Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

15. Ώρα των ερωτήσεων (ερωτήσεις προς την Επιτροπή)
Βίντεο των παρεμβάσεων
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει την Ώρα των Ερωτήσεων (Β7-0454/2010).

Οι ακόλουθες ερωτήσεις απευθύνονται προς την Επιτροπή. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη. Γι’ άλλη μια φορά, έχουμε καθυστερήσει, αλλά θα πρέπει να τελειώσουμε στις 20:30. Σκοπεύω να ασχοληθώ με τις ερωτήσεις που έχουν προτεραιότητα, αρχίζοντας με την ερώτηση του κ. Paleckis, μετά με τις ερωτήσεις του κ. Aylward, της κ. McGuinness και μετά με τις ερωτήσεις προς τον κ. Andor, τον κ. Piebalgs και την κ. Hedegaard. Πάντως ο καθένας σας μπορεί να κάνει μόνο μία ερώτηση. Λυπάμαι γι’ αυτό.

Πρώτο μέρος

 
  
MPphoto
 

  Gay Mitchell (PPE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, η παρατήρησή μου επί της διαδικασίας είναι ότι η Ώρα των Ερωτήσεων θα άρχιζε στις επτά. Να υποθέσω ότι δεν θα φθάσουμε στην ερώτησή μου προς τον Επίτροπο Ανάπτυξης;

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Μπορεί να φθάσουμε ως εκεί. Όταν ανέλαβα την προεδρία πριν από μία ώρα, είχαμε μία ώρα καθυστέρηση και τώρα έχουμε μισή ώρα καθυστέρηση. Προσπαθώ να επιταχύνω τη διαδικασία και ελπίζω ότι θα φθάσουμε ως την ερώτησή σας, αλλά είναι η δεύτερη προς τον Επίτροπο, αυτό λέω μόνο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 16 του Justas Vincas Paleckis (H-0356/10)

Θέμα: Νομοθεσία σχετικά με την διαχείριση και αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων

Μολονότι 15 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, υπάρχουν, επί του παρόντος, ελάχιστα σχέδια δημιουργίας εγκαταστάσεων εναπόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων σε μακροπρόθεσμη βάση. Παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι ο τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, έχει θεσπίσει το πιο εξελιγμένο νομικό πλαίσιο για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Η νομοθεσία αυτή, στο πλαίσιο της Συνθήκης Ευρατόμ, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίζει και να ρυθμίζει τις βασικές προδιαγραφές ασφάλειας.

Ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή θα προτείνει ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Επί του παρόντος διεξάγεται μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με αυτήν τη νομοθετική πρόταση.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτές οι διαβουλεύσεις, και ποια είναι τα αποτελέσματα; Ποιες συγκεκριμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις θα προσπαθήσει να καλύψει αυτή η οδηγία; Θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για τις χώρες που έχουν ήδη κλείσει τις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και έχουν διαλέξει διαφορετικό είδος διαχείρισης των αποβλήτων – κατασκευή επί τόπου χώρων εναπόθεσης ή καταβολή αποζημιώσεων στους προμηθευτές σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες;

 
  
MPphoto
 

  Karel De Gucht , μέλος της Επιτροπής.(EN) Αυτήν την ερώτηση την αναλαμβάνω αντικαθιστώντας τον Επίτροπο Oettinger, του οποίου η απάντηση έχει ως εξής:

Η δημόσια διαβούλευση που παρουσιάσθηκε στην ιστοσελίδα «Η φωνή σας στην Ευρώπη» διεξήχθη μεταξύ 31 Μαρτίου 2010 και 31 Μαΐου 2010. Ελήφθησαν συνολικά 510 απαντήσεις. Επιπροσθέτως, διάφοροι παράγοντες έστειλαν γραπτές παρατηρήσεις για τη δημόσια διαβούλευση με τη μορφή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, επιστολών ή εκθέσεων. Γενικά, μεγάλη πλειονότητα ευρωπαίων πολιτών είναι υπέρ μιας δεσμευτικής κοινοτικής νομοθεσίας, από την οποία πολλοί περιμένουν βελτιώσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την ασφάλεια δικαίου, τη συμμετοχή του κοινού και τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο. Η έκθεση αυτή πρόκειται να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Η νομοθετική πρόταση θα είχε ως βάση το κεφάλαιο 3 της Συνθήκης Ευρατόμ που αναφέρεται στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας. Στόχος της θα ήταν η δημιουργία ενός κοινοτικού πλαισίου προκειμένου τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων για όλα τα είδη αποβλήτων και σε όλες τις φάσεις, από τη δημιουργία ως τη διάθεσή τους, αποφεύγοντας την αδικαιολόγητη επιβάρυνση των μελλοντικών γενεών.

Καθώς η τεχνική αξιολόγηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες θα είναι οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Όλα τα κράτη μέλη θα εξακολουθούσαν να είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων τους.

 
  
MPphoto
 

  Justas Vincas Paleckis (S&D).(LT) Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας, η οποία όμως ήταν μάλλον γενική και όχι πολύ συγκεκριμένη, και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει ακόμα να προωθήσει μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις στον τομέα αυτόν. Κατανοώ βέβαια ότι ο αρμόδιος Επίτροπος δεν είναι εδώ, παρ’ όλα αυτά όμως θα ήθελα να ρωτήσω πώς σχεδιάζει η Επιτροπή να χρηματοδοτήσει παρόμοια θέματα και εάν θα διατεθούν επαρκείς πόροι για να εξασφαλιστεί ότι θα ληφθούν αποφάσεις ευνοϊκές για τη φύση.

 
  
MPphoto
 

  Silvia-Adriana Ţicău (S&D).(RO) Η διαχείριση και η εναπόθεση των ραδιενεργών αποβλήτων πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες μέγιστης ασφάλειας.

Η συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών, εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών είναι ζωτικής σημασίας στη διαδικασία αυτή.

Θα ήθελα να ρωτήσω την Επιτροπή ποιον ρόλο προβλέπει για τις τοπικές αρχές στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Ο κ. De Gucht αντικαθιστά τον κ. Oettinger. Μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές τις συμπληρωματικές ερωτήσεις, εάν είστε σε θέση να το κάνετε.

 
  
MPphoto
 

  Karel De Gucht , μέλος της Επιτροπής.(EN) Κύριε Πρόεδρε, θα προσπαθήσω τουλάχιστον να μην πω κάτι ανόητο!

Πρώτον, απαντώντας στη συμπληρωματική ερώτηση του κ. Paleckis, κατά την άποψή μου, η χρηματοδότηση θα είναι εθνικό ζήτημα διότι η ευθύνη θα παραμείνει στα κράτη μέλη. Αυτό που πρόκειται να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το νομικό πλαίσιο. Υποθέτω ότι η χρηματοδότηση θα παραμείνει στα κράτη μέλη εκτός εάν ληφθεί διαφορετική απόφαση στη νομοθεσία, μαζί με την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

Όσον αφορά τις τοπικές αρχές, πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει με την κατανομή αρμοδιοτήτων στο εκάστοτε κράτος μέλος. Εάν οι τοπικές αρχές θα πρέπει να δίνουν άδειες, τότε θα συμμετέχουν σε κάποιο βαθμό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο θα μπορούσε επίσης να συμβεί να υπάρχει σε κάποιο κράτος μέλος μια διάταξη σύμφωνα με την οποία οι σχετικές άδειες –για παράδειγμα για οικοδομικές δραστηριότητες– θα εκδίδονται σε εθνικό επίπεδο. Απομένει να τα δούμε όλα αυτά στο πλαίσιο της νομοθεσίας που θα σας παρουσιάσουμε σύντομα.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 17 του Liam Aylward (H-0374/10)

Θέμα: Ευρωπαϊκές ΜΜΕ, διεθνές εμπόριο και παιδική εργασία

Τι μπορεί να πράξει η Επιτροπή για να εξασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν εμπλέκονται σε πρακτικές που αφορούν παιδική εργασία, είτε άμεσα είτε έμμεσα, όταν αγοράζουν προϊόντα από αναπτυσσόμενες χώρες; Διαθέτει η Επιτροπή οιονδήποτε μηχανισμό για να ελέγχει το ευρωπαϊκό εμπόριο και τα προϊόντα τα οποία συνδέονται με την παιδική εργασία στις αναπτυσσόμενες χώρες; Ποιες είναι οι υφιστάμενες διατάξεις με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπισθεί το εν λόγω ζήτημα;

 
  
MPphoto
 

  Karel De Gucht , μέλος της Επιτροπής.(EN) Η Επιτροπή παίρνει πολύ σοβαρά το ζήτημα της παιδικής εργασίας. Η ΔΟΕ επεσήμανε τον Ιούνιο ότι εργάζονται περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά. Μολονότι αυτή η τάση είναι πτωτική, πράγμα ενθαρρυντικό, εξακολουθούν να υπάρχουν 200 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν στο σχολείο.

Όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μόνο περίπου 5% αυτών των παιδιών εργάζονται σε τομείς προσανατολισμένους στις εξαγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ, η μεγάλη πλειονότητα εργάζεται στη γεωργία συντήρησης ή ως οικιακοί εργαζόμενοι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει την παιδική εργασία με μια σφαιρική πολιτική προσέγγιση η οποία εστιάζεται στις βασικές αιτίες της: την φτώχεια και την απουσία πρόσβασης σε ποιοτική παιδεία.

Η προσέγγιση αυτή παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 14 Ιουνίου. Σας παραπέμπω στα δύο αυτά έγγραφα για πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την πολιτική προσέγγιση και τη μελλοντική της εξέλιξη.

Μαζί, οι ενέργειες αυτές συνεισφέρουν στον διεθνώς συμφωνημένο στόχο της εξάλειψης των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας μέχρι το 2016 και, τελικά, της εξάλειψης όλων των μορφών της παιδικής εργασίας.

Πολλές επιχειρήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, προσυπογράφουν συστήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μέσω των οποίων επιχειρούν να εξασφαλίσουν ότι η παιδική και η καταναγκαστική εργασία δεν χρησιμοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού τους. Επί του παρόντος, η Επιτροπή διερευνά τρόπους καλύτερης ενσωμάτωσης των θεμάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κοινοτική πολιτική για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Επιπροσθέτως, οι ΜΜΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά ιδιωτικών συστημάτων εξασφάλισης βιωσιμότητας που λειτουργούν στην ΕΕ και, ανάλογα με τα κριτήρια που εφαρμόζονται στο καθένα από αυτά, μπορεί να απαιτούν να μην χρησιμοποιούνται η παιδική και η καταναγκαστική εργασία στην παραγωγή αγαθών και την παροχή υπηρεσιών που φέρουν το σήμα που συνδέεται με το εν λόγω σύστημα.

 
  
MPphoto
 

  Liam Aylward (ALDE).(EN) Κύριε Επίτροπε, εδώ και αρκετό καιρό οι ακτιβιστές και ΜΚΟ κατά της παιδικής εργασίας ζητούν να ενσωματωθεί το ζήτημα της παιδικής εργασίας σε όλες τις αναπτυξιακές πολιτικές αντί να αντιμετωπίζεται ως χωριστό ζήτημα, όπως συμβαίνει επί του παρόντος. Ποιες προόδους σημειώνει εν προκειμένω η Επιτροπή; Έχει θεσπίσει η Επιτροπή κάποια συγκεκριμένη πολιτική για να εντάξει, ή να επανεντάξει, στο εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά που εργάζονται;

 
  
MPphoto
 

  Paul Rübig (PPE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, θα μπορούσατε να δρομολογήσετε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ συνομιλίες για τη θέσπιση ενός σήματος ποιότητας σε σχέση με το διεθνές εμπόριο –συγκεκριμένα, με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις– που θα προσέφερε στους καταναλωτές στην Ευρώπη μια εγγύηση από έναν αναγνωρισμένο και καταχωρημένο οργανισμό για το ότι αυτά τα προϊόντα παρήχθησαν χωρίς χρήση παιδικής εργασίας; Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα προαιρετικό μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ γρήγορα την κατάσταση.

 
  
MPphoto
 

  Karel De Gucht , μέλος της Επιτροπής.(EN) Αναφορικά με τη συμπληρωματική ερώτηση του κ. Aylward θα ήθελα να προσθέσω ότι η τήρηση των οκτώ κύριων συμβάσεων της ΔΟΕ που εμπεριέχουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων συνιστά αναπόσπαστο μέρος της κοινοτικής εμπορικής πολιτικής, είτε στο πεδίο του μονομερούς προγράμματος ΣΓΠ+ είτε σε διμερείς και περιφερειακές συμφωνίες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η σύμβαση 138 για την ελάχιστη ηλικία απασχόλησης και η σύμβαση 182 για τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας. Σε πιο πρόσφατες συμφωνίες περιλαμβάνεται διάταξη για μια επισκόπηση της εφαρμογής και του ελέγχου της συμμόρφωσης που θα περιλαμβάνει διακυβερνητικούς οργανισμούς, κοινωνικούς φορείς, διάλογο και, εφόσον είναι αναγκαίο, μια ανεξάρτητη εξέταση που θα καταλήξει σε δημόσιες εκθέσεις και συστάσεις.

Η πολιτική μας δεν είναι η ανάκληση των εμπορικών προτιμήσεων. Μπορούμε να τις ανακαλέσουμε και μπορούμε να αναλάβουμε δράση, πιστεύουμε όμως –ιδίως δεδομένου ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών εργάζεται σε επιχειρήσεις προσανατολισμένες στις εξαγωγές– ότι θα πρέπει να εργαστούμε για την πρόληψη. Για παράδειγμα, έχουμε διάφορα προγράμματα με χώρες όπως η Ινδία, στο πλαίσιο των οποίων φροντίζουμε για τα παιδιά και εξασφαλίζουμε ότι λαμβάνουν εκπαίδευση.

Όσον αφορά τη συμπληρωματική ερώτηση για τις ΜΜΕ, συμφωνώ ότι αυτά τα συστήματα, αν και προαιρετικά, μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Όπως όμως επεσήμανα στην αρχική μου απάντηση, διαπιστώσαμε επίσης ότι πολλές ΜΜΕ είναι έτοιμες να προσχωρήσουν σε συστήματα στο πλαίσιο των οποίων η παιδική εργασία δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού και να το εφαρμόσουν αυτό στην πράξη.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 18 της Mairead McGuinness (H-0376/10)

Θέμα: Πιθανός αντίκτυπος από την ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών

Μπορεί η Επιτροπή να παράσχει πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές από τα διορθωτικά μέτρα, και συγκεκριμένα τις κυρώσεις, όπως περιγράφονται στην ανακοίνωση σχετικά με την ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση και με τα εργαλεία για ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ (COM(2010)0367);

Αν τα κράτη μέλη παραβιάσουν τις απαιτήσεις που ορίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μπορεί να ανασταλούν οι πληρωμές από την ΕΕ προς τις εθνικές κυβερνήσεις. Πώς μπορεί να διασφαλίσει η Επιτροπή ότι αυτό το μέτρο δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους πολίτες, π.χ. τους αγρότες, αν επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις;

Πώς μπορεί να διασφαλίσει η Επιτροπή ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να τηρούν τη δέσμευσή τους προς τους αγρότες και άλλους λήπτες ενισχύσεων από την ΕΕ, ιδίως σε στιγμή όπου τα οικονομικά πολλών κρατών μελών βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση στο τρέχον οικονομικό κλίμα;

Σε περίπτωση που δεν μπορούν τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη, τι προτείνει η Επιτροπή να γίνει;

 
  
MPphoto
 

  Karel De Gucht , μέλος της Επιτροπής.(EN) Κύριε Πρόεδρε, η ανακοίνωση της 30ής Ιουνίου για την ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι συνέχεια της ανακοίνωσής μας της 12ης Μαΐου και παρουσιάζει συγκεκριμένα μέσα για την ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών.

Προτείνουμε ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο επιτήρησης με βελτιωμένη δημοσιονομική επιτήρηση, αυστηρότερη επιτήρηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και έναν πιο αυστηρό εκ των προτέρων συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Οι προτάσεις μας έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από το Συμβούλιο, την ειδική ομάδα του Herman Van Rompuy και το Κοινοβούλιο, καθώς και από τα μέσα ενημέρωσης. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου υποστήριξαν σαφώς τις προτάσεις μας και μας ενθάρρυναν να προχωρήσουμε για να υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό την καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.

Εντός του τρέχοντος μηνός η Επιτροπή θα εγκρίνει τις απαραίτητες επίσημες νομικές προτάσεις. Θα βασιστεί στην υποστήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση της απαραίτητης νομοθεσίας και για να καταστούν αυτές οι προτάσεις λειτουργικές το συντομότερο δυνατό. Θα προτείνουμε ως μέρος της νομοθετικής δέσμης μια νέα δέσμη κυρώσεων και κίνητρα για συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι ενισχυμένοι μηχανισμοί επιβολής των δημοσιονομικών κανόνων αποτελούν κεντρικό στοιχείο των προτάσεών μας, κλειδί για την αξιοπιστία του δημοσιονομικού μας πλαισίου και σημαντικό θέμα συζήτησης στην ειδική ομάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της 30ής Ιουνίου, θα προτείνουμε σε πρώτη φάση ένα νέο σύστημα κυρώσεων για τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης βάσει του άρθρου 136 ΣΛΕΕ και, πρώτον, για το προληπτικό και το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και, δεύτερον, για το διορθωτικό σκέλος της επιτήρησης επιζήμιων μακροοικονομικών ανισορροπιών. Αυτό εκφράζει τη μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση και τους ισχυρότερους περιορισμούς στη νομισματική ένωση. Οι κυρώσεις θα συμπληρώνουν εκείνες που προβλέπει ήδη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά θα παρεμβαίνουν σε πιο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και πιο αυτόματα.

Για να βελτιωθεί η συμμόρφωση και στα 27 κράτη μέλη, σχεδιάζουμε σε δεύτερη φάση να θεσπίσουμε τη δυνατότητα αναστολής και ακύρωσης των τρεχουσών και μελλοντικών πιστώσεων του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό θα αφορούσε δαπάνες σχετικές με την πολιτική συνοχής, την κοινή γεωργική πολιτική και το Ταμείο για την Αλιεία. Επομένως, ο σκοπός θα είναι να χρησιμοποιηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ ως συμπληρωματικός μοχλός για την ενίσχυση κινήτρων συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 
  
MPphoto
 

  Mairead McGuinness (PPE).(EN) Σας ευχαριστώ για την μάλλον εκτενή απάντησή σας, κύριε Επίτροπε. Διάβασα όλες αυτές τις λεπτομέρειες στην ανακοίνωση.

Η ερώτησή μου ήταν πιο συγκεκριμένη. Οι πολίτες διάβασαν γι’ αυτήν τη δυνατότητα κυρώσεων. Πώς μπορείτε να τιμωρήσετε τα κράτη μέλη και τις κυβερνήσεις τους χωρίς να τιμωρήσετε τους πολίτες τους; Νομίζω ότι αυτός είναι ο πυρήνας της ερώτησής μου. Αν σκοπεύετε να σταματήσετε τη ροή κονδυλίων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς τα κράτη μέλη, την ΚΓΠ ή τη συνοχή, το ερώτημα είναι: Ποιος θα υποφέρει από αυτήν την απόφαση; Πρέπει να διευκρινίσουμε αυτό το σημείο απόψε σε αυτήν την αίθουσα.

 
  
MPphoto
 

  Marian Harkin (ALDE).(EN) Κύριε Επίτροπε, συμφωνώ ότι χρειάζονται κανόνες όταν συμμετέχει κανείς σε ένα κοινό νόμισμα, όμως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θεσπίστηκε σε μια πολύ διαφορετική περίοδο. Φθάσαμε στο χείλος μιας παγκόσμιας κατάρρευσης και ενώ ορισμένες χώρες ανακάμπτουν πιο καλά από άλλες, ορισμένες χώρες –όπως η δική μου– αγωνίζονται ακόμα.

Εδώ μου φαίνεται πως όλοι μας έχουμε ραβδί, αλλά όχι καρότο. Μιλάτε για μια δέσμη κυρώσεων, όπως όμως είπε η συνάδελφός μου κ. McGuinness, οι κυρώσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο στους πολίτες. Δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Επιτροπή όταν ορισμένες χώρες είναι ακόμα στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.

 
  
MPphoto
 

  Karel De Gucht , μέλος της Επιτροπής.(EN) Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, αλλά επίσης μάλλον τεχνικής φύσεως, ερώτημα. Στην περίπτωση των πολυετών προγραμμάτων, η αναστολή των αναλήψεων υποχρεώσεων από τον προϋπολογισμό δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο εφόσον οι πληρωμές για σχετικές αναλήψεις υποχρεώσεων μπορούν συνήθως να γίνουν εντός περιόδου δύο ετών. Αυτό θα προστατεύσει τα εν εξελίξει σχέδια στο πλαίσιο πολυετών προγραμμάτων και θα προσφέρει στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη αρκετό χρόνο για να αναλάβουν διορθωτική δράση σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Οι πόροι θα επανεγγράφονταν στον προϋπολογισμό αμέσως μόλις το κράτος μέλος εφαρμόσει τις συστάσεις του Συμβουλίου. Οριστική απώλεια των πληρωμών θα συνέβαινε μόνο εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφωνόταν με τις συστάσεις του Συμβουλίου. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 30ής Ιουνίου, οι νέοι μηχανισμοί κυρώσεων θα πρέπει να αποκλείουν μια κατάσταση στην οποία η μείωση των δαπανών της ΕΕ θα οδηγούσε σε μείωση του εισοδήματος των γεωργών και των αλιέων. Οι συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το φάσμα των σχετικών κατηγοριών δαπανών και ο σχεδιασμός των μηχανισμών κυρώσεων θα εξασφαλίσουν την εκπλήρωση αυτού του όρου.

 
  
 

Δεύτερο μέρος

Πρόεδρος. – Όπως είπα προηγουμένως, έχουμε αρκετή πίεση χρόνου απόψε και προσπαθώ να διεκπεραιώσω όσο περισσότερες ερωτήσεις είναι δυνατό. Θα ήμουν ευγνώμων σε όλους σας αν είστε σύντομοι.

 
  
  

Ερώτηση αριθ. 19 της Vilija Blinkeviciute (H-0360/10)

Θέμα: Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις συντάξεις σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει ότι με την δρομολόγηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα, θα επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και η προώθηση της απασχόλησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ποιο τρόπο προτίθεται η Επιτροπή να προβεί στην παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις συντάξεις και την αξιολόγηση και τη διάδοση των σχετικών αποτελεσμάτων; Με ποιο τρόπο σχεδιάζει η Επιτροπή να αξιολογήσει την καταλληλότητα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και των συνταξιοδοτικών συστημάτων; Με ποιο τρόπο θα αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις και θα εξασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα αποβούν αποκλειστικά εις βάρος των ευρωπαίων πολιτών, ειδικότερα των ηλικιωμένων και των κοινωνικά ευάλωτων; Διαθέτει η Επιτροπή αρκετές εξουσίες προς τούτο;

 
  
MPphoto
 

  László Andor, μέλος της Επιτροπής.(EN) Την τελευταία δεκαετία έγιναν μείζονες μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων, οι οποίες συνεχίζονται στα περισσότερα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή υποστηρίζει, παρακολουθεί και αξιολογεί τον αντίκτυπο και την εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμίσεων μέσω της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού προκειμένου να αναπτυχθούν συνταξιοδοτικά συστήματα που θα είναι κατάλληλα, βιώσιμα, αλλά και σύγχρονα και διαφανή.

Η σημερινή εργασία παρακολούθησης και αξιολόγησης των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην ΕΕ συμπεριλαμβάνει την κοινή επανεξέταση των συντάξεων από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και την Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας.

Η κοινή επανεξέταση των συντάξεων προβαίνει σε απολογισμό των αποτελεσμάτων των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων κατά την τελευταία δεκαετία και αξιολογεί την πρόοδο που σημειώθηκε υπό το φως των εμποδίων λόγω της κρίσης και της μεγαλύτερης πρόκλησης που συνιστά η παροχή συντάξεων ενόψει της μείωσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης, της πιο γρήγορης γήρανσης και μιας πολύ χειρότερης δημοσιονομικής κατάστασης.

Το Συμβούλιο ενέκρινε ενδιάμεση έκθεση τον Ιούνιο και μια τελική έκθεση με γενικές εικόνες των χωρών θα εγκριθεί στο τέλος του χρόνου.

Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης στενά με τα κράτη μέλη πάνω σε ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα και τη μεταρρύθμισή τους. Για παράδειγμα, οι ετήσιες κοινές εκθέσεις και αξιολογήσεις από ομοτίμους προσφέρουν συμβουλές και συστάσεις προσαρμοσμένες στην κατάσταση στο κάθε κράτος μέλος.

Τα κράτη μέλη ανέπτυξαν μαζί με την Επιτροπή, στο πλαίσιο της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας, μια σειρά δεικτών για τη μέτρηση της προόδου προς την επίτευξη επαρκών και βιώσιμων συντάξεων. Οι δείκτες αυτοί θα χρησιμοποιηθούν και στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για να αξιολογηθεί η επάρκεια και η βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται σε λύσεις που θα διατηρούν την επάρκεια –και τη βιωσιμότητα– των συντάξεων και που δεν θα διεξάγονται σε βάρος των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ο Πρόεδρος Barroso ανέφερε στις πολιτικές του κατευθυντήριες γραμμές τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι συντάξεις εκπληρώνουν τον σκοπό να παρέχουν τη μέγιστη υποστήριξη στους σημερινούς και στους μελλοντικούς συνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων».

Επομένως, «επαρκείς συντάξεις» σημαίνει να εξασφαλίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι δεν θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της φτώχειας και ότι θα μπορούν να διατηρήσουν σε λογικό βαθμό το επίπεδο διαβίωσής τους μετά τη συνταξιοδότηση.

Δεδομένης της πίεσης που ασκείται σήμερα στα συνταξιοδοτικά συστήματα και των προβλημάτων των εναλλακτικών λύσεων –όπως υψηλότερη φορολόγηση των συνταξιοδοτικών εισφορών ή φτωχότεροι συνταξιούχοι– τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάσουν ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στην εξασφάλιση ότι οι συντάξεις θα είναι και επαρκείς και βιώσιμες το να εργάζονται περισσότερο περισσότεροι άνθρωποι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Επιτροπή ανέκαθεν υπογράμμιζε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ουσιαστική, αλλά μόνο αυτή δεν αρκεί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν και την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εργάζονται πιο πολύ και για κάπως περισσότερο χρόνο προκειμένου να θεμελιώσουν επαρκή συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η διάκριση σε βάρος των ηλικιωμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, να ανοίξουν αγορές εργασίας γι’ αυτούς, να τους παρέχεται κατάρτιση και επικαιροποίηση δεξιοτήτων στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, να προσαρμοστούν οι συνθήκες εργασίας στις ανάγκες ανθρώπων που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής και να εξασφαλιστεί η βελτίωση των συνθηκών που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Εδώ απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες, και η Ευρώπη 2020 προσφέρει ένα πλαίσιο για τέτοιες προσπάθειες. Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα θέσουν φιλόδοξους στόχους στα πρώτα εθνικά τους μεταρρυθμιστικά προγράμματα.

Το σημερινό ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό πλαίσιο –που περιλαμβάνει τα πάντα, από τον συντονισμό της πολιτικής μέχρι την κανονιστική ρύθμιση– θα πρέπει να επικαιροποιηθεί υπό το πρίσμα της δημογραφικής αλλαγής, των εμποδίων και των μαθημάτων από την κρίση και των αλλαγών στα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα.

Με την Πράσινη Βίβλο για τις συντάξεις που δημοσίευσε στις 7 Ιουλίου, η Επιτροπή άνοιξε έναν πανευρωπαϊκό διάλογο για το εάν και πώς πρέπει να αναπτυχθεί το ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό πλαίσιο προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι συντάξεις μας θα είναι επαρκείς, βιώσιμες και ασφαλείς.

Η Πράσινη Βίβλος δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο σχεδιασμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι κυρίως ευθύνη των κρατών μελών. Αντίθετα, επιδιώκει να συνεισφέρει στη συζήτηση για την προστιθέμενη αξία της ΕΕ για τις συντάξεις.

Εξετάζει πώς μπορεί η ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών να προσαρμόσουν την πολιτική τους και να δημιουργήσουν επαρκείς συντάξεις για το μέλλον. Επίσης, συζητεί τις δυνατότητες για ένα πιο σταθερό ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό πλαίσιο.

Η Πράσινη Βίβλος είναι μια ευκαιρία για να εξεταστούν διεξοδικά οι απόψεις όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για τις συντάξεις – όχι μόνο των κρατών μελών, αλλά και των εργοδοτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που διαδραματίζουν καίριο ρόλο σε ορισμένα συνταξιοδοτικά συστήματα και, φυσικά, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι τα μέτρα που θα προτείνουμε θα βασίζονται σε σοβαρά στοιχεία, θα είναι αποτελεσματικά και ανάλογα και θα σέβονται πλήρως την αρχή της επικουρικότητας.

 
  
MPphoto
 

  Vilija Blinkevičiūtė (S&D).(LT) Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας, αλλά πραγματικά θα ήθελα να μου δώσετε μια πιο διεξοδική απάντηση. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απασχόληση των ηλικιωμένων; Η Πράσινη Βίβλος που παρουσιάσατε αναφέρεται συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αναπόφευκτα θα αποβεί κάπως αρνητική δεδομένης της σημερινής δημογραφικής κατάστασης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως χωρίς ειδικά μέτρα για την απασχόληση των ηλικιωμένων, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θα ήταν επιβλαβής διότι οι ηλικιωμένοι θα πέσουν στην παγίδα της φτώχειας.

 
  
MPphoto
 

  László Andor, μέλος της Επιτροπής.(EN) Μία από τις κύριες ενέργειες που θα ακολουθήσουν την εργασία για τις συντάξεις της Πράσινης Βίβλου θα είναι η πρωτοβουλία ανακήρυξης του 2012 ως Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης. Αυτό προετοιμάζεται τώρα και θα εξαγγελθεί σύντομα.

Στο μεταξύ θα γίνει σχετική εργασία για το δημογραφικό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης για να ενισχύσουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας εξετάζοντας παράλληλα τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθούν συστήματα διά βίου μάθησης και να διατηρηθεί η υγεία, διότι όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τις ευκαιρίες απασχόλησης αυτής της ηλικιακής ομάδας.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 20 του Γεωργίου Παπανικολάου (H-0363/10)

Θέμα: Επιπτώσεις των νέων εργασιακών σχέσεων στη νεολαία

Σύμφωνα με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση προβλέπεται ότι στους νέους ηλικίας έως 21 ετών θα δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα και της σύνταξης του σχετικού μνημονίου ζήτησε, επίσημα ή ανεπίσημα, η Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση την περικοπή των μισθολογικών δικαιωμάτων των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας εργαζομένων;

Εκτιμά η Επιτροπή ότι παρόμοιες πρακτικές από τα κράτη μέλη είναι σύμφωνες με τους στρατηγικούς στόχους της Ευρώπης 2020, οι οποίοι αποβλέπουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων;

 
  
MPphoto
 

  László Andor, μέλος της Επιτροπής.(EN) Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι βουλευτές, το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγκρίνει νομοθεσία για ελάχιστους αρχικούς μισθούς για τις ομάδες κινδύνου όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι. Στόχος είναι η προαγωγή της δημιουργίας θέσεων εργασίας για ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεργίας και, συνακόλουθα, κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε άλλα κράτη μέλη όπως το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβακία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σύνηθες οι νέοι να λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτατο μισθό. Ενώ το κύριο επιχείρημα υπέρ της καθιέρωσης ενός κατώτατου μισθού είναι να ελαχιστοποιηθεί η φτώχεια των εργαζομένων, οι υψηλοί κατώτατοι μισθοί μπορεί να αυξήσουν το μισθολογικό κόστος και αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της ανεργίας.

Το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα αποδεικνύει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Το εθνικό ποσοστό ανεργίας των νέων από 15 έως 29 ετών τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ανερχόταν σε 30,8% ενώ ο μέσος όρος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 19,8%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος και τον επόμενο χρόνο.

Τα μεγέθη που αφορούν τη μακροχρόνια ανεργία είναι επίσης υψηλότερα στην Ελλάδα, γεγονός που αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι για τους μακροχρόνια άνεργους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Ορισμένα μέτρα του μνημονίου συνεννόησης προσφέρουν μια αντίδραση έκτακτης ανάγκης σε μια κρίσιμη κατάσταση. Περιλαμβάνουν τη θέσπιση κατώτατων μισθών σε ονομαστικούς όρους για περίοδο τριών ετών και απευθύνονται σε εκείνους που δυσκολεύονται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Η ποιότητα των θέσεων εργασίας και οι αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα της Ένωσης, όπως φαίνεται από τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές –που συζητήθηκαν σήμερα το απόγευμα– οι οποίες προσφέρουν το πλαίσιο για τη στρατηγική Ευρώπη 2020.

Η Επιτροπή συνηγορεί σταθερά υπέρ μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας, για την εξασφάλιση ότι οι άνεργοι και άλλες ευπαθείς ομάδες θα έχουν επαρκή υποστήριξη και για την προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Τα μέτρα αυτά έχουν επίσης την απτή στήριξη των κοινοτικών ταμείων και ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτεί μια σειρά μέτρων για να ενισχύσει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με προτεραιότητα στους νέους, τις γυναίκες, τους μακροχρόνια άνεργους και άλλες ευάλωτες ομάδες. Το κάνει με μια σειρά μέτρων όπως οι εξατομικευμένες υπηρεσίες για τους ανέργους, τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άτομα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, η προώθηση της απασχολησιμότητας ή της επανειδίκευσης, η στήριξη της επαγγελματικής κινητικότητας και λοιπά.

Το μνημόνιο συνεννόησης ορίζει επίσης στόχους για την αύξηση της απορρόφησης πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής εκ μέρους της Ελλάδας και τη διοχέτευσή τους σε μεγαλύτερες επενδύσεις και έργα ανάπτυξης.

 
  
MPphoto
 

  Γεώργιος Παπανικολάου (PPE). - Κύριε Επίτροπε, σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Όμως δεν κατάλαβα αν όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο είναι προτάσεις της Επιτροπής ή και σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης που κατέληξαν τελικά σε αυτά τα συμπεράσματα όσον αφορά τις μειωμένες απολαβές που πρέπει να έχουν οι νέοι εργαζόμενοι. Στο Μνημόνιο προβλέπεται επίσης, και αναφέρατε και εσείς κάποια αριθμητικά στοιχεία, ότι μέχρι το 2012 η ανεργία θα αυξάνεται σταδιακά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και η ομάδα που θα πληγεί περισσότερο θα είναι αυτή των ατόμων ηλικίας 20-25 ετών.

Και ερωτώ, πώς θα μπορούσαμε να φθάσουμε στο 2020 και να προσεγγίσουμε, έστω και οριακά, τους στόχους των στρατηγικών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο εάν απομακρυνόμαστε από αυτούς;

 
  
MPphoto
 

  Brian Crowley (ALDE).(EN) Οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τώρα οι νέοι όσον αφορά την απόκτηση πρόσβασης σε κατάρτιση και απασχόληση απαιτούν νέες πρωτοβουλίες απευθυνόμενες σε αυτήν την συγκεκριμένη ομάδα. Ένα πράγμα που δεν βλέπω σε καμία από τις προτάσεις εκ μέρους της Επιτροπής είναι η χρήση του Διαδικτύου και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης για την προσπάθεια προσέλκυσης ανθρώπων να υποβάλουν αιτήσεις κατάρτισης ή να παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Υπάρχουν κάποιες νέες πρωτοβουλίες της Επιτροπής για το ζήτημα αυτό;

 
  
MPphoto
 

  László Andor, μέλος της Επιτροπής.(EN) Θα ήθελα απλά να αναφερθώ στην ομιλία του Προέδρου σήμερα το πρωί, στην οποία παρουσίασε ορισμένες νέες ιδέες για την ενίσχυση της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως προς όφελος των νέων.

Στον τομέα αυτόν διαθέτουμε ποικιλία προγραμμάτων και θα ήθελα να αναφέρω την πρόταση Νεολαία σε Κίνηση της επομένης εβδομάδας που δεν θα εστιάσει μόνο στην κινητικότητα, αλλά και σε διάφορες συνδυαστικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους – όχι ειδικά στην Ελλάδα, είμαι όμως βέβαιος ότι και η Ελλάδα θα ωφεληθεί από αυτό.

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Κύριε Crowley, η ερώτησή σας θα λάβει πλήρη γραπτή απάντηση.

Εφόσον ο συντάκτης απουσιάζει, η ερώτηση αριθ. 22 καταπίπτει.

 
  
  

Ερώτηση αριθ. 23 του Gay Mitchell (H-0387/10)

Θέμα: Διάσκεψη Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας

Ο πρωταρχικός στόχος της προσεχούς Διάσκεψης Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ) στη Νέα Υόρκη είναι να επιταχυνθεί η πρόοδος για την επίτευξη όλων των ΑΣΧ έως το 2015.

Ως εκπρόσωπος της ΕΕ στην εν λόγω Διάσκεψη Κορυφής ποιους ειδικότερους στόχους έχει η Επιτροπή, και είναι η Επιτροπή σίγουρη ότι μπορεί ο ΟΗΕ να επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί το 2000;

Προτίθεται επίσης η Επιτροπή να διαβεβαιώσει τον ΟΗΕ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να δεσμεύεται να δαπανά το 0,7% του ΑΕΕ για τη χορήγηση επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας έως το 2015;

 
  
MPphoto
 

  Andris Piebalgs, μέλος της Επιτροπής.(EN) Καθώς απομένουν μόνο πέντε χρόνια για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας τη συμφωνημένη προθεσμία του 2015, η Επιτροπή είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι μπορούν ακόμα να επιτευχθούν αν όλοι οι εταίροι στη διεθνή κοινότητα επιδείξουν ισχυρή πολιτική δέσμευση, εφαρμόσουν τις απαιτούμενες πολιτικές και αναλάβουν συντονισμένη δράση βάσει των μαθημάτων που πήραμε. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη των ΑΣΧ και προφανώς θα τους επιτύχουν, ορισμένες χώρες όμως ενδέχεται να δυσκολευτούν να τους επιτύχουν.

Η σύνοδος ολομελείας υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2010 αποτελεί ασφαλώς μια πρόκληση, αλλά η Επιτροπή δεν στοχεύει μόνο σε μια επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν το 2000, αλλά και σε ένα συγκεκριμένο, προσανατολισμένο προς τη δράση αποτέλεσμα που θα χαράξει τον δρόμο για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι το 2015.

Η επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας είναι πρωτίστως ευθύνη της κάθε εμπλεκόμενης χώρας. Όσον αφορά τη διεθνή στήριξη μέσω της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο μεγαλύτερος δωρητής στον κόσμο αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και δίνει το παράδειγμα σε άλλους εταίρους. Βάσει των προτάσεων της Επιτροπής, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να υλοποιηθεί από σήμερα ως το 2015 μια σειρά φιλόδοξων και συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών. Αυτές αποτελούν την κοινή θέση της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ και πέρα από αυτήν και επιβεβαιώνουν τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει την επίτευξη των ΑΣΧ σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το 2015.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2010 επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση της ΕΕ να επιτύχει στόχους αναπτυξιακής βοήθειας και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να αξιολογούν κάθε χρόνο την πρόοδο βάσει της έκθεσης του Συμβουλίου. Επίσης, η Επιτροπή θα διεξάγει κάθε χρόνο παρακολούθηση αυτών των δράσεων. Επομένως, στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο η ΕΕ μπορεί να επαναλάβει ρητά τη δέσμευσή της για τους ΑΣΧ, μεταξύ άλλων και για την επίτευξη του στόχου του 0,7% του ΑΕΕ για την αναπτυξιακή βοήθεια μέχρι το 2015.

 
  
MPphoto
 

  Gay Mitchell (PPE).(EN) Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Επίτροπο για την απάντησή του. Συμφωνεί μαζί μου ο Επίτροπος ότι σε αυτήν τη δύσκολη εποχή είναι αναγκαίο να ανακοινώνεται στους πολίτες τι σημειώνει επιτυχία όσον αφορά τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό που δαπανούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη συνεχή υποστήριξη γι’ αυτό;

Δεύτερον, συμφωνεί ο Επίτροπος ότι καθώς το ΑΕΕ μειώνεται, είναι αναπόφευκτο ότι θα μειωθούν οι συνεισφορές, αλλά δεν πρέπει να μειωθούν ως ποσοστό ενός μειωμένου ΑΕΕ τόσο ώστε ο αναπτυσσόμενος κόσμος να τιμωρηθεί δύο φορές;

Θα δώσει η Επιτροπή έμφαση στο ζήτημα αυτό στη Νέα Υόρκη;

 
  
MPphoto
 

  Andris Piebalgs, μέλος της Επιτροπής.(EN) Η υποστήριξη του κοινού είναι οπωσδήποτε εξαιρετικά σημαντική, επομένως η επικοινωνία και η λογοδοσία σχετικά με το σύνολο της αναπτυξιακής βοήθειας είναι καίριας σημασίας. Η Επιτροπή ασχολείται με μια σειρά σχεδίων όπως οι ευρωπαϊκές ημέρες ανάπτυξης που ανέφερα προ ολίγου, στο πλαίσιο των οποίων προσπαθούμε να κάνουμε γνωστό τι έχουμε επιτύχει. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια γι’ αυτό.

Όσον αφορά το ΑΕΕ, καθώς μειώνεται, ασφαλώς θα είναι μικρότερο το ποσόν των χρημάτων – τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες. Τώρα βρισκόμαστε περίπου στο 0,4% του ΑΕΕ, επομένως πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να επιτύχουμε το 0,7% του ΑΕΕ. Η Επιτροπή ασφαλώς θα υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να μειώσουμε το ποσόν των χρημάτων είτε σε απόλυτους είτε σε σχετικούς αριθμούς, διότι βρισκόμαστε κάτω από αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευθεί. Η αξιοπιστία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της δέσμευσης και της απόδοσης σχετικά με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια.

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Τώρα έφθασε ο κ. Gallagher. Κύριε Επίτροπε, θα θέλατε να απαντήσετε στην ερώτηση αριθ. 22 του κ. Gallagher για την επικείμενη διάσκεψη ΕΕ-Αφρικής;

 
  
  

Ερώτηση αριθ. 22 του Pat the Cope Gallagher (H-0385/10)

Θέμα: Η επικείμενη Διάσκεψη ΕΕ - Αφρικής

Μπορεί η Επιτροπή να περιγράψει με δήλωσή της τα βασικά πολιτικά ζητήματα που θα συζητηθούν κατά την επικείμενη Διάσκεψη ΕΕ - Αφρικής και τι αναμένει η Επιτροπή να επιτευχθεί σε αυτή την πολιτική διάσκεψη;

 
  
MPphoto
 

  Andris Piebalgs, μέλος της Επιτροπής.(EN) Τα πολιτικά ζητήματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο της επικείμενης διάσκεψης ΕΕ-Αφρικής προετοιμάζονται σε στενή συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς της ΕΕ σύμφωνα με τη νέα θεσμική κατάσταση δυνάμει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις της κοινής στρατηγικής Αφρικής-ΕΕ, η Επιτροπή θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στον καθορισμό της ατζέντας της διάσκεψης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η τρίτη διάσκεψη ΕΕ-Αφρικής που θα διεξαχθεί στη Λιβύη στο τέλος Νοεμβρίου 2010 θα ορίσει πιο συγκεκριμένα το πεδίο και τους στόχους της πολιτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής κατά τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, η διάσκεψη θα συμφωνήσει για το περιεχόμενο και τις μεθόδους εργασίας της νέας κοινής στρατηγικής Αφρικής-ΕΕ και για το σχέδιο δράσης για το διάστημα 2011-2013.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διάσκεψη της Λισαβόνας το 2007 είχε ουσιαστικά ως αντικείμενο την αναβάθμιση των σχέσεων Αφρικής-ΕΕ βάσει μιας ισότιμης εταιρικής σχέσης. Η διάσκεψη του 2010 θα είναι προσανατολισμένη στη δράση και στην επίτευξη πολύ συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του περιεχομένου, η Επιτροπή θα ήθελε να ασχοληθεί η διάσκεψη με τα ακόλουθα θέματα:

- το γενικότερο θέμα της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και των επενδύσεων που είναι καίριο και για την ΕΕ και για την Αφρική. Το θέμα αυτό θα επιτρέψει στους ηγέτες να συζητήσουν για πράγματα που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη σε τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση, η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και το εμπόριο, η γεωργία και η επισιτιστική ασφάλεια·

- την προστασία του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη εστίαση στην κλιματική αλλαγή και στην προστασία της βιοποικιλότητας·

- την ειρήνη και ασφάλεια, που είναι σημαντικό ζήτημα και συμπεριλαμβάνει την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της πειρατείας και του διεθνούς εγκλήματος, και τη σύνδεση με τη διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Επιτροπή περιμένει να συμμετάσχει σε αυτήν τη διάσκεψη ένας αριθμός ηγετών και από τις δύο ηπείρους και να συμφωνήσουν σχετικά με την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που θα φθάσουν σε όλους τους αφρικανούς και ευρωπαίους παράγοντες, στα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες. Στο περιθώριο της διάσκεψης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με εκπροσώπους των δύο κοινοβουλίων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή σχεδιάζει τη συμμετοχή άλλων εκπροσώπων αφρικανών παραγόντων, πανεπιστημίων και ερευνητών, οργανώσεων νέων και τοπικών αρχών. Όπως συνέβη και σε προηγούμενες διασκέψεις, αυτές οι παράλληλες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την έγκριση πολιτικών δηλώσεων και/ή κοινών δηλώσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

 
  
MPphoto
 

  Pat the Cope Gallagher (ALDE).(EN) Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας στην ερώτησή μου, κύριε Επίτροπε.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάσκεψη και έμαθα με χαρά για τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί, είτε πρόκειται για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις, την ενέργεια, το περιβάλλον είτε για την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως όμως είπατε, είναι επίσης σημαντικό ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένοι στόχοι.

Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να σας ζητήσω, κύριε Επίτροπε, να χρησιμοποιήσετε τις καλές σας υπηρεσίες προκειμένου να εντυπώσουν στον νου τους όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τη σημασία της υπερπόντιας αναπτυξιακής βοήθειας, καθώς και ότι σήμερα, σε μια περίοδο ύφεσης, είναι πολύ απλό να μειώσουν τα επίπεδα της βοήθειάς τους, αλλά δεν θα πρέπει να το κάνουν.

 
  
MPphoto
 

  Andris Piebalgs, μέλος της Επιτροπής.(EN) Καθήκον μου είναι να ενθαρρύνω τα κράτη μέλη να προσφέρουν αναπτυξιακή βοήθεια και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό.

Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει. Χωρίς τη δική μας βοήθεια –και είμαστε εκείνοι που προσφέρουμε τη μεγαλύτερη βοήθεια– θα υπήρχε πολύ περισσότερη αστάθεια στον κόσμο, καθώς και πολύ περισσότερη φτώχεια. Αυτό σημαίνει πως η ενίσχυσή μας και η αναπτυξιακή μας βοήθεια έχουν σημασία, όπως είπε εδώ σήμερα ο πρόεδρος του Μαλί.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 26 της Silvia-Adriana Ticau (H-0354/10)

Θέμα: Μέτρα για την καταπολέμηση των φαινομένων ξηρασίας και ερημοποίησης

Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν δραστικά τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία βρίσκονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωπα με μακρές περιόδους καύσωνα, παρατεταμένη ξηρασία, καθώς και με την ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων. Το γεγονός αυτό επηρεάζει σημαντικά τόσο τη γεωργία, όσο και την οικονομική ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει ώστε τα κράτη μέλη του νότιου και του ανατολικού τμήματος της ΕΕ να αναπτύξουν εκτενή συστήματα άρδευσης, αλλά και προγράμματα αναδάσωσης, ούτως ώστε να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ερημοποίηση και την ξηρασία.

Ερωτάται η Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, προκειμένου να στηρίξει τα κράτη μέλη του νότιου και του ανατολικού τμήματος της ΕΕ στον αγώνα τους κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας. Ερωτάται επίσης ποια πηγή χρηματοδότησης εξετάζεται για κάθε μέτρο.

 
  
MPphoto
 

  Connie Hedegaard, μέλος της Επιτροπής.(EN) Το 2006 και στις αρχές του 2007 η Επιτροπή διεξήγαγε διεξοδική αξιολόγηση της λειψυδρίας και της ξηρασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από αυτήν την αξιολόγηση η Επιτροπή παρουσίασε μια αρχική δέσμη επιλογών πολιτικής για την αύξηση της επάρκειας και της εξοικονόμησης νερού σε μια ανακοίνωσή της με τίτλο «Η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας και της ξηρασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2007.

Επτά επιλογές πολιτικής επισημάνθηκαν για την αντιμετώπιση των θεμάτων της λειψυδρίας και της ξηρασίας: η σωστή τιμολόγηση του νερού, η αποδοτικότερη κατανομή του νερού και των σχετικών με το νερό χρηματοδοτικών πόρων, η βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων ξηρασίας, η μελέτη πρόσθετων υποδομών υδροδότησης, η προώθηση των τεχνολογιών και πρακτικών που προάγουν την αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων, η προαγωγή μιας νοοτροπίας για την εξοικονόμηση νερού στην Ευρώπη και ο τρόπος βελτίωσης των γνώσεων και της συγκέντρωσης δεδομένων. Αυτά ήταν τα επτά στοιχεία.

Βάσει πληροφοριών από τα κράτη μέλη και της δικής της έρευνας, η Επιτροπή προετοιμάζει ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης που αξιολογούν την εφαρμογή αυτών των επιλογών πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή εφαρμόζει επίσης τη Λευκή Βίβλο «Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος: προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης». Μια άλλη ανακοίνωση για την ενσωμάτωση της προσαρμογής και του μετριασμού στις κεντρικές πολιτικές της ΕΕ προβλέπεται για το επόμενο έτος.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτίθεται να δρομολογήσει το 2012 ένα προσχέδιο για τα ευρωπαϊκά ύδατα που θα βασίζεται σε μια επισκόπηση της εφαρμογής της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα, μια επισκόπηση της πολιτικής για τη λειψυδρία και την ξηρασία και μια επισκόπηση της ευαισθησίας των υδάτινων πόρων στην αλλαγή του κλίματος.

Για την προετοιμασία αυτού του προσχεδίου, η Επιτροπή δρομολογεί μια σειρά δραστηριοτήτων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πρόληψης για την αναχαίτιση της ερημοποίησης στην Ευρώπη και μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιολόγησης της ευαισθησίας των ευρωπαϊκών υδάτινων πόρων στην κλιματική αλλαγή, καθώς και μέτρα προσαρμογής.

Η ξηρασία και η ερημοποίηση αντιμετωπίζονται επίσης με μέτρα μέσω τομεακών πολιτικών όπως η ανάπτυξη της υπαίθρου στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής.

 
  
MPphoto
 

  Silvia-Adriana Ţicău (S&D).(RO) Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνονται ολοένα και πιο καθαρά. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω τι πρόκειται να κάνει η Επιτροπή για να εξασφαλίσει ότι αυτή η προτεραιότητα θα αντανακλάται στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς θα χρησιμοποιήσετε την ενδιάμεση αναθεώρηση και το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την επίτευξη αυτών των στόχων;

 
  
MPphoto
 

  Connie Hedegaard, μέλος της Επιτροπής.(EN) Μία από τις ιδέες μας, και αυτό το ανέφερα στην ακρόασή μου τον Ιανουάριο, είναι ότι θέλουμε να προσπαθήσουμε να έχουμε στις νέες δημοσιονομικές προοπτικές ένα σύστημα ελέγχου των έργων σε σχέση με τη θωράκιση του κλίματος. Με άλλα λόγια, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλει στη χρηματοδότηση, για παράδειγμα, ενός έργου υποδομής –κάποιου μεγάλου κατασκευαστικού έργου– θα ήταν πρακτικό για εμάς να λάβουμε υπόψη στο στάδιο της κατασκευής όσα γνωρίζουμε για τα επίπεδα ανόδου της στάθμης των υδάτων και για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Δηλαδή μία από τις προτεραιότητές μας είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να εξετάζουμε τον τρόπο που δαπανάμε χρήματα σε συνάρτηση με τη θωράκιση του κλίματος, ούτως ώστε να παρέχουμε κοινοτική χρηματοδοτική στήριξη μόνο σε έργα στα οποία είμαστε βέβαιοι ότι λαμβάνονται υπόψη όλα όσα γνωρίζουμε για τις απαιτήσεις προσαρμογής της εκάστοτε περιοχής. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Δεδομένου ότι αφορούν το ίδιο θέμα, οι ακόλουθες ερωτήσεις θα εξεταστούν από κοινού:

Ερώτηση αριθ. 27 του Karl-Heinz Florenz (H-0364/10)

Θέμα: Προετοιμασία της Διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης - πλαισίου για την κλιματική αλλαγή (COP 16)

Η επόμενη Διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης - πλαισίου για την κλιματική αλλαγή θα λάβει χώρα στο Μεξικό από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2010.

Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:

Πώς αξιολογεί η Επιτροπή τις πιθανότητες για μια ολοκληρωμένη συμφωνία για το κλίμα;

Τι αποτελέσματα επιδιώκει να επιτύχει η Επιτροπή, κυρίως σχετικά με ζητήματα όπως η χρηματοδότηση, η αποψίλωση των δασών, η ανάπτυξη του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και η προσαρμογή του;

Σε ποιες συγκεκριμένες προετοιμασίες προβαίνει η Επιτροπή, μεταξύ άλλων και στις ανταλλαγές με βασικούς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα;

Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει η Επιτροπή την ενδεδειγμένη συμμετοχή και εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

και ερώτηση αριθ. 28 του Andres Perello Rodriguez (H-0371/10)

Θέμα: Συμβολή της ΕΕ στην επιτυχία της συνόδου κορυφής του Κανκούν

Ο πρώην υπεύθυνος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές Yvo de Boer δήλωσε στη Βόννη ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να υπογραφεί, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του Κανκούν, μια δεσμευτική συμφωνία που να ρυθμίζει τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου από το 2012, οπότε και λήγει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Άλλοι πολιτικοί ιθύνοντες, οι οποίοι ήταν επίσης παρόντες στη Βόννη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος του Μεξικού Fernando Tudela, προειδοποιούσαν ότι η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αποκτήσει νέα πνοή, ώστε η σύνοδος κορυφής του Κανκούν να στεφθεί από επιτυχία.

Θεωρεί η Επιτροπή ότι έχουμε ακόμα το χρόνο να ενεργήσουμε ώστε η σύνοδος κορυφής του Κανκούν να μην αποτελέσει ένα ενδιάμεσο στάδιο, αλλά να οδηγήσει σε πραγματική δεσμευτική συμφωνία; Πώς μπορεί να συμβάλει η ΕΕ στο να καταστούν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις πιο ευέλικτες, πρακτικές και αποτελεσματικές, ώστε να επιτευχθεί ένα όσο το δυνατόν πιο οριστικό συμβιβαστικό κείμενο για την COP 16;

 
  
MPphoto
 

  Connie Hedegaard, μέλος της Επιτροπής.(EN) Θα προσπαθήσω να απαντήσω δύο ερωτήσεις μαζί διότι αφορούν και οι δύο τη στρατηγική για το Κανκούν. Νομίζω ότι όσοι βρισκόσαστε εδώ γνωρίζετε πολύ καλά πως ο στόχος της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή είναι μια περιεκτική και νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2°C.

Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτή ήταν η γραμμή μας μέχρι την Κοπεγχάγη, και αυτή είναι ακόμα η γραμμή μας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία στη διάσκεψη του Κανκούν τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο του 2010, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γι’ άλλη μια φορά πιθανώς κάποιοι άλλοι δεν θα είναι έτοιμοι – και το λέω αυτό αφού παρακολούθησα μια υπουργική διάσκεψη μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Θεωρώ ότι μπορεί κανείς ασφαλώς να πει πως η βαθμιαία προσέγγιση που είχε προτείνει τον Μάρτιο η Επιτροπή έτυχε αρκετά μεγάλης διεθνούς υποστήριξης. Αυτό είναι που επιδιώκεται τώρα. Επομένως, φυσικά, το μεγάλο ζήτημα είναι τι σημαίνει αυτό για το Κανκούν και τι είδους δέσμη μπορεί να συμφωνηθεί εκεί.

Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να επιδιώξουμε την επίλυση καίριων προβλημάτων δομής και να δρομολογήσουμε συγκεκριμένη δράση μέσω μιας σειράς αποφάσεων. Η δέσμη του Κανκούν θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: Πρώτον, θα πρέπει να επωφεληθούμε από τα νέα στοιχεία που όντως συμφωνήσαμε στη συμφωνία της Κοπεγχάγης. Αυτά θα πρέπει να εκφράζονται στις επίσημες διαπραγματεύσεις μέσω αποφάσεων στο Κανκούν.

Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο ως προς τη μέτρηση, την αναφορά και την επαλήθευση των μειώσεων εκπομπών και την οικονομική ενίσχυση. Αυτό είναι άλλο ένα ουσιαστικό στοιχείο.

Η αποψίλωση των δασών –η επίσημη διαπίστωση της μείωσης των εκπομπών από μηχανισμούς για την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών όπως προβλέπεται στη συμφωνία της Κοπεγχάγης– πρέπει να είναι επίσης ένας από τα αποτελέσματα μιας δέσμης που θα συμφωνηθεί στο Κανκούν. Η προσέγγιση στην Κοπεγχάγη ήταν πολύ μεγάλη. Πρέπει να μπορέσουμε να λάβουμε μια φιλόδοξη απόφαση για τη δασοκομία.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για μια συμφωνία για ένα πλαίσιο δράσης σχετικά με την προσαρμογή, καθώς και με την τεχνολογική συνεργασία. Ακολουθούμε μια στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας θα προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να το συμπεριλάβουμε αυτό σε μια απόφαση στο Κανκούν.

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά τη δομή της χρηματοδότησης. Εννοείται ότι όσον αφορά τη χρηματοδότηση «ταχείας εκκίνησης», ένα από τα καθοριστικά ζητήματα για το Κανκούν θα είναι εάν ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να διαπιστώσει πως οι αναπτυγμένες χώρες εκπληρώνουν τις οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην Κοπεγχάγη για τη χρηματοδότηση «ταχείας εκκίνησης».

Τώρα όμως πρέπει επίσης να επιχειρήσουμε να συζητήσουμε τη μακροπρόθεσμη δομή, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα συστήσουμε ένα «πράσινο ταμείο για το κλίμα». Θα θέλαμε επίσης, αν είναι δυνατό, να ληφθούν αποφάσεις για νέους μηχανισμούς αγορών ανθρακούχων εκπομπών προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ανθρακούχων εκπομπών για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών – δηλαδή να γίνει εκσυγχρονισμός του μηχανισμού καθαρής ανάπτυξης.

Τέλος, στις επιθυμίες μας συμπεριλαμβάνεται επίσης να σημειωθεί πρόοδος αναφορικά με τις εκπομπές των αερομεταφορών και των θαλάσσιων μεταφορών.

Επιπροσθέτως, επιδιώκουμε την παγίωση των δεσμεύσεων μετριασμού που ανελήφθησαν μέχρι τώρα ως βάση για την περαιτέρω συζήτηση και ενίσχυσή τους. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το Κανκούν θα έθετε σταθερά θεμέλια για ένα διεθνές πλαίσιο προσανατολισμένο στη δράση και θα αποδεικνύαμε ότι αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε επί της ουσίας, μπορεί να είναι ευκολότερο να συμφωνήσουμε τον επόμενο χρόνο για τη μελλοντική νομική μορφή.

Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε ότι το αποτέλεσμα στο Κανκούν πρέπει να είναι ισορροπημένο. Τι εννοώ λέγοντας «ισορροπημένο»; Το πρωτόκολλο του Κιότο με τη δομή που έχει σήμερα δεν μπορεί να επιτύχει μόνο του τον στόχο να μείνουμε κάτω από τους 2°C.

Επομένως, είναι σαφής η θέση της ΕΕ για μια δεύτερη περίοδο δέσμευσης στο πλαίσιο του Κιότο. Είμαστε ανοιχτοί όσον αφορά μια δεύτερη περίοδο δέσμευσης, όμως θα πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές σε όλους ότι αυτό καθαυτό δεν αλλάζει και πολλά. Πρέπει να συνδέσουμε μερικούς όρους με αυτό, διαφορετικά θα μας είναι ακόμη πιο δύσκολο το να ασκήσουμε πίεση στους άλλους ώστε να προβούν σε δεσμεύσεις στο μέλλον. Πρέπει να αναληφθούν συγκρίσιμες δεσμεύσεις από αναπτυγμένες χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρωτόκολλο του Κιότο, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και να αναληφθούν δράσεις από μείζονες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι όροι που θα πρέπει να εκπληρωθούν για να γίνει δεκτή μια δεύτερη περίοδος δέσμευσης. Πρόκειται για την ακεραιότητα του περιβάλλοντος, γιατί σήμερα υπάρχουν στο πρωτόκολλο του Κιότο ορισμένες αδυναμίες που υπονομεύουν την περιβαλλοντική του ακεραιότητα. Αυτές οι αδυναμίες πρέπει να αντιμετωπιστούν – ιδίως σε σχέση με τις μεθόδους υπολογισμού για τη δασοκομία των ανεπτυγμένων χωρών και για τη μεταφορά πλεονασματικών προϋπολογισμών εκπομπών, των επονομαζόμενων καταλογισμένων ποσοτικών μονάδων (ΑAU) που ονομάζονται και «θερμός αέρας». Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει ο πλανήτης κάτω από τους 2ºC.

Τέλος, πρέπει να βελτιώσουμε το σημερινό «εγχειρίδιο κανόνων», όπως το αποκαλούμε. Σήμερα για παράδειγμα οι κανόνες του Κιότο δεν επιτρέπουν στην ΕΕ τον υπολογισμό της κάλυψης του τομέα των αερομεταφορών. Δεν μας επιτρέπει την καθιέρωση νέων τομεακών μηχανισμών. Επίσης, πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός του μηχανισμού καθαρής ανάπτυξης. Σε μια μελλοντική διάταξη πρέπει να αλλάξουν τέτοιου είδους εμπόδια και πρέπει να φροντίσουμε να μην δεχθούμε απλά μια δεύτερη περίοδο δέσμευσης χωρίς να το καταστήσουμε αυτό εξαιρετικά σαφές και να γίνει η σχετική διόρθωση.

Στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλη ανισορροπία στις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του Κιότο έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από τις διαπραγματεύσεις για νέα δράση εκ μέρους των ΗΠΑ και των αναδυομένων οικονομιών. Είναι επειγόντως απαραίτητο να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο ως προς το τελευταίο, αν θέλουμε να επιτύχει το Κανκούν και να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο.

Ένας σημαντικός τρόπος για να συνεισφέρει η ΕΕ στην επιτυχία του Κανκούν είναι να συνεχίσει να ηγείται λειτουργώντας ως παράδειγμα. Είμαστε παγκόσμια ηγετική δύναμη όσον αφορά τη δράση για το περιβάλλον. Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς την εκπλήρωση του στόχου του Κιότο. Έχουμε εγγράψει στη νομοθεσία τη δέσμευσή μας για μείωση 20% και είμαστε πρόθυμοι να αυξήσουμε τον στόχο μας στο 30% εφόσον πληρούνται οι κατάλληλοι όροι. Με άλλα λόγια, παράγουμε αποτελέσματα. Επίσης, παράγουμε αποτελέσματα και στη χρηματοδότηση «ταχείας εκκίνησης», άρα, επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα.

Τέλος –γιατί ερωτήθηκα και γι’ αυτό στο πλαίσιο των ερωτήσεων– προσεγγίζουμε ενεργά έναν αριθμό άλλων χωρών και η Επιτροπή συνεργάζεται τώρα και με τις διπλωματικές υπηρεσίες των κρατών μελών προκειμένου να δρομολογηθεί διάβημα για ένα ειδικό κοινοτικό δίκτυο πράσινης διπλωματίας κατά την περίοδο πριν από το Κανκούν, για να ευαισθητοποιηθούν για τις απόψεις μας οι φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων σε επιλεγμένες τρίτες χώρες.

Παράλληλα εντατικοποιήσαμε την καθημερινή προβολή του κλίματος που διεξάγεται μέσω του δικτύου των αντιπροσωπειών της ΕΕ. Εννοείται ότι θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε με το Κοινοβούλιο σε αυτές τις δραστηριότητες προσέγγισης. Σήμερα είχα μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τη διάσκεψη των προέδρων των αντιπροσωπειών σας για το ζήτημα αυτό. Θεωρώ ότι το Κοινοβούλιο έχει μια εξαίρετη ευκαιρία προσέγγισης διαφόρων βουλευτών. Εάν συνεργαστούμε και ανταλλάσσουμε τις απόψεις που σχηματίζουμε, η θέση μας θα είναι γενικά ισχυρότερη.

 
  
MPphoto
 

  Karl-Heinz Florenz (PPE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, σας ευχαριστώ πολύ για την διπλωματική απάντησή σας. Πράγματι προετοιμάζουμε το ψήφισμα για το Κανκούν και τελικά, αν θέλουμε να συνάψουμε ποτέ μια σταθερή συμφωνία, πρέπει φυσικά να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τι θέλουμε. Είπατε ότι προσφέραμε 20%. Αν οι αριθμοί είναι σωστοί, προτίθεστε να προσφέρετε 30%. Τι εννοείτε λέγοντας «αν οι αριθμοί είναι σωστοί»; Θα μπορούσατε να μας το εξηγήσετε, και το θέλει αυτό πραγματικά ολόκληρη η Επιτροπή;

 
  
MPphoto
 

  Andres Perello Rodriguez (S&D).(ES) Κύριε Πρόεδρε, αν η διευκρίνιση της απάντησης της Επιτρόπου είναι ότι εμείς θα είμαστε οι πρωτοπόροι που περιμένει ο πλανήτης, ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και ότι θα απευθύνουμε έκκληση στους υπόλοιπους χωρίς να περιμένουμε τη δική τους έκκληση, και θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, τότε συμφωνώ. Εάν, επιπλέον, η Επίτροπος κατορθώσει να εξασφαλίσει ότι η ενιαία θέση μας θα εκφράζεται με μία και όχι με 27 φωνές, όπως ίσως συνέβη στην Κοπεγχάγη, αυτό θα ήταν επίσης τέλειο.

Συντάσσομαι με τον κ. Florenz ζητώντας διευκρίνιση γιατί έχω το ίδιο ερώτημα.

 
  
MPphoto
 

  Connie Hedegaard, μέλος της Επιτροπής.(EN) Αυτό που είπα στον κ. Florenz ήταν «εφόσον πληρούνται οι κατάλληλοι όροι». Πιστεύω ότι αυτό που έχει τώρα μεγάλη σημασία είναι να μελετήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πολύ διεξοδική ανακοίνωση που παρουσιάσαμε τον Μάιο. Ασφαλώς, χάρηκα πολύ βλέποντας τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να εκφράζονται τόσο καθαρά στα μέσα Ιουλίου και ελπίζω ότι και άλλα κράτη μέλη θα κάνουν το ίδιο.

Θεωρώ ότι με τον τρόπο που επιχειρηματολόγησαν έδειξαν ότι αυτό δεν είναι απλά θέμα διεθνών διαπραγματεύσεων, αλλά αφορά επίσης το τι εξυπηρετεί στην πραγματικότητα σωστά τα συμφέροντα των Ευρωπαίων. Αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να συζητάμε –και με τους Βέλγους υπό τη βελγική Προεδρία– και φυσικά έχει επίσης μεγάλη σημασία το τι είδους μήνυμα θα λάβουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι, και εσείς έχετε μεγάλη επιρροή ως προς αυτό.

Πρέπει να πω στον κ. Perello Rodriguez ότι συμφωνώ μαζί του ότι είναι αναγκαίο να μιλάμε με μία φωνή. Όπως είπα προηγουμένως, αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο μία φωνή μπορεί να είναι αυτή η φωνή. Το σημαντικό είναι ότι κάθε φορά που άλλα μέρη του κόσμου ακούνε τι τους λένε οι εκπρόσωποι της Ευρώπης, μπορούν ουσιαστικά να είναι βέβαιοι ότι το μήνυμα που αποστέλλεται είναι το ίδιο, η γραμμή που υποστηρίζουμε είναι η ίδια.

Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό είναι που εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε μαζί με τη βελγική Προεδρία, και με τον τρόπο που διατυπώνουμε τις εντολές, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επισημαίνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο πού βρίσκονται τα όριά μας. Αν δεν θέλουμε να γνωρίζουν ακριβώς που βρίσκονται όλα τα όριά μας, πρέπει να δώσουμε μερικές πιο ευέλικτες εντολές, και τότε πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και να είμαστε βέβαιοι ότι έτσι θα έχουμε κάποια επιρροή για να διαπραγματευτούμε. Νομίζω ότι αυτό είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το αποτέλεσμα που θα επιτύχουμε στο Κανκούν.

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Οι ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν λόγω έλλειψης χρόνου θα απαντηθούν γραπτώς (βλέπε Παράρτημα).

Η Ώρα των Ερωτήσεων έληξε.

(Η συνεδρίαση διακόπτεται στις 20.30 και επαναλαμβάνεται στις 21.00)

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ κ. Roberta ANGELILLI
Αντιπροέδρου

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου