Показалец 
 Назад 
 Напред 
 Пълен текст 
Процедура : 2010/0035(NLE)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документа : A7-0220/2010

Внесени текстове :

A7-0220/2010

Разисквания :

Гласувания :

PV 06/07/2010 - 6.6
CRE 06/07/2010 - 6.6
Обяснение на вота
Обяснение на вота

Приети текстове :

P7_TA(2010)0253

Разисквания
Вторник, 6 юли 2010 г. - Страсбург Версия ОВ

6.6. Качеството на статистическите данни в условията на процедурата при прекомерен дефицит (A7-0220/2010, Othmar Karas) (гласуване)
PV
 

-Преди гласуването:

 
  
MPphoto
 

  Othmar Karas, докладчик. (DE) Г-н председател, госпожи и господа, само искам да посоча, че с днешното решение правим това, което искахме да направим през 2004 г. и което Съветът отхвърли през пролетта на 2004 г., а именно, да увеличим възможностите за одит на Евростат, да разширим обхвата на нейните правомощия и да автоматизираме процеса на одит.

Това е първата важна законодателна стъпка в отговор на опита от последните няколко седмици по отношение на кризата. Независимостта на Евростат трябва да се укрепи и зависимостта й от данни от държавите-членки да се ограничи. Днешните развития са стъпка в правилната посока, но според мен не сме достигнали до решение. Трябва да има възможност по всяко време в държавите-членки да се провеждат посещения за контрол без предварителна уговорка и всички съответни данни да се предоставят за проверка.

Необходимо е по-голямо сътрудничество с Европейската централна банка и трябва да гарантираме, че финансирането и персоналът на Евростат ще бъдат увеличени, заедно с висококачествено обучение за последните.

Какво още иска Европейският парламент? Санкции срещу държавите-членки, които фалшифицират и предоставят подправени статистически данни. Комисията трябва да представи на Парламента подробен доклад за грешките от последните шест години. Искаме да знаем къде има грешки и какви са те – дали по отношение на политика, закон или компетентност – за да можем да си направим съответните изводи.

Комисията следва да постави за разглеждане и да настоява за хармонизиране на събирането на статистически данни и за хармонизиране на критериите за статистическите органи в държавите-членки. Днес правим правилна и значителна крачка към независимост и увеличаване на правомощията, но все още не сме приключили. Трябва да продължим по същия път.

(Ръкопляскания)

 
Правна информация - Политика за поверителност