Index 
 Text integral 
Stenograma dezbaterilor
Joi, 11 februarie 2010 - Strasbourg Ediţie JO

Propunere de directivă a Consiliului privind aplicarea Acordului-cadru privind prevenirea rănilor provocate de obiecte ascuțite în sectorul spitalicesc și în cel al asistenței medicale, încheiat între HOSPEEM și EPSU (dezbatere)
MPphoto
 

  Stephen Hughes, autor. − Dle preşedinte, acesta este un act legislativ foarte important în domeniul sănătăţii şi al siguranţei. Liz a subliniat o parte din contextul acestuia. Acesta este în curs de elaborare de mult timp – au trecut şase ani de la prima reuniune pe care am avut-o, după cum a menţionat şi ea. Îmi pare bine că participă şi dl comisar Andor la reuniune însă, într-un fel, este păcat că dl comisar Špidla nu se află aici. De multe ori l-am criticat în Parlament, însă în această dimineaţă l-am fi putut felicita pentru că a luat în cele din urmă iniţiativa de a înainta această propunere privind prevenirea rănilor provocate de ace şi de obiecte ascuţite.

A durat până când l-am convins să acţioneze. De fapt, serviciile sale erau cele care îl sfătuiau în continuare să nu ia nicio măsură, pentru că directiva convenită în 2000 privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici la locul de muncă, alături de elementele de evaluare a riscurilor din directiva-cadru din 1989, erau suficiente pentru a preveni acest gen de răni, însă, în cele din urmă, am convins serviciile respective că, având în vedere că se înregistrează un milion de răni pe an, ceva nu este în regulă. Aveam nevoie de legislaţie specifică pentru a aborda această problemă, aşa cum există în Statele Unite şi în unele părţi ale Spaniei, unde funcţionează foarte eficient.

În cele din urmă, dl comisar a fost de acord să acţioneze, iar în 2008, aşa cum a spus Liz, a redactat o modificare a directivei din 2000, însă ulterior, HOSPEEM şi EPSU, sindicatele din serviciile publice, şi-au semnalat intenţia de a formula un acord. Acestea au formulat acordul respectiv. Mă bucură acest fapt. Este un acord bun, dar este puţin ambiguu în anumite locuri. De aceea, am depus un amendament asupra căruia s-a convenit în cadrul Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă, pentru a obţine publicarea, de către Comisie, a unor orientări care să însoţească directiva, în vederea asigurării transpunerii armonioase şi uniforme a acesteia în legislaţie în toate statele membre.

Susţinem pe deplin propunerea de directivă a Comisiei şi înţelegem că nu ne putem atinge de acordul din partea partenerilor sociali. Nu îl putem modifica. Consiliul nu îl poate modifica. Este acordul lor. Cu toate acestea, partea cea mai importantă a acordului, clauza 6, care se referă la eliminare, prevenire şi protecţie, cuprinde, din păcate, o oarecare ambiguitate legată de evaluarea riscului, mai precis care elementele de prevenire care trebuie puse în aplicare de angajatori şi momentul punerii în aplicare a acestora.

Dacă această ambiguitate nu este clarificată, riscăm o variabilitate dramatică în aplicarea directivei. Din acest motiv, solicităm Comisiei să redacteze orientări privind punerea în aplicare, pentru a ajuta angajatorii să înţeleagă riscurile şi măsurile necesare de prevenire în vederea asigurării unei aplicări consecvente a directivei.

Rănile provocate de ace sunt forma cea mai întâlnită şi cea mai periculoasă de răni provocate de obiecte ascuţite în domeniul medical. De fiecare dată când se utilizează un ac tubular la un pacient, există riscul unei răni provocate de ac, care ar putea produce o infecţie gravă a unui lucrător în sectorul serviciilor de sănătate, deoarece acul tubular acţionează ca un rezervor pentru sânge sau pentru alte lichide din corpul pacientului.

Există numeroase probe independente care au dovedit că introducerea unei instruiri îmbunătăţite, practici de lucru mai sigure şi utilizarea de dispozitive medicale care incorporează mecanisme de protecţie menite să asigure siguranţa vor preveni majoritatea rănilor provocate de ace. Toate aceste lucruri sunt necesare, nu doar unul sau două – toate sunt necesare.

Studiile au demonstrat, de asemenea, că nepunerea în aplicare a oricăruia din aceste trei elemente produce un impact cu mult mai redus. În aceeaşi măsură, încercările de punere în aplicare a unor dispozitive medicale care incorporează mecanisme de protecţie menite să asigure siguranţa numai în anumite domenii sau în cazul anumitor pacienţi nu ar fi nici practice, nici eficiente.

În ţările în care există legislaţie eficientă în vigoare, precum America, Canada şi unele părţi ale Spaniei, se prevede clar că toate cele trei elemente trebuie puse în aplicare în vederea prevenirii rănilor provocate de ace. Nu este o coincidenţă că toate sunt la fel în această privinţă. Prin urmare, aceasta este ambiguitatea din clauza 6, pe care dorim să o eliminăm prin publicarea unor orientări.

Liz a menţionat trauma cu care se confruntă persoanele afectate de răni provocate de ace. În ultimii şase ani în care am lucrat la acest proiect, am întâlnit persoane care au suferit răni provocate de ace şi aş dori să pun accent pe această traumă. Am întâlnit un doctor care a renunţat la practica medicală din cauza unei răni provocate de ace. Am întâlnit o persoană care are HIV în urma unei răni provocate de ace. Am întâlnit persoane care s-au dovedit a nu fi infectate, însă au aflat acest lucru numai după luni de zile de nesiguranţă legată de rezultat. De asemenea, am întâlnit gunoieri şi ofiţeri de închisoare care au suferit de răni provocate de ace. Acordul nu se referă la aceştia. Este un alt domeniu la care trebuie să ne gândim în viitor.

Cu toate acestea, este un acord bun şi cred că dacă avem orientări bune care să îl însoţească, pentru a asigura aplicarea uniformă în întreaga Uniune Europeană, ne vom face bine datoria şi sper că vom reduce în mod radical cifra de un milion de răni provocate de ace pe an.

 
Aviz juridic - Politica de confidențialitate