Index 
 Text integral 
Stenograma dezbaterilor
Joi, 11 februarie 2010 - Strasbourg Ediţie JO

Propunere de directivă a Consiliului privind aplicarea Acordului-cadru privind prevenirea rănilor provocate de obiecte ascuțite în sectorul spitalicesc și în cel al asistenței medicale, încheiat între HOSPEEM și EPSU (dezbatere)
MPphoto
 

  Alejandro Cercas, în numele Grupului S&D.(ES) Dle preşedinte, aş dori să încep, de asemenea, prin a-mi felicita colega, dna Lynne, pentru munca excelentă din cadrul comisiei noastre, pentru capacitatea de a reconcilia toate punctele de vedere şi pentru eforturile depuse pe o perioadă atât de îndelungată.

Doresc să îl felicit pe dl comisar Andor. Dle comisar, este cea de-a doua zi pentru dvs. şi aţi început foarte bine, abordând responsabilităţile dvs. În plus, acum există o a doua directivă privind microfinanţarea, care reprezintă de mult timp o preocupare pentru Parlament. De asemenea, veţi avea onoarea de a soluţiona două probleme în două zile, ceea ce va deschide posibilităţi excelente pentru mulţi europeni. De asemenea, aş dori să îi mulţumesc dlui comisar Špidla pentru ajutorul acordat în această privinţă.

Deja vi s-a amintit, şi nu voi insista asupra acestui fapt, că acordul-cadru este un instrument juridic foarte important pentru lucrătorii din sectorul serviciilor de sănătate. Aceştia suferă peste un milion de accidente în fiecare an, care presupun, de asemenea, riscuri grave la adresa sănătăţii, precum infecţii virale, hepatită C, SIDA etc. Totuşi, acest lucru nu este semnificativ numai pentru lucrătorii din sectorul serviciilor de sănătate, dar şi pentru pacienţii spitalizaţi şi pentru familiile acestora. În esenţă, milioane de europeni vor fi mai bine protejaţi prin intermediul acestui instrument.

Prin urmare, am realizat aceste lucruri în urma unei lungi călătorii, la care acest Parlament a pornit bătând la porţile Comisiei şi ale Consiliului, şi trebuie să ne amintim de eforturile excelente depuse de dl Hughes pe parcursul acestui lung proces.

Cu voia dvs., voi explica pe scurt de ce deputaţii socialişti sunt foarte mulţumiţi astăzi. Consider că astăzi trebuie menţionate câteva lucruri.

În primul rând, importanţa sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă. Este foarte importantă crearea unui mediu de lucru cât mai sigur pentru lucrători, pentru familii şi pentru cetăţeni. În termeni umani, am menţionat deja toate implicaţiile acestor categorii de răni pentru lucrători şi pentru cetăţeni, dar există, de asemenea, implicaţii în termeni economici. Acum câteva zile, în acest Parlament, Agenţia din Bilbao ne-a vorbit despre unele dintre campaniile pe care le desfăşoară în vederea promovării sănătăţii şi siguranţei şi a scos la iveală studii economice care demonstrează că în Australia, de exemplu, accidentele şi bolile reprezintă un procent de peste 6 % din PIB în economia naţională. Care este preţul plătit pentru lipsa de securitate socială? Care este preţul plătit pentru lipsa de igienă şi siguranţă la locul de muncă? Prin urmare, aceasta este o investiţie în capitalul uman, dar şi în civilizaţie şi economie.

În al doilea rând, importanţa prevenirii, întrucât paza bună trece primejdia rea. Trebuie luate măsuri înainte ca incidentele să aibă loc, pentru a le preveni. Prevenirea, care este un aspect complex, necesită o conştientizare sporită, informare, instruire şi supraveghere în privinţa fiecăreia dintre aceste atribuţii.

În al treilea rând, este esenţial de menţionat în acest moment importanţa partenerilor sociali, importanţa sindicatelor. Fără aceştia, acordul-cadru nu ar exista şi nu ar exista nici vreun fel de prevenire. Uneori, oamenii critică sindicatele deoarece sunt un cost pentru societate, însă uită avantajele uriaşe pe care le oferă, întrucât acestea sunt cele din spatele introducerii unor politici importante la locul de muncă, precum cele din acordul-cadru.

În cele din urmă, trebuie să amintesc importanţa acestui Parlament, care trebuie să îşi apere poziţia în faţa opiniei publice şi a altor instituţii comunitare, deoarece fără Parlament acest acord-cadru nu ar exista, iar importanţa cooperării Parlamentului cu Comisia şi cu Consiliul a fost, de asemenea, exemplară. Apreciez sprijinul Preşedinţiei spaniole şi sper că acesta va constitui un bun precedent pentru o nouă etapă de cooperare între instituţiile noastre.

 
Aviz juridic - Politica de confidențialitate