Показалец 
 Назад 
 Напред 
 Пълен текст 
Процедура : 2009/2567(RSP)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документа : B6-0177/2009

Внесени текстове :

B6-0177/2009

Разисквания :

Гласувания :

PV 02/04/2009 - 9.19
CRE 02/04/2009 - 9.19
Обяснение на вота
Обяснение на вота

Приети текстове :

P6_TA(2009)0212

Разисквания
Четвъртък, 2 април 2009 г. - Брюксел Версия ОВ

9.19. Двугодишна оценка на диалога ЕС – Беларус (гласуване)
PV
  

– Преди гласуването:

 
  
MPphoto
 

  Vytautas Landsbergis (PPE-DE). (EN) Г-н председател, предлагам да се спомене, че тези разговори не трябва да включват споменаването на никакви планове за изграждане на нова атомна централа от незападен тип на границата с ЕС – евентуално в разговори за оказване на подкрепа за Беларус, но не и в този случай.

 
  
 

(Парламентът приема устното предложение за изменение)

– Преди гласуването на параграф 4:

 
  
MPphoto
 

  Jacek Protasiewicz (PPE-DE). (EN) Г-н председател, ще направя много кратко устно предложение за изменение по искане на Alexander Milinkevich и представители на „Амнести интернешънъл“, взели участие в конференцията, посветена на Беларус, която се проведе в Парламента преди два дни. Те помолиха искането за освобождаване на арестуваните неотдавна политически затворници да обхване и други граждани, които са подложени на различни видове ограничения и тормоз. Ето защо предлагам – и проведох консултации с други политически групи – към параграф 4 да се добави: „както и преглед на присъдите за „ограниченията върху свободите“, наложени на 11 лица, участвали в демонстрация, която се е състояла през януари 2008 г.“

 
  
 

(Парламентът приема устното предложение за изменение)

– Преди гласуването по параграф 7:

 
  
MPphoto
 

  Vytautas Landsbergis (PPE-DE). (EN) Г-н председател, когато се споменава за принудителното набиране във войската на трима млади активисти, трябва да се има предвид, че единият от тях е син на опозиционния лидер г-н Viačorka. Така че си заслужава да споменем, че това е равносилно на взимане на заложиници от страна на държавата: „Вижте, трябва да се държите кротко, защото синът ви е в нашата армия и може нещо да му се случи.“ Това ще бъде един вид предупреждение, което може да вдъхне повече сигурност на младите хора, принудително набирани във войската.

 
  
 

(Парламентът приемa устното предложение за изменение)

– Преди гласуването на параграф 13:

 
  
MPphoto
 

  Vytautas Landsbergis (PPE-DE). (EN) Г-н председател, когато се предлага „Европейският хуманитарен университет“ да се завърне в Беларус, трябва да споменем, че това трябва да стане на основата на реални гаранции, че той ще може да функционира свободно и че няма да попадне отново под контрола на режима.

 
  
 

(Парламентът приемa устното предложение за изменение)

 
  
MPphoto
 

  Hannes Swoboda (PSE).(DE) Г-н председател, ние с радост ще откликнем на отделните устни предложения, но бих помолил г-н Landsbergis да ни информира предварително, така че да можем да обсъждаме тези въпроси дори когато той не присъства. Не могат да се правят устни предложения просто така, без предварително информиране.

 
  
MPphoto
 

  Председател. – Виждам, че г-н Landsbergis дава знак, че – ако в бъдеще отново реши да прави устни предложения – ще се съобрази с Вашето искане.

 
Правна информация - Политика за поверителност