Index 
 Înapoi 
 Înainte 
 Text integral 
Procedură : 2008/0211(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : A7-0230/2010

Texte depuse :

A7-0230/2010

Dezbateri :

PV 08/09/2010 - 4
CRE 08/09/2010 - 4

Voturi :

PV 08/09/2010 - 6.1
CRE 08/09/2010 - 6.1
Explicaţii privind voturile
Explicaţii privind voturile

Texte adoptate :

P7_TA(2010)0308

Dezbateri
Miercuri, 8 septembrie 2010 - Strasbourg Ediţie JO

6.1. Protecția animalelor utilizate în scopuri științifice (A7-0230/2010, Elisabeth Jeggle) (vot)
PV
 

Înainte de votare:

 
  
MPphoto
 

  Sonia Alfano (ALDE).(IT) Domnule președinte, doamnelor și domnilor, în conformitate cu articolul 175 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, solicit ca acest document să fie trimis înapoi la comisie.

Așteptăm această directivă de foarte mulți ani, dar așa cum s-a subliniat în câteva alte discursuri, există unele puncte care trebuie să fie modificate cu rigurozitate pentru a garanta protecția corespunzătoare a animalelor. Adoptarea acestei legislații va permite experimentele în scopuri didactice și utilizarea de mai multe ori a aceluiași animal, chiar și în proceduri care îi provoacă suferință. Nu va încuraja în niciun fel metode alternative care sunt considerate valide din punct de vedere științific.

Nu este vorba aici despre adoptarea unei poziții extreme, ci mai degrabă de respectarea articolului 13 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care ne solicită să acordăm atenție maximă cerințelor de bunăstare a animalelor, întrucât acestea sunt ființe simțitoare. Nu vrem să ținem cercetarea în loc, ci să o încurajăm pe o direcție sustenabilă din punct de vedere etic.

Este inacceptabil să spunem că vom adopta această directivă acum și că o vom modifica în anii următori. Ar trebui să ne asumăm responsabilitatea de a-i face corectările necesare acum. Aceasta nu este o poziție politică sau ideologică; este bun simț, iar bunul simț nu are culoare politică.

 
  
MPphoto
 

  Președinte. – Domnule Alfano, vă mulțumim pentru propunere. Există 40 de membri care doresc să se afirme în sprijinul acelei propuneri? Vă rugăm să vă ridicați dacă sunteți pentru. Cred că avem 40 de membri și voi alege un vorbitor în favoarea propunerii.

 
  
MPphoto
 

  Jill Evans , în numele grupului (Verts/ALE). – Domnule președinte, Grupul Verts/ALE sprijină trimiterea înapoi deoarece avem și preocupări grave cu privire la text în forma sa actuală. În acest moment, statele membre au dreptul de a adopta măsuri mai stricte de protecție a animalelor dacă doresc aceasta. Noua lege va împiedica acest lucru în viitor. Aceasta va descuraja îmbunătățirile și este împotriva a ceea ce a convenit Parlamentul în primă lectură.

De asemenea, ar trebui să specificăm foarte clar că alternativele trebuie utilizate oricând este posibil, însă formularea textelor slăbește legea existentă. În același mod, avem nevoie de o definiție foarte clară a condițiilor de utilizare a primatelor non-umane. Repet, nu este cazul în text.

Multe probleme pe care le avem cu legislația actuală sunt consecința interpretărilor din diferitele state membre. Trebuie să dezbatem mai mult acest aspect și celelalte puncte pentru a ne asigura că avem claritate absolută și pentru a garanta eficiența acestei legislații.

 
  
MPphoto
 

  Paolo De Castro, președinte al Comisiei AGRI. – (IT) Domnule președinte, doamnelor și domnilor, în calitate de președinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, care este comisia competentă pentru acest subiect, sunt împotriva retrimiterii raportului Jeggle. După mai mult de un an și jumătate de dezbateri intense, comisia noastră s-a exprimat deja destul de clar în favoarea compromisului la care s-a ajuns referitor la poziția comună, fără voturi împotrivă și cu doar câteva abțineri.

Prin urmare, nu văd niciun motiv de reexaminare a textului: avem deja tot ce ne trebuie pentru a-l vota astăzi.

 
  
MPphoto
 

  Elisabeth Jeggle, raportoare.(DE) Domnule președinte, doamnelor și domnilor, sunt surprins de această propunere. Colegul nostru nu a fost prezent în această dimineață la dezbaterea în plen.

Sunt surprins de această propunere. Domnișoara Evans, raportoarea alternativă a Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, a fost prezentă pe toată durata negocierilor tripartite și a sprijinit rezultatele reuniunii tripartite de pe 7 aprilie. Grupul Verzilor propune din nou astăzi amendamentele pe care le-a depus la Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală. Totul este justificat și acestea sunt modificările în discuție. Așa cum a explicat deja președintele comisiei, acestea au fost respinse de către toate grupurile, cu excepția Verzilor.

Doamnelor și domnilor, vă implor să votați în favoarea acestui compromis. Nu sunt pe deplin mulțumit de el și sunt sigur că nimeni de aici nu este total încântat de toate punctele, tocmai fiindcă este un compromis. Să îl acceptăm totuși și să respingem toate solicitările care se fac acum, altfel va trebui să trăim cu vechea directivă din 1986 și cu efectuarea testărilor pe animale. Haideți să facem un pas înainte în ameliorarea bunăstării animalelor.

(Aplauze)

 
  
MPphoto
 

  Rebecca Harms, în numele grupului (Verts/ALE). (DE) Domnule președinte, pentru a clarifica poziția grupului meu, aș dori să spun încă o dată, în acest moment, că uneori este foarte greu ca întregul grup să urmărească negocierile tripartite. Atunci când îți dai seama că raportorul nu va accepta că numărul de experimente pe animale va crește în temeiul acestui regulament,

(Proteste)

că numărul de teste pe primate va crește și că statelor membre nu li se va mai permite să introducă reglementări care sunt mai stricte decât cele din acest regulament, ai tot dreptul să propui ca regulamentul să fie retrimis la comisie. Dacă acest lucru nu este posibil, înseamnă că Parlamentul nu funcționează corespunzător. Vă mulțumesc pentru atenția acordată.

(Aplauze din partea Grupului Verts/ALE)

 
  
 

(Propunerea de trimitere din nou la comisie a fost respinsă)

După votare:

 
  
MPphoto
 

  Mário David (PPE). – Domnule președinte, în ultimele două zile, am fost asaltați cu peste 400 de mesaje electronice pe acest subiect. Nu pot serviciile să facă ceva pentru ca să nu fim nevoiți să ne pierdem timpul cu ștergerea lor?

 
  
MPphoto
 

  Președintele. – Există un mecanism în Outlook care vă permite ștergerea lor automată, dar asta este o problemă între dumneavoastră și alegători.

 
  
MPphoto
 

  Nicole Sinclaire (NI). – Cât de îngrozitor trebuie să fie să vă contacteze alegătorii! Sunteți o rușine. Alegătorii trebuie să aibă posibilitatea de a vă contacta. Dacă doriți ca aceștia să nu vă poată contacta direct, atunci ce sunteți?

(Aplauze)

 
  
MPphoto
 

  Președintele. – Domnișoară Sinclaire, vă mulțumesc pentru accentuarea punctului meu de vedere.

 
Aviz juridic - Politica de confidențialitate