Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

14. Ώρα των ερωτήσεων (ερωτήσεις προς το Συμβούλιο)
Βίντεο των παρεμβάσεων
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει την Ώρα των Ερωτήσεων (B7-0454/2010).

Οι ακόλουθες ερωτήσεις απευθύνονται στο Συμβούλιο.

Ερώτηση αριθ. 1 της Vilija Blinkeviciute (H-0355/10)

Θέμα: Άτομα με αναπηρία και η στρατηγική «Ευρώπη 2020»

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εργασία και την ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ως στόχο να βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει από την κρίση και, προάγοντας την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την κοινωνική συνοχή, να ενισχύσει τον ρόλο της Ευρώπης σε διεθνές και ενωσιακό επίπεδο. Είναι όμως εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η στρατηγική αυτή έχει ξεχάσει τα άτομα με αναπηρία, που αποτελούν σήμερα πάνω από το 12% του πληθυσμού της ΕΕ. Παρότι το Συμβούλιο έχει ανέκαθεν ζητήσει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία κατά τη ρύθμιση των σχετικών με την αναπηρία θεμάτων, δεν αναφέρονται στα πλαίσια της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» ειδικά έργα, στόχοι ή δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη βελτίωση της ζωής των 65 και πλέον εκατομμυρίων ανάπηρων Ευρωπαίων. Σχεδόν το 78% των ατόμων με αναπηρίες δεν είναι ενσωματωμένο στην αγορά εργασίας και δεν έχει τη δυνατότητα να κερδίζει τα προς το ζην. Οι περισσότεροι εξ αυτών εξαρτώνται από επιδόματα τα οποία, δυστυχώς, μειώθηκαν και αυτά λόγω της ύφεσης.

Πώς προτίθεται το Συμβούλιο να εξασφαλίσει την απασχόληση για τα άτομα με αναπηρία καθώς και τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας επί ίσοις όροις; Δεν πιστεύει το Συμβούλιο ότι πρέπει να εγκρίνει ειδικές κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική επί θεμάτων αναπηρίας κατά την επόμενη δεκαετία ή μια ειδική στρατηγική με σαφώς προσδιορισμένους στόχους και δεσμεύσεις;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία του Συμβουλίου. (FR) Το Συμβούλιο δεσμεύεται να αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

Ορισμένοι από τους βασικούς στόχους που προβλέπονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιανουαρίου 2010 αφορούν συγκεκριμένα τα άτομα με αναπηρία: έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της απασχόλησης, τη βελτίωση της εκπαιδευτικής κατάρτισης και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, κυρίως με τη μείωση της φτώχειας.

Η στρατηγική «Ευρώπη 2010» αναφέρεται επίσης συγκεκριμένα στα άτομα με αναπηρία στην εμβληματική πρωτοβουλία «ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας». Η πρωτοβουλία θα έχει αντίκτυπο τόσο σε επίπεδο ΕΕ υπό τη μορφή προτάσεων και προγραμμάτων της Επιτροπής για την καταπολέμηση των διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων κατά των ατόμων με αναπηρία, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν και να εφαρμόσουν στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου, όπως τα άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2010, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δράσουν τώρα ώστε να εφαρμόσουν αυτές τις προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο. Όλες οι κοινές πολιτικές απαιτούνται επίσης για τη στήριξη της στρατηγικής. Αυτή η ολιστική προσέγγιση έχει ως στόχο τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού για τα άτομα με αναπηρία, έναν στόχο που επίσης παρουσιάζεται στο ψήφισμα σχετικά με νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα άτομα με αναπηρία που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Ιούνιο. Στο ψήφισμα καλούνται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να καταστήσουν τα θέματα αναπηρίας αναπόσπαστο μέρος όλων των εμβληματικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο των ατόμων με αναπηρία, κυρίως θεσπίζοντας κατάλληλα μέτρα βιώσιμης κατάρτισης και απασχόλησης.

Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο επίσης κάλεσε την Επιτροπή να διαμορφώσει μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία για την επόμενη δεκαετία σε συνδυασμό με τα άτομα με αναπηρία και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους, με βάση τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και άλλα βασικά έγγραφα.

 
  
MPphoto
 

  Vilija Blinkevičiūtė (S&D).(LT) Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ για την απάντησή σας, αλλά, παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να δηλώσω ότι η φωνή των 65 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να μην ακούγεται αρκετά. Συνεπώς, έχω επίσης την εξής ερώτηση: δεν θα πρέπει να επιταχύνουμε την έγκριση της οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ζουν ως ισότιμοι πολίτες; Έτσι, η ερώτησή μου θα είναι η εξής: ποιο είναι το καθεστώς της οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία του Συμβουλίου. (FR) Η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου για τις κοινωνικές υποθέσεις εξετάζει επί του παρόντος την πρόταση της Επιτροπής για μια νέα οδηγία όσον αφορά την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την ηλικία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η οδηγία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη μέλη. Αρκετές προεδρίες έχουν εργαστεί αρκετά για αυτήν την πρόταση και, σε αυτό το στάδιο, η Προεδρία δεν μπορεί να προβλέψει για πόσο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις ή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

 
  
MPphoto
 

  Janusz Władysław Zemke (S&D).(PL) Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση, αλλά, δυστυχώς, ήταν πολύ γενική. Αναφερθήκατε σε εύλογα ζητήματα, αλλά θα ήθελα να κάνω μια συγκεκριμένη ερώτηση: σχεδιάζεται κάποια επιπλέον χρηματοδότηση για την κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία, και πόσα χρήματα θα καθίσταντο διαθέσιμα; Χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, χωρίς οικονομική βοήθεια σε ευρωπαϊκή κλίμακα, θα είναι πολύ δύσκολο να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

 
  
MPphoto
 

  Silvia-Adriana Ţicău (S&D).(RO) Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιες είναι οι προθέσεις του Συμβουλίου όσον αφορά τον κανονισμό σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν με λεωφορείο. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρίες και μειωμένη κινητικότητα.

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία του Συμβουλίου. (FR) Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, θα διεξαχθεί μια γενική δημοσιονομική συζήτηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πώς μπορούν οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί να περικλείουν διάφορες εμβληματικές πρωτοβουλίες και νομοθετικές εξελίξεις που θα εγκριθούν ως μέρος της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Καθώς η στρατηγική περιλαμβάνει αρκετές νέες πολιτικές υπέρ των ατόμων με αναπηρία, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς οι δημοσιονομικοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτές τις νέες πολιτικές.

Στην περίπτωση των νομοθετικών εξελίξεων, πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορεί να συμβάλει η Επιτροπή όσον αφορά την υφιστάμενη νομοθεσία. Το Συμβούλιο ουσιαστικά επιδιώκει να παράσχει ενεργή προστασία για τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του όπως αυτές ορίζονται στις Συνθήκες. Για παράδειγμα, πριν από 10 χρόνια, το Συμβούλιο ενέκρινε μια οδηγία που απαγορεύει τις διακρίσεις στην εργασία, μεταξύ άλλων λόγω αναπηρίας. Το Συμβούλιο προφανώς σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται επί του θέματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 2 της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (H-0358/10)

Θέμα: Δημοσιονομική προσαρμογή και ιδιωτικό χρέος

Οι προσπάθειες που γίνονται για οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποβλέπουν στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και τη δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών μελών. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για την εξυγίανση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, και ειδικότερα του τραπεζικού κλάδου, που συνδέεται άμεσα με την πραγματική οικονομία. Οι προσπάθειες αυτές όμως εξετάζουν μόνο την κατάσταση του δημόσιου χρέους, και όχι και του ιδιωτικού, που αποτελεί τη δεύτερη συνιστώσα του συνολικού χρέους μιας χώρας. Τι επιπτώσεις έχει το ιδιωτικό χρέος στην κοινωνική κατάσταση κάθε κράτους, και ποια η συσχέτισή του με το δημόσιο; Τι σκοπεύει να κάνει το Συμβούλιο στις περιπτώσεις που α) το ιδιωτικό χρέος είναι μεγαλύτερο από το δημόσιο, β) βαίνει αυξανόμενο; Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσει μια τέτοια τάση, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους δεν προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία του Συμβουλίου. (FR) Οι τρέχουσες διαδικασίες μακροοικονομικής και δημοσιονομικής επιτήρησης που ορίζονται στα άρθρα 121 και 126 της Συνθήκης αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής.

Τον Μάρτιο του 2010, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όρισε μια ομάδα εργασίας υπό την προεδρία του ασκούντος την Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία απαρτίζονταν από όλα τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έργο της ομάδας εργασίας ήταν η ανάλυση των μέτρων που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός βελτιωμένου ψηφίσματος πλαισίου για την κρίση και καλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας με τη διερεύνηση όλων των επιλογών για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου.

Η ομάδα εργασίας παρουσίασε μια έκθεση προόδου στο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο τον Ιούνιο. Στην έκθεση επισημαινόταν η ανάγκη για ενισχυμένη δημοσιονομική επιτήρηση, κυρίως με μεγαλύτερη έμφαση στα επίπεδα και τις τάσεις του χρέους, αλλά λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη συνολική βιωσιμότητα αυτού του χρέους υπό το πρίσμα του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Η ομάδα εργασίας συνηγόρησε επίσης υπέρ της έγκρισης πιο αποτελεσματικών διαδικασιών μακροοικονομικής επιτήρησης, προκειμένου να εντοπίζονται οι μακροοικονομικές ανισορροπίες σε πιο πρώιμο στάδιο και, στη συνέχεια, να δίνονται συστάσεις ούτως ώστε να προλαμβάνεται η επιδείνωση της κατάστασης και να αποφεύγονται τυχόν επακόλουθες επιπτώσεις.

Τέλος, θα πρέπει να ορίσουμε ειδικούς δείκτες, μολονότι το ιδιωτικό χρέος θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα βασικό ζήτημα. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 8 Ιουνίου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Ιουνίου ενέκριναν τους προσανατολισμούς της ομάδας εργασίας. Η ομάδα εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει την τελική της έκθεση και τα ευρήματά της στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Έτσι, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία έγκρισης νέων νομοθετικών κειμένων της ΕΕ ή τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας όπως αυτό κρίνεται κατάλληλο. Η Προεδρία αναμφίβολα θα δώσει προτεραιότητα σε οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία.

 
  
MPphoto
 

  Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (PPE). - Ευχαριστώ τον Υπουργό για την προσπάθειά του να απαντήσει στην ερώτησή μου, αλλά δυστυχώς δεν κατάλαβα κάτι το οποίο αναφέρατε σε αυτό που ρωτάω: εάν λαμβάνεται υπόψη το ιδιωτικό χρέος στους νέους σχεδιασμούς - πρόκειται για αυτά τα οποία θα αποφασίσετε τον Οκτώβριο κύριε Υπουργέ - και αν στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης οικονομικής διακυβέρνησης έχουν κάποια θέση μια νέα ερμηνεία του συμφώνου σταθερότητας, οι τρόποι εφαρμογής και το ιδιωτικό χρέος. Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν μπορούσατε να απαντήσετε στην ερώτησή μου.

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία του Συμβουλίου. (FR) Όπως είπα, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, η ομάδα εργασίας συνεδριάζει και, μάλιστα, συνεδρίασε πριν από δύο ημέρες. Θα γίνουν μία ή δύο ακόμη συναντήσεις πριν από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου και είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες για το πώς τα κριτήρια του χρέους θα εφαρμοστούν μελλοντικά σε συνδυασμό με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Μόλις μάθουμε τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας για την οικονομική διακυβέρνηση, η οποία θα παρουσιάσει την έκθεσή της στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία έγκρισης ή τροποποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναλόγως, και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ζητημάτων ιδιωτικού χρέους.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 3 της Silvia-Adriana Ticau (H-0361/10)

Θέμα: Επανεξέταση του δικτύου ΤΕΝ-Τ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε, στις 7 και 8 Ιουνίου 2010 στη Σαραγόσα, μια υπουργική διάσκεψη, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία επανεξέτασης του δικτύου ΤΕΝ-T. Η εν λόγω διαδικασία θα διεξαχθεί κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στις αρχές του προσεχούς έτους και θα αποβλέπει στην ανάπτυξη μεθόδου για τον καθορισμό του κεντρικού δικτύου ΤΕΝ-T και των κόμβων διασύνδεσής του με τις μεταφορικές υποδομές των κρατών που γειτονεύουν με την ΕΕ. Μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής, κάθε μέσο μεταφοράς πρέπει να αυξήσει τη συμβολή του στις διευρωπαϊκές μεταφορές, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η διατροπικότητα μεταξύ των διαφόρων τρόπων μεταφοράς και, κυρίως, να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η διαδικασία θα συμπέσει σε μεγάλο βαθμό με την περίοδο της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ερωτάται το Συμβούλιο ποιο χρονοδιάγραμμα και ποιες δράσεις προβλέπονται από τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ως προς τη διαδικασία επανεξέτασης του δικτύου ΤΕΝ-T.

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία. (FR) Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου του 2009 επιδοκιμαζόταν η δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση της πολιτικής ΔΕΔ-Μ προς καλύτερα ενοποιημένο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών στην υπηρεσία της κοινής πολιτικής μεταφορών και καλείτο η Επιτροπή να παρουσιάσει στα θεσμικά όργανα μια πρόταση για την τροποποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τα ΔΕΔ-Μ.

Το βασικό νέο στοιχείο της πρότασης είναι η διττή προσέγγιση σχεδιασμού: θα εξακολουθήσει να υπάρχει μια βάση ΔΕΔ-Μ, η οποία θα αποτελείται από αρκετά πυκνά δίκτυα σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων, πλωτών οδών, λιμένων και αεροδρομίων τα οποία θα αποτελούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο και η πλειονότητα των οποίων θα αποτελεί μέρος των εθνικών δικτύων που στη συνέχεια θα υπάγονται σε ένα κεντρικό δίκτυο. Αυτό το κεντρικό δίκτυο θα επέτρεπε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό σχεδιασμό, με εστίαση στη σταθερή αύξηση της αποτελεσματικότητας των πόρων του δικτύου και την επίτευξη μιας σημαντικής συνολικής μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που συνδέονται με τις μεταφορές.

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που παρείχε η Προεδρία και η Επιτροπής σχετικά με τα αποτελέσματα των Ημερών ΔΕΔ-Μ, μιας ετήσιας υπουργικής διάσκεψης σχετικά με το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών η οποία διεξήχθη στη Σαραγόσα στις 8 και 9 Ιουνίου 2010. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στον τρόπο αναδιαμόρφωσης του πλαισίου σχεδιασμού και εφαρμογής για τα μελλοντικά ΔΕΔ-Μ και στον τρόπο αποτελεσματικής κινητοποίησης της χρηματοδότησης.

Η Επιτροπή συμμετέχει επί του παρόντος σε μια δημόσια άσκηση διαβούλευσης σχετικά με τη μελλοντική πολιτική ΔΕΔ-Μ, ώστε να αναπτυχθούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για έναν συνολικό και κεντρικό σχεδιασμό δικτύου. Η διαδικασία διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στην οικονομική επιτροπή ΔΕΔ-Μ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι ευκαιρίες σχεδιασμού θα συζητηθούν, στη συνέχεια, τόσο διμερώς –από την Επιτροπή και τα εν λόγω κράτη μέλη– όσο και σε πολυμερή βάση με τη μορφή συνεδριάσεων επιτροπών για τη συζήτηση της αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών ΔΕΔ-Μ.

Στις αρχές του 2011, η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια εκτίμηση επιπτώσεων της προτεινόμενης αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών ΔΕΔ-Μ. Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών ΔΕΔ-Μ θα πρέπει να είναι διαθέσιμο τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2011.

Καθώς το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί, και βάσει της τρέχουσας άσκησης δημόσιας διαβούλευσης και των πολυμερών και διμερών συζητήσεων που έχουν σχεδιαστεί για το τέλος του 2010, η βελγική Προεδρία δεν είναι προφανώς σε θέση να σημειώσει επί του παρόντος οποιαδήποτε πρόοδο όσον αφορά την αναθεώρηση των ΔΕΔ-Μ.

 
  
MPphoto
 

  Silvia-Adriana Ţicău (S&D).(RO) Ένας από τους στόχους του δικτύου ΔΕΔ-Μ είναι να ενσωματώσει το διευρωπαϊκό δίκτυο στις υποδομές μεταφορών των γειτονικών χωρών.

Φρονώ ότι είναι σημαντικό να επιταχύνουμε αυτήν τη διαδικασία, διότι ακολουθεί φέτος και στις αρχές του ερχόμενου έτους η ενδιάμεση αξιολόγηση, και είναι σημαντικό να μπορούμε να διαθέτουμε οικονομικούς πόρους έως το 2013 και, προφανώς, να σχεδιάσουμε τη μελλοντική οικονομική προοπτική.

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Προφανώς, το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεστε είναι σημαντικό και, αναμφίβολα, θα είναι ένα από τα ζητήματα που συνδέουν τη σημερινή μελέτη με τα σχέδια που εφαρμόζονται με τον τρόπο με τον οποίον τα δίκτυα θα μεταμορφωθούν, θα προσαρμοστούν και θα σχεδιαστούν.

 
  
MPphoto
 

  Νικόλαος Χουντής (GUE/NGL). - Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, μόλις πρόσφατα, δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα λόγω του Μνημονίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία μιας σειράς σιδηροδρομικών γραμμών που αποτελούν τμήμα του δικτύου TENT-T για τον εκσυγχρονισμό των οποίων δόθηκε πρόσφατα χρηματοδοτική ενίσχυση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Επειδή αυτή η απόφαση αντιβαίνει για περιβαλλοντικούς λόγους, για λόγους μείωσης των τροχαίων και για λόγους παραβίασης της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήθελα να ρωτήσω αν το Συμβούλιο προτίθεται να εξετάσει τις καταγγελίες που κάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής και αν προτίθεται να ζητήσει να ανακληθεί μια τέτοια απόφαση.

 
  
MPphoto
 

  Janusz Władysław Zemke (S&D).(PL) Θα ήθελα να αναφερθώ στο ερώτημα που τέθηκε μόλις προ ολίγου. Η κατασκευή του δικτύου ΔΕΔ-Μ είναι πρωταρχικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είναι πολύ δαπανηρή. Συνεπώς, πρέπει να διεξαχθεί με μεγάλη συνέπεια.

Σε σχέση με αυτό, θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα: στις προκαταρκτικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, σχεδιάζεται κάποια αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για αυτόν τον σκοπό;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα σχετικά με τη μείωση της ικανότητας της Ελλάδας να επενδύει σε δίκτυα, αφενός πιστεύω ότι η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης του θέματος, αλλά μπορούμε να διερευνήσουμε το θέμα. Αφετέρου δεν μπορώ να δώσω κάποια συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με το πώς θα ανταποκριθούμε στη μειωμένη ικανότητα της Ελλάδας. Μπορούμε, ωστόσο, να έλθουμε σε επαφή με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να απαντήσουμε πιο συγκεκριμένα σε αυτό το ερώτημα.

Όσον αφορά την ανησυχία για τη συνοχή και τα οικονομικά μέσα που θα παρέχονται, σας παραπέμπω στο χρηματοοικονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020 και θέτω το θέμα αυτό στο Κοινοβούλιο. Επίσης, θα σας ζητηθεί να εκφράσετε τη γνώμη σας επί του θέματος, σύμφωνα με την αρχή της συναπόφασης για τα δημοσιονομικά ζητήματα, και ευελπιστώ ότι θα συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη μελλοντικές δημοσιονομικές συζητήσεις σχετικά με τα μέσα που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε αυτήν την πολυθρύλητη συνοχή όσον αφορά τους στόχους των μεταφορών.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 4 του Γεωργίου Παπανικολάου (H-0362/10)

Θέμα: Αξιολόγηση της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού

Στους τομείς (απασχόληση, κοινωνική προστασία, κοινωνική ένταξη, εκπαίδευση, νεολαία και κατάρτιση) όπου η αρμοδιότητα ανήκει στα κράτη μέλη, το Συμβούλιο προώθησε το 2000 την έννοια της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού (Open Method of Coordination) για την καλύτερη συνεργασία των κρατών μελών και την ανταλλαγή εμπειριών μέσω των βέλτιστων πρακτικών, με στόχο την επίτευξη σύγκλισης πολιτικών μεταξύ των χωρών.

Ερωτάται το Συμβούλιο:

Θεωρεί επιτυχημένη τη συγκεκριμένη στρατηγική; Θα μπορούσε να παραθέσει συγκεκριμένα αποτελέσματα;

Η Προεδρία κρίνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ή να αναθεωρηθεί η έννοια της ΑΜΣ;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Στα συμπεράσματά του τής 30ής Νοεμβρίου 2009, το Συμβούλιο ανέφερε το γεγονός ότι η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού έχει συμβάλει ενεργά στην ομαλή λειτουργία των αγορών εργασίας, καθώς και στην κοινωνική ένταξη. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών απασχόλησης αποδείχθηκε και θα εξακολουθήσει να αποδεικνύεται στο μέλλον ιδιαίτερα χρήσιμη. Αυτό θα απαιτήσει αποτελεσματική παρακολούθηση των κατευθυντήριων γραμμών της απασχόλησης που σύντομα θα εγκριθούν από το Συμβούλιο, ακολουθώντας τη συμβουλή του Κοινοβουλίου –που, επιπλέον, παρείχατε σήμερα– και έναν βασικό ρόλο για το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) στο πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης, που θα πρέπει να αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου».

Επιπλέον, το περασμένο έτος, όταν το Συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τα νέα μέλη αναγνώρισαν ότι η επίτευξη των βασικών στρατηγικών στόχων που ορίζονται στο πλαίσιο περιλαμβάνει την αποτελεσματική χρήση της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, κάτι που αποδεικνύει ότι συνεχίζουν να στηρίζουν αυτήν την ιδιαίτερα χρήσιμη μέθοδο στους τομείς που εμπίπτουν στην εθνική δικαιοδοσία.

Η πρόσφατη κοινή έκθεση προόδου του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το 2010 σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010» επισημαίνει τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε, χάρη στην ανοιχτή μέθοδο συντονισμού όσον αφορά τον ευρωπαϊκό συντονισμό για την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Κατά τον ίδιο τρόπο, στα συμπεράσματά του της 7ης Ιουνίου 2010, το Συμβούλιο επέστησε την προσοχή στο ενδιαφέρον που εκφράστηκε στις γενικές συζητήσεις που διεξάγονται επί του παρόντος σχετικά με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» όσον αφορά την πλήρη ανάπτυξη της ολοκληρωμένης προσέγγισης μέσω κοινού έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο που παρέχεται από την ανοιχτή μέθοδο συντονισμού στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και ένταξης, ως έναν μηχανισμό που έχει δείξει τη σημαντική δυναμική του.

Ωστόσο, απέναντι στις νέες προκλήσεις και προοπτικές που προσφέρει η εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ιδιαίτερα όσον αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής του στόχου που ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τη μείωση της φτώχειας και τις κοινωνικές πτυχές των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση, κυρίως της κατευθυντήριας γραμμής 10, η Προεδρία, κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης συνάντησης των υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων στις 9 Ιουλίου, κάλεσε τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν μια διαδικασία προβληματισμού όσον αφορά την ενίσχυση της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού.

Στο ψήφισμά του τον Νοέμβριο του 2009, το οποίο θεσπίζει ένα αναθεωρημένο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεότητας για την περίοδο 2010-2018, το Συμβούλιο έχει ήδη ορίσει έναν ορισμένο αριθμό γενικών αρχών που πρέπει να τηρούνται σε όλες τις πολιτικές και τις δράσεις που αφορούν τους νέους, στο πλαίσιο μιας αναθεωρημένης και πιο ολοκληρωμένης μεθόδου συντονισμού. Προς τον σκοπό αυτόν, η Προεδρία θα οργανώσει μια διάσκεψη στις 14 Σεπτεμβρίου και το Συμβούλιο EPSCO της 21ης Οκτωβρίου θα πρέπει, με πρωτοβουλία της Προεδρίας, να συζητήσει για μία ακόμη φορά αυτό το θέμα και να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα όσον αφορά τα θέματα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

 
  
MPphoto
 

  Γεώργιος Παπανικολάου (PPE). - Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας, θα ήθελα όμως να μου διευκρινίσετε τα εξής: πράγματι, η ανοικτή μέθοδος συντονισμού σε κρίσιμους τομείς τους αναφέρατε και εσείς: εκπαίδευση, απασχόληση, κατάρτιση, θέματα νεολαίας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας στα πλαίσια μάλιστα και της επικουρικότητας και των αρμοδιοτήτων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ερώτημά μου είναι αν θα μπορούσαμε να έχουμε κατά καιρούς κάποια πορίσματα αυτής της μεθόδου για την ανταλλαγή των απόψεων ώστε να έχουμε και εμείς ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο; Επίσης, πώς θα μπορούσε να συμμετάσχει πιο ενεργά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτήν τη διαδικασία ώστε και εμείς να το αναδείξουμε περισσότερο;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία(FR) Σας παραπέμπω στο τελευταίο μέρος της απάντησής μου. Όπως είπα, στις 21 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο EPSCO, με πρωτοβουλία της Προεδρίας, θα συζητήσει το θέμα και πάλι και θα πρέπει να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα όσον αφορά το θέμα της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, που, βέβαια, θα μεταβιβαστούν σε εσάς.

 
  
MPphoto
 

  Vilija Blinkevičiūtė (S&D).(LT) Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ για την απάντησή σας όσον αφορά τη σημασία της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι το 2010 ανακηρύχθηκε ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας, και, πράγματι, όταν υπάρχει τεράστια ανεργία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυξανόμενος κοινωνικός αποκλεισμός, πρέπει να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια. Πόσο μεγάλη επίδραση αισθάνεστε ότι έχει η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού στη μείωση της φτώχειας και αρκεί, ας πούμε, να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές και δούμε πώς οι σκανδιναβικές χώρες δίνουν μεγάλη προσοχή στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού; Θα μειώσει αυτό τη φτώχεια στα κράτη της Βαλτικής;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Ο πιο αποτελεσματικός αμοιβαίος συντονισμός και η απόκτηση γνώσεων θα πρέπει πράγματι να έχουν θετικές επιπτώσεις. Μόλις υπογραμμίσατε μία από τις πτυχές όσον αφορά την επίτευξη κοινών στόχων επί κοινωνικών θεμάτων. Γενικά, είναι αλήθεια ότι, όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και την καταπολέμηση της φτώχειας –που βρίσκεται στο προσκήνιο το 2010– οι ενεργές πολιτικές ένταξης ενδέχεται όχι μόνο να μειώσουν τη φτώχεια, αλλά και να αυξήσουν την προσφορά εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων μπορεί επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα απασχόλησης και να διατηρήσουν τα δημόσια οικονομικά. Το ίδιο ισχύει για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Συνεπώς, πιστεύω ότι, κατά τη διάρκεια του 2010, έτος το οποίο είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση της φτώχειας, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτόν τον αμοιβαίο συντονισμό και την απόκτηση γνώσεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 5 του Νικόλαου Χουντή (H-0366/10)

Θέμα: Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ και πληθωριστική έκρηξη

Στο Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με το ΔΝΤ και την ΕΕ, αναφέρεται ρητά ότι μία από τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είναι και η μείωση του πληθωρισμού κάτω από τα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης. Για τον Μάιο, όμως, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ανήλθε στο 5,4%, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ήταν 1,6%, κάτι που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημα των ελλήνων εργαζομένων και σημαντική μείωση στην ανταγωνιστική θέση της ελληνικής οικονομίας. Η τεράστια αυτή αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται τόσο στις αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων που επέβαλε η ίδια η ΕΕ και το ΔΝΤ, όσο και στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, η οποία παραμένει ασύδοτη. Ερωτάται το Συμβούλιο: συμφωνεί στη διαπίστωση ότι τα φορολογικά μέτρα που επέβαλε η ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην πληθωριστική έκρηξη που υπονομεύει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Τι διορθωτικά μέτρα προτίθεται να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η έκρηξη του πληθωρισμού;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Το Συμβούλιο έχει συχνά επισημάνει τα μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σε διάφορες πολυμερείς ασκήσεις εποπτείας. Παράλληλα με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 16 Φεβρουαρίου 2010 το Συμβούλιο πρότεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σύνολο μέτρων με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εμπορευμάτων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διατήρηση της ανάπτυξης στην παραγωγικότητα και την απασχόληση, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του ρυθμού απορρόφησης των διαρθρωτικών κονδυλίων της Ένωσης, προκειμένου να διορθωθεί το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της.

Η Ελλάδα παρουσίασε την πρώτη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή αυτών των μέτρων στις 16 Μαρτίου και τη δεύτερη τον Μάιο. Τον Ιούνιο, η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξήγαγαν μια προκαταρκτική ανάλυση στο πλαίσιο του μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης ύψους 110 δισ. ευρώ, που χορήγησαν στην Ελλάδα από κοινού τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ. Η ανάλυση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, αλλά η τελική έκθεση της Επιτροπής δεν έχει παραπεμφθεί επισήμως στο Συμβούλιο.

Η Επιτροπή γνωστοποίησε στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ανάλυσης και, εάν, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, η οικονομία αναπτυχθεί σύμφωνα με τις προοπτικές που αποτελούν τη βάση του προγράμματος προσαρμογής το οποίο στηρίζει τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης, η αύξηση του πληθωρισμού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές εμπορευμάτων. Το Συμβούλιο, συνεπώς, θα παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να διατηρήσουν μια υγιή δημοσιονομική πολιτική.

Εάν η Επιτροπή πιστεύει ότι οι αλλαγές στην οικονομία συνάδουν με τις υφιστάμενες προοπτικές του προγράμματος προσαρμογής που στηρίζει τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης, η αύξηση του πληθωρισμού, όπως είπα, είναι πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές. Το ίδιο ισχύει για τη δημοσιονομική κατάσταση που το Συμβούλιο θα παρακολουθεί προσεκτικά.

 
  
MPphoto
 

  Νικόλαος Χουντής (GUE/NGL). - Κύριε Υπουργέ, φοβάμαι ότι δεν απαντήσατε στο ερώτημα που σας έθεσα. Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα λόγω του Μνημονίου –τη διαδικασία την οποία περιγράψατε του Μνημονίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης– είναι σχιζοφρενικά. Από τη μια πλευρά, με στόχο να εισπραχθούν κρατικά έσοδα, επιβάλλονται φόροι οι οποίοι όμως δεν μπορούν να εισπραχθούν διότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο εισόδημα και οι μικρές επιχειρήσεις το ίδιο και ενώ μιλούν για αποπληθωρισμό, σχεδιάζουν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα με αύξηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Και το ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι: από τις πληροφορίες που έχω, στο χθεσινό ECOFIN ενθαρρύνθηκε η Ελλάδα να λάβει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα τα οποία μεταφράζονται σε έκρηξη του πληθωρισμού. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω εάν το ECOFIN έχει συζητήσει, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει, πέρα από τα φοροεισπρακτικά μέτρα, και διορθωτικά μέτρα για να μην έχουμε έκρηξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς σε ποια απόφαση έχει καταλήξει το Ecofin τις τελευταίες ώρες, αλλά το Συμβούλιο έχει πράγματι επικρίνει επαλειμμένα τα μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια διαφόρων ασκήσεων πολυμερούς εποπτείας. Στις συστάσεις του σχετικά με την εφαρμογή εντός του 2009 των ευρειών κατευθυντήριων γραμμών για την οικονομική πολιτική από τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να αποκαταστήσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της, σύμφωνα με τη στρατηγική της Λισαβόνας για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Το Συμβούλιο προτείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και τις επενδύσεις της στην έρευνα και την ανάπτυξη, να χρησιμοποιήσει τα διαρθρωτικά Ταμεία πιο αποτελεσματικά, να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διαχείριση και να λάβει μια σειρά μέτρων στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ευελισφάλεια.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει πως έχουν δώσει προτεραιότητα σε αρκετές σχεδιαζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά τομέων και πως κατανοούν πλήρως τις δυσκολίες που αυτό θα δημιουργήσει στη χώρα.

 
  
MPphoto
 

  Γεώργιος Παπανικολάου (PPE). - Κύριε Υπουργέ, ο κύριος Χουντής, ο πολύ καλός συνάδελφος, στην ερώτησή του αναφέρει ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 5,4% και τον Αύγουστο ανακοινώθηκε ότι είναι 5,5% ενώ φαίνεται ότι με τη λήψη νέων μέτρων τα οποία αφορούν είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως πολύ σωστά ανέφερε και ο συνάδελφος προηγουμένως, ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να μειωθεί. Την ίδια στιγμή, γίνεται ξανά συζήτηση για μέτρα, όπως μας λέτε εντός του Συμβουλίου, πάλι για νέους φόρους.

Και ερωτώ: έχουμε πιο συγκεκριμένα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τόσο από την πλευρά του Συμβουλίου, της Ευρώπης και του μηχανισμού στήριξης, όσο όμως και από την πλευρά της Ελλάδας. Έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Μολονότι κατανοώ ότι ο αχαλίνωτος πληθωρισμός δημιουργεί πολλά προβλήματα και ότι, εάν αυτός ο πληθωρισμός συνεχιστεί, αρκετοί χρηματοοικονομικοί μηχανισμοί θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, μπορώ απλώς να σας πω ότι, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ζώνης του ευρώ, είναι υπεύθυνη από κοινού με τα υπόλοιπα κράτη μέλη για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, και ότι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας, όπως και αυτή οιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, είναι πανευρωπαϊκό μέλημα. Όλα τα κράτη μέλη υποτίθεται ότι ακολουθούν σταθερές εθνικές πολιτικές, με βάση το σύμφωνο σταθερότητας και ασφάλειας και τις ευρείες κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα θα πρέπει, ως εκ τούτου, να αναλάβει την ευθύνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, ώστε να μειώσει το ενδεχόμενο διακύβευσης της εύρυθμης λειτουργίας της νομισματικής και οικονομικής ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 6 της Laima Liucija Andrikiene (H-0368/10)

Θέμα: Οι προτεραιότητες της βελγικής Προεδρίας όσον αφορά τον ΟΗΕ και τα όργανά του

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της βελγικής Προεδρίας της ΕΕ όσον αφορά τον ΟΗΕ γενικώς και ειδικότερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ; Έχουν ήδη συγχωνευθεί οι αντιπροσωπείες του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενεύη ή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Ενόψει της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της 14ης Ιουνίου 2010, ενέκρινε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι, μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας εκπροσωπεί την Ένωση σε θέματα που αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Οι προτεραιότητες που ενέκρινε το Συμβούλιο επικεντρώνονται στα εξής θέματα.

Καταρχάς, την προώθηση ενός ισχυρότερου ΟΗΕ – η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ενισχυμένου πολυμερούς συστήματος, βελτιώνοντας ιδίως την εκπροσώπηση, τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των Ηνωμένων Εθνών.

Η δεύτερη προτεραιότητα θα είναι η συμβολή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις θέσεις και τη συμβολή της όσον αφορά τη διαχείριση κρίσεων στα σχετικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το τρίτο θέμα προτεραιότητας θα περιλαμβάνει το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, ιδιαίτερα με στόχο την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας.

Η τέταρτη προτεραιότητα αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το ξεκίνημά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πάντα ένας από τους πιο αφοσιωμένους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας από τους πιο εξέχοντες παράγοντες στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών σε αυτόν τον τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενθαρρύνει ενεργά την ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις πτυχές δραστηριότητας των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αλληλένδετα με τους υπόλοιπους στόχους των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Τέλος, η πέμπτη προτεραιότητα αναμορφώνει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο τη βελτίωση των μηχανισμών του συστήματος, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την εκπροσώπησή του. Όσον αφορά τον απολογισμό του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει στη διαδικασία των επίσημων και ανεπίσημων διαβουλεύσεων. Η Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την ικανότητα δράσης της Τρίτης Επιτροπής, καθώς είναι το μόνο καθολικό όργανο που έχει την εξουσία να εφαρμόζει πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η ικανότητα θα πρέπει να διατηρηθεί πλήρως.

Όσον αφορά το θέμα των διπλωματικών εκπροσωπήσεων, από την 1η Δεκεμβρίου 2009, όλες οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτός της ΕΕ έχουν γίνει αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της Γενεύης, η αντιπροσωπεία της Ένωσης και το Γραφείο Συνδέσμου της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εγκρίνει προσωρινά μέτρα εργασίας, αναμένοντας την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

 
  
MPphoto
 

  Laima Liucija Andrikienė (PPE).(EN) Επιτρέψτε μου να επισημάνω καταρχάς ότι η συνεχής σύγχυση για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ εκπροσωπείται στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη δημιουργεί τον κίνδυνο υπονόμευσης της ικανότητας της ΕΕ να δρα αποτελεσματικά και να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους εταίρους.

Δεύτερον, κατόπιν εκτενών εσωτερικών συζητήσεων σχετικά με τις προτεραιότητες όσον αφορά τον απολογισμό του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2011, η βελγική Προεδρία και η Ύπατη Εκπρόσωπος πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι θα δοθούν επαρκείς πόροι και πολιτική προσοχή σε διευρυμένες δραστηριότητες προς άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Επίσης, απαιτείται ηγετικός ρόλος σε μια σειρά σημαντικών ψηφισμάτων, κυρίως το ψήφισμα για τη θανατική ποινή και την πραγματοποίηση περαιτέρω έργου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με μια διεθνή συνθήκη για το εμπόριο όπλων.

Θα εκτιμούσα τα σχόλιά σας επ’ αυτού.

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Θα ήθελα απλώς να σας πω ότι το Βέλγιο, το οποίο προεδρεύει επί του παρόντος της Ένωσης, είναι μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αναμφίβολα θα αναλάβει δράση προκειμένου να εκφράσει τις ανησυχίες σας.

 
  
MPphoto
 

  Paul Rübig (PPE).(DE) Κυρία Πρόεδρε, είχαμε μια σχετικά έντονη συζήτηση σήμερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε να στηρίξουμε το Συμβούλιο στις προσπάθειές του για εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του 2011 και, μεταξύ άλλων, έχουμε, φυσικά, εξετάσει λεπτομερώς την προσφάτως αναδιαρθρωμένη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικές τις θέσεις στα Ηνωμένα Έθνη, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να μιλάει εκεί με μία φωνή και να μπορούμε να εξοικονομούμε πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ αποτελεσματικά σε άλλους τομείς; Είναι προετοιμασμένη η βελγική Προεδρία να υποβάλει προτάσεις για εξοικονόμηση σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στην κοινή ευρωπαϊκή εκπροσώπηση;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Έχουν ήδη προβλεφθεί ενισχύσεις, τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη Γενεύη. Ωστόσο, θα μπορούσα απλώς, μέσω της ερώτησής σας, να επιστήσω την προσοχή σας στην επείγουσα ανάγκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και στον τουλάχιστον κοινό ρόλο αυτού του Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα όσον αφορά τα οικονομικά θέματα που αφορούν τη σύσταση αυτής της υπηρεσίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 7 του Liam Aylward (H-0373/10)

Θέμα: Ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην ΕΕ

Δεδομένου ότι το 2010 έχει ορισθεί ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας και υπό το φως της προσεχούς διάσκεψης των μερών της Συμβάσεως για τη Βιολογική Διαφοροποίηση στη Nagoya, μπορεί το Συμβούλιο να περιγράψει τις προτεραιότητές του όσον αφορά την προστασία και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας; Ποια είναι η κατάσταση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος δράσης υπέρ της βιοποικιλότητας της ΕΕ, και ποιο ρόλο προβλέπει το Συμβούλιο για τη βιοποικιλότητα στα πλαίσια της στρατηγικής ΕΕ 2020;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Βάσει της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «Επιλογές όσον αφορά το όραμα και τον στόχο της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα μετά το 2010», στις 15 Μαρτίου 2010, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα με τίτλο «Βιοποικιλότητα μετά το 2010 – ΕΕ και παγκόσμιο όραμα και στόχοι και διεθνής πρόσβαση και καθεστώς επιμερισμού των βαρών».

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για το γεγονός ότι οι στόχοι της βιοποικιλότητας για το 2010 δεν έχουν επιτευχθεί, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε παγκοσμίως, ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας συνεχίζεται σε απαράδεκτους ρυθμούς και ότι έχει πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Ωστόσο, το Συμβούλιο τόνισε ότι αυτοί οι στόχοι είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θέσπιση χρήσιμων μέτρων προς όφελος της βιοποικιλότητας.

Το Συμβούλιο έθεσε ένα μακροχρόνιο όραμα σύμφωνα με το οποίο, έως το 2050, η βιοποικιλότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχει, το φυσικό της κεφάλαιο, θα προστατεύονται, θα αξιολογούνται και θα αποκαθιστώνται καταλλήλως, δεδομένης της εγγενούς αξίας της βιοποικιλότητας και της ουσιαστικής συμβολής της στην ανθρώπινη ευζωία και την οικονομική ευημερία, και με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι καταστροφικές αλλαγές που προκαλούνται από την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο όρισε ως πρωταρχικό στόχο τη χαλιναγώγηση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των υπηρεσιών οικοσυστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2020, καθώς και τη διασφάλιση τής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποκατάστασής τους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας σε παγκόσμια κλίμακα.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι η καταστροφή, ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων είναι αυτά που ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση στη βιοποικιλότητα. Όσον αφορά την αιτία αυτής της κατάστασης σχετικά με τα οικοσυστήματα, το Συμβούλιο επεσήμανε την επιβλαβή αλλαγή της χρήσης γης, την υπερεκμετάλλευση και την ακατάλληλη χρήση των φυσικών πόρων, τα χωροκατακτητικά εξωτικά είδη, το παράνομο εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, την οξίνιση των ωκεανών και, προφανώς, τη ρύπανση. Επίσης, καθώς αυξάνεται το επίπεδο της αλλαγής του κλίματος θα μπορούσαν ακόμη και να επιδεινωθούν ορισμένες επιπτώσεις, για παράδειγμα ο αριθμός των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Όσον αφορά τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», οι ευρείες κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου καλούν τα κράτη μέλη και την Ένωση να θεσπίσουν μέτρα, να μετατρέψουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες ανάπτυξης και να χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς πόρους πιο αποτελεσματικά, συνεχίζοντας έτσι τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας.

Ο ρόλος της βιοποικιλότητας επισημάνθηκε επίσης με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του τον Μάρτιο του 2010, όπου ανέφερε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αντιστραφεί η επίμονη τάση για απώλεια της βιοποικιλότητας και υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδοκιμάζει το μακροπρόθεσμο όραμα για τη βιοποικιλότητα έως το 2050 και τον στόχο του 2020 που τέθηκε στα προαναφερθέντα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2010.

 
  
MPphoto
 

  Liam Aylward (ALDE).(EN) Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να ακούμε, στην απάντηση του υπουργού, για την έλλειψη προόδου σχετικά με την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν όσον αφορά τη βιοποικιλότητα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα μέτρα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και η κοινή γεωργική πολιτική μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, τι μέτρα μπορεί να λάβει το Συμβούλιο προκειμένου να στηρίξει τους ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι προστάτες του περιβάλλοντος, στον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν για την περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Πιστεύω ότι το καλύτερο μέτρο που μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να προστατευθεί η ποιοτική γεωργία είναι να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Ελπίζω πως όλοι οι βουλευτές που είναι παρόντες –παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή είναι μικρή– σε μια επακόλουθη δημοσιονομική συζήτηση, θα παράσχουν χρηματοοικονομική στήριξη για την κοινή γεωργική πολιτική στις αποφάσεις που θα λάβει το Σώμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 8 της Mairead McGuinness (H-0375/10)

Θέμα: Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, Σεπτέμβριος 2010

Ποια συμπεράσματα έχει εξαγάγει η βελγική Προεδρία από το συνέδριο υψηλού επιπέδου για την ΚΑΠ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο; Μπορεί η Προεδρία να διατυπώσει κάποιο σχόλιο σχετικά με το επικείμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών στις 19-21 Σεπτεμβρίου; Τι θα προτείνει η Προεδρία στα κράτη μέλη σε αυτό το Συμβούλιο σε σχέση με την ΚΑΠ μετά το 2013;

Πέραν τούτου μπορεί το Συμβούλιο να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με τυχόν εξελίξεις σε επίπεδο Συμβουλίου ως προς τις εν εξελίξει συνομιλίες Mercosur;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ την Επιτροπή για την επιτυχία της δημόσιας διαβούλευσής της σχετικά με την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2013. Είχε σχεδόν 6.000 παρεμβάσεις από κοινό, ενδιαφερόμενους φορείς, ομάδες μελέτης και άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Αυτή η διαβούλευση ανταποκρίθηκε σε όλες τις υποσχέσεις της.

Επιπλέον, μια σύνοψη των παρεμβάσεων καθιστά σαφές ότι ολόκληρη η κοινωνία μας ενδιαφέρεται για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας. Οι αγρότες σίγουρα δεν είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται για την ΚΓΠ.

Όπως γνωρίζετε, αυτή η δημόσια διαβούλευση είχε ως αποτέλεσμα τη διάσκεψη για την ΚΓΠ μετά το 2013, την οποία η Επιτροπή διεξήγαγε στις 19 και 20 Ιουλίου. Στο σύνολό τους, οι παρεμβάσεις, οι συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης και οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη μελλοντική βελτίωση του επίκεντρου των συζητήσεων.

Όσον αφορά το Συμβούλιο, θα γνωρίζετε ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, οι υπουργοί Γεωργίας πραγματοποιούν μια άσκηση διαβούλευσης υπό την ηγεσία των διαδοχικών Προεδριών: Γαλλία, Τσεχική Δημοκρατία, Σουηδία και Ισπανία. Τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, η Προεδρία επιδιώκει να προαγάγει τη συζήτηση όσο το δυνατόν περισσότερο. Πράγματι, είναι σημαντικό η πραγματικότητα της σημερινής ΚΓΠ και οι προκλήσεις της αυριανής ΚΓΠ να ληφθούν πλήρως υπόψη σε αυτήν τη μείζονα συζήτηση, σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Όπως γνωρίζετε, το μέλλον της ΚΓΠ θα είναι το κύριο αντικείμενο της ατζέντας στην ανεπίσημη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, η οποία θα διεξαχθεί στις 19-20 Σεπτεμβρίου στο Βέλγιο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. De Castro, έχει επίσης προσκληθεί να συμμετάσχει σε αυτήν τη συνεδρίαση για να ηγηθεί των ανεπίσημων συζητήσεών μας. Φέτος το καλοκαίρι, η Προεδρία εξέτασε εκτενώς το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Ιουλίου και έχει συντάξει ένα συνοπτικό έγγραφο, το οποίο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η έκθεση που συνέταξε η Προεδρία, και την οποία σκοπεύουμε να εξετάσουμε λεπτομερέστερα στις προσεχείς συζητήσεις μας, επιβεβαιώνει τη συνάφεια των στόχων της ΚΓΠ όπως ορίζονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας: να διασφαλίσει την προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων για τους ευρωπαίους πολίτες, να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία σε ολόκληρη την Ευρώπη, να προστατεύσει το περιβάλλον και το τοπίο, και να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, όπως συζητήσαμε στην προηγούμενη ερώτηση.

Πέραν τούτου, η έκθεση που συντάχθηκε από την Προεδρία επιβεβαιώνει επίσης την πραγματική προστιθέμενη αξία μιας κοινής γεωργικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη σημασία της ΚΓΠ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Οι προσεχείς συζητήσεις θα ακολουθηθούν, τον Οκτώβριο, από μια τελική συζήτηση πολιτικής σχετικά με το μέλλον της ΚΓΠ στο Συμβούλιο Γεωργίας. Συνεπώς, το Συμβούλιο, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έχει συμβάλει σημαντικά στη διαδικασία διαβούλευσης. Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει επίσης το κοπιαστικό έργο που έχουν πραγματοποιήσει το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και είμαι βέβαιος ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παρουσιάσει μια ανακοίνωση που θα έχει την υποστήριξη και των δύο θεσμικών οργάνων. Μόλις είναι διαθέσιμη η ανακοίνωση, η Προεδρία θα ξεκινήσει συζητήσεις στο Συμβούλιο.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες Mercosur, θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω, αναγνωρίζοντας τη ζωτική οικονομική σημασία μιας τέτοιας συμφωνίας, ότι η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι υπουργοί Γεωργίας, συμμερίζονται, από κάθε πλευρά, την ίδια άποψη για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα έχει μια τέτοια συμφωνία για τους «ευαίσθητους» τομείς της γεωργίας της ΕΕ. Θα γνωρίζετε ότι, τον Μάιο, το Συμβούλιο επεσήμανε τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετά κράτη μέλη σε ένα κοινό μνημόνιο.

Δεύτερον, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Επιτροπή πρέπει να συμμορφωθεί με την εντολή διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, τον Μάιο, ο Επίτροπος Cioloş διαβεβαίωσε το Συμβούλιο ότι η Επιτροπή θα εξασφάλιζε πως οι διαπραγματεύσεις με τη Mercosur θα ήταν σύμφωνες με την ΚΓΠ και τα θεμελιώδη συμφέροντα της γεωργίας της ΕΕ.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις με τη Mercosur, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπορικής Πολιτικής. Η επόμενη διαπραγματευτική συνεδρίαση προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Προεδρία θα φροντίσει ώστε να τηρηθεί αυστηρά η διαπραγματευτική εντολή.

 
  
MPphoto
 

  Mairead McGuinness (PPE).(EN) Η απάντηση ήταν λεπτομερής, διότι το ίδιο ήταν και η ερώτηση. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό και ιδίως για τα σχόλιά σας σχετικά με τη Mercosur. Ελπίζω ότι η Επιτροπή, και μάλιστα το Συμβούλιο, κατέγραψαν τις ανησυχίες του Κοινοβουλίου στη συζήτησή μας επί του θέματος.

Η απάντησή σας στον συνάδελφό μου, κ. Aylward, σχετικά με τη βιοποικιλότητα, και τα σχόλιά σας σχετικά με τον προϋπολογισμό για τη γεωργία, με οδηγούν να σας ρωτήσω την άποψη του Συμβουλίου. Εικάζω ότι επτά μέλη του Συμβουλίου θέλουν να περικόψουν τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους, κάτι που δεν είναι καλός οιωνός για το μέλλον του γεωργικού προϋπολογισμού μετά το 2013. Θα εκτιμούσα ένα σχόλιο.

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Αρκετά κράτη μέλη θα ήθελαν να περικόψουν τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους, αλλά, εξ όσων γνωρίζω, το Συμβούλιο δεν επικροτεί καθόλου κάτι τέτοιο. Ίσως ακούσατε χθες την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2011 από τον βέλγο υπουργό Προϋπολογισμού και, σε αυτήν την περίπτωση, θα ακούσατε επίσης τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2011, καθώς διεξάγονται συζητήσεις με το Κοινοβούλιο. Πρέπει να σας πω ότι δεν συμφωνώ με την ανάλυσή σας όσον αφορά τις αλλαγές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

 
  
MPphoto
 

  Paul Rübig (PPE).(DE) Κυρία Πρόεδρε, συζητούμε επί του παρόντος τον προϋπολογισμό του 2011 και, σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή πρότειναν από κοινού ότι κονδύλια από το πρόγραμμα πλαίσιο για τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη», το πρόγραμμα «Υποστήριξη της πολιτικής για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών» και το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, μαζί με κονδύλια από το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο και γεωργική χρηματοδότηση θα πρέπει να διατίθενται για το επιστημονικό εγχείρημα που αφορά την εγκατάσταση σύντηξης ITER. Ποια είναι η αρχική θέση της βελγικής Προεδρίας επί του θέματος;

 
  
MPphoto
 

  Liam Aylward (ALDE).(EN) Κυρία Πρόεδρε, δεδομένης της έκτακτης απόφασης της Επιτροπής να ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με τη Mercosur, μπορεί ο υπουργός να αναφέρει εάν υπάρχει κάποια μελέτη ή αξιολόγηση από το Συμβούλιο όσον αφορά τις επιβλαβείς επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι αποφάσεις στους ευρωπαίους αγρότες και ιδίως για τους αγρότες της χώρας μου, της Ιρλανδίας, οι οποίοι εξαρτώνται από εξαγωγές της τάξεως του 90% των βοείων προϊόντων τους, τα οποία παράγονται με τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές που επιβάλλει η Επιτροπή και δεν εφαρμόζονται στα κράτη Mercosur;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, μπορώ απλά να σας δώσω επί του παρόντος μια γενική εικόνα για τον προϋπολογισμό. Μπορώ να κατανοήσω ότι το Κοινοβούλιο έχει υπόψη μια σειρά σχεδίων σχετικά με την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και την τεχνολογία. Ωστόσο, η συζήτηση έχει μόλις ξεκινήσει, και είχατε την ευκαιρία, από την 1η Δεκεμβρίου, να τροποποιήσετε ορισμένες πτυχές των δημοσιονομικών προοπτικών του επόμενου έτους από την αρχή έως το τέλος. Συνεπώς, σας παραπέμπω στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ούτως ώστε να διαπιστώσετε τι θέλουν να τονίσουν οι βουλευτές του ΕΚ και σε τι θέλουν να δώσουν έμφαση στον προϋπολογισμό αυτόν.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα σχετικά με τη Mercosur, η Προεδρία, όπως ανέφερα, γνωρίζει πλήρως τις ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου όσον αφορά την απόφαση για επανέναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι, κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή δεσμεύεται από τη διαπραγματευτική εντολή της και ότι τυχόν θετικό αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να ωφελήσει την αγροτική παραγωγή της ΕΕ, για παράδειγμα, όσον αφορά την προώθηση και την προστασία των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, και ιδιαίτερα στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ερώτηση αριθ. 9 του Ryszard Czarnecki (H-0379/10)

Θέμα: Οι προοπτικές προσχώρησης των κρατών της Βαλκανικής στην ΕΕ

Πώς βλέπει το Συμβούλιο την προοπτική προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των κρατών της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη; Κατά το Συμβούλιο, ορισμένα από τα κράτη αυτά θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στην Ένωση κατά την περίοδο που καλύπτεται από τις προσεχείς δημοσιονομικές προοπτικές, δηλαδή 2014-2020;

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Στόχος της πολιτικής μας όσον αφορά τα δυτικά Βαλκάνια είναι να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής και να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να εδραιώσουν μακροπρόθεσμα την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Το 1999, η ΕΕ αποφάσισε να εφαρμόσει τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης –το πλαίσιο για τη διαδικασία ένταξης που καταλήγει στην πιθανή ένταξη αυτών των χωρών– με στόχο την καλύτερη κατανομή των προετοιμασιών τους για την ένταξη στην ΕΕ. Οι προετοιμασίες αυτές παραμένουν σημαντικές για τη σταθερότητα, τη συμφιλίωση και το μέλλον της περιοχής. Αναπτύσσονται και διαμορφώνονται σύμφωνα με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης και με την ανανεωμένη συναίνεση για τη διεύρυνση, η οποία θέτει δίκαιες και αυστηρές προϋποθέσεις.

Το Συμβούλιο έχει, κατά συνέπεια, επιβεβαιώσει επανειλημμένα τη σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προετοιμασίες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων για την ένταξή τους στην ΕΕ, μεταξύ άλλων στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Ιουνίου, μετά τη συνάντηση του Σαράγεβο στις 2 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια των ετών, η ΕΕ έχει υπογράψει έξι συμφωνίες σταθερότητας και σύνδεσης με τις χώρες της περιοχής, τέσσερις εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Τον Οκτώβριο του 2009, η Επιτροπή πρότεινε την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2005, είναι, από την πλευρά τους, στο τελικό στάδιο. Η ΕΕ εξακολουθεί να συμμετέχει πολιτικά στη διαδικασία μέσω όλων των οργάνων της: τρεις αποστολές κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας –δύο στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και μία στο Κοσσυφοπέδιο– και τρεις ειδικούς εκπροσώπους στα Σκόπια, την Πρίστινα και το Σαράγεβο.

Η οικονομική βοήθεια θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ το 2010 και θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ το 2013. Συνολικά, από το 1991, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει στις χώρες της περιοχής πάνω από 13 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια.

Όσον αφορά τις ημερομηνίες ένταξης, εξαρτώνται πλήρως από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και από τις προϋποθέσεις που ορίζει η διαδικασία σταθερότητας και σύνδεσης. Αυτή η διαδικασία ορίζει μια ξεκάθαρη διαδρομή: συμφωνία σταθερότητας και σύνδεσης, γνωμοδότηση της Επιτροπής για την αίτησης προσχώρησης, καθεστώς υποψηφίου, ενταξιακές διαπραγματεύσεις και, τέλος, ένταξη.

Το Συμβούλιο ανυπομονεί να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, αλλά εξαρτάται από τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να σεβαστούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται, να διατηρήσουν –ή ακόμη και να επιταχύνουν– τον ρυθμό των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και να ανταποκριθούν στις μείζονες προκλήσεις. Οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την οικοδόμηση διοικητικών ικανοτήτων και την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.

Οι στόχοι της διαδικασίας σταθερότητας και σύνδεσης δεν θα επιτευχθούν εάν οι κάτοικοι και οι κυβερνήσεις της περιοχής δεν επιδείξουν αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα για την ανάληψη ενεργού ρόλου. Το μέλλον της περιοχής εξαρτάται τελικά από τους κατοίκους και τις κυβερνήσεις της. Η περιφερειακή συνεργασία και η πολιτική καλής γειτονίας είναι σημαντικοί παράγοντες για τη συμφιλίωση και την επίλυση διμερών διενέξεων. Τέτοιες πολιτικές βρίσκονται στο επίκεντρο της προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά μια περιοχή και προωθούνται συστηματικά από την ΕΕ από το 1995. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 14 Ιουνίου, το Συμβούλιο κάλεσε τις ενδιαφερόμενες χώρες να επιλύσουν εκκρεμή ζητήματα με τα γειτονικά κράτη.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω επισημαίνοντας ότι, τον Νοέμβριο του 2009, το Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στους πολίτες τριών εκ των χωρών της περιοχής να ταξιδεύουν χωρίς θεωρήσεις και επεξεργάζεται επί του παρόντος μια παρόμοια απόφαση για τους πολίτες της Αλβανίας κα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα λάβουν φέτος και αυτήν την απόφαση.

Τέλος, το Συμβούλιο δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να σχολιάσει τις επιπτώσεις της διεύρυνσης στον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ και στον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, καθώς αναμένει ακόμη την πρόταση της Επιτροπής για τις επόμενες χρηματοοικονομικές προοπτικές.

 
  
MPphoto
 

  Ryszard Czarnecki (ECR).(PL) Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ που προεδρεύσατε των διαδικασιών μας με τόσο σωστό τρόπο. Αποτελεί παράδειγμα και για άλλους. Κύριε Chastel, δεν είμαι βέβαιος εάν θα πρέπει να βγάλω το σακάκι μου για να αισθανθείτε πιο άνετα. Υπάρχει σίγουρα μια ανισορροπία μεταξύ μας.

Αυτό για το οποίο μιλήσατε είναι, για να είμαι ειλικρινής, πολύ γνωστό σε αυτήν την Αίθουσα, και ανέμενα μια πιο συγκεκριμένη απάντηση. Ποια χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η Σερβία, η οποία είναι πολύ σημαντική πολιτικά και πολύ ανεπτυγμένη οικονομικά, το Μαυροβούνιο ή ίσως η Μακεδονία; Σας παρακαλώ, κύριε Chastel, δώστε μας μια συγκεκριμένη απάντηση.

 
  
MPphoto
 

  Olivier Chastel, ασκών την Προεδρία.(FR) Γνωρίζετε πως το γεγονός ότι σας λέω ποια από τις τρεις χώρες βρίσκεται πιο κοντά, το γεγονός ότι ξεχωρίζω μία χώρα –αυτήν που έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο κατά την άσκηση– δεν σημαίνει ότι αυτή η χώρα θα είναι η επόμενη που θα ενταχθεί στην ΕΕ. Πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος, και μπορεί να σημειωθεί με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς.

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Οι ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί λόγω έλλειψης χρόνου θα απαντηθούν γραπτώς (βλ. Παράρτημα).

Η Ώρα των Ερωτήσεων έληξε.

(Η συνεδρίαση διακόπτεται στις 19.00 και συνεχίζεται στις 21.00)

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. ALEJO VIDAL-QUADRAS
Αντιπροέδρου

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου