Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2010/2781(RSP)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : O-0097/2010

Κείμενα που κατατέθηκαν :

O-0097/2010

Συζήτηση :

PV 08/09/2010 - 17
CRE 08/09/2010 - 17

Ψηφοφορία :

Κείμενα που εγκρίθηκαν :


Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

17. Ευρωπαϊκός τομέας αμύλου γεωμήλων μετά το 2012 (συζήτηση)
Βίντεο των παρεμβάσεων
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 

  Πρόεδρος. - Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση σχετικά με την προφορική ερώτηση προς την Επιτροπή των κ. Esther de Lange και Albert Deß, εξ ονόματος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), και των κ. Thijs Berman και Jo Leinen, εξ ονόματος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τον ευρωπαϊκό τομέα αμύλου γεωμήλων μετά το 2012 (O-0097/2010 - B7-0456/2010).

 
  
MPphoto
 

  Esther de Lange, συντάκτρια.(NL) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, οι δύο μεγαλύτερες Ομάδες στο Κοινοβούλιο, η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία να οργανώσουν αυτήν τη συζήτηση μαζί με εσάς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού τομέα αμύλου γεωμήλων. Η χρηματοπιστωτική κρίση έθεσε το μέλλον αυτού του τομέα σε τόσο μεγάλο κίνδυνο, ώστε ενδέχεται να εξαλειφθεί πλήρως από την ήπειρό μας. Εντούτοις, ο τομέας αυτός θα μπορούσε εντέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την υλοποίηση των στόχων μας στην ΕΕ για το 2020. Όπως γνωρίζετε, κύριε Επίτροπε, οι πληρωμές για τον τομέα αυτόν στο πλαίσιο του «υγειονομικού ελέγχου» είναι εν μέρει συνδεδεμένες και εν μέρει αποσυνδεδεμένες. Η κατάσταση αυτή θα λήξει το 2020 με την πλήρη αποσύνδεση. Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: πρόκειται για μια διαδικασία την οποία υποστηρίζω, αλλά που στη δεδομένη κατάσταση χρήζει κατάλληλης προσέγγισης. Προκειμένου να επιβιώσει και να ανταγωνιστεί άλλους τομείς αμύλου, ο τομέας του αμύλου γεωμήλων θα πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες αγορές μετά την πλήρη αποσύνδεση και υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό για αυτό, ιδίως στη βιοοικονομία, η οποία αποτελεί ασφαλώς μία από τις αιχμές της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα πλαστικά που βασίζονται σε άμυλο γεωμήλων αντί για πετρέλαιο, ή τα χημικά στοιχεία για τη βιομηχανία. Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική κρίση έθεσε σε κίνδυνο τις προετοιμασίες για αυτήν τη μετάβαση και την αξιοποίηση των νέων αγορών διότι, δυστυχώς, οι πιθανοί επενδυτές και φορείς καινοτομίας δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να μείνουν μακριά. Ως εκ τούτου, το 2012, θα έρθουμε αντιμέτωποι με την απειλή της κατάρρευσης αυτού του τομέα και, εάν συμβεί αυτό, οι έρευνες αναφέρουν ότι ποσοστό 40% της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να εξαλειφθεί. Μιλάμε για περίπου 6.000 άμεσες θέσεις εργασίας, τουλάχιστον ίδιο αριθμό έμμεσων θέσεων εργασίας, και περίπου 15.000 γεωργούς που θα πληγούν άμεσα διότι προμηθεύουν τον εν λόγω τομέα. Θα γίνουμε μάρτυρες αυτού, όχι μόνο στην περιφέρειά μου, τις βόρειες Κάτω Χώρες, αλλά και σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον, κύριε Επίτροπε, ηχούμε απόψε συναγερμό και ζητάμε από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι ο τομέας αυτός θα προσγειωθεί ομαλά αντί να καταρρεύσει.

Τα ερωτήματά μου προς εσάς είναι: προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει προσωρινά μέτρα, για παράδειγμα για μια περίοδο δύο ετών, και χωρίς αυτά να επηρεάσουν τον προϋπολογισμό, αλλά κάνοντας χρήση των αχρησιμοποίητων πόρων για το άμυλο γεωμήλων ή των γεωργικών πόρων; Προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα, να συστήσει ένα εθελοντικό ταμείο αναδιάρθρωσης που θα ενισχύει τους παραγωγούς που επιθυμούν να περιορίσουν την παραγωγή με δική τους θέληση;

Κύριε Επίτροπε, κλείνω με αυτό που αποτελεί, ασφαλώς, το βασικό ζήτημα πίσω από όλη αυτήν τη συζήτηση: συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άποψή μας ότι ο τομέας του αμύλου γεωμήλων θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια βιοοικονομία και ότι αξίζει, ως εκ τούτου, να παράσχουμε προσωρινά βοήθεια στον τομέα αυτόν ώστε να κάνει αυτήν τη μετάβαση;

 
  
MPphoto
 

  Thijs Berman, συντάκτης.(NL) Κύριε Πρόεδρε, η βιομηχανία αμύλου γεωμήλων κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με ένα πολύ ισχυρό πλήγμα κατά τη νέα περίοδο που ξεκινά το 2012, μετά από δεκαετίες εξάρτησης από επιδοτήσεις που ήταν ανθυγιεινές αυτές καθ’ αυτές. Χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν ήδη μόνο στις βόρειες Κάτω Χώρες, μια οικονομικά ευάλωτη περιοχή χωρίς πολλούς άλλους μεγάλους εργοδότες. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, στο Groningen και αλλού, θέλουν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στην περιφέρειά τους. Μια ισορροπημένη κατανομή των θέσεων εργασίας είναι σημαντική σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, και αυτό περιλαμβάνει και την ευημερούσα Βόρεια Ευρώπη. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε μεταβατικούς κανόνες. Αποτελεί ευθύνη της ΕΕ να διασφαλίσει ότι αυτοί θα καταρτισθούν. Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει τυχόν πρόσθετα έξοδα. Διαθέτουμε κάποιους αναξιοποίητους πόρους από τα προηγούμενα έτη στον κλάδο αυτόν, διότι οι σοδειές τα έτη αυτά ήταν απογοητευτικές. Επιπλέον, είναι δυνατόν να γίνουν προσαρμογές στον γεωργικό προϋπολογισμό. Ασφαλώς, οι επιδοτήσεις για το άμυλο γεωμήλων πρέπει να σταματήσουν το 2012. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό και ο ίδιος ο τομέας το έχει συνειδητοποιήσει. Ωστόσο, η εν λόγω βιομηχανία χρειάζεται πράγματι να έχει μέλλον, διότι πρόκειται για μια βιομηχανία που βρίσκεται στην καρδιά των αγροτικών κοινοτήτων μας, παρέχοντας νέες εναλλακτικές στους πετρελαιοπαραγωγούς και, επομένως, θα καταστεί σύντομα απαραίτητη.

 
  
MPphoto
 

  John Dalli, μέλος της Επιτροπής.(EN) Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι βουλευτές, σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας σχετικά με το μέλλον του τομέα αμύλου γεωμήλων. Η Επιτροπή επιδοκιμάζει τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της σχετικά με τον εν λόγω τομέα.

Η μεταρρύθμιση του τομέα αμύλου γεωμήλων αποτέλεσε μέρος του «υγειονομικού ελέγχου» και ήταν κατόπιν αιτήματος του τομέα που το Συμβούλιο αποφάσισε ότι η αποσύνδεση όλων των επιδομάτων έπρεπε να συμπέσει με το τέλος του συστήματος ποσοστώσεων. Για την ακρίβεια, η Επιτροπή είχε προτείνει μια περισσότερο βαθμιαία προσέγγιση, με σταδιακή αποσύνδεση σε δύο βήματα. Το βασικό επιχείρημα του τομέα ήταν ότι η πρόσθετη καθυστέρηση πριν από την αποσύνδεση των επιδομάτων θα επέτρεπε στους παραγωγούς αμύλου γεωμήλων να προετοιμαστούν για μια αγορά χωρίς ποσοστώσεις και χωρίς επιδόματα μετατροπής.

Το αίτημα για ταμείο αναδιάρθρωσης, όπως αυτό που ισχύει για τη βιομηχανία ζάχαρης, είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που προορίζεται για τον τομέα αμύλου γεωμήλων. Ακόμα και αν όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργητών γεωμήλων αμυλοποιίας, συμφωνούσαν να αρνηθούν τα συνδεδεμένα επιδόματά τους προκειμένου να συσταθεί ταμείο αναδιάρθρωσης με σκοπό τη χρηματοδότηση του παροπλισμού των εργοστασίων αμύλου γεωμήλων, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν θα παρείχε αρκετά ισχυρό κίνητρο.

Η σύσταση ταμείου αναδιάρθρωσης εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου απαιτεί κανονισμό, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011 το νωρίτερο, επιτρέποντας περίοδο αναδιάρθρωσης μόλις ενός έτους με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό που δεν θα επαρκούσε για την αντιμετώπιση μιας υπερπαραγωγής, η οποία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τομέα, ενδέχεται να ανέλθει έως και σε 40% της συνολικής δυνατότητας παραγωγής.

Όπως ανέφερα νωρίτερα, η επιστροφή στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του υγειονομικού ελέγχου δεν αποτελεί επιλογή. Επί του παρόντος, συζητούμε το μέλλον της ΚΓΠ μετά το 2013. Για τον γεωργικό τομέα στο σύνολό του, θέλουμε να έχουμε μια ΚΓΠ που θα είναι ισχυρή, αποδοτική και καλά ισορροπημένη. Ο τομέας του αμύλου γεωμήλων, όπως ακριβώς όλοι οι άλλοι τομείς, μπορεί να συμμετάσχει σε αυτήν τη συζήτηση.

 
  
MPphoto
 

  Peter Jahr, εξ ονόματος της Ομάδας PPE.(DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης για τους γεωργούς στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής άλλαξε τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης και προχώρησε σε περαιτέρω αποσύνδεση της χρηματοδοτικής στήριξης που συνδεόταν στο παρελθόν με την παραγωγή.

Υπάρχουν δύο πριμοδοτήσεις στον τομέα αμύλου γεωμήλων που εξακολουθούν σήμερα να συνδέονται με την παραγωγή. Πρόκειται για το επίδομα παραγωγής για τους καλλιεργητές γεωμήλων αμυλοποιίας, με άλλα λόγια, πληρωμές προς τους γεωργούς, και την πριμοδότηση αμύλου γεωμήλων, με άλλα λόγια, πληρωμές προς εταιρείες και εργοστάσια. Κατόπιν της αλλαγής αυτής στη νομοθεσία της ΕΕ, αμφότερες οι πριμοδοτήσεις θα αποσυνδεθούν από την παραγωγή και θα περιληφθούν στους κανόνες που διέπουν το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης. Αυτό θα γίνει το αργότερο ως το 2012. Το επίδομα παραγωγής για τους καλλιεργητές μπορεί να αποσυνδεθεί από το 2010 και εφεξής, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβουν τα κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας αμύλου γεωμήλων έχει σήμερα την υποστήριξη ενός σχετιζόμενου με την παραγωγή, ολοκληρωμένου συστήματος οργάνωσης της αγοράς της ΕΕ, αλλά ότι, ως αποτέλεσμα των ψηφισμάτων σχετικά με τον υγειονομικό έλεγχο, η χρήση αυτών των μέσων διαχείρισης της αγοράς θα σταματήσει το αργότερο ως το 2012.

Τα βήματα που έχουν αποφασιστεί αντιπροσωπεύουν πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για τον εν λόγω τομέα. Μόνο το μέλλον θα δείξει εάν η καλλιέργεια γεωμήλων αμυλοποιίας μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική υπό τους νέους κανόνες. Ακόμα και αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη μεγαλύτερη εστίαση της αγοράς και τη μικρότερη κρατική παρέμβαση, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κατάλληλων μεταβατικών περιόδων προκειμένου να διευκολύνουμε την οργανωμένη μετάβαση. Επιπλέον, πρέπει να βοηθήσουμε τους γεωργούς που επιθυμούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν γεώμηλα αμυλοποιίας να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να βρουν νέες αγορές και δυνατότητες πωλήσεων. Ωστόσο, πρέπει επίσης να παράσχουμε υποστήριξη προς τους γεωργούς που θα αποφασίσουν να σταματήσουν την καλλιέργεια αυτή, ώστε να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Το σημαντικότερο όλων είναι να λάβει η Επιτροπή μια ταχεία απόφαση και να δημοσιεύσει σαφή δήλωση σχετικά με το πρόβλημα. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, μια καλή απόφαση είναι πάντα καλή και μια κακή απόφαση αποτελεί πρόκληση, αλλά το χειρότερο είναι να μην ληφθεί καμία απόφαση. Η αποτυχία λήψης απόφασης σημαίνει αδιέξοδο και, για μια επιχείρηση, το αδιέξοδο μπορεί και πάλι να αποβεί μοιραίο. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμα φορά από την Επιτροπή να εξετάσει την κατάσταση και να βρει κατάλληλα μέσα και δυνατότητες προς όφελος των γεωργών μας.

 
  
MPphoto
 

  Jan Mulder, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE.(NL) Κύριε Πρόεδρε, σε έναν ιδανικό κόσμο, η κατάσταση θα εξελισσόταν όπως προβλέψαμε τον καιρό του υγειονομικού ελέγχου. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με τον τομέα του αμύλου γεωμήλων. Εάν, την εποχή εκείνη, υλοποιούσαμε τα σχέδιά μας στο πλαίσιο της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα είχαμε πολλές χρεοκοπίες εταιρειών, λόγω των υπερβολικά χαμηλών τιμών. Το μεγάλο ερώτημα είναι: αξίζει να πληρώσουμε αυτό το τίμημα; Δεν το νομίζω. Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός τομέας αμύλου γεωμήλων αποτελεί ειδικό τομέα. Σημειώσαμε τεράστια πρόοδο στον τομέα της βιοχημείας, με ανάπτυξη κάθε είδους νέων προϊόντων, και δεν θεωρώ ότι πρέπει να διακόψουμε αυτήν τη διαδικασία.

Οι απαντήσεις της Επιτροπής δεν μου γεννούν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Θα ήθελα να ζητήσω από την Επιτροπή να επανεξετάσει την κατάσταση για μία ακόμα φορά προκειμένου να ξεκινήσει εντατικός διάλογος με τον εν λόγω τομέα. Συμμερίζομαι την άποψη πολλών από εσάς που ζητούν ομαλή προσγείωση και, πράγματι, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί, διότι θεωρώ ότι ο τομέας αμύλου γεωμήλων πρέπει να επιβιώσει, καθώς αποτελεί ειδικό τομέα. Για να υλοποιηθεί αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει ειδικά μέτρα.

 
  
MPphoto
 

  Janusz Wojciechowski, εξ ονόματος της Ομάδας ECR.(PL) Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, υπήρξα δύο φορές εισηγητής του κανονισμού που όρισε το μέγεθος των ποσοστώσεων αμύλου. Την εποχή εκείνη, είχα πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους του τομέα, και προσπάθησα να λάβω υπόψη τις επιθυμίες των χωρών που δεν ήταν ικανοποιημένες με τις ποσοστώσεις γιατί ήταν υπερβολικά χαμηλές. Επιστήσαμε την προσοχή στο γεγονός ότι ο τομέας είχε αποσυντονιστεί πάρα πολύ και δεν μπορούσαμε να τον διαταράξουμε, διότι διαφορετικά ολόκληρος ο κλάδος θα αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα. Σήμερα, ακούμε ότι ο τομέας κινδυνεύει και ότι ενδέχεται ακόμα και να εξαφανιστεί πλήρως, και πολύ φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Με λύπη βλέπω τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τη σειρά τους άλλοι μεγάλοι τομείς: προβλήματα στη βιομηχανία γαλακτοκομικών, σχεδόν πλήρης εξαφάνιση της βιομηχανίας παραγωγής καπνού και, πριν από αυτό, μεταρρύθμιση της αγοράς ζάχαρης, που έληξε και αυτή με καταστροφικές συνέπειες για τους γεωργούς. Τώρα, τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν τον τομέα αμύλου γεωμήλων. Θεωρώ ότι είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αλλαγής κατεύθυνσης της γεωργικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας τάσης που θεσπίστηκε υπό συνθήκες που ήταν ελαφρώς διαφορετικές από τις σημερινές. Έχω αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η αρχή που ακολουθούνταν μέχρι τώρα εξακολουθεί να ισχύει.

 
  
MPphoto
 

  Jarosław Kalinowski (PPE).(PL) Κύριε Πρόεδρε, στο αγρόκτημά μου παράγουμε άμυλο γεωμήλων εδώ και πολλά χρόνια και –ομοίως με πολλές δεκάδες χιλιάδες γεωργούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση– φοβάμαι ότι το τέλος των ποσοστώσεων παραγωγής για το άμυλο και η απόσυρση της υποστήριξης για την παραγωγή του, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους φορείς επεξεργασίας, θα προκαλέσει δραματική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το 2013. Αναφορικά με αυτό, τάσσομαι υπέρ της διατήρησης του συστήματος των ποσοστώσεων παραγωγής αμύλου γεωμήλων και της ελάχιστης εγγυημένης τιμής, καθώς και των συμπληρωματικών πληρωμών για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων. Εάν καταργηθούν τα μέσα αυτά στον τομέα του αμύλου, αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα που θα διασφαλίσουν την κατάλληλη χρηματοδοτική στήριξη της αναδιάρθρωσης. Η αναφορά του κ. Dalli στη μεταρρύθμιση της αγοράς ζάχαρης είναι ατυχής, διότι αποδείχθηκε καταστροφική για την Ευρώπη και, για την ακρίβεια, βοήθησε μόνο τους μεγάλους γαιοκτήμονες στη Νότια Αμερική. Δεν είναι αυτός ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, κύριε Επίτροπε. Υπάρχει ακόμα περιθώριο να επικρατήσει η λογική.

 
  
MPphoto
 

  Elisabeth Köstinger (PPE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, μείωση κατά 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό 20% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με 10% των καυσίμων να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτοί είναι οι στόχοι πρόκληση που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και την επίτευξη ανεξαρτησίας όσον αφορά τα ενεργειακά αποθέματα.

Ωστόσο, το ερώτημα του πώς μπορούμε να ικανοποιήσουμε αυτούς τους στόχους παραμένει ανοιχτό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν οι τομείς που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό έχουν την άδεια να σπαταλούν. Η γεωργία μπορεί και θα συμβάλει σημαντικά στους στόχους του 2020. Ωστόσο, σε συγκεκριμένους τομείς της γεωργίας, η πολιτική απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από τη διαχείριση της αγοράς. Ως αποτέλεσμα του υγειονομικού ελέγχου, στον τομέα του αμύλου γεωμήλων θα σημειωθούν αλλαγές που θα προκαλέσουν τεράστια μείωση της παραγωγής. Η βαθμιαία κατάργηση του συστήματος των ποσοστώσεων και της ελάχιστης τιμής ασκεί τεράστια πίεση στον τομέα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ομαλής προσγείωσης.

Πρέπει να καλέσουμε την Επιτροπή να ορίσει μέτρα που θα καταστήσουν την παραγωγή αμύλου γεωμήλων ασφαλή, ιδίως σε περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Τα προϊόντα της βιομηχανίας αμύλου γεωμήλων θα έχουν τεράστια σημασία στο μέλλον.

 
  
MPphoto
 

  Seán Kelly (PPE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι και το βραδινό πουλί συμμετέχει στη διαδικασία «catch-the-eye», και σας ευχαριστώ που μου το επιτρέπετε.

Προέρχομαι από την Ιρλανδία, όπου τα γεώμηλα είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους ανθρώπους διότι, πριν από τον Μεγάλο Λιμό, τάιζαν τον πληθυσμό. Με την έλευση του περονόσπορου το 1847, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του από συνολικό πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων. Από τότε, κανένα γεύμα δεν είναι πλήρες χωρίς γεώμηλο ή «spud», όπως το αποκαλούμε στην Ιρλανδία. Επομένως, οτιδήποτε απειλεί το μέλλον των καλλιεργητών γεωμήλων προκαλεί ανατριχίλες στους Ιρλανδούς.

Αρκετοί μίλησαν εδώ –και συμμερίζομαι τις ανησυχίες τους– σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας γεωμήλων και, όπως επεσήμανε ο Επίτροπος, στο πλαίσιο της νεοσύστατης ΚΓΠ, μετά το 2013, ο τομέας των γεωμήλων πρέπει να εξετασθεί πολύ προσεκτικά. Αυτό είναι σωστό.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αποψινή σας προεδρία. Αν δεν ήμουν αντίθετος στην κλωνοποίηση, θα έλεγα ότι θα άξιζε να κλωνοποιηθείτε!

 
  
MPphoto
 

  John Dalli, μέλος της Επιτροπής.(EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Κοινοβούλιο για αυτήν την ενδιαφέρουσα συζήτηση. Συμμερίζομαι την άποψη ότι ο τομέας αμύλου γεωμήλων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική εξέλιξη των βιοπλαστικών και άλλων πράσινων χημικών προϊόντων. Αντιλαμβάνομαι επίσης τους φόβους που εκφράστηκαν ότι το τέλος της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης και του συστήματος των ποσοστώσεων ενδέχεται να προκαλέσει κάποια προβλήματα προσαρμογής στους παραγωγούς αμύλου γεωμήλων. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε δεόντως υπόψη το δημοσιονομικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούμε, το δεδομένο νομικό αλλά και χρονικό πλαίσιο.

Η ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα λάβει σύντομα μελέτη αξιολόγησης σχετικά με τον κλάδο αμύλου γεωμήλων και σιτηρών στην ΕΕ, και οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της ΚΓΠ μετά το 2013 συνεχίζονται. Είμαι πεπεισμένος ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να βρεθεί μια καλύτερη, αποδοτικότερη και περισσότερο βιώσιμη λύση από ό,τι μπορεί να επιτύχει οποιοδήποτε ad hoc μέτρο στο ισχύον πλαίσιο.

 
  
MPphoto
 

  Esther de Lange, συντάκτρια.(NL) Κύριε Πρόεδρε, έχω να κάνω τρεις παρατηρήσεις. Θα απευθύνω την πρώτη παρατήρηση στον κ. Kelly και τη θερμή του παράκληση εξ ονόματος των γεωμήλων. Εν προκειμένω, αναφερόμαστε σε γεώμηλα που είναι κάπως διαφορετικά από εκείνα που σερβίρονται στο πιάτο σας, συγκεκριμένα γεώμηλα αμυλοποιίας. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά σχετίζονται, βεβαίως, διότι ταυτόχρονα με την κατάρρευση της βιομηχανίας γεωμήλων αμυλοποιίας, αυξάνεται η παραγωγή της βιομηχανίας γεωμήλων προς κατανάλωση, και αυτό προκαλεί προβλήματα στην αγορά.

Η δεύτερη παρατήρησή μου αφορά τον Επίτροπο, ο οποίος λέει συνέχεια: «δεν θα πετύχει». Ωστόσο, η βιομηχανία αμύλου γεωμήλων έχει υποβάλει προτάσεις για το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι: σας παρακαλούμε, βεβαιωθείτε ότι θα αντιμετωπίσετε αυτές τις προτάσεις με κάποια αντικειμενικότητα, διότι, ακόμα και αν η συζήτηση αυτή αφορά πράγματι την περίοδο μετά το 2013, το να παραπέμπουμε συνεχώς στην κατάσταση μετά το 2013 δεν βοηθάει. Αυτό ακριβώς κάνει ο Επίτροπος. Τότε θα είναι πολύ αργά. Ο εν λόγω τομέας κινδυνεύει να καταρρεύσει το 2012. Χρειαζόμαστε ένα μεταβατικό καθεστώς το 2012 και το 2013, ούτως ώστε ο τομέας να μπορέσει για μία ακόμα φορά να συμπεριληφθεί στην κανονική γεωργική πολιτική που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2014.

Αυτή είναι η θερμή μου έκκληση προς τον Επίτροπο.

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου