Index 
 Înapoi 
 Înainte 
 Text integral 
Procedură : 2008/0211(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentelor :

Texte depuse :

A7-0230/2010

Dezbateri :

PV 08/09/2010 - 4
CRE 08/09/2010 - 4

Voturi :

PV 08/09/2010 - 6.1
CRE 08/09/2010 - 6.1
Explicaţii privind voturile
Explicaţii privind voturile

Texte adoptate :

P7_TA(2010)0308

Stenograma dezbaterilor
Miercuri, 8 septembrie 2010 - Strasbourg Ediţie JO

7. Explicații privind votul
Înregistrare video a intervenţiilor
Proces-verbal
  

Explicații orale privind votul

 
  
  

Recomandare pentru a doua lectură: Elisabeth Jeggle (A7-0230/2010)

 
  
MPphoto
 

  Jarosław Kalinowski (PPE).(PL) Progresul științific este o condiție a dezvoltării economice, iar cercetarea inovatoare constituie, deci, baza pentru metode noi și mai bune în beneficiul economiei în general și al oamenilor în particular. Totuși, costurile legate de acestea nu trebuie neglijate. Bunăstarea ființelor vii ar trebui să fie cel mai important lucru în economie. Dacă oamenii nu respectă legile naturale sau dacă intervin prea mult asupra lor, natura se poate împotrivi. Acesta este motivul pentru care recomandările adoptate astăzi sunt atât de importante. Am votat în favoarea adoptării lor deoarece este un compromis bun. Pe de o parte, directiva face posibilă efectuarea de cercetări științifice esențiale în timp ce, pe de cealaltă parte, reduce cât mai mult posibil suferința animalelor utilizate în aceste cercetări.

 
  
MPphoto
 

  Romana Jordan Cizelj (PPE).(SL) Directiva europeană privind testarea pe animale din 1986 are mare nevoie să fie actualizată. Nu sunt mulțumită de faptul că noua propunere legislativă încă permite testarea și suferința animalelor, dar am votat totuși în favoarea directivei. De ce?

În mare, din trei motive. Primul este că propunerea permite testarea pe animale doar în situații în care bunăstarea oamenilor primează asupra bunăstării animalelor. Este vorba despre demnitatea umană și despre dreptul omului la sănătate și la tratament medical, despre dreptul omului la cel mai bun tratament posibil. Al doilea motiv este că, sub noua directivă, în testări se vor utiliza considerabil mai puține animale decât înainte. Al treilea motiv este că animalele care vor continua să fie supuse testărilor vor avea condiții de viață mai bune și vor fi mai bine îngrijite.

Desigur, doresc ca, în viitorul apropiat, testările pe animale să nu mai fie deloc necesare.

 
  
MPphoto
 

  Peter Jahr (PPE).(DE) Domnule președinte, bunăstarea animalelor este un subiect la care europenii sunt foarte sensibili. Prin urmare, sunt foarte mulțumit de faptul că raportoarea noastră, doamna Jeggle, a reușit ca pe durata negocierilor îndelungate să aducă o ameliorare semnificativă a bunăstării animalelor de laborator.

Scopul noii directive este de a garanta că experimentele pe animale sunt înlocuite și reduse la minimul absolut necesar. Aceste teste vor fi permise doar dacă nu există alternative, dar vor fi supuse unor regulamente foarte stricte. Acesta este un bun compromis între bunăstarea animalelor și libertatea în cercetare. Pentru prima oară, vom avea un nivel ridicat de bunăstare a animalelor în toată Europa. Este o mare reușită. Acum trebuie să ne asigurăm că toate statele membre pun în aplicare cu promptitudine noua directivă.

 
  
MPphoto
 

  Alfredo Antoniozzi (PPE).(IT) Domnule președinte, referitor la acest subiect delicat al protecției animalelor utilizate în scopuri științifice, cred că am reușit să găsim un bun compromis între solicitările celor care efectuează cercetări în care sunt utilizate animale și standardele de bunăstare a animalelor utilizate sau destinate utilizării în scopuri științifice.

De aceea am votat în favoarea raportului doamnei Jeggle. Totodată, sprijin obligația care le revine statelor membre de a se opri din utilizarea animalelor ori de câte ori legislația Uniunii Europene recunoaște alte metode sau strategii experimentale pentru a ajunge la același rezultat.

 
  
MPphoto
 

  Mairead McGuinness (PPE). – Domnule președinte, doresc să o felicit pe Elisabeth Jeggle pentru munca sa privind această problemă a testării și a utilizării animalelor.

Am votat în favoarea acestui raport deoarece consider că este cea mai pragmatică soluție la problema pe care o avem cu actualizarea legislației din 1986.

Aș vrea să spun că acesta este important pentru bunăstarea animalelor, dar și pentru continuarea cercetărilor în Uniunea Europeană. Riscăm să îi împingem pe oamenii de știință și pe cercetători în afara granițelor noastre unde există mai puțină reglementare, așa că, deși trebuie să îmbunătățim reglementarea și, într-adevăr, și bunăstarea animalelor utilizate în testările din instituțiile de cercetare și din universități, trebuie să garantăm și continuarea cercetării.

Vorbim mereu despre încurajarea tinerilor de a se implica în știință și despre fonduri mai mari pentru cercetare și inovare, iar aceasta implică și utilizarea animalelor. Dar să îi protejăm cât mai bine posibil și vom face aceasta prin această legislație.

 
  
MPphoto
 

  Jens Rohde (ALDE).(DA) Domnule președinte, Partidul Liberal Danez a votat în favoarea raportului privind experimentele pe animale. Nu este niciun secret că s-au înaintat argumente puternice de ambele părți ale acestei probleme. Există cei care consideră că drepturile animalelor au prioritate. Noi, de cealaltă parte, credem că și societatea are dreptul de a vedea progrese în dezvoltarea medicamentelor și a tratamentului pentru boli. Sarcina noastră este, desigur, să ne asigurăm că stabilim echilibrul corect. Animalele trebuie să fie tratate corespunzător, dar cercetătorii noștri trebuie să dispună de instrumentele de care au nevoie pentru a dezvolta noi forme de tratament și pentru a vindeca boli grave. Raportul redactat de doamna Jeggle stabilește un echilibru foarte precis și suntem deci de părere că merită votat. De asemenea, suntem profund convinși de faptul că este bine că putem acum, în sfârșit, să avansăm de la legislația care datează tocmai din 1986.

 
  
MPphoto
 

  Mario Pirillo (S&D).(IT) Domnule președinte, (...) să se ajungă la acord în a doua lectură asupra acestui raport controversat privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice. Am votat în favoarea acordului deoarece pare să fie un text echilibrat care protejează animalele fără a amenința cercetarea științifică.

Acest acord evidențiază faptul că cercetarea care utilizează animale ar trebui permisă atunci când aceasta nu poate fi continuată printr-o experimentare satisfăcătoare din punct de vedere științific. Legislația este clară: stabilește criteriile pentru tratamentul animalelor destinate utilizării științifice și cere statelor membre să garanteze că numărul de animale utilizate în proiecte va fi redus la minim.

Fără acest raport, nu are rost să repetăm că Europa are nevoie de tot mai multă cercetare științifică.

 
  
MPphoto
 

  Marian Harkin (ALDE). – Domnule președinte, aș dori să o felicit pe Elisabeth Jeggle și pe toți cei implicați pentru că au ajuns la acest compromis echilibrat privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice.

Într-adevăr, mișcarea europeană pentru bunăstarea animalelor salută adoptarea promptă a compromisului la care s-a ajuns. Consider că textul adoptat va aduce beneficii directe și tangibile pentru bunăstarea animalelor și, în același timp, va permite cercetării medicale să continue în Europa, ceea ce sperăm că va produce tratamente noi, inovatoare și eficiente.

Compromisul la care am ajuns astăzi este și un pas important pe calea armonizării regulamentelor europene privind experimentele pe animale și cred că acesta este în sine un lucru important.

În sfârșit, este un răspuns uman care a stabilit limitele pragului superior de durere și obligă într-adevăr Comisia să inspecteze instituțiile de testare pe animale în care există un motiv întemeiat de grijă.

 
  
MPphoto
 

  Hannu Takkula (ALDE).(FI) Domnule președinte, și eu am votat în favoarea directivei doamnei Jeggle privind protecția animalelor și cred că este foarte important ca și noi, cei din Parlamentul European, să ne oferim sprijinul pentru protecția animalelor.

În această privință totuși, este demn de reamintit și faptul că această propunere este un bun compromis care combină protecția animalelor cu cercetarea științifică. Cu toate acestea, într-o anumită măsură, mai avem încă nevoie de experimentele pe animale deoarece nu s-au descoperit alternative la acestea. Este totuși foarte important să ne asigurăm că acestea au loc în condiții adecvate și că provoacă rău, durere și suferință cât mai puțină posibil.

Acesta este un pas excelent înainte, întrucât știm că directiva anterioară datează tocmai din 1986. Sper că aceasta va fi pusă în aplicare în toate statele membre și că, prin urmare, vom adopta o practică armonizată care încurajează protecția animalelor, dar oferă și oportunități pentru progres în domeniul cercetării științifice.

 
  
MPphoto
 

  Anna Záborská (PPE). (SK) Apreciez foarte mult munca doamnei Jeggle, dar nu pot sprijini textul directivei deoarece nici Consiliul, nici Comisia nu au garantat interzicerea utilizării celulelor embrionare umane pentru a salva animalele. Directiva este dovada faptului că ne simțim responsabili ca popor pentru creaturile vii de pe Pământ, dar este și martora faptului că nu prețuim prea mult viața umană. Suntem pregătiți să restricționăm utilizarea maimuțelor în cercetare doar în cazurile care aceasta implică prezervarea unei specii sau amenințarea vieții umane. Chiar și atunci, cercetarea este permisă doar dacă se poate demonstra că nicio altă metodă nu ar fi adecvată. Totuși, suntem incapabili să oferim o protecție la fel de strictă fetușilor umani, copiilor nenăscuți sau chiar informațiilor genetice. Acest raport m-a făcut, din păcate, să mă simt mai degrabă ca și cum aș fi trăit pe Planeta Maimuțelor.

 
  
MPphoto
 

  Bogusław Liberadzki (S&D).(PL) Susțin măsurile propuse pentru protecția animalelor utilizate în scopuri științifice. Cred că acestea sunt măsuri sensibile și echilibrate adecvate timpurilor noastre și aspirațiilor civilizației noastre. Trebuie totuși să recunosc că am făcut o greșeală în timpul votării. Din greșeală, am votat în favoarea primului amendament, deși eram în favoarea respingerii tuturor amendamentelor, și de aici declarația mea.

 
  
MPphoto
 
 

  Sirpa Pietikäinen (PPE).(FI) Domnule președinte, nu am votat în favoarea trimiterii înapoi la comisie a legislației privind experimentele pe animale deoarece nu cred că rezultatul ar fi putut fi mai bun după aceea. Am votat totuși în favoarea celor trei amendamente propuse.

În opinia mea, este foarte îngrijorător faptul că în realitate, în Europa, facem efectiv un pas înapoi în domeniul protecției animalelor utilizate în experimente. În mai multe state membre există în prezent metode mai bune deja în vigoare pentru a obține rezultatele cercetării fără a folosi animale în experimente. Această practică ar încetini practic dezvoltarea de alternative.

Tot astfel, studiile arată că utilizarea primatelor, chiar și în condiții extreme, nu duce la rezultatul pentru sănătatea umană care se pretinde că există în argumentele oferite în propunere.

 
  
  

Raport: Csaba Őry (A7-0235/2010)

 
  
MPphoto
 

  Clemente Mastella (PPE).(IT) Domnule președinte, dezbaterea privind noile orientări Europa 2020 privind ocuparea forței de muncă are loc în mijlocul crizei economice, care va avea, fără îndoială, un impact puternic asupra pieței muncii mulți ani de acum înainte.

Criza actuală a scos la iveală lipsa oricăror mecanisme eficiente de reacție promptă la semnele unei crize. Prin urmare, arată cât de necesară este coordonarea politicilor economice ale Uniunii Europene, cu condiția ca aceasta să fie consolidată și eficientizată. Criza a evidențiat și interdependența strânsă dintre economiile statelor membre în materie de piață și de ocupare a forței de muncă. Aș argumenta, prin urmare, că eforturile Uniunii Europene și ale statelor membre de a realiza obiectivele Europa 2020 necesită un angajament puternic de a garanta că investițiile în creșterea economică sustenabilă facilitează și crearea de locuri de muncă sustenabile.

Această strategie ar trebui să împiedice alte prăbușiri economice și sociale prin coordonarea strânsă cu politica structurală și de coeziune. Într-adevăr, dacă dorim să garantăm că aceste noi orientări politice sunt eficiente, trebuie acordată atenția cuvenită garantării faptului că discrepanțele socioeconomice dintre statele membre și dintre regiuni vor fi înlăturate. Fondurile structurale și fondul de coeziune UE din actuala perioadă de programare și toate instrumentele de finanțare UE viitoare joacă un rol important în această privință.

 
  
MPphoto
 

  Erminia Mazzoni (PPE).(IT) Domnule președinte, doamnelor și domnilor, am votat în favoarea acestui raport deoarece sunt convins că este cea mai bună decizie în general. Cu toate acestea, nu sunt pe deplin mulțumită deoarece am fi putut fi cu siguranță mai ambițioși, mai ales cu privire la accesul tinerilor și al femeilor pe piața muncii și la adoptarea flexisecurității ca metodă de combatere a precarității locului de muncă, care este un flagel în întreaga Europă. Admir munca depusă de către raportor, în ciuda timpului scurt pe care l-a avut la dispoziție.

Tentativa de simplificare este cu siguranță un punct pozitiv, în sensul că se propune un format nou, mai simplu, pentru orientările privind ocuparea forței de muncă, acum în număr de patru, care identifică în mod clar obiectivele stabilite în cadrul strategiei Europa 2020. În opinia mea, la fel de pozitivă este și încercarea de a ține cont de greșelile făcute în trecut care au dus la un eșec parțial în atingerea obiectivelor Europa 2010.

Un alt punct pozitiv în acest document este faptul că prezintă sugestii interesante de dezvoltare a ideii de reinvestire a muncii cu funcția de reprezentare a dreptului umanității la progres, în loc să fie un simplu mijloc de supraviețuire.

 
  
MPphoto
 

  Alajos Mészáros (PPE).(HU) Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte, dar nu mi-am înțeles bine numele din cauza traducerii. În urma crizei financiare, economiile câtorva state membre ale Uniunii Europene sunt încă vulnerabile. De aceea trebuie depuse toate eforturile pentru a garanta creșterea sustenabilă și pentru a consolida potențialul creator de locuri de muncă al economiilor europene. În plus, trebuie să avem în vedere și schimbările demografice, globalizarea și introducerea de noi tehnologii. Cred că este foarte important ca următoarea strategie de creare a locurilor de muncă să stabilească un echilibru între problemele imediate create de criză și provocările pe termen lung. Politica de ocupare a forței de muncă a Europei joacă un rol cheie în depășirea dificultăților pe care le întâmpinăm. Sunt din nou de acord cu raportorul referitor la faptul că învățarea de-a lungul vieții și calitatea educației pot avea o importanță strategică în combaterea șomajului. Nu pot decât să sprijin această propunere și aș dori să îl felicit pe Csaba Őry pentru excelentul său raport.

 
  
MPphoto
 

  Președintele. – Domnul Mészáros (Meh-tsá-rosh), avem pronunția numelui dumneavoastră întocmai cum am spus-o. Dacă este greșită, vă rugăm să ne spuneți cum vreți să pronunțăm.

 
  
MPphoto
 

  Alajos Mészáros (PPE). – „Mészáros” (Méh-sah-rosh) „Alajos Mészáros”. Nu este ușor. Vă mulțumesc.

 
  
MPphoto
 

  Sergej Kozlík (ALDE). (SK) Sprijin în întregime orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre, așa cum au fost adoptate de către Parlamentul European. Munca și ocuparea forței de muncă trebuie să fie rezultatele principale ale tuturor politicilor economice reușite. Crearea unei legături între creștere și păstrarea locurilor de muncă și dezvoltarea unei economii verzi va stabili, în același timp, condițiile preliminare ale prevenirii problemelor climatice și de mediu. Dezastrele naturale care au loc de mulți ani, mai ales inundațiile din diferite părți ale Europei, arată că se pot crea câteva locuri de muncă sustenabile noi și în domeniul construcției de structuri de apărare împotriva inundațiilor. Banii cheltuiți pe întreținerea cursurilor de apă, întreținerea și construirea de canalizări publice, canale de scurgere și structuri de reținere vor fi cu siguranță mai puțini decât costurile de remediere a consecințelor inundațiilor.

 
  
MPphoto
 

  Giommaria Uggias (ALDE).(IT) Domnule președinte, ieșirea noastră din criza financiară și declanșarea redresării economice care caracterizează Uniunea Europeană, deși la viteze diferite, se desfășoară din nefericire în detrimentul locurilor de muncă și al lucrătorilor.

Această tendință este în contrast total cu programul Comisiei adoptat de această Cameră și cu abordarea programului specific Europa 2020, care prevede că necesitatea creșterii economice trebuie să fie neapărat însoțită de semne ale participării. Orientările integrate pe care le-am adoptat astăzi sunt un pas foarte pozitiv în această direcție, inclusiv a șaptea, care solicită statelor membre ale Uniunii să reducă șomajul structural prin luarea unor măsuri concrete.

Trebuie să avem mereu în vedere faptul că munca stă la baza unor întregi coduri juridice întregi, inclusiv al Italiei, al cărui articol 1 stipulează că „Italia este o republică democrată la baza căreia se află munca”, și că aceasta stă și la baza demnității umane.

 
  
MPphoto
 

  Tunne Kelam (PPE). – Domnule președinte, sprijin orientările integrate care abordează problemele șomajului din statele membre.

În același timp, toate soluțiile ar trebui să conțină o dimensiune a calității. Așa cum a evidențiat ieri Președintele Barroso, există astăzi patru milioane de locuri de muncă libere în Europa. În mare parte, aceste locuri de muncă libere necesită mână de lucru calificată. Prin urmare, îndemn Comisia să introducă fără întârziere Sistemul european de monitorizare a locurilor de muncă libere care ar trebui să includă și un pașaport european de aptitudini.

Un obiectiv al întregii Europe ar trebui să garanteze continentului nostru o mână de lucru calificată. În plus, trebuie să încurajăm reducerea drastică a barierelor administrative și netarifare pentru IMM-uri.

 
  
MPphoto
 

  Alfredo Antoniozzi (PPE).(IT) Domnule președinte, doamnelor și domnilor, am votat în favoarea acestui raport deoarece sunt de acord cu abordarea raportorului. Pe de o parte, acesta sprijină reducerea numărului de orientări integrate propuse de către Comisie în timp ce, pe de alta, menționează că acest număr mai mic de orientări și obiective comune pentru Europa nu pot și nu trebuie să ghideze politicile statelor membre în baza clarității și a utilității lor operaționale.

Mai mult, sunt de acord cu partea în care raportorul declară că, pentru ca Europa 2020 și orientările privind locurile de muncă din acest context să fie eficiente, și trebuie acordată o atenție corespunzătoare și garanției că discrepanțele socioeconomice dintre statele membre și dintre regiunile Europei vor fi depășite, nu în ultimul rând prin utilizarea fondurilor structurale și a fondului de coeziune.

 
  
MPphoto
 

  Marian Harkin (ALDE). – Domnule președinte, adevărata problemă în cazul raportului domnului Őry privind orientările de ocupare a forței de muncă este dacă Consiliul va lua în considerare recomandările.

Aseară am fost bucuroasă să aud că Președinția belgiană se angajează să analizeze recomandările Parlamentului. I-aș spune Consiliul că este important să accepte multe dintre recomandările cu adevărat excelente din raportul domnului Őry – mai ales, cred eu, acelea referitoare la ameliorarea guvernanței. Toată lumea este de acord că metoda deschisă de coordonare nu a fost deloc eficientă în programul Lisabona. Trebuie să ne asigurăm că obiectivele și subobiectivele pe care le cuprinde sunt monitorizate și evaluate în raport cu obiectivele UE 2020.

Mă bucur că amendamentul 62 a fost acceptat, întrucât, dacă va fi implementat, cred că va ajuta la garantarea unei diminuări a diferențelor între regiuni. În sfârșit, sprijin pe deplin conceptul conform căruia creșterea creatoare de locuri de muncă ar trebui să fie bazată pe munca decentă, așa cum este promovată de către OIM.

 
  
MPphoto
 

  Czesław Adam Siekierski (PPE).(PL) Este de apreciat prezentarea de către Comisia Europeană a propunerii privind orientările integrate ale Europa 2020 pe care le-am adoptat astăzi în Parlament. Având în vedere situația economică globală actuală, acesta este un pas bun care demonstrează angajamentul instituțiilor UE și asumarea de către acestea a responsabilității pentru economie și ocuparea locurilor de muncă. Este de apreciat și faptul că, în stabilirea orientărilor, nu s-a omis necesitatea de a menține coerența și transparența. Măsurile precum creșterea participării pe piața muncii, reducerea șomajului structural, dezvoltarea unei forțe de muncă calificate, promovarea calității locurilor de muncă și învățarea de-a lungul vieții, creșterea numărului de oameni din educația de nivel superior și combaterea sărăciei și a excluderii sociale trebuie puse în aplicare în regim de urgență deoarece acestea garantează o economie sustenabilă și consolidează potențialul creator de locuri de muncă. Raportul declară pe bună dreptate că este necesar să se faciliteze crearea de locuri de muncă sustenabile atunci când se fac investiții în creșterea economică sustenabilă și, de asemenea, să se garanteze eliminarea diferențelor socioeconomice dintre statele membre și dintre regiuni. Pe scurt, aș dori să îmi exprim speranța profundă că Europa 2020 va produce rezultatele la care ne așteptăm, mai ales în domeniul politicii de ocupare a forței de muncă.

 
  
MPphoto
 

  Daniel Hannan (ECR). – Domnule președinte, cu treizeci de ani în urmă, țările – să spunem din „vechea Europă”, cele 15 state membre ale UE așa cum era înainte de extinderea către țările foste CAER, reprezentau 36 % din PIB-ul mondial. Astăzi, această cifră este de 25 %, iar peste 10 ani se preconizează că va fi de 15 %.

De ce se întâmplă aceasta? Nu putem să punem totul pe seama ascensiunii Asiei. Ponderea din PIB-ul mondial ocupată de Canada și Statele Unite a rămas destul de stabilă în aceeași perioadă.

Adevărul este că ne-am încărcat cu taxe mai mari, cu regulamente mai restrictive, cu autorități de reglementare și de autorizare și inspectori, birocrați și funcționari mai invazivi. Asta poate ar fi fost de înțeles atunci când principala concurență venea de pe acest continent. Nu are sens într-o lume în care concurăm cu India și China.

Acesta este un motiv în plus pentru ca alegătorii dumneavoastră și ai mei să privească spre orizonturi mai îndepărtate și să abandoneze această uniune vamală regională limitată și tot mai redusă, pentru a redescoperi vocația mondială pe care strămoșii noștri au luat-o ca atare.

 
  
MPphoto
 
 

  Syed Kamall (ECR). – Domnule președinte, să începem cu aspectele pozitive ale acestui raport. Cred că este foarte important să sprijinim cu toții ideea învățării de-a lungul vieții. Prea mult timp și prea mulți ani ați dat examene o dată și acestea au decis – la o anumită vârstă, la 11 sau la 18 ani – asupra viitorului dumneavoastră.

Este de mare ajutor ca, într-o epocă a economiilor în continuă schimbare în care anumite sectoare pot dispărea peste noapte, cetățenii noștri să se poată implica în învățarea de-a lungul vieții. Dar, în același timp, ar trebui să privim problema în ansamblu.

În această Cameră vorbim destul de des despre ideea unei Europe sociale. Dar această expresie, „Europa socială”, este adesea o acoperire pentru politicile care de fapt inhibă crearea de locuri de muncă – ceea ce adaugă și mai multe sarcini pentru IMM-uri, acele motoare ale creșterii în întreaga Europa – și pune dificultăți creării de locuri de muncă.

Să lăsăm guvernul să se dea din calea micilor întreprinderi. Să le lăsăm să creeze locuri de muncă, bunăstare și prosperitate pentru toți.

 
  
  

Propunere de rezoluție RC-B7-0494/2010

 
  
MPphoto
 

  Erminia Mazzoni (PPE).(IT) Domnule președinte, am solicitat ca votarea acestei propuneri de rezoluție să continue; Sunt una dintre semnatarii ei și am votat în favoarea acesteia. Trebuie să admit totuși că m-aș fi așteptat și aș fi sperat la ceva mai mult din partea acestui Parlament.

Sunt de acord că a fost o decizie urgentă, dar a fost și foarte importantă. A fost importantă pentru a salva viața lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani și a fost foarte importantă pentru acest Parlament deoarece nu putem să tot condamnăm, să acuzăm, să deplângem și să stigmatizăm, dar și să continuăm cu același comportament și aceleași atitudini față de țări precum Iranul. De această dată, cred că Iranul a dat dovadă de mai multă aroganță față de comunitatea internațională, statele membre și instituțiile europene. Acesta este indiferent la orice plângere sau apel.

Situația s-a schimbat astăzi și a devenit mai gravă deoarece, în ultimul an, comportamentul Iranului s-a înrăutățit considerabil și au avut loc evenimente care contravin angajamentelor luate de către guvernul iranian la nivel internațional.

În opinia mea, atât statele membre individual, cât și instituțiile europene ar trebui să adopte măsuri și sancțiuni mai aspre față de această țară. Nu putem continua să avem relații diplomatice cu un stat care nu acceptă și nici nu ascultă apelurile lansate de către Uniunea Europeană.

 
  
MPphoto
 

  Președintele. – În îndelungata mea experiență în Parlamentul European, nu am văzut niciodată o majoritate atât de mare în favoarea unei rezoluții de acest tip, cu un vot împotrivă, 22 de abțineri și peste 600 pentru. Cred că ați reușit să transmiteți mesajul dorit. Vă mulțumesc, în orice caz.

 
  
MPphoto
 

  Tunne Kelam (PPE). – Domnule președinte, am susținut, desigur, această rezoluție. Aceasta este doar încă o declarație pentru a sprijini salvarea vieții doamnei Sakineh Ashtiani.

Din nefericire, acesta nu este un caz izolat. Aproape 300 de femei au fost omorâte prin lapidare de când actualul regim terorist clerical a venit la putere, acum 31 de ani. Acestea continuă cu spânzurările publice, inclusiv ale minorilor. Ar trebui să facem tot ce ne stă în putere pentru a salva viața doamnei Ashtiani, însă, chiar dacă vom reuși, natura acestui regim cel mai probabil că nu se va schimba. Prin urmare, trebuie să îi sprijinim fără rețineri pe acei oameni curajoși din Iran – și de vara trecută sunt milioane ca ei – care încearcă să înlocuiască regimul actual cu unul deschis, non-militant și democratic. Nu ar trebui să ne fie frică să încercăm asta.

 
  
MPphoto
 

  Mairead McGuinness (PPE). – Domnule președinte, subscriu spuselor dumneavoastră și o felicit pe domnișoara Mazzoni pentru munca sa asupra acestei rezoluții, pe care o sprijin pe deplin.

În toată agitația din această săptămână de la Strasbourg, singura ședință care a fost cea mai importantă a fost, din nefericire, cea pentru care am avut cel mai puțin timp. A fost cea a femeilor din Iran care caută sprijin pentru colegele lor și pentru această rezoluție.

Dar m-am bucurat foarte mult să mă întâlnesc cu ele și să îmi iau angajamentul de a le sprijini. Este șocant – dar poate demn de menționat – că am primit mult mai multe mesaje electronice referitoare la problema bunăstării animalelor decât la acest subiect privind viața umană. Am precizat acest lucru că poate ajută cu ceva.

Cred că ar trebui să spunem, deoarece ni s-a cerut să folosim acest cuvânt în mod special, că multe dintre femeile care sunt condamnate la execuția prin lapidare și prin alte metode sunt condamnate pentru delictul mohareb, care se traduce literal prin cineva în război cu Dumnezeu. Însă, de fapt, aceste femei nu au făcut decât să protesteze împotriva unei dictaturi din țara lor și să își dorească să aducă o schimbare în mai bine pentru ele însele și să își restabilească drepturile în această țară.

Așa că mă pronunț în sprijinul acestor femei. Sunt foarte puține lucruri pe care le pot face, dar cred că marele vot de astăzi din acest Parlament este semnificativ și sper că va aduce o schimbare.

 
  
MPphoto
 

  Cristiana Muscardini (PPE).(IT) Domnule președinte, această rezoluție este primul pas important pentru ca Parlamentul să învețe să folosească fiecare document din fiecare ședință pentru a continua această luptă care constă astăzi în a salva viața lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani dar, mai presus de toate, este un mijloc de a lupta împotriva unui regim opresiv, extrem de inuman.

Cred totuși că atât Comisia, cât și Consiliul ar trebui să fie mai proactivi și mai hotărâți pe viitor, iar fiecare cuvânt rostit în această Cameră ar trebui să fie ca o piatră așezată la picioarele celor care realizează lapidarea, astfel încât să se formeze un zid al rușinii în jurul lor și să fie excluși din societatea umană. Sakineh trebuie salvată și, împreună cu ea, femeile și bărbații din toată lumea care încă mai cad victime acestei cruzimi barbare pe care nu o întâlnim nici măcar în rândul celor mai sălbatice și mai primitive animale.

Bestia, adică diavolul, mișcă astăzi mâinile și buzele conducătorilor nedemni sau oamenilor de credință falși pe care Atotputernicul i-a condamnat deja fără vreo șansă de a-i ierta. Aceștia ar trebui să își dea seama că, dacă nu se opresc acum, timpul lor va fi marcat pe vecie, și așa va fi și al nostru dacă nu avem mereu grijă să ajutăm victimele unei societăți barbare.

 
  
MPphoto
 

  Hannu Takkula (ALDE).(FI) Domnule președinte, am votat în favoarea acestui raport și sper cu adevărat că acesta va ajuta la salvarea vieții lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani. Ca mulți alții prezenți aici, și eu sunt puțin sceptic deoarece, din nefericire, știm că statele totalitare precum Iran, de exemplu, pur și simplu nu ascultă apelurile noastre.

De asemenea, sunt puțin preocupat, ca să reiau cuvintele unui alt vorbitor, de faptul că nu s-a spus aproape nimic aici despre drepturile omului, însă s-au spus multe despre drepturile animalelor. Desigur, și acesta este un subiect important, însă aceste lucruri ar trebui privite dintr-o perspectivă adecvată. Una dintre sarcinile esențiale ale Uniunii Europene este de a apăra drepturile omului și valorile fundamentale.

Sper sincer că acest raport va putea contribui la promovarea angajamentului nostru de a pune problema drepturilor omului și de a le sublinia importanța, chiar și în țările totalitare precum Iran, punând astfel capăt o dată pentru totdeauna acestor sentințe la moarte brutale.

 
  
MPphoto
 

  Seán Kelly (PPE). – Domnule președinte, așa cum ați subliniat, pe bună dreptate, unanimitatea efectivă a votului de astăzi este foarte importantă. Sunt foarte bucuros să fiu printre cei care au votat în favoarea rezoluției.

În primul rând, dați-mi voie să spun că nu sunt genul care protestează. Nu am purtat niciodată un astfel de tricou înainte, însă propunerea exagerată de a penaliza pe cineva și de a-l pedepsi cu moartea pentru o presupusă infracțiune este atât de demnă de dispreț, atât de revoltătoare, atât de barbară, atât de deplasată și de dezgustătoare, încât am simțit că trebuie să fac ceva. Sper că mesajul că acest lucru este depășit și că trebuie să înceteze va ajunge la autoritățile iraniene.

Presiunile politice și protestele publice au pus capăt pedepsei cu moartea în multe țări. Să sperăm că, prin protestul nostru de astăzi, aici, se va sfârși această situație îngrozitoare. Așa cum a spus domnul Kelam, 300 de oameni au fost deja omorâți prin lapidare, ceea ce este îngrozitor. Aceasta trebuie să înceteze și noi trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura că va fi astfel.

 
  
MPphoto
 

  Syed Kamall (ECR). – Domnule președinte, referitor la propunerea de rezoluție privind Iran. Cu toții suntem preocupați de același lucru și, așa cum tocmai ați spus și dumneavoastră, domnule președinte, rezultatul se vede în sentimentul copleșitor din această Cameră care a străbătut toate spectrele politice.

Preocuparea noastră este faptul că acestor două doamne nu li s-a permis respectarea procedurilor juridice corespunzătoare și, nu numai asta, dar când acestea au încercat să angajeze avocați, avocații înșiși au fost persecutați și scoși din țară.

Vedem un guvern care manifestă un dezinteres total față de democrație, un guvern care ignoră rezultatele alegerilor și apoi bate oamenii și omoară protestatarii care doresc mai multă democrație.

Vedem și persecutarea oamenilor de alte religii, de credință creștină, de credință Baha’i.

Dar aș vrea să menționez foarte repede și o altă persoană la care ar trebui să ne gândim, iar aceasta este Ibrahim Hamidi, care a fost acuzat de homosexualitate. Faptul că o persoană poate fi persecutată pentru sexualitatea sa este o pată pe caracterul acelei țări.

Să sperăm că într-o zi, în curând, acest regim va fi înlăturat.

 
  
MPphoto
 

  Președintele. – Aș vrea să vă mulțumesc tuturor. În calitate de vicepreședinte responsabil pentru drepturile omului și democrație, sprijin în totalitate remarcile care s-au făcut. După ce am fost martor la așa-zisa justiție iraniană cu câțiva ani în urmă, nu pot decât să mă îngrozesc la situația actuală din Iran și să sper, la fel ca voi toți, că aceasta se va sfârși în curând. Sper, de asemenea, că votul unic împotriva rezoluției a fost o greșeală și că, de fapt, am avut unanimitate.

 
  
MPphoto
 

  Daniel Hannan (ECR). – Domnule președinte, revoluția iraniană din 1979 va fi văzută cândva ca un eveniment epocal, la fel ca Revoluția franceză din 1789 și cu Revoluția rusă din 1917. Asemenea lor, aceasta s-a revărsat imediat peste granițe și a încercat să se extindă în jurul lumii. Asemenea lor, nu a ținut cont de principiile suveranității sau de jurisdicția teritorială.

Acțiunea reprezentativă a ayatolahilor a fost asediul Ambasadei Americii. Chiar și în cel de-al Doilea Război Mondial, când ideologii complet opuse s-au luptat să se elimine una pe cealaltă, s-au respectat cu sfințenie legațiile diplomatice. Ceea ce făceau ayatolahii era să semnaleze că vechile reguli nu li se aplică și că ei răspundeau unei alte autorități. Aceștia au continuat așa cum au început, ignorând orice noțiune de jurisdicție teritorială, sponsorizându-și milițiile și organizațiile teroriste. De la Golful Libanului la hanaturile Silk Road și până în Balcani, aceștia au lovit în ținte civile mergând chiar și până la Londra sau Buenos Aires.

Nu pot să nu consider că am fi într-o poziție și mai bună să îi condamnăm dacă am avea noi înșine mai mult respect pentru principiul de jurisdicție teritorială și, într-adevăr, democrație. Sper că acei membri care au vorbit foarte sincer și emoționant despre lipsa unui guvern reprezentativ în Iran vor aplica aceleași standarde înalte data viitoare când vom face un referendum în cadrul Uniunii Europene.

 
  
  

Explicații scrise privind votul

 
  
  

Recomandare pentru a doua lectură: Elisabeth Jeggle (A7-0230/2010)

 
  
MPphoto
 
 

  Luís Paulo Alves (S&D), în scris. (PT) Am votat în favoarea acestui raport deoarece cred că va actualiza directiva existentă, care datează tocmai din 1986, și pentru că vizează, de asemenea, îmbunătățirea echilibrului dintre interesele sectorului de cercetare și o mai bună protecție pentru animalele utilizate în scopuri științifice. Din această perspectivă, cred, de asemenea, că este important să se ajungă la un compromis care să vizeze promovarea progresului metodelor alternative la utilizarea animalelor și să garanteze o ameliorare a bunăstării lor, fără a compromite dezvoltarea din cadrul sectorului.

Cele mai importante puncte adoptate în acest raport se referă la aspectele bunăstării animalelor care sunt înlocuite cu scopul de a dezvolta măsuri alternative care să nu implice utilizarea animalelor vii. Se vizează, de asemenea, introducerea unui proces de clasificare a metodelor utilizate la animale bazat pe niveluri de durere, stabilind o limită maximă de durere, și punerea în aplicare a directivei printr-un sistem de control mai eficient. Lipsa monitorizării a dus uneori la efectuarea de experimente pentru care existau alternative la utilizarea animalelor, dar pentru care s-a continuat totuși utilizarea lor, mai ales în experimentele de bază care nu erau destinate să demonstreze ipoteze științifice.

 
  
MPphoto
 
 

  Sophie Auconie (PPE), în scris.(FR) Având în vedere diversitatea legilor naționale și nivelul scăzut de protecție a animalelor în unele state membre, în prezent se impune o mai bună armonizare a normelor privind utilizarea animalelor în scopuri științifice. În calitate de raportoare, doamna Jeggle a arătat că s-a ajuns la un compromis echilibrat cu Consiliul. Într-adevăr, în paralel cu protecția animalelor, este foarte important să ne asigurăm că cercetarea continuă să joace un rol esențial în lupta împotriva bolilor. Prin urmare, am votat pentru acest raport, și, așa cum au făcut și colegii mei din Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), am respins amendamentele depuse de Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană.

 
  
MPphoto
 
 

  Zigmantas Balčytis (S&D), în scris.(LT) Am susținut acest acord important. Protecția animalelor utilizate în scopuri științifice este într-adevăr un subiect foarte dificil, deoarece trebuie să se ia în considerare interesele mai multor grupuri de părți interesate diferite, uneori cu opinii și necesități opuse. Cred că s-a găsit un echilibru adecvat în acord. În acord s-a pus mult accent pe promovarea alternativelor la testele pe animale și pe îmbunătățirea condițiilor în care sunt ținute și folosite animalele. Am reușit, de asemenea, să reținem observațiile făcute de Parlamentul European în primă lectură referitoare la reducerea sarcinii administrative și la continuitatea și viabilitatea cercetării și a industriei europene care se bazează încă pe utilizarea animalelor. Este necesar să promovăm în continuare alternative la testarea pe animale. Ca răspuns, se preconizează un laborator de referință UE pentru validarea metodelor alternative, sprijinite de eforturile statelor membre de a aduce mai multe resurse în materie de laboratoare specializate adecvate. Cred că această rezoluție găsește echilibrul adecvat între nevoile comunității industriale și de cercetare, îmbunătățind și armonizând în același timp standardele de bunăstare a animalelor utilizate sau destinate utilizării în scopuri științifice.

 
  
MPphoto
 
 

  Sebastian Valentin Bodu (PPE), în scris. − Preocuparea Uniunii Europene pentru bunăstarea animalelor, în general, și a celor folosite în scopuri științifice, în particular, este lăudabilă, iar în lumina extinderii masive a Comunității Europene și a progreselor tehnologice se impunea adoptarea unei noi directive care să încerce să unifice practicile de tratament ale acestora. Protecția animalelor și asigurarea unui bun tratament pentru acestea constituie o valoare comunitară consacrată într-un protocol unanim acceptat. Directiva CE datând din 1985 a încercat să elimine discrepanțele dintre actele cu putere de lege și actele administrative ale statelor membre în ceea ce privește protecția animalelor utilizate în scopuri experimentale și în alte scopuri științifice. De la adoptarea respectivei directive însă discrepanțele dintre statele membre s-au accentuat, mai ales că Uniunea a primit noi membri de atunci.

Rezoluția adoptată de Parlament vine să reducă diferențele dintre gradul de protecție a animalelor utilizate pentru scopuri științifice din statele membre în condițiile în care, cu toții, suntem conștienți că acest lucru este necesar pentru protecția sănătății umane și animale, dar și pentru mediul înconjurător. Rezoluția reprezintă un pas către realizarea obiectivului unanim de a înlocui complet experimentele pe animale vii pentru scopuri științifice, imediat ce acest lucru devine posibil datorită descoperirilor ce vor veni.

 
  
MPphoto
 
 

  Maria Da Graça Carvalho (PPE), în scris. (PT) Utilizarea animalelor în cercetarea științifică este asociată cu descoperiri de mare impact social, cu o longevitate mărită și cu bunăstarea oamenilor. În stadiul actual în care se află știința, abolirea completă a testării pe animale este imposibilă. Prin urmare, este imperativ să garantăm animalelor care continuă să fie folosite un nivel maxim posibil de protecție și bunăstare, luând în calcul obiectivele experimentului.

Cred că această revizuire a legislației propune standarde mai ridicate care consolidează necesitatea protecției animalelor. Cu această directivă, Uniunea Europeană își va îmbunătăți standardele aplicabile bunăstării animalelor utilizate în experimente științifice, deoarece joacă un rol important în reducerea numărului de animale utilizate în experimente și solicită să se utilizeze metode alternative, ori de câte ori este posibil, asigurând totodată condiții de concurență loială pentru sectorul industrial UE și consolidând calitatea anchetelor întreprinse în UE. Rezultatul votului de astăzi a ilustrat un consens general privind nevoia de a îmbunătăți condițiile pentru animalele necesare pentru cercetare științifică și teste de siguranță, menținând totodată un nivel ridicat al cercetării și intensificând eforturile pentru a găsi alternative la testarea pe animale.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE), în scris. (PT) Orice societate civilizată recunoaște faptul că animalele sunt ființe vii care își împart existența cu noi și că orice durere sau suferință cauzată acestora ar trebui prevenită cât mai bine posibil. Cu toate acestea, admit necesitatea utilizării animalelor în experimentele științifice pentru a testa medicamente și terapii noi sau pentru a permite ca cercetările științifice să se transforme în descoperiri care să ajute la vindecarea bolilor sau la reducerea suferinței și creșterea speranței de viață a ființelor umane.

Marea diversitate a legislației și lipsa unei protecții adecvate din unele state membre au necesitat adoptarea unei directive care să stabilească standarde minime, fără a aduce prejudicii statelor membre care asigură o mai bună protecție animalelor implicate. Negocierile dintre Parlament, Consiliu și Comisie nu au fost ușoare, însă au reușit să producă un text care consider că, în mare, este echilibrat și care merită sprijinul nostru. Acesta este un pas înainte care ar trebui salutat, chiar dacă unele puncte ar fi putut avea un rezultat mai bun.

 
  
MPphoto
 
 

  Anne Delvaux (PPE), în scris. (FR) Sunt mulțumită de faptul că acest raport a fost aprobat deoarece experimentele pe maimuțe mari precum cimpanzeii, gorilele sau urangutanii vor fi, de acum înainte, interzise cu strictețe. Textul stipulează, de asemenea, că experimentele pe animale ar trebui să fie înlocuite, cât mai mult posibil, cu metode alternative satisfăcătoare din punct de vedere științific. În cele din urmă, textul solicită ca orice durere sau suferință cauzată animalelor să fie redusă la minim. De acum înainte, animalele pot fi folosite doar în experimente destinate să dezvolte cercetarea asupra ființelor umane, a animalelor și a bolilor (cancer, scleroză multiplă, bolile Alzheimer sau Parkinson). Adoptarea acestui raport este încă un pas înainte în asigurarea protecției și bunăstării animalelor utilizate în scopuri științifice.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (S&D), în scris. (PT) Am votat în favoarea raportului privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice deoarece compromisul la care s-a ajuns cu Consiliul cred că reprezintă cel mai bun echilibru posibil între nevoile cercetării științifice în ceea ce privește protecția sănătății umane și bunăstarea și drepturile animalelor.

 
  
MPphoto
 
 

  Diogo Feio (PPE), în scris. (PT) Așa cum au menționat deja părțile implicate, textul pe care îl vom adopta astăzi este un compromis satisfăcător între diferitele interese care sunt în joc și s-a ajuns la el în urma unor negocieri îndelungate între instituțiile implicate: Parlamentul, Comisia și Consiliul. Cred că, în societățile civilizate, nu există nicio îndoială că utilizarea animalelor în scopuri științifice trebuie să fie reglementată corespunzător, la fel ca în Europa. Ne aflăm aici pentru a discuta reglementarea corespunzătoare a utilizării lor, ceea ce este esențial pentru progresul științific și pentru descoperirea de noi metode, tratamente și medicamente care vor fi un bun valoros pentru civilizația noastră și un beneficiu pentru toți în viitor.

Se pare că acest regulament nu poate fi excesiv în protecția pe care o oferă animalelor; în caz contrar, s-ar compromite studiul științific și cercetarea. Când îmi exprim opțiunea, aleg oamenii care vor beneficia în viitor de rezultatele care permitem să fie studiate și cercetate cu ajutorul animalelor din prezent. Dacă propunerea pe care o aprobăm astăzi permite avansarea în studiul bolilor neurologice, al afecțiunilor autoimune sau al cancerului, cred că vom beneficia cu toții de aceasta.

 
  
MPphoto
 
 

  José Manuel Fernandes (PPE), în scris. − (PT) În fiecare an, aproape 12 milioane de animale sunt utilizate în proceduri științifice în cele 27 de state membre. Este important să se facă tot posibilul pentru a reduce numărul animalelor utilizate în astfel de experimente la minimul indispensabil. Cea mai pragmatică abordare în acest sens constă în utilizarea metodelor alternative deoarece, în stadiul actual în care se află știința, abolirea completă a testării pe animale este imposibilă.

Directiva 86/609/CEE privind protecția animalelor utilizate în scopuri experimentale și în alte scopuri științifice a fost adoptată pentru a armoniza practicile de testare pe animale în UE. Totuși, unele state membre au stabilit obiective ambițioase, în timp ce altele s-au limitat la a aplica regulile minime. Prin urmare, obiectivul acestei rezoluții este de a corecta această diferență. Trebuie să se asigure condiții corecte comunității industriale și științifice a UE, consolidând totodată protecția animalelor care continuă să fie utilizate în scopuri științifice, în conformitate cu Protocolul privind protecția și bunăstarea animalelor anexat la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. În domeniul testării pe animale, trebuie să existe o promovare mai bună a dezvoltării, validării, acceptării și aplicării metodelor alternative, și trebuie aplicat principiul celor trei R ai testării pe animale – înlocuire, reducere și rafinare.

 
  
MPphoto
 
 

  João Ferreira (GUE/NGL), în scris. (PT) Credem că, în acest domeniu, la fel ca în altele, stabilirea unor niveluri minime comune de protecție prin legislație nu ar trebui să împiedice un stat membru să adopte măsuri de protecție mai avansate și mai stricte, dacă asta dorește. Din acest motiv, am votat în favoarea amendamentului propus în această privință. După cum am declarat în dezbatere, credem că este important să continuăm dezvoltarea de tehnici și metode care să permită evitarea experimentelor pe animale, dar este nevoie de mai mult.

Este, de asemenea, important să diseminăm astfel de tehnici și să le permitem să fie preluate de majoritatea instituțiilor de cercetare și de dezvoltare, inclusiv de către majoritatea sistemelor naționale științifice și tehnologice cu niveluri de dezvoltare comparativ mai scăzute. Orice cadru legislativ din acest domeniu trebuie să ia în considerare această cerință, dar nu credem că modificarea propusă poate garanta acest lucru pe deplin. Uniunea Europeană va trebui să joace un rol important în acest domeniu pentru a promova cooperarea dintre instituțiile și sistemele științifice și tehnologice din diferite țări, inclusiv din țări terțe.

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Goebbels (S&D), în scris.(FR) Am votat pentru compromisul dintre Parlament și Consiliu privind consolidarea protecției animalelor utilizate în scopuri științifice. Nevoile în materie de sănătate ale ființelor umane cer uneori sacrificiul animalelor. Utilizarea animalelor trebuie să fie reglementată cu strictețe. Totuși, este ipocrit din partea noastră să cerem ca „animalele să fie ucise cu un minim de durere, suferință și teamă”. Acestea sunt concepte umane transpuse animalelor care, în mediul lor natural, sunt ucise de alte animale carnivore sau sunt măcelărite în abatoare pentru a asigura hrană oamenilor. Această lume nu este un paradis; mereu va exista moartea în aer.

 
  
MPphoto
 
 

  Françoise Grossetête (PPE), în scris.(FR) Am sprijinit acest acord pentru a doua lectură deoarece trebuie să răspundem realității cercetării medicale și nevoilor pacienților, ameliorând, în același timp, bunăstarea animalelor.

Din fericire, numărul de experimente pe animale a scăzut considerabil în ultimii câțiva ani deoarece cercetarea europeană se îndreaptă către obiectivul găsirii de soluții alternative. Din păcate, știm că aceste soluții nu sunt disponibile în anumite cazuri, așa că trebuie să recurgem la experimentele pe animale, în special pe primatele neumane. Aceasta se aplică, de exemplu, tuturor bolilor neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Singura garanție a unui nivel ridicat de protecție a bunăstării animalelor este să ne asigurăm că această cercetare va fi efectuată în Europa. Preocuparea pentru durerile la care este supus un animal în timpul unui experiment garantează obținerea unor rezultate bune. Din acest motiv, trebuie să prevenim orice relocalizare a experimentelor pe animale în afara Europei.

 
  
MPphoto
 
 

  Nadja Hirsch (ALDE), în scris. (DE) Nu pot sprijini directiva privind experimentele pe animale în forma sa actuală. Este adevărat că această versiune este un progres față de vechea directivă din 1986. Totuși, în comparație cu uriașele progrese științifice și tehnice din ultimii 24 de ani, măsurile de înlocuire a testărilor pe animale par foarte slabe. Există prea multe excepții. În plus, formularea este slabă și lasă prea mult loc de interpretare și de punere în aplicare. Este absurd și faptul că statele membre nu pot pune în aplicare măsuri pentru bunăstarea animalelor dacă acestea sunt mai stricte decât cele solicitate de către UE. Denaturarea pieței este prezentată ca justificare a acestui fapt.

Acest lucru trimite un mesaj greșit cetățenilor Europei, comunității de cercetare și industriei. Pe de o parte, statul trebuie să ia în considerare schimbările sensibilității etice a cetățenilor. Pe de altă parte, trebuie exercitată mai multă presiune asupra sectorului cercetării și asupra industriei. Nimeni nu vrea să supună riscurilor poziția Germaniei sau a Europei ca loc de cercetare, însă costurile cu investițiile nu sunt un argument valid pentru a amâna dezvoltarea în continuarea și utilizarea metodelor care nu implică animale de laborator.

 
  
MPphoto
 
 

  Anneli Jäätteenmäki (ALDE), în scris. (FI) Am votat în favoarea directivei privind experimentele pe animale deoarece rezultatul ar fi putut fi mult mai rău pentru bunăstarea animalelor. Directiva adoptată astăzi este un pas înainte pentru bunăstarea animalelor.

Directiva trebuie să fie transpusă acum în legislația națională și să fie pusă în aplicare în mod corespunzător cât mai repede posibil în diferitele state membre. Vechea directivă datează din 1986, așa că a sosit timpul ca standardele de bunăstare a animalelor utilizate în experimente să fie actualizate în toată Europa.

Pe viitor va fi importantă creșterea investițiilor în dezvoltarea de alternative la experimentele pe animale. Vă mulțumesc.

 
  
MPphoto
 
 

  Giovanni La Via (PPE), în scris. (IT) Domnule președinte, doamnelor și domnilor, am votat în sprijinul raportului Jeggle deoarece acesta reprezintă produsul unei munci intense și îndelungate pe durata căreia raportoarea a reușit să realizeze compromisuri importante pe un subiect atât de dificil ca acesta privind utilizarea animalelor în experimente.

Nu am fost în favoarea trimiterii acestuia înapoi la comisia permanentă competentă deoarece aceasta, al cărei membru sunt, a prețuit foarte mult și a fost de acord cu lucrul colegei mele, doamna Jeggle. Cercetarea trebuie să continue; este important pentru dezvoltarea medicinii și a sănătății și pentru prevenirea multor boli.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (S&D), în scris. – Sunt dezamăgit de textul final al acestui raport și mai ales de faptul că amendamentele propuse pentru a consolida dispozițiile privind bunăstarea animalelor nu au fost adoptate. Este timpul să se stabilească reglementări clare pentru a avansa către restricționarea utilizării primatelor neumane, interzicerea utilizării animalelor sălbatice captive, obligația neechivocă de utilizare a metodelor alternative atunci când sunt disponibile științific și interzicerea experimentelor care implică suferință profundă și de durată. Statele membre ar trebui măcar să poată depăși cerințele minime UE și să aplice legi mai stricte privind bunăstarea animalelor. Deși acest raport va îmbunătăți legislația existentă, acesta nu a mers deloc suficient de departe și din acest motiv m-am abținut de la votul final.

 
  
MPphoto
 
 

  Véronique Mathieu (PPE), în scris.(FR) Am votat pentru acest compromis deoarece asigură un bun echilibru între o mai bună protecție a animalelor utilizate în experimente și continuarea cercetării științifice. Experimentele pe animale ajută la combaterea numeroaselor boli grave; cu toate acestea, acestea trebuie să fie reglementate pentru a evita suferința inutilă a animalelor. Directiva actuală datează din 1986 și avea deci nevoie de îmbunătățiri considerabile.

Noul text include acum cerința ca experimentele pe animale să obțină o autorizare în prealabil, care va presupune o evaluare a proiectului și o analiză prejudicii-beneficii, și stabilește un sistem strict de inspecție și de verificare. Votul de astăzi este rezultatul eforturilor susținute ale raportorilor, ale colegei mele, doamna Jeggle, și ale fostului meu coleg, domnul Parish, care au lucrat la text în timpul legislaturii precedente. Rezultatele votului în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală au reflectat deja calitatea textului final.

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Melo (PPE), în scris. (PT) Adoptarea acestui raport, după negocieri dure între părțile implicate, reprezintă un compromis echilibrat care protejează atât animalele utilizate în scopuri științifice, cât și necesitatea de a le folosi pentru a face descoperiri importante și pentru a progresa în materie de tehnologii și terapii care vor fi utilizate în viitor pentru a vindeca multe boli care afectează civilizația. Astfel se explică votul meu.

 
  
MPphoto
 
 

  Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė (PPE), în scris. (LT) Interacțiunea dintre știință și natură pentru binele dezvoltării este mereu subiect de multă dezbatere. Astăzi, Parlamentul European a adoptat un document important care reglementează cercetarea științifică pe animale. Acest document va asigura un echilibru pozitiv între protecția animalelor și cercetarea științifică și va acoperi mai multe aspecte importante, garantând protecția animalelor utilizate în cercetarea științifică. Scepticii susțin că această directivă contrazice principiile protecției animalelor și că există multe îndoieli referitoare la utilizarea animalelor în scopuri științifice. Totuși, în conformitate cu a doua directivă, înainte de fiecare test este obligatorie evaluarea necesității de a utiliza animale și a alternativelor posibile. Fiecare stat membru are, de asemenea, obligația de a crea comisii naționale care să se ocupe de aspectele etice și de cele privind bunăstarea animalelor. Am votat pentru acest document deoarece cred că testarea pe animale ar trebui să fie controlată mai strict, deși nu ar trebui să uităm de inevitabilul progres științific din diferite domenii și de continuitatea cercetării științifice.

 
  
MPphoto
 
 

  Tiziano Motti (PPE), în scris.(IT) Am votat împotriva indicațiilor grupului meu cu privire la directiva privind experimentele pe animale, chiar dacă sunt aici pentru a sprijini cercetarea științifică, ceea ce și fac. Această directivă este foarte nefavorabilă animalelor. Ea „extinde” pragul de durere acceptabilă pe durata experimentelor de la „ușor” la „moderat”, permite experimentele pe câini și pisici fără stăpân, lăsând la discreția cercetătorilor dacă vor efectua experimente pe animale fără a administra anestezice sau analgezice, permite utilizarea aceluiași animal mai mult de o dată, chiar și pentru proceduri dureroase, permite ca animalele sociale precum câinii și primatele să fie ținute izolate și permite deschiderea toracelui fără analgezice, precum și experimentele pe animale vii în scopuri didactice. Am sensibilitatea umană de a considera cruzimea inutilă ca fiind inacceptabilă și sensibilitatea politică de a înțelege că dacă Europa nu ar fi aprobat această directivă, unele cercetări științifice ar fi fost, în mod inevitabil, efectuate în altă parte. Directiva europeană reprezintă un pas semnificativ înapoi, la care statele membre vor fi obligate să își adapteze reglementările naționale. Consider că o versiune modificată care să fie favorabilă lumii animale, însoțită de stimulente mai puternice pentru cercetarea științifică realizată în Europa, ar fi fost soluția reală pentru o societate căreia îi place să se considere civilizată.

 
  
MPphoto
 
 

  Cristiana Muscardini (PPE), în scris. (IT) Directiva privind protecția animalelor asigură condiții egale companiilor și cercetătorilor prin armonizarea procedurilor între țări, dar nu încearcă să obțină o veritabilă protecție pentru animale. De fapt, puținele norme care solicită adoptarea metodelor de înlocuire au fost reduse.

Există numeroase lacune și acest fapt ar trebui să încurajeze utilizarea unor metode experimentale mai avansate în locul experimentelor pe animale: metodele in vitro, simulările pe calculator ale metabolismului uman etc. Directiva ar trebui să recunoască și faptul că, adesea, extrapolarea rezultatelor de la o specie la alta nu este posibilă, după cum au declarat oameni de știință eminenți.

Din motive evidente, nu se poate propune eliminarea completă a vivisecției, însă solicit modificarea textului astfel încât să includă practici neinvazive și să interzică utilizarea animalelor în investigațiile medico-legale și în scopuri didactice, instituind o comisie de garanție europeană pentru a evita excepțiile de la metoda umană de a le omorî și de la interzicerea utilizării animalelor pe cale de dispariție sau sălbatice.

Europa ar trebui să spună „nu” experimentelor inutile. De prea multe ori, aceleași experimente care au fost deja finanțate și efectuate sunt propuse din nou doar pentru a mai câștiga finanțări. Am primit rapoarte confirmate privind experimente realizate pe animale ale căror corzi vocale au fost tăiate. Știința ne spune că o mare proporție din experimentele efectuate pe animale nu pot fi propuse din nou pentru tratamentul ființelor umane.

 
  
MPphoto
 
 

  James Nicholson (ECR), în scris. – Am votat pentru acest raport chiar dacă îmi dau seama că, pentru unii, această directivă nouă nu merge suficient de departe. Cred totuși că compromisul la care au ajuns Parlamentul și Consiliul reprezintă cel mai bun echilibru posibil între protecția animalelor, pe de o parte, și continuarea cercetării științifice, pe de alta. Votarea împotriva acestui raport ar fi însemnat că ar trebui să ne întoarcem la directiva anterioară, din 1986, care cu siguranță nu oferă aceeași protecție pentru animale. Legislația actuală a Marii Britanii privind bunăstarea animalelor este printre cele mai stricte din lume și, deși Marea Britanie nu va mai putea să legifereze în acest domeniu, standardele noastre vor putea rămâne extrem de ridicate în loc să fie coborâte.

 
  
MPphoto
 
 

  Rovana Plumb (S&D), în scris. − Ca urmare a noilor cunoștințe referitoare la aspectele etologice ale adăpostirii animalelor de laborator, cât și a noilor aplicări ale utilizării animalelor, în special în domeniul ingineriei genetice, revizuirea Directivei 86/609/CEE a devenit o urgență, deși, la acea vreme, aceasta reprezenta o realizare istorică și, de atunci, s-au înregistrat progrese semnificative, în special cu privire la introducerea principiilor celor „3R” (înlocuire, reducere, perfecționare).

Salut extinderea domeniului de aplicare al directivei prin includerea formelor fetale de animale sensibile și a unor specii de nevertebrate, precum și a cercetării biologice fundamentale, introducerea în cadrul directivei a metodelor umane de sacrificare, a dispozițiilor referitoare la inspecțiile naționale, evaluarea și autorizarea proiectelor care utilizează animale, inclusiv evaluarea retroactivă a acestora, precum și transparența prin publicarea de informații cu caracter nontehnic privind proiectele, normele de implementare și îndrumările la nivel național, precum și raportarea privind implementarea și datele statistice. Am votat acest raport deoarece prezenta propunere are ca obiectiv asigurarea unor condiții de egalitate în întreaga UE pentru industrie și comunitatea de cercetători, consolidând, în același timp, protecția animalelor utilizate încă în scopuri științifice.

 
  
MPphoto
 
 

  Teresa Riera Madurell (S&D), în scris. (ES) În calitate de coordonatoare a grupului meu, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, din cadrul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, aș dori să îmi exprim mulțumirea față de adoptarea de către Parlament a acordului la care s-a ajuns sub Președinția spaniolă a Consiliului cu privire la actualizarea acestei directive importante care reglementează tratamentul animalelor care, la nevoie, trebuie utilizate în scopuri științifice pentru ca știința să avanseze în diferite domenii de cunoaștere.

Acesta este un acord echilibrat, rezultatul unui proces amplu de negociere între nevoile inevitabile ale lumii științifice de a progresa în cunoaștere, mai ales în domenii precum științele sănătății, la care comisia noastră este deosebit de sensibilă, și nevoia de a proteja animalele. Trebuie să spun că ambele părți vor fi mai consolidate prin această reformă pe care am adoptat-o. Este important să evidențiem faptul că acordul la care s-a ajuns include, de asemenea, angajamentul de a lucra pentru găsirea și promovarea altor direcții de cercetare și metode alternative care să permită pe viitor înlocuirea completă a utilizării animalelor vii în laboratoare, fără a fi în detrimentul progresului necesar al științei.

 
  
MPphoto
 
 

  Zuzana Roithová (PPE) , în scris. (CS) Sprijin măsura care limitează sau atenuează suferința animalelor utilizate în scopuri științifice. Pentru verificarea efectelor noilor medicamente și pentru studiile științifice, ar trebui preferate alte metode decât experimentele pe animale. Totuși, aceasta nu înseamnă că ar trebui să permitem ca embrionii umani să fie folosiți ca metodă alternativă în interesul protecției animalelor. Regret faptul că, în primă lectură, Consiliul a eliminat din proiectul adoptat de Parlamentul European tocmai această clauză de limitare pentru metodele alternative. Procesul decizional în cazul acestor domenii delicate din punct de vedere etic este de competența statelor membre, iar reglementarea la nivel național variază foarte mult de la o țară la alta.

În Cehia, utilizarea de celule stem embrionare în scopuri științifice este permisă prin lege din 2006, în ciuda faptului că reușita rezultatelor biomedicale a fost posibilă, dimpotrivă, prin cercetarea utilizând celule stem din țesut fetal și nu de la embrioni. Faptul că nu am votat proiectul de directivă al Consiliului pentru a doua lectură astăzi la Strasbourg sau că nu am adoptat nicio rezoluție înseamnă că proiectul Consiliului va intra în vigoare după publicarea acestuia în Jurnalul Oficial, indiferent de poziția majorității deputaților în Parlamentul European.

 
  
MPphoto
 
 

  Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE), în scris. – Deși legislația revizuită va introduce unele îmbunătățiri la normele UE actuale privind testările pe animale, aceasta pur și simplu nu merge destul de departe și, în unele cazuri, slăbește legile actuale. Au fost ignorate preocupări grave pe care Grupul Verts/ALE le-a evidențiat mereu și regretăm faptul că deputații nu au reușit astăzi să sprijine tentativele noastre de a răspunde acestor preocupări. În mod categoric, noile legi nu vor reuși să garanteze că alternativele la testările pe animale vor fi utilizate ori de câte ori este posibil.

Acest lucru înseamnă că animalele vor suferi în mod inutil pe durata testelor științifice, deși există alternative. Este îngrijorător faptul că noile legi vor împiedica, de asemenea, statele membre să adopte norme mai ambițioase la nivel național privind testele pe animale. Grupul Verts/ALE a vrut să se asigure că guvernele naționale își păstrează acest drept. Regretăm sincer și faptul că nu s-au adoptat norme mai stricte privind utilizarea primatelor neumane.

 
  
MPphoto
 
 

  Oreste Rossi (EFD), în scris. (IT) Este ușor să ne afirmăm împotriva experimentelor pe animale deoarece nimănui nu îi place să vadă animalele suferind sau disecate pe viu în scopuri științifice, dar suntem legislatori și momentan nu ne putem lăsa pradă emoțiilor. Dacă ar fi să limităm prea mult utilizarea animalelor în testele științifice, ar trebui să ne dăm seama că aceste teste vor trebui efectuate pe ființe umane.

Nu ne putem închipui că un nou principiu activ, o nouă substanță sau o nouă chimioterapie nu va fi testată mai întâi pe animale pentru că, după cum am spus deja, alternativa ar fi transformarea pacienților în cobai. De asemenea, ar trebui să ținem cont de faptul că producătorii farmaceutici nu au niciun interes să utilizeze șoareci de laborator și cu atât mai puțin primate, decât dacă este strict necesar, având în vedere costurile ridicate pe care le implică aceste experimente.

 
  
MPphoto
 
 

  Debora Serracchiani (S&D), în scris. (IT) Am votat împotriva acordului la care s-a ajuns în a doua lectură între Parlament și Consiliu referitor la proiectul de directivă privind utilizarea animalelor în experimentele științifice.

Nu spun „nu” progresului cercetării, însă solicit o reducere a suferinței animalelor, întrucât directiva revizuită propune unele practici care se opun acelui țel, cum ar fi posibilitatea de a experimenta mai mult decât o dată pe același animal. Mai mult decât atât, cred că ar trebui încurajată mai mult utilizarea altor metode satisfăcătoare din punct de vedere științific care nu necesită utilizarea animalelor.

 
  
MPphoto
 
 

  Catherine Soullie (PPE), în scris. (FR) Aprob rezultatul votului asupra textului cu privire la protecția animalelor utilizate în scopuri științifice. Acesta nu e perfect, însă raportul Jeggle mi se pare că oferă măcar un bun compromis, un compromis care, mai mult, a câștigat sprijinul Eurogrupului pentru animale.

Formularea ne permite efectiv să limităm numărul testelor care provoacă durere animalelor, evitând o deviere a cercetării și, prin urmare, și a inovării în afara Uniunii Europene, ceea ce ar duce la pierderea multor locuri de muncă. În calitate de vicepreședintă a Intergrupului privind bunăstarea și conservarea animalelor, sunt mai mult decât convinsă că este mai important să păstrăm experimentarea pe animale pe teritoriul nostru, acolo unde aceasta este reglementată strict, decât să o lăsăm în seama țărilor terțe în care condițiile sanitare și respectul pentru animale lasă adesea mult de dorit.

 
  
MPphoto
 
 

  Bart Staes (Verts/ALE), în scris. (NL) Regret faptul că majoritatea membrilor au respins cele trei propuneri înaintate de către Verzi de modificare a directivei și de adoptare a unor norme naționale mai stricte, de stimulare a metodelor alternative și de limitarea în continuare a utilizării primatelor. Noua legislație privind testarea pe animale prezintă deficiențe semnificative. Statele membre nu vor mai avea libertatea de a adopta norme mai stricte privind testarea pe animale. Această restricționare a competenței naționale nu are niciun scop util. Animalele vor deveni victime ale dogmei de limitare a pieței interne. Cu toate acestea, este important ca statele membre să îndrăznească să preia rolul de lideri. Fără pionierii naționali, multe norme europene privind bunăstarea animalelor, precum interzicerea testării pe animale a produselor cosmetice, nu ar mai fi existat.

Noua directivă îmbunătățește controlul asupra companiilor și instituțiilor care cresc, comercializează sau utilizează animale de laborator. Cu toate acestea, formularea solicitării ca metodele alternative de testare să fie utilizate atunci când sunt disponibile este mai puțin autoritară față de cum era în directiva anterioară. Aceasta este o ocazie ratată de a reduce suferința animalelor și de a îmbunătăți calitatea cercetării. Noile norme nu țin cont de progresul care s-a făcut în dezvoltarea de alternative la testarea pe animale care, întâmplător, sunt adesea mai fiabile decât testele pe animale.

 
  
MPphoto
 
 

  Derek Vaughan (S&D), în scris. – Sunt dezamăgit de faptul că măsurile de consolidare a normelor privind testarea pe animale nu au continuat. În această legislație nu s-au inclus măsuri cheie care ar fi putut angaja Europa față de reducerea și înlocuirea utilizării animalelor în experimente. Aceasta a fost o ocazie ratată și s-ar fi putut face mult mai multe pentru a proteja animalele, inclusiv faptul de a permite statelor membre să adopte standarde de bunăstare mai ridicate decât alte țări. Sunt preocupat că această directivă îi va interzice Marii Britanii să adopte standarde mai ridicate pe viitor. Pe lângă aceasta, nu au fost incluse procedurile de revizuire periodică a utilizării animalelor în experimentele științifice. Sunt totuși mulțumit că cercetarea esențială în ceea ce privește noi medicamente și boli poate continua.

 
  
MPphoto
 
 

  Janusz Wojciechowski (ECR), în scris.(PL) Regret că directiva Consiliului a fost adoptată în forma sa finală fără dispoziția adoptată de către Parlamentul European în mai 2009 care spunea că experimentele pe celule stem și embrioni umani nu pot fi utilizate ca alternative la experimentele pe animale. Dincolo de formularea directivei, cred că nu ar trebui utilizat acest gen de abordare, adică substituirea experimentelor pe animale cu experimente pe organisme umane.

 
  
  

Raport: Csaba Őry (A7-0235/2010)

 
  
MPphoto
 
 

  Luís Paulo Alves (S&D), în scris. (PT) Am votat în favoarea orientărilor pentru politicile de ocupare a forței de muncă în statele membre pe baza faptului că acestea ar trebui accentueze importanța necesității unui nivel ridicat de calificare pentru promovarea eficientă a unui nivel bun al ocupării forței de muncă și al venitului, mai ales în ceea ce privește noua economie, în care va exista o concentrare puternică asupra noilor sectoare și abilități.

Un nivel ridicat de ocupare a forței de muncă ar trebui să fie posibil atât pentru persoanele calificate, care pot reprezenta un instrument important în cercetare și dezvoltare, cât și pentru persoanele cu un nivel de educație sub media UE. Statele membre joacă astfel un rol important în reinstruire, promovarea educației și oferirea de noi oportunități pentru educația de-a lungul vieții.

Este demn de menționat faptul că, pentru a obține un nivel bun de ocupare a forței de muncă și pentru a progresa pe deplin la nivelul UE, trebuie să ne asigurăm că cei care își doresc îmbunătățirea calificărilor beneficiază de oportunități de muncă reale și că li se permite reinstruirea, dacă va fi necesar. Concentrarea puternică pe orientarea profesională în conformitate cu nevoile actuale și viitoare poate fi singura cale de a ne aduce din nou la nivelurile ridicate ale capacității de ocupare a locurilor de muncă.

 
  
MPphoto
 
 

  Elena Oana Antonescu (PPE), în scris. − Chiar dacă în majoritatea statelor membre starea economică rămâne fragilă, există semne încurajatoare privind relansarea creșterii economice. De aceea, este necesară concentrarea eforturilor pentru a garanta astfel consolidarea potențialului de creare de locuri de muncă și pentru a sprijini populația în găsirea și ocuparea acestora. În aprilie 2010, Comisia Europeană a propus o nouă serie de orientări privind politica de ocupare a forței de muncă în statele membre. Acestea, împreuna cu orientările generale ale politicii economice, formează orientările integrate pentru punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020 pentru creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.

Cele patru orientări în domeniul ocupării forței de muncă sunt: îmbunătățirea participării forței de muncă și reducerea șomajului structural, promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei, îmbunătățirea performanței sistemelor de educație și formare la toate nivelurile, dezvoltarea unei forțe de muncă calificate. Raportul domnului Öry susține abordarea propusă de Comisie, însă aduce o serie de clarificări și completări, de aceea am votat în favoarea lui.

 
  
MPphoto
 
 

  Sophie Auconie (PPE), în scris.(FR) În aprilie 2010, Comisia Europeană a prezentat o propunere de orientări pentru politicile statelor membre privind ocuparea forței de muncă, ca parte a implementării strategiei Europa 2020. În raportul său, dl Őry, membru al Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), susține propunerea Comisiei și adaugă unele elemente pe care le consider necesare. Așadar, politica de coeziune, care fusese neglijată de Comisie, trebuie să fie încorporată în întregime în politica privind ocuparea forței de muncă. Chiar dacă competența europeană în materie de ocupare a forței de muncă este încă limitată, UE nu trebuie să se mulțumească cu un rol pasiv și trebuie să folosească cât mai bine posibil instrumentele pe care le are la dispoziție (politica de coeziune, Fondul de ajustare la globalizare, metoda deschisă de coordonare). Prin urmare, susțin pe deplin orientările acestui raport.

 
  
MPphoto
 
 

  Zigmantas Balčytis (S&D), în scris. (LT) Am votat în favoarea acestei rezoluții. În fața unui fenomen cu răspândire rapidă al unei societăți în curs de îmbătrânire, trebuie să luăm măsuri atât la nivelul statelor membre, cât și la nivelul UE, pentru a combate excluderea persoanelor în vârstă și discriminarea pe motive de vârstă. Trebuie să ne asigurăm că statele membre oferă un sprijin cuprinzător persoanelor în vârstă, mai presus de toate prin crearea de condiții pentru instituirea unui sistem de sănătate și social de înaltă calitate. Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că statele membre contribuie la asigurarea de servicii de îngrijire pe termen lung și pun în aplicare politica de informare și de prevenire pentru persoanele în vârstă, acordând o atenție specială alimentației. Pentru a garanta aplicarea reușită a obiectivelor propuse, este esențială stabilirea unui sistem de finanțare sustenabil de acordare a îngrijirii pe termen lung. La rândul său, Comisia Europeană ar trebui să depună eforturi pentru a garanta standarde de îngrijire medicală acceptabile pentru toți cetățenii europeni, indiferent de situația lor materială.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Luc Bennahmias (ALDE), în scris. (FR) Strategia Europa 2020, prezentată în martie 2010 de către Comisia Europeană, urmărește să stabilească direcția UE în următorul deceniu.

Deși nu putem decât să regretăm faptul că Parlamentul European nu a fost implicat în elaborarea strategiei, care a fost doar munca domnului Barroso, există un domeniu în care Parlamentul poate avea ceva de zis: orientările integrate privind ocuparea forței de muncă. Cele 10 orientări privesc crearea de locuri de muncă mai numeroase și mai bune, consolidarea muncii decente și o îmbunătățire a sistemelor de educație și formare.

Din acest motiv, împreună cu majoritatea colegilor mei membri, am votat astăzi, miercuri, 8 septembrie 2010, în favoarea unui raport care definește aceste obiective și prin intermediul cărora putem, în special, să cerem o mai bună utilizare a Fondului social european și să insistăm pe necesitatea de a acorda mai multă atenție lucrătorilor cu venituri mici și de a combate excluderea socială, precum și pe necesitatea de a garanta accesul la servicii publice de calitate și accesibile. În sfârșit, dacă dorim ca această strategie să fie cu adevărat inclusivă, trebuie să asigurăm coerența între aceste orientări și politica de coeziune.

 
  
MPphoto
 
 

  Vilija Blinkevičiūtė (S&D), în scris.(LT) Am votat în favoarea acestui raport deoarece noile orientări 2020 pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre încă vor avea un impact puternic asupra pieței muncii în următorii ani. Sunt încântată de faptul că, datorită amendamentelor propuse de către Parlamentul European, a fost posibilă stabilirea unor obiective clare și oferirea de măsuri specifice în cadrul orientărilor privind ocuparea forței de muncă propuse de către Comisie. Desigur, reducerea șomajului, garantarea salariilor minime și combaterea sărăciei și a excluderii sociale rămân cele mai importante priorități ale politicii de ocupare a forței de muncă pentru toate statele membre. Sunt, de asemenea, de acord că unul dintre scopurile principale este de a obține o plată egală pentru servicii egale și de a asigura condiții de lucru egale pentru toți lucrătorii.

Sunt de acord cu propunerile Parlamentului că trebuie să lansăm măsuri de politică privind ocuparea forței de muncă dedicate grupurilor celor mai vulnerabile, deoarece sărăcia îi afectează mai întâi și cel mai tare pe aceștia. Solicit, de asemenea, Comisiei și statelor membre ca, în orientările privind ocuparea forței de muncă, să fie mai atenți la tineri și la lucrătorii în vârstă care se confruntă cu discriminarea pe piața muncii.

 
  
MPphoto
 
 

  Sebastian Valentin Bodu (PPE), în scris. − Actuala criză economică va avea, cu certitudine, un impact profund asupra pieței forței de muncă în următorii ani. Redresarea economică și reluarea creșterii economice încep să se arate. Este însă de așteptat ca impactul crizei economice asupra ocupării forței de muncă să nu fi venit încă la potențial maxim și, de aceea, eforturile de acum pentru a garanta o redresare durabilă și a consolida potențialul de creare de locuri de muncă al economiilor europene și a ajuta populația să se angajeze sunt binevenite. Statele europene au în față și provocări legate de schimbări demografice substanțiale, accentuate de procesul de globalizare, iar scenariul în care numărul plătitorilor de taxe la bugetele naționale scade constant nu este foarte optimist.

Cu agenda 2020 pe masă, cu țintele de adoptare a unor noi tehnologii care să reducă emisiile de carbon, strategia privind ocuparea forței de muncă ar trebui să fie elaborată nu numai pe termen scurt, ci și mediu și lung. Este clar că această strategie trebuie gândită în paralel cu măsuri de stimulare a angajării tinerilor de până în 25 de ani, categorie de vârstă care se confruntă în prezent cu rate ale șomajului fără precedent.

 
  
MPphoto
 
 

  Vito Bonsignore (PPE), în scris. (IT) Doresc să îmi explic votul asupra acestui raport deoarece cred că subiectul acestui raport este de o importanță vitală pentru viitorul pieței muncii în Europa.

Propunerea conține orientări generale de politică economică privind ocuparea forței de muncă destinate aplicării în cadrul Uniunii Europene. Criza economică nu a luat sfârșit și atrage după sine criza ocupării forței de muncă.

Deși este adevărat că există semne încurajatoare de redresare, piața locurilor de muncă rămâne considerabil de închisă, iar numărul de șomeri încă este foarte ridicat. Există totuși diferențe la nivel european. În Spania și Grecia, de exemplu, numărul de persoane fără loc de muncă este îngrijorător și afectează în mare parte tinerii. În țara mea totuși, din fericire, dar și datorită măsurilor bune adoptate de către guvernul italian, numărul de persoane fără loc de muncă nu a crescut atât de dramatic. Trebuie luat la cunoștință faptul că guvernul italian a fost printre primii care au promovat flexibilitatea și dinamismul pe piața muncii și rețeta pare să funcționeze.

Unele guverne care sunt prea implicate în apărarea drepturilor lucrătorilor au permis ca propriii lor lucrători să își piardă locul de muncă. Mai multă flexibilitate și disponibilitate către o nouă piață a forței de muncă competitivă salvează în schimb locurile de muncă și creează condiții economice care încurajează apariția altora noi.

 
  
MPphoto
 
 

  Nikolaos Chountis (GUE/NGL), în scris. (EL) Am votat împotriva raportului Őry în ciuda faptului că acesta conține unele amendamente importante ale stângii, precum necesitatea de a păstra egalitatea de gen, și în ciuda faptului că îmbunătățește textul Comisiei. Am votat împotriva raportului deoarece acesta adoptă principiul unei piețe flexibile și chiar solicită mai multă flexibilitate și utilizarea strategică a flexisecurității pe piața forței de muncă care acționează, după cum știm, direct împotriva lucrătorilor.

Raportul ia în considerare și faptul că, pentru a ieși din criza economică și pentru a aplica politici de creștere, este necesară restructurarea în baza exploatării depline a pieței interne și înlăturarea „obstacolelor juridice”. Cu toate acestea, în spatele acestei formulări neclare există posibilitatea unei lipse de protecție a drepturilor lucrătorilor.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE), în scris. (PT) Sprijin raportul Őry și salut oportunitatea pe care o oferă. În cadrul domeniului de aplicare a Agendei 2020, a fost urgent necesară stabilirea de orientări generale în ceea ce privește politica economică (articolul 121 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene), dar și cea privind ocuparea forței de muncă (articolul 148). Criza economică prin care trecem în prezent exacerbează problemele sociale și face tot mai urgentă nevoia de a elabora politici eficiente și durabile privind ocuparea forței de muncă. Sunt de acord cu raportorul în ceea ce privește propunerile de a lua măsuri mai puternice pentru a ridica nivelul de ocupare a forței de muncă pentru bărbați și femei în Europa.

Acest raport a ajutat la consolidarea subiectelor care nu au fost tratate suficient, precum: 1. reducerea șomajului în cadrul grupurilor celor mai vulnerabile, inclusiv al tinerilor, prin creșterea nivelurilor de educație, reducerea ratelor abandonului școlar și scoaterea oamenilor din sărăcie; 2. asigurarea egalității de tratament și remunerație pentru aceeași muncă la același loc de muncă; și 3. implicarea autorităților regionale și locale, a parlamentelor și a partenerilor sociali în proiectarea, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea acestor programe, mai ales în stabilirea obiectivelor și a indicatorilor.

 
  
MPphoto
 
 

  Lara Comi (PPE), în scris. (IT) Strategia de la Lisabona declară că Uniunea Europeană trebuie să își îmbunătățească productivitatea și competitivitatea prin forța sa de muncă.

Acest obiectiv încă nu a fost realizat pe deplin, în sensul că rata șomajului încă este ridicată. Este important să analizăm problemele care au determinat încetinirea ocupării forței de muncă. Eliminarea discriminării pe motive de gen, rasă, origine etnică și religie ar fi un pas înainte remarcabil care va permite în special tinerilor și femeilor să devină mai competitivi pe piața locurilor de muncă. Femeile se confruntă și cu dificultatea de a concilia maternitatea cu munca: îmbunătățirea creșelor companiilor, permiterea lucrului pe fracțiune de normă la cerere și permiterea ca femeile să aibă grijă de copiii lor bolnavi fără a le fi teamă că își vor pierde locul de muncă ar constitui măsuri utile care ar ajuta femeile să își joace rolul dublu.

Un alt grup care are nevoie de protecție este cel al tinerilor, care pot să nu aibă siguranța unui loc de muncă ani la rând: aceștia au suficient de multe abilități și cunoștințe teoretice, însă le lipsește experiența practică. Școlile trebuie să fie mai atente la ceea ce își doresc companiile și să pregătească studenții pentru lumea muncii. Companiile, la rândul lor, trebuie să investească în noile generații, acordându-le șansa de a-și dezvolta carierele.

 
  
MPphoto
 
 

  Anna Maria Corazza Bildt, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark, Anna Ibrisagic și Alf Svensson (PPE), în scris. (SV) Astăzi, 8 septembrie 2010, am votat în favoarea raportului (A7-0235/2010) referitor la propunerea de o decizie a Consiliului privind orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre: Partea a II-a a Orientărilor Integrate ale Europa 2020 (2010/0115(NLE)). Totuși, am dori să evidențiem faptul că există porțiuni din raport cu care nu suntem de acord, de exemplu propunerile care vizează reglementarea detaliată a politicii privind piața muncii a statelor membre, controlul supranațional al comerțului și industriei statelor membre și reglementarea la nivel UE a salariilor minime. Prin aceasta, dorim să apărăm principiul subsidiarității. Am dori totuși să subliniem faptul că majoritatea celor cuprinse în acest raport sunt bune. De pildă, susținem, desigur, principiile egalității de tratament pentru bărbați și femei și de remunerație pentru aceeași muncă prestată.

 
  
MPphoto
 
 

  Marielle De Sarnez (ALDE), în scris.(FR) Parlamentul și-a exprimat opinia referitoare la orientările integrate privind ocuparea forței de muncă. Cele 10 orientări vizează crearea de locuri de muncă mai numeroase și mai bune, consolidarea muncii decente și o îmbunătățire a sistemelor de educație și formare. Parlamentul a intervenit pentru a se asigura că Fondul social european este utilizat mai eficient, că se acordă o mai mare atenție lucrătorilor săraci și luptei împotriva excluziunii sociale și că accesul la servicii publice necostisitoare și de bună calitate este garantat.

 
  
MPphoto
 
 

  Anne Delvaux (PPE), în scris. (FR) Situația de pe piața locurilor de muncă este fără îndoială principala cauză a preocupărilor cetățenilor noștri. Piața locurilor de muncă este în deteriorare continuă, iar rata șomajului se ridică astăzi la 9,8 %.

Orientările privind ocuparea forței de muncă reprezintă un mijloc esențial de stimulare a reformelor structurale și, în aceeași măsură, un mijloc de a estima impactul reformelor viitoare; și toate acestea au loc atât în cadrul strategiei 2020, precum și în contextul noii coordonări a politicilor economice care este în curs de stabilire. Este deci esențial ca aceste probleme să fie ținute sub control, însă este la fel de important ca reformele să fie cât mai adecvate posibil.

Una este să existe orientări. Însă este altceva ca acestea să fie puse în aplicare în mod corect de către statele membre. În acest sens, mi se pare deosebit de importantă reafirmarea rolului Consiliului Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) în cadrul strategiei 2020 și în guvernanța economică, și garantarea că acesta este implicat pe deplin în reformele care urmează să se aplice, pentru a garanta viabilitatea modelului nostru social și cel mai bun model de guvernanță economică pentru UE. Sunt convins de necesitatea imperativă de a reechilibra pilonul ocupării forței de muncă și cel social în contextul procesului decizional european.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (S&D), în scris. (PT) Am votat în favoarea acestui raport deoarece sprijină politicile care încurajează îmbătrânirea activă, egalitatea de gen, remunerația egală pentru bărbați și femei și accesul la protecție și la beneficii sociale și profesionale pentru femei. Ținând cont de dificultățile sporite de integrare a mai multor femei pe piața muncii, devine necesară implementarea politicilor care să încurajeze și reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie.

 
  
MPphoto
 
 

  Göran Färm, Anna Hedh, Olle Ludvigsson și Marita Ulvskog (S&D), în scris.(SV) Am votat astăzi în favoarea raportului cu privire la orientările pentru ocuparea forței de muncă, dar aș dori să subliniez că am observat discrepanțe semnificative în versiunile diferitelor limbi. Am votat în favoarea faptului ca statele membre să garanteze venituri minime corespunzătoare, după cum stipulează versiunea în limba engleză a amendamentului. Din nefericire, acesta a fost tradus în versiunea suedeză ca „minimilön”, adică „salariu minim”.

Nivelurile venitului nu sunt de competența UE și am presupus, prin urmare, că versiunea în suedeză este greșită. Am ales, de asemenea, să votăm în favoarea raportului în ciuda trimiterilor la „taxe ridicate” ca fiind obstacole în calea creșterii, fără a se oferi vreo definiție a „taxelor ridicate”. Nici taxele nu sunt de competența UE și considerăm că există numeroase exemple de activități finanțate prin prelevarea de taxe care contribuie în mod semnificativ la creșterea economică.

 
  
MPphoto
 
 

  Diogo Feio (PPE), în scris. (PT) După cum am spus referitor la raportul colegei mele, doamna Gruny, asupra căruia s-a votat în iulie, societatea a evoluat, lumea s-a schimbat și relațiile în ceea ce privește munca trebuie să se schimbe și ele. Cred cu tărie că așa stau lucrurile, așa că sunt mulțumit de faptul că Parlamentul a sprijinit tipare de muncă mai flexibile ca modalitate de combatere a șomajului. În plus, întrucât am avut responsabilități în guvern în domeniul educației, mă bucur să văd că această propunere pune accentul în mod special pe educație și pe calificarea lucrătorilor. De fapt, acesta este un angajament care ar trebui luat foarte în serios în contextul strategiei UE 2020. Având în vedere faptul că criza a determinat numărul de persoane șomere din Europa să crească de la 16 milioane în 2008 la 23 de milioane în 2010, orice strategie de ieșire trebuie să includă recuperarea locurilor de muncă. Acest lucru este posibil doar dacă există o concentrare clară asupra inovării, asupra muncii flexibile și a noilor modele de muncă și de formare pentru mai mulți tineri, cu scopul de a crește competitivitatea pieței.

 
  
MPphoto
 
 

  José Manuel Fernandes (PPE), în scris. (PT) Contextul pentru noile orientări privind ocuparea forței de muncă în 2020 este criza economică, ale cărei efecte vor continua să aibă un impact negativ asupra pieței forței de muncă în anii care vor urma. Avem probleme iminente cu șomajul și, în același timp, provocări pe termen scurt: concret, schimbările demografice, globalizarea și crearea de noi tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon. Prin urmare, este foarte important să existe o strategie europeană de ocupare a forței de muncă care să soluționeze cele mai urgente probleme rezultate în urma crizei, precum și cele care apar pe termen mediu și lung.

Aplicarea principiilor flexisecurității, calității în educație, învățării de-a lungul vieții și combaterea șomajului structural constituie condiții prealabile indispensabile pentru realizarea obiectivelor și țelurilor comune în ceea ce privește creșterea economică și bunăstarea socială. Așadar, implementarea strategiei Europa 2020 ar trebui să înceapă acum. Fondurile structurale și fondul de coeziune UE pentru perioada actuală de programare ar trebui să înceapă deja să urmeze această strategie. Este important să se acorde atenție agriculturii și lumii rurale în această strategie. Trebuie urmărite obiectivele de coeziune și trebuie create strategii între politica de coeziune și alte politici sectoriale.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), în scris. (PT) Am votat împotriva acestei rezoluții deoarece aceasta ignoră cauzele principale ale ocupării forței de muncă, precaritatea muncii și sărăcia și deoarece propunerile care au fost depuse din nou în această Cameră au fost respinse. Acestea fiind spuse:

- Comisia ar trebui să recunoască faptul că este necesară schimbarea politicilor macroeconomice existente prin suspendarea Pactului de stabilitate și de creștere și prin încetarea proceselor de privatizare și de liberalizare cu scopul de a acorda prioritate creării de locuri de muncă de calitate care să asigure drepturi tuturor lucrătorilor și salarii mai bune prin reducerea nivelurilor de sărăcie și intensificarea incluziunii sociale și a progresului.

- Problema muncii nedeclarate ar trebui să fie rezolvată prin controale mai stricte ale organelor de inspecție a muncii, pe lângă măsurile fiscale pentru persoanele cu venituri reduse.

- Consiliul ar trebui să fie de acord cu un compromis la nivelul UE pentru a rezolva problema persoanelor fără adăpost până în 2015 și să pregătească măsuri politice integrate care să garanteze accesul la locuințe de calitate cu furnizare de energie corespunzătoare pentru toți.

Propunerea noastră pentru includerea unei noi directive privind egalitatea de gen a fost, de asemenea, respinsă. Aceasta susținea că statele membre ar trebui să crească nivelul ocupării forței de muncă în rândul femeilor, respectând în același timp drepturile femeilor și eliminând toate inegalitățile prin intermediul unor obiective privind egalitate de gen specifice, prin integrarea orientată către gen și prin acțiuni politice specifice.

 
  
MPphoto
 
 

  Nathalie Griesbeck (ALDE), în scris.(FR) Într-un moment în care rata șomajului atinge 9,8 % în Europa, într-un moment în care situația pieței forței de muncă continuă să se înrăutățească, într-un moment în care există efecte ale crizei economice care nu au devenit încă vizibile, Uniunea Europeană trebuie să implementeze o strategie europeană ambițioasă de ocupare a forței de muncă. Așadar, Parlamentul European a adoptat, ca parte a strategiei UE 2020, orientări pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre: 10 orientări privind crearea de locuri de muncă, calitatea muncii, ocuparea forței de muncă reprezentate de tineri, ocuparea forței de muncă reprezentate de persoanele care aparțin unor grupuri vulnerabile, lupta împotriva excluziunii sociale și importanța utilizării cât mai bine a Fondului social european. Poate că acestea sunt obiective foarte ambițioase, însă, mai presus de toate, sunt orientări care trebuie puse în aplicare, acum și în viitor, de statele membre, precum și un mesaj puternic din partea Parlamentului European pentru statele membre, într-un moment în care ocuparea forței de muncă este cea mai importantă preocupare și grijă pentru concetățenii noștri.

 
  
MPphoto
 
 

  Sylvie Guillaume (S&D), în scris.(FR) Am votat pentru raportul Őry privind orientările pentru politice de ocupare a forței de muncă ale statelor membre în contextul strategiei Europa 2020. Acest text pune un accent considerabil pe necesitatea de a face din lupta împotriva șomajului o prioritate în contextul crizei economice și sociale. Textul se concentrează pe mai multe aspecte: rata de ocupare trebuie adusă la 75 % pe întreg teritoriul Uniunii în următorii 10 ani și trebuie să se facă un efort deosebit pentru cele mai vulnerabile grupuri de pe piața forței de muncă: tinerii, bătrânii, femeile necalificate, persoanele cu handicap și persoanele imigrante, căci acestea sunt cel mai probabil să fie discriminate în materie de recrutare și de ocupare a forței de muncă. Textul amintește, de asemenea, conceptele fundamentale ale muncii decente și al luptei împotriva sărăciei.

 
  
MPphoto
 
 

  Małgorzata Handzlik (PPE), în scris.(PL) Orientările pentru politica ocupării forței de muncă pentru următorii 10 ani arată că sectorul serviciilor va fi unul dintre domeniile în care se vor crea cele mai multe locuri de muncă. Pentru ca acestea să fie create, trebuie să existe condiții favorabile întreprinderilor în raport cu serviciile pe care acestea le oferă, iar aceasta include servicii transfrontaliere. Prin urmare, aș dori să accentuez faptul că Directiva privind serviciile va putea sprijini politica de ocupare a forței de muncă doar dacă va fi îmbunătățită transpunerea acesteia de către statele membre.

Directiva creează noi posibilități pentru întreprinderi, dar în cazul în care este aplicată bine, aceasta va avea și un efect benefic asupra piețelor forței de muncă. Prin urmare, susțin propunerile adoptate în raport. Sectorul serviciilor va avea nevoie de lucrători mobili care să fie pregătiți și calificați corespunzător, iar pentru aceasta trebuie să modificăm sistemele de educație și formare și politica privind ocuparea forței de muncă.

 
  
MPphoto
 
 

  Elie Hoarau (GUE/NGL), în scris. (FR)Am votat în favoarea acestui raport. În calitate de reprezentant ales al unei regiuni de peste ape, sunt mai mult decât familiarizată cu politicile de favorizare a ocupării forței de muncă și de combatere a sărăciei, întrucât departamentele franceze de peste mări au cele mai scăzute rate de ocupare a forței de muncă din Franța (43,9 % de exemplu, în Réunion, față de 62,3 % în toate statele membre UE).

Ridicarea procentului de 10 % în 2014 la 75 % în 2020 este un lucru pentru care am luptat mereu, mai ales pentru că acesta vizează în principal tinerii în dificultate, femeile și persoanele cu handicap. Propunerea abordează și sărăcia și vizează reducerea cu 25 % a numărului cetățenilor care trăiesc sub limita sărăciei. Aceste obiective ar trebui să mobilizeze toate forțele sociale și politice, atât franceze, cât și europene, astfel încât statul să poată pune în aplicare resursele necesare pentru a le realiza în limita termenului stabilit.

 
  
MPphoto
 
 

  Alan Kelly (S&D), în scris. Am sprijinit această consultare deoarece consider că este foarte important ca statele membre ale UE să se asigure că se obțin venituri minime adecvate deasupra pragului de sărăcie. este, de asemenea, esențial să consolidăm egalitatea de tratament și clauza aceleiași plăți pentru aceeași muncă ori de câte ori este posibil.

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Melo (PPE), în scris. (PT) Criza economică actuală este o variabilă importantă care trebuie luată în calcul atunci când discutăm despre noi orientări pentru ocuparea forței de muncă în 2020, deoarece va avea un impact semnificativ asupra pieței forței de muncă în anii care vor urma. Deși avem unele date care indică o redresare a unor activități în UE, situația economică în marea majoritate a statelor membre rămâne încă foarte fragilă.

Pe de altă parte, efectele depline ale crizei actuale în materie de șomaj nu s-au simțit încă și multe alte mii își vor pierde locurile de muncă ca urmare a acestei crize. Aceasta înseamnă că marile provocări cu care ne confruntăm sunt schimbările demografice, globalizarea și adoptarea de noi tehnologii, printre care tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon. Prin urmare, strategia europeană de ocupare a forței de muncă pentru decada următoare nu trebuie să privească doar cele mai urgente probleme care rezultă ca urmare a crizei, ci și pe cele care apar pe termen mediu și lung. Astfel se explică votul meu.

 
  
MPphoto
 
 

  Alexander Mirsky (S&D), în scris. (LV) Sunt complet de acord cu raportorul, domnul Őry, și am sprijinit, prin urmare, această rezoluție legislativă. Am susținut în special amendamentul nr. 12 al Consiliului care observă că este importantă prevenirea evenimentelor care încetinesc creșterea economică, inclusiv sarcina birocratică și taxele ridicate. Nu îmi amintesc de o dată anterioară la care Parlamentul European să fi vorbit despre sarcina birocratică și despre taxe ridicate.

Există puțini oameni care se gândesc măcar puțin la faptul că taxele iraționale și absurde pot face orice sistem economic să fie ineficient. În prezent, într-o țară precum Letonia, sistemul fiscal a dus la o criză. Din cauza unui sistem fiscal birocratic și eronat, Letonia a pierdut peste 10 miliarde de euro. Am sprijinit această rezoluție legislativă în speranța că aceasta va începe marea sarcină de a optimiza taxele pe teritoriul UE.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI), în scris. (DE) Politica privind ocuparea forței de muncă este importantă atât pentru economie, cât și pentru pacea socială. Prin urmare, este în interesul fiecărei națiuni să ia propriile decizii cu privire la măsurile adecvate. Cu toate acestea, diferențele mari de la un stat membru la altul fac imposibilă elaborarea unui pachet standardizat de măsuri. Participarea în proporție de 75 % pe piața muncii în unele state precum Polonia, Malta și Ungaria, care au în prezent un nivel sub 60 %, este de domeniul fantasticului. De asemenea, pentru Austria, care are un nivel de aproximativ 70 %, este foarte greu de spus dacă un nivel de participare pe piața muncii mai ridicat ar fi compatibil cu libertatea de alegere existentă în ceea ce privește creșterea copiilor sau protecția lucrătorilor naționali împotriva dumpingului salarial provocat de mâna de lucru străină ieftină. Din aceste motive, am ales să votez împotriva acestui raport.

 
  
MPphoto
 
 

  Franz Obermayr (NI), în scris. − (DE) Ideea că este posibil să combatem șomajul eficient într-o Uniune Europeană ultraliberală este o iluzie. Prin urmare, am votat împotriva raportului dlui Öry.

 
  
MPphoto
 
 

  Alfredo Pallone (PPE), în scris. (IT) Am votat în favoarea raportului dlui Őry deoarece sunt de acord cu abordarea sa și cu mesajul său final.

Propunerea ilustrează importanța creșterii numărului de persoane active pe piața forței de muncă pentru a contribui la reducerea șomajului structural și a acorda o atenție deosebită învățării de-a lungul vieții. Un rol cheie este rezervat educației prin îmbunătățiri ale sistemelor educaționale actuale, încurajând tinerii să urmeze învățământul superior. Vor exista numeroase noi eforturi în anii care vor urma pentru a promova incluziunea socială și lupta împotriva sărăciei mai eficient.

 
  
MPphoto
 
 

  Aldo Patriciello (PPE), în scris. (IT) La 27 aprilie 2010, Comisia a depus o propunere privind Orientările Integrate ale Europa 2020, care stabilește cadrul în care statele membre trebuie să aplice noua strategie și reformele.

Dezbaterea asupra noilor orientări privind ocuparea forței de muncă pentru 2020 are loc în mijlocul unei crize economice care va avea, fără îndoială, un impact puternic asupra pieței forței de muncă pentru mulți ani de acum încolo. În ciuda unor semne încurajatoare de redresare, economia este în continuare fragilă în majoritatea statelor membre. Prin urmare, consecințele directe ale crizei asupra ocupării pieței muncii nu s-au simțit încă. În consecință, trebuie depuse toate eforturile pentru a stabili o redresare sustenabilă și pentru a consolida potențialul creator de locuri de muncă al economiilor europene, precum și pentru a ajuta oamenii să ocupe un loc de muncă.

Prin urmare, este foarte important ca o strategie europeană de ocupare a forței de muncă pentru următorul deceniu să realizeze un echilibru între provocările urgente și imediate rezultate în urma crizei și cele de durată medie până la lungă.

 
  
MPphoto
 
 

  Rovana Plumb (S&D), în scris. − În cadrul Strategiei 2020 a Uniunii Europene, România s-a angajat, împreună cu alte state membre, să realizeze până în 2020 o rată de angajare de 75 % în Europa. Acest obiectiv general va avea ca rezultat în România necesitatea de a atinge o rată de ocupare de 69-70 % pentru 2020. Menționez că rata ocupării forței de muncă în România în 2010 este de 63,6 %, la o medie europeană de 67,4 %.

În acest context, solicit statelor membre să elaboreze programe de reformă care să contribuie la:

- participarea forței de muncă prin intermediul unor politici de promovare a egalității de gen și a remunerației egale, urmărind reducerea decalajului de remunerație dintre bărbați și femei la 0-5 % până în 2020;

- creșterea ratei de ocupare a forței de muncă prin măsuri de implicare în viața activă, în special pentru minoritățile etnice, inclusiv pentru romi;

- adoptarea de măsuri stricte în vederea descurajări economiei bazate pe forță de muncă nedeclarată, care produce numeroase efecte negative pe piața europeană a muncii, în loc să promoveze măsuri vizând doar protecția forței de muncă de pe piețele interne ale statelor membre;

- deschiderea totală a piețelor forței de muncă pentru lucrătorii din noile state membre.

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Rochefort (ALDE), în scris. (FR) Deși nu s-a simțit încă impactul complet al crizei economice asupra ratelor șomajului, este esențială implementarea unei strategii europene ambițioase în ceea ce privește ocuparea forței de muncă.

Aprob obiectivul stabilit de către Consiliu de a crește participarea pe piața muncii la 75 % din populația europeană de acum până în 2020, dar trebuie făcut mai mult decât atât. Am putea, de exemplu, să stabilim un obiectiv de creștere a ratelor de ocupare a forței de muncă în rândul grupurilor mai vulnerabile precum tinerii cu vârste între 15 și 25 de ani, lucrătorii în vârstă, femeile active necalificate sau persoanele cu handicap. Sau am putea scădea și mai mult ratele abandonului școlar până sub 10 %.

Mai mult decât atât, consider că politicile specifice ar trebui să vizeze dificultățile întâmpinate de către șomerii de lungă durată la intrarea pe piața forței de muncă și solicit Consiliului să se echipeze cu resursele necesare pentru a le reduce cu cel puțin 10 % în următorii 10 ani. Pentru a realiza acest lucru, așa cum este sugerat în raportul domnului Őry, cel puțin 25 % dintre șomerii de lungă durată ar trebui să ia parte la o măsură activă privind piața forței de muncă sub formă de instruire avansată, reprofilare educațională și/sau profesională.

 
  
MPphoto
 
 

  Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE), în scris. – Raportul adoptat astăzi este un punct de reper pentru orientările UE privind ocuparea forței de muncă. Deputații în Parlamentul European au votat pentru prima oară adăugarea la orientări a unei componente sociale adecvate, inclusiv a unor măsuri de abordare a sărăciei și a lucrătorilor defavorizați, precum și abordarea șomajului în rândul tinerilor și integrarea grupurilor marginalizate și vulnerabile pe piața forței de muncă. Guvernele UE și Președinția belgiană a UE trebuie să țină cont de mesajul transmis astăzi de către Parlamentul European și să se angajeze că politicile lor privind ocuparea forței de muncă vor fi mai inclusive din punct de vedere social.

În acest sens, guvernele naționale trebuie să dea curs solicitării Parlamentului de a lua măsuri pentru îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală și a egalității de gen. Pentru a ridica la 75 % nivelul de participare al femeilor pe piața forței de muncă până în 2020, trebuie să se depună eforturi susținute în această privință.

 
  
MPphoto
 
 

  Licia Ronzulli (PPE), în scris. (IT) Raportul adoptat astăzi este un instrument important de promovare a noilor politici privind ocuparea forței de muncă în cadrul strategiei Europa 2020.

Este important de subliniat faptul că textul solicită statelor membre să ia acțiuni decisive pentru a ridica nivelurile ocupării forței de muncă și, mai ales, pentru a încuraja mobilitatea în rândul tinerilor. Obiectivul de a crea locuri de muncă noi și mai bune, de a reduce șomajul și de a ridica rata de ocupare a forței de muncă a populației active la 75 % trebuie să fie ținta vizată pentru anii următori. Populația activă trebuie să devină punctul principal al tuturor politicilor de dezvoltare economică pentru Uniunea Europeană. Fără muncă, toate planurile de viitor – precum călătoriile, cumpărarea unei case sau un copil – devin un vis imposibil care probabil că nu se va împlini.

 
  
MPphoto
 
 

  Oreste Rossi (EFD), în scris. (IT) Nu putem fi de acord cu acest raport deoarece încearcă să încurajeze punerea în aplicare a unor măsuri destinate să faciliteze accesul la ocuparea forței de muncă al unor anumite grupuri, în special al rromilor.

Nu putem accepta ca, în loc să apărăm drepturile celor care trăiesc în propria lor țară, să ușurăm situația pentru persoanele care, în majoritatea cazurilor, sunt doar oaspeți. În mod clar, pe timp de criză, fiecare stat trebuie să ușureze situația propriilor săi cetățeni, eventual prin proiecte destinate celor care se află în dificultate sau nu au loc de muncă.

 
  
MPphoto
 
 

  Joanna Senyszyn (S&D), în scris.(PL) Am sprijinit raportul privind orientările pentru politicile privind ocuparea forței de muncă ale statelor membre. Partea a II-a a Orientărilor Integrate ale Europa 2020. În vederea faptului că rata șomajului în UE este de 9,6 %, este urgentă intensificarea și raționalizarea politicii de ocupare a forței de muncă pentru a crea noi locuri de muncă. În Polonia, sprijinul UE a fost de ajutor miilor de oameni care acum au un loc de muncă. Banii disponibili pentru acest scop nu sunt mereu cheltuiți în mod înțelept. Lipsa unor orientări corect definite înseamnă că multe proiecte se desfășoară pe baza unui sistem ad hoc. Ca rezultat, sesiunile de instruire nu sunt mereu adaptate la situația reală și aceleași persoane participă adesea de mai multe ori. Prin urmare, sprijin inițiativa Comisiei în acest domeniu. Aceste orientări, așa cum au fost elaborate în timpul crizei, vor fi puse la încercare în următorii ani. De acestea va depinde dacă Uniunea depășește criza și dacă noile locuri de muncă create îndeplinesc cerințele actuale și viitoare ale pieței forței de muncă.

De asemenea, este importantă monitorizarea eficienței orientărilor prin colectarea de date statistice specifice privind eficiența măsurilor luate în baza orientărilor. Doar astfel vom vedea adevărata influență a resurselor financiare ale UE asupra reducerii șomajului în Uniune. Acest lucru va permite, la rândul său, efectuarea tuturor modificărilor care ar putea fi necesare în acest domeniu. Solicit, de asemenea, să se pună accentul pe sprijinul mobilității și ocupării forței de muncă al femeilor, al tinerilor, al persoanelor în vârstă și al persoanelor cu handicap.

 
  
MPphoto
 
 

  Bart Staes (Verts/ALE), în scris. (NL) În ciuda unor semne încurajatoare care sugerează o nouă creștere, situația economică rămâne fragilă. Europa trebuie, prin urmare, să garanteze o redresare sustenabilă, consolidarea potențialului creator de locuri de muncă al economiilor europene și ajutarea oamenilor la începerea lucrului. Sfatul raportului referitor la orientările privind ocuparea forței de muncă este clar: mai multe femei, cetățeni în vârstă și tineri la lucru, mai puțină sărăcie și educație mai bună. Asta vrea Europa să realizeze până în 2020. Din acest motiv, raportul beneficiază de susținerea mea. Acesta conține orientări care vor permite oamenilor să combine mai bine lucrul cu responsabilitățile de îngrijire, de exemplu prin programul de lucru flexibil și accesibilitatea la îngrijirea copilului. Aceasta este o politică concretă care va permite femeilor să intre pe piața forței de muncă. Parlamentul dorește, de asemenea, ca țările UE să își îmbunătățească sistemele de securitate socială și să asigure un venit decent, astfel încât sărăcia să se reducă, iar oamenii să descopere că merită să intri pe piața forței de muncă. În sfârșit, urmărirea continuă a obiectivelor politicii de coeziune va elimina diferențele socioeconomice dintre statele membre și regiuni. Dacă Comisia garantează acum cu rigurozitate că statele membre chiar își fondează politicile pe aceste orientări, planurile Europei pentru 2020 nu vor fi doar vorbe goale.

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Teixeira (PPE), în scris. (PT) Discuția privind noile orientări pentru ocuparea forței de muncă în 2020 are loc într-un moment în care mii de familii din toată Europa se confruntă cu tragedia șomajului ca parte a crizei economice. Aceste orientări, componente ale strategiei Europa 2020, cuprind orientări generale pentru politica economică și pentru politica privind ocuparea forței de muncă.

Acest raport pe care l-am votat astăzi, pe care l-am susținut personal, se aliniază propunerii Comisiei Europene, deși raportorul a avut grijă să se asigure că aceste orientări sunt clare și utile statelor membre în punerea în aplicare a politicii. Promovarea ocupării forței de muncă va apărea în mod automat prin creșterea economică sustenabilă, capacitatea companiilor și a lucrătorilor de a se adapta la situații noi, atingerea nivelurilor înalte de educație, mai ales în rândul tinerilor, instruirea continuă care răspunde nevoilor companiilor și implicarea partenerilor sociali în toate aceste procese.

Aceasta este ceea ce a încercat să facă raportorul când a stabilit obiective cu scopul de a crește și îmbunătăți ocuparea forței de muncă, de a crește nivelurile de educație, de a reconcilia viața profesională cu cea de familie și de a reduce rata abandonului școlar, precum și ponderea populației care trăiește în sărăcie.

 
  
MPphoto
 
 

  Georgios Toussas (GUE/NGL), în scris. (EL) Orientările Comisiei privind ocuparea forței de muncă și raportul aferent al Parlamentului European fac parte din strategia UE antipopulare, din strategia UE 2020 și din „orientările sale integrate”. Acestea formează un singur cadru pentru politica UE împotriva forței de muncă care este deja lansată și trebuie să fie promovată într-un mod și mai hotărât și coordonat în toate statele membre UE.

Acestea se concentrează asupra eforturilor depuse de monopolul de capital de a ieftini forța de muncă la cele mai joase limite posibile ca o condiție preliminară a securizării profiturilor pe durata actualei crize capitaliste. Pentru a realiza acest obiectiv, UE, guvernele burgheze și forțele politice de capital din statele membre și din Parlamentul European promovează cu agresivitate următoarele în orientările pentru ocuparea forței de muncă: prelungirea vieții profesionale, creșterea vârstei de pensionare, utilizarea îmbătrânirii demografice și a „viabilității” sistemelor naționale de asigurări ca pretext pentru aceasta, instituirea ca normă a „flexicurității” și a normei de lucru flexibile, temporare, fracționare și, prin aceasta, înlăturarea tuturor drepturilor la muncă dobândite, adaptarea sistemelor de educație la instruirea lucrătorilor cu potențial de angajare pentru a răspunde nevoilor de capital, mână de lucru științifică/intelectuală plătită ieftin în serviciul întreprinderilor și o nouă rețea la limita mizeriei pentru cazurile de sărăcie extremă, cu scopul de a preveni revoltele sociale cauzate de exploatarea brutală.

 
  
MPphoto
 
 

  Viktor Uspaskich (ALDE), în scris. (LT) Doamnelor și domnilor, acest raport observă pe bună dreptate faptul că este importantă ridicarea nivelului de ocupare a forței de muncă și creșterea participării pe piața forței de muncă. Acestea sunt importante atât pentru economia noastră, cât și pentru societatea noastră. De asemenea, este important să nu sacrificăm calitatea pentru cantitate prin faptul că nu am reușit să rezolvăm situația lucrătorilor săraci, fie la nivel național, fie la nivelul UE. Acesta este un grup semnificativ care lucrează, dar al cărui venit disponibil nu îi este suficient pentru a scăpa de sărăcie. Recesiunea economică a transformat aceasta într-o problemă pentru întreaga Europă, iar situația este deosebit de dificilă în Lituania.

Aceste tendințe se reflectă foarte bine în salariile minime primite de către lucrători și în reducerea la scară largă a salariilor ca măsură de austeritate severă. Persoanele care nu au educație de nivel superior sunt vulnerabile în mod deosebit. Conform statisticilor UE, riscul sărăciei pentru o persoană care lucrează, dar nu are studii superioare este de 16 % – dublul mediei din Lituania și de opt ori mai mare decât pentru un angajat cu studii universitare. Din nefericire, această lacună este mult mai mare în Lituania decât oriunde în altă parte în Uniunea Europeană. Subiectul sărăciei în rândul angajaților nu a fost dezbătut suficient de către statele membre, inclusiv țara mea. Avem nevoie de mai multe studii asupra acestei probleme și de măsuri specifice de reducere a sărăciei lucrătorilor.

 
  
  

Propunere de rezoluție RC-B7-0494/2010

 
  
MPphoto
 
 

  Luís Paulo Alves (S&D), în scris. (PT) Am votat în favoarea propunerii comune de rezoluție referitoare la situația drepturilor omului din Iran. Am făcut aceasta deoarece cred că condamnarea la moarte prin lapidare pronunțată în cazul lui Sakineh Ashtiani este o încălcare clară a obligațiilor internaționale ale Iranului. Indiferent de fapte, acest gen de pedeapsă nu este niciodată justificabil sau acceptabil. Tortura, reținerea ilegală, violența fizică și sexuală și impunitatea agenților de stat sunt în continuare practici larg răspândite în multe țări. Acest fapt ridică mari semne de întrebare referitoare la imparțialitatea și transparența procedurilor judiciare din acele locuri. Persecutarea continuă a minorităților etnice și religioase, împreună cu incriminarea constantă a relațiilor sexuale libere dintre adulți sunt inacceptabile.

În această situație, depinde de noi, în calitate de apărători europeni ai drepturilor omului și ai valorilor democrației care stau la baza instituțiilor noastre, să facem toate presiunile necesare pentru ca autoritățile iraniene să reexamineze procesele de acest gen. Această presiune a dat deja rezultate, întrucât guvernul iranian a anunțat suspendarea condamnării la moarte prin lapidare a lui Sakineh Ashtiani. Trebuie să recunosc meritele tuturor bărbaților și femeilor din Iran care se străduiesc să își apere libertățile fundamentale.

 
  
MPphoto
 
 

  Charalampos Angourakis (GUE/NGL), în scris. (EL) Parlamentul European s-a grăbit să își anunțe sprijinul pentru planurile imperialiste din Orientul Mijlociu și pentru amenințările militare declarate din partea Israelului, SUA și NATO împotriva Iranului. Sub pretextul pedepsei barbare cu moartea prin lapidare pronunțată împotriva lui Sakineh Mohammad-Ashtiani și al persecutării inacceptabile a mișcărilor locale, toate grupurile politice din Parlamentul European au adoptat rezoluția, printr-o manifestare rară a unanimității, cu scopul de a grăbi intervenția imperialistă în Iran. Partidul Comunist Grec nu a sprijinit rezoluția deoarece nu are nicio legătură cu solidaritatea de care este nevoie în lupta clasei muncitoare împotriva regimului reacționar și înapoiat care, dimpotrivă, este întărit prin sancțiuni și astfel de rezoluții. Ar fi ca și cum am spune că dezbaterea din Parlamentul European a fost decisă imediat după prezentarea Ambasadei Israelului la Bruxelles, care i-a solicitat acestuia să nu abordeze încălcările drepturilor omului în Israel, ci, în schimb, să-și îndrepte atenția către Iran.

Sensibilitatea Parlamentului European la problema drepturilor omului este o scuză pentru politica externă agresivă a UE și pentru crimele acesteia împotriva lucrătorilor, a imigranților și a popoarelor. Lupta împotriva NATO, UE și a uniunilor imperialiste devine din ce în ce mai necesară dacă oamenii vor să câștige drepturi și libertăți și să își decidă propria soartă.

 
  
MPphoto
 
 

  Sophie Auconie (PPE), în scris.(FR) Sakineh Mohammadi Ashtiani, o femeie iraniană în vârstă de 43 de ani, este în pericol de a fi ucisă prin lapidare pentru adulter și pentru că a conspirat la asasinarea fostului său soț. În calitate de deputat și de președintă a Asociației Femmes au Centre, această sentință, pe care toată lumea o consideră arbitrară, mă revoltă. Într-adevăr, această decizie ia în râs cele mai fundamentale drepturi ale omului: nu respectă dreptul la apărare și demnitatea umană. Astăzi totuși, în unele țări, continuă să coexiste două tipuri de justiție: femeile sunt condamnate și torturate, încălcându-li-se drepturile fundamentale, de către bărbați, care dețin întreaga putere. Sunt încântată că rezoluția prin care se solicită regimului iranian să-și revadă poziția cu privire la această sentință a fost adoptată aproape în unanimitate, dându-i astfel o palmă zdravănă. Acum ne așteptăm să se facă progrese reale cu privire la drepturile omului în Iran.

 
  
MPphoto
 
 

  Zigmantas Balčytis (S&D), în scris.(LT) Am votat în favoarea acestei rezoluții. Iranul continuă să facă cel mai mare număr de execuții în fiecare an. Prin urmare, sprijin ferm poziția Parlamentului European care condamnă pedeapsa cu moartea și solicită autorităților iraniene să abolească utilizarea pedepsei cu moartea, să elimine toate formele de tortură și alte tratamente crude, inumane sau degradante și să pună capăt persecutării apărătorilor drepturilor omului. Sprijinul obiectivul Uniunii Europene de promovare a drepturilor omului în întreaga lume și de punere în aplicare a programelor de sprijin aferente, precum Instrumentul european pentru democrație și drepturile omului finanțat de UE. Instrumentul, care are un buget de 1,1 miliarde de euro pentru 2007-2013, are ca scop asigurarea respectării drepturilor omului și a democrației în întreaga lume. Comisia și Consiliul, împreună cu alte organizații internaționale, ar trebui, așadar, să continue să pregătească în mod activ instrumente de ajutor suplimentare pentru a-i apăra în mod activ, în Iran, pe activiștii pentru drepturile omului.

 
  
MPphoto
 
 

  Mara Bizzotto (EFD), în scris. (IT) Rezoluția comună are tot sprijinul meu în calitate de reprezentant politic, dar cu atât mai mult în calitate de femeie. Iran este astăzi o țară care simbolizează violența islamismului radical și a fanatismului împotriva femeilor și a drepturilor lor fundamentale. Prin această rezoluție, solicităm, pe bună dreptate, Republicii Islamice și conducătorilor săi să respecte convențiile internaționale privind drepturile omului pe care Iranul este obligat din punct de vedere juridic să le respecte. Cazul lui Sakineh, împreună cu celelalte menționate în textul pe care l-am votat, confirmă faptul că în prezent Teheranul nu se află doar în totală opoziție față de valorile politice și culturale moderne, ci se plasează și într-o zonă de ilegalitate în ceea ce privește normele internaționale, nerespectând acordurile cu caracter obligatoriu cu privire la ratificarea Convenției privind drepturile copilului și a Pactului Internațional privind drepturile civile și politice. Rezoluția este fermă, pe bună dreptate fermă, într-un moment în care ar trebui să facem Iranul să simtă toată forța și presiunea de care este capabilă această instituție, astfel încât mișcarea internațională menită să îl oprească pe călăul Republicii Islamice să își atingă scopul. Prin urmare, am acordat un vot favorabil categoric.

 
  
MPphoto
 
 

  Sebastian Valentin Bodu (PPE), în scris. − Comunitatea internațională a reușit o izbândă mică, dar dătătoare de speranță, în cazul femeii din Iran condamnată la moarte prin barbara procedură a lapidării. Pentru moment, pedeapsa a fost suspendată dar acest lucru nu înseamnă nimic definitiv. De aceea, trebuie continuate eforturile tuturor celor din comunitatea internațională având drept scop interzicerea pedepsei cu moartea în state precum Iran, unde viața oamenilor este la mâna unor legi strâmbe și arhaice.

Uniunea Europeană trebuie să continue să condamne și să pună presiune pe statele unde respectul față de viața umană nu există iar drepturile omului nu înseamnă nimic. Există în Iran oameni care își riscă în fiecare zi viața și securitatea personală luptând pentru o mai mare libertate și mai multe drepturi democratice. Asociațiile și organismele internaționale sunt alături de acești oameni însă, în fața unui regim opresiv și încremenit în timp precum cel de la Teheran, lupta se anunță grea și de durată. Nimeni nu trebuie să plătească cu libertatea pentru că și-a exprimat părerea deschis față de un regim sau față de niște conducători. Uniunea Europeană trebuie să își joace activ rolul de exportator de libertate, de respect pentru oameni și drepturile lor.

 
  
MPphoto
 
 

  Andrew Henry William Brons (NI), în scris. – M-am abținut de la votul asupra acestei propuneri. Cu toate acestea, aș fi votat propunerea (ECR) B7-0499/2010. Desigur, sunt de acord că moartea prin lapidare (sau oricare altă pedeapsă cu moartea) pentru adulter este absolut inacceptabilă, chiar și pentru țările musulmane care poate doresc interzicerea prin lege a unei asemenea conduite. Deși nu sunt în favoarea utilizării dreptului penal pentru a impune o conduită morală consimțită între doi adulți, respect dreptul altor țări de a avea o viziune diferită atâta timp cât nu fac uz de sentințe disproporționate și sălbatice. Sunt, de asemenea, alarmat de utilizarea dreptului penal împotriva disensiunilor politice, în Iran sau în acele țări UE care se fac vinovate de aceasta.

Toți pârâții care riscă acuzații penale grave ar trebui să aibă dreptul la un reprezentant legal și ar trebui să existe protecții împotriva comportamentelor necorespunzătoare ale poliției înainte de proces. Nu cred că este de competența UE să spună Iranului că nu trebuie să folosească niciodată și în niciun caz pedeapsa cu moartea. Pentru ca această propunere să nu fie contraproductivă, aceasta trebuie să fie moderată și să apeleze la membrii dispuși la reformare dintr-o societate foarte conservatoare. Propunerea va jigni chiar și iranienii care sunt în favoarea reformei.

 
  
MPphoto
 
 

  Maria Da Graça Carvalho (PPE), în scris. (PT) Sakineh Ashtiani este fața execuțiilor în Iran și simbolul nedreptății procedurilor judiciare ale țării și al încălcării de către aceasta a drepturilor omului. Mă alătur mișcărilor de solidaritate internațională care cer ca sentința să fie anulată și ca Sakineh Ashtiani să fie eliberată imediat: a cere libertatea sa înseamnă și a lupta pentru drepturi egale pentru femei, libertatea de expresie și libertatea de a participa în mod activ în cadrul unei societăți libere. Sprijin ferm cauzele antidiscriminare, și mai ales cauza femeilor iraniene, și aș dori să atrag atenția asupra rolului lui Sakineh Ashtiani în prim planul luptei pentru democrație, egalitate și drepturi în Iran. Curajul și determinarea femeilor iraniene sunt o inspirație pentru noi toți.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE), în scris. (PT) Dictatura teocratică din Iran caută ura și predică intoleranța. Retorica sa incendiară în favoarea distrugerii Israelului și a programului său nuclear, care persistă fără control sau supraveghere internațională, reprezintă o amenințare la pacea mondială. Tribunalele islamice aplică legi barbare care sunt, prin natura lor, o negare a justiției, plasând femeile în situația unei veritabile sclavii.

Din nefericire, cazul lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani nu este unic și trebuie să sprijinim toate celelalte femei condamnate la moarte fără a respecta demnitatea umană, drepturile femeilor și drepturile omului. Aș dori să îmi reafirm opoziția față de pedeapsa cu moartea și să le solicit autorităților iraniene, în conformitate cu rezoluțiile ONU 62/149 și 63/138, să declare un moratoriu asupra execuțiilor, în așteptarea abolirii pedepsei cu moartea. Condamn arestarea și insist asupra eliberării imediate a lui Zahra Bahrami, cetățeană al Țărilor de Jos care a călătorit în Iran pentru a-și vizita familia și a fost reținută în timpul protestelor Achoura de la 27 decembrie 2009, fiind obligată să facă mărturisiri televizate în care recunoștea acuzațiile aduse împotriva ei.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (S&D), în scris. (PT) Am votat în favoarea rezoluției comune privind drepturile omului în Iran, la care subscriu, deoarece am considerat că este urgent din punct de vedere etic să se exercite presiuni asupra autorităților iraniene pentru a înceta comiterea acestei crime odioase. Sunt mândră că m-am născut într-o țară care a deschis calea abolirii pedepsei cu moartea. Sakineh Mohammadi-Ashtiani nu a comis nicio infracțiune și totuși a fost arestată și condamnată la moarte prin lapidare și este umilită și biciuită fără încetare. Aș dori să îmi exprim preocuparea profundă față de denunțarea constantă a persecuțiilor comise de autoritățile iraniene împotriva opozanților politici și a apărătorilor drepturilor omului, mai ales împotriva femeilor și a studenților tineri. Aceasta este o încălcare clară a Declarației universale a drepturilor omului a Organizației Națiunilor Unite și un abuz de putere judiciară.

 
  
MPphoto
 
 

  Diogo Feio (PPE), în scris. (PT) Violența gratuită și exagerată nu jignește doar sensibilitățile noastre europene, întrucât aceasta se lovește direct de corpul de valori și drepturi care își au originea în Occident și care astăzi, din fericire, fac parte din moștenirea mondială. Printre aceste cazuri apar cele de violență împotriva femeilor care, în anumite societăți, sunt utilizate ca armă sau ca pradă de război, ca obiecte decorative sau ca ființe fără drepturi sau capacitatea de a acționa în mod autonom, condamnate să reprezinte o minoritate inutilă și fără apărare.

Din nefericire, există încă state și țări care continuă să sprijine practicile respingătoare împotriva femeilor și să aplice împotriva lor pedepse crude, brutale și în mod clar exagerate. Acestea alimentează culturile care asupresc, înjosesc și umilesc femeile doar pentru că sunt ceea ce sunt. Tocmai datorită faptului că eu cred în natura complementară a sexelor bazată pe diferențele lor naturale și pe drepturile egale, nu pot decât să condamn aceste practici respingătoare în termenii cei mai duri posibil.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), în scris. (PT) Suntem împotriva pedepsei cu moartea în toate țările, SUA, Iran sau oricare altă țară din lume. Suntem, de asemenea, împotriva tuturor formelor de tortură, indiferent unde au loc, inclusiv în Iran și în închisorile controlate de CIA. Îndemnăm astfel Iranul să cruțe viața lui Sakineh Ashtiani și să înceteze lapidarea femeilor, a tinerilor și a celorlalți. Prin urmare, am votat în favoarea prezentei rezoluții.

Am dori totuși să subliniem faptul că, atunci când este vorba despre lupta pentru respectarea democrației în Iran, apărarea drepturilor celor care continuă să lupte pentru justiția socială, pentru progres și pentru democrație în această țară nu poate fi utilizată, sub nicio formă, împotriva suveranității Iranului, a integrității teritoriale și a puterii sale de a decide asupra propriului viitor. Acestea pot fi folosite cu atât mai puțin pentru a justifica intervenția și imixtiunea care nu respectă suveranitatea teritorială a țării.

 
  
MPphoto
 
 

  Pat the Cope Gallagher (ALDE), în scris. (GA) Moartea prin lapidare nu ar trebui să fie niciodată acceptată sau sprijinită. Solicit autorităților iraniene revocarea sancțiunii aplicate lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani și revizuirea cauzei.

 
  
MPphoto
 
 

  Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (S&D), în scris.(PL) Mai sunt încă trei luni până la sfârșitul anului 2010, iar sistemul juridic al Republicii Islamice Iran a reușit să pronunțe în acest an 2 000 de sentințe cu pedeapsa capitală. Presupunând în mod optimist că în ultimul trimestru al anului nu se va mai permite nicio singură astfel de sentință și presupunând, de asemenea, că avem la cunoștință toate sentințele de acest gen, rezultă că, în fiecare zi, cinci cetățeni iranieni sunt informați că își vor pierde în curând viața. Mâine dimineață, una dintre ele ar putea fi Sakineh Mohammadi-Ashtiani care, în 2006, a fost condamnată la moarte prin lapidare pentru adulter. La prânz ar putea fi rândul lui Mohammad Mostafaei, avocatul pentru drepturile omului care a fugit din Iran de teama arestului și a asupririi. După-amiază, următoarea victimă a regimului iranian ar putea fi Nasrin Sotoudeh, care luptă pentru o reducere a numărului de condamnări la moarte date minorilor, iar seara, pentru participarea la un protest stradal, următoarea persoană arestată va fi cetățeana olandeză Zahra Bahrami.

În sfârșit și în al cincilea rând, autoritățile iraniene ridică următoarea victimă – necunoscută nouă – în timpul unui raid secret nocturn.

Prin urmare, solicităm în mod hotărât abolirea pedepsei capitale în Iran, suspendarea sentinței de lapidare asupra lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani și eliberarea din detenție a lui Zahra Bahrami. Am dori, de asemenea, să menționăm că Iranul este semnatar al Pactului internațional privind drepturile civile și politice, al cărui articol 18 precizează: „Toate persoanele vor avea dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie.”

 
  
MPphoto
 
 

  Sylvie Guillaume (S&D), în scris.(FR) Am votat pentru rezoluția privind drepturile omului în Iran, în special cazurile lui Sakineh Mohammadi Ashtiani și Zahra Bahrami, deoarece situațiile acestor două femei sunt tragice. Sakineh Mohammadi Ashtiani, care a fost condamnată la moarte de guvernul iranian, este amenințată de la o zi la alta cu execuția prin ritualul extrem de barbar al lapidării. Ce țară, în secolul XXI, poate scrie negru pe alb, în codul său penal, mărimea pietrelor care trebuie aruncate într-un prizonier condamnat, pentru a-l ucide? Această țară este Iran. Doar implicarea comunității internaționale și politice a putut împiedica lapidarea în ultimii ani și doar ea va determina guvernul iranian să renunțe. Ca politicieni, ca cetățeni, ca oameni, avem obligația de a preveni astfel de crime.

 
  
MPphoto
 
 

  Eija-Riitta Korhola (PPE), în scris. (FI) Am votat în favoarea propunerii de rezoluție RC-B7-0494/2010 privind situația drepturilor omului în Iran deoarece consider că Uniunea Europeană trebuie să clarifice lumii faptul că o existență demnă de o ființă umană, drepturile politice și tratamentul uman sunt drepturi fundamentale ale tuturor, indiferent de țara în care s-a născut. După citirea rezoluției, orice persoană cu o judecată sănătoasă va putea vedea motivul pentru care subiectul provoacă reacții puternice în Europa, așa că nu cred că este nevoie să încep să îl detaliez separat în această revizuire.

Deși, momentan, acesta este un exemplu ilustru de precaritate a drepturilor omului, și unul care ar trebui să fie un avertisment pentru toți, situația din Iran nu ar trebui să ne facă să ignorăm faptul că există probleme similare și chiar mai grave în aproape toată Lumea a Treia. În regiunile afectate de legea sharia, asuprirea are loc în mod sistematic la scară largă.

Sunt conștientă de faptul că poziția Uniunii Europene și a lumii occidentale în ceea ce privește drepturile omului este cunoscută de ceva timp, deși nu s-au făcut progrese considerabile în domeniu. Din acest motiv, consider că este important ca, pe viitor, Uniunea Europeană să exercite presiuni asupra Iranului și a altor țări problemă în domeniul drepturilor omului.

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Melo (PPE), în scris. (PT) Ceea ce se întâmplă în Iran cu privire la drepturile omului este complet condamnabil, și UE, în calitate de apărătoare a drepturilor omului în întreaga UE, nu poate să rămână indiferentă și trebuie să arate întreaga dimensiune a dezgustului său față de diversele sentințe la moarte prin lapidare care au fost executate în țară ani la rând. UE trebuie să trimită un semnal clar că acest tip de practică nu poate să aibă loc într-o țară care dorește să fie respectată și care își propune să întrețină relații diplomatice normale cu toate statele membre ale UE. Astfel se explică votul meu.

 
  
MPphoto
 
 

  Alexander Mirsky (S&D), în scris. (LV) Am votat în favoarea rezoluției comune privind situația drepturilor omului în Iran deoarece o susțin din toată inima. Dictatura lui Ahmadinejad a dus sistemul național și puterea de stat înapoi în Evul Mediu. Trebuie să îi reamintim regimului Iranian faptul că Declarația universală a drepturilor omului nu reprezintă doar cuvinte goale. Am votat în favoarea acestei rezoluții deoarece fanaticii islamici nu vor să înțeleagă sensul dreptului internațional. Trebuie să abolim pedeapsa cu moartea în Iran și să le salvăm pe Sakineh Mohammadi-Ashtiani și Zahra Bahrami din mâinile teroriștilor religioși care au transformat legea într-un instrument al terorii împotriva propriului popor.

 
  
MPphoto
 
 

  Claudio Morganti (EFD), în scris. (IT) Am votat în favoarea rezoluției cu speranța că această barbarie va înceta și că vor fi respectate drepturile tuturor femeilor și bărbaților aflați în situația lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani. Aș dori să subliniez faptul că suntem martorii unor devieri de la aplicarea legii fundamentale islamice pe care unele persoane ar dori să o introducă și în Europa noastră democratică.

Pedeapsa cu moartea prin lapidare este de fapt o formă de tortură. În ultimii ani, sute de femei au fost lapidate în Iran pentru adulter și pe cel puțin 40 de alte persoane care sunt în închisoare le așteaptă aceeași soartă. Fără să mai menționez miile de femei arestate din motive politice și care sunt adesea torturate și executate.

 
  
MPphoto
 
 

  Cristiana Muscardini (PPE), în scris. (IT) Fiecare cuvânt rostit în această Cameră ar trebui să fie o piatră pusă la picioarele celor care efectuează lapidarea, astfel încât să se ridice în jurul lor un zid al rușinii și să fie excluși din societatea umană.

Sakineh trebuie salvată și, împreună cu ea, femeile și bărbații din toată lumea care încă mai cad victime acestei cruzimi barbare pe care nu o întâlnim nici măcar în rândul celor mai sălbatice și mai primitive animale. Bestia, adică diavolul, mișcă astăzi mâinile și buzele conducătorilor nedemni sau ale oamenilor de credință falși pe care Atotputernicul i-a condamnat deja fără nicio îndurare. Aceștia ar trebui să își dea seama că dacă nu se opresc acum, existența lor va fi marcată și nu vor mai avea pace nici acum, nici în vecii vecilor.

 
  
MPphoto
 
 

  Alfredo Pallone (PPE), în scris. (IT) Am votat în favoarea acestui proiect de rezoluție și sunt încântat că această Cameră a votat aproape în unanimitate în favoarea sa. Acestea sunt ocaziile care ilustrează forța persuasivă a democrației.

Mobilizarea oamenilor de pe întreg teritoriul Europei și mai ales din Italia pentru a o sprijini pe Sakineh ar trebui aprobată ferm și sper că situația din Iran se va îmbunătăți. Cred că unul dintre principalele roluri ale Parlamentului este să fie o rază de speranță pentru toate victimele încălcării drepturilor omului. Sper că regimul iranian își va regândi politica, va avea mai mult respect față de femei și va pune bazele unui sistem juridic mai transparent și mai puțin medieval.

 
  
MPphoto
 
 

  Frédérique Ries (ALDE), în scris. (FR) Uneori cuvintele nu sunt de ajuns atunci când este vorba de barbarie, de lipsă de onoare și de disprețul profund față de cele mai fundamentale valori umane. Confruntați cu loviturile grele ale obscurantiștilor, acum este de datoria democraților lumii să o salveze pe Sakineh Mohammadi-Ashtiani.

Din 1979, când mollahii au reintrodus lapidarea, 300 de oameni au fost masacrați – nu există alt cuvânt pentru asta – în urma unor procese în batjocură, ca să nu mai menționăm spânzurarea minorilor, a homosexualilor și a opozanților politici. Printre aceștia se numără adepți ai religiei Baha'i a căror singură crimă este faptul că nu împărtășesc aceeași religie cu cei care sunt la putere în Teheran.

Aceasta este puterea cuvintelor noastre, puterea acestei mobilizări internaționale căreia Parlamentul European tocmai i s-a alăturat în această după-amiază. Chipul frumos al lui Sakineh simbolizează acum lupta pentru drepturile femeilor în Iran și, mai mult decât atât, apărarea tuturor victimelor asupririlor.

 
  
MPphoto
 
 

  Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE), în scris. (ES) Rezoluția pe care tocmai am adoptat-o exprimă în mod clar opoziția noastră categorică față de condamnarea la moarte prin lapidare a cetățenei iraniene Sakineh Mohammadi-Ashtiani. Indiferent de acțiunile de care este acuzată, condamnarea la moarte prin lapidare este inacceptabilă și de nejustificat. Mai mult, deputații din acest Parlament solicită autorităților iraniene să suspende sentința și să reexamineze cauza.

Textul adoptat cu 658 de voturi pentru, 1 împotrivă și 22 de abțineri solicită, de asemenea, guvernului iranian să reanalizeze cauza lui Zahra Bahrami și „să îi acorde acces imediat la un avocat sau la asistență consulară, să o elibereze sau să îi asigure respectarea procedurilor judiciare corespunzătoare”. Tot astfel, deputații în acest Parlament solicită Teheranului să sisteze execuția lui Ebrahim Hamidi, un tânăr de 18 ani acuzat de sodomie.

Parlamentul European își exprimă consternarea față de faptul că, împreună cu Afganistan, Somalia, Arabia Saudită, Sudan și Nigeria, „Iran continuă să se numere printre foarte puținele țări care încă mai practică lapidarea”. În acest sens, acesta solicită Parlamentului iranian să aprobe legislația care scoate în afara legii „practica brutală și inumană a lapidării”. Mai mult decât atât, guvernul iranian ar trebui să declare un moratoriu asupra execuțiilor în așteptarea abolirii pedepsei cu moartea.

 
Aviz juridic - Politica de confidențialitate