Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Eljárás : 2009/2152(INI)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : A7-0057/2010

Előterjesztett szövegek :

A7-0057/2010

Viták :

Szavazatok :

PV 06/05/2010 - 7.8
CRE 06/05/2010 - 7.8
A szavazatok indokolása
A szavazatok indokolása

Elfogadott szövegek :

P7_TA(2010)0154

Viták
2010. május 6., Csütörtök - Brüsszel HL kiadás

7.8. A Bizottság fehér könyve: „ Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás: egy európai fellépési keret felé” (A7-0057/2010, Vittorio Prodi)
PV
 

– A szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 

  Vittorio Prodi , előadó. – (IT) Tisztelt elnök úr, hölgyeim és uraim! Az éghajlatváltozás valóságos veszély, amellyel annak ellenére szembe kell néznünk, hogy országainkra eltérő hatást gyakorol. Az ökoszisztémák pusztulása komolyan megingatja gazdaságaink erejét és az európai polgárok egészségét. Már korábban is kértük, hogy legyen éghajlat-diplomácia és méltányosság: most egységes álláspontot képviselve kell azt kialakítanunk.

Meggyőződésem, hogy az Európai Uniónak továbbra is vezető szerepet kell betöltenie az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és hogy a fellépés végrehajtásának bármilyen halogatása aránytalan mértékben fogja növelni a környezeti, szociális és gazdasági költségeket. Először is fel kell ismernünk a helyi és regionális hatóságok központi szerepét, valamint azt, hogy a technológiai haladás által elősegített környezetvédelmi és gazdasági innováció koordinálása érdekében együtt kell velük dolgoznunk.

A fehér könyv elfogadásával arra kérjük a Bizottságot és a tagállamokat, hogy támogassák az állami és magánszektor partnerségeit, elősegítve az alkalmazkodási politikákhoz kötött, valamennyi kezdeményezés finanszírozását. A területünk minden négyzetméterén meg kell óvnunk a talajt és meg kell tartanunk a vizet, hogy megelőzzük az eróziót és megtartsuk a víztároló rétegeket – többek között a felszíni vizek közvetlen befecskendezése révén. Az alkalmazkodás lehetővé tétele érdekében a megújuló energiákat is tartalmazó, rendszerszerű megközelítésre lesz szükség.

Szívből köszönöm mindazon kollégám munkáját, aki hozzájárult e jelentés sikeréhez.

(Taps)

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat