Index 
 Teljes szöveg 
Viták
2009. április 24., Péntek - Strasbourg HL kiadás

Az ashraf-i tábor lakóinak humanitárius helyzete
MPphoto
 

  Angelika Beer , szerző.(DE) Elnök úr, hölgyeim és uraim, képviselőcsoportom nem írta alá az állásfoglalást, amelyet csak akkor szavazunk meg, ha a szerzővel, Gomes asszonnyal együtt, az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportja és a Zöldek/Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportja nevében általam benyújtott módosításokat elfogadják.

Mindez a Mudzsaheddint vagy MKO-t érintő vitához kapcsolódik. Ez a szervezet nem demokratikus ellenzék. Néhány szóban bemutatnám őket. Az MKO egy elkorcsosult, vallási szektához hasonló szervezet, amely saját tagjait – még a táboron belül is – súlyos elnyomás alatt tartja. A tagokat lelki és fizikai nyomással tartják a táborban. Akik nem hajlandók ott maradni, azoknak felszámolják a kapcsolatait, válásra kényszerítik őket, és elveszik tőlük a gyermekeiket – az elnyomás egyik legkegyetlenebb formája ez.

Az MKO egyaránt teljesen elszigetelte a táboron kívül és belül élő tagjait. A nemzetközi sajtóval vagy médiával egyáltalán nem léphetnek kapcsolatba. Az Egyesült Államok által készített interjúk mind MKO katonák jelenlétében zajlottak, ami azt jelentette, hogy az interjúalanyok nem beszélhettek valódi problémáikról és félelmeikről.

Korábban az Észak-Irakból származó MKO-tagokat átadták Szaddám Huszein csatlósainak, akiket az Abu Graib-i táborban szégyenletes kínzásokat követően kivégeztek. Ez csupán néhány példa és magyarázat a közös módosításokra, amelyeknek támogatására biztatom Önöket. Ha valaki ezeket elutasítja – szeretném, ha ez egyértelmű lenne – és a jelenlegi szöveget változatlan formában elfogadja, az amellett szavaz, hogy az MKO továbbra is folytathassa elnyomó politikáját az általa irányított táboron belül. Ezzel részben azért is felelős lesz, ha az MKO beváltja jelenlegi fenyegetéseit, amelyek értelmében, amennyiben a tábort nemzetközi felügyelet alatt felszámolják, felszólítja majd tagjait, hogy élve égessék el magukat. Ez kétségtelenül éppen az ellenkezője annak, amit el szeretnénk érni, ezért arra biztatom Önöket, hogy szavazzák meg a PSE és saját képviselőcsoportom által benyújtott módosításokat.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat