Index 
 Teljes szöveg 
Viták
2009. február 18., Szerda - Brüsszel HL kiadás

A hivatalos fejlesztéstámogatástól eltérő tevékenységek finanszírozása az 1905/2006/EK rendelet hatálya alá tartozó országokban (vita)
MPphoto
 
 

  Angelika Beer (Verts/ALE), írásban.(DE) Az új külpolitika-finanszírozási eszközök felülvizsgálata hiányosságokat tárt fel a harmadik országokkal folytatott együttműködésben, és így mi az ipari eszköz megreformálására teszünk javaslatot.

A Külügyi Bizottság nem tartja kívánatosnak az eszköz új jogalapjának néhány együttműködési területre való korlátozását. Ezenkívül a jelenleg előirányzott politikaterületeket (kultúra, ifjúság, kutatás) az európai belpolitikából kölcsönözték, és azokkal kapcsolatban eddig nem tervezték harmadik országokkal folytatott együttműködés meghatározását. Ez csak az egyik bizonytalanság, amely a Külügyi Bizottságot aggasztja. Mi történik, ha például a közeljövőben kívánatossá válik, hogy más országokkal éghajlat-politikai kérdésekben folytassunk együttműködést? Minden egyes alkalommal új jogalapot kell létrehoznunk? Minden egyes alkalommal ezt akarjuk tenni, ha megváltozik az együttműködési terület?

A külpolitikai eszközök reformja igen fontos számunkra, és tisztázni kell, hogy nem egymás ellen küzdünk.

Ez az egyetlen ok, amely miatt a Zöldek/az Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportja a Külügyi Bizottság előadójával együtt hétfőn visszavonta a módosítást.

Ami a tartalmat illeti, úgy véljük, javaslatunk ennél tágabb látókörű, és olyan javaslat, amely következetes külpolitikát tesz lehetővé. Ez a jelentés azonban csak egy, a Bizottságnak szóló ajánlás. Meglátjuk, mit kezd vele.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat