Index 
 Vorige 
 Volgende 
 Volledige tekst 
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus : O-0150/2009

Ingediende teksten :

O-0150/2009 (B7-0240/2009)

Debatten :

PV 20/01/2010 - 15
CRE 20/01/2010 - 15

Stemmingen :

Aangenomen teksten :


Volledig verslag van de vergaderingen
Woensdag 20 januari 2010 - Straatsburg Uitgave PB

15. Europese strategie voor de Donau-regio (debat)
Video van de redevoeringen
Notulen
MPphoto
 

  De Voorzitter. - Aan de orde is de mondelinge vraag (O-0150/2009) van Silvia-Adriana Ţicău, Brian Simpson, János Áder, Hannes Swoboda, Eva Lichtenberger, Michael Cramer, Saïd El Khadraoui, Mathieu Grosch, Iuliu Winkler, Victor Boştinaru, Ioan Mircea Paşcu, Marian-Jean Marinescu, Ivailo Kalfin, Norica Nicolai, Dirk Sterckx, Csaba Sándor Tabajdi, Michael Theurer, Ismail Ertug, Inés Ayala Sender, Jiří Havel, Edit Herczog, Stanimir Ilchev, Iliana Malinova Iotova, Jelko Kacin, Evgeni Kirilov, Ádám Kósa, Ioan Enciu, Eduard Kukan, Gesine Meissner, Alajos Mészáros, Nadezhda Neynsky, Katarína Neveďalová, Daciana Octavia Sârbu, Vilja Savisaar, Olga Sehnalová, Catherine Stihler, Peter van Dalen, Louis Grech, Corina Creţu, George Sabin Cutaş, Vasilica Viorica Dăncilă, Cătălin Sorin Ivan, Tanja Fajon, Kinga Göncz, Antonyia Parvanova, Adina-Ioana Vălean en Rovana Plumb, aan de Commissie, over de Europese strategie voor de Donau-regio (B7-0240/2009).

 
  
MPphoto
 

  Silvia-Adriana Ţicău, auteur.(RO) Ik zou graag alle collega’s willen bedanken die mij hebben gesteund in het voorstellen van het initiatief dit debat tijdens een plenaire zitting van het Europees Parlement te houden, wat morgen zal worden opgevolgd door een stemming over de gezamenlijke resolutie.

De Donau-regio is van speciaal belang voor de Europese Unie, zowel vanwege het grote aantal landen waar de rivier doorheen stroomt als door het feit dat de Donau rechtstreeks in de Zwarte Zee uitmondt. Samen met de rivier de Rijn en het Main-Donau-kanaal vormt de Donau een verbinding tussen de Noordzee en de Rotterdamse haven, die de grootste haven in de Europese Unie is, en de Zwarte Zee en de haven van Constanţa, die de tiende grootste haven in de Europese Unie is.

De Europese Raad erkent het belang van de Donau-regio, en heeft de Commissie daarom in juni 2009 gevraagd eind 2010 een Europese strategie voor de Donau-regio te hebben opgesteld. Wij verzoeken de Commissie dringend zo snel mogelijk overleg met alle landen die aan de Donau grenzen te starten en de strategie voor de Donau-regio vergezeld te laten gaan van een actieplan en een meerjarig operationeel programma die in samenwerking met de deelnemende landen op basis van het model voor de strategie voor het Oostzeegebied ten uitvoer gelegd zullen worden.

Het ontwikkelen van de vervoersinfrastructuur is van essentieel belang voor de ontwikkeling van de Donau-regio. De prioriteiten voor wat betreft de ontwikkeling van de vervoersinfrastructuur van de regio bestaan onder andere uit het moderniseren van de havens, het integreren van de navigatiesystemen voor de Donau, het opheffen van de blokkades in de waterweg Rijn/Maas-Main-Donau om de bevaarbaarheid te verbeteren, het verbeteren van de intermodaliteit in de regio en het zorgen voor een betere verbinding met de Zwarte Zee via de weg en het spoor, waarmee ik doel op corridors voor vrachtvervoer per trein en hogesnelheidslijnen.

De Donau-regio speelt een belangrijke rol in de diversificatie van energiebronnen voor de Europese Unie. De tenuitvoerlegging van gezamenlijke projecten betreffende energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen, investeringen in nieuwe technologieën en het ontwikkelen van het midden- en kleinbedrijf zal een groene economie in de gehele Donau-macroregio helpen stimuleren.

Daarnaast is het toerisme een belangrijk middel om de economische groei in de regio te bevorderen. En ten slotte, maar niet minder belangrijk, zal het ontwikkelen van ‘centres of excellence’ die op internationaal niveau kunnen concurreren, tezamen met academische en culturele uitwisselingen, bijdragen aan de territoriale cohesie binnen de Donau-regio.

De Donau-regio, en met name de Donau-delta, bevat diverse speciale beschermingsgebieden en speciale instandhoudingsgebieden in het kader van Natura 2000. We spreken hier over een uniek en kwetsbaar ecosysteem. Het beschermen van het milieu in het Donau-bekken zal van grote invloed zijn op de agrarische en plattelandsontwikkeling van de regio.

Doordat er gebruik wordt gemaakt van een gecoördineerde aanpak zal de strategie voor de Donau-regio een efficiënter gebruik en een grotere opname van de Europese financiering vergemakkelijken, zonder zich daartoe echter te beperken. Met dit doel voor ogen verzoeken wij de Commissie en de lidstaten gebruik te maken van de tussentijdse evaluatie van de financiële vooruitzichten in 2010 en de debatten over de toekomstige financiële vooruitzichten om de doelstellingen van de Europese strategie voor de Donau-regio ten uitvoer te leggen.

Tot slot zou ik graag willen zeggen dat het Europees Parlement een vaste partner zal zijn in het proces van de ontwikkeling en tenuitvoerlegging van de Europese strategie voor de Donau-regio.

 
  
MPphoto
 

  Olli Rehn, lid van de Commissie.(EN) Mevrouw de Voorzitter, ik dank u voor het aan de orde stellen van deze zeer belangrijke kwestie, namelijk de strategie voor de Donau-regio en ook voor uw algemene steun voor de macroregionale strategieën in Europa.

De Commissie werkt in deze context met de landen van het Donau-samenwerkingsproces. Dit zijn de volgende lidstaten: Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië, Hongarije, Slovenië, Bulgarije en Roemenië. Daarnaast nemen de volgende derde landen deel: Kroatië, Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Moldavië en Oekraïne.

Met betrekking tot de huidige stand van zaken kan ik zeggen dat we binnen de Commissie een interdepartementale werkgroep van meer dan twintig directoraten-generaal hebben ingesteld om de belangrijkste beleidsprioriteiten voor deze strategie vast te stellen. Parallel hieraan hebben de landen van de Donau-regio elk een nationaal contactpunt aangewezen en de eerste bijeenkomst van deze contactpunten is gehouden met de lidstaten. Er is tussen februari en juni van dit jaar een reeks evenementen gepland om momentum te creëren en de discussie met de belanghebbenden in gang te zetten. Het eerste van die evenementen wordt op 1 en 2 februari gehouden in Ulm, Duitsland.

Wat de toekomstige inhoud van de strategie betreft, wil ik onderstrepen dat we natuurlijk nog maar aan het begin staan van het uitwerkings- en voorbereidingsproces. De desbetreffende landen, de relevante belanghebbenden, de diensten van de Commissie en andere EU-instellingen zullen de komende maanden uitgebreider met elkaar over de inhoud spreken.

Desalniettemin zal de strategie naar alle waarschijnlijkheid gebaseerd zijn op de volgende drie brede pijlers of, met andere woorden, bredere beleidsprioriteiten: ten eerste, verbetering van connectiviteit en duurzame communicatiesystemen; ten tweede, milieubescherming, behoud van waterbronnen en verbetering van activiteiten op het gebied van risicopreventie; en ten derde, versterking van de sociaaleconomische ontwikkeling van mensen en instellingen. In deze drie pijlers zal een aantal concrete acties worden opgenomen die gebaseerd zijn op bijdragen van de lidstaten en de belanghebbenden en bijdragen vanuit de Commissie.

Ten slotte wil ik graag aangeven wat de volgende stappen zullen zijn. Tussen nu en juli zullen we doorgaan met het verzamelen van ideeën en voorstellen van de lidstaten, van belanghebbenden en van andere geïnteresseerden door middel van standpuntnota’s, bijeenkomsten, conferenties en ook een openbare raadpleging via het internet. Daarna zal de Commissie in september prioriteiten aangeven en de ideeën op een rijtje zetten ter voorbereiding van de ontwerpmededeling voor de strategie en het bijbehorende actieplan. Dan zal de Commissie uiteindelijk in december de goedkeuring van deze documenten voorbereiden. Daarom zullen we vanaf volgend jaar – 2011 – beginnen met het instellen van de governancesystemen en de uitvoering van de acties en projecten die tegen die tijd zullen zijn gepland en waarover dan besluiten zullen zijn genomen.

Ik dank u voor uw aandacht. Ik wil graag de punten horen die u in dit debat naar voren wilt brengen.

 
  
MPphoto
 

  Marian-Jean Marinescu, namens de PPE-Fractie.(RO) De Fractie van de Europese Volkspartij (Christendemocraten) hecht een speciaal belang aan de strategie voor de Donau-regio. De waterweg Rijn-Main-Donau slaat een brug tussen het oosten en het westen, tussen de Noordzee en de Zwarte Zee. De waterweg houdt direct verband met het waarborgen van de energievoorziening, verschaft een route naar Azië via de Zwarte Zee en biedt ook een verbinding met de Middellandse Zee.

Daarom zijn wij er voorstander van de strategie voor de Donau-regio dit jaar op te stellen, hetgeen overeenkomt met de door de Commissie gedane toezegging. Het doet mij genoegen dat commissaris Rehn herbenoemd is, en wij zouden graag zien dat deze strategie, tezamen met een specifiek actieplan, uiterlijk begin 2011 wordt goedgekeurd.

Van de grootste prioriteiten die moeten worden aangepakt, noem ik hier de volgende: het waarborgen van de bevaarbaarheid van de gehele waterweg, hoofdzakelijk de verbinding tussen de Donau en de Rijn, en het standaardiseren van de navigatiesystemen, het moderniseren van de rivierhavens en het zodanig ontwikkelen van de bijbehorende infrastructuren dat ze in multimodale systemen worden geïntegreerd, het efficiënt gebruikmaken van het energiepotentieel van de Donau, het ontwikkelen van irrigatiesystemen om woestijnvorming af te wenden, het introduceren van een geïntegreerd systeem voor de bewaking van het waterpeil met als doel de voorspellingen en de mogelijkheden tot preventie en ingrijpen in geval van overstroming, droogte of verontreiniging te verbeteren.

Een gezamenlijk optreden is noodzakelijk, want als slechts één oeverstaat er niet bij betrokken is, zou het gehele proces belemmerd kunnen worden. Er zijn ook financiële middelen nodig. Daarom hoop ik dat de nieuwe Europese Commissie deze kwestie in beschouwing zal nemen en niet zal afzien van financiering op basis van publiek-private partnerschappen.

Van alle oeverstaten heeft Roemenië de meeste Donau-kilometers. Daarom steunt Roemenië het zo snel mogelijk opstellen van deze strategie, die het profiel zal verhogen van het potentieel van de rivier, dat zo essentieel is voor heel Europa.

 
  
MPphoto
 

  Constanze Angela Krehl, namens de S&D-Fractie. – (DE) Mevrouw de Voorzitter, de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten staat achter het initiatief voor het ontwikkelen van een Donau-strategie. Dit is voor ons een belangrijk project, ook omdat het de territoriale cohesie, die nu ook in het Verdrag van Lissabon staat, op voorbeeldige wijze bevordert. Misschien kunnen we hierdoor ook duidelijk maken wat wij met territoriale cohesie bedoelen. De heer Rehn heeft allerlei partners genoemd, ik hoop dat hij er ook van uit gaat dat het Europees Parlement moet worden betrokken bij het uitwerken van de gezamenlijke Donau-strategie. Ik heb in uw toespraak de woorden “Europees Parlement” helaas niet gehoord, maar we zullen actief deelnemen aan dit debat. Ik ben blij dat we vandaag in dit Parlement een uitvoerig debat aan deze kwestie wijden, en er zullen nog andere debatten volgen.

Afgezien van de territoriale cohesie moeten we ook duidelijk maken dat er op dit vlak grensoverschrijdend wordt samengewerkt. Dat hebben we altijd geëist voor het cohesiebeleid, we hebben dat altijd gesteund, en hadden het eigenlijk tijdens dit financiële kader al sterker willen subsidiëren. Ik hoop dat ons dit onder andere door de Donau-strategie in de komende jaren nog beter zal lukken.

Ik zou er op willen wijzen dat de Donau-strategie een Europese toegevoegde waarde zal opleveren, die met name voor de burgers die in die regio wonen voelbaar zal zijn. Daarom moeten zij direct en concreet worden betrokken bij de uitwerking van dit Europese project. Ik vraag met nadruk deze strategie niet te overladen met al te veel prioriteiten, we moeten onze krachten bundelen. Het lijkt me heel belangrijk dat we de beschikbare middelen efficiënter benutten, dat we bijvoorbeeld waarschuwingssystemen opbouwen of uitbreiden voor natuurrampen zoals hoogwater en overstromingen, maar ook voor industriële ongevallen die de Donau en de omgeving kunnen vervuilen. Dat kunnen we samen aanpakken.

Een geslaagde Donau-strategie en geslaagde projecten in die regio kunnen ook een voorbeeld zijn voor andere regio’s. We hoeven niet iedere keer meteen een nieuwe strategie te ontwikkelen, maar dit kan een voorbeeld zijn voor het samen en grensoverschrijdend oplossen van problemen op het Europese niveau. Wanneer we er in slagen om derde landen werkelijk bij een dergelijke strategie te betrekken kan het ook een eerste stap voor een nabuurschapsbeleid zijn. Dat is voor iedereen in de Europese Unie belangrijk en het stimuleren waard.

 
  
MPphoto
 

  Michael Theurer, namens de ALDE-Fractie. – (DE) Mevrouw de Voorzitter, mijnheer de commissaris, beste collega’s, hoe belangrijk het stroomgebied van de Donau is, blijkt wel uit het feit dat tachtig miljoen mensen in zes lidstaten van de EU en in vier buurlanden aan de Donau wonen. In het Zwarte Woud, op honderd kilometer hemelsbreed hier vandaan, ontspringt de Donau, en in de Donau-delta stroomt de rivier dan in de Zwarte Zee. De ALDE-Fractie staat daarom achter de eis dat er een Donau-strategie moet komen, en dit Parlement maakt vanavond ook een duidelijk gebaar door dit punt op de agenda te zetten.

Twintig jaar na de val van het IJzeren Gordijn, na het einde van het gedeelde Europa, is de Donau weer een symbool voor de hereniging. Duitsland was één van de oprichtende staten van de EU, Oostenrijk is in 1995 toegetreden, in 2004 zijn er nieuwe lidstaten in Centraal- en Oost-Europa bijgekomen, buurlanden als Kroatië zijn kandidaat voor de toetreding, andere buurlanden hopen ook op het vooruitzicht op toetreding, en al die landen zijn door de Donau met elkaar verbonden. Langs de Donau kunnen we dus heel concreet voelen hoe Europa weer verenigd is.

Nu, beste collega’s, is het moment gekomen om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de Donau-strategie in de nieuwe programmeringsperiode één van de prioriteiten van het regionaal beleid wordt, en de ALDE-Fractie hecht daar heel veel waarde aan. Dat kan op allerlei manieren gebeuren, bijvoorbeeld door het sterker bevorderen van partnerschappen tussen kleine en middelgrote ondernemingen.

We moeten natuurlijk ook nog heel veel doen aan de infrastructuur. Dat is bijzonder belangrijk voor de ALDE-Fractie, omdat de traditionele verkeerswegen door de deling van Europa natuurlijk onderbroken waren en niet gemoderniseerd zijn. Daarom is het voor het vervoer ecologisch zinvol dat we de Donau uitbouwen voor de binnenvaart, de havens moderniseren en verbeteren, de bestaande hindernissen uit de weg ruimen en de verbinding mogelijk maken. Ook het wegennet en het spoorwegnet kunnen nog sterk worden verbeterd. Het is van het grootste belang dat we de gemeentes en de burgers hierbij volledig betrekken.

 
  
MPphoto
 

  Eva Lichtenberger, namens de Verts/ALE-Fractie. – (DE) Mevrouw de Voorzitter, beste collega’s, ik sta volledig achter een ontwikkelingsstrategie voor de Donau, dat is heel belangrijk. Dit is een bijzonder moeilijke opgave, die niet te vergelijken is met alles wat we tot nu toe hebben gedaan op het gebied van de regionale ontwikkeling. De Donau is namelijk meer dan zomaar een waterweg, ze is geen straat. De Donau is een juweel van de natuur. Ik weet dat velen van u dat niet graag horen, maar juist omdat de rivier een juweel van de natuur is liggen hier ook kansen voor een duurzaam en modern toerisme dat in samenwerking met het midden- en kleinbedrijf kan worden ontwikkeld, vooral in de Donau-delta, maar ook elders langs aantrekkelijke trajecten.

De Donau als rivier heeft heel speciale kenmerken en reageert heel gevoelig op ingrepen door de mens, en dat wil ik toch wel even zeggen. Dat hebben we ook al gemerkt bij het project van de elektriciteitscentrale van Gabčíkovo; de schade daarvan is nog steeds zichtbaar. Alleen door de daadkrachtige protesten van aanwonenden en andere burgers kon worden verhinderd dat er door het verlengen van die keten van elektriciteitscentrales nog meer schade zou ontstaan. De grondwaterspiegel is daardoor namelijk gedaald, met onafzienbare gevolgen voor de landbouw. Onze collega is niet voor niets ingegaan op het duidelijke verband tussen de ondergrond van de Donau en het plaatselijke grondwater. Daarmee moeten we absoluut rekening houden.

Hieruit kunnen we een belangrijke les leren: de Donau – iedere rivier – is een levensader die moet worden beschermd en gerespecteerd, en hiervoor is een duurzame aanpak nodig. Dat betekent dat we dus niet zomaar met de graafmachine de natuurgebieden te lijf mogen gaan, dat betekent dat we de rivier serieus moeten nemen, dat we de rivier kunnen gebruiken voor de scheepvaart, maar dat we de schepen aan de rivier moeten aanpassen, en niet de rivier aan de schepen. Wanneer u een groot project wilt uitvoeren koopt u toch niet eerst de meubels, en begint dan met het bouwen van het huis voor die meubels? Voor de Donau geldt hetzelfde. We moeten een duurzaam beleid voeren, en voorzichtig omgaan met de natuur. Laten we de fouten van het verleden niet herhalen!

 
  
MPphoto
 

  Oldřich Vlasák, namens de ECR-Fractie. (CS) De Donau-regio is een uitermate specifiek en inderdaad enorm groot gebied. Zoals we allemaal weten is de Donau op de Wolga na de langste rivier van Europa. De Donau stroomt door of vormt de staatsgrens van in totaal tien landen; het totale stroomgebied ervan beslaat in totaal zelfs negentien Europese landen. Het is dan ook niet meer dan terecht dat dit gebied specifieke aandacht krijgt. Ik ben echter van mening dat wij ons hier in het Europees Parlement zouden moeten onthouden van pogingen om de concrete invulling van de Donau-strategie direct te beïnvloeden. Goede macroregionale strategieën komen altijd van beneden af tot stand. De Europese instellingen dienen dus slechts een kader te creëren, de communicatie op intracommunautair niveau te vereenvoudigen en de betrokken partijen te ondersteunen op methodologisch terrein, bijvoorbeeld met gegevensoverzichten. Het is naar mijn stellige mening niet aan de Commissie om zelf de macroregionale strategie te schrijven, maar des te meer om de totstandkoming ervan te begeleiden. De inhoud ervan dient namelijk tot stand te komen op het niveau van de lidstaten, regio's en de individuele steden en gemeenten.

Verder is het voor mij een uitgemaakte zaak dat ondanks het feit dat de Donau-strategie toekomstgericht dient te zijn, we bij de tenuitvoerlegging ervan niet ontkomen aan de erfenis van het verleden. Zo dienen we te beseffen dat de Donau tijdens de Koude Oorlog de grens vormde tussen Oost en West, zoals bijvoorbeeld in het voormalige Tsjecho-Slowakije. In het stroomgebied van de Donau is dit element, dat wil zeggen de opdeling van Europa, nog altijd aanwezig. Dat vormt een rem op de Europese integratieprocessen en dientengevolge behoort de strategie eveneens op dit onderwerp gericht te zijn. Het ontwikkelingspotentieel van de Donau kan nooit volledig worden benut indien de internationale, regionale en lokale verkeersnetwerken niet onderling met elkaar verbonden worden, indien er geen verregaande samenwerking plaatsvindt op het gebied van zowel de ruimtelijke ordening als de planning van de strategische ontwikkeling van de regio en al helemaal niet indien er hier mentale barrières bestaan. Om überhaupt op een doeltreffendere wijze vooruit te kunnen, dienen de problemen uit het verleden te worden opgelost.

Het is een goede zaak dat we het wat de macroregionale strategieën betreft niet over administratieve eenheden, individuele lidstaten of NUTS-eenheden en -regio's hebben, maar over gebieden binnen Europa. Voor deze benadering van ons is er niet alleen een wijziging nodig van de technologie of methodologie voor de tenuitvoerlegging van het cohesiebeleid, maar eerst en vooral een wijziging van de hele achterliggende filosofie. Het algemeen belang dient namelijk op meerdere niveaus behartigd te worden. Alleen zo kunnen de problemen van de gebieden worden opgelost zonder hinder te ondervinden van administratieve barrières. De macroregionale strategieën vormen een pad naar de toekomst, ze vormen in hoge mate unieke projecten zoals die nog nooit eerder in de Europese Unie tot stand zijn gebracht. Het doel ervan is te zorgen voor samenwerking tussen lidstaten, regionale overheden, lokale overheden en andere relevante spelers. Dit alles is gebaseerd op het beginsel van partnerschap en gericht op het oplossen van de problemen van de betrokken partijen.

 
  
MPphoto
 

  Jaromír Kohlíček, namens de GUE/NGL-Fractie. (CS) Geachte collega‘s, vijf jaar geleden nam een van de nieuwe afgevaardigden in het Europees Parlement, ikzelf, tijdens een debat van de Commissie vervoer en toerisme het woord en onthulde daar een groot geheim, namelijk dat de Donau de langste rivier van de Europese Unie is. Sinds dat moment vermag deze bewering mijn collega’s gelukkig niet meer verbazen en het doet mij dan ook zeer deugd dat ik als een van de initiators helpen mag de werkzaamheden aan de strategische ontwikkeling van het stroomgebied van de Donau op te starten. De strategie moet uiteraard zeer veelzijdig worden met ruime aandacht voor onderwerpen als milieu en milieubescherming, duurzame economische ontwikkeling en ontwikkeling van de infrastructuur. Dat vraagt logischerwijze om de betrokkenheid van alle landen die gebruikmaken van de natuurlijke hulpmiddelen van deze waterloop. Daarbij maakt het in het geheel niets uit of ze lidstaat zijn van de Europese Unie of een buurland. Gezien het feit dat het vervoerspotentieel momenteel minimaal benut wordt en ook andere ontwikkelingsmogelijkheden onderbenut worden, dient het hele project zo snel mogelijk te worden opgestart. Daarom steun ik de relatief korte termijn in de resolutie van de Commissie en doet het mij buitengewoon deugd dat de ontwikkelingsstrategie van het stroomgebied van de Donau reeds vanaf volgend jaar een van de meest belangwekkende ontwikkelingsplannen van de Europese Unie zal zijn. De GUE/NGL-Fractie staat pal achter de in de resolutie genoemde doelstellingen en zij zal deze uiteraard eveneens volmondig steunen tijdens de stemming.

 
  
MPphoto
 

  Jaroslav Paška, namens de EFD-Fractie. – (SK) Overeenkomstig de conclusies van de Europese Raad van juni 2009 is de Europese Commissie begonnen met het opstellen van een Europese strategie voor de Donau-regio met als doel de samenwerking tussen landen in het Donau-bekken te verbeteren om de dynamiek van economische en sociale ontwikkelingen in deze regio te vergroten.

De voorgestelde strategie dient een basis te vormen voor de coördinatie van activiteiten van de deelnemende landen binnen de context van de huidige programma's van de Europese Unie, zonder aanvullende vereisten wat betreft specifieke financiering, instellingen of regelgeving. De Europese Commissie zal hiervoor technische en coördinerende steun bieden. Binnen het project wordt ernaar gestreefd samenwerkingsmogelijkheden met niet-lidstaten van de Europese Unie te creëren.

Dames en heren, ik spreek mijn waardering en steun uit voor het initiatief van de Europese Raad om een Europese strategie voor de Donau-regio uit te werken. Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke gecoördineerde internationale samenwerking het mogelijk zal maken de ecosystemen van de Donau efficiënter te beschermen door gezamenlijke acties van alle landen waar de rivier doorheen stroomt. Voor miljoenen Europeanen is de kwaliteit van drinkwater afhankelijk van hoe schoon de Donau is. Daarom is het vanzelfsprekend dat bescherming tegen vervuiling van de waterloop en het omliggende gebied een van de belangrijkste pijlers van de samenwerking tussen de deelnemende landen moet zijn.

Een andere ambitieuze doelstelling van de strategie voor de Donau-regio is de voltooiing van de Donau als waterweg conform de parameters die zijn aangenomen door de Donau-commissie. Hiermee zou een belangrijke nieuwe economische dimensie worden toegevoegd aan de watertransportcorridor van oost naar west en zouden enkele van de grotere zijrivieren van de Donau bevaarbaar worden. Met een dergelijke nieuwe impuls voor economische groei worden ook veel banen gecreëerd.

In een tijd waarin Europa zoekt naar hernieuwbare, schone energiebronnen biedt de Donau op dit gebied schier onuitputtelijke mogelijkheden. Het enige dat we hoeven te doen, is bepaalde plannen voor waterkrachtcentrales afstoffen, deze plannen beoordelen op hun milieueffect en rendement, en ze vervolgens uitvoeren.

Dames en heren, ik ben ervan overtuigd dat het idee om een gezamenlijke Europese strategie voor de Donau-regio uit te werken een goed idee is dat onze politieke steun verdient.

 
  
MPphoto
 

  Csanád Szegedi (NI). (HU) Mevrouw de Voorzitter, dames en heren, de Donau is een van de belangrijkste ecologische corridors van Hongarije en de Europese Unie en de zevende corridor van de pan-Europese rivieren. De rol van de rivier de Donau is dus van groot belang en daarom steunt de partij Jobbik de internationale verplichtingen die de Hongaarse Republiek al eerder op zich had genomen, zodat het project dat door de Europese Commissie tot 2020 als bijzondere prioriteit is aangemerkt, kan worden verwezenlijkt. Deze ontwikkeling sluit goed aan bij het concept van een zeesnelweg, dat ook is opgenomen in het Witboek verkeer van de EU. Toch attendeer ik mijn collega’s erop dat de beweging Jobbik Magyarországért (Rechts voor Hongarije) dit alles, in tegenstelling tot anderen, niet wil bewerkstelligen uit winstbejag, maar om via de maximale naleving van internationale milieuregels en -normen de optimale breedte van de rivierbedding voor het wegstromen van water te waarborgen en de voor de riviervaart benodigde hoeveelheid water. Op die manier brengen we geen schade toe aan de waterbassins en de natuurschatten langs de Donau. We zijn ervan overtuigd dat de Donau-regio alleen een stabiele Europese regio kan blijven als we definitief afrekenen met de Beneš-decreten waarin Duitsers, Oostenrijkers en Hongaren worden gediscrimineerd. Ik dank u voor uw aandacht.

 
  
MPphoto
 

  Lambert van Nistelrooij (PPE). - Voorzitter, af en toe heb je een kans om nieuwe wegen te gaan, ook in de Europese politiek. Tot nu toe zijn het toch, laten we eerlijk zijn, de lidstaten geweest die heel duidelijk op hun eigen territorium de prioriteiten stelden. Ik ben een Nederlander. Ik woon net aan de ándere kant. Ik woon onder aan Rijn en Maas en mijn broer heeft een landbouwbedrijf, een melkveehouderij, in een gebied dat is aangewezen als overloopgebied wanneer er te veel water is. Hoe komt het dat er te veel water is? Natuurlijk door de regen, maar ook omdat in het hogere stroomgebied geen maatregelen genomen zijn om dat water tijdelijk vast te houden. Dat betekent dat zijn bedrijf dan in dat gebied gevaar loopt.

Wat ik bedoel te zeggen: in essentie gaat het erom of wij samen die nieuwe doelstelling die in het Verdrag van Lissabon is vastgelegd, die van de territoriale dimensie, inhoud weten te geven. Dat betekent dus dat je over het gehele stroomgebied afspraken met elkaar wilt maken. Dat betekent dat je een stuk van die eigen zeggenschap wilt inbrengen in die programma's, ten aanzien van transport, ecologie en economie, en een en ander samen wilt aanpakken. Ik weet het, omdat we dat ook samen aan de andere kant van Europa stap voor stap hebben ingezet. In dit verband is er no free lunch en moet er wel degelijk van onderuit die betrokkenheid ontstaan. Daarom vind ik deze resolutie goed. In deze resolutie streven we ernaar en nodigen we ook de Commissie uit om de bestuursvraagstukken achter deze grote benadering samen aan te pakken. Ik ben het met Constanze Krehl van de socialisten eens als zij zegt dat we niet alles aan beleid in dat grote gebied in een grote mand bij elkaar moeten brengen. Nee, we moeten durven kiezen voor een aantal zaken die we op dat Europees territoriaal niveau beter kunnen aanpakken en oplossen. Daarom steun ik van harte dit initiatief en kijk ik met veel belangstelling naar de Commissie voor het stuk.

 
  
MPphoto
 

  Inés Ayala Sender (S&D).(ES) Ik dank mevrouw Ţicău dat zij ervoor heeft gezorgd dat een delegatie van de Commissie vervoer en toerisme in september 2008 een reis langs de Donau heeft kunnen maken en bovendien ook de monding, waar de delta de Zwarte Zee ontmoet, heeft kunnen bezoeken.

Ik was enorm onder de indruk van de geschiedenis en het indrukwekkende potentieel van deze uitgesproken Europese rivier die tien landen verbindt, waarvan er zes deel uitmaken van de Europese Unie en de andere vier buurlanden of kandidaat-lidstaten zijn.

Ik was ook onder de indruk van de ernstige ongelijkheden en de uiteenlopende benaderingen van de verschillende lidstaten. Sommige landen beschouwen de rivier als een natuurjuweel nadat op de oevers het hoogste niveau van welzijn en ontwikkeling is bereikt. Zij voelen de noodzaak om terug te keren naar de oorsprong van een waterloop die eeuwenlang door de mens is beheerst. Anderzijds moet ik ook zeggen dat ik geschokt was bij het zien van zwermen vogels die gewoonlijk in de rivier leven, maar juist vanwege het herstel, vanwege de stappen terug, geleidelijk hun habitat zijn kwijtgeraakt en nu God weet waar hun toevlucht zoeken terwijl ze vroeger met hun poten in het water stonden.

Andere landen zien de rivier, na jaren ontwikkelingsachterstand, als een belofte voor ontwikkeling en een bron van welvaart, communicatie en energie. Dat is overigens hun volste recht nadat de rivier gedurende zoveel jaren synoniem is geweest met gebrek aan communicatie, afzondering, onderontwikkeling of conflict. Ik ben het met hen eens dat de Donau onmiddellijk en dringend in gebruik moet worden genomen als waterweg voor duurzaam vervoer – in het kader van het tot dusver onderbenutte Marco Polo-programma –, als instrument bij uitstek voor toeristische ontwikkeling – het landschap is ronduit adembenemend – of als hernieuwbare energiebron.

Wij beschikken helaas niet over zulke uitgesproken Europese en transnationale rivieren omdat wij op een schiereiland wonen in een uithoek van de Europese Unie – al delen Portugal en Spanje rivieren en is het gezamenlijk en transnationaal beheer ervan een voorbeeld voor de rest van Europa – en wij zijn dan ook jaloers op het enorme potentieel van de Donau.

Daarom onderschrijven wij zonder enig voorbehoud de noodzaak van deze dringende strategie voor de Donau-regio ten behoeve van een vollediger, harmonieuzer en duurzamer Europa.

 
  
MPphoto
 

  Filiz Hakaeva Hyusmenova (ALDE).(BG) Dank u, mevrouw de Voorzitter, de Donau-strategie biedt de mogelijkheid om te komen tot een doeltreffende uitvoering van het cohesiebeleid in deze geografische regio. De lidstaten zijn belanghebbenden in deze zaak en zullen voor het einde van de maand voorstellen over dit onderwerp indienen. Echter, hoeveel van deze voorstellen zijn in het openbaar besproken? Hoeveel lidstaten hebben het proces van openbare raadplegingen in gang gezet?

Ik wil vooral benadrukken dat de gebieden en de steden aan de Donau een sleutelrol moeten spelen bij het opstellen van deze strategie. Ik denk daarbij aan lokale overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties, bedrijven en gewone burgers. Hun betrokkenheid zal er mogelijk voor zorgen dat de strategie aan de desbetreffende eisen kan voldoen, problemen zal oplossen en zal bijdragen aan de ontwikkeling van steden en dorpen evenals van de macroregio als geheel. Ik vertrouw erop dat de Europese Commissie hun de mogelijkheid zal bieden deel uit te maken van het proces voor het opstellen van de strategie.

Ik wil waarschuwen tegen het gevaar dat bijeenkomsten, conferenties en informatie zich, in de breedste zin en na deze betrokkenheid, richten op een klein aantal belangrijke steden, terwijl andere gemeenten van deze processen zullen worden uitgesloten. Deze gemeenten kunnen nu ook bijtijds nadenken over hun positie en deelnemen aan het nemen van besluiten die ook hen aangaan. Zelfs kleinere steden en dorpen zullen in staat zijn hun maatregelen voor verandering uiteen te zetten, voorwaarden op te stellen, middelen te verzamelen en bij te dragen aan het behalen van de doelstellingen.

De grote zichtbaarheid van de strategie zal een breed opgezette, intensieve en gelijktijdige ontwikkeling in de verschillende sectoren bevorderen, wat tevens een voorwaarde is voor snelle, hoogwaardige groei. Gezien het feit dat de armste regio’s in de Europese Unie tevens gelegen zijn in de beneden-Donau, dient dit de uiteindelijke doelstelling van de Donau-strategie te zijn. In het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting moeten we duidelijk maken dat de bestrijding van armoede en ongelijkheid in de Donau-regio een uitdaging is die door middel van deze strategie moet worden aangegaan. De situatie in de armere gebieden brengt ons, gezien de ongelijkheid in termen van mogelijkheden en middelen, op de zeer belangrijke vraag omtrent investeringen. Er moet bijvoorbeeld worden nagedacht over de oprichting van een speciale Europese Donau-bank voor de betrokken landen.

 
  
MPphoto
 

  Hans-Peter Martin (NI).(DE) Mevrouw de Voorzitter, net als de heer Theurer, die eerder het woord heeft gevoerd, kom ik uit de omgeving van de Europese waterscheiding. We zijn eigenlijk Rijnlanders, en de Donau stroomt een kant op die vrij weinig met onze levensloop te maken heeft, maar toch hebben we veel belangstelling voor de Donau.

Ik zou vandaag een lans willen breken voor een andere visie op de strategie voor de Donau-regio. We kunnen dat zo zien als meerdere collega’s dat vandaag al hebben beschreven, maar we kunnen het ook zien als een kans voor de culturele integratie. Juist jongeren kunnen door en met de Donau begrijpen hoe een verkeerd begrepen nationalisme kan worden vermeden, hoe we deze ongelofelijke culturele rijkdom heel anders kunnen zien en interpreteren – of het nu gaat om winnaars van de Nobelprijs voor de literatuur, de bekende avant-gardistische muziekevenementen in Donaueschingen, of zelfs de delta. Ik doe een beroep op u, in deze vroege fase mag dat wel. Ik verzoek u om in uw strategie ook rekening te houden met het feit dat dit hele project met name voor jonge mensen ook aanleiding kan geven tot culturele identiteit en cohesie.

 
  
MPphoto
 

  Evgeni Kirilov (S&D).(EN) Mevrouw de Voorzitter, ik sta volledig achter deze EU-strategie voor de Donau-regio. West- en Oost-Europa zijn altijd door de rivier de Donau met elkaar verbonden geweest en hierdoor is bij de bevolking van dit gebied gemeenschapszin gekweekt. We kunnen zeggen dat hierdoor al lang voordat het idee van de Europese integratie werd geboren culturele en economische samenwerking is ontstaan.

Deze strategie biedt de gelegenheid om de waardevolle principes van solidariteit en samenwerking in de praktijk te brengen. We moeten op het document een bottom-up benadering toepassen, zoals enkele collega’s, onder wie mevrouw Hyusmenova, al hebben opgemerkt. De gemeenten, districten en steden in de Donau-regio zouden moeten aangeven wat de prioriteiten zijn en het is van groot belang dat de regionale autoriteiten en het maatschappelijk middenveld de strategie herkennen als hun instrument voor betere samenwerking en coördinatie. We hebben hier dus echte betrokkenheid bij het proces nodig.

De Donau-landen hebben met dezelfde milieu- en infrastructurele problemen te maken. Ze streven naar een sterke sociaaleconomische ontwikkeling en trachten een hogere levensstandaard voor hun burgers te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat de Donau-strategie zal bijdragen aan de verwezenlijking van deze doelen en gemeenschappelijke problemen zal oplossen door een effectiever en efficiënter gebruik van de beschikbare fondsen. Ook denk ik dat hierdoor gemeenschappelijke projecten van de grond kunnen komen en dat de Europese burgers profijt zullen hebben van de resultaten.

Ik ben het er ook mee eens dat we een gemeenschappelijke aanpak met niet al te veel prioriteiten nodig hebben. De Donau-strategie zal een uitstekend instrument zijn om de grensoverschrijdende samenwerking in deze regio aanzienlijk te verbeteren, en ik ben er zeker van en ik hoop dat de Commissie haar volledige steun zal geven aan de uitvoering ervan, ook door toekenning van extra financiële middelen.

 
  
MPphoto
 

  János Áder (PPE). (HU) Mevrouw de Voorzitter, dames en heren, volgens een volkswijsheid die vaak door politici wordt geciteerd, hebben we de aarde niet van onze grootouders geërfd, maar van onze kleinkinderen in bruikleen gekregen. Het is onze verantwoordelijkheid dat onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen schone lucht kunnen inademen en schoon water kunnen drinken. Onder de bedding van de Donau is een gigantische zoetwatervoorraad te vinden. Ik zie het als mijn prioriteit en die van Hongarije om dit zoet water te beschermen tegen allerlei soorten vervuiling. Transport, toerisme, cultuur en het behoud van tradities zijn allemaal belangrijk, maar voor mij geniet de bescherming van onze watervoorraad prioriteit. Ik weet niet of het initiatief met betrekking tot de Donau-regio, waar dit debat over gaat, succesvol zal zijn. De zaken waarover we overeenstemming hebben bereikt, zijn eerder basisbeginselen, dingen die voor zich spreken. Maar zoals we weten, loopt het vaak stuk op de details. Daarom wil ik nu vast duidelijk aangeven dat, als we over de principekwesties heen stappen en over de details komen te spreken, er een principekwestie is waarop ik zeker niet zal inleveren. Mijn standpunt is dat er alleen mag worden ingegrepen bij de Donau en er alleen investeringen en ontwikkelingen mogen worden gedaan die de drinkwaterbassins niet in gevaar brengen. Ik wil later zonder blikken of blozen in de ogen van mijn kinderen en kleinkinderen kunnen kijken en ze zeggen dat we de Donau hebben weten te behouden zoals we hem van hen te leen hadden gekregen, en hetzelfde geldt eigenlijk ook voor andere Europese rivieren, zoals de Tisza. We hebben hem niet kapot gemaakt, ook zij kunnen hier gerust gebruik van maken.

 
  
MPphoto
 

  Nadezhda Neynsky (PPE).(BG) Mevrouw de Voorzitter, ik begin mijn betoog met een uiteenzetting van Erhard Busek, speciaal coördinator van het Stabiliteitspact, die eens zei, en ik citeer uit mijn hoofd: “We kunnen niet toestaan dat ook maar één burger die aan de oevers van de Donau woont een gevoel van provincialisme ontwikkelt”. De waarheid is dat er sindsdien een aanzienlijke tijd verstreken is en dat de ontwikkeling van een Europese strategie voor de Donau-regio nog altijd een werk in opbouw is, waarbij zeer weinig bekend is over de huidige stand van zaken.

De doelstelling van de Donau-strategie is in werkelijkheid dat gemeenten, regio’s en landen aan de Donau zich samen ontwikkelen. Dit initiatief omvat veertien landen met een bevolking van meer dan tweehonderd miljoen inwoners. Deze landen verschillen echter wat betreft hun economische ontwikkeling. De landen van de beneden-Donau hebben de laagste economische status. Laat mij u wijzen op een drietal zaken die voor mijn land, Bulgarije, van belang zijn en die naar onze mening, los van de herinvoering van tolbruggen en de uitbreiding door Bulgarije van de wegen tussen Byala-Rousse en Rousse-Sjoemen, een oplossing behoeven.

Het Bulgaarse deel van de rivier – als we de steden Rousse (de enige met een brug die de twee oevers van de Donau verbindt), Vidin en Silistra buiten beschouwing laten – is wellicht het gebied waar de gemeenten economisch gezien het meest onderontwikkeld zijn. Deze gemeenten, waarvan er in totaal 39 zijn, bevinden zich in de periferie, en voor hen vertegenwoordigt de Donau nog altijd een onoverkomelijke barrière in plaats van een mogelijkheid. Ter vergelijking, alleen in Boedapest zijn er al negen bruggen die de beide oevers van de Donau met elkaar verbinden, terwijl er in heel Bulgarije slechts één brug is. Deze analyse vormt de basis van het voorstel dat door de burgemeesters van de aan de Donau gelegen Bulgaarse gemeenten is ingediend, inzake de uitvoering van een project dat gericht is op het tot stand brengen van een panoramische route die de steden aan de oevers van de Donau met elkaar verbindt. Dit project is reeds onder de aandacht van de ministers voor regionale ontwikkeling gebracht. Het tweede onderwerp houdt verband met het oplossen van problemen van geologisch-ecologische aard aan de Donau en met waterzuiverheid. Dank u.

 
  
MPphoto
 

  Olga Sehnalová (S&D). - (CS) De Europese strategie voor de Donau-regio is van groot belang voor de ontwikkeling van het hele stroomgebied van de Donau. Er zijn talloze gemeenschappelijke thema’s. Ik zou hier graag stil willen staan bij een aantal daarvan, thema’s die eveneens van belang zijn voor landen die onder de bredere definitie van de Donau-regio vallen, zoals bijvoorbeeld de Tsjechische Republiek. Ik heb het hier bijvoorbeeld over een kwestie als waterhuishouding, met inbegrip van voorzieningen tegen overstromingen. Er komen in dit gebied namelijk regelmatig vernietigende overstromingen voor, wat dringend roept om een geïntegreerde benadering van dit onderwerp.

Een ander thema betreft grote investeringsactiviteiten ter verbetering van zowel de onderlinge verbondenheid van de verkeersnetwerken in het gebied als de aansluiting op de aangrenzende regio’s. Het strekt tot aanbeveling dit macroregionale aspect eveneens in de voorbereide herziening van het TEN-T-netwerk op te nemen. De verschillende projecten zouden elkaar niet mogen beconcurreren en ook dienen er duidelijke prioriteiten te worden gesteld. De projecten dienen bovendien duurzaam van karakter te zijn, niet al te zeer belastend voor het milieu en de ondubbelzinnige steun te genieten van de lokale en regionale overheden en het publiek. Duurzame ontwikkeling van de Donau-regio is alleen mogelijk als er samengewerkt wordt op supraregionaal niveau; losse, ongecoördineerde acties leiden nergens toe. De Europese strategie voor de Donau-regio kan tevens als een helder en stabiliserend ontwikkelingskader dienen voor zowel EU-lidstaten als landen buiten de Europese Unie die ofwel als kandidaat-lidstaat, ofwel in het kader van het nabuurschapsbeleid wensen samen te werken.

 
  
MPphoto
 

  Franz Obermayr (NI).(DE) Mevrouw de Voorzitter, de strategie voor de Donau-regio is op dit moment één van de belangrijkste projecten van het Europees regionaal beleid. De Donau is namelijk altijd al een levensader geweest voor de landen in Centraal- en Oost-Europa, die vroeger al een basis vormde voor de economische samenwerking, maar ook voor culturele uitwisseling. Ik denk daarbij ook aan de verworvenheden van de oude Oostenrijks-Hongaarse monarchie.

Wat verwachten wij van dit project? Wij verwachten heel veel: de milieuvriendelijke mobiliteit bevorderen, het goederenvervoer van de weg overhevelen naar de binnenwateren en de spoorwegen, de industriële structuren moderniseren en bundelen waar dat zinvol is, samenwerken voor milieubescherming en toerisme, met name ecologisch toerisme, dat wordt al belangrijker, natuurlijk ook prioriteiten vastleggen voor onderzoek en ontwikkeling, en nog veel meer. Ik verwacht echter ook dat we efficiënt gebruik maken van de middelen, van de financiële middelen, maar ook van de mankracht. We moeten de ervaring en de kennis van de mensen in deze regio samenvatten en bundelen. Ik verwacht dat we het welzijn zullen verhogen en allerlei goede en spannende ideeën zullen beluisteren.

 
  
MPphoto
 

  Eduard Kukan (PPE).(SK) Als Slowaaks parlementslid neem ik met voldoening kennis van het initiatief om een Europese strategie voor de Donau-regio op te stellen, aan te nemen en uit te voeren. Ik denk dat dit project de regio zal helpen zich op actievere wijze te ontwikkelen. Het verheugt mij ook dat deze strategie werd opgenomen in het programma voor achttien maanden voor de komende voorzitterschappen van de Europese Unie. Ik hoop dat deze strategie echte prioriteit zal krijgen gedurende de komende periode.

Ik ben er tevens van overtuigd dat dit project zal bijdragen aan de ontwikkeling van het vervoer en de milieubescherming en op vele gebieden een geschikt platform zal worden voor hechtere samenwerking tussen de betrokken regio's. Tegelijkertijd zou ik graag uw aandacht willen vragen voor het feit dat bij het opstellen van deze strategie meer nadruk moet worden gelegd op milieubescherming, met name op de bescherming van drinkwater. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat drinkwaterbronnen een zeer groot strategisch belang krijgen, niet alleen vanuit een lokaal perspectief maar ook vanuit een Europees perspectief.

Binnen deze context moet in de toekomstige strategie aandacht worden besteed aan een verbetering van ondergrondse drinkwaterbronnen en aan het stoppen van de vervuiling van de Donau. Ook wil ik graag mijn steun uitspreken voor het voorstel om bepaalde niet-lidstaten van de Europese Unie bij dit project te betrekken, met name Kroatië, Servië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro, en twee aanvullende landen. Ik hoop dat dit project de samenwerking tussen de Europese Unie en deze landen in de regio zal verbeteren.

Tot slot wil ik de Commissie vragen zo verantwoordelijk mogelijk te werk te gaan bij het werk aan deze strategie en deze te baseren op realistische doelstellingen en middelen, te meer daar bepaalde landen momenteel onrealistische verwachtingen van de strategie koesteren.

 
  
MPphoto
 

  Zigmantas Balčytis (S&D).(EN) Mevrouw de Voorzitter, ik ben heel blij met de inspanningen van mijn collega’s voor een strategie voor de Donau-regio.

Ik kom uit Litouwen en ik weet heel goed dat de lidstaten alleen niet in staat zijn om belangrijke vorderingen te maken op het punt van economische ontwikkeling, milieubescherming, duurzaam vervoer en toerisme, energie en vele andere gebieden. Ik weet zeker dat regionale strategieën effectiever kunnen zijn en dat deze gestimuleerd moeten worden, omdat lidstaten dan in het algemeen belang handelen.

Ik wens mijn collega’s de vastbeslotenheid die nodig is om hun doelen te verwezenlijken en ik denk wel dat de Commissie naar hen zal luisteren, vooral omdat regionale ontwikkeling een van de topprioriteiten op de agenda van de Commissie is.

 
  
MPphoto
 

  Miroslav Mikolášik (PPE). (SK) Van oudsher is de Donau-regio altijd een macroregio geweest met een geweldig economisch, sociaal en cultureel potentieel waarvan de integratie en duurzame economische groei systematisch en effectief moeten worden uitgebreid. Daarom verwelkom en steun ik de stappen die moeten leiden tot de ontwikkeling van een coherente en uitgebreide strategie voor de Donau-regio op Europees niveau.

Ik denk dat de inhoud van de strategie voor de Donau-regio een echt resultaat van deskundige besprekingen zal zijn, gebaseerd op een eerlijke benadering van alle partners, zodat geen enkele lidstaat of groep landen speciale voordelen of een speciale behandeling krijgt.

Naar mijn mening zijn vervoersinfrastructuur, duurzame economie en milieubescherming daarom de belangrijkste aandachtsgebieden. Als Europese transportroute moet de waterweg van de Donau de basis vormen voor een netwerk van transportcorridors voor alle vormen van vervoer. Hierdoor zou het wegvervoer worden ontlast en tegelijkertijd worden vervangen door vervoer over het water, wat een geringere belasting voor het milieu en de economie oplevert.

Om van de Donau een drijvende kracht voor economische ontwikkeling te maken, zal het noodzakelijk zijn om bepaalde zijrivieren bevaarbaar te maken en verbindingen met andere belangrijke transportcorridors te voltooien. De ontwikkeling van de infrastructuur zou een einde moeten maken aan het isolement van grensregio's, kleine en middelgrote ondernemingen moeten bevorderen en moeten bijdragen aan ontwikkelingen op sociaal gebied.

Bij het formuleren van de strategie mogen we de kwesties van transportveiligheid, milieuveiligheid, bescherming tegen overstromingen en de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad echter niet vergeten. Het kan niet zo zijn dat door meer onderlinge verbindingen tussen landen die geen deel uitmaken van de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid, de toestroom van internationale misdaad wordt bevorderd en smokkel en mensenhandel gemakkelijker worden gemaakt. Ook wil ik graag benadrukken dat bij de tenuitvoerlegging van de strategie de rechten van de lidstaten en het regionaal en lokaal zelfbestuur moeten worden gerespecteerd, aangezien deze dicht bij de burgers staan en de behoeften van burgers kennen.

 
  
MPphoto
 

  Evelyn Regner (S&D).(DE) Mevrouw de Voorzitter, de strategie voor de Donau-regio zou een prachtig voorbeeld voor een regionale strategie kunnen worden; daardoor kunnen we in een regio met een geografische en culturele identiteit de beschikbare middelen op gecoördineerde wijze benutten, problemen oplossen en vooral barrières in de hoofden slechten.

In dit verband zou ik twee kwesties met name willen noemen. Ten eerste moeten we ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt niet alleen maar open is, maar ook op een zinvolle manier op basis van samenwerking geregeld is. Brain drain en stromen van forenzen zijn een alledaags fenomeen in de Donau-regio, de arbeidsmarkt staat onder druk, en vanaf 2011 zal de Donau-regio een min of meer geïntegreerde arbeidsmarkt zijn. We moeten zorgen voor de nodige coördinatie en voor compensatiemechanismen. De tweede bijzonder belangrijke kwestie in dit verband is dat dit een kans is voor samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie. Daarbij denk ik vooral aan de binnenvaart, die dringend behoefte heeft aan de impuls die uit kan gaan van nieuwe ecologische technologieën.

 
  
MPphoto
 

  Ádám Kósa (PPE). (HU) Graag verwelkom ik de Donau-strategie. Ook bij het opstellen van verschillende soorten EU-beleid wordt hier aandacht aan besteed. Deze strategie heeft betrekking op het toerisme, aangezien het uitermate belangrijk is dat het ook zinvol is om maatschappelijke organisaties bij deze strategie te betrekken, en dat aspect moet ook terugkomen in het voorstel voor een resolutie. Als we het hebben over de ontwikkeling van de Donau mogen ook de onderwerpen onderwijs en maatschappelijke integratie niet worden vergeten. In de strategie staat verwoord dat de TEN-T- netwerken moeten worden gesteund. Tevens wil ik het belang van het ecotoerisme onderstrepen, aangezien juist hierdoor de toekomst van de Donau kan worden zeker gesteld.

In mijn ogen is de Donau een schakel tussen culturen, ook meerderheidsculturen: een van de basisbeginselen van de Europese Unie. Tevens wil ik benadrukken dat we realistisch moeten blijven. We moeten geen luchtkastelen bouwen, maar alleen haalbare doelen in de strategie verwerken. We weten immers al sinds 1830 dat een supranationaal beleid nodig is. Dat beleid kwam er ook en het was graaf Széchenyi, een van de belangrijkste Hongaren ooit, die heel veel gedaan heeft om dat beleid van de grond te krijgen. De Donau-strategie bewijst dat de Donau inderdaad boven nationaliteiten uitstijgt.

 
  
MPphoto
 

  Karin Kadenbach (S&D).(DE) Mevrouw de Voorzitter, ik ben van mening dat het in het algemeen het doel van de politiek is om voorwaarden te creëren voor het bereiken van maximaal welzijn. Zo zie ik ook de Europese strategie voor de Donau-regio. De Donau is een levensader, dat hebben we vandaag gehoord. De Donau-regio is een leefruimte. De Donau is een verkeersader en een energiebron, vanwege de talloze elektriciteitscentrales. De Donau-regio is een natuurreservaat, ze dient te worden beschermd met het oog op de biodiversiteit, maar ze is ook een beschermd gebied voor vrije tijd en toerisme. De Donau is een bron van leven, voor de landbouw, voor de visserij, en ook voor de toekomstige werkgelegenheid, dat heeft mevrouw Regner net al gezegd. De Donau is echter ook een bron van gevaren, wanneer ik denk aan de overstromingen van de afgelopen jaren.

We kunnen het net genoemde welzijn voor alle burgers die in de Donau-regio wonen alleen maar vergroten wanneer we door een gezamenlijke, duurzame en vooral milieuvriendelijke aanpak van de hele Donau-regio een Europese sleutelregio van de 21ste eeuw maken. Het moet ons doel zijn om de beschikbare middelen voor de territoriale samenwerking nog efficiënter te benutten.

 
  
MPphoto
 

  Petru Constantin Luhan (PPE).(RO) Ik ben van mening dat het opstellen van een goed doordachte strategie en het verschaffen van de benodigde financiële middelen de levenskwaliteit van de mensen die in het Donau-bekken wonen aanzienlijk kunnen verbeteren. Op dit moment zijn er financiële instrumenten beschikbaar voor projecten op het gebied van infrastructuur en economische ontwikkeling of voor milieubescherming, maar alleen de lidstaten en hun aangrenzende landen kunnen van deze middelen gebruikmaken.

Aan dit aspect moet speciale aandacht worden besteed, en in de toekomst moeten we de mogelijkheid niet uitsluiten naast EU-financiering ook andere financieringsbronnen te zoeken. Het is bekend dat de andere landen niet over de benodigde financiële middelen beschikken, wat elke gebundelde ontwikkeling langs de Donau in infrastructureel en economisch opzicht onmogelijk maakt. Dat is dan ook de reden waarom regionale autoriteiten verschillend reageren op de problemen waarmee ze te kampen hebben.

Voor zover wij weten, overweegt de Commissie overleg te plegen met plaatselijke partners met het oog op het garanderen van een duurzame ontwikkeling. De vraag is of de Commissie ook samenwerking overweegt met teams van deskundigen op regionaal niveau om de strategie op te stellen. Het is nog steeds onzeker of de doelstellingen van deze strategie als onderdeel van het introduceren van cohesie moeten fungeren, waarbij het potentieel van de Donau op economisch en transportgebied wordt ingezet, en de rivier, zijn ecosysteem en waterkwaliteit worden beschermd.

Ik zou ook graag willen vermelden dat de Donau binnen TEN-T (het Trans-Europese Vervoersnetwerk) prioritair project 18 is, en de Commissie heeft pas een uitgebreid proces gestart voor het evalueren van het beleid voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk, terwijl er volgens de planning in mei 2010 een mededeling over dit onderwerp zal verschijnen.

Hiermee rijst de vraag hoe we verwachten dat de aspecten met betrekking tot het vervoersbeleid dat van toepassing is in de lidstaten van de Europese Unie op één lijn zullen liggen met deze strategie, die natuurlijk ook rekening houdt met de landen in de Donau-regio die niet tot de EU behoren.

 
  
MPphoto
 

  Monika Smolková (S&D). (SK) Slowakije verwelkomt dit initiatief. Het feit dat de vicepremier van Slowakije de nationale coördinator van dit initiatief is, benadrukt het belang dat Slowakije hecht aan de strategie voor de Donau-regio. De eerste ontwerpversie van Slowakije's standpunt inzake de strategie voor de Donau-regio is besproken door de Raad, ministeries, regio's met zelfbestuur, gemeenten en bedrijven die blijven werken aan de strategie.

De drie pijlers zoals voorgesteld door de Commissie - verbindingen, milieubescherming en sociaaleconomische ontwikkeling - moeten de basis van de gehele strategie vormen. Naar mijn mening moeten we naast deze pijlers ook nadruk leggen op samenwerking tussen lidstaten en niet-lidstaten van de Europese Unie in het Donau-bekken. Om een uitgebreide oplossing voor de ontwikkeling van het Donau-gebied te vinden, moeten de prioriteiten van landen worden aangepakt op basis van gelijkheid en binnen een wederzijdse context.

Daarom zou ik graag willen weten welke vorm van samenwerking de niet-lidstaten hebben aangekondigd, en daarbij ben ik vooral geïnteresseerd in Moldavië en Oekraïne.

 
  
MPphoto
 

  Iosif Matula (PPE).(RO) Ik vind dat we duidelijk moeten maken dat we de Europese strategie voor de Donau-regio steunen, des te meer omdat de toetreding tot de EU van Roemenië en Bulgarije gunstig is geweest vanuit het oogpunt dat een groot gedeelte van de rivier, die meer dan 2 800 km beslaat, momenteel door het grondgebied van de EU stroomt.

De strategie voor het Oostzeegebied heeft geholpen bij het ontplooien van het idee van macroregio’s. De strategie voor de Donau-regio betekent een volgende stap in dezelfde richting. Een van de prioriteiten van de strategie voor de Donau-regio moet zijn zich te richten op de economische sector, met name op het ontwikkelen van de energiecapaciteit die zowel de Donau als het daaraan grenzende gebied te bieden hebben. Door de gascrisis in januari 2009 is Roemenië al op Europees niveau bezig zijn gasnetwerken te koppelen aan die in aangrenzende landen door middel van de projecten Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse, Isaccea en Negru Vodă. Er zijn echter ook meer activiteiten nodig om alternatieve, hernieuwbare bronnen te vinden.

Ik juich het feit toe dat de Europese strategie voor de Donau-regio de analyse en geschiktheid in beschouwing moet nemen van de doelstellingen, zoals het ontwikkelen van infrastructuren voor de energievoorziening, met name nieuwe vervoersnetwerken en een nieuwe productiecapaciteit voor elektrische energie, het bevorderen van de energieproductie uit hernieuwbare bronnen, nieuwe waterkrachtinstallaties, windturbines, biobrandstoffen en het voortzetten van programma’s voor het ontwikkelen van kernenergiecentrales, zoals die in Cernavodă.

De allergrootste prioriteit moet zijn het milieu in het Donau-bekken te beschermen. Vanuit die gedachte moet de Europese Unie zich, samen met de oeverstaten, inzetten voor het behoud van het ecosysteem van de Donau-delta, hetgeen ook inhoudt dat het project van het Bâstroe-kanaal volledig moet worden stopgezet. We kunnen niet toestaan dat misplaatste economische belangen van een land dat aan de EU grenst een ecologische ramp in de Donau-delta veroorzaken.

 
  
MPphoto
 

  Danuta Maria Hübner (PPE).(EN) Mevrouw de Voorzitter, veel van de huidige uitdagingen houden niet op aan de grens, noch in politiek opzicht, noch in administratief opzicht. Er zijn in Europa meer gemeenschappelijke problemen en uitdagingen gekomen en daarmee is het ook noodzakelijker geworden om ze met gezamenlijke inspanningen aan te pakken.

Daarom heeft de Europese Commissie, geïnspireerd door het Europees Parlement en in antwoord op het besluit van de Raad, de strategie voor het Oostzeegebied uitgewerkt en is ze nu begonnen met de voorbereiding van de strategie voor de Donau-regio. Door deze strategieën kunnen de betrokken regio’s en landen gezamenlijk reageren op de bestaande problemen en gezamenlijk gebruikmaken van de bestaande mogelijkheden. Dankzij deze strategieën is er een kans op meer en verdergaande samenwerking en cohesie in de Unie en dit kan weer leiden tot meer groei en banen, een betere concurrentiepositie en een betere kwaliteit van leven voor onze burgers.

Wij in de Commissie regionale ontwikkeling van het Europees Parlement verwachten dat de strategie voor de Donau-regio een op actie gerichte strategie zal zijn, die is gebaseerd op een betere coördinatie tussen de belanghebbenden en het beter benutten van synergie tussen beleid en beschikbare fondsen. Als voorzitter van de Commissie regionale ontwikkeling, de leidende EP-commissie voor deze strategie, kan ik u verzekeren, commissaris, dat we u zullen steunen en dat we in alle stadia van de strategie voor de Donau-regio goed met de Commissie zullen samenwerken.

 
  
MPphoto
 

  Jan Olbrycht (PPE).(PL) Mevrouw de Voorzitter, na het beluisteren van dit debat heb ik de indruk dat de meesten van ons spreken over doelen, richtingen en prioriteiten, terwijl er toch fundamentele vragen zijn opgeworpen over de wijze van uitvoering. Gaan we uit van een horizontaal beleid, waarbij de instrumenten van verschillende beleidsterreinen worden gebruikt terwijl één beleid leidend is, of gaan we in plaats daarvan uit van een stelsel van partnerschap en samenwerking zonder afzonderlijke speciale instrumenten en zonder afzonderlijk institutioneel stelsel? Dit zijn heel belangrijke vragen, omdat we niet willen dat de uitkomsten van de strategie achterblijven bij de verwachtingen. We moeten precies weten of we te maken hebben met een nieuwe macroregionale methode of met een stelsel van uitgebreide territoriale samenwerking. Op deze vragen moeten we zo snel mogelijk een antwoord vinden.

 
  
MPphoto
 

  Csaba Sándor Tabajdi (S&D). (HU) Mevrouw de Voorzitter, zoet water en voeding worden binnen één à twee decennia strategische goederen zoals nu aardolie en aardgas dat zijn. Daarom zijn waterbeheer en waterbehoud bij uitstek belangrijk voor de gehele Europese Unie, maar vooral voor de Donau-regio. We kampen tegenwoordig met overstromingen en waterovervloed, maar de aanvoer van rivierwater door onze landen stroomt gewoon weg, terwijl er bijvoorbeeld in de zandvlakte Homokhátság tussen de Donau en de Tisza in Hongarije een zeer ernstige verwoestijning plaatsvindt.

Daarom is het zo belangrijk om een Donau-strategie op te stellen, die de prioriteit vormt van het Hongaarse EU-voorzitterschap in 2011. Ik ben dan ook blij met het debat van vandaag, omdat we met een complexe benadering de aspecten van het regionale beleid, milieubescherming, bevaarbaarheid, economische groei, het creëren van banen en toerisme tegelijk tot hun recht laten komen. En zoals in het debat van vandaag ook naar voren is gekomen, kan de Donau vrede brengen tussen landen die op gespannen voet staan met elkaar, zoals onze beroemde dichter Attila József al zei.

 
  
MPphoto
 

  Elena Băsescu (PPE).(RO) Al sinds het moment dat ik mijzelf verkiesbaar stelde als kandidaat voor het Europees Parlement heb ik het gevoel dat de Donau voor de EU een belangrijk potentieel vormt, dat niet optimaal benut is geweest. De vervoerswaterweg Rijn-Main-Donau, die de Noordzee via de Rotterdamse haven verbindt met de Zwarte Zee via de haven van Constanţa, kan de ruggengraat van Europa worden.

Het ziet ernaar uit dat de nieuwe strategie voor de Donau-regio goedgekeurd zal worden, waarschijnlijk onder het Hongaarse voorzitterschap. Daarmee wordt de aandacht gericht op zaken zoals vervoer, economische ontwikkeling en milieubescherming. Een van de voornaamste hindernissen voor de ontwikkeling van het vervoer op de waterweg Rijn-Main-Donau wordt gevormd door de verschillende normenstelsels die schippers moeten toepassen. Helaas ontbreekt de politieke wil die benodigd is om deze regelingen te harmoniseren tot nu toe.

De conferentie in Ulm, die ik op 1 en 2 februari zal bijwonen, betekent een eerste stap in het overlegproces. Roemenië heeft aangeboden een aantal conferenties over dit onderwerp te organiseren, waaronder de ministeriële conferentie in juni 2010.

 
  
MPphoto
 

  Ivaylo Kalfin (S&D).(BG) Mevrouw de Voorzitter, commissaris, er zijn de afgelopen jaren talrijke initiatieven gelanceerd om samenwerking op onder andere het gebied van vervoer, milieu, cultuur, onderwijs en handel aan Europa’s grootste rivier tot stand te brengen. Al deze verschillende projecten stellen ons echter op dit moment voor een probleem: zij bieden geen oplossing. De uitkomst is volstrekt het tegenovergestelde van wat werd verwacht. Er is een gebrek aan adequate en doeltreffende samenwerking, en er is geen sprake van coördinatie, gemeenschappelijke doelstellingen of gezamenlijke inspanningen. Wat wij graag door middel van de door de Europese Commissie tot stand gebrachte synergieën verwezenlijkt willen zien, is dat dit initiatief niet één instrument wordt in een reeks van instrumenten voor samenwerking aan de Donau, maar dat het in feite het instrument wordt dat gemeenschappelijke synergieën tot stand brengt, coördinatie bevordert en de mogelijkheden van de diverse in deze regio bestaande initiatieven bundelt. Dit, in combinatie met de deelname van een zo breed mogelijke groep belanghebbenden, waaronder het Europees Parlement en de burgers, is de enige wijze waarop synergieën tot stand kunnen worden gebracht die ten gunste komen aan alle burgers van de veertien aan de Donau grenzende landen. Deze boodschap wil ik u mede overbrengen vanuit een belangrijke conferentie die een aantal weken geleden is gehouden door studenten van de universiteit van Rousse. Dank u.

 
  
MPphoto
 

  Czesław Adam Siekierski (PPE).(PL) Mevrouw de Voorzitter, de kracht van de Europese Unie schuilt in de samenwerking van staten en regio’s bij het oplossen van gemeenschappelijke problemen en het uitvoeren van ontwikkelingsprogramma’s. We kennen een aantal goede voorbeelden van zulke gezamenlijke actie. Zo is er bijvoorbeeld het Mediterraan partnerschap, de Oostzeestrategie en het programma dat we vandaag bespreken, de strategie voor de Donau-regio. Dit idee is een heel goed voorbeeld van territoriaal cohesiebeleid dat is gebaseerd op het duurzame karakter van de natuurlijke omgeving, de economie en de samenleving. Het initiatief zal beslist bijdragen tot verdere samenwerking tussen de oude en de nieuwe en mogelijke toekomstige lidstaten. We kennen veel van dit soort initiatieven en samenwerkingsvormen. We moeten daarom streven naar harmonisatie van het beleid van de Unie en ons concentreren op versterking van het gezamenlijke karakter van de strategie. Hoe is de Unie van plan de bestaande samenwerkingsprogramma’s in de regio te versterken en te integreren? Hoe ver is het werk aan de strategie en de uitvoering ervan gevorderd?

 
  
MPphoto
 

  Katarína Neveďalová (S&D). (SK) In het verleden was de Donau een symbool van vrijheid voor de Slowaken. Tegenwoordig beschouwen we de rivier als een symbool van samenwerking. De rivier brengt lidstaten en niet-lidstaten van de Europese Unie samen, en regionale samenwerking in de Donau-regio biedt een zeer goede basis en voorwaarden voor samenwerking, waardoor deze niet-lidstaten kunnen integreren in de Europese Unie.

Voor deze regio is het erg belangrijk om een strategie te hebben, niet alleen vanwege de noodzaak om een transportcorridor en verbinding tussen de Noordzee en de Zwarte Zee te realiseren, maar ook omdat deze regio het grootste zoetwaterreservoir van Europa is. Met het oog op de opwarming van de aarde en klimaatverandering zal dit aspect steeds belangrijker worden.

De Donau-regio moet worden beschermd tegen overstromingen en duurzame ontwikkeling van de regio moet worden gewaarborgd voor toekomstige generaties. De Donau moet ook voor toekomstige generaties een symbool blijven. De rivier verbindt diverse hoofdsteden met elkaar, waaronder de twee dichtst bij elkaar gelegen hoofdsteden ter wereld, Bratislava en Wenen, maar ook Bratislava en Boedapest, en dit is een zeer belangrijk en symbolisch feit voor ons, de mensen in Midden-Europa. Ik wil Silvia-Adriana Ţicău graag bedanken voor het feit dat dit debat dankzij haar enthousiasme kon plaatsvinden in het Europees Parlement.

 
  
MPphoto
 

  Csaba Sógor (PPE). - (HU) De Donau geeft vorm aan levens en de geschiedenis in Midden- en Zuidoost-Europa. In 1823 kregen Andrews en Prichard het exclusieve recht om in Oostenrijkse wateren te varen. Ze richtten een naamloze vennootschap op met een hoofdkantoor in Wenen. Als resultaat van het Vredesverdrag van Parijs dat in 1856 werd getekend, werd de Beneden-Donau bevaarbaar gemaakt, wat eraan bijdroeg dat de regio economisch opbloeide. Vandaag de dag betekent de door de EU gecreëerde toestand van langdurige vrede en welvaart een garantie om uitdagingen aan te kunnen. Gezien de voorgeschiedenis kunnen we ons afvragen waarom de eerste stap nogal aarzelend is gezet. Ik doel nu op de interfractiewerkgroep. Misschien omdat het niet gelukt is de Hongaarse, Roemeense, Duitse en Oostenrijkse belangen met elkaar te verzoenen. Onze geschiedenis geeft het antwoord. De regio ontwikkelde zich goed als het lukte om de vaak tegengestelde belangen met elkaar te verenigen zonder dat daarbij waarden verloren gaan.

 
  
MPphoto
 

  Kinga Göncz (S&D). (HU) Ook ik ben verheugd met de hier getoonde toewijding die misschien de eerste stap is op weg naar de verwezenlijking van de onderwerpen die we hier vandaag bespreken. Voor Hongarije is de Donau van cruciaal belang. Dit komt ook tot uiting in de prioriteiten van het voorzitterschap van 2011. Hongarije is het land dat geheel en al in het stroomgebied van de Donau ligt, met alle gevaren en mogelijkheden van dien. Over een aantal daarvan hebben we het al gehad. Graag noem ik een ander aspect, dat tevens her en der ter sprake kwam in het debat van vandaag. Als deze strategie succesvol is, zal deze kunnen bijdragen aan de vorming van een Donau-identiteit, die kan helpen bij de verwerking van historische grieven en trauma’s, bij het samenleven van volkeren langs de Donau en om ervoor te zorgen dat de samenwerking onder de burgers veel intensiever wordt dan tot nu toe het geval was. We hopen van harte dat we voortgaan op de ingeslagen weg.

 
  
MPphoto
 

  Olli Rehn, lid van de Commissie. (EN) Mevrouw de Voorzitter, ik wil graag alle afgevaardigden bedanken voor hun deelname aan dit debat op dit nogal late tijdstip.

Ik wil u feliciteren met uw grote interesse en inzet voor het onderwerp. Ik moet ook zeggen dat ik onder de indruk ben van de uitgebreide kennis en ervaring met betrekking tot de Donau-regio waarvan in dit debat blijk is gegeven. Ik denk dat dit voor de Unie een groot pluspunt is bij de voorbereiding van de strategie voor de Donau-regio. Ik ben ervan overtuigd dat de Commissie en het Parlement in deze voorbereidingsfase nauw zullen samenwerken. Dit is mijn antwoord aan mijn vriendin en ex-collega Danuta Hübner en vele anderen van u die zich bezorgd hebben getoond over de samenwerking tussen de Commissie en het Parlement.

Onze gemeenschappelijke uitdaging is de verbetering van duurzame communicatiesystemen, wegen en bruggen en de milieubescherming en het behoud van waterbronnen in de Donau-regio. We moeten ‘die schöne blaue Donau’ en haar wijdere omgeving beschermen en verrijken.

Ten slotte wil ik u bedanken voor uw steun voor de strategie voor de Donau-regio. Laten we samenwerken. De Commissie is graag bereid om aandachtig naar uw verdere voorstellen te luisteren en om de komende maanden samen te werken om vorderingen te maken met deze zeer belangrijke strategie.

(Applaus)

 
  
MPphoto
 

  De Voorzitter. – Er zijn vijf ontwerpresoluties ingediend(1) overeenkomstig artikel 115, lid 5, van het Reglement, tot besluit van het debat. Het debat is gesloten. De stemming vindt donderdag 21 januari 2010 plaats.

Schriftelijke verklaringen (artikel 149)

 
  
MPphoto
 
 

  Ioan Mircea Paşcu (S&D), schriftelijk. (EN) Het gebied rond de Zwarte Zee, waarvoor de EU slechts een Synergy heeft gemaakt, waarmee zijn geostrategische ‘brugpositie’ werd onderstreept, maar ook de eigen aarzeling om de geopolitieke complexiteit van dit gebied aan te pakken, kan niet los worden gezien van de Donau. We moeten niet vergeten dat een van de resultaten in 1856 was dat de Donau op Europees niveau onder toezicht werd gesteld, terwijl dit gebied daarvoor wereldwijd belangstelling genoot. In 1856 is ook de Donau-commissie ingesteld – een instantie die nog steeds bestaat – en de maritieme sector van de rivier opgebouwd. Op dezelfde manier komt ook nu de Donau onder de aandacht zodra de EU fysiek een actor in het Zwarte Zeegebied is geworden. Alleen staat de Donau, anders dan het Zwarte Zeegebied, bijna volledig onder controle van de EU. Nu de voornaamste blokkade van de rivier – de situatie in Servië – wordt weggenomen, moeten we deze kans niet missen en moeten we onze volledige en serieuze aandacht aan de rivier schenken, zodat we er de echt Europese waterweg van maken waar we allemaal van zullen profiteren.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Seeber (PPE), schriftelijk. – (DE) In de loop van de Europese geschiedenis heeft de Donau een sleutelrol gespeeld. Al lang voor de oprichting van de Europese Unie vond er tussen de oeverstaten een levendige uitwisseling plaats. Daarom lijkt het me een belangrijke stap dat we deze landen nu ook in het kader van het regionaal beleid en in de vorm van de Donau-strategie nog nader tot elkaar kunnen brengen. Er zijn in dat opzicht allerlei raakvlakken. Ik denk daarbij natuurlijk aan de economie, maar ook aan de cultuur, het milieubeleid, de voorzieningszekerheid en het nabuurschapsbeleid. Macroregio’s zijn ideale instrumenten om grensoverschrijdende uitdagingen aan te pakken. We moeten een degelijke en goed voorbereide planning op de lange termijn garanderen om van de Donau-regio als macroregio een permanent succes te maken. De Europese toegevoegde waarde van een macroregio zal vooral zichtbaar worden op het gebied van de bescherming van de biodiversiteit en de duurzame opwekking van energie.

Om de slaagkans van de samenwerking te vergroten ligt het voor de hand om dit project te vergelijken met de strategie voor het Oostzeegebied, die nu al als een Europese success story mag worden beschouwd. Als Oostenrijker, als strijder voor het regionaal beleid en als rapporteur voor talloze wetsontwerpen van de EU in verband met water pleit ik met nadruk voor dit initiatief. Ik hoop dat de Donau-strategie nieuwe perspectieven biedt voor de territoriale cohesie tussen de Donau-landen.

 
  
MPphoto
 
 

  Georgios Stavrakakis (S&D), schriftelijk. – (EL) De aanneming van de strategie voor de Donau-regio is de kroon op de samenwerking die tot stand was gebracht tussen landen, lokale overheden, NGO´s, maatschappelijk middenveld en andere, zowel nationale als regionale instanties in het gebied. Essentieel in deze samenwerking was het feit dat een spontane koers werd gevolgd en daarbij nationale, regionale, lokale en zelfs administratieve grenzen werden doorbroken. Deze koers is namelijk een antwoord op de daadwerkelijke, dagelijkse behoeften van de volkeren in het gebied, en dit antwoord krijgt nu vorm via initiatieven en de participatie van diverse bestuursniveaus en wordt niet van bovenaf opgelegd. Daaruit blijkt dat een uit meerdere lagen bestaand bestuur tastbare oplossingen kan bieden op lokaal niveau. Ondanks het feit dat het Donau-gebied niet alleen EU-lidstaten omvat maar ook kandidaat-lidstaten en landen die rechtstreeks verbonden zijn met het Europees nabuurschapsbeleid, toont de werkelijkheid aan dat ook indien niet alle betrokken partijen deel uitmaken van de EU, zij voor gemeenschappelijke uitdagingen staan. Deze uitdagingen stoppen niet bij de grens maar vereisen veeleer gemeenschappelijk optreden om efficiënt aangepakt te kunnen worden. Met de aanneming van de strategie laat de EU zien dat zij streeft naar een verdere valorisatie van al hetgeen tot nu toe met Europese middelen in het gebied is bereikt.

 
  
MPphoto
 
 

  Iuliu Winkler (PPE), schriftelijk. – (HU) Dames en heren, ik verwelkom het door meerdere partijen ingediende voorstel voor een resolutie inzake de Europese strategie voor de Donau-regio, aangezien dit perfect aansluit op de nieuwe Europese processen die van start zijn gegaan na het van kracht worden van het Verdrag van Lissabon. Het Europees Parlement bewijst via het uitgebreidere takenpakket zijn initiatiefbereidheid bij zwaarwegende onderwerpen als de Donau-strategie. In mijn optiek moeten we in verband met de strategie echter meer onderwerpen aanroeren dan de som van economische, milieu-, verkeers- en toeristische factoren en juist daarom onderstreep ik het politieke belang van de strategie, namelijk dat alle Donau-landen moeten worden betrokken bij het proces van planning en samenwerking, dus ook landen die nog geen lid zijn van de Europese Unie, zoals Servië en Oekraïne. Voor deze landen is hun rol in de Donau-strategie een belangrijk instrument om dichter bij Europa te komen, waarmee tegelijkertijd hun toetredingsproces vooruit wordt geholpen. Als Hongaars Parlementslid uit Roemenië ben ik ervan overtuigd dat dankzij dit initiatief en het potentieel van het nabuurschapsbeleid de levensomstandigheden van de Hongaarse gemeenschappen in Servië en Oekraïne zullen worden verbeterd. Graag voeg ik hieraan toe dat de Hongaarse afgevaardigden in het Europees Parlement zich gezamenlijk inzetten voor de Europese toekomst van de Hongaarse gemeenschappen in het Karpatenbekken, maar ook buiten de grenzen van de Europese Unie. Langs de Donau is een van de meest veelzijdige, multiculturele regio’s te vinden. Het behoud en de verspreiding van historische en gemeenschapstradities, de culturele dialoog en de gemeenschappelijke bescherming van monumenten kunnen stuk voor stuk onderdelen zijn van de Donau-strategie die de regio versterkt en uniek maakt.

 
  

(1)1 Zie notulen.

Juridische mededeling - Privacybeleid