Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Eljárás : 2009/2557(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot :

Előterjesztett szövegek :

RC-B6-0165/2009

Viták :

Szavazatok :

PV 02/04/2009 - 9.20
CRE 02/04/2009 - 9.20
A szavazatok indokolása
A szavazatok indokolása

Elfogadott szövegek :

P6_TA(2009)0213

Az ülések szó szerinti jegyzőkönyve
2009. április 2., Csütörtök - Brüsszel HL kiadás

9.20. Európa lelkiismerete és a totalitarianizmus (szavazás)
Jegyzőkönyv
MPphoto
 
 

  Elnök. - Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy Nassauer úr és Szájer úr az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) és az Európai Demokraták Képviselőcsoport nevében állásfoglalásra irányuló közös indítványt írt alá.

– A 3. bekezdésről szóló szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 

  Vytautas Landsbergis (PPE-DE). - Elnök úr! Hadd emlékeztessek Európában a II. világháború végéről szóló, 2005. évi, jelentős állásfoglalásunkra, amely kimondja, hogy „igazság és emlékezet nélkül nem lehetséges a megbékélés”.

Nem szeretném ebből törölni az igazságot. Kérem, egyezzenek bele, hogy az „igazság” ebbe belekerüljön: megbékélés, igazság és emlékezet mellett! Kérem, szavazzanak az igazságra!

 
  
 

(A Parlament elfogadja a szóbeli módosítást)

– A 4. bekezdésről szóló szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 

  Vytautas Landsbergis (PPE-DE). - Elnök úr! A szöveg olyan, az emberiség elleni bűncselekményekre hivatkozik, amelyek „egészen 1995 júliusáig” történtek. Jobb lenne azt mondani, hogy amelyek „1995 júliusában is történtek”, mivel senki nem lehet biztos abban, hogy ilyen bűncselekményekre 1996-ban nem került sor.

(Közbeszólás az ülésteremből)

Valóban, ez enyhébb lenne: az „egészen” helyébe az „is történtek” szavaknak kell lépniük.

 
  
 

(A Parlament elfogadja a szóbeli módosítást)

– A 20. bekezdésről szóló szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 

  Tunne Kelam (PPE-DE). - Elnök úr! Egy apróbb módosítás. A szöveg most így hangzik: „mivel a közép-európai országok rendelkeznek a kommunizmussal kapcsolatos, kiegészítő tapasztalattal”. Szeretném a „közép-európai országokat” „közép- és kelet-európai országokra” módosítani, mert a szöveg mindenhol máshol így hangzik, továbbá „a kommunizmussal kapcsolatos, kiegészítő tapasztalattal” helyébe „a kommunizmussal és nácizmussal kapcsolatos, kiegészítő tapasztalattal” szöveget léptetni, mert a kelet-európai nemzetek számára semmi „kiegészítő” nem volt a kommunizmusban: a legtöbbjük először a kommunizmust, aztán a nácizmust, majd ismét a kommunizmust tapasztalta meg.

 
  
 

(A Parlament elfogadja a szóbeli módosítást)

 
  
MPphoto
 

  Bogusław Sonik (PPE-DE).(PL) Elnök úr! Azt szeretném mindössze hozzáfűzni, hogy én is aláírtam az állásfoglalást.

(FR) Elnök úr! Én is aláírtam ezt az állásfoglalást és nem látom a nevem az állásfoglalásra irányuló indítványon. Szeretném kérni, hogy arra az én nevem is kerüljön föl.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat