Index 
 Teljes szöveg 
Viták
2009. február 3., Kedd - Strasbourg HL kiadás

A guantanamoi foglyok hazatelepítésa és visszatelepítése - Európai országoknak a CIA által történt állítólagos igénybevétele foglyok szállítása és illegális fogvatartása céljából (vita)
MPphoto
 

  Cem Özdemir (Verts/ALE).(DE) Elnök úr, hölgyeim és uraim! A Guantánamói börtöntábor az emberi jogok és a jogállamiság sárba tiprásának szimbólumává vált. Barack Obama, az új amerikai elnök a leghatározottabban kijelentette, hogy a guantánamói katonai törvényszékek működésének véget vet, és megígérte azt is, hogy a tábort egy éven belül bezárják.

De nem csak az Amerikai Egyesült Államok vesztette el szavahihetőségét az emberi jogok sárbai tiprása miatt. Az európai kormányok sem szabadulhatnak a felelősségtől, tekintve az európai országoknak a CIA által foglyok szállítására és illegális fogva tartására való állítólagos használatával foglalkozó ideiglenes bizottság 2007 februári jelentését. Ebből kiderül, hogy milyen kettős mércével mért sok Európai Uniós tagállam, akik elvárják, hogy a tagjelölt országok tiszteletben tartsák az emberi jogokat, de ők maguk az Európai Unión belül a sárba tiporják azokat.

Az Európai Uniónak szintén kötelessége aktívan szerepet játszani egy megfelelő közös megoldás kidolgozásában azok számára, akikkel szemben már nem merül fel gyanú, de származás szerinti országukba nem mehetnek vissza. Ez különösen igaz Németországra. Németország képes és köteles is lehetővé tenni a menekültek fogadását. Nem ismételhetjük meg azt a hibát, amit a brémai német-török Murat Kurnaz esetében elkövettünk, és aki ártatlanul négy évet töltött Guantánamón.

Az, hogy Washingtonban új korszak kezdődik, lehetőséget jelent arra, hogy egyértelművé tegyük, hogy az emberi jogok a terror elleni harc során sem sérülhetnek.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat