Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Eljárás : 2010/0004(COD)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : A7-0190/2010

Előterjesztett szövegek :

A7-0190/2010

Viták :

Szavazatok :

PV 15/06/2010 - 7.7
CRE 15/06/2010 - 7.7
A szavazatok indokolása

Elfogadott szövegek :

P7_TA(2010)0202

Az ülések szó szerinti jegyzőkönyve
2010. június 15., Kedd - Strasbourg HL kiadás

7.7. Az Írországért Nemzetközi Alap részére nyújtott európai uniós pénzügyi hozzájárulás (2007-2010) (A7-0190/2010, Seán Kelly) (szavazás)
Jegyzőkönyv
  

- A szavazás előtt:

 
  
MPphoto
 

  Seán Kelly , előadó. – Elnök úr, tudom, hogy a kollégák nem szeretik, ha valaki ilyenkor szólal fel, de kérem, bocsássanak meg néhány rövid percre.

Először is mivel ennek megvitatására nem került sor az ülésen, fontos, hogy említést tegyünk róla, különösen az Európai Unió Írországért Nemzetközi Alapja által betöltött szerep miatt. Másodsorban Írországban – és Írországon kívül – úgy gondolja a többség, hogy ezt az alapot túlnyomórészt az USA finanszírozta. Az USA természetesen óriási részt vállalt – és ezért köszönet illeti –, mint ahogyan Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is, de fontos rámutatni, hogy az Európai Unió 2006-tól kezdődően ténylegesen 57%-át finanszírozza az alapnak. Ez széles körben nem ismert dolog, és az, hogy erről nem folytattunk vitát itt, a Parlamentben, természetesen nem jelenti azt, hogy titokban tartottuk. Rá szeretnék tehát világítani arra, hogy az Európai Unió milyen szerepet játszott Észak-Írországban a kapcsolatfelvétel, a párbeszéd és a kiegyezés elősegítése terén, ami békefolyamatnak még törékeny, de szerencsére mégis tartósnak bizonyul.

A mai napon tisztelettel szeretnék adózni mindazok előtt, akik hozzájárultak ahhoz, hogy béke van Észak-Írországban – és nagyon sokan részt vettek ebben –, különös tekintettel a szélsőségesekre. Az olyan pártok, mint dr. Ian Paisley pártja – sok éven át e Ház tagja volt – és Gerry Adams pártja, akik 20 évvel ezelőtt soha nem tárgyaltak volna egymással, összefogtak a békefolyamat során és egyesítették erőiket. Ez az Európai Unió érdeme – legalábbis az őt megillető részben –, és erre rá kívánok mutatni a mai napon. Tisztelettel adózom mindenki előtt, aki kockázatot vállalt Észak-Írország békéjének megteremtésért, és remélem, tartós lesz a béke.

(GA) Remélem, hogy egyhangúlag elfogadjuk ezt az állásfoglalást, és minden érintettnek megköszönöm, hogy sikerrel részt vett az országom békefolyamatában.

 
  
MPphoto
 

  Francesco Enrico Speroni (EFD) . – (IT) Elnök úr, észrevettem, hogy az alelnök megválasztása és az utóbbi néhány szavazás között eltelt idő közben 150 képviselő eltűnt. Nem tudom, hogy eltűnésük gyomorrontásnak vagy a légkondicionálás okozta problémának tudható-e be. Talán ki kellene vizsgálnunk az ügyet.

 
  
MPphoto
 

  Elnök. – Nem, nem tűntek el. Nagyon világos magyarázatot fog kapni arra vonatkozóan, hogy mi történt a Tőkés püspökre vonatkozó szavazás során, de ez nem isteni beavatkozás volt.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat