Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Eljárás : 2008/2248(INI)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : A6-0082/2009

Előterjesztett szövegek :

A6-0082/2009

Viták :

Szavazatok :

PV 26/03/2009 - 4.6
CRE 26/03/2009 - 4.6
A szavazatok indokolása
A szavazatok indokolása

Elfogadott szövegek :

P6_TA(2009)0192

Viták
2009. március 26., Csütörtök - Strasbourg HL kiadás

4.6. A kiterjedt spanyolországi urbanizáció hatása az európai polgárok egyéni jogaira, a környezetre és az uniós jog alkalmazására, a beérkezett petíciók alapján (A6-0082/2009, Margrete Auken) (szavazás)
PV
  

- A szavazás előtt

 
  
MPphoto
 

  Michael Cashman (PSE) . – Elnök úr, szeretném felhívni a Ház figyelmét egy elvi kérdésre, szeretném visszavonni a nevem a Szocialista Képviselőcsoport Auken-jelentésre vonatkozó alternatív állásfoglalásra irányuló indítványáról. Továbbá, miután öt éven át dolgoztam a problémán, szeretném tájékoztatni a képviselőket, hogy az alternatív állásfoglalásra irányuló indítványok ellen, az Auken-jelentés mellett fogok szavazni.

(Taps)

 
  
MPphoto
 

  Margrete Auken, előadó. (DA) Elnök úr, hölgyeim és uraim, az Európai Unió polgárai, ez a jelentés a Petíciós Bizottságban végzett alapos munka eredménye, amelyben minden képviselőcsoport képviseltette magát. Szeretnék köszönetet mondani mind az elnöknek, mind az árnyékelőadóknak kitűnő munkájukért. A bizottság véleményének előadójaként, én, személyemben, teljes meggyőződéssel az ügy elkötelezett híve voltam. Természetesen ez az ügy óriási hatással bírt a Spanyolországban élő uniós polgárok tízezreinek életére, és mind a spanyol vidéket, mind pedig a gazdaságot érintette. A jelentést, miután kétharmados többséggel elfogadták, a bizottság jóváhagyta. A szöveg igen átfogó, és a spanyol urbanizáció számos eltérő aspektusa között tesz különbséget.

Itt van, például, az uniós polgárok alapvető jogainak problémája, amely magában foglalja a törvényesen szerzett tulajdonhoz való jogot is. Az Európai Parlament már elkötelezte magát e jogok tiszteletben tartása mellett, és ez minden tagállamra nézve kötelező érvényű. Itt van továbbá a kiterjedt urbanizáció környezetre gyakorolt, katasztrofális hatásának problémája, amely különösen a parti területeken és a spanyol szigeteken érezhető, de jelen van más területeken, pl. Madrid környékén is. De probléma az 1988-as, part menti övezetekről szóló spanyol törvény újjáéledése is, amely most hirtelen sok embertől tagadja meg azt a jogot, hogy a saját otthonában élhessen – sőt, egyes esetekben még ezen otthonok lerombolását is eredményezte. Aztán itt van az a probléma, amely a több ezer állítólag törvénytelen módon épített házból ered, amelyeket, bár az önkormányzatok jóváhagyásával épültek, később mégis törvénytelennek nyilvánítottak, aminek következtében az ártatlan vevők váltak a korrupt urbanizációs gyakorlatok áldozatává. Végül itt van a jogbiztonság hiányának és az ingatlanbotrányok áldozatai megfelelő kártalanításának problémája.

Nincs kétségem afelől, hogy kik a felelősek e kiterjedt szabálysértésekért, és sajnálom, hogy az önkormányzatok és regionális hatóságok által elkövetett szabálysértések aláásták mások azon próbálkozásait, amelyek olyan fenntartható fejlődésre irányultak, ahol az egészséges gazdaság, valamint a környezet és a kulturális örökség tiszteletben tartása kéz a kézben jártak volna. A jelentés valódi vitát érdemel, amelyben minden vélemény elhangozhat. Elfogadhatatlan, hogy az új szabályaink ezt megakadályozzák. Ezeket a szabályokat meg kell változtatni, amilyen hamar csak lehet, különösen, ha olyan jelentésekről van szó, amelyek az Unió polgárainak panaszaival foglalkoznak. Arra kérem önöket, ne fogadják el a két alternatív állásfoglalást. Bár az én jelentésemen alapulnak, nem pártatlanok. Nem a bizottság által megszavazott részletes és tényleges értékeléseket tükrözik.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat