Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

9. Κλιματικές αλλαγές και ενέργεια (εισαγωγή)
Βίντεο των παρεμβάσεων
PV
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Το επόμενο θέμα είναι οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια.

 
  
MPphoto
 

  Jean-Louis Borloo, Προεδρεύων του Συμβουλίου.(FR) Κυρία Πρόεδρε, Επίτροπε, Πρόεδροι των Ομάδων, πρόεδροι, εισηγητές, κυρίες και κύριοι.

Επέστρεψα κοντά σας για λίγες εβδομάδες – πολύ λίγες εβδομάδες – μετά την τελευταία μας συζήτηση και συγκεκριμένα μετά μια σημαντική στιγμή, όταν καταρτίστηκε ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Επιτροπής, προκειμένου να επιδιώξουμε, ομόφωνα, όπως έλεγε ο Πρόεδρος Sarkozy σήμερα το πρωί, μια σειρά μηχανισμών που θα δεσμεύσουν τις οικονομίες των 27 χωρών σε μια βιώσιμη οικονομία, στη μείωση των εκπομπών CO2, στην προετοιμασία για την Κοπεγχάγη και στη βελτίωση και προετοιμασία της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας για τον επόμενο αιώνα.

Επέστρεψα κοντά σας κατόπιν ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποία ένα μια ομόφωνη απόφαση και αισθάνομαι ότι δεν έχουμε προδώσει αυτό το σύμφωνο εμπιστοσύνης που καταρτίσαμε μεταξύ μας, χάρη στους πολλούς και διαφόρους τριμερείς διαλόγους, οι οποίοι ήταν λίγο πολύ άνευ προηγουμένου. Έχω κατά νου τον τριμερή διάλογο του περασμένου σαββατοκύριακου για αρκετές οδηγίες. Νιώθω επίσης ότι, συγκριτικά με την κατάσταση ως είχε όταν συναντηθήκαμε πριν από ένα μήνα, οι διαφορές ξεχωρίζουν πολύ εύκολα.

Δεν υπάρχει απόκλιση εάν η Κοπεγχάγη πετύχει. Υπάρχει υπεραξία εάν η Κοπεγχάγη αποτύχει, με άλλα λόγια εάν μόνο η Ευρώπη δεσμευτεί. Οι προσπάθειες που ζητούνται από τη βιομηχανία περιλαμβάνουν το να καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές εκείνες τις τεχνολογίες που είναι πιο αποτελεσματικές για το περιβάλλον.

Ο δεύτερος τομέας της υπεραξίας αφορά την αλληλεγγύη και ο τρίτος αφορά την ενέργεια. Η ενέργεια και οι επιχορηγήσεις για την ενέργεια αποτελούν μία από τις βασικές αρχές αυτού του πακέτου, μαζί με την ανανεώσιμη ενέργεια, τα αυτοκίνητα, κ.ό.κ.

Επί αυτού του θέματος, πιστεύω ότι κατά βάθος μπορούμε όλοι να δεχτούμε να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος για τις οικονομίες που βασίζονται περισσότερο στον άνθρακα, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πόσο περίπλοκη είναι η μετάβαση από κοινωνική άποψη. Έχοντας την εμπειρία της σε αρκετές από τις χώρες μας – στο Βέλγιο, στην περιοχή Nord-Pas-de Calais στη Γαλλία – γνωρίζουμε ότι είναι περίπλοκη. Τίποτα από τα βασικά δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και αυτή η μεταβατική περίοδος χρηματοδοτείται με αύξηση της αλληλεγγύης.

Ειλικρινά, η μοναδική πραγματική συζήτηση την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο δεν αφορούσε καθόλου τα όσα διαβάζω και ακούω εδώ, αλλά ουσιαστικά το γεγονός ότι το 2% της αλληλεγγύης καταμερίστηκε αυστηρά και άμεσα στις χώρες που προσχώρησαν τελευταίως στην Ένωση, με άλλα λόγια εκείνους από τους οποίους ζητείται να υλοποιήσουν τις μεγαλύτερες ενεργειακές μεταβολές. Αυτό το κομμάτι της αλληλεγγύης ξεχώρισε περισσότερο.

Όσο δε για τα υπόλοιπα, γνωρίζετε τα κείμενα που υποβλήθηκαν εδώ και αρκετό καιρό, χάρη στο έργο των διαφόρων επιτροπών και εισηγητών. Όσον αφορά την ποιότητα των καυσίμων, το κείμενο είναι πιο φιλόδοξο από το κείμενο της Επιτροπής. Όσον αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια, συμβαδίζει εν γένει με το κείμενο της Επιτροπής. Όσον αφορά τον επιμερισμό της προσπάθειας, πέραν από κάποιες λεπτομέρειες, είναι πανομοιότυπο. Είναι κάπως πιο περιοριστικό μακροπρόθεσμα όσον αφορά τις εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα.

Κατά βάση, και τέλος, η γενική ισορροπία μεταξύ του πακέτου, όπως προτάθηκε, και των φιλοδοξιών που έχουν σχεδιαστεί για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, γίνεται απολύτως σεβαστή. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο παγκόσμιων διαβουλεύσεων. Η ευρωπαϊκή ομάδα, η ευρωπαϊκή ήπειρος, ή τουλάχιστον η Ένωση, είναι ο πρώτος παγκόσμιος οργανισμός που καθιέρωσε ένα σύστημα σαφώς υπολογισμένων στόχων, μεθόδων εφαρμογής και ικανότητας αξιολόγησης, από έτος σε έτος, από τομέα σε τομέα, από οδηγία σε οδηγία, η πραγματικότητα των αλλαγών που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες μας, με άλλα λόγια υπό την εποπτεία της Επιτροπής αφενός και του Δικαστηρίου αφετέρου.

Πιστεύω ότι έχουμε ένα σχέδιο για βαθιές αλλαγές το οποίο μπορεί να αξιολογηθεί, είναι δεσμευτικό και συμβαδίζει με τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας. Πιστεύω ότι χάρη στους τριμερείς διαλόγους το σημεία στο οποίο καταλήξαμε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο συμβαδίζει με τις φιλοδοξίες της Ευρώπης. Από την Ευρώπη θα εξαρτηθεί το κατά πόσο θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στο διάλογο στην Κοπεγχάγη και θα ξεκινήσει να προετοιμάζεται τώρα, υπό την εξουσία της Επιτροπής αφενός και της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Σουηδίας αφετέρου, μαζί με τη χώρα που θα φιλοξενήσει αυτήν τη μεγάλη Σύνοδο, αυτήν την ιστορική συνάντηση για την ανθρωπότητα, τη Δανία.

Αυτά ήθελα να σας πω, κυρίες και κύριοι, εισαγωγικά, προσθέτοντας ότι οι εργασίες του Κοινοβουλίου υπήρξαν πραγματικά εξαιρετικά πολύτιμες, όχι όπως έχω ακούσει να λέγεται, ως το μοναδικό μέσο άσκησης πίεσης στις κυβερνήσεις, αλλά πολύ απλά χάρη στη γενικότερη ποιότητά του.

Τέλος, θα έχετε παρατηρήσει ότι, για παράδειγμα όσον αφορά την παγίδευση και τη φύλαξη του άνθρακα που είναι τόσο αγαπητή στον κύριο Davies, το Συμβούλιο άλλαξε στάση την τελευταία στιγμή προκειμένου να προσπαθήσει να προσεγγίσει όσο περισσότερο μπορούσε τις επιθυμίες που είχαν εκφραστεί.

Αυτό είναι το έργο που έχει συντελεστεί. Υπάρχουν τα έξι κείμενα που υποβλήθηκαν προς συζήτηση. Είμαστε ασφαλώς στη διάθεσή σας εάν επιθυμείτε οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.

 
  
MPphoto
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. − Κυρία Πρόεδρε, σήμερα και αύριο είναι από εκείνες τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που οι πολιτικοί μπορούν να γράψουν ιστορία. Το πακέτο για την ενέργεια και το κλίμα που τίθεται αύριο σε ψηφοφορία αποτελεί ένα νομοθετικό πακέτο ορόσημο το οποίο είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για τις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και το οποίο θα επιφέρει συνέπειες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γαλλική Προεδρία για την αφοσίωσή της και το έργο που έχει επιτελέσει για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, αλλά πρωτίστως θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και την εκτίμησή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το έργο που έχει επιτελέσει όλον αυτόν τον καιρό, στις πολιτικές ομάδες και στους εισηγητές. Όλοι έχουν συμβάλλει δημιουργικά στο να οδηγηθεί ο συμβιβασμός σε τέτοιο επίπεδο που η αυριανή ψηφοφορία να είναι πολλά υποσχόμενη.

Πιστεύω ότι αν και εκφράστηκαν πολλές ανησυχίες – ακούστηκαν πολλές προτάσεις και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν – και όλοι είναι λιγάκι δυσαρεστημένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πακέτο δεν είναι δίκαιο και φιλόδοξο. Είναι φιλόδοξο, δίκαιο, επαρκές και θα εκπληρώσει τον περιβαλλοντικό στόχο που έχουμε ορίσει μειώνοντας κατά 20% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2020. Επομένως η αρχιτεκτονική του πακέτου παραμένει ως είχε στην πρότασή μας και η περιβαλλοντική ακεραιότητα του πακέτου έχει προφυλαχτεί πλήρως όπως επίσης και ο δίκαιος επιμερισμός των προσπαθειών μεταξύ των διαφόρων μερών.

Το πακέτο που έχετε μπροστά σας περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων τα οποία είναι τα πιο φιλόδοξα στον πλανήτη. Μόλις πρόσφατα κάποιες φωνές ανά τον πλανήτη ισχυρίστηκαν ότι θα μιμούνταν το πακέτο μας και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει ηγετική θέση στον πλανήτη όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και εγκρίνοντας αυτό το πακέτο μέσω της ψήφου σας αύριο, θα επιβεβαιώσουμε το διεθνή μας αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στον πλανήτη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουμε να δούμε πράγματι τα οφέλη για τις χώρες μας από την έγκαιρη στροφή σε μια οικονομία με χαμηλή εξάρτηση από τον άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη περιοχή στον πλανήτη που μείωσε τις εκπομπές. Θα εκπληρώσουμε τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο, και ως ΕΕ των 15 και ως ΕΕ των 27, θα πετύχουμε τον στόχο της μείωσης κατά 8%. Μάλιστα, χάρη στις προσπάθειες των νέων κρατών μελών, ως ΕΕ των 27 θα ξεπεράσουμε μάλιστα τον στόχο της μείωσης κατά 8%.

Είμαστε η μοναδική περιοχή στον πλανήτη όπου εφαρμόζεται σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών το οποίο λειτουργεί καλά και όπου έχουμε επιβάλει τιμή στον άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Είναι η περιοχή στον πλανήτη που κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε έργα καθαρής ανάπτυξης, τα οποία είναι χρήσιμα όχι μόνο για τα εύσημα που παίρνουμε για τις επενδύσεις που κάνουμε σε αυτές τις χώρες, αλλά και επειδή μειώνουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επειδή συμβάλουμε στη μεταφορά τεχνολογίας σε αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες, επενδύοντας εκεί και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκείνη η περιοχή του πλανήτη που κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα και με το πακέτο μας και με την πρόβλεψη την οποία ανέφερε νωρίτερα ο κύριος Borloo να επενδύονται οι πρόσοδοι από τον πλειστηριασμό 300 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα έως το 2015, το οποίο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ, θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερα στην έρευνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης η μοναδική περιοχή στον πλανήτη που θα έχει θέσει έναν μονόπλευρο στόχο 20% εγκρίνοντας αυτό το πακέτο σήμερα και οι ηγέτες μας επιβεβαίωσαν και πάλι τη μείωση κατά 30%, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η κλιματική αλλαγή (σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές πληροφορίες, ακόμα και αυτό το 30% ίσως να μην είναι αρκετό).

Εγκρίνοντας αυτό το πακέτο αύριο δεν θα έχουμε κάνει μόνο ένα βήμα μπροστά, αλλά ένα άλμα μπροστά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κι επίσης δίνοντας το παράδειγμα ώστε άλλες χώρες, άλλες περιοχές του κόσμου να μας μιμηθούν. Κάποιοι το έχουν ήδη κάνει. Χθες, η Αυστραλία ανακοίνωσε ένα πακέτο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι εξίσου φιλόδοξο με το δικό μας αλλά παραμένει πολύ σημαντικό. Έχει θέσει ένα μονομερή στόχο, εισάγει ένα σύστημα εμπορίου εκπομπών και είναι πολύ φιλόδοξο ως προς τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Υπογράμμισε την προθυμία της να συνεργαστεί μαζί μας στην επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας στην Κοπεγχάγη. Όλοι τώρα γνωρίζουν τι έχει θέσει ως προτεραιότητες ο εκλεγμένος Πρόεδρος Obama – ενεργειακή ασφάλεια, κλιματική αλλαγή – και το επανέλαβε αυτό και πάλι εχθές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει ηγετική θέση παράγοντας διάφορες μελέτες και έρευνες, οι οποίες θα είναι πολύ χρήσιμες στις διαπραγματεύσεις μας του χρόνου. Κατέστη εμφανές στο Poznań την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι χώρες του κόσμου είναι αποφασισμένες να εργαστούν σκληρά του χρόνου προκειμένου να διασφαλίσουν μια φιλόδοξη διεθνή συμφωνία στην Κοπεγχάγη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει σε αυτόν το στόχο προσκομίζοντας μελέτες για τι μορφή που θα πρέπει να έχει αυτή η συμφωνία, ποια θα πρέπει να είναι τα βασικά στοιχεία, ποια θα πρέπει να είναι η δομή κι επίσης με ποιο τρόπο μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτήν τη συμφωνία.

Όταν συζητούσαμε αυτό το πακέτο, εκφράστηκαν διάφορες ανησυχίες: προβληματισμοί σχετικά με τη διαρροή άνθρακα, η οποία είναι κατά πόσο οι βιομηχανίες έντασης άνθρακα, εξαιτίας του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και κυρίως εξαιτίας του πλειστηριασμού, θα μεταφερθούν σε χώρες χωρίς περιορισμούς για τον άνθρακα και θα συνεχίσουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα σε εκείνες τις χώρες οι οποίες δεν έχουν οποιουσδήποτε περιορισμούς (κάτι που θα είναι καταστροφικό και για την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί θα χαθούν θέσεις εργασίας).

Ανησυχίες εκφράστηκαν από κάποια κράτη μέλη τα οποία βασίζονται στον άνθρακα όσον αφορά τον πλειστηριασμό στον τομέα του ρεύματος και κάποιες άλλες χώρες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους όσον αφορά την ευελιξία της πρότασης επιμερισμού των προσπαθειών. Με το συμβιβασμό που επετεύχθη όλοι αυτοί οι προβληματισμού θα αντιμετωπιστούν. Για τη βιομηχανία, έχει διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα και θα δοθούν δωρεάν δικαιώματα ενώ θα τακτοποιηθεί και το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτές οι βιομηχανίες και θα συμβάλλουν παρ’ όλα αυτά με δίκαιο τρόπο στη μείωση των εκπομπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν υπόκεινται μόνο στο ανώτατο όριο στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, αλλά επίσης θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους δείκτες αναφοράς για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες. Έτσι, ακόμα και αυτές οι βιομηχανίες θα προβούν σε μειώσεις.

Επιτρέψτε μου να στραφώ στον πλειστηριασμό στον ενεργειακό τομέα, γιατί άκουσα πολλά παράπονα και δυσαρέσκεια ότι επιτρέψαμε σε ορισμένα κράτη μέλη να επιλέξουν να μη συμμετέχουν όσον αφορά σε αυτόν τον τομέα. Πρώτον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτή είναι μια επιλογή για τα κράτη μέλη επειδή ανησυχούσαν πολύ για τον κοινωνικό αντίκτυπο της πρότασής μας. Θα έπρεπε να αφουγκραστούμε αυτές τις ανησυχίες, και πράγματι το κάναμε. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, όταν έρθει η ώρα δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα μη συμμετοχής για τον απλούστατο λόγο ότι – ειδικά για εκείνες τις χώρες στις οποίες ο ενεργειακός τομέας είναι σε ιδιωτικά χέρια και οι τιμές δεν ρυθμίζονται – θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα είτε να δώσουν τα χρήματα στο υπουργείο οικονομικών – στο κράτος – για να χρησιμοποιηθούν για καλούς σκοπούς ή να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να έχει απροσδόκητα κέρδη, κέρδη χωρίς λόγο. Αυτό θα περιμένουμε να το δούμε. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα μελλοντικά. Έτσι, θα έλεγα σε εκείνους που διαφωνούν με τη συμφωνία μας πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο ότι έχουν τη δυνατότητα στις δικές τους χώρες να πείσουν τις κυβερνήσεις τους να μην ασκήσουν αυτήν την επιλογή όταν έρθει η ώρα. Παράλληλα, εάν αυτά τα κράτη μέλη θεωρούν ότι είναι σημαντικό για κοινωνικούς ή άλλους λόγους να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα μη συμμετοχής, μπορούν να το κάνουν.

Όσον αφορά την ευελιξία για τους CDM και τον επιμερισμό των προσπαθειών σε αυτούς: πρώτον, υπάρχουν πολλοί αριθμοί που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή ως προς το τι ποσοστό της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών θα γίνεται εγχώρια και τι ποσοστό θα επιτρέπεται να γίνεται στο εξωτερικό. Θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι όλες αυτές οι συγκρίσεις αναφέρονται στο 2005. Οι πραγματικές μειώσεις που θα πρέπει να γίνουν εγχωρίως είναι πολύ μεγαλύτερες, γιατί θα πρέπει να συγκριθούν με το 2020 και με τα συνηθισμένα. Οι πραγματικές μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτησα από τις υπηρεσίες μου να μου εξασφαλίσουν μια ανάλυση και για τον επιμερισμό των συνολικών προσπαθειών και το ΣΕΔΕ οι προσπάθειες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι περίπου 60%, το 41% θα μπορούσε να είναι στο εξωτερικό, σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ας μην ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε τις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό είναι ένα από εκείνα τα ζητήματα τα οποία θίγουν συνεχώς οι διεθνείς μας εταίροι κι επίσης εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλοι εκείνοι που ενδιαφέρονται να μεταφερθεί τεχνολογία και να γίνουν επενδύσεις και να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Γιατί είναι κακό; Πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπία, γιατί αλλιώς, εάν καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες στο εξωτερικό και όχι εγχωρίως, αυτό θα σήμαινε ότι όλα τα οφέλη για τις επιχειρήσεις μας και τη βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάνονταν, γιατί το πακέτο μας δεν αφορά μόνο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και τη δημιουργία μιας περισσότερο αποδοτικής οικονομίας. Πρόκειται να εξασφαλίσουμε τις πρωτοβουλίες για να γίνουν οι επιχειρήσεις μας και η βιομηχανία μας πιο αποδοτικές ως προς τους πόρους και την ενέργεια και μια αποδοτική επιχείρηση σε όρους ενέργειας και πόρων σημαίνει μια οικονομικά αποδοτική επιχείρηση – μια περισσότερο ανταγωνιστική επιχείρηση – η οποία, με τη σειρά της, σημαίνει καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, πράγματι χρειάζεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε.

Και πάλι, για όλους εκείνους που παραπονιούνται για αυτήν τη συμβιβαστική λύση, υπάρχει μια σπουδαία δυνατότητα: μπορείτε να πάτε στις χώρες σας και να ζητήσετε από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και των άλλων χωρών – υπάρχουν 12 στον κατάλογο – οι οποίες ζήτησαν αυτό το επιπλέον ένα τοις εκατό και να τους πείτε να μη χρησιμοποιήσουν τους CDM που επιτρέπει αυτός ο συμβιβασμός. Από εσάς εξαρτάται. Κάντε το εκεί, όχι εδώ. Εδώ θα πρέπει να ψηφίσετε υπέρ του πακέτου. Το πακέτο είναι ένα σύνολο: δεν είναι μία πρόταση εδώ και μια πρόταση εκεί, η μία επηρεάζει την άλλη. Συνεπώς, μην κάνετε αυτό το λάθος. Εάν έχετε ενστάσεις, προβάλετέ τες στις χώρες σας, προβάλετέ τες στις χώρες που έχουν αυτήν τη δυνατότητα να λάβουν το επιπλέον ένα τοις εκατό CDM.

Δεν πρόκειται να μιλήσω για την τέταρτη ανησυχία, η οποία ήταν η αλληλεγγύη. Ο κύριος Borloo έδωσε την απάντηση και η λύση που επιτεύχθηκε από τη Γαλλική Προεδρία ήταν πολύ σοφή.

Δεν θα ήθελα να σπαταλήσω άλλο χρόνο, γιατί έχω ήδη μιλήσει αρκετή ώρα. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να κοιτάζουμε μπροστά. Θα πρέπει να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην Κοπεγχάγη. Έχουμε ένα χρόνο σκληρών διαπραγματεύσεων μπροστά μας. Ας συνεργαστούμε και πάλι – το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή – προκειμένου να πείσουμε τους διεθνείς μας εταίρους να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Το τριάντα τοις εκατό είναι το ελάχιστο που πρέπει να συμφωνήσουμε στην Κοπεγχάγη προκειμένου να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε από τώρα. Παράλληλα, πρέπει να συνεχίσουμε να μεριμνούμε για τις βιομηχανίες μας.

Επανερχόμενοι στο ζήτημα των ανθρακικών υγρών, δεν είναι μόνο θέμα διατήρησης των θέσεων εργασίας μας, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Δεν θέλω να δω εταιρείες να επαναδιαθέτουν και να εκπέμπουν σε χώρες χωρίς περιορισμούς για τον άνθρακα. Επομένως είναι ένα περιβαλλοντικό, ένα κοινωνικό και ένα οικονομικό ζήτημα και ο συμβιβασμός μας ισορροπεί όλα αυτά τα ζητήματα: τα κοινωνικά ζητήματα, τα οικονομικά ζητήματα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην υλοποίηση αυτού του πακέτου, θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, ασφαλώς με το Συμβούλιο, ασφαλώς με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά επιτρέψτε μας επίσης να υποδεχτούμε και τους κοινωνικούς εταίρους σε αυτήν τη συζήτηση. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο.

(Χειροκρότημα)

 
  
MPphoto
 

  Andris Piebalgs, Μέλος της Επιτροπής. − Κυρία Πρόεδρε, οι προτάσεις που θα συζητήσουμε σήμερα επιφέρουν μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Οι μικρότερες εκπομπές CO2 σημαίνουν επίσης περισσότερη ενεργειακή απόδοση και περισσότερες βιώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα φιλικό για την αγορά ΣΕΔΕ θα αποτελέσει την κύρια κινητήρια δύναμη της αλλαγής στην τεχνολογία στα επόμενα χρόνια. Οι στόχοι για το CO2 σε τομείς εκτός του ΣΕΔΕ είναι στην πραγματικότητα δεσμευτικοί στόχοι ενεργειακής απόδοσης στα κράτη μέλη. Η οδηγία για την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), μάλιστα για την αποθήκευση CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς, σημαίνει ότι καμία ενεργειακή πηγή δεν θα υφίσταται διαχωρισμό στο βαθμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Τα όρια για τις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα θα περιορίσουν μάλιστα την αυξανόμενη εξάρτησή μας από το πετρέλαιο. Είκοσι τοις εκατό ανανεώσιμης ενέργειας το 2020 σε τελική ενεργειακή κατανάλωση σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχουμε νέες ενεργειακές πηγές – όχι μόνο στον ηλεκτρισμό, αλλά και στη θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ενεργειακή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει εδώ και τέσσερα χρόνια ότι βρισκόμαστε σε έναν δυνητικά μη βιώσιμο δρόμο στον ενεργειακό τομέα από οικονομική, περιβαλλοντικά και κοινωνική άποψη. Αυτό οφείλεται στην ριψοκίνδυνη ισορροπία προσφοράς/ζήτησης. Σε επίπεδο τιμών, δεν θα πρέπει να παραπλανούμαστε από την τιμή του πετρελαίου που έχουμε σήμερα, η οποία οφείλεται στην οικονομική επιβράδυνση. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πού ήταν η τιμή του πετρελαίου μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Το σημαντικότερο πράγμα που προέκυψε από την προηγούμενη έκθεση αφορά τη μετακίνηση του πλούτου. Εάν απομακρυνθεί πλούτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ίδιο θα συμβεί και με τις θέσεις εργασίας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε το παγκόσμιο περιβάλλον να είναι τόσο προκλητικό στον ενεργειακό τομέα ώστε να πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό. Για την ΕΕ αυτή είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση, η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα αυξηθεί από 50% έως 70%. Για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αγγίζει το 90% ή ακόμα και το 100%. Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση ασφάλειας της προσφοράς και, είναι ολοφάνερο, απώλειες θέσεων εργασίας. Το προτεινόμενο πακέτο συνεπάγεται μια βαθιά αλλαγή η οποία θα κάνει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές πιο λογική, γύρω στο 50% το 2030 και φέρνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανταγωνιστικές προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή ή κατανάλωση ενέργειας. Θα μας δώσει επίσης τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη. Δεν μπορούμε να φανταστούμε, με την αστάθεια των υδρογονανθράκων που βιώνουμε σήμερα, ορθή και υγιή ανάπτυξη στις φτωχότερες περιοχές της σημερινής εποχής. Αυτή είναι η μοναδική αλλαγή που είναι δυνατή.

Πιστεύω ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι δύσκολα. Δεν είναι απλό να πραγματοποιηθούν αλλαγές στον ενεργειακό τομέα και πάντοτε απαιτεί πολλά χρόνια. Αλλά δεν έχουμε επιλογή, γιατί μας ενδυναμώνουν όχι μόνο οι προσδοκίες των πολιτικών ηγετών, αλλά και βασίζοντας την πρότασή μας σε επιστημονικά στοιχεία και στα στοιχεία των παγκόσμιων θεσμών που παρακολουθούν την κατάστασή μας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο, ειδικότερα τους εισηγητές και τη Γαλλική Προεδρία, που μέσα από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις δεν μείωσαν τις φιλοδοξίες μας αλλά βελτίωσαν την πρότασή μας, ούτως ώστε να είναι πιο ισορροπημένη και ισχυρή. Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα που πετύχαμε με τη μορφή του τριμερούς διαλόγου. Έτσι, και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εισηγητές, οι οποίοι πραγματικά διεκπεραίωσαν ένα τεράστιο έργο εισηγούμενοι τη γνωμοδότηση του Κοινοβουλίου και επιτυγχάνοντας τη συμφωνία με την προεδρία, με τη βοήθεια της Επιτροπής, για την πιο φιλόδοξη δέσμη προτάσεων, η οποία θα φέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα.

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. − Σας ευχαριστούμε, Επίτροπε.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου