-Wolski (A6-0496/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (PSE), γραπτώς. − (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, υπερψηφίζω αυτή την έκθεση του κ. Saryusz-Wolski, η οποία προβλέπει τη βελτίωση της συνεργασίας με την Αλβανία.

Γεωγραφικά η επικράτεια της Αλβανίας ανήκει στην Ευρώπη και είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε αυτό το έθνος, το οποίο έχει αντιμετωπίσει τέτοιες τεράστιες δυσκολίες, να προσεγγίσει σταδιακά τα κοινοτικά θεσμικά όργανα. Αυτή είναι η προσέγγιση που ακολουθήθηκε στην έκθεση. Τους τελευταίους μήνες έχω συναντήσει στα Τίρανα φοιτητές: μπορώ να νοιώσω ότι μεταξύ των νεότερων γενεών στην Αλβανία αυξάνεται η μεγάλη επιθυμία να ενταχθούν στην Ευρώπη, οι οποίες κατανοούν την ανάγκη να ξεφύγουν από την ιστορική απομόνωση από την οποία πάντα υπέφερε η χώρα και την ευκαιρία να μοιραστούν ένα κοινό ταξίδι με τους 27 Ευρωπαίους εταίρους. Εργαζόμαστε για να επιτύχουμε αυτό το στόχο.

 
  
MPphoto
 
 

  David Casa (PPE-DE), γραπτώς. (MT) Πιστεύω ότι είναι άκρως σημαντικό να προσφέρουμε σε χώρες όπως η Αλβανία την απαραίτητη ενθάρρυνση για να τους βοηθήσουμε στις προετοιμασίες τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καθιέρωση της συμφωνίας σύνδεσης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 
  
  

– Σύσταση: Jacek Saryusz-Wolski (A6-0490/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  David Casa (PPE-DE), γραπτώς. (MT) Αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι η Κροατία είναι υποψήφια χώρα για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι η συμφωνία σύνδεσης είναι ένα σημαντικό βήμα που συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της εν λόγω χώρας και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. – (RO) Υπερψήφισα την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη σύναψη του πρωτοκόλλου της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Κροατίας, αφετέρου, ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την ανάπτυξη των θεσμικών και εμπορικών σχέσεων με την Κροατία.

 
  
  

– Έκθεση: Gabriele Albertini (A6-0471/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Šarūnas Birutis (ALDE), γραπτώς. (LT) Η αγορά αεροπορικών μεταφορών της Ινδίας είναι ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο. Το άνοιγμα της αγοράς και οι προσπάθειες προσέλκυσης ιδιωτικών και ξένων κεφαλαίων στην αγορά αεροπορικών μεταφορών της Ινδίας θεωρούνται ως τμήμα των απαραίτητων μέτρων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του εν λόγω τομέα με σκοπό την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης και την ανταπόκριση στις προσδοκίες των καταναλωτών. Ενώ ο τομέας αεροπορικών μεταφορών της Ινδίας διέπεται εδώ και πολύ καιρό από μία περιοριστική προσέγγιση με περιορισμένη πρόσβαση και ισχυρό κρατικό έλεγχο, η Ινδία τα τελευταία χρόνια έκανε αποφασιστικά βήματα προς μία πιο ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά αεροπορικών μεταφορών.

Λόγω του τεράστιου ρυθμού ανάπτυξης και του βαθμιαίου ανοίγματος της αγοράς, η Ινδία προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ισχυρό δυναμικό απασχόλησης για αύξηση επίσης και στις αερογραμμές, τους κατασκευαστές αεροσκαφών και τους παρόχους υπηρεσιών της Ευρώπης.

Ενώ οι φιλοδοξίες πρέπει να παραμείνουν υψηλές, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί ένας πλήρως ανοικτός χώρος αερομεταφορών με την Ινδία και ίσως θα ήταν καλύτερο να αναπτυχθεί σταδιακά ώστε να μπορέσει να υπάρξει ομαλή μετάβαση και ολοκλήρωση της αγοράς με ίσους όρους πρόσβασης επί τη βάσει βαθμιαίας εφαρμογής νέων διατάξεων. Κατά συνέπεια συμφωνώ με τη σύναψη οριζόντιας συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας και της Ινδίας.

 
  
MPphoto
 
 

  David Casa (PPE-DE), γραπτώς. (MT) Αυτή η έκθεση ρίχνει φως σε ορισμένες πτυχές που προηγουμένως ήταν ασαφείς και θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε παρερμηνείες. Οι νέες διατάξεις εγγυώνται μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία και εξασφαλίζουν ότι τόσο ο όγκος μεταφορών όσο και η ισορροπία δεν διαταράσσονται. Ενώ παλαιότερα υπήρχαν παραβάσεις των κανόνων ανταγωνισμού, αυτή η ξεχωριστή διμερής συμφωνία έχει τώρα ενσωματώσει ορισμένες ειδικές διατάξεις που θα συστηματοποιήσουν το σύστημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Υπερψήφισα αυτή την έκθεση διότι:

- Το άρθρο 2 της συμφωνίας αντικαθιστά τις ρήτρες περί εθνικότητας που συνήθως περιέχονται στις σχετικές διμερείς συμφωνίες από μια ρήτρα που αποκλείει τη διάκριση μεταξύ κοινοτικών αερομεταφορέων, επιτρέποντας σε όλους τους κοινοτικούς αερομεταφορείς να επωφελούνται του δικαιώματος εγκατάστασης.

- Το άρθρο 4 εναρμονίζει με το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού τις διατάξεις των διμερών συμφωνιών οι οποίες είναι αντίθετες με τους κανόνες ανταγωνισμού (π.χ. υποχρεωτικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ αεροπορικών εταιρειών).

Κατά τη διαπραγμάτευση της οριζόντιας συμφωνίας με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ινδίας, τονίστηκε ότι η συμφωνία δεν θίγει τον όγκο ή την ισορροπία των δικαιωμάτων μεταφοράς. Προς το σκοπό αυτό, ορίσθηκε το περιεχόμενο επιστολής που θα στείλουν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της στην Ινδία.

 
  
MPphoto
 
 

  Bogusław Liberadzki (PSE), γραπτώς. (PL) Ο κ. Albertini ορθώς πιστεύει ότι θα ήταν σκόπιμο να τροποποιηθεί η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ της Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Ινδίας. Συμμερίζομαι την άποψή του ότι μια ευρύτερη συμφωνία θα έπρεπε να ρυθμίζει ζητήματα όπως η νομοθετική συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας εδάφους και της ασφάλειας των πτήσεων, της διαχείρισης της διαδρομής, της παρακολούθησης της πτήσης, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της έρευνας. Μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να καλύπτει επίσης ζητήματα που αφορούν την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και τη βιομηχανική συνεργασία.

Πιστεύω επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να αναφερθώ στη συμφωνία μεταξύ της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χρήσιμο παράδειγμα για μας. Υποστηρίζω την πρόταση να είναι η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού η πρώτη που θα εκδώσει θετική γνώμη σχετικά με τη σύναψη οριζόντιας συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Ινδίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Luca Romagnoli (NI), γραπτώς. − (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, υπερψήφισα την έκθεση του κ. Albertini σχετικά με τη συμφωνία ΕΚ/Ινδίας για ορισμένες πτυχές των αεροπορικών μεταφορών. Συμφωνώ με την άποψη του εισηγητή ότι η θετική εμπειρία από τη διμερή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας το 2005 και η επακόλουθη κατάργηση των περιορισμών στη χωρητικότητα, τα τιμολόγια και τους ποσοτικούς ελέγχους για την είσοδο στην αγορά, θα έπρεπε να ληφθεί ως παράδειγμα από την ΕΕ, αφού μια παρόμοια συμφωνία θα ήταν επωφελής όχι μόνο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αερομεταφορών, αλλά και για τους χρήστες των αεροπορικών υπηρεσιών. Εντούτοις είναι σκόπιμο να τονιστεί το γεγονός ότι προς το παρόν αυτή η συμφωνία θα έπρεπε να αποτελέσει αφετηρία και ότι, για την πλήρη απελευθέρωση του τομέα των αεροπορικών μεταφορών με την Ινδία, θα πρέπει να περιμένουμε την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται αυτή τη στιγμή. Αυτό γίνεται για να μην διατρέξουμε τον κίνδυνο, όπως συμβαίνει συχνά, η οικονομική συνεργασία να προχωρήσει γρηγορότερα απ’ ό, τι η κοινωνική ανάπτυξη.

 
  
  

– Έκθεση: Gérard Deprez (A6-0499/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  David Casa (PPE-DE), γραπτώς. (MT) Συμφωνώ με τον εισηγητή σχετικά με τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στο ζήτημα της ασφάλειας και του αγώνα κατά των παραχαρακτών. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να διεξάγουμε καθημερινά, διότι τα παραχαραγμένα χρήματα που κυκλοφορούν έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στις χώρες της ευρωζώνης. Δυστυχώς, εκείνοι οι εγκληματίες που ασχολούνται με αυτή την παράνομη καθημερινή δραστηριότητα διαρκώς αναβαθμίζουν την τεχνολογία τους και επινοούν νέες συσκευές. Άρα έχει πρωταρχική σημασία να προσφέρουμε όλη τη βοήθειά μας και να κάνουμε χρήση των διαθέσιμων πόρων, για να παρέχουμε τόσο στις κοινές ευρωπαϊκές αρχές όσο και σε κάθε μεμονωμένη χώρα τα απαραίτητα εργαλεία για να συνεχίσουν να δίνουν αυτήν τη μάχη.

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Υπερψήφισα το σχέδιο κανονισμού του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1338/2001 σχετικά με τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία διότι είναι μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πρόταση για την καταπολέμηση της παραχάραξης του ευρώ.

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE), γραπτώς. Χαιρετίζω και τις δύο αυτές εκθέσεις, την πρώτη για τα «αναγκαία μέτρα για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία» και «την επέκταση των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία». Όπως έχω πει σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις, η απόφαση να εκδοθούν τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ και των 200 ευρώ, τα οποία είναι πέντε φορές μεγαλύτερα από το μεγαλύτερο τραπεζογραμμάτιο δολαρίου ή γεν σε γενική κυκλοφορία, καθιστά το ευρώ δυνητικά το νόμισμα επιλογής τόσο για το ξέπλυμα χρημάτων όσο και για την παραχάραξη. Εδώ τουλάχιστον αναλαμβάνουμε δράση για την αντιμετώπιση της δεύτερης, έστω και αν απαιτούνται περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση του πρώτου.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Η πρόθεση της έκθεσης είναι η τροποποίηση ενός προηγούμενου κανονισμού, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1338/2001 σχετικά με τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία και την αύξηση των εξουσιών για να διευκολυνθεί και να επιτραπεί η μεταφορά μεταξύ των κρατών μελών παραχαραγμένων χρημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή του σχετικού εξοπλισμού ελέγχου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η εν λόγω μεταφορά απαγορεύεται.

Η Λίστα Ιουνίου συμφωνεί ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατευτεί το ευρώ από την παραχάραξη. Εντούτοις πιστεύουμε ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις χώρες που έχουν το ευρώ ως νόμισμά τους. Η Σουηδία και άλλα κράτη μέλη εκτός της ευρωζώνης δεν θα έπρεπε να εμπλακούν στο χειρισμό του θέματος από τις χώρες της ευρωζώνης. Άρα έχουμε επιλέξει να απέχουμε από την ψηφοφορία επί της έκθεσης αυτής.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI), γραπτώς. (DE) Η μεγάλη περιοχή στην οποία χρησιμοποιείται το ευρώ το καθιστά χρήσιμο στόχο για τους πλαστογράφους. Παράγουν πλαστογραφημένα τραπεζογραμμάτια και κέρματα τόσο υψηλής ποιότητας, τα οποία έχουν ακόμη και απομιμήσεις των χαρακτηριστικών ασφαλείας, ώστε ο μη ειδικός ξεγελιέται εύκολα από τα πλαστογραφημένα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ. Ούτε οι αυτόματοι πωλητές δεν είναι ασφαλείς από την απάτη. Η αναταραχή την οποία έχουν υποστεί πρόσφατα ορισμένα νομίσματα είναι πιθανό να αυξήσει τη σημασία του ευρώ και οι εγκληματικές συμμορίες θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν.

Αν θέλουμε το ευρώ να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές, πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας σε διάφορα μέτωπα. Αφενός πρέπει να εργαστούμε στο ίδιο το νόμισμα και αφετέρου πρέπει να παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, διότι το να κάνουμε το ευρώ πιο ασφαλές δεν ωφελεί αν οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Τέλος, θα πρέπει επίσης να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να καταπολεμήσουμε τις συμμορίες παραχαρακτών. Από αυτή την άποψη, η τρέχουσα πολιτική πείνας εντός του εκτελεστικού πρέπει να λήξει μια για πάντα. Αυτή η έκθεση είναι μόνο το πρώτο βήμα προς ένα πιο ασφαλές ευρώ, εγώ πάντως την υπερψήφισα.

 
  
  

– Έκθεση: Gérard Deprez (A6-0503/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Βάσει της έκθεσης του Βέλγου συναδέλφου μας κ. Deprez, υπερψήφισα το σχέδιο κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού του 2001 σχετικά με τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία, όπως τροποποιήθηκε από το Συμβούλιο. Δεδομένης της ανάγκης θέσπισης δεσμευτικής νομοθεσίας που να καθιστά υποχρεωτική για τα πιστωτικά ιδρύματα την επαλήθευση της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ που κυκλοφορούν, όπως τονίστηκε τόσο από εμπειρογνώμονες σε εθνικό επίπεδο όσο και από τα κοινοτικά θεσμικά όργανα, πρέπει να αναλάβουμε δράση το επειγόντως. Υποστηρίζω αυτό το σχέδιο κανονισμού, το οποίο απαιτεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και άλλα σχετικά ιδρύματα να ελέγχουν τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ τα οποία λαμβάνουν πριν τα θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία, σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ και από την Επιτροπή για τα κέρματα ευρώ. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι τροποποιήσεις θα εφαρμοστούν αυτόματα σε εκείνα τα κράτη μέλη που δεν είναι στην ευρωζώνη του ευρώ. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημείο.

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Υπερψήφισα το σχέδιο κανονισμού του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1339/2001 του Συμβουλίου για την επέκταση των αποτελεσμάτων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1338/2001 σχετικά με τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία σε εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα, διότι αυτή η επέκταση είναι ευεργετική στην καταπολέμηση της παραχάραξης του ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
  

– Έκθεση: Diana Wallis (A6-0465/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (PSE), γραπτώς. − (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να συγχαρώ την Diana Wallis για την εξαιρετική εργασία που έχει εκτελέσει. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη οικονομική συγκυρία κατά την οποία, δυστυχώς, η κρίση που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας στην αρχή μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει τώρα αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο καπιταλισμός κάνει έκκληση για βοήθεια από το κράτος, το οποίο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, θεωρείτο ο ιστορικός εχθρός.

Καθήκον του κράτους είναι απλά να υπαγορεύει τους κανόνες. Πρέπει λοιπόν να χαιρετίσουμε την παρούσα έκθεση η οποία προβλέπει μια νέα, αυστηρότερη ρύθμιση των εγγυήσεων που απαιτούνται από τις επιχειρήσεις για την προστασία των συμφερόντων των εταίρων και των τρίτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Υπερψήφισα την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί συντονισμού των εγγυήσεων που απαιτούνται στα κράτη μέλη εκ μέρους των εταιρειών, κατά την έννοια του άρθρου 48 δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης, για την προστασία των συμφερόντων των εταίρων και των τρίτων, με σκοπό να καταστούν οι εγγυήσεις αυτές ισοδύναμες όσον αφορά την σύσταση της ανωνύμου εταιρείας και τη διατήρηση και τις μεταβολές του κεφαλαίου της.

Ταυτόχρονα, ύστερα από εξέταση της πρότασης, η συμβουλευτική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα, με κοινή συναίνεση, ότι η πρόταση περιορίζεται απλώς και μόνο σε κωδικοποίηση των υφισταμένων πράξεων, χωρίς τροποποίηση της ουσίας τους.

 
  
  

– Έκθεση: Diana Wallis (A6-0466/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Υπερψήφισα την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τις φορολογικές ατέλειες που εφαρμόζονται στις οριστικές εισαγωγές, από κράτος μέλος, προσωπικών ειδών που ανήκουν σε ιδιώτες, διότι, εξετάζοντας την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την κωδικοποίηση της οδηγίας 83/183/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 28ης Μαρτίου 1983 σχετικά με τις φορολογικές ατέλειες που εφαρμόζονται στις οριστικές εισαγωγές, από κράτος μέλος, προσωπικών ειδών που ανήκουν σε ιδιώτες, η ομάδα εργασίας διαπίστωσε, με κοινή συναίνεση, ότι η πρόταση περιορίζεται απλώς και μόνο σε κωδικοποίηση και δεν κάνει ουσιαστικές τροποποιήσεις των εν προκειμένω πράξεων.

 
  
  

– Έκθεση: Eoin Ryan (A6-0469/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Šarūnas Birutis (ALDE), γραπτώς. (LT) Υπάρχει κίνδυνος μετάλλια και μάρκες που ομοιάζουν με κέρματα ευρώ να χρησιμοποιηθούν από απατεώνες: πρώτον, οι πολίτες μπορεί να πιστέψουν ότι τα μεταλλικά αντικείμενα είναι νόμιμο χρήμα. Δεύτερον, τα μετάλλια και οι μάρκες μπορεί να χρησιμοποιηθούν δολίως σε αυτόματους πωλητές που δέχονται κέρματα, αν το μέγεθος και οι μεταλλικές ιδιότητες τους είναι παρόμοια με εκείνα των κερμάτων ευρώ. Άρα είναι σημαντικό ότι τα κριτήρια σχετικά με την ομοιότητα των μεταλλίων και των μαρκών με τα κέρματα ευρώ να καθοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια.

 
  
MPphoto
 
 

  David Casa (PPE-DE), γραπτώς. (MT) Συμφωνώ απολύτως με τον εισηγητή ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος, καταρτίζοντας ένα κανονισμό που να εξασφαλίζει ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ των κερμάτων ευρώ που αποτελούν νόμιμο χρήμα και τα άλλα κέρματα, για να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την κατάχρηση όσο περισσότερο μπορούμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI), γραπτώς. (DE) Φυσικά είναι σημαντικό για την ΕΕ να διασφαλίσει ότι δεν παράγονται κέρματα και μετάλλια παρόμοια με κέρματα. Πριν από αρκετά χρόνια, για παράδειγμα, κέρματα τουρκικής λίρας με χαρακτηριστικά του ευρώ εμφανίστηκαν στην Αυστρία. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν φαίνεται να παίρνει σοβαρά τα σύμβολα. Για παράδειγμα, κατά το σχεδιασμό των εθνικών όψεων των κερμάτων ευρώ δεν αισθάνθηκε υπεύθυνη για το σχέδιο της Σλοβενίας να χρησιμοποιήσει σύμβολα της Αυστρίας, πράγμα που ήταν καθαρή πρόκληση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άσκησε επίσης κριτική στον Πρόεδρο της Γεωργίας Mikhail Saakashvili που εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές συνεντεύξεις μπροστά από τη σημαία της ΕΕ, σαν η χώρα του να ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος δεν φαίνεται ότι εκτείνεται σε όλους τους τομείς. Είναι σημαντικό οι πολίτες να μη μπορούν να μπερδέψουν μάρκες παρόμοιες με τα κέρματα ευρώ με το ίδιο το ευρώ και γι’ αυτό το λόγο υπερψήφισα την έκθεση Ryan.

 
  
  

– Έκθεση: Kyösti Virrankoski (A6-0487/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  David Casa (PPE-DE), γραπτώς. (MT) Αν λάβετε υπόψη τις δύσκολες ώρες που έχει περάσει η γενική παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα στην περίπτωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί η σταθερότητα που απαιτείται για να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά και να ανακάμψουμε από αυτό το αρνητικό έτος.

 
  
MPphoto
 
 

  Nigel Farage και Jeffrey Titford (IND/DEM), γραπτώς. − Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου υπερψήφισε αυτή την έκθεση, διότι ανεκτέλεστες πιστώσεις ύψους 4,9 δις ευρώ θα επιστραφούν στις εθνικές κυβερνήσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Είναι θετικό να επιστρέφονται οικονομικοί πόροι στα κράτη μέλη, όταν το ποσοστό εκτέλεσης είναι χαμηλό στα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Το δεύτερο μέρος αυτού του διορθωτικού προϋπολογισμού ασχολείται με την επείγουσα βοήθεια και τη δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας αντίδρασης για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έχουμε τις αμφιβολίες μας για την προτεινόμενη πίστωση ύψους 262 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από αυτό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πώς η ΕΕ έχει κάνει ντάμπινγκ στις τιμές των τροφίμων και έχει βγάλει εκτός αγοράς τοπικούς παραγωγούς τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ έχει παρεμποδίσει την τοπική προμήθεια τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τώρα θέλει να εισβάλει με επείγουσα βοήθεια ως βραχυπρόθεσμη λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι η τροποποίηση της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ και των εξαγωγικών επιδοτήσεων της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το μέρος του διορθωτικού προϋπολογισμού σε αυτό το θέμα.

Αφού η επιστροφή των αχρησιμοποίητων πιστώσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων προς τα κράτη μέλη αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία του διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 9/2008, επιλέξαμε να υπερψηφίσουμε την πρόταση στο σύνολό της. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την πρόταση σε αυτό το διορθωτικό προϋπολογισμό για επείγουσα βοήθεια.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Η μείωση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής ύψους 4,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2008 δικαιολογεί την ψήφο μας κατά αυτής της έκθεσης.

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-2013 δεν έχει τηρηθεί από την αρχή, ιδίως όσον αφορά τη χρήση των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής.

Οι «δικαιολογίες», όπως η καθυστέρηση στην έγκριση και εφαρμογή προγραμμάτων, δεν εξηγούν γιατί, σε δύο διαδοχικά έτη, αυτά τα ποσά είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ είτε στη συνέχεια έχουν μειωθεί. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2009 περιλαμβάνει πιστώσεις για τη διαρθρωτική πολιτική και την πολιτική συνοχής που είναι χαμηλότερες από εκείνες που εγκρίθηκαν για το 2007, και αυτό γίνεται σε έτος κρίσης.

Αν υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων κάθε κράτους μέλους, τότε αυτές θα πρέπει να ξεπεραστούν (μεταξύ άλλων με την αύξηση των ποσοστών της κοινοτικής συγχρηματοδότησης).

Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι «δυσκολίες», για να μειωθούν ποσά που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη παραγωγικών τομέων και την προώθηση της απασχόλησης με δικαιώματα στις χώρες «συνοχής», που περιλαμβάνουν την Πορτογαλία.

Εξάλλου, σωρεύονται πιστώσεις που θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην χρησιμοποιούνται λόγω της εφαρμογής των κανόνων n+2 και n+3 και λόγω των δυσκολιών που προκαλούνται από τη μερική συγχρηματοδότησή τους από τους εθνικούς προϋπολογισμούς αυτών των χωρών.

 
  
  

– Έκθεση: Jamila Madeira (A6-0442/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Šarūnas Birutis (ALDE), γραπτώς. (LT) Αν συμπεριλάβουμε τις παράκτιες ζώνες και των 27 κρατών μελών, η παράκτια ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτείνεται σε πάνω από 89.000 km. Αυτή η ευρωπαϊκή παράκτια ζώνη είναι γνωστή για την τεράστια ποικιλομορφία της, αφού μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται μέσα σε αυτήν.

Ορισμένες περιφέρειες δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς τις ακτές που τις περιβάλλουν, για παράδειγμα, απομακρυσμένες περιοχές που ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό και από δραστηριότητες που συνδέονται με τη θάλασσα. Όμως υπάρχουν επίσης ορισμένες περιφέρειες όπου το γεωγραφικό ανάγλυφο της παράκτιας ζώνης καθορίζει την ανεξαρτησία της οικονομικής τους ανάπτυξης από τον τουρισμό, ή όπου ο τουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός από την άποψη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους. Βάσει ορισμένων προβλέψεων, το 2010 περίπου το 75% του πληθυσμού θα ζει σε παράκτιες ζώνες. Από μόνη της αυτή η μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων κοντά στην ακτή απεικονίζει πολύ καλά ότι πρέπει να αναλύσουμε ρεαλιστικά τις επιπτώσεις του τουρισμού στις παράκτιες ζώνες. Για την ακρίβεια, την επίπτωσή του στην εθνική, περιφερειακή και τοπική οικονομία.

Γι’ αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη νομική πράξη για την αρμονική ρύθμιση του παράκτιου τουρισμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι’ αυτόν το λόγο, υποστηρίζω τη δημιουργία των μέσων πολιτικής που θα βοηθήσουν να συμβάλλουμε σε πιο ολοκληρωμένες και βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης, με μείωση του εποχιακού στοιχείου του τουρισμού σε αυτές τις περιφέρειες, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε την οικονομική ανταγωνιστικότητα και να ικανοποιήσουμε τις κοινωνικές ανάγκες (πιο σταθερή δημιουργία θέσεων απασχόλησης και βελτίωση της ποιότητας ζωής). Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και στην προώθηση προτύπων υπεύθυνου τουρισμού.

Παρόλο που αυτήν τη στιγμή ο τουρισμός δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της ΕΕ, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να αποφευχθεί η αποσπασματική, τομεακή και μερικές φορές μη συνεκτική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πλαίσιο των διαφόρων συναφών πολιτικών (όπου περιλαμβάνονται η πολιτική συνοχής, η περιβαλλοντική, η θαλάσσια και η κοινωνική).

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα διαρθρωτικά ταμεία μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών. Εντούτοις είναι κρίμα που, λόγω της έλλειψης πληροφόρησης, δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές επιπτώσεις αυτών των επενδύσεων.

Είναι επίσης λυπηρό το γεγονός ότι πρακτικά δεν υπάρχει ειδική μνεία στις παράκτιες περιοχές στα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013. Υποστηρίζω την πρόθεση της εισηγήτριας για την πραγματοποίηση αναθεώρησης για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

 
  
MPphoto
 
 

  Lena Ek (ALDE), γραπτώς. (SV) Η έκθεση της κ. Madeira, για τον ευρωπαϊκό παράκτιο τουρισμό είναι κουραστική και πολύπλοκη και στερείται συγκεκριμένων και σαφών στόχων, αλλά έχει μια σαφή και συγκεκριμένη συγκαταβατική προσέγγιση. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα βελτιωνόταν η τουριστική βιομηχανία εντός της Ένωσης από την προτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τα κράτη μέλη να κατασκευάσουν ποδηλατοδρόμους (παράγραφος 7) ή να μειώσουν τους αερολιμενικούς φόρους (παράγραφος 32). Οι προϋποθέσεις για τον παράκτιο τουρισμό είναι εντελώς διαφορετικές στην Ελλάδα σε σύγκριση π.χ. με τη Σουηδία. Γι’ αυτό καταψήφισα την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Duarte Freitas (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Τα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών είναι εξαιρετικά σημαντικά για εκείνες τις χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, που έχουν περιφέρειες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ορισμένες θαλάσσιες δραστηριότητες.

Ο κατάλογος αυτών των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τον παράκτιο τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την επίτευξη των τρεχόντων στόχων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την προσέγγιση της Ευρώπης στη θάλασσα. Από αυτή την άποψη, η ΕΕ πρέπει να συμπεριλάβει τον παράκτιο τουρισμό στον κατάλογο των πολιτικών προτεραιοτήτων της. Παρά τον αναμφισβήτητο πλούτο τους, οι παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Πορτογαλίας, υποφέρουν από σοβαρούς περιορισμούς λόγω της λανθασμένης προσέγγισης, σχεδιασμού και δράσης των φορέων λήψης αποφάσεων.

Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει μια πολιτική που να ασχολείται ειδικά με ζητήματα τουρισμού και να τα ενσωματώνει εντός ευρύτερων πλαισίων, όπως: Η ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική, η οδηγία για τη θαλάσσια στρατηγική, η στρατηγική για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και η περιβαλλοντική πολιτική του δικτύου Natura 2000, μεταξύ άλλων.

Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει αυτές και άλλες προτάσεις τις οποίες θεωρώ θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές της ΕΕ. Γι’ αυτόν το λόγο ψήφισα υπέρ.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς.(SV) Η λίστα του Ιουνίου αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απόπειρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να συμπεριλάβουν την τουριστική βιομηχανία στη νομοθετική αρμοδιότητά τους. Ο τομέας του τουρισμού και οι επενδύσεις για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης αυτής της βιομηχανίας είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά από τα μεμονωμένα κράτη μέλη.

Επομένως η Λίστα του Ιουνίου πιστεύει ότι οι χρηματοδοτικές επενδύσεις σε υποδομές και μόνιμες συνδέσεις μεταφορών, για παράδειγμα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν των φορολογουμένους σε άλλα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λίστα του Ιουνίου αμφισβητεί επίσης την έκκληση της εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενθαρρυνθεί η συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας εκτός της τουριστικής περιόδου, μια πρόταση που δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κάτι άλλο από μια προσπάθεια για τη δημιουργία διασυνοριακής προστασίας της απασχόλησης.

Σε αντίθεση με την εισηγήτρια, είμαστε επίσης αντίθετοι στην επιθυμία της Επιτροπής Περιφερειών δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Παράκτιο Ταμείο.

Γι’ αυτό οι βουλευτές της Λίστας Ιουνίου καταψήφισαν αυτή την έκθεση στο σύνολό της.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Παρόλο που διαφωνούμε σαφώς με ορισμένες πτυχές της έκθεσης, υποστηρίζουμε το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της, ιδίως τη συμπερίληψη πολλών τροπολογιών τις οποίες καταθέσαμε και υπερασπιστήκαμε, όπως το ακόλουθο σημείο: «τονίζει την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, μέσα από την προώθηση ποιοτικών θέσεων εργασίας και την απόκτηση δεξιοτήτων, πράγμα που συνεπάγεται μεταξύ άλλων την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση, την ευρύτερη σύναψη σταθερών συμβάσεων εργασίας, ένα δίκαιο και αξιοπρεπές μισθολογικό επίπεδο, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

Λυπούμαστε όμως που απορρίφθηκαν άλλες τροπολογίες, όπως:

- «Πιστεύει ότι η τουριστική βιομηχανία πρέπει να είναι παράγοντας που συμβάλλει στην εδαφική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση σε περιφερειακό επίπεδο, και τονίζει την ανάγκη για μια εγκάρσια προσέγγιση στον τομέα από την άποψη των κοινοτικών πολιτικών και πόρων, ιδίως μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού κοινοτικού προγράμματος που να συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών, για την προώθηση του κλάδου και την ενθάρρυνση των συνεργιών μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που εμπλέκονται».

- «Υπενθυμίζει ότι ορισμένες παράκτιες περιοχές προσανατολισμένες στον τουρισμό έχουν τιμωρηθεί από το αποκαλούμενο «στατιστικό φαινόμενο» στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2007-2013, και γι’ αυτό το λόγο κάνει έκκληση αντισταθμιστικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο γι’ αυτές τις περιφέρειες», όπως το Algarve.

 
  
MPphoto
 
 

  Sérgio Marques (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Αυτή η έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές υπό το πρίσμα της περιφερειακής ανάπτυξης υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι ουσιαστικής σημασίας για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη αυτών των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πάνω από 89.000 χλμ. ακτογραμμής και αφού, επιπλέον, τα νησιά, τα νησιωτικά κράτη μέλη και οι εξόχως αποκεντρωμένες περιφέρειες έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον τομέα του τουρισμού.

Τα παράκτια κράτη μέλη πρέπει λοιπόν να σχεδιάσουν συγκεκριμένες στρατηγικές και ολοκληρωμένα σχέδια σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, για να αντισταθμίσουν τον εποχικό χαρακτήρα του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές και να εξασφαλίσουν πιο σταθερή απασχόληση και καλύτερη ποιότητα ζωής για τις τοπικές κοινότητες.

Υπερψήφισα αυτή την έκθεση, η οποία τονίζει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ανάμεσα στον παράκτιο τουρισμό και τις πολιτικές της ΕΕ για τη συνοχή, τη θάλασσα, την αλιεία, το περιβάλλον, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία και για την κοινωνική πολιτική, κατά τρόπον ώστε να δημιουργεί συνέργειες αποφεύγοντας τις αντιφατικές παρεμβάσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Luís Queiró (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Αν σκεφτούμε ότι είναι σημαντική για την Ευρώπη μια συνολική στρατηγική που να αξιοποιεί τις δυνατότητες της θάλασσας, αν σκεφτούμε την οικονομική δύναμη την οποία ο τουρισμός μπορεί να δώσει και δίνει στις ευρωπαϊκές οικονομίες και αν προσθέσουμε σε αυτές τις σκέψεις την ανάγκη να απαντήσουμε, όχι μόνο στις ανησυχίες που δημιούργησε η μετεγκατάσταση των διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά και στις προκλήσεις που θέτει η παρούσα οικονομική κρίση, είναι εύκολο να κατανοήσουμε τη σημασία μιας ειδικής στρατηγικής για τον τουρισμό στις παράκτιες ζώνες, στο πλαίσιο των παγκόσμιων στρατηγικών για τον τουρισμό και για τη θάλασσα.

Έχοντας υπόψη αυτές τις σκέψεις, οι οποίες υπάρχουν σε δύο εκθέσεις στις οποίες συμμετείχα (ως εισηγητής της έκθεσης σχετικά με το μέλλον του βιώσιμου τουρισμού και ως σκιώδης εισηγητής της έκθεσης για την ευρωπαϊκή θαλάσσια στρατηγική), αυτή η έκθεση είναι ευπρόσδεκτη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, ωστόσο, ότι δεν αρκεί να έχουμε μια στρατηγική για τον τουρισμό στις παράκτιες ζώνες που αποτελείται από το μέγιστο κοινό παρονομαστή των δύο προαναφερόμενων συνολικών στρατηγικών. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να ενθαρρύνουμε ένα οικονομικό περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να αξιοποιεί αυτό το τεράστιο δυναμικό – ή αυτά τα τεράστια δυναμικά – αξιοποιώντας το σήμερα και εξασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να αξιοποιείται με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο.

 
  
MPphoto
 
 

  Luca Romagnoli (NI), γραπτώς. (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, υπερψήφισα την έκθεση της κ. Madeira σχετικά με τον αντίκτυπο του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές υπό το πρίσμα της περιφερειακής ανάπτυξης. Παρόλο που ο τουρισμός δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά μέσα που να στοχεύουν ειδικά σε αυτό το τομέα, πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις που έχει ένας τομέας τόσο σημαντικός όσο ο παράκτιος τουρισμός στην περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή όλων των κρατών μελών. Συμφωνώ με την κ. Madeira ότι πρέπει να δράσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο και να κάνουμε συνεκτική προσέγγιση στις στρατηγικές σε πολιτικές για το περιβάλλον, την ενέργεια, τη θάλασσα και τις μεταφορές, με τρόπο ώστε τα διάφορα μέτρα για την προώθηση του τουρισμού να είναι συνεπή, να ωφελούν εκείνους που ζουν σε παράκτιες περιοχές και την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα.

 
  
MPphoto
 
 

  Margie Sudre (PPE-DE), γραπτώς. (FR) Στις παράκτιες περιοχές, ιδίως στις εξόχως απόκεντρες περιοχές, ο τουρισμός, ο οποίος συχνά είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, λόγω του εποχιακού, ανειδίκευτου χαρακτήρα της εργασίας, της ανεπαρκούς σύνδεσης μεταξύ της ακτής και της ενδοχώρας, της περιορισμένης οικονομικής διαφοροποίησης και της υποβάθμισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπάρχουν λύσεις, με τη μορφή των ακόλουθων δραστηριοτήτων.

Καταπολέμηση του προβλήματος της εποχικότητας, προσφέροντας άλλες μορφές τουρισμού (επιχειρηματικός, πολιτιστικός, ιατρικός, αθλητικός, αγροτικός), προστατεύοντας ακόμη την κληρονομιά των ακτών μας.

Αναζήτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης ανάμεσα στον παράκτιο τουρισμό και τις κοινοτικές πολιτικές για τη συνοχή, τη θάλασσα, την αλιεία, το περιβάλλον, τις μεταφορές και την ενέργεια, κατά τρόπον ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες και να βελτιωθεί η συνοχή των σχεδίων.

Η βελτίωση της ποιότητας των υποδομών, για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα εκτός της περιόδου αιχμής, με ταυτόχρονη καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της ανάπτυξης βιώσιμων τοπικών δημόσιων μεταφορών.

Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, με τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης και την προώθηση ευκαιριών τουρισμού που να ταιριάζουν με τις αλλαγές στην αγορά, για να ξεχωρίζει κανείς από τον ανταγωνισμό.

Προώθηση νέων τουριστικών προορισμών, περιλαμβανομένων των εξόχως αποκεντρωμένων περιφερειών και καθιστώντας τον παράκτιο τουρισμό επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Θάλασσας στις 20 Μαΐου και του προγράμματος «Εξέχοντες ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί».

 
  
  

– Έκθεση: Christa Prets (A6-0461/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Šarūnas Birutis (ALDE), γραπτώς. (LT) Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ταχείας ανάπτυξης των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), τόσο οι νέες τεχνολογίες όσο και οι συσκευές μέσων διεισδύουν όλο και περισσότερο σε όλες τις πτυχές του βίου. Η κοινωνία όπως ποτέ πριν πρέπει να παρακολουθεί αυτή την ταχεία τεχνολογική αλλαγή και να μαθαίνει να χειρίζεται το χείμαρρο πληροφοριών. Οι συσκευές μέσων διαδραματίζουν επίσης το ρόλο του «πυλωρού», επιλέγοντας σημαντικά ζητήματα, και αυτό έχει επιπτώσεις στην ατζέντα της καθημερινότητας. Αυτή η επιλογή όμως γίνεται μόνο με βάση μια ατομική άποψη κι έτσι είναι ελάχιστα αντικειμενική. Ο γραμματισμός στη χρήση των μέσων επικοινωνίας πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις και να τους βοηθήσει να γίνουν σοφοί χρήστες των μέσων.

 
  
MPphoto
 
 

  Charlotte Cederschiöld, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark και Anna Ibrisagic (PPE-DE), γραπτώς. (SV) Καταψηφίσαμε την έκθεση της κ Prets (Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, AT) σχετικά με το γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας στον ψηφιακό κόσμο (A6-0461/2008). Οι προτάσεις της έκθεσης παραβιάζουν την αρχή της επικουρικότητας. Δεν θέλουμε μια κοινή ευρωπαϊκή εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας για όλα τα παιδιά στα κράτη μέλη. Τα μεμονωμένα κράτη μέλη πρέπει να σχεδιάσουν τα προγράμματα διδασκαλίας τους, ανάλογα με τις εθνικές συνθήκες.

Ούτε πιστεύουμε ότι οι γονείς και οι ηλικιωμένοι γενικά έχουν ελλιπή γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie-Hélène Descamps (PPE-DE), γραπτώς. (FR) Τόσο τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας όσο και τα νέα μέσα επικοινωνίας έχουν σημαντική θέση στην καθημερινή μας ζωή. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη το γεγονός, είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να κατανοούν, να αναλύουν και να αξιολογούν τον κατακλυσμό πληροφοριών και εικόνων που λαμβάνουν, για να μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση τους. Τέτοιες δεξιότητες είναι ακόμη πιο ζωτικές τώρα που η χρήση του Διαδικτύου είναι τόσο διαδεδομένη και οι καταναλωτές των μέσων δεν είναι πλέον απλά θεατές, αλλά συμμετέχουν όλο περισσότερο ενεργά στη διαδικασία.

Η έκθεση που μας υποβλήθηκε, την οποία εγώ προσωπικά υποστηρίζω, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Είναι μια έκφραση της πολιτικής βούλησης να αναληφθεί δράση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων στο ψηφιακό περιβάλλον.

Συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτών, ιδίως των πολύ νεότερων, αυτή η έκθεση κάνει έκκληση για τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας. Στοχεύει σε εκπαίδευση ειδική για κάθε τύπο μέσου και επιβεβαιώνει ότι καθένας έχει δικαίωμα πρόσβασης σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Ενθαρρύνει την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας που προωθεί μια υπεύθυνη και γεμάτη σεβασμό στάση προς τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Αυτή η εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας, η οποία θα βοηθήσει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας, είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την ανάπτυξη ενεργών πολιτών με γνώσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Lena Ek (ALDE), γραπτώς. (SV) Η εισηγήτρια επιδιώκει να θεσπίσει ευρωπαϊκή εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα, που στοχεύει στις οικογένειες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία. Αυτό φυσικά είναι καλή ιδέα, αλλά δεν ταιριάζει σε επίπεδο ΕΕ. Ως υπέρμαχος μιας στενότερης, αλλά πιο εστιασμένης ΕΕ, πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να οργανώσει το ίδιο. Γι’ αυτό καταψήφισα την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (PSE), γραπτώς. (PT) Υπερψήφισα την έκθεση της κ. Christa Prets για γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας στον ψηφιακό κόσμο, αφού πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα επειγόντως. Σε αυτή την εποχή των ψηφιακών πληροφοριών, ο αποκλεισμός από την πληροφόρηση μπορεί να γίνει μια νέα μορφή διακρίσεων και ανισότητας. Συμφωνώ με τους στόχους που διατυπώνονται στην έκθεση, ιδίως με την υποστήριξη για τη διεύρυνση της πρόσβασης στο ευρυζωνικό Διαδίκτυο, τις προσπάθειες να μειωθούν οι διαφορές σε αυτό τον τομέα μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών και την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση σε αυτό τον τομέα.

Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε προσεκτικά την τάση συγχώνευσης εταιρειών σε αυτό τον τομέα για να αποφευχθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την διαφάνεια και τον πλουραλισμό των πληροφοριών.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Πιστεύουμε ότι ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας είναι ζήτημα των κρατών μελών. Το σχέδιο δήλωσης που έχουμε ενώπιόν μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει βεβαίως μερικές καλές συμβουλές (και μερικές όχι και τόσο καλές συμβουλές όσον αφορά αυτό), αλλά αυτό είναι θέμα των κρατών μελών και μόνο.

Οι προτάσεις της έκθεσης εισέρχονται επίσης στον τομέα των προγραμμάτων διδασκαλίας στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών μελών. Η Λίστα Ιουνίου έχει επισημάνει στο παρελθόν σε αυτό το Κοινοβούλιο – και τώρα το πράττει πάλι – ότι τα κράτη μέλη είναι τα μόνα υπεύθυνα για την οργάνωση της διδασκαλίας και του περιεχομένου των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Σε μεγαλοπρεπείς ομιλίες λέγονται πολλά για την επικουρικότητα, αλλά η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική. Η ΕΕ πρέπει να επεμβαίνει σε διασυνοριακά ζητήματα, αλλά να μένει έξω από θέματα για τα οποία τα επιμέρους κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν τα ίδια ή τα οποία ήδη ρυθμίζονται σε άλλες διεθνείς συνθήκες.

Γι’ αυτόν το λόγο, καταψηφίσαμε την πρόταση ψηφίσματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Ian Hudghton (Verts/ALE), γραπτώς. − Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία στην ψηφιακή εποχή μας. Ενώ οι πολιτισμοί μας υπόκεινται όλο και περισσότερο στην παγκοσμιοποίηση, η έκθεση Prets ορθώς αναγνωρίζει ότι οι τοπικοί φορείς είναι εκείνοι που παίζουν βασικό ρόλο στο γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας. Οι τοπικές εγκαταστάσεις έχουν να κάνουν σημαντική συνεισφορά και χαιρετίζω αυτή την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Dumitru Oprea (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Ήμουν βέβαιος ότι η ψηφοφορία θα κατέληγε υπέρ της έκθεσης της κ. Christa Prets.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας, ούτως ώστε όσοι λαμβάνουν πληροφορίες να μπορούν να έχουν καλύτερη κατανόηση όλων των προϊόντων μέσων επικοινωνίας που είναι διαθέσιμα και να μαθαίνουν πώς να αποφεύγουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν. Εντούτοις, για να μπορέσουν να το πράξουν, χρειάζονται τις πληροφορίες τις γνώσεις της οποίες προσφέρει ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας.

Όλα τα μέλη της κοινότητας πρέπει να μπορούν να αναζητούν και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να μπορούν να επικοινωνούν ελεύθερα και ανοιχτά, χωρίς φόβο μήπως αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα για την οποία δεν είναι προετοιμασμένοι.

Πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα ακόμη και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για να διασφαλιστεί η παροχή επαρκούς γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας, ούτως ώστε τα παιδιά να αποκτούν το σύνολο δεξιοτήτων που απαιτείται για να λάβουν ενεργό μέρος στην κοινωνία.

Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας προϋποθέτει την παροχή στα μέλη της κοινότητας της ευκαιρίας να αναλύουν με κριτικό πνεύμα τα προϊόντα μέσων μαζικής επικοινωνίας, ούτως ώστε να καθίστανται λιγότερο ευάλωτα σε όσους ελέγχουν τις πληροφορίες.

 
  
MPphoto
 
 

  Luca Romagnoli (NI), γραπτώς. (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, υπερψήφισα την έκθεση της κ. Prets σχετικά με το γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας στον ψηφιακό κόσμο. Ενόψει της όλο και πιο διαδεδομένης χρήσης των νέων τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, που διαποτίζουν ακόμη και οι πιο βασικές πτυχές της καθημερινής μας ζωής, καθώς και των τεράστιων δυνατοτήτων που παρέχουν αυτά τα εργαλεία, καθίσταται απαραίτητο να έχουν οι άνθρωποι όχι μόνο την ικανότητα να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να απολαμβάνουν τα ενδεχόμενα οφέλη τους, αλλά επίσης, και πάνω απ’ όλα, να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύονται από τους κινδύνους χειραγώγησης της πληροφόρησης και από τις παραλείψεις ή ατέλειες που είναι συχνά χαρακτηριστικό των πληροφοριών που υπάρχουν σε δίκτυα πληροφορικής σε σύγκριση με εκείνες που παρέχονται από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας. Χαιρετίζω λοιπόν την εργασία που εκτέλεσε η κ. Prets και ελπίζω ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα είναι συνεπή με αυτήν.

 
  
  

– Σύσταση: Bernard Lehideux (A6-0473/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (PSE), γραπτώς. (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, είμαι υπέρ της έκθεσης Lehideux, η οποία θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία ύστερα από μια μακρά συζήτηση που έχει δει το Κοινοβούλιο να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για να βελτιωθεί το τελικό έγγραφο.

Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που μας επηρεάζει φαίνεται ότι είναι μοιραίο να διαρκέσει ολόκληρο το 2009. Σήμερα η Ευρώπη στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι αυτό το ίδρυμα θα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο, όχι μόνο για την εκπαίδευση των νέων κατά την αναζήτηση της πρώτης εργασίας τους, αλλά και για όλους εκείνους – και είναι δυστυχώς πολλοί – οι οποίοι διώχνονται από τον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας. Είναι καθήκον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συνεχίσει να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητά του και την επίτευξη των στόχων του.

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Ψήφισα υπέρ της κοινής θέσης του Συμβουλίου ενόψει της έγκρισης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΙΕΕ), διότι η κοινή θέση περιλαμβάνει πολλές από τις τροπολογίες της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι μόνες αλλαγές στην πρόταση της Επιτροπής αφορούν το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, τα καθήκοντα του ιδρύματος, τις γενικές διατάξεις, το Διοικητικό Συμβούλιο και τον διορισμό του Διευθυντή του ΕΙΕΕ. Τα ζητήματα της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ του ΕΚ και του ιδρύματος και του τρόπου με τον οποίο το ΕΚ θα μπορούσε να εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν επίσης επιλυθεί.

Το άρθρο 7 προβλέπει ότι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο «τρεις εμπειρογνώμονες χωρίς δικαίωμα ψήφου που διορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Το Κοινοβούλιο είναι ελεύθερο να διορίσει είτε εξωτερικές προσωπικότητες ή μέλη του και θα είναι δική του ευθύνη να επιλέξει το επίπεδο εκπροσώπησής του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Επιπλέον, ο υποψήφιος Διευθυντής που επιλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να προβεί σε δήλωση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ή επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών τους (άρθρο 10).

 
  
MPphoto
 
 

  Carl Lang (NI), γραπτώς. (FR) Οι ευρωπαϊστές φαίνεται ότι βλέπουν τη μετανάστευση των ατόμων που αναζητούν εργασία και των ανθρώπων ως πανάκεια για τα προβλήματα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η ανόητη στάση είναι παραδοχή αδυναμίας: Η Ευρώπη, όπως είναι τώρα, δεν έχει τίποτα να προτείνει για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Μια νέα Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, πρέπει να προωθήσει οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές εθνικής και κοινοτικής προστασίας και προτιμήσεων, μια φιλική προς την οικογένεια πολιτική για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν παιδιά και μια εξωτερική πολιτική που να περιλαμβάνει αναπτυξιακή βοήθεια προς τρίτες χώρες, ούτως ώστε αυτές οι χώρες, που είναι πηγές μαζικής μετανάστευσης, να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν τους πληθυσμούς τους βελτιώνοντας σημαντικά το βιοτικό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των χωρών εταίρων της ΕΕ. Αυτό θα ήταν ένας πολύ αξιέπαινος στόχος, αν δεν συνίστατο, στην πραγματικότητα, στην προετοιμασία αυτών των μη ευρωπαϊκών χωρών για να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Δεν θέλουμε πρόσθετη μετανάστευση από τρίτες χώρες, ούτε καν από μη ευρωπαϊκές υποψήφιες χώρες όπως η Τουρκία, μια ασιατική και μουσουλμανική χώρα την οποία αρνούμαστε να δούμε να προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
  

– Έκθεση: Ona Juknevičiené (A6-0457/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Υποστηρίζω αυτήν την πρόταση, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου για αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Χαίρομαι που έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση.

Πάντα υποστήριζα τη θέσπιση στενότερων δεσμών μεταξύ των δικαστών και των θεσμικών μηχανισμών της ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας, για να μπορούν αυτοί οι επαγγελματίες να παρακολουθούν κάθε στάδιο της κατασκευής μιας δικαστικής Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και στην οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής δικαστικής παιδείας.

Αυτό το δίκτυο αποτελείται από σημεία επαφής (δικαστές), οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν στη δικαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Καλύπτει όλους τους τομείς, με άλλα λόγια, τόσο τις αστικές και τις εμπορικές υποθέσεις. Πιστεύω ότι το δίκτυο θα πρέπει να είναι ανοικτό για να επιτρέψει τη συμμετοχή των επαγγελματικών ενώσεων, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ενισχύσει τις πληροφορίες που παρέχονται στο ευρύ κοινό.

Αυτές οι βελτιώσεις θα αποφέρουν σαφή οφέλη για την αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τον ακρογωνιαίο λίθο της δικαστικής συνεργασίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Υπερψήφισα την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης 2001/470/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου για αστικές και εμπορικές υποθέσεις, διότι το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο για αστικές και εμπορικές υποθέσεις μεταξύ των κρατών μελών είχε ιδρυθεί με την απόφαση 2001/470/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Μαΐου 2001, επειδή θεωρήθηκε ότι η δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στο πλαίσιο της Κοινότητας συνεπάγεται την ανάγκη για βελτίωση, απλούστευση και επιτάχυνση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική πρόσβαση στο δικαστικό σύστημα για τα άτομα που εμπλέκονται σε διασυνοριακές διαφορές.

 
  
MPphoto
 
 

  Carl Lang και Fernand Le Rachinel (NI), γραπτώς. (FR) Αν υπάρχει ένας τομέας όπου η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική και πρέπει να υποστηριχθεί με όλες τις δυνάμεις μας, είναι εκείνος που αφορά τη δικαιοσύνη και την αστυνομία.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα που επιτεύχθησαν από την κοινή γαλλο-βελγική ερευνητική ομάδα, η οποία, ύστερα από μήνες παρακολούθησης, κατάφερε να συλλάβει 16 νεαρούς φανατικούς της τζιχάντ και να εξαρθρώσει ένα ισλαμικό τρομοκρατικό δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες, αποδεικνύουν την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η τρομοκρατίας, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη συνεργαστεί για πολλά χρόνια στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συνεργασίας. Στην αμαρτωλή υπερηφάνειά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ακολουθήσει το ρεύμα και προσπαθεί να συστήσει, υπό την εξουσία της, αυτό το είδος σχέσης στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου διοργανωμένου γύρω από εθνικά σημεία επαφής.

Παραμένουμε υπέρ της συνεργασίας και υποστηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία, υπό τον όρο τα κράτη μέλη να μην στερηθούν τις νόμιμες κυριαρχικές αρμοδιότητές τους για χάρη ενός νέου γραφειοκρατικού ευρωπαϊκού οργάνου.

 
  
MPphoto
 
 

  Rareş-Lucian Niculescu (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου που η έκθεση της κ. Juknevičienė δεν συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο πριν από την έγκρισή της. Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών υποστηρίζει αυτή την έκθεση. Εντούτοις, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε ορισμένα προβλήματα σε αυτό τον τομέα για τα οποία χρειαζόμαστε νέες λύσεις: τις γνώσεις των Ευρωπαίων πολιτών για τα δικαιώματά τους σε διασυνοριακές διαδικασίες και τις γνώσεις την οποία έχουν οι επαγγελματίες του δικαίου και οι δικαστές, οι οποίες είναι εξαιρετικά ασαφείς.

Ελπίζω ότι αυτά τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στο Κοινοβούλιο θα έχουν πιο σημαντική θέση στη μελλοντική ατζέντα της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

 
  
MPphoto
 
 

  Andrzej Jan Szejna (PSE), γραπτώς. (PL) Υπερψήφισα την έκθεση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο για αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Το έγγραφο που υπεβλήθη στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων αποτελεί μια απάντηση στην ανάγκη για απλούστευση και επιτάχυνση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Ουσιαστικά, αυτό που είναι υπό συζήτηση είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Το πρόγραμμα της εισηγήτριας επικεντρώνεται στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών των νομικών επαγγελμάτων με σκοπό να προσδιοριστούν οι βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον, από την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου για αστικές και εμπορικές υποθέσεις προκύπτει ότι απέχει πολύ από την επίτευξη του δυναμικού του, λόγω της έλλειψης εθνικών σημείων επαφής.

Η προτεινόμενη δημιουργία τέτοιων ενδιάμεσων σημείων, καθώς και η σταδιακή εισαγωγή του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα βελτίωνε την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στις γενικές πληροφορίες που αφορούν το δίκαιο και τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος.

 
  
  

– Έκθεση: Philip Bushill-Matthews (A6-0454/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Avril Doyle (PPE-DE), γραπτώς. − Η αναδιατύπωση της οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης προβλέπει την αύξηση της πληροφόρησης και τη βελτίωση των διαδικασιών διαβούλευσης για τους εργαζομένους εντός της ΕΕ και θα ήθελα να την υποστηρίξω δημοσίως. Η πρόταση αποσκοπεί στην τροποποίηση της οδηγίας 94/95/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 1994 με σκοπό να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι και να ζητείται η γνώμη τους. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν με τους κοινωνικούς εταίρους σε συνδυασμό με τις αναθεωρημένες αναδιατυπώσεις παρέχουν μια βελτιωμένη δομή για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, επιτρέποντας σε βάθος αξιολογήσεις των προτεινόμενων αλλαγών και μέσα για να προωθούν τα συμφέροντά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Υποστηρίζω την εισαγωγή μιας τριετούς αναθεώρησης της οδηγίας μετά την εφαρμογή της, για να εξασφαλιστεί ότι θα εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται και να είναι κατάλληλη για το σκοπό της.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Η σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για την ανάπτυξη της τρέχουσας οδηγίας και τη βελτίωση των δικαιωμάτων και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχείρησης ήταν για μία ακόμη φορά προφανώς φανερή κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Όλες οι τροπολογίες της ομάδας μας απορρίφθηκαν, περιλαμβανομένης εκείνης που προέβλεπε μια σε βάθος και συνολική αναθεώρηση της τρέχουσας οδηγίας και θα άρχιζε το αργότερο πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των τροπολογιών ήσσονος σημασίας που έχουν τώρα γίνει. Έχει συμφωνηθεί μόνο ότι μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας θα έπρεπε να υποβληθεί από την Επιτροπή. Τότε θα δούμε τι θα γίνει. Ήδη γνωρίζουμε ότι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Σε αντίθεση με άλλες φορές, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μη δεσμευτικές συνομιλίες, αποδέχθηκε την αρχή ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πρέπει να έχουν το δικαίωμα του βέτο, όπως στην έκθεσή μου σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στη βιομηχανία, τώρα έχει αρνηθεί να τη συμπεριλάβει στη οδηγία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης, πράγμα που είναι λυπηρό. Γι’ αυτόν το λόγο αποφασίσαμε να απέχουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Neena Gill (PSE), γραπτώς. − Υπερψήφισα αυτή την έκθεση, διότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι ζωτικής σημασίας εμείς, ως σοσιαλιστές, να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους.

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και πληροφόρησης είναι δύο θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, και οι Ευρωπαϊκές Επιτροπές Επιχείρησης είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Ωστόσο, στην περιφέρειά μου, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη, χάνονται θέσεις εργασίας διότι τα συμβούλια δεν συνεργάζονται στενά πέρα από τα σύνορα.

Κατά συνέπεια χαιρετίζω τις προτάσεις για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των Επιτροπών Επιχείρησης και της επέκτασης της εφαρμογής τους. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά πολλούς από τους ψηφοφόρους μου. Ελπίζω ότι η ψήφος μας θα σημάνει ότι περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στα West Midlands θα επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα.

 
  
MPphoto
 
 

  Ian Hudghton (Verts/ALE), γραπτώς. − Υπερψήφισα την έκθεση Bushill-Matthews. Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των αποτελεσματικών και αποτρεπτικών κυρώσεων κατά των εργοδοτών για τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες και κατά συνέπεια θα βελτιώσει την κατάσταση των εργαζομένων σε ολόκληρη την ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. − Ενόψει της επικείμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτή η οδηγία θα δώσει μεγαλύτερο δικαίωμα λόγου στους εργαζόμενους για το μέλλον του χώρου εργασίας τους, παρέχοντας την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχείρησης η οποία είναι απαραίτητη. Χαιρετίζω τις συμβουλές των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων, οι οποίες τώρα περιλαμβάνονται στην οδηγία, χαιρετίζω επίσης την επικαιροποίηση της οδηγίας για να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες δικαστικές υποθέσεις που έχουν δώσει μεγαλύτερη νομική σαφήνεια στους δύο κοινωνικούς εταίρους.

 
  
MPphoto
 
 

  Catherine Stihler (PSE), γραπτώς. − Υποστηρίζω οποιαδήποτε εργασία ενισχύει το έργο των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Επιχείρησης.

 
  
MPphoto
 
 

  Γεώργιος Τούσσας (GUE/NGL), γραπτώς. (EL) Η συμμετοχή των εργαζομένων στις επιτροπές επιχειρήσεων αξιοποιείται από την εργοδοσία για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης και η εταιρική ευθύνη αποτελούν φορείς για την εμπέδωση του κοινωνικού εταιρισμού και τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.

Γι’ αυτό καταψηφίζουμε την πρόταση της ΕΕ για την αναθεώρηση της οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης.

 
  
  

– Έκθεση: Heide Rühle (A6-0410/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Adam Bielan (UEN), γραπτώς. (PL) Κύριε Πρόεδρε, υπερψήφισα την έκθεση της κ. Rühle για την απλούστευση των προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας, διότι περιέχει πολλά μέτρα που αποσκοπούν να κάνουν πολύ ευκολότερη τη λειτουργία της αγοράς αμυντικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, η θέσπιση νομικών διατάξεων σε κοινοτικό επίπεδο στον τομέα της άμυνας, θα εξάλειφε τον κίνδυνο οποιοδήποτε κράτος μέλος να κατηγορηθεί ψευδώς σε σχέση με την παράνομη μεταφορά όπλων. Όπως θα γνωρίζουν οι κ. βουλευτές, ορισμένα κράτη μέλη πρόσφατα κατηγορήθηκαν ψευδώς ότι πώλησαν παρανόμως όπλα στη Γεωργία. Η κοινή νομοθεσία σε αυτό τον τομέα για τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

 
  
MPphoto
 
 

  Avril Doyle (PPE-DE), γραπτώς. − Υποστήριξα την πρόταση της βουλευτού του ΕΚ κ. Rühle ως μέρος του αμυντικού πακέτου που εγκρίθηκε από την Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2007. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας διαφανούς αγοράς στην ΕΕ για τον αμυντικό εξοπλισμό, που αντικαθιστά τα υφιστάμενα 27 επιμέρους καθεστώτα αδειοδότησης και εναρμονίζει τις απαιτήσεις αδειοδότησης για τη μεταφορά αυτών των προϊόντων μεταξύ των κρατών μελών. Αυτή η τροποποίηση του καθεστώτος ελέγχου που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν φέρνει μόνο περισσότερη διαφάνεια, αλλά και ενισχύει τις υφιστάμενες πρακτικές και διαδικασίες, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια σε κόστος συμμόρφωσης. Η διοικητική μεταρρύθμιση αυτού του είδους αυξάνει τη σαφήνεια και την απλότητα των σχετικών διαδικασιών, ενισχύοντας την εσωτερική αγορά, διατηρώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο της επανεξαγωγής εκτός της ΕΕ. Η εισαγωγή γενικών και συνολικών αδειών, οι οποίες εξακολουθούν να ορίζονται από κάθε κράτος μέλος, παρέχει μια αξιοπρεπή ισορροπία μεταξύ των εθνικών και κοινοτικών συμφερόντων.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Η «απλούστευση των ενδοκοινοτικών μεταφορών αμυντικού εξοπλισμού» δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία. Η ενίσχυση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς σε έναν τομέα που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών σηματοδοτεί επίσης ένα ακόμη βήμα στην πορεία προς το φεντεραλισμό, αυξάνοντας την ηγεμονία των μεγάλων δυνάμεων σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας. Σε μια εποχή σοβαρής διεθνούς οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος στην ΕΕ ανοίγει νέες προοπτικές για κέρδη που θα αποκομίσουν οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι και ενισχύει την ικανότητα στρατιωτικής παρέμβασης της ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο έλεγχος των αγορών, των πεπερασμένων ενεργειακών πόρων και άλλων φυσικών πόρων ζωτικής σημασίας για την καπιταλιστική μέθοδο παραγωγής, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε πολύ διαφορετικό δρόμο. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα οπλοστάσια πυρηνικών και συμβατικών όπλων σε όλο τον κόσμο, να βοηθήσουμε στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και να εξασφαλίσουμε το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας των χωρών.

Ο δρόμος που ακολουθεί η ανθρωπότητα πρέπει να είναι ο δρόμος του αφοπλισμού και όχι της επανέναρξης της κούρσας των εξοπλισμών, που ενθαρρύνεται από την παρούσα πρόταση οδηγίας. Γι’ αυτόν το λόγο ψηφίσαμε κατά.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. − (SV) Η Λίστα Ιουνίου είναι υπέρ της υλοποίησης της ελεύθερης εσωτερικής αγοράς. Εντούτοις δεν πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να νομοθετήσει για το πώς πρέπει να ελέγχεται το εμπόριο των συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας προϊόντων εντός των συνόρων της Ευρώπης. Τα συνδεόμενα με τον τομέα της άμυνας προϊόντα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Όπως και εξαγωγική πολιτική, η νομοθεσία σε αυτό τον τομέα θα έπρεπε να είναι ένα θέμα μόνο των μεμονωμένων κρατών μελών. Αν υπάρξει ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία, αυτό θα πρέπει να καθοριστεί σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Επειδή η Λίστα του Ιουνίου αντιτάχθηκε σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας στρατιωτικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ, είμαστε ιδιαίτερα επικριτικοί για την πρόταση της Επιτροπής. Ούτε η τροπολογία της εισηγήτριας δεν βελτιώνει το ζήτημα. Κατά συνέπεια η απόφαση της Λίστας του Ιουνίου να καταψηφίσει την έκθεση δεν είναι μόνο ένα «όχι» στο ψήφισμα της επιτροπής, αλλά και μια σαφής άρνηση οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικοποίησης της συνεργασίας της ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Jens Holm και Eva-Britt Svensson (GUE/NGL), γραπτώς. (SV) Πιστεύουμε ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια πιο ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία εντός της ΕΕ είναι σε εντελώς λάθος δρόμο. Είναι ένα ακόμη βήμα προς τη στρατιωτική συνεργασία εντός της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία κοινής άμυνας. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη. Θέλουμε να διασφαλίσουμε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που να είναι απαλλαγμένη από στρατιωτικές συμμαχίες.

Η διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αναφέρονται καθόλου στην πρόταση της Επιτροπής. Πιστεύουμε ότι η ειρήνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τη δημιουργία μιας νέας αγοράς για το στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτός είναι επίσης ένας τομέας που επηρεάζει την πολιτική ασφάλειας. Σύμφωνα με τη Συνθήκη ΕΕ, η Σουηδία έχει την εξουσία λήψης αποφάσεων. Σε αυτό το σημείο πιστεύουμε ότι η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιβαίνει στη Συνθήκη ΕΕ. Για τους παραπάνω λόγους, καταψηφίζουμε την πρόταση.

 
  
MPphoto
 
 

  Αθανάσιος Παφίλης (GUE/NGL), γραπτώς. (EL) H πρόταση οδηγίας για τη διευκόλυνση της δυνατότητας μεταφοράς στρατιωτικών προϊόντων στο εσωτερικό της ΕΕ, μέσω της απλούστευσης των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης από τις χώρες μέλη, εντάσσεται στη γενικότερη επιδίωξη στρατιωτικοποίησης της Ένωσης για την εξυπηρέτηση των επιθετικών αντιλαϊκών σχεδίων της.

H συγκεκριμένη πρόταση καθώς και η σχετική έκθεση που τη συνοδεύει, αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση της δυνατότητας χάραξης αυτόνομης αμυντικής πολιτικής των κρατών μελών, στην ενίσχυση των μεγάλων στρατιωτικών βιομηχανιών της Ένωσης, ώστε με τη μείωση των διοικητικών εμποδίων στη διακίνηση και πώληση των προϊόντων τους να κυριαρχήσουν ακόμη περισσότερο στην ευρωενωσιακή και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά, εκτοπίζοντας αντίστοιχες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνεται και στην ίδια την έκθεση.

H πρόταση αυτή, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον πραγματικό, φιλοπόλεμο χαρακτήρα της ΕΕ, την αναγκαιότητα ρήξης με την πολιτική της και συνολικά με το αντιλαϊκό οικοδόμημα της, παραπέρα της πάλης για την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, ώστε η χώρα μας να καθορίζει το είδος και τις πηγές των εξοπλισμών της αποκλειστικά σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της άμυνάς της και όχι με βάση τα επιθετικά σχέδια της ΕΕ και του NATO και τα συμφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών ή αμερικανικών βιομηχανιών όπλων.

 
  
MPphoto
 
 

  Carl Schlyter (Verts/ALE), γραπτώς. − (SV) Δεν θέλω εσωτερική αγορά για τα όπλα. Όλες οι χώρες πρέπει να μπορούν να σταματούν την εισαγωγή και την εξαγωγή όπλων, αν το επιθυμούν. Δεν πρέπει να είναι δυνατόν όπλα να εξάγονται ανεμπόδιστα, ακόμη και εντός της ΕΕ. Δυστυχώς, χάσαμε την ψηφοφορία για την τροπολογία γι’ αυτό το σκοπό. Γι’ αυτό απείχα από την τελική ψηφοφορία, αφού υπήρχαν και θετικές πτυχές στην έκθεση, όπως η ενίσχυση των ελέγχων για την πρόληψη των εξαγωγών προς τρίτες χώρες και η αυξημένη διαφάνεια και πρόσβαση σε πληροφορίες για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους.

 
  
  

– Έκθεση: Matthias Groote (A6-0329/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Avril Doyle (PPE-DE), γραπτώς. − Χαιρετίζω την έκθεση του βουλευτή του ΕΚ κ. Groote σχετικά με τη ρύθμιση των μηχανοκίνητων οχημάτων και κινητήρων όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών ως ένα βήμα προς τα εμπρός στην αναβάθμιση της ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η εισαγωγή τεχνικών κανόνων σε επίπεδο κοινότητας για τα καμιόνια, τα φορτηγά και τα λεωφορεία θα εξασφαλίσει ένα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Η προτεινόμενη μείωση των οξειδίων του αζώτου κατά 80% και των αιωρούμενων σωματιδίων κατά 66% αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο και μας φέρνει πιο κοντά σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που έχουν καθοριστεί στις ΗΠΑ. Η έκθεση καθιερώνει επίσης ένα σαφέστερο σύστημα νομοθεσίας, αφού οι οδηγίες θα αντικατασταθούν από άμεσα εφαρμοζόμενους κανονισμούς. Ως εισηγητής του ΣΕΔΕ της ΕΕ, γνωρίζω πολύ καλά τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η συνδυασμένη εναρμόνιση και μείωση των εκπομπών που προτείνονται στην έκθεση είναι ζητήματα που υποστηρίζω πλήρως.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (PSE), γραπτώς. (PT) Υπερψήφισα την έκθεση του Matthias Groote σχετικά με την έγκριση τύπου των μηχανοκίνητων οχημάτων και κινητήρων, αφού νομίζω ότι η ανάπτυξη κοινών κανόνων που περιορίζουν τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων από μηχανοκίνητα οχήματα θα βοηθήσει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και θα εξασφαλίσει επίσης ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ θα λειτουργεί σωστά.

Συμφωνώ με την πρόταση του εισηγητή που συνιστά την εισαγωγή πιο φιλόδοξων οριακών τιμών για τις εκπομπές σωματιδίων (που υπερβαίνουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για να εξασφαλιστεί υψηλού επιπέδου προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, ιδίως όσον αφορά το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 
  
MPphoto
 
 

  Duarte Freitas (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Συμφωνώ με την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με την κατασκευή βαρέων επαγγελματικών οχημάτων όσον αφορά τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων, διότι πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμποδιστούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν διαφορετικά πρότυπα και για να προστατευτεί το περιβάλλον.

Το γενικό κοινοτικό σύστημα έγκρισης τύπου των μηχανοκίνητων οχημάτων υπάρχει για να διασφαλίζει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η οποία, ας μην το ξεχνάμε, είναι μια περιοχή χωρίς εσωτερικά σύνορα, όπου υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα πρότυπα και να τα κάνουμε πιο απαιτητικά, ούτως ώστε όλα τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι θα κατασκευάζονται λιγότερο ρυπογόνα βαρέα επαγγελματικά οχήματα και να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης γι’ αυτά τα οχήματα σε τυποποιημένη μορφή.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ έχει επιδείξει τη μεγάλη προθυμία της να ηγηθεί σε αυτό το ζήτημα. Αυτή η έκθεση είναι απλώς ένα ακόμη όπλο στον αγώνα κατά των περιβαλλοντικών ζημιών. Η περαιτέρω μείωση των οριακών τιμών για τις επιβλαβείς εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, υδρογονανθράκων, οξειδίων του αζώτου και σωματιδίων είναι η κύρια πτυχή αυτού του κανονισμού και σίγουρα θα επιφέρει τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη.

 
  
MPphoto
 
 

  Małgorzata Handzlik (PPE-DE), γραπτώς. (PL) Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα εισάγει εναρμονισμένες τεχνικές διατάξεις για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, έχουν εισαχθεί διατάξεις που προβλέπουν υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της εισαγωγής οριακών τιμών για τις επιβλαβείς εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου και σωματιδίων.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως για τα Euro 5 και Euro 6.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι οι ανεξάρτητοι φορείς της αγοράς θα έχουν τυποποιημένη πρόσβαση σε πληροφορίες για τις επισκευές. Οι πληροφορίες που διαβιβάζονται σε ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής πρέπει να είναι πανομοιότυπες με εκείνες που είναι διαθέσιμες στους εξουσιοδοτημένους πωλητές και συνεργεία επισκευής. Οι εν λόγω διατάξεις θα κάνουν ευκολότερο για τους ανεξάρτητους φορείς της αγοράς να αναλαμβάνουν επισκευές. Άρα η πρόσβαση σε τακτική τεχνική εξυπηρέτηση θα γίνει ευκολότερη. Οι τιμές στην αγορά θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Αναμφίβολα, η πρόσβαση στις τεχνικές πληροφορίες θα σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το πού διεξάγεται το σέρβις τους, όλα τα οχήματα στους δρόμους θα είναι ασφαλή και λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον.

 
  
MPphoto
 
 

  Ian Hudghton (Verts/ALE), γραπτώς. − Υπερψήφισα την έκθεση Groote και χαιρετίζω την πανευρωπαϊκή δράση για τον περιορισμό των εκπομπών των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. − Υποστηρίζω αυτή την έκθεση, η οποία θα παρέχει εναρμονισμένους τεχνικούς κανόνες για τα καμιόνια, τα φορτηγά και τα λεωφορεία, με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφώνονται για να πάρουν την απαραίτητη έγκριση τύπου. Η έκθεση θα δει μια μείωση της μάζας των σωματιδίων κατά 66% και των εκπομπών NOx κατά 80%. Υποστηρίζω αυτή την έκθεση εξαιτίας της ισορροπίας που επιτυγχάνει ανάμεσα στις εκπομπές CO2 και τις συναφείς μειώσεις των εκπομπών. Η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που αφορούν την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής για τα καινούργια αυτοκίνητα, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός στην αγορά επισκευών, για να μην υποφέρουν οι μικρές επιχειρήσεις λόγω της έκθεσης.

 
  
  

– Έκθεση: Σταύρος Αρναουτάκης (A6-0477/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Η εντολή της Λίστας του Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βασίζεται σε μια υπόσχεση στους ψηφοφόρους να εργαστούμε για μεγαλύτερο δημόσιο έλεγχο και συνετή διαχείριση των οικονομικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα το Συμβούλιο προτείνει οποιαδήποτε σχέδια της ΕΕ δεν υπερβαίνουν σε αξία το 1 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο μέλλον να εξαιρούνται από την παρακολούθηση και την επιθεώρηση. Αυτό είναι απλά απαράδεκτο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο διοικητικός φόρτος πρέπει να είναι ανάλογος με τα ποσά που προσδοκώνται. Μολαταύτα είμαστε επικριτικοί του γεγονότος ότι το Συμβούλιο προτείνει να αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στην κατάχρηση των πόρων της ΕΕ με αυτόν τον τρόπο. Για τους προαναφερόμενους λόγους, η Λίστα Ιουνίου επέλεξε να καταψηφίσει την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Sérgio Marques (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Τα κράτη μέλη έχουν επισημάνει ότι έχουν βρει δύσκολη την αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου 55. Οι κύριες δυσκολίες είναι ένας δυσανάλογος διοικητικός φόρτος σε σχέση με τα ποσά που προσδοκώνται και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην εφαρμογή του προγράμματος.

Γι’ αυτόν το λόγο υπερψήφισα αυτή την πρόταση, η οποία αποσκοπεί στην τροποποίηση και την απλούστευση αυτού του άρθρου και περιλαμβάνει μόνο δύο σημεία: την εξαίρεση από τις διατάξεις του άρθρου 55 των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τον καθορισμό ενός κατώτατου ορίου 1 εκατ. ευρώ κάτω από το οποίο θα εξαιρούνται από τις διατάξεις του άρθρου 55 τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή από το Ταμείο Συνοχής, αφενός, όσον αφορά τον υπολογισμό της μέγιστης επιλέξιμης δαπάνης και, αφετέρου, όσον αφορά την παρακολούθηση. Οι υπόλοιπες διατάξεις του άρθρου 55 δεν τροποποιούνται.

 
  
  

– Έκθεση: Giuseppe Gargani (A6-0483/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Atkins (PPE-DE), γραπτώς. − Εγώ και οι Βρετανοί Συντηρητικοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουμε τις βελτιώσεις όσον αφορά τους όρους εργασίας για τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς που εργάζονται εντός των χώρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο και, κατ’ αρχήν, αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα ενός Καθεστώτος των Βοηθών.

Όμως μας ανησυχεί το γεγονός ότι το Καθεστώς παραμένει ασαφές σε ορισμένες σημαντικές απόψεις και θα επιθυμούσαμε να υπήρχε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με ορισμένες από τις διατάξεις. Για παράδειγμα, σχετικά με την πρόσληψη μη πολιτών της ΕΕ, την απαίτηση για δεύτερη γλώσσα και τις προτεινόμενες βαθμίδες αποδοχών.

Ενόψει αυτών των ανησυχιών, απείχαμε από την τελική ψηφοφορία.

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (PSE), γραπτώς. (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ύστερα από πολλά χρόνια εργασίας σχετικά με αυτό το Κοινοβούλιο, σήμερα πρόκειται να εγκρίνουμε, προς γενική ικανοποίηση, ένα μέτρο που αποσκοπεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εργασία εντός των κοινοτικών θεσμικών οργάνων.

Ειδικότερα, θα ήθελα να τονίσω τη θετική φύση των νέων κανόνων για το σύστημα κοινοβουλευτικών βοηθών, οι οποίοι θα φέρουν τη σφραγίδα της διαφάνειας και της ισορροπίας, αφήνοντας διακριτική ευχέρεια στους βουλευτές του ΕΚ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και, ταυτόχρονα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς τον έξω κόσμο.

 
  
MPphoto
 
 

  Dragoş Florin David (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Υπερψήφισα την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διότι η διαχείριση των συμβάσεων των τοπικών βοηθών θα ανατίθεται σε εντολοδόχους πληρωμών, επιφορτισμένους με τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης του επιδόματος κοινοβουλευτικής επικούρησης που χορηγείται σε όλους τους βουλευτές, οι οποίοι θα φέρουν και την ευθύνη, κι έτσι θα τεθεί τέρμα στις αβεβαιότητες και τις ασάφειες του ισχύοντος καθεστώτος, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων.

Οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί, αντίθετα, θα υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης και ειδικότερα του Καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η πρόταση κανονισμού, την οποία κατέθεσε η Επιτροπή σε συνέχεια διαπραγματεύσεων με βάση τα συμπεράσματα ομάδας εργασίας του Προεδρείου του ΕΚ υπό την προεδρία της Martine Roure, έχει ιδιόμορφο χαρακτήρα που την καθιστά σύνθετη και, από πολλές απόψεις, περίπλοκη. Οι πτυχές αυτές έχουν ληφθεί υπόψη στην έκθεση, αποτέλεσαν δε αντικείμενο μακράς και λεπτομερούς συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (PSE), γραπτώς. – (PT) Υπερψήφισα την έκθεση του κ. Giuseppe Gargani για το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διότι νομίζω ότι η πρόταση για την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας προσωπικού ειδικά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία καλύπτει τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς που εργάζονται σε έναν από τους τρεις τόπους εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Λουξεμβούργο), θα αποσαφηνίσει και θα βελτιώσει την τρέχουσα κατάσταση αυτών των βοηθών, σεβόμενη την ιδιαίτερη φύση των καθηκόντων τους.

Το νέο σύστημα σύναψης συμβάσεων που προτείνεται τώρα για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς, το οποίο περιλαμβάνει μια ειδική ρύθμιση με την οποία οι βοηθοί θα μπορούν στο μέλλον να απασχολούνται μέσω άμεσων συμβάσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ουσιώδες για τη διασφάλιση του σεβασμού των αρχών της ισότητας, της μη διακριτικής μεταχείρισης και της διαφάνειας στις συμβάσεις, καθώς και για τη νομική ασφάλεια αυτών των εργαζομένων.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Καταψηφίσαμε την έκθεση σχετικά με την τροποποίηση των όρων απασχόλησης των βοηθών των ευρωβουλευτών. Δεν έχουμε απολύτως τίποτα κατά της εξασφάλισης ότι οι βοηθοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εύλογους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Όμως δεν έχουμε μεγαλύτερη επιθυμία να μεταφέρουμε τους βοηθούς των βουλευτών του ΕΚ στο «φορολογικό παράδεισο της ΕΕ» από ό,τι είχαμε να μεταφέρουμε τους βουλευτές του ΕΚ σε ένα σύστημα αμοιβών εντός της ΕΕ με ευνοϊκή φορολόγηση ΕΕ.

Τόσο οι βουλευτές όσο και οι βοηθοί τους πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα των χωρών τους. Οι αμοιβές και οι παροχές πρέπει να συνδέονται με τις συνθήκες στα κράτη μέλη τους ή, στην περίπτωση των βοηθών, με τις συνθήκες στον τόπο όπου ζουν και εργάζονται. Ούτε οι βουλευτές ούτε οι βοηθοί τους δεν πρέπει να απομονωθούν σε μια «φούσκα ΕΕ» με υψηλούς μισθούς και ελκυστικές παροχές πολύ πάνω από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

Γι’ αυτό καταψηφίσαμε αυτή την πρόταση καθεστώτος των βοηθών της ΕΕ. Για εμάς είναι θέμα αρχής που δεν έχει καμία σχέση με τις οικονομικές συνθήκες των βοηθών καθαυτές.

 
  
MPphoto
 
 

  Małgorzata Handzlik (PPE-DE), γραπτώς. (PL) Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών που ασκούν τα καθήκοντά τους σε έναν από τους τρεις τόπους εργασίας του Κοινοβουλίου. Οι αλλαγές που περιέχει αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό τόσο από τους ίδιους τους βοηθούς, όσο και από τους βουλευτές αυτού του Σώματος. Η έκθεση εισάγει μια διάκριση μεταξύ των τοπικών βοηθών και των διαπιστευμένων βοηθών, λόγω της ειδικής φύσης της εργασίας της δεύτερης ομάδας βοηθών.

Σύμφωνα με το καθεστώς των βοηθών που συντάχθηκε με σαφήνεια, οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί θα απολαμβάνουν στο εξής πολλά προνόμια που μέχρι σήμερα επιφυλάσσονταν αποκλειστικά για τους υπαλλήλους των άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Το πιο σημαντικό, θα επωφεληθούν από τα προνόμια που θα εξαλείψουν την περιττή αβεβαιότητα που αφορά, για παράδειγμα, το πού πρέπει να πληρωθούν οι φόροι, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση. Επιπλέον το καθεστώς θα θέσει τέρμα στην ασάφεια σχετικά με τις αμοιβές των βοηθών. Οι βοηθοί θα ταξινομηθούν σε συγκεκριμένες βαθμίδες και θα καταγραφούν σαφώς οι βασικοί συντελεστές των αποδοχών.

Το καθεστώς ωφελεί επίσης βουλευτές αυτού του Σώματος. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποτελεί το βασικό θεμέλιο της εργασίας των βουλευτών με τους βοηθούς που απασχολούν και της σχέσης τους με τους τελευταίους. Το καθεστώς δεν περιορίζει την ελευθερία των βουλευτών να επιλέγουν την βοηθούς με τους οποίους επιθυμούν να εργαστούν. Άρα δεν θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Jens Holm και Eva-Britt Svensson (GUE/NGL), γραπτώς. − Οι νέοι κανόνες εναρμόνισης για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς («άλλους δημόσιους υπαλλήλους») δεν είναι ικανοποιητικοί από την προοπτική των Σκανδιναβών εργαζομένων. Θεωρούμε ότι οι νέοι κανόνες θα χαμηλώσουν τα κοινωνικά πρότυπα όσον αφορά τις οικογενειακές παροχές και τις κοινωνικές παροχές για τη φροντίδα των άρρωστων παιδιών, κλπ. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το πώς οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα επιδόματα ανεργίας και την προστασία των εργαζομένων κατά της απόλυσης .

Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε το ιστορικό της πρότασης. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τους βοηθούς που εργάζονται με μη ρυθμιζόμενες συμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μερικές φορές εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Αυτός ο νέος κανονισμός θα θέσει τέρμα σε αυτή την πρακτική. Υπερψηφίσαμε την πρόταση σε αλληλεγγύη με τους βοηθούς τους οποίους εκμεταλλεύονται άπληστοι βουλευτές του ΕΚ/εργοδότες.

 
  
MPphoto
 
 

  Andrzej Jan Szejna (PSE), γραπτώς. (PL) Σήμερα υπερψήφισα την έκθεση του κ. Gargani σχετικά με το καθεστώς πoυ εφαρμόζεται στo λoιπό πρoσωπικό των Ευρωπαϊκών Κoινoτήτων.

Η έκθεση κάνει διάκριση μεταξύ των τοπικών βοηθών και των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Πρέπει να δηλωθεί σαφώς ότι οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί που ασκούν καθήκοντα για ένα βουλευτή ή βουλευτές αυτού του Σώματος έχουν ιδιαίτερα καθήκοντα προς τους τελευταίους που απορρέουν από τη σχέση τους που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Αυτό διακρίνει τους διαπιστευμένους βοηθούς από τους άλλους υπαλλήλους της ΕΕ των οποίων οι συνθήκες εργασίας βασίζονται στα κριτήρια της διαφάνειας, της αντικειμενικής εκτίμησης και της θεσμικής αφοσίωσης.

Η ειδική κατάσταση των βοηθών δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι τους παρέχει προνομιακή ή άμεση πρόσβαση σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων ή άλλων κατηγοριών προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η έγκριση της υπό εξέταση έκθεσης από το Κοινοβούλιο σημαίνει ότι, κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο που αρχίζει το 2009, οι κοινωνικές και φορολογικές συνθήκες τις οποίες απολαμβάνουν οι υπάλληλοι των Κοινοτήτων θα ισχύουν για όλους τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς που απασχολούνται από βουλευτές του ΕΚ.

 
  
  

– Έκθεση: Simon Busuttil (A6-0446/2008)

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE), γραπτώς. − Ως μέλος της Επιτροπής Αναφορών, χαιρετίζω την έκθεση του συναδέλφου μου, Simon Busuttil, σχετικά με τις παραπλανητικές πρακτικές των εταιρειών έκδοσης καταλόγων. Αυτές οι εταιρείες είναι ενοχλητικά παράσιτα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ένωση. Γράφουν βαθιά διφορούμενες επιστολές σε ΜΜΕ καλώντας τις να συμπληρώσουν ή να ενημερώσουν την εμπορική επωνυμία και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, δίνοντάς τους την εσφαλμένη εντύπωση ότι θα καταχωρηθούν σε κατάλογο επιχειρήσεων χωρίς χρέωση. Ως εκ τούτου, αυτές διεκπεραιώνονται συχνά από κατώτερα μέλη του προσωπικού.

Οι υπογράφοντες και οι εταιρείες ανακαλύπτουν συνεπώς ότι έχουν υπογράψει ακούσια ένα συμβόλαιο, κανονικά δεσμευτικό για ελάχιστη περίοδο τριών ετών, με ετήσιο κόστος άνω των 1.000 ευρώ.

Οι 400 αναφορές που ελήφθησαν από ΜΜΕ περιγράφουν λεπτομερώς την ταλαιπωρία, το στρες, την αμηχανία, την απογοήτευση και την οικονομική ζημία που υπέστησαν εξαιτίας των ενεργειών αυτών των απατεώνων. Αυτή η έκθεση ορθώς επικροτεί την ενέργεια της αυστριακής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου αυτές τις πρακτικές. Αυτό που ζητεί αυτή η έκθεση είναι η Επιτροπή και τα άλλα 26 κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστρίας και να ξεριζώσουν τις δραστηριότητες αυτών των απατεώνων.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Επιλέξαμε να υπερψηφίσουμε αυτή την έκθεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως έχουμε επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση της παραγράφου 13 όσον αφορά την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας 2005/29/ΕΚ.

Είναι καλό ότι η έκθεση ξεχωρίζει την Αυστρία και το Βέλγιο ως καλά παραδείγματα σε σχέση με την εργασία για να απαλλαγούμε από τις παραπλανητικές πρακτικές των εταιρειών έκδοσης καταλόγων. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αρκεί στην Ευρώπη να προβάλει αυτές τις χώρες ως καλά παραδείγματα. Οι νομοθέτες των κρατών μελών είναι σίγουρα αρκετά ικανοί για να λάβουν υπόψη τα καλά παραδείγματα που παρέχονται από άλλες χώρες και να λάβουν αποφάσεις οι ίδιοι σχετικά με νέους νόμους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε αυτόν τον τομέα για τις επιχειρήσεις στα αντίστοιχα κράτη μέλη τους. Ο θεσμικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών είναι θεμελιώδης για την επίλυση των προβλημάτων ακριβώς όπως αυτό που εξετάζεται σε αυτή την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Ian Hudghton (Verts/ALE), γραπτώς. − Επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν πέσει θύματα απάτης, όπως ο «European City Guides». Είναι απαραίτητα νομικά μέτρα για να προληφθούν αυτές οι απάτες και κατά συνέπεια πρέπει να χαιρετιστεί η έκθεση Busuttil.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. − Υπερψήφισα αυτή την έκθεση ως απάντηση στις πολλές ανησυχίες που μου εκφράστηκαν στην εκλογική μου περιφέρεια σχετικά με παραπλανητικές εταιρείες. Πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρές επιχειρήσεις στη Σκωτία, υπέφεραν οικονομικά, και παρενοχλούνται και απειλούνται με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Αυτή η έκθεση θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα, ούτως ώστε λιγότερες επιχειρήσεις να πέφτουν θύματα απάτης, προτρέποντας τις χώρες της ΕΕ να αυστηροποιήσουν τις εθνικές νομοθεσίες και να εξασφαλίσουν ότι εφαρμόζεται επαρκώς η υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την παραπλανητική διαφήμιση και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Υποστηρίζω αυτή την έκθεση διότι προτρέπει την Επιτροπή να εντείνει την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ και να βελτιώσει την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, όπου αποδειχτεί ότι δεν είναι επαρκής για να σταματήσει αυτές τις απάτες μια για πάντα.

 
  
MPphoto
 
 

  Nicolae Vlad Popa (PPE-DE), γραπτώς. (RO) Υποστήριξα την έγκριση της έκθεσης Busuttil, αφού καλεί την Επιτροπή να βελτιώσει την τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ εξασφαλίζοντας προστασία στις επιχειρήσεις και στα άτομα από την παραπλανητική διαφήμιση.


Η εφαρμογή αυτής της έκθεσης θα επιτρέψει στις αρχές στα κράτη μέλη να αναλάβουν κοινή δράση για να εμποδίσουν οποιαδήποτε περαιτέρω εξάπλωσης των παραπλανητικών πρακτικών των εταιρειών καταλόγου και να θεσπίσουν αποτελεσματικά μέτρα που θα διακόψουν τη λειτουργία των εταιρειών καταλόγου και θα επιτρέψουν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Θα παράσχει επίσης στα θύματα αυτών των απατών, τα οποία είναι συνήθως ΜΜΕ, ένα αποτελεσματικό ένδικο μέσο για την ακύρωση συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ως αποτέλεσμα παραπλανητικής διαφήμισης και να λάβουν αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστησαν.


Έχω λάβει πολλές επιστολές από εταιρείες στη Ρουμανία, οι οποίες έχουν πέσει θύματα απατών αυτού του είδους. Η έγκριση της έκθεσης Busuttil θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γι’ αυτό το θέμα και ελπίζω ότι κατά συνέπεια αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των εταιρειών που πέφτουν θύματα αυτών των πρακτικών.

 
  
MPphoto
 
 

  Catherine Stihler (PSE), γραπτώς. − Χαίρομαι που σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργήσει για να καταπολεμήσει την απάτη που είναι ο «European City Guide». Πολλοί από τους Σκωτσέζους ψηφοφόρους μου ήταν θύματα αυτής της απάτης και βρέθηκαν αντιμέτωποι με λογαριασμούς για τους οποίους δεν είχαν υπογράψει. Αυτές οι παραπλανητικές τεχνικές πωλήσεων που εμπλέκουν απλούς ανθρώπους είναι άδικες και πρέπει να σταματήσουν. Η Επιτροπή Αναφορών θα έπρεπε να λάβει συγχαρητήρια που το έβαλε στη σημερινή ημερήσια διάταξη.

 
  
MPphoto
 
 

  Glenis Willmott (PSE), γραπτώς. − Υπερψήφισα αυτή την έκθεση για να σταματήσει η παραπλανητική διαφήμιση από εταιρείες καταλόγου επιχειρήσεων, όπως ο «European City Guide». Κατά τα τελευταία χρόνια έχει έρθει σε επαφή μαζί μου με ένα ευρύ φάσμα μικρών επιχειρήσεων σε όλο το East Midlands, από το Nottingham μέχρι το Northampton. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν εξαπατηθεί από κάτι που είναι σαφώς απάτη και υποστηρίζω ένθερμα τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μαύρης λίστας και τη δράση για να τεθεί τέλος στην παραπλανητική διαφήμιση.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου