Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2009/2205(INI)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : A7-0237/2010

Ingivna texter :

A7-0237/2010

Debatter :

PV 06/09/2010 - 24
CRE 06/09/2010 - 24

Omröstningar :

PV 07/09/2010 - 6.16
Röstförklaringar
Röstförklaringar

Antagna texter :

P7_TA(2010)0306

Fullständigt förhandlingsreferat
Måndagen den 6 september 2010 - Strasbourg EUT-utgåva

24. Kvinnornas roll i ett åldrande samhälle (kortfattad redogörelse)
Anföranden på video
Protokoll
MPphoto
 

  Talmannen. – Nästa punkt är ett betänkande av Sirpa Pietikäinen, för utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män, om kvinnornas roll i ett åldrande samhälle (2009/2205(INI)) (A7-0237/2010).

 
  
MPphoto
 

  Sirpa Pietikäinen, föredragande.(FI) Fru talman! I studier i EU och medlemsstaterna betraktas åldrandet alltför ofta som ett negativt fenomen, som en börda vad gäller pensioner, tjänster eller stora utgifter i samband med hälso- och sjukvård och mediciner.

Faktum är dock att åldrande och äldre människors rättigheter inte bara är en del av de grundläggande rättigheterna, utan också något som starkt berikar samhället. Äldre människor ansvarar för en mycket stor del av den informella vården av sina livspartner, makar/makor, anhöriga och barn. De har också stor erfarenhet av och tysta kunskaper om arbetslivet och den sociala miljön, för att inte tala om att de är en oerhört viktigt konsumentresurs och definitivt inte bara en börda för samhället.

Stadgan om de grundläggande rättigheterna och inställningen till åldrandet utifrån ett lagstiftningsperspektiv kräver att vi inte har en negativ syn på åldrande eller äldre människor, utan har en respektfullt positiv syn på åldrandet och individerna. Detta är en särskilt stor utmaning när det gäller kvinnor och äldre kvinnor. Åldrandet är också i hög grad en fråga som handlar om kvinnor och jämställdhet, eftersom kvinnor lever länge, de är oftare delaktiga i informell vård i hemmet och de arbetar ofta inom socialtjänst- och sjukvårdssektorerna, som ansvarar för den privata och offentliga vården av äldre människor.

Kvinnor upplever ofta också dubbel eller tredubbel diskriminering. Det är svårare för en äldre kvinna att avancera i sin karriär eller det är svårare för henne att hitta nytt arbete när hon sagts upp. Detta gäller dessutom också hälso- och sjukvården eller olika tjänster om en äldre kvinna tillhör en etnisk, sexuell eller religiös minoritet eller en särskilt utsatt grupp vad gäller socioekonomisk status.

Kvinnor löper också större risk att leva i fattigdom när de blir äldre och deras tjänstepensioner är ofta lägre. Tyvärr har de flesta studier om åldrande som genomförts i EU inte innehållit någon form av könsperspektiv och inte heller har skillnaderna mellan kvinnor och män inte nämnts särskilt ofta när det gäller hälso- och sjukvård, medicinsk forskning eller forskning om sjukdomar.

Därför uppmanar vi i betänkandet kommissionen att till årsslutet 2011 ta fram en handlingsplan som garanterar fler resurser för den forskning som behövs för att förstå åldrandet. Låt oss se vilka åtgärder som krävs för att förbättra vårdkvaliteten för äldre människor och för att öka den sociala tryggheten och låt oss ställa krav på ett direktiv om grundläggande tjänster. Låt oss insistera på att man erkänner att det finns köns- och åldersrelaterade sjukdomar och att de kräver behandling och låt oss framför allt kräva en årsrapport om åldersdiskriminering och vilka åtgärder som har vidtagits och som vidtas inom EU och på nationell nivå för att eliminera åldersdiskriminering.

År 2012 kommer vi att begära nya åtgärder för att undersöka hur diskriminering inom EU kan elimineras. Jag vill tacka mina kolleger för deras utmärkta samarbete och jag förväntar mig effektiva åtgärder från kommissionen som tar itu med frågor som gäller äldre kvinnor och åldrande.

 
  
MPphoto
 

  Zuzana Roithová (PPE). (CS) Det är en negativ bild av vår civilisation att kvinnor som är äldre än 65 år löper 5 procent högre risk att drabbas av fattigdom än män. Och det beror på att de tagit hand om sin familj, uppfostrat barn och på att deras inkomster under livstiden i genomsnitt är lägre än mäns inkomster. Detta får inte fortsätta. Den tid de ägnar åt att ta hand om små barn får inte betraktas som ledighet utan som arbete som de ska ha rätt till lön för och som också ska bidra till deras pension. Så borde också vara fallet för män om de vårdar ett barn i stället för modern. Självfallet instämmer jag inte i att staterna ska ta hänsyn till äldre lesbiska, bisexuella och transsexuella kvinnors specifika situation. Innebär det att de skulle åtnjuta en högre status än andra äldre kvinnor? Jag hoppas att sådana diskriminerande artiklar inte röstas igenom i morgon.

 
  
MPphoto
 

  Karin Kadenbach (S&D).(DE) Fru talman! Tyvärr är det här betänkandet fortfarande mycket nödvändigt. Det är beklagligt att kvinnor i ett åldrande samhälle fortfarande är underprivilegierade medlemmar av detta samhälle, precis som tidigare. Om vi tittar på kvinnors arbetshistorik är det tydligt att majoriteten av omsorgsarbetet – inte bara att uppfostra och passa barn, utan också annat hushållsarbete – fortfarande faller på kvinnornas lott, att, precis som tidigare, en stor del av det här arbetet inte erkänns – varken ekonomiskt eller på annat sätt. Vi har ett ökande problem med fattigdom under ålderdomen.

Jag vill dock också lyfta fram ett annat problem. När det gäller hälso- och sjukvårdsområdet måste vi särskilt uppmärksamma kvinnors behov. Vi vet att kvinnor i allmänhet är mycket bra på att sköta hälsan för andra familjemedlemmar, men att de ägnar för lite uppmärksamhet åt den egna hälsan. Jag vill därför uppmana kommissionen att skicka ut en stark påminnelse till de enskilda medlemsstaterna om att kvinnor också måste tas om hand.

 
  
MPphoto
 

  Petru Constantin Luhan (PPE).(RO) Jag tycks vara en av ett fåtal män som tar ställning i den här frågan. Jag vill dock framför allt uppmärksamma er på vissa ekonomiska aspekter.

Det här betänkandet, tillsammans med kommissionens initiativ att utse 2012 till Europeiska året för aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna, kan bilda den ram som krävs för att ta fram nya riktlinjer, inklusive inom sammanhållningspolitiken och den regionala utvecklingen.

Vi kan genomföra och använda de studier och analyser som nämns i det här betänkandet för att etablera nya kriterier för att allokera och stödja regioner som står inför den mångfacetterade frågan om äldre kvinnor.

Antalet äldre kvinnor, de typer av sjukdomar som kräver en viss typ av medicinskt eller socialt ingripande, familjestrukturerna och kvinnors roll i arbetet med att vårda de äldre kan vara faktorer som kommissionen kommer att inkludera på listan över de faktorer som bör ingå i ramen för att ta fram regionala utvecklingsplaner på nationell nivå.

Jag välkomnar särskilt det här betänkandet och jag är övertygad om att det också kommer att påverka hur vi inom andra utskott kommer att hantera denna fråga.

 
  
MPphoto
 

  Catherine Stihler (S&D).(EN) Fru talman! Jag vill tacka föredraganden. Jag anser att hon har tagit fram ett utmärkt betänkande. Som vi alla vet blir ingen av oss här i rummet yngre och vårt behov av att ha en positiv syn på åldrandet är mycket viktigt. Det är ett mirakel att vi lever längre och friskare liv och vi borde fira detta. Så är dock inte fallet för många kvinnor och det här betänkandet tar upp detta.

År 2010 är det främst kvinnor som har den största delen av vårdansvaret i en familj, oavsett om det handlar om barn eller äldre släktingar och, som framgår av betänkandet, leder detta till att kvinnor lever i fattigdom på ålderdomen, en tid då de borde åtnjuta värdighet och respekt, som vår föredragande påpekade.

Det här betänkandet är också viktigt eftersom det tar upp frågan om våld mot äldre, något som vi i parlamentet fördömer och något som måste ges ökad politisk prioritet.

Vi borde också kräva att bästa praxis delas vad gäller aktivt åldrande, Tredje ålderns universitet och hur vi kan använda ny teknik. Jag vill tacka föredraganden och jag hoppas att vi alla kommer att arbeta för att göra åldrandet så aktivt och värdigt som möjligt.

 
  
MPphoto
 

  Antonyia Parvanova (ALDE).(EN) Fru talman! Jag vill också gratulera föredraganden. Det har påpekats att den åldrande befolkningen har en betydande inverkan på den sociala tryggheten och de offentliga finanserna. Inom ramen för den demografiska förändringen löper kvinnor traditionellt större risk för fattigdom och begränsade pensioner. Därför är det viktigt att vi beslutsfattare är medvetna om frågan och om äldre människors oro – framför allt kvinnor – för att se till att de inte marginaliseras.

I detta avseende är det nödvändigt att fortsätta utveckla våra insatser, både på EU-nivå och på nationell nivå, mot att fullt ut använda befintliga instrument och framtida åtgärder på områdena pensionspolitik, hälsa och långsiktig sjukvårdspolitik, sysselsättningspolitik, migrations- och integrationspolitik samt infrastrukturutveckling.

Detta är en fråga som vi måste diskutera oftare här i parlamentet.

 
  
MPphoto
 

  Barbara Matera (PPE).(IT) Fru talman, mina damer och herrar! Föredraganden pekar på den dubbla diskriminering som drabbar äldre kvinnor. Jag tycker att vi i stället bör tala om tredubbel diskriminering: kvinnor som är gamla och ensamma.

Det här betänkandet tar upp viktiga frågor, där man börjar med arbetslivet och återanställning av den arbetskraft som består av äldre, framför allt äldre kvinnor.

Dessa kvinnor måste betraktas som en positiv arbetskraft, med stor erfarenhet och som kan utbilda dem som är yngre. Kort sagt är de en nödvändig resurs för att få hela EU att växa och uppnå de mål man har ställt upp, en resurs som vi måste se till har ett värdigt liv med fullständigt och effektivt socialt stöd och hälso- och sjukvård, en resurs som ska ges stöd inom vårt åldrande samhälle – ett samhälle som måste lära sig hur man åldras på rätt sätt.

 
  
MPphoto
 

  Monika Flašíková Beňová (S&D). (SK) Jag välkomnar verkligen betänkandet om kvinnors roll i ett åldrande samhälle, framför allt eftersom man i betänkandet vägrar betrakta hög ålder som något negativt. Det ekonomiska perspektivet på hög ålder dominerar ofta i sociala debatter. I reformer av socialstaten presenteras hög ålder som ett problem för pensionssystemet eller för hälso- och sjukvården.

Äldre människor spelar dock flera olika viktiga roller. Mot bakgrund av deras omfattande arbetslivserfarenhet erbjuder de också ett viktigt socialt stöd eller familjestöd. Även om de inte hade spelat viktiga ekonomiska roller borde vi ändå betrakta en högre genomsnittlig livslängd som ett belägg för den förbättrade livskvaliteten i samhället och inte se äldre människor som en börda, utan som fullvärdiga samhällsmedlemmar som förtjänar ett värdigt liv. Detta argument gäller i än större utsträckning för äldre kvinnor, som står inför en ökad risk för fattigdom och som är särskilt beroende av offentliga och privata tjänster och av offentlig hälso- och sjukvård, vilket också innebär att åldrande kvinnor påverkas av tjänster som har otillräcklig eller dålig kvalitet.

 
  
MPphoto
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL).(PT) Jag menar att det är talande att så många människor är intresserade av att tala om dessa frågor. Kommissionen bör tolka detta som att det finns ett behov av att hitta lösningar på de här problemen, eftersom den bristande jämställdheten är särskilt stor för äldre kvinnor, vilket antingen beror på att de flesta kvinnor har låga inkomster eller på svårigheterna att få tillgång till offentliga tjänster av hög kvalitet och då framför allt hälso- och sjukvårdstjänster.

Lönediskriminering i arbetslivet och diskriminering vid föräldraledighet återspeglas direkt i en majoritet av de äldre kvinnornas pensioner. Det leder till att de här pensionerna blir låga, vilket bidrar till den mycket höga risken för fattigdom bland äldre kvinnor. Alla kvinnor har rätt att åldras med värdighet och därför måste särskild uppmärksamhet ägnas åt äldre kvinnor under Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning för att deras värdighet som kvinnor och som medborgare ska respekteras.

 
  
MPphoto
 

  Joanna Katarzyna Skrzydlewska (PPE). – (PL) En åldrande befolkning är ett fenomen som kräver särskild uppmärksamhet från vår sida. Bland de problem som vi måste hantera finns problemet med fattigdom, som visserligen omfattar många olika aspekter, men som i stor utsträckning är en konsekvens av höga arbetslöshetsnivåer. En betydande minskning av sysselsättningen inom åldersgruppen över 50 har redan noterats och det påverkar framför allt kvinnor. På grund av sin ålder känner de att de inte är attraktiva för arbetsgivarna. En del av dem bestämmer sig för att ta ut tidig pension och deras låga pensioner gör att de ibland hamnar i extrem fattigdom. För att öka sysselsättningen inom denna åldersgrupp bör vi införa lagstiftningslösningar på statlig nivå i de enskilda medlemsstaterna. Företagarna behöver incitament att anställa personer över 50. Detta skulle kunna vara i form av skattelättnader, att skapa särskilda lösningar inom ramen för hälso- och sjukvårdssystemet eller gratis utbildning, som innebär att man anpassar den här gruppen av arbetstagare så de uppfyller arbetsgivarnas behov. Liknande idéer skulle inte bara höja deras levnadsstandard, utan skulle också innebära mätbara fördelar i de enskilda staternas budgetar.

 
  
MPphoto
 

  Silvia-Adriana Ţicău (S&D).(RO) EU:s befolkning åldras och människor över 65 utgjorde mer än 17 procent av EU:s befolkning 2008. Den ökade livslängden är dock nära kopplad till tillgången och tillgängligheten för hälso- och sjukvård och en anständig levnadsstandard.

Historiskt sett har kvinnor utgjort en stor andel av arbetskraften inom hälso- och sjukvården och den andelen ökar fortfarande. Kvinnor svarar för cirka tre fjärdedelar av arbetskraften på EU-nivå. I vissa medlemsstater är mer än 50 procent av studenterna vid vårdskolor kvinnor. Det är också viktigt att öka födelsetalen och att skapa arbetstillfällen för att se till att pensionssystemen är hållbara.

För att unga mödrar ska kunna uppnå en balans mellan arbetsliv och privatliv är det viktigt att erbjuda barnomsorg för barn i åldern 0–6 år. Varje euro som investeras i barnomsorg ger en avkastning på sex euro för samhället genom att det skapas nya jobb och unga mödrar kan återgå till arbetsmarknaden.

 
  
MPphoto
 

  Dacian Cioloş, ledamot av kommissionen.(FR) Fru talman, mina damer och herrar! Eller jag kanske bara ska säga ”damer”, eftersom jag ser att det är relativt få män närvarande under denna debatt om kvinnor. Jag vill tacka Sirpa Pietikäinen för hennes betänkande om kvinnornas roll i ett åldrande samhälle. Betänkandet tar upp en fråga som är relevant mot bakgrund av dagens demografiska utmaningar och bidrar med en praktisk analys av frågan genom att använda en flerdisciplinär metod.

Kommissionen är medveten om att äldre kvinnor och män ställs inför stora svårigheter när de försöker leva ett aktivt liv, bygga upp en rätt till pension och åldras med värdighet när deras fysiska kapacitet minskar.

Faktum kvarstår att äldre kvinnor är särskilt sårbara på grund av de envisa stereotyper kring de båda könens olika roller och även på grund av den diskriminering de drabbas av på arbetsmarknaden.

Den effekt det har på en kvinnas pensionsrätt att göra avbrott i karriären eller ta ledigt för att ta hand om nära anhöriga i kombination med de löneskillnader som finns mellan könen utsätter dem för en ökad risk för fattigdom när de blir äldre jämfört med män.

Kommissionen har tagit flera initiativ för att rikta uppmärksamheten på behoven hos EU:s åldrande befolkning, där äldre kvinnor har en viktig roll att spela. Först på senare tid har kommissionen i sin grönbok om pensioner betonat hur viktigt det är att minska klyftorna mellan kvinnor och män, framför allt vad gäller omsorgen om individer samt löner och arbetsmarknaden.

Kommissionen kommer att fortsätta att betona betydelsen av kvinnors roll i ett åldrande samhälle inom ramen för den kommande strategin för jämställdhet mellan kvinnor och män 2010–2015, som kommer att antas den här månaden.

Kommissionen kommer också att se till att integrationen av jämställdhetsfrågor finns med i förslaget att utse 2012 till Europeiska året för aktivt åldrande.

Eftersom detta är mitt sista anförande i kväll vill jag ta tillfället i akt att också tacka tolkarna och be om ursäkt om jag ibland pratade för snabbt.

 
  
MPphoto
 

  Talmannen. – Debatten är härmed avslutad.

Omröstningen kommer att äga rum tisdagen den 7 september 2010 kl. 12.30.

Skriftliga förklaringar (artikel 149)

 
  
MPphoto
 
 

  Vasilica Viorica Dăncilă (S&D), skriftlig. – (RO) Europa står inför ett allvarligt problem. Befolkningen blir äldre och det krävs lämpliga åtgärder för att hantera denna verklighet. Dessutom får man inte förbise den potential som äldre människor erbjuder, men som man i de flesta fall struntar i inom medlemsstaterna. Den erfarenhet och de kunskaper de erbjuder kan användas för att utbilda unga människor, i syfte att överlämna facklan till yngre generationer på olika områden och på olika kunskapsnivåer. Även om diskriminering på grund av ålder är förbjudet genom EU-lagstiftning förekommer ändå ofta öppen eller dold diskriminering i arbetslivet, framför allt mot kvinnor. Därför stöder jag förslaget att genomföra informationskampanjer i hela EU i syfte att bekämpa den rådande åldersdiskrimineringen och upprätthålla solidariteten mellan generationerna. Jag menar att det är positivt att bidra med EU-medel för att stödja projekt som t.ex. omfattar socialt förfördelade, ensamstående och äldre kvinnor. Detta skulle vara ett starkt stöd i arbetet med att bekämpa åldersrelaterad diskriminering.

 
  
MPphoto
 
 

  Lena Kolarska-Bobińska (PPE), skriftlig.(PL) Det är positivt att betänkandet lyfter fram situationen för kvinnor över 50 år mot bakgrund av de demografiska förändringar som sker i hela Europa. De betänkanden som hittills tagits fram har visat på en långsam förändring vad gäller kvinnors möjligheter till arbete och deltagande i offentligheten. Under de kommande åren kan det komma att ske en markant förändring – en försämring av situationen för denna grupp av kvinnor, framför allt i länder som har hälso- och sjukvårdssystem som är underutvecklade eller ineffektiva. I dessa länder kommer den åldrande befolkningen framför allt att belasta kvinnor med ansvaret för att vårda åldrande föräldrar och anhöriga. Redan i dag belastas kvinnor med denna typ av ansvar och detta kommer att öka i framtiden. I många fall kommer de att ersätta och hjälpa ineffektiva institutioner. Nu måste vi förbereda oss för denna demografiska tidsbomb, som denna gång kommer att bestå av ett stort antal äldre och svaga personer. Att anpassa institutionerna kommer att vara en långsiktig och svår process och vi behöver därför i dag besluta om hur vi ska hjälpa familjerna i ett åldrande samhälle. Kommissionen och parlamentet måste omgående börja övervaka anpassningen av institutionerna i medlemsstaterna så att de tillgodoser den åldrande befolkningens behov. Betänkandet betonar helt riktigt behovet av att förenkla tillgängligheten för offentliga och privata tjänster, framför allt hälso- och sjukvård. Det är viktigt att dessa bestämmelser återspeglas i vardagen och inte förblir obsoleta bestämmelser i EU-dokument.

 
  
MPphoto
 
 

  Elżbieta Katarzyna Łukacijewska (PPE), skriftlig. (PL) Herr talman! I betänkandet om kvinnornas roll i ett åldrande samhälle konstaterar utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män med rätta att kvinnor i pensionsåldern ofta är mer utsatta för att leva i fattigdom. Orsaken till detta fenomen är mycket ofta en lägre ackumulering av pensionsrätt som beror på kvinnors lägre löner och tillfälliga löneminskningar, t.ex. när man vårdar barn. I förslaget till betänkande nämns flera faktorer som skulle kunna förbättra livskvaliteten för kvinnor över 50, bland annat att påta sig ytterligare deltidsarbete. Framför allt måste vi dock besluta vad vi ska göra så att kvinnor som närmar sig pensionsåldern inte behöver oroa sig för att bli av med jobbet och därmed sina ekonomiska resurser. EU bör lägga särskild tonvikt vid att se till att kvinnor och män har lika lön. Enligt stadgan om de grundläggande rättigheterna och Lissabonfördraget är könsdiskriminering förbjuden i arbetslivet och det borde därför finnas ett avsnitt i betänkandet om att kvinnor måste få samma lön som män. Dessutom är det viktigt att man i den offentliga debatten lyfter fram eventuella problem som handlar om diskriminering av kvinnor i arbetslivet.

 
  
MPphoto
 
 

  Siiri Oviir (ALDE), skriftlig.(ET) Alla inom EU måste ha lika möjligheter att delta fullt ut i samhällslivet och att arbeta och vara ekonomiskt aktiva samt ha en levnadsstandard och en hälsa som kan betraktas som normala i det samhälle vi lever. Tyvärr har dagens globala ekonomiska och sociala kris fördjupat fattigdomen och framför allt kvinnors utestängning, inte minst äldre kvinnor. Eftersom kvinnors medellivslängd i genomsnitt är sex år längre än för män håller könsaspekten på att bli en mycket viktig faktor i åldrandet. Jag menar att kampen mot kvinnors fattigdom och utestängning fortsatt måste vara en av de främsta utmaningarna för EU, och medlemsstaterna bör därför förbättra sina sociala skyddssystem, det livslånga lärandet och en aktiv politik för delaktighet för att kunna skapa möjligheter för kvinnor i olika skeden av livet att delta aktivt i samhällslivet och att skydda dem mot hotet om utestängning. Det är viktigt att koncentrera medlemsstaternas gemensamma insatser på att garantera lika möjligheter, eftersom lika möjligheter för män och kvinnor inte är ett mål i sig, utan en förutsättning för EU:s övergripande mål – tillväxt, sysselsättning och att uppnå social sammanhållning.

 
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy