Puhemies. – (ES) Esityslistalla on seuraavana keskustelu Esther de Langen ja Albert Deßin Euroopan kansanpuolueen (kristillisdemokraattien) ryhmän puolesta ja Thijs Bermanin ja Jo Leinenin Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän puolesta komissiolle esittämästä suullisesta kysymyksestä, joka koskee Euroopan unionin perunatärkkelysalaa vuoden 2012 jälkeen (O-0097/2010 – B7-0456/2010).
Esther de Lange, laatija. – (NL) Arvoisa puhemies, arvoisa komission jäsen, parlamentin kaksi suurinta ryhmää, Euroopan kansanpuolueen (kristillisdemokraattien) ryhmä ja Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä, ovat yhdessä tehneet aloitteen tämän keskustelun järjestämiseksi Euroopan komission kanssa Euroopan perunatärkkelysalan tulevaisuudesta. Rahoituskriisi on vaarantanut alan tulevaisuuden siinä määrin, että se saattaa hävitä koko maanosasta. Alalla voisi kuitenkin olla merkittävä rooli omien EU 2020 -tavoitteidemme täytäntöönpanossa. Arvoisa komission jäsen, kuten tiedätte, terveystarkastuksen seurauksena alan tuki on osittain tuotantoon sidottua ja osittain tuotannosta irrotettua. Tämä päättyy vuonna 2012, jolloin tuki irrotetaan täysin tuotannosta. Sanon tämän selvästi: tuen tätä kehitystä, mutta nykytilanteessa se vaatii asianmukaisen lähestymistavan. Jotta perunatärkkelysala selviytyy ja voi kilpailla muiden tärkkelysalojen kanssa, sen on löydettävä uusia markkinoita sen jälkeen, kun tuki on täysin irrotettu tuotannosta, ja tähän on laajat mahdollisuudet erityisesti biotaloudessa, jolla on ehdoton johtoasema Euroopan unionin 2020-strategiassa. Otetaan esimerkiksi muovit, jotka valmistetaan öljyn sijaan perunatärkkelyksestä, tai teollisuuden käyttämät alkuaineet. Rahoituskriisi on kuitenkin vaarantanut tämän muutoksen valmistelut ja uusien markkinoiden etsimisen, koska mahdollisilla sijoittajilla ja innovoijilla ei ole valitettavasti ollut muuta mahdollisuutta kuin jäädä pois. Vuonna 2012 edessämme on siis uhka, että koko ala romahtaa, ja jos niin käy, tutkimusten mukaan 40 prosenttia Euroopan unionin markkinoista saattaa hävitä. Kyse on noin 6 000 suorasta työpaikasta, vähintään yhtä monesta välillisestä työpaikasta ja noin 15 000 maanviljelijästä, joihin tällä on suora vaikutus, koska he ovat alan toimittajia. Tulemme näkemään tämän oman alueeni eli Pohjois-Alankomaiden lisäksi esimerkiksi Tanskassa, Saksassa, Puolassa ja Ranskassa. Arvoisa komission jäsen, tästä syystä soitamme tänään hälytyskelloja ja pyydämme komissiota varmistamaan, että alalla on edessään pehmeä lasku eikä romahdus.
Haluan esittää teille seuraavat kysymykset: onko Euroopan komissio valmis ryhtymään väliaikaisiin toimiin esimerkiksi kahden vuoden ajanjaksolla ja ilman, että toimet vaikuttavat talousarvioon, hyödyntämällä käyttämättömiä perunatärkkelysalan rahastoja tai maatalousrahastoja? Onko Euroopan komissio valmis esimerkiksi perustamaan vapaaehtoisen rakenneuudistusrahaston, jolla tuetaan tuottajia, jotka haluavat rajoittaa tuotantoa omasta tahdostaan?
Arvoisa komission jäsen, päätän puheenvuoroni siihen, mikä on luonnollisesti koko keskustelun tärkein asia: onko Euroopan komissio yhtä mieltä kanssamme siitä, että perunatärkkelysalalla voisi olla merkittävä rooli biotaloudessa ja että meidän kannattaisi näin ollen väliaikaisesti auttaa alaa muutoksen toteuttamisessa?
Thijs Berman, laatija. – (NL) Arvoisa puhemies, perunatärkkelysalalla voi olla edessään liian raskas isku uudella vuonna 2012 alkavalla kaudella sen jälkeen, kun se on ollut vuosikymmeniä riippuvainen tuista, mikä itsessään on ollut epätervettä. Tuhannet työpaikat ovat vaarassa pelkästään Pohjois-Alankomaissa, joka on taloudellisesti haavoittuva alue, jolla ei ole monia muita suuria työnantajia. Kaikki nämä ihmiset Groningenissa ja muualla haluavat kuitenkin edelleen asua ja työskennellä omalla alueellaan. Työpaikkojen tasainen jakautuminen on tärkeää kaikilla Euroopan alueilla ja tämä koskee myös vaurasta Pohjois-Eurooppaa. Tarvitsemme näin ollen siirtymäsääntöjä. On EU:n velvollisuus varmistaa, että säännöt ovat olemassa. Tämän ei tarvitse tarkoittaa lisäkustannuksia. Meillä on alaa varten ylimääräisiä varoja aiemmilta vuosilta, koska kyseisten vuosien sadot tuottivat pettymyksen. Lisäksi on mahdollista tehdä muutoksia maatalouden talousarvioon. Perunatärkkelyksen tuet on luonnollisesti lopetettava vuonna 2012. Kukaan ei kyseenalaista tätä ja myös alalla on tyydytty tähän. Alalla on kuitenkin oltava tulevaisuus, koska se on maaseutuyhteisöjemme keskeinen osa, joka tarjoaa uusia vaihtoehtoja öljyntuottajille ja tulee näin ollen ennen pitkää korvaamattomaksi.
John Dalli, komission jäsen. – (EN) Arvoisa puhemies, arvoisat jäsenet, kiitos perunatärkkelysalan tulevaisuuteen liittyvistä kysymyksistänne. Komissio on tyytyväinen saadessaan mahdollisuuden ilmaista näkemyksensä alasta.
Perunatärkkelysalan uudistus on osa "terveystarkastusta" ja neuvosto päätti alan pyynnöstä, että tukien irrottaminen tuotannosta tapahtuu samaan aikaan kiintiöjärjestelmän lakkauttamisen kanssa. Komissio oli itse asiassa ehdottanut asteittaisempaa lähestymistapaa, jossa tuen irrottaminen tuotannosta olisi suoritettu kahdessa vaiheessa. Alan tärkein perustelu oli ollut se, että lisäviive ennen tukien irrottamista tuotannosta mahdollistaisi sen, että perunatärkkelyksen tuottajat voisivat valmistautua markkinoihin, joilla ei ole kiintiöitä eikä muutosvaiheen tukia.
Pyyntöä perustaa rakenneuudistusrahasto, jollainen on sokeriteollisuudessa, on vaikea toteuttaa perunatärkkelysalalle varattujen määrärahojen puitteissa. Vaikka kaikki nykyiset edunsaajat, myös tärkkelysperunoiden viljelijät, luopuisivat tuotantoon sidotuista tuistaan rahoittaakseen perunatärkkelystehtaiden lakkauttamiseen käytettävän rakenneuudistusrahaston perustamisen, käytettävissä olevat varat eivät välttämättä tarjoaisi riittävän vahvaa kannustinta.
Rakenneuudistusrahaston perustaminen vaatii nykyisessä oikeudellisessa kehyksessä asetuksen, joka tulisi voimaan aikaisintaan 1. heinäkuuta 2011, jolloin rakenneuudistukselle jäisi vain yksi vuosi ja hyvin niukat varat, jotka eivät riittäisi kattamaan ylikapasiteettia, joka saattaa alan edustajien mukaan olla jopa 40 prosenttia koko tuotantokapasiteetista.
Kuten mainitsin aiemmin, terveystarkastuksen osana tehtyjen päätösten peruminen ei ole mahdollista. Käsittelemme parhaillaan YMP:n tulevaisuutta vuoden 2013 jälkeen. Haluamme koko maatalousalalle YMP:n, joka on vahva, tehokas ja tasapainoinen. Perunatärkkelysala, kuten kaikki muutkin alat, voi osallistua tähän keskusteluun.
Peter Jahr, PPE-ryhmän puolesta. – (DE) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, neuvoston asetus (EY) N:o 73/2009 yhteisen maatalouspolitiikan suoria tukijärjestelmiä koskevista yhteisistä säännöistä on muuttanut EU:n tilatukijärjestelmää koskevia sääntöjä ja edistänyt aiemmin tuotantoon sidotun taloudellisen tuen irrottamista tuotannosta.
Perunatärkkelysalalla on kaksi tukea, jotka on edelleen sidottu tuotantoon. Nämä ovat tärkkelysperunan viljelijöiden tuotantotuki eli viljelijöille maksettava tuki ja perunatärkkelyksestä maksettava tuki eli yrityksille ja tehtaille maksettava tuki. Tämän EU:n lainsäädännön muutoksen seurauksena kumpikin tuki irrotetaan tuotannosta ja sisällytetään tilatukea koskeviin sääntöihin. Tämä tapahtuu viimeistään vuoteen 2012 mennessä. Viljelijöiden tuotantotuki voidaan irrottaa tuotannosta vuodesta 2010 lähtien jäsenvaltioiden päätöksistä riippuen. Tämä tarkoittaa, että perunatärkkelysalaa tuetaan tällä hetkellä tuotantoon perustuvalla, kattavalla EU:n markkinoiden organisointijärjestelmällä, mutta että terveystarkastusta koskevien päätöslauselmien seurauksena markkinoiden hallintamekanismien käyttö päättyy viimeistään vuoteen 2012 mennessä.
Päätetyt toimet ovat alalle merkittävä takaisku. Tulevaisuus näyttää, säilyykö tärkkelysperunoiden viljely kilpailukykyisenä uusien sääntöjen tultua voimaan. Vaikka suuremmalle markkinalähtöisyydelle ja pienemmälle valtion väliintulolle ei olisikaan vaihtoehtoa, meidän on harkittava asianmukaisia siirtymäkausia, jotta muutos onnistuu hallitusti. Meidän olisi myös autettava viljelijöitä, jotka haluavat jatkaa tärkkelysperunoiden viljelyä, jotta voimme parantaa heidän kilpailukykyään ja löytää uusia markkinoita ja myyntimahdollisuuksia. Viljelijöitä, jotka päättävät lopettaa tämän kasvin viljelyn, olisi myös tuettava vaihtoehtojen etsimisessä.
Tärkeintä on se, että komissio tekee nopeasti päätöksen ja antaa ongelmasta selkeän lausunnon. Yritysmaailmassa hyvä päätös on aina hyvä ja huono päätös on haaste, mutta pahinta on se, ettei päätöstä tehdä lainkaan. Päätöksen tekemättä jättäminen tarkoittaa pysähtymistä ja se voi olla yritykselle tuhoisaa. Näin ollen haluan pyytää komissiota jälleen kerran tarkastelemaan tilannetta ja etsimään sopivia keinoja ja mahdollisuuksia, jotka ovat viljelijöidemme etujen mukaisia.
Jan Mulder, ALDE-ryhmän puolesta. – (NL) Arvoisa puhemies, ihannemaailmassa asiat etenisivät juuri niin kuin ennakoimme terveystarkastuksen aikaan. Valitettavasti tämä ei ole pitänyt paikkaansa perunatärkkelysalalla. Jos toteuttaisimme nyt suunnitelmamme tämänhetkisessä tilanteessa, moni yritys menisi konkurssiin, koska hinnat ovat liian alhaalla. Tärkeä kysymys kuuluu, onko se kohtuullinen hinta? Enpä usko. Mielestäni Euroopan perunatärkkelysala on erityisala. Olemme saavuttaneet valtavaa edistystä biokemian alalla ja kehittäneet monenlaisia uusia tuotteita, enkä usko, että tätä prosessia kannattaa keskeyttää.
Komission vastaukset eivät anna minulle aihetta liikaan optimismiin. Haluan pyytää komissiota tarkastelemaan tilannetta uudelleen, jotta se voi käynnistää tiiviin vuoropuhelun alan kanssa. Kuten monet teistä, minäkin toivon pehmeää laskua, ja meidän onkin varmistettava, että lasku on pehmeä, koska mielestäni perunatärkkelysalan on selviydyttävä, koska se on erityisala. Jotta tämä toteutuu, komission on ryhdyttävä erityistoimiin.
Janusz Wojciechowski, ECR-ryhmän puolesta. – (PL) Viime vaalikaudella toimin kahdesti esittelijänä asetukselle, jossa tärkkelyskiintiöiden koko määrättiin. Tuolloin tapasin useaan otteeseen alan edustajia ja pyrin ottamaan huomioon niiden maiden toiveet, jotka olivat tyytymättömiä liian alhaisiin kiintiöihin. Otimme huomioon sen, että ala oli pahasti epätasapainossa ja että emme voineet häiritä tilannetta, koska muussa tapauksessa koko ala olisi joutunut valtaviin ongelmiin. Tänään saimme kuulla, että ala on vaarassa ja saattaa jopa hävitä kokonaan, ja on erittäin ikävä todeta, että näin saattaa käydä. On surullista nähdä samat ongelmat, jotka ovat kohdanneet muitakin suuria aloja: maitoalan ongelmat, tupakka-alan lähes täydellinen häviäminen ja sitä edeltänyt sokerimarkkinoiden uudistus, jolla myös oli tuhoisia seurauksia viljelijöille. Nyt nämä ongelmat vaikuttavat perunatärkkelysalaan. Mielestäni on korkea aika harkita suunnanmuutosta Euroopan unionin maatalouspolitiikkaan, suuntaukseen, joka valittiin olosuhteissa, jotka poikkesivat hiukan nykyisistä. Epäilen, ettei tähän saakka seurattu periaate ole enää tärkeä.
Jarosław Kalinowski (PPE). – (PL) Arvoisa puhemies, olemme tuottaneet perunatärkkelystä omalla tilallani monien vuosien ajan, ja – kuten useat kymmenet tuhannet viljelijät eri puolilla Euroopan unionia – pelkään, että tärkkelyksen tuotantokiintiöiden lakkautus ja sen tuotantotuen päättyminen sekä tuottajilta että jalostajilta aiheuttaa heidän taloustilanteensa merkittävää huononemista vuonna 2013. Tähän liittyen kannatan perunatärkkelyksen tuotantokiintiöjärjestelmän säilyttämistä ja maataloustuottajien taattua vähimmäishintaa ja lisätukia. Jos nämä järjestelyt poistetaan tärkkelysalalta, tämä on yhdistettävä toimenpiteisiin, joilla varmistetaan riittävä taloudellinen tuki rakenneuudistukselle. John Dallin viittaus sokerimarkkinoiden uudistukseen on valitettava, koska kyseinen uudistus oli Euroopalle tuhoisa ja auttoi vain Etelä-Amerikan suuria maanomistajia. Arvoisa komission jäsen, tämä ei ole oikea tapa. Vielä on aikaa käyttää tervettä järkeä.
Elisabeth Köstinger (PPE). – (DE) Arvoisa puheenjohtaja, 20 prosentin vähennys kasvihuonekaasupäästöissä, 20 prosentin osuus uusiutuvaa energiaa ja 10 prosenttia polttoaineista uusiutuvista energialähteistä. Nämä ovat Euroopan unionin asettamat haastavat tavoitteet ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja energiatoimitusten omavaraisuuden saavuttamiseksi.
Kysymys siitä, miten voimme saavuttaa nämä tavoitteet, jää kuitenkin avoimeksi. Tämä pätee erityisesti silloin, jos alojen, jotka voivat antaa panoksensa tähän, annetaan kuihtua pois. Maatalous voi antaa ja tulee antamaan merkittävän panoksen 2020-tavoitteisiin. Tietyillä maatalouden alueilla politiikassa ollaan kuitenkin siirtymässä pois markkinoiden hallinnasta. Terveystarkastuksen seurauksena perunatärkkelysalalla tehdään muutoksia, jotka aiheuttavat tuotannon rajua vähenemistä. Kiintiöjärjestelmästä ja vähimmäishinnasta luopuminen on asettanut alan valtavan paineen alle. Meidän on varmistettava, että pehmeä lasku on mahdollinen.
Meidän on kehotettava komissiota etsimään toimenpiteitä, joilla tärkkelysperunan tuotanto turvataan, erityisesti alueilla, joilla vaihtoehtoja ei ole. Perunatärkkelysalan tuotteet ovat tulevaisuudessa erittäin tärkeitä.
Seán Kelly (PPE). – (EN) Arvoisa puhemies, aikainen lintu nappaa madon ja myöhäinen saa "catch the eye" -puheenvuoron, joten kiitos tästä mahdollisuudesta.
Olen kotoisin Irlannista, jossa peruna on erityisen lähellä ihmisten sydäntä, koska sillä ruokittiin väestö ennen nälänhätää. Kun perunarutto levisi vuonna 1847, neljä miljoonaa kahdeksan miljoonan väestöstä kuoli sen seurauksiin. Siitä lähtien yksikään ateria ei ole ollut täydellinen ilman perunaa, tai pottua, joksi me sitä Irlannissa kutsumme. Näin ollen kaikki, mikä vaarantaa perunanviljelijöiden tulevaisuuden, aiheuttaa väristyksiä Irlannin kansan selkäpiissä.
Monet täällä ovat puhuneet – ja jaan heidän huolensa – peruna-alan tulevaisuudesta ja kuten komission jäsen totesi, uudessa vuoden 2013 jälkeisessä YMP:ssä peruna-alaa olisi pohdittava hyvin tarkkaan. Se pitää paikkansa.
Arvoisa puhemies, haluan lopuksi vielä kiittää teitä toiminnastanne tämän istunnon puheenjohtajana. Ellen vastustaisi kloonausta, teidät kannattaisi mielestäni kloonata!
John Dalli, komission jäsen. – (EN) Arvoisa puhemies, haluan esittää parlamentille suuret kiitokset tästä mielenkiintoisesta keskustelusta. Olen samaa mieltä siitä, että perunatärkkelysalalla voi olla merkittävä rooli biomuovien ja muiden vihreän kemian tuotteiden tulevassa kehityksessä. Ymmärrän myös esitetyn huolen siitä, että tuotannosta irrotetun tuen ja kiintiöjärjestelmän lakkauttaminen saattaa aiheuttaa perunatärkkelyksen tuottajille sopeutumisongelmia. Meidän on kuitenkin otettava huomioon talousarviokehys, jonka puitteissa toimimme, sekä oikeudellinen kehys ja aikataulu.
Maatalouden pääosasto saa pian EU:n peruna- ja viljatärkkelysalan arviointitutkimuksen ja keskustelut YMP:n tulevaisuudesta vuoden 2013 jälkeen ovat käynnissä. Olen varma, että näissä puitteissa löydetään parempi, tehokkaampi ja kestävämpi ratkaisu kuin mitä voitaisiin saavuttaa millään nykyisten puitteiden väliaikaisilla toimenpiteillä.
Esther de Lange, laatija. – (NL) Arvoisa puhemies, esitän kolme huomiota. Osoitan ensimmäisen huomioni Seán Kellylle hänen vilpittömästä vetoomuksestaan perunan puolesta. Puhumme nyt perunoista, jotka poikkeavat hiukan ruokapöydässänne tarjotuista perunoista, nimittäin tärkkelysperunoista. Ongelmat kylläkin liittyvät luonnollisesti toisiinsa, koska samaan aikaan, kun tärkkelysperuna-ala romahtaa, ruokaperuna-alan tuotanto kasvaa, ja tämä aiheuttaa ongelmia markkinoille.
Toinen huomioni koskee komission jäsentä, joka vain hokee, ettei mikään toimi, mutta perunatärkkelysalalla on keksitty ehdotuksia sille, miten voitaisiin saada aikaan ratkaisu. Viestimme on tämä: varmistakaa, että käsittelette ehdotukset jossain määrin puolueettomasti, sillä vaikka keskustelu koskeekin vuoden 2013 jälkeistä aikaa, jatkuvat viittaukset vuoden 2013 jälkeiseen aikaan eivät edistä asiaa. Komission jäsen on toiminut juuri näin. Tuolloin on jo liian myöhäistä. Ala saattaa romahtaa vuonna 2012. Tarvitsemme siirtymäjärjestelyn vuosille 2012 ja 2013, jotta ala voidaan sisällyttää jälleen tavalliseen maatalouspolitiikkaan, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2014.