Index 
 Teljes szöveg 
Viták
2009. november 12., Csütörtök - Brüsszel HL kiadás

Átmeneti költségvetési eljárási iránymutatások a Lisszaboni Szerződés hatálybalépésére tekintettel (vita)
MPphoto
 

  Alain Lamassoure , előadó.(FR) Elnök úr! Nem fogok visszaélni ezzel a kivételes joggal, amelyet megadott nekem.

Szeretnék köszönetet mondani azon képviselőcsoportok felszólalóinak, amelyek támogatták a jelentés főbb javaslatait, és biztosítani szeretném az összes képviselőcsoportot arról, hogy az Európai Bizottsággal és a Tanáccsal együtt ugyanebben a csapatszellemben dolgozunk tovább a tárgyalások sikeres lezárása érdekében. Úgy gondolom, hogy a vita arról tanúskodott, hogy igen nagy többség áll ezen elvek mögött. Andreasen asszony – aki már nincsen itt – javasolt egy sor módosítást, amelyeken most nem tudunk végigmenni, mert sietünk.

Szeretnék rámutatni arra, hogy december 1-től új intézmények jönnek létre az Európai Unióban: az Európai Tanács elnöke, a merőben új hatáskörökkel felruházott főképviselő, valamint az Európai Külügyi Szolgálat. Ezért rendkívül gyorsan meg kell hoznunk néhány döntést a költségvetés terén, ha azt akarjuk, hogy az új szerződés a kitűzött időpontban hatályba léphessen.

Sajnos már így is túl sok időt elvesztettünk, amíg sikerült megegyezést elérni a 27 ország között, megszerezni a 27 parlament, illetve a 27 nemzet ratifikációját ahhoz, hogy a Lisszaboni Szerződés az év vége előtt hatályba léphessen, és most az a feladatunk, hogy biztosítsuk az átmeneti rendelkezések mihamarabbi véglegesítését és alkalmazását.

Igazat adok Gardiazábal Rubial asszonynak abban, hogy a végleges megállapodás talán nem az áhított és szükséges egyszerűségen alapul majd, de mindenesetre azon leszünk, hogy az minden intézménynek kielégítő legyen, és biztosítsa az Európai Unió számára égetően szükséges hatékonyságot, átláthatóságot és demokratikus jelleget.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat