Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Επαναπατρισμός και επανεγκατάσταση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο – Εικαζόμενη χρήση ευρωπαϊκών κρατών από τη CIA για τη μεταφορά και την παράνομη κράτηση ατόμων (συζήτηση)
MPphoto
 

  Cem Özdemir (Verts/ALE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Γκουαντάναμο έχει γίνει σύμβολο της περιφρόνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama έχει δώσει ένα εξίσου ισχυρό και ουσιαστικό μήνυμα διατάσσοντας το τέλος των στρατοδικείων στο Γκουαντάναμο και υποσχόμενος να κλείσει το στρατόπεδο μέσα σε ένα χρόνο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχουν χάσει την αξιοπιστία τους ως αποτέλεσμα της περιφρόνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μας δεν μπορούν να αποποιηθούν την ευθύνη τους, όπως διαπίστωσε στην έκθεσή της το Φεβρουάριο του 2007 η Προσωρινή Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εικαζόμενη χρήση ευρωπαϊκών κρατών από τη CIA για τη μεταφορά και την παράνομη κράτηση κρατουμένων. Αυτό εκθέτει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά πολλών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δικαίως απαιτούν από τις υποψήφιες χώρες το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά οι ίδιες καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης την ευθύνη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαδικασία για την εξεύρεση μιας κοινής λύσης για όλους τους κρατουμένους που δεν είναι πλέον ύποπτοι και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Αυτό ισχύει ειδικά για τη Γερμανία, που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην παροχή δυνατότητας υποδοχής προσφύγων. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε στην περίπτωση του Γερμανού Τούρκου από τη Βρέμη, του Murat Kurnaz, που πέρασε άδικα τέσσερα χρόνια στο Γκουαντάναμο.

Η νέα αρχή στην Ουάσιγκτον είναι μια ευκαιρία για μας να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να διαβρωθούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου