Kazalo 
 Celotno besedilo 
Razprave
Sreda, 14. januar 2009 - Strasbourg Edition JOIzdaja UL

Razmere na Bližnjem vzhodu/Gaza (razprava)
MPphoto
 

  Gay Mitchell (PPE-DE). – Gospod predsednik, Hamas je poslal teror nad izraelske prebivalce in izzval maščevanje. S te razdalje se zdi, da so nekateri pripadniki Hamasa navdušeni nad novimi civilnimi mučeniki – vključno z otroci – in nad publiciteto, ki jo s tem dobivajo njihove ideje, ne glede na to, kako težko to prebavijo razumni ljudje.

Nikoli nisem pomagal terorizmu in tudi ne kritiziram Izraela, ki ima pravico do mirnega soobstoja na tem območju, vendar bi morali biti butci, da ne bi bili čustveno vznemirjeni in moralno osramočeni ob tem, kar se trenutno dogaja v Gazi. Odgovor Izraela je povsem nesorazmeren in smrt majhnih otrok je še zlasti sramotna.

Do zdaj nisem nasprotoval novemu sporazumu med EU in Izraelom. Verjamem nasvetu, ki ga je prejšnji mesec tu v Parlamentu dal Dalaj Lama, da najbolje vplivamo na Kitajsko in Tibet tako, da z njima ohranjamo dobre odnose. Mislim, da se to nanaša tudi na odnose med EU in Izraelom, toda kako lahko zbudimo njihovo pozornost, da bi izrazili, kakšen gnus čutimo ob razsežnosti tega, kar se dogaja?

Lahko dodam, da so včeraj tistim, ki smo se udeležili skupne seje Odbora za zunanje zadeve in Odbora za razvoj, razdelili sporočilo o humanitarnih potrebah na zadevnem območju. Nujno pozivam Komisijo in Svet, naj poskrbita za pripravo celovitega paketa humanitarne pomoči, da bomo lahko ob prvi priložnosti šli tja in pomagali tem trpečim ljudem.

 
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov