Index 
 Teljes szöveg 
Viták
2009. május 5., Kedd - Strasbourg HL kiadás

Rosé borok és engedélyezett borászati eljárások (vita)
MPphoto
 

  Agnes Schierhuber, a PPE-DE képviselőcsoport nevében.(DE) Elnök asszony, Biztos asszony, örülök, hogy ismét itt találkozunk. Politikai pályafutásom során – mind Ausztriában, mint az Európai Parlamentben töltött majdnem 15 év alatt – a borral kapcsolatos viták mindig nagy érzelmeket váltottak ki. Ma is ezt láthatjuk.

Véleményem szerint a bor az egyik legelegánsabb termék, amit a mezőgazdaság elő tud állítani. Az európai - és főleg osztrák – minőségi borok termelőinek az az érdekük, hogy a minőség álljon az első helyen, és meg lehessen egymástól különböztetni a különböző borvidékekről származó borokat.

Mi úgy gondoljuk, hogy a borok keverése nem borászati eljárás. A rozébor speciális és nagyon hagyományos borászati eljárással készül. Ennél fogva, Biztos asszony, azokat a képviselőtársaimat támogatom, akik hozzám hasonlóan elutasítják a fehér- és vörösborok keverését. Itt az ideje, hogy világosan definiáljuk a hagyományos rozéborok előállításának módját.

Biztos asszony, bizonyára az is előfordulhat, ahogyan Ön is említette, hogy a tagállamok újabb ismeretekhez jutnak, és ezek alapján másképpen látnak bizonyos döntéseket, vagy akár módosítják is őket. Kérem, hogy most is tegyék meg ezt az európai bortermelés minősége érdekében.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat