Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2009/2142(INI)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή των εγγράφων :

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A7-0215/2010

Συζήτηση :

PV 09/09/2010 - 2
CRE 09/09/2010 - 2

Ψηφοφορία :

PV 09/09/2010 - 5.1
Αιτιολογήσεις ψήφου
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P7_TA(2010)0311

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

7. Αιτιολογήσεις ψήφου
Βίντεο των παρεμβάσεων
Συνοπτικά πρακτικά
  

Έκθεση Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (A7-0215/2010)

 
  
MPphoto
 

  Giommaria Uggias (ALDE).(IT) Κύριε Πρόεδρε, [...] ένα βήμα προς μεγαλύτερη κατανόηση, εκ μέρους των πολιτών της ΕΕ, των κειμένων που εγκρίνουμε. Πρέπει να ληφθούν ακόμα πολλά μέτρα, το σημαντικό όμως είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτά σε συνεχή βάση.

Είναι σαφές ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εξισορροπήσουμε τα δύο διαφορετικά νομικά συστήματα: το αγγλοσαξονικό σύστημα και το «ηπειρωτικό» σύστημα που βασίζεται στο ρωμαϊκό δίκαιο.

Εξίσου σημαντικό, ωστόσο, είναι και το απόσπασμα που αφορά τις εκτιμήσεις επιπτώσεων. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας απόσπασμα, το οποίο πρέπει να αποτυπώνεται και στις εθνικές νομοθεσίες. Εν προκειμένω, οφείλω να επισημάνω ότι οι τελευταίες παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες. Θα είναι ουσιώδες να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα, και πιστεύω ότι θα το πράξουμε σύντομα.

 
  
MPphoto
 

  Peter Jahr (PPE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, η απλή, σαφής και εύκολα κατανοητή για τους ανθρώπους νομοθεσία είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η ισχυρή νομοθεσία αποτελεί επίσης βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απλοποίηση της διαδικασίας σύνταξης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας πρέπει, συνεπώς, να αποτελεί βασικό μέλημα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Μία πολύ σημαντική πτυχή αυτής της απλοποίησης αποτελεί η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις μας. Αυτό θα προσφέρει νέα ώθηση για οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία. Εντούτοις, η Ευρώπη δεν είναι πάντοτε παρούσα όπου έχει εξαγγείλει την παρουσία της· αυτή είναι τουλάχιστον η εμπειρία που έχω αποκομίσει στη χώρα μου. Η Επιτροπή πρέπει να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θεσπίζουν ρυθμίσεις που δεν υπερβαίνουν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Daniel Hannan (ECR).(EN) Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν στιγμές στην παρούσα Αίθουσα, κατά τις οποίες η ημερήσια διάταξη ξεπερνά ακόμα και την παρωδία. Η έκθεση σχετικά με τη «βελτίωση της νομοθεσίας» προέρχεται από τα ίδια θεσμικά όργανα που έχουν μετατρέψει το τμήμα αυτό του κόσμου στον πλέον υπερβολικά ρυθμιζόμενο και λιγότερο ανταγωνιστικό συνασπισμό του πλανήτη, που μας δημιούργησαν τον γραφειοκρατικό εφιάλτη της κοινής γεωργικής πολιτικής και την οικολογική καταστροφή της κοινής αλιευτικής πολιτικής.

Επιτρέψτε μου όμως να αναπτύξω εποικοδομητικά την άποψή μου. Ιδού μία ιδέα για τη βελτίωση της νομοθεσίας: ας μην προσφεύγουμε σε ρητορικές όταν νομοθετούμε. Ας μην προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε το καταστατικό του Σώματος ως τρόπο για να αποδείξουμε ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, ότι ενδιαφερόμαστε για την ανεργία, ότι ενδιαφερόμαστε για τους Ρομά ή τις περισσότερες ώρες εργασίας ή για ο,τιδήποτε άλλο πρόκειται. Οι αδέξιες παρεμβάσεις από το κράτος δεν είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαστε πολύ καλύτερα όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στους ανθρώπους που επηρεάζουν.

Επομένως, η μετριοπαθής μου πρόταση για τη βελτίωση της νομοθεσίας είναι να κλείσουμε το Σώμα αυτό για τους επόμενους έξι μήνες, σε πειραματική βάση, να μην ψηφίσουμε καμία ρύθμιση απολύτως και να δούμε εάν τα μέλη των εκλογικών μας περιφερειών θα διαμαρτυρηθούν για αυτό.

 
  
  

Πρόταση ψηφίσματος (B7-0492/2010) - Κοινή πρόταση ψηφίσματος (RC-B7-0493/2010)

 
  
MPphoto
 

  Monika Flašíková Beňová (S&D). (SK) Στη Σλοβακία εορτάζουμε σήμερα την ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος. Σύμφωνα με το σλοβακικό κράτος, περισσότεροι από 100.000 εβραίοι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι και άτομα με σωματική αναπηρία εκτοπίσθηκαν από τη Σλοβακία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υποστήριξα σήμερα την εν λόγω πρόταση ψηφίσματος –της οποίας, κατά σύμπτωση, ήμουν και μεταφράστρια–, διότι θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επισημάνει ότι δεν θέλουμε τέτοιου είδους καταστάσεις στην Ευρώπη ούτε σήμερα ούτε και στο μέλλον. Έχουμε βιώσει δύο μεγάλους πολέμους στην Ευρώπη και είναι πλέον καιρός, ιδιαίτερα αφότου η Γαλλία ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας απελάσεις των ρουμάνων Ρομά προς την πατρίδα τους, να αποδείξουμε ότι τέτοιου είδους καταστάσεις απλώς δεν γίνονται αποδεκτές από εμάς, και η υπερψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης ψηφίσματος θα μας βοηθήσει να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές που στήριξαν το ψήφισμά μας.

 
  
MPphoto
 

  Joe Higgins (GUE/NGL).(EN) Κύριε Πρόεδρε, υποστήριξα το ψήφισμα, το οποίο περιελάμβανε μεταξύ των προσυπογραφόντων την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Επιλέγοντας ειδικά την κοινότητα των Ρομά στη Γαλλία ως θύματα κατατρεγμού και απέλασης, ο γάλλος πρόεδρος Sarkozy και η κυβέρνησή του επέδειξαν τον πλέον αποτρόπαιο κυνισμό. Πρόκειται απλούστατα για τη βάναυση εκμετάλλευση μίας μειονοτικής κοινότητας καταπιεσμένων ανθρώπων με σκοπό την απόσπαση της προσοχής από την καταστροφική οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Οι πολιτικές του κ. Sarkozy οδήγησαν σε μαζική ανεργία στη Γαλλία και περιθωριοποίηση πολλών κοινοτήτων της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση του κ. Sarkozy επιτίθεται πλέον συστηματικά κατά του βιοτικού επιπέδου των γάλλων εργαζομένων και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των γάλλων πολιτών. Ο κ. Sarkozy και η κυβέρνησή του είναι οι εκπρόσωποι της γαλλικής αστικής τάξης και των διεθνών ισχυρών επιχειρήσεων και προσπαθούν απεγνωσμένα να χρησιμοποιήσουν μία ευάλωτη κοινότητα ως αποδιοπομπαίο τράγο ώστε να αποσπάσουν την προσοχή από την τεράστια αντιδημοτικότητά τους.

Συγχαίρω τους δεκάδες χιλιάδες Γάλλους που διαδήλωσαν κατά αυτής της πολιτικής το προηγούμενο Σάββατο, και απευθύνω έκκληση προς τους γάλλους εργαζόμενους να συνεχίσουν την τεράστια παράδοση της μεταξύ τους αλληλεγγύης –με όλες τις μειονοτικές κοινότητες και τους εργαζόμενους να συνεργάζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και για ένα καλύτερο μέλλον– και να μην εξαπατηθούν από την παρούσα κυνική επίδειξη δύναμης.

 
  
MPphoto
 

  Cristian Dan Preda (PPE).(RO) Ψήφισα κατά κύριο λόγο υπέρ του ψηφίσματος της δικής μου πολιτικής Ομάδας επειδή πρότεινε λύσεις χωρίς να στιγματίζει μία πολιτική επιλογή. Δυστυχώς, η εν λόγω πρόταση ψηφίσματος δεν έγινε δεκτή.

Όσον αφορά την πρόταση ψηφίσματος που προτάθηκε από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όσους συμπλέουν με τις πολιτικές της, υπερψήφισα στο παρόν κείμενο ορισμένα σημεία τα οποία έκρινα εποικοδομητικά, κυρίως την προφορική τροπολογία η οποία υποστηρίζει την έλλειψη οιασδήποτε σύνδεσης μεταξύ της κατάστασης των Ρομά στην Ευρώπη και της ένταξης της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν.

Υπερψήφισα επίσης το δεύτερο μέρος της παραγράφου 10, στο οποίο ζητείται ισχυρός οριζόντιος συντονισμός για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, και το δεύτερο μέρος της παραγράφου 16, το οποίο προτρέπει τόσο την Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη να σέβονται τα δικαιώματα των Ρομά και την εφαρμογή τους.

Υπερψήφισα επίσης την αιτιολογική σκέψη ΙΒ, η οποία επισημαίνει την ανάγκη καλύτερης εκπροσώπησης των Ρομά σε κυβερνητικές δομές και στη δημόσια διοίκηση στα κράτη μέλη. Μολαταύτα, δεν ήταν δυνατόν να υπερψηφίσω την πρόταση ψηφίσματος συνολικά, διότι την θεωρώ δημαγωγική.

 
  
MPphoto
 

  Sergej Kozlík (ALDE). (SK) Η εξωτερική μετανάστευση αποτελεί καίριο πρόβλημα για την Ευρώπη. Κάθε χρόνο καταφθάνουν στην Ευρώπη 900.000 νέοι μετανάστες. Το ζήτημα των Ρομά είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα για την Ευρώπη, δεδομένου ότι η μετανάστευση των Ρομά μεταξύ των κρατών μελών δεν προσμετράται σε εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά σε χιλιάδες άτομα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα.

Υποστηρίζω την πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση του πληθυσμού των Ρομά στην Ευρώπη. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι προσδιορίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα ως πανευρωπαϊκό. Το πρόβλημα του πληθυσμού των Ρομά δεν μπορεί να επιλυθεί αποτελεσματικά κατά μεμονωμένες περιπτώσεις. Η επίλυσή του χρήζει της συμβολής ευρωπαϊκών πόρων και ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα σε χώρες με σημαντικό πληθυσμό Ρομά.

Η μετανάστευση και ο επαναπατρισμός των Ρομά δεν πρέπει να καταστούν πολιτικό ζήτημα. Τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν πρέπει να παραβιάζονται. Ωστόσο, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις δεν πρέπει να ισχύουν μόνο για τα κράτη μέλη, αλλά και για τις ίδιες τις μειονότητες.

 
  
MPphoto
 

  Tunne Kelam (PPE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, υπερψήφισα το ψήφισμα της Ομάδας PPE, διότι το κείμενο του εν λόγω ψηφίσματος προσέφερε εποικοδομητική και συνολική ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της καλύτερης κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Αντί να χρησιμοποιείται η σοβαρή κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση ως μέσο για πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις εναντίον ορισμένων νομοταγών κυβερνήσεων όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας, η Ομάδα PPE προτείνει ευρωπαϊκή στρατηγική για τους Ρομά.

Η μετάθεση του προβλήματος από το ένα κράτος μέλος στο άλλο δεν μας βοηθά να βρούμε τους αναγκαίους πόρους. Τούτο θα το πράξουμε μόνον από κοινού, στο πνεύμα μίας εποικοδομητικής προσέγγισης.

 
  
MPphoto
 

  Jens Rohde (ALDE).(DA) Κύριε Πρόεδρε, τα μέλη του δανικού Φιλελεύθερου Κόμματος επιλέξαμε να υπερψηφίσουμε την κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τους Ρομά, όχι επειδή δεν αναγνωρίζουμε ότι η γλώσσα σε μεγάλα τμήματα του ψηφίσματος είναι υπερβολικά συναισθηματικά φορτισμένη και οι επιθέσεις του ατεκμηρίωτες, αλλά περισσότερο επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί ο τρόπος με τον οποίο η Γαλλία επέλεξε ξαφνικά να εκδιώξει τους Ρομά. Από την άποψη αυτή, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να διερευνηθεί σε σχέση με τις απελάσεις στη Δανία ή τη Γερμανία. Η Δανία ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο, και αν η Γερμανία δεν μπορεί να στείλει στην πατρίδα τους τούς πρόσφυγες ενός πολέμου που έχει τελειώσει, η έννοια του καθεστώτος του πρόσφυγα θα χαθεί και θα επικρατήσει τότε ένα εντελώς νέο νομικό καθεστώς στον κόσμο. Πρέπει να αναφέρω ότι ο αγώνας του δανικού Φιλελεύθερου Κόμματος κατά των αδικαιολόγητων επικρίσεων της Δανίας και της Γερμανίας υπήρξε δύσκολος και μοναχικός. Δεν είχαμε την υποστήριξη ούτε των Σοσιαλδημοκρατών ούτε του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος. Όχι, προτίμησαν την αμαύρωση της πατρίδας τους και μίας γειτονικής χώρας από μία διαμάχη για την οποία δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη αιτιολογία. Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ δυσάρεστο. Θα ήθελα να κλείσω υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία ίχνη της λεγόμενης κριτικής εναντίον της Δανίας και της Γερμανίας εξαλείφθηκε οριστικά κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας.

 
  
MPphoto
 

  Gerard Batten (EFD).(EN) Κύριε Πρόεδρε, δεν υπερψήφισα κανένα από τα εν λόγω ψηφίσματα, διότι, καταρχήν, δεν αναγνωρίζω τη δημοκρατική νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε και πρόκειται να την αναγνωρίσω ποτέ.

Ωστόσο, θα έπρεπε, φυσικά, να αποτελεί δικαίωμα των κυρίαρχων κρατών να αποφασίζουν ποιος μπορεί να εισέρχεται στα εδάφη τους και ποιος όχι, και σε ποια βάση. Τα κράτη της ΕΕ έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού αναγνωρίζοντας την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου, και, ειδικότερα, με την έγκριση της οδηγίας 2004/38/ΕΚ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων.

Οι Γάλλοι δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Δεν μπορούν να είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπειτα να εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των τσιγγάνων της Ρουμανίας.

Εάν δεν αρέσει αυτό στους Γάλλους, τότε προτείνω να υιοθετήσουν την πολιτική του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συνίσταται στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάκτηση της κυριαρχίας των κρατών.

 
  
MPphoto
 

  Jaroslav Paška (EFD). – (SK) Με την έγκριση της πρότασης ψηφίσματος σχετικά με τους Ρομά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισαν ορθά, κατά τη γνώμη μου, την ευθύνη για την κατάσταση των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση την εμπειρία που είχα στην πατρίδα μου, ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι, κατά την αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων για την ένταξη των Ρομά, δεν αρκεί απλώς η παροχή οικονομικής βοήθειας ή υλικών αγαθών, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας βελτίωσης της υλικής τους κατάστασης. Είναι πολύ σημαντικότερο να διδάξουμε στους Ρομά ότι η διατήρηση ενός επιπέδου διαβίωσης απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους τους, ώστε να λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και να παραμείνουν σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Μόνο μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης θα απελευθερωθούν οι Ρομά από το βάρος της ατιμωτικής υπόστασής τους στην κοινωνία μας. Πρόκειται για απαιτητικό καθήκον, και ελπίζω ότι μπορούμε να το φέρουμε εις πέρας.

 
  
MPphoto
 

  Hannu Takkula (ALDE).(FI) Κύριε Πρόεδρε, υπερψήφισα την πρόταση υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό περιλαμβάνει και τους Ρομά.

Κατανοώ ότι κάποιοι, για παράδειγμα στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), πιστεύουν ότι η εν λόγω πρόταση ψηφίσματος αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό εργαλείο πολιτικής δράσης κατά της Γαλλίας. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να εξετάζουμε τα πράγματα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην εφαρμόζουμε την πολιτική ως εργαλείο αλλά, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κοινότητα αξιών, να καταδεικνύουμε ότι έχουμε πραγματικά προσηλωθεί στην ιδέα ότι πρέπει να αναλαμβάνουμε ευθύνη για τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας.

Γνωρίζουμε ότι επί του παρόντος υπάρχουν χαμηλά επίπεδα κοινωνικής συμμετοχής του πληθυσμού των Ρομά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί πρόκληση την οποία μοιράζονται οι Ευρωπαίοι, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα είμαστε αξιόπιστοι εάν, ενώ εκτός Ευρώπης εξηγούμε με ποιον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ασχολούμαστε οι ίδιοι δεόντως με την κατάσταση των Ρομά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελπίζω ότι αυτό θα θεωρηθεί ως συγκεκριμένη δράση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο, βεβαίως, έχει διοργανώσει διάφορα μικρής κλίμακας πιλοτικά προγράμματα που επιδιώκουν να προωθήσουν την ένταξη των Ρομά στην κοινωνία μέσω της εκπαίδευσης και ούτω καθεξής. Μερικές φορές, όμως, φαίνεται ότι το παρόν Σώμα δεν προτίθεται να διαθέσει χρήματα για προγράμματα αυτού του είδους από τον προϋπολογισμό του, αλλά προτιμά να τα προσφέρει στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, ακόμα δε και σε τρίτες χώρες.

Πρέπει πλέον να επιλύσουμε διά παντός το ζήτημα των Ρομά στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία και να καταδείξουμε τις βασικές αξίες για τις οποίες εργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
MPphoto
 

  Bruno Gollnisch (NI).(FR) Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή όσα είπε ο κ. Takkula, όμως στην πραγματικότητα έχουν ανοιχθεί ορισμένες πολύ μεγάλες πιστώσεις, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έχουν δαπανηθεί προς τα παρόν μόνο 9 εκατ. ευρώ.

Με αυτήν την πρόταση ψηφίσματος, πιστεύω ότι ο κ. Sarkozy και ο κ. Hortefeux, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών –οι οποίοι, παρά ταύτα, ήταν κάποτε βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου– θερίζουν σήμερα ό,τι έσπειραν. Υποστήριξαν το άνοιγμα των συνόρων μας· σύναψαν τις συναφείς Συνθήκες· μερικές φορές μάλιστα τις συνέταξαν ή τις προώθησαν· πρέπει δε οπωσδήποτε να συνειδητοποιήσουν σήμερα ότι οι εύθραυστοι φραγμοί που είχαν ανεγερθεί –οι προσωρινές λύσεις που απλώς επέτρεπαν στους Ρομά να μεταβούν και να εγκατασταθούν στη Γαλλία μετά το 2013–, όλα αυτά απέτυχαν οικτρά.

Εν κατακλείδι, εκείνο το οποίο θεωρώ πιο δυσάρεστο στη στάση των συναδέλφων βουλευτών είναι ότι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των διακρίσεων, προβαίνουν πράγματι σε συστηματικές διακρίσεις –ή στιγματισμό, για να χρησιμοποιήσω την έκφρασή τους– της πλειοψηφίας του αυτόχθονος πληθυσμού. Είναι πολύ ωραίο να υπερασπιζόμαστε τις μειονότητες, δεν πιστεύετε όμως ότι μερικές φορές μπορεί να προκύψουν προβλήματα –πολιτιστικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς ή άλλου είδους– στη στάση των εν λόγω μειονοτήτων, που στην ουσία εμποδίζουν την ένταξή τους; Δεν θα ήταν προς όφελος αυτών των μειονοτήτων εάν είμαστε ειλικρινείς και θέταμε και τα προβλήματα αυτά επί τάπητος; Δεν θα έβλαπτε να το πράξουμε για μία μόνο φορά.

 
  
MPphoto
 

  Philip Claeys (NI).(NL) Κύριε Πρόεδρε, με εκπλήσσει η επιπολαιότητα με την οποία εξαπατά η Αριστερά του παρόντος Σώματος χρησιμοποιώντας όρους όπως «μαζικές απελάσεις», όταν μιλούμε για φακέλους στη Γαλλία που αξιολογούνται σε ατομική, κατά περίπτωση βάση, και για ανθρώπους που έλαβαν ενισχύσεις για την προαιρετική επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Ένα κράτος μέλος έχει πράγματι το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιβάλει τους κανόνες που αρμόζουν σε κάθε χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου, και να αναλάβει δράση κατά της παράνομης μετανάστευσης και των συνεπακόλουθων οχλήσεων. Σε κάθε περίπτωση, σημαντική ευθύνη για την επίλυση των προβλημάτων φέρουν οι ίδιες οι κοινότητες των Ρομά. Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημείωμα του πρώην σοσιαλιστή ολλανδού υπουργού Κατοικίας, Κοινοτήτων και Ένταξης, κ. Van der Laan, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, μεταξύ των Ρομά, η εγκληματικότητα είναι δυσανάλογα υψηλή, οι σχολικές απουσίες ιδιαίτερα αυξημένες, τα δε παιδιά χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για επαιτεία και εγκληματικές δραστηριότητες. Κατά την άποψη του Σοσιαλιστή Van der Laan, με τη στάση τους αυτή, οι Ρομά αυτοαποκλείονται από την ολλανδική κοινωνία. Πρέπει, λοιπόν, να επιτελεστεί μείζον έργο εν προκειμένω. Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω ότι δεν είναι δημοφιλές να το πω αυτό εδώ στο Κοινοβούλιο, αλλά και οι Ρομά, όπως και όλοι οι άλλοι άνθρωποι, δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

 
  
MPphoto
 

  Mario Borghezio (EFD).(IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, δεν υπερψηφίσαμε την πρόταση ψηφίσματος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), η οποία είναι ασφαλώς πιο ισορροπημένη, λόγω ενός βασικού σημείου στο οποίο θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας: την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς την Ευρώπη, να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν.

Πιστεύουμε –και ήδη σημάναμε συναγερμό κατά τη στιγμή της διεύρυνσης– ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα αυστηρές πολιτικές ελέγχου για την έκδοση δελτίων ταυτότητας και την αναγνώριση της ιθαγένειας.

Γνωρίζουν η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο ότι στις χώρες αυτές λαμβάνονται με μεγάλη ευκολία πιστοποιητικά από μη ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέποντας έτσι, χάρη στην ελεύθερη κυκλοφορία, την παράνομη είσοδο στον χώρο Σένγκεν; Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα, και είναι εντελώς ανεύθυνο που δεν το έχουμε πράξει ενώ πιέζουμε για τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν σε αντίθεση με την κοινή λογική.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα μου ότι, κατά την προσεχή συνεδρίασή μας, τουλάχιστον ένας ή μία από τους φιλάνθρωπους βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν τόσο πολύ τους Ρομά, θα έχει αναλάβει τα έξοδα –διαθέτουν τα μέσα με τον μισθό του βουλευτή του ΕΚ– μίας ωραιότατης οικογένειας Ρομά, και θα τρέφει μερικά επιπλέον στόματα. Δεν είναι δύσκολο να δείχνετε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια ότι είστε φιλάνθρωποι.

 
  
MPphoto
 

  Anna Záborská (PPE). (SK) Δεν υποστήριξα την εγκριθείσα πρόταση ψηφίσματος, διότι δεν πιστεύω ότι θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των Ρομά στην Ευρώπη, ενώ θα δηλητηριάσει ταυτόχρονα την πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ των επιμέρους κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H ανικανότητά μας να επιλύσουμε τα προβλήματα της κοινότητας των Ρομά μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση: ξέρουμε τι δεν θέλουμε, αλλά δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Δεν θέλουμε κανείς να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα κάποιου άλλου, απλώς και μόνο επειδή αμφότεροι ανήκουν στην ίδια εθνοτική ομάδα. Ωστόσο, δεν θέλουμε και να πιστεύουν κάποιοι ότι ο νόμος δεν ισχύει για αυτούς. Δεν θέλουμε να εξαναγκάσουμε κανέναν να απαρνηθεί τον πολιτισμό του, δεν θέλουμε όμως και να ανεχόμαστε παραβιάσεις των θεμελιωδών αρχών της συνύπαρξης στο όνομα της εθνοτικής ταυτότητας. Η γαλλική κυβέρνηση ξέρει τι δεν θέλει. Εφόσον δεν παραβίασε τον νόμο, δεν υπάρχουν λόγοι επίπληξης. Εάν παραβίασε τον νόμο, αρμόδια να αποφανθούν επί του θέματος είναι τα δικαστήρια. Ένα σύντομο σχόλιο για τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στο Παρίσι: θα χαιρόμουν αν οι χώρες που αναμένεται να παράσχουν θετική λύση για το ζήτημα των Ρομά ήταν από τις πρώτες που θα κληθούν για τις συναντήσεις αυτές.

 
  
MPphoto
 
 

  Janusz Władysław Zemke (S&D).(PL) Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση ψηφίσματος που κέρδισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο έλαβε και τη δική μου ψήφο. Το ψήφισμα αφορά ένα ουσιαστικό στοιχείο του δικαίου, το οποίο καθιστά πολύ σαφές το γεγονός ότι καμία κύρωση δεν μπορεί να συνδέεται με την ιθαγένεια. Η ευθύνη πρέπει να είναι πάντοτε ατομικής φύσεως, και αυτό αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου. Οι Ρομά πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλοι πολίτες της Ένωσης. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι υπόκεινται στον νόμο, και εάν τον παραβιάζουν, πρέπει να φέρουν την ευθύνη στην ίδια βάση με τους άλλους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνεται επίκληση της ιθαγένειας ως λόγου για την απαλλαγή κάποιου από την ευθύνη που φέρει για την παραβίαση του νόμου. Το θέμα είναι ότι η ιθαγένεια δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί τη βάση επί της οποίας αποφασίζεται ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν, διότι οι κυρώσεις θα πρέπει πάντοτε να επιβάλλονται σε ατομική βάση.

 
  
  

Πρόταση ψηφίσματος (B7-0491/2010)

 
  
MPphoto
 

  Marian Harkin (ALDE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω απλώς να αναφέρω ότι υποστηρίζω πλήρως την πρόταση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φροντίδα για τους ηλικιωμένους.

Δεδομένων των σημερινών δημογραφικών στοιχείων, το ζήτημα της μακροπρόθεσμης φροντίδας για τους ηλικιωμένους αποτελεί σίγουρα ευρωπαϊκό ζήτημα, και, μολονότι εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, λόγω της φύσης και του μεγέθους της κατάστασης, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όντως έχει αναγνωριστεί ως τέτοιο.

Ένα από τα ζητήματα που επισημαίνονται στο ψήφισμα και υποστηρίζω πλήρως είναι ότι επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των ατόμων που παρέχουν άτυπη φροντίδα. Παρέχουν σημαντικό ποσοστό της φροντίδας που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι. Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προς υποστήριξη και προστασία αυτού του ανεκτίμητου πόρου, πρέπει δε να το πράξουν μέσω μέτρων κατάρτισης, ανακούφισης και άλλων μέτρων που θα συμβάλουν στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Ένα άλλο σημείο του ψηφίσματος που θέλω να τονίσω είναι ότι ζητεί να υπάρχουν στα κράτη μέλη εγγυήσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων που λαμβάνουν μακροχρόνια περίθαλψη, και όχι μόνο να υπάρχουν οι εγγυήσεις, αλλά τα κράτη μέλη να μεριμνούν για τη διασφάλιση της εφαρμογής και τήρησης κριτηρίων ποιότητας της παροχής υπηρεσιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Jarosław Kalinowski (PPE).(PL) Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά την πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φροντίδα για τους ηλικιωμένους, θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου για την προσοχή που δίδεται στο θέμα αυτό. Λόγω των δυσμενών δημογραφικών αλλαγών που προβληματίζουν την Ευρώπη, η άμεση δράση σε αυτόν τον τομέα φαίνεται απαραίτητη. Εκτός της βοήθειας προς τους ηλικιωμένους ώστε να είναι ενεργοί και της διασφάλισης της κατάλληλης φροντίδας τους, δεν πρέπει να λησμονούμε τους ανθρώπους που παρέχουν την εν λόγω φροντίδα. Πρόκειται συχνά για ανθρώπους που δεν έχουν άλλη βοήθεια, διότι, πέραν της φροντίδας ενός ατόμου μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει επίσης να παραμείνουν και σε μία θέση εργασίας. Δεν είναι εύκολο να συμβιβαστούν οι δύο αυτοί ρόλοι. Αναφέρομαι, εν προκειμένω, σε οικογένειες αγροτικών περιοχών, οι οποίες τις περισσότερες φορές αναλαμβάνουν οι ίδιες τη φροντίδα ανάπηρων μελών της οικογένειας. Η νομική κατάσταση αυτών των ανθρώπων πρέπει να ρυθμιστεί. Αυτό θα ενθαρρύνει και άλλους να αναλάβουν τη φροντίδα ηλικιωμένων που επιθυμούν να γεράσουν με αξιοπρέπεια. Πιστεύω ότι όλοι θα το θέλαμε αυτό.

 
  
  

Κοινή πρόταση ψηφίσματος (RC-B7-0484/2010)

 
  
MPphoto
 

  Hannu Takkula (ALDE).(FI) Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς, αυτή η πρόταση ψηφίσματος ήταν μονόπλευρη κατά τη γνώμη μου. Όταν εξετάζουμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει εκεί ένα δημοκρατικό κράτος, με το οποίο εμείς στην Ευρώπη μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες: το Ισραήλ. Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία της γνώμης αποτελούν σημαντικές αξίες στο εν λόγω κράτος.

Για τον λόγο αυτόν, όταν εξετάζουμε την κατάσταση στην περιοχή, είναι σημαντικό να εξετάζουμε επίσης τη συνολική κατάσταση, και να μην έχουμε ως στόχο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να προσπαθούμε να πλήξουμε τη μοναδική δημοκρατία στην περιοχή.

Δυστυχώς, αυτήν την εικόνα είχαμε κατά νου κατά τη συζήτηση της κατάστασης στον ποταμό Ιορδάνη. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι υδάτινοι πόροι στην περιοχή είναι περιορισμένοι. Γνωρίζουμε επίσης ότι, με τη δημιουργία συστημάτων άρδευσης και συλλογής υδάτων, το Ισραήλ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στο νερό τόσο στο Ισραήλ όσο και στα αποκαλούμενα παλαιστινιακά εδάφη, και ότι υπάρχει δυνατότητα γεωργίας στην περιοχή.

Ελπίζω ότι η στάση μας θα είναι εποικοδομητική. Ας ελπίσουμε ότι θα σημειώσουμε πρόοδο στο μέτωπο της ειρήνης ως αποτέλεσμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται τώρα υπό εξέλιξη. Η στάση μας προς την περιοχή αυτή πρέπει να είναι εποικοδομητική και υποστηρικτική, και όχι να επιρρίπτεται συνεχώς η ευθύνη στο Ισραήλ.

 
  
 

Γραπτές αιτιολογήσεις ψήφου

 
  
  

Έκθεση Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (A7-0215/2010)

 
  
MPphoto
 
 

  Sophie Auconie (PPE), γραπτώς.(FR) Πώς μπορεί κάποιος να μην ψηφίσει υπέρ μιας έκθεσης με τέτοιον τίτλο; Πώς μπορεί κάποιος να μην επισημάνει την ανάγκη εκπόνησης νομοθεσίας που να είναι απλή, διαφανής και κατανοητή για τους ευρωπαίους πολίτες; Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, σαφώς στηρίζω απόλυτα την παρούσα έκθεση πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου, κατά πρώτον, επειδή πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς να παράγουμε καλύτερη νομοθεσία και, κατά δεύτερον, επειδή επισημαίνει μια σειρά ζητημάτων ζωτικής σημασίας. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι οι εκτιμήσεις επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των οποίων πρέπει να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία.

 
  
MPphoto
 
 

  Zigmantas Balčytis (S&D), γραπτώς. (LT) Η βελτίωση της νομοθεσίας έχει καταστεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο να ανταποκρίνονται οι δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων στις προσδοκίες των πολιτών, των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά και των εθνικών και τοπικών κυβερνήσεων, και να διασφαλίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στους πολίτες. Υποστηρίζω τις διατάξεις που προβλέπονται στο ψήφισμα, οι οποίες ορίζουν ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τη διαδικασία βελτίωσης της νομοθεσίας που στοχεύει στην αύξηση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της συνεκτικότητας της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως το θεσμικό όργανο με την αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εν λόγω διαδικασία κατά την κατάρτιση νομοθετικών προτάσεων υψηλής ποιότητας, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και του κόστους για τις επιχειρήσεις και τη συνεργασία με τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE), γραπτώς. (PT) Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να αναλύσει την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, διασφαλίζοντας την τήρηση των εν λόγω αρχών στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικουρικότητα είναι μία δυναμική και εξελισσόμενη έννοια, η οποία επιτρέπει την επέκταση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είναι αναγκαίο, και η οποία περιορίζει δράσεις, όταν αυτές παύσουν να είναι αιτιολογημένες.

Η αναλογικότητα αποτελεί κατευθυντήρια αρχή για την άσκηση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αποκλειστικών είτε κοινών, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων. Δύο σημαντικές καινοτομίες ξεχωρίζουν στον τομέα αυτόν: η θέσπιση του συμβουλίου για τις εκτιμήσεις επιπτώσεων και το γεγονός της έναρξης ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία προσδίδει σημαντικό ρόλο στους εθνικούς βουλευτές κατά την εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο οι δύο αυτές αρχές εφαρμόζονται –εκ των προτέρων πολιτικός έλεγχος, που μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση ή ενδεχόμενη άρση της πρότασης, ή εκ των υστέρων δικαστικός έλεγχος, με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν θεωρείται ότι οι αρχές αυτές παραβιάστηκαν. Αυτό το σύστημα αξιολόγησης επιτρέπει στην Ένωση να νομοθετεί καλύτερα αναλύοντας και αιτιολογώντας τις προτάσεις της, και να βελτιώνει την ποιότητα, την ακρίβεια και τη διαφάνεια. Επικροτώ το γεγονός ότι το σύστημα εκτίμησης επιπτώσεων λειτουργεί ορθά και υποστηρίζω την ενίσχυση της διαδικασίας ανάλυσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Dušek (S&D), γραπτώς.(CS) Η έκθεση της κ. Geringer de Oedenberg ασχολείται κυρίως με την αξιολόγηση της 15ης και 16ης έκθεσης της ΕΕ σχετικά με τη βελτίωση των κανονισμών που καλύπτουν τα έτη 2007 και 2008, την τρίτη στρατηγική μελέτη σχετικά με τη βελτίωση της ρύθμισης του Ιανουαρίου του 2009 και το πρόγραμμα δράσης για τη μείωση του διοικητικού φόρτου του Οκτωβρίου του 2009. Η εισηγήτρια ζητεί ισχυρότερη επιβολή της επικουρικότητας και της αναλογικότητας ως θεμελιωδών απαιτήσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να ασκήσουν τις δικές τους νομοθετικές εξουσίες και να επιδιώξουν να διασφαλίσουν ότι πληρούνται οι προσδοκίες των πολιτών τους. Ωστόσο, όσον αφορά το ζήτημα της εκτίμησης των επιπτώσεων της νομοθεσίας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. Η έκθεση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι το 32% του διοικητικού φόρτου στην ΕΕ είναι αποτέλεσμα της υπερβολικά αυστηρής εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου από τα κράτη μέλη, η οποία υπερβαίνει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στα νέα κράτη μέλη, αντιμετωπίζουμε αυτά τα δεινά αρκετά συχνά. Επιδοκιμάζω το γεγονός ότι έγινε αναφορά στις νέες ευκαιρίες για την πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών. Με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν ενεργά στη σύνταξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η έκθεση στο σύνολό της αποτελεί συμβολή στη νομοθετική μας δραστηριότητα και είμαι υπέρ της έγκρισής της.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (S&D), γραπτώς. (PT) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης σχετικά με τη βελτίωση της νομοθεσίας, διότι υποστηρίζω την ανάγκη σύνταξης απλής, διαφανούς και κατανοητής νομοθεσίας για τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι μειώνεται ο διοικητικός φόρτος και ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων των νέων προτάσεων της Επιτροπής εκτιμώνται με κατάλληλο έλεγχο από ανεξάρτητο σώμα που θα πρέπει να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο.

 
  
MPphoto
 
 

  Diogo Feio (PPE), γραπτώς. (PT) Υποστηρίζω πλήρως την εν εξελίξει προσπάθεια για τη σύνταξη νομοθεσίας για τους Ευρωπαίους που να είναι απλή, διαφανής και κατανοητή. Παρά τις καλοπροαίρετες δηλώσεις, τις αυστηρές μελέτες και τις σαφείς αναφορές από πολλούς φορείς, η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία εξακολουθεί να υποφέρει από τα δεινά που συχνά επισημαίνονται: υπερβολικό όγκο, άσκοπη πολυπλοκότητα, ασάφεια και πολυάριθμες απαλλαγές.

Το γεγονός αυτό δεν απομακρύνει μόνο τους Ευρωπαίους από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά τροφοδοτεί και τη συζήτηση –η οποία δεν είναι πάντοτε πολύ λογική ή άρτια θεμελιωμένη– όσον αφορά την ευρωπαϊκή επέμβαση σε θέματα επί των οποίων δεν θα εξέδιδε αποφάσεις ή δεν θα νομοθετούσε εάν υπήρχε προσεκτικότερη τήρηση των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Συνεπώς, το παρόν ψήφισμα βρίσκεται επί της σωστής οδού.

 
  
MPphoto
 
 

  José Manuel Fernandes (PPE), γραπτώς. (PT) Το παρόν ψήφισμα πραγματεύεται το ζήτημα της «βελτίωσης της νομοθεσίας», που καλύπτει τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την ανάγκη εκπόνησης εκτιμήσεων των επιπτώσεων της νομοθετικής διαδικασίας, για την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, και για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που προκύπτει από το ευρωπαϊκό δίκαιο κατά 25% έως το 2012.

Οι πλέον σημαντικές πτυχές του εν λόγω τομέα είναι η πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών η οποία θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και η οποία θα παράσχει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία της δημιουργίας του ευρωπαϊκού δικαίου, το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον ισότιμο με το Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, και η ένταξη των εθνικών κοινοβουλίων στην εποπτεία της εφαρμογής της αρχής της επικουρικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, βάσει των όρων του άρθρου 225 της Συνθήκης της Λισαβόνας, και επειδή θεωρώ ότι αποτελεί παράδειγμα «βελτίωσης της νομοθεσίας», πρότεινα σε έκθεση πρωτοβουλίας την εκπόνηση συγκεκριμένης οδηγίας για τα βιολογικά απόβλητα, η οποία εγκρίθηκε με πλειοψηφία στην παρούσα Αίθουσα τον Ιούλιο: ελπίζω ότι η Επιτροπή θα ανταποκριθεί σύντομα σε αυτήν.

 
  
MPphoto
 
 

  Bruno Gollnisch (NI), γραπτώς. (FR) Αναγνωρίζω τη σημασία της σαφούς νομοθεσίας, της μείωσης του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων, της ποιότητας των μελετών επιπτώσεων, το γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη (που δεν φαίνεται να συμβαίνει πάντοτε, το αντίθετο μάλιστα), και πάνω από όλα της αυστηρής τήρησης των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, στις οποίες πρέπει να υπόκειται κάθε νομοθετική πράξη που προέρχεται από τις Βρυξέλλες. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ λυπηρό το γεγονός ότι, ενώ η έκθεση επισημαίνει επανειλημμένα αυτό που αποκαλεί «συσσώρευση πολύπλοκων ρυθμιστικών πράξεων» της νομοθεσίας από τα κράτη μέλη, δεν αναφέρει μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία που ανευρίσκεται στην αιτιολογική έκθεση. Από τις χιλιάδες των νομοθετικών πράξεων που ισχύουν, 72 μόνο νομικά έγγραφα της Ένωσης περιλαμβάνουν 486 υποχρεώσεις ενημέρωσης, με αποτέλεσμα πάνω από 10.000 πράξεις εφαρμογής στα κράτη μέλη. Μου φαίνεται ότι η πληροφορία αυτή αποκαλύπτει το αντίθετο: ότι οι ρίζες του κακού βρίσκονται στην υπερβολική ρύθμιση της Επιτροπής. Πιο ουσιαστικά, αναρωτιέμαι εάν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από την τυπική τήρηση της αρχής της επικουρικότητας, δεδομένου ότι οι Συνθήκες προβλέπουν τομείς στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκλειστική αρμοδιότητα και για τους οποίους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθόλου, ενώ σε όλους τους άλλους τομείς φαίνεται ότι ορισμένα εθνικά κοινοβούλια εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους σχετικά με το θέμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Eija-Riitta Korhola (PPE), γραπτώς. − (FI) Ο φιλόσοφος Σοπενχάουερ είχε δηλώσει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε κοινότυπες λέξεις για να διατυπώνουμε εξαιρετικά πράγματα. Πολλοί άνθρωποι, πολιτικοί και νομοθέτες ιδίως, κάνουν ακριβώς το αντίθετο, ενδεχομένως χωρίς να το συνειδητοποιούν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η συνεχής εξέταση της νομοθετικής πρακτικής και η βελτίωση της θα είναι πάντα ζωτικής σημασίας για το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ψήφισα υπέρ της έκθεσης της κ. Geringer de Oedenberg για τη βελτίωση της νομοθεσίας, διότι εγείρει ορισμένα σημαντικά ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η νομοθεσία. Πρώτον, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να θυμάται τη δική του ευθύνη: πολύ συχνά, η αναζήτηση της προσοχής εκ μέρους των νομοθετών της ΕΕ οδήγησε στην αποτελμάτωση μίας βιώσιμης οδηγίας, εξαιτίας λεπτομερών τροπολογιών κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Σύμφωνα με την παραίνεση του Σοπενχάουερ, η απλή, διαφανής νομοθεσία δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερης ποιότητας όσον αφορά το περιεχόμενό της: η πολυπλοκότητα και η περιπτωσιολογία αποτελούν συχνά τρόπο για να αποκρύψουμε την έλλειψη ιδεών. Δεύτερον, θα ήθελα να θίξω το θέμα των εκτιμήσεων επιπτώσεων της νομοθεσίας. Μερικές σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η ιστορία της οδηγίας περί της εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, κατέδειξαν ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στις εκτιμήσεις επιπτώσεων. Οφείλουμε να είμαστε ιακριβείς, ιδίως κατά την εκπόνηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας: ένα πρόβλημα που επιλύεται σε ένα μέρος μπορεί να προκαλέσει ένα νέο πρόβλημα κάπου αλλού. Όπως αναφέρει το ψήφισμα, η Επιτροπή πρέπει να διαβουλεύεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη τακτικά και διεξοδικά ώστε να προβαίνει σε αντικειμενική εκτίμηση. Νομίζω ότι το «τεστ ΜΜΕ» που δρομολογήθηκε από την Επιτροπή στις εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές της αποτελεί ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Τρίτον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εθνικές αρχές είναι συχνά ζωτικής σημασίας για την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου. Προέρχομαι από μία χώρα στην οποία ο επίσημος μηχανισμός είναι τόσο σχολαστικός κατά την εφαρμογή των νόμων που συχνά οδηγεί σε πρόσθετο φόρτο. Η ευθύνη των κρατών μελών δεν μπορεί να αγνοηθεί εν προκειμένω.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Luc Mélenchon (GUE/NGL), γραπτώς. (FR) Το μοναδικό θετικό στοιχείο του παρόντος κειμένου είναι η έκκληση για παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής. Το υπόλοιπο κείμενο είναι τρομακτικό: επικροτεί τις εργασίες της ομάδας υπό την προεδρία του Edmund Stoiber, μίας λέσχης επιχειρηματιών που υποστηρίζουν την απορρύθμιση με το πρόσχημα της μείωσης του διοικητικού φόρτου· προτείνει τον περιορισμό του δικαιώματος της πρωτοβουλίας πολιτών, του μοναδικού εργαλείου που έχει απομείνει στους κυρίαρχους λαούς μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας· και επιβεβαιώνει την περίοδο των οκτώ εβδομάδων για την παραλαβή των γνωμοδοτήσεων των εθνικών κοινοβουλίων στις προτάσεις της Επιτροπής.

Επιπλέον, ενώ το κείμενο εμμένει στην ανάγκη για κατανοητή ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε κανένα σημείο δεν εκφράζει ανησυχίες για το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα έγγραφα της Επιτροπής και των ομάδων εργασίας είναι διαθέσιμα μόνο στην αγγλική γλώσσα. Τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από μία κοινοβουλευτική συνέλευση, τα περισσότερα μέλη της οποίας δεν απαιτούν καν το δικαίωμα να αποτελούν αληθινό κοινοβούλιο;

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Melo (PPE), γραπτώς. (PT) Ο ιδιαίτερα σύνθετος χαρακτήρας των ζητημάτων με τα οποία ασχολείται η ΕΕ σημαίνει ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νομοθεσία που εγκρίνεται είναι υπερβολικά λεπτομερής και δεν είναι αρκετά κατανοητή για το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού κοινού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ανάγκη εκπόνησης νομοθεσίας που να είναι απλή, διαφανής και κατανοητή από τους Ευρωπαίους όλων των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, ενόψει της κρίσης που βιώνουμε, πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί που θα μειώνουν σημαντικά το υψηλό κόστος της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ, έτσι ώστε να είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε το καλό παράδειγμα όσον αφορά τη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI), γραπτώς. (DE) Η παρούσα έκθεση υποστηρίζει ότι ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων ενισχύεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, στην πραγματικότητα όμως τα κράτη μέλη αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν επίσης εκ των πραγμάτων καταστάσεις στην καθημερινή ζωή που αποδεικνύουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της διασυνοριακής δικαιοσύνης.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση διαζυγίων όπου τα ζευγάρια είναι πολίτες δύο διαφορετικών κρατών μελών, και στην οποία μερικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν τουλάχιστον σε θέση να συμφωνήσουν σχετικά με τη ρύθμιση των εξουσιών που εκχωρούνται στα δικαστήρια, ή στον τομέα της ευρωπαϊκής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου τα κράτη μέλη καθυστέρησαν την εφαρμογή προκειμένου να παρακάμψουν την απαίτηση για τα μεγάλης κλίμακας έργα, όπως η επέκταση του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Temelin. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ενδεχομένως λογικό να καταρτίζεται εκτίμηση επιπτώσεων, και ο στόχος της μείωσης του διοικητικού κόστους και της απλοποίησης της νομοθεσίας να είναι επίσης ευπρόσδεκτος, όμως η ΕΕ το πράττει ήδη επί σειρά ετών, και πολύ λίγα αποτελέσματα έχουν προκύψει για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κατά πάσα πιθανότητα, η έκθεση αυτή δεν θα αλλάξει την παρούσα κατάσταση, και για τον λόγο αυτόν απείχα από την ψηφοφορία.

 
  
MPphoto
 
 

  Rolandas Paksas (EFD), γραπτώς. − (LT) Υπερψήφισα την έκθεση για τη βελτίωση της νομοθεσίας, διότι πιστεύω ότι η βελτίωση της νομοθεσίας αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοτική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί ένα από τα δικαιώματα των πολιτών μας, το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς σαφείς νόμους, κατανοητούς για το ευρύ κοινό. Η βελτίωση της ρύθμισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει ένα φάσμα θεμάτων, όπως η διενέργεια εκτιμήσεων επιπτώσεων, η μείωση του διοικητικού φόρτου και η απλοποίηση και κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Ειδικότερα, συμφωνώ με το πρόγραμμα της Επιτροπής που αποσκοπεί στη μείωση του διοικητικού φόρτου που απορρέει από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εφαρμόζεται από το 2005 και επιδιώκει τη μείωση του φόρτου αυτού κατά 25% έως το 2012. Είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα για μία αποδοτική δραστηριότητα υπό τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και να καταστούν παγκοσμίως ανταγωνιστικές, αλλά και να εκσυγχρονισθούν οι δημόσιες διοικητικές διαδικασίες. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις περιττές απαιτήσεις ενημέρωσης και να εφαρμόσουμε την αρχή «μόνον άπαξ» που ορίζεται στην «Πράξη περί των μικρών επιχειρήσεων». Τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας αποτελούν ένα εξαίρετο μέσο για τη μείωση του διοικητικού φόρτου. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν ενεργά με τα κράτη μέλη προκειμένου να αποφευχθούν διαφορές ως προς την ερμηνεία και το επονομαζόμενο goldplating της νομοθεσίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 32% του διοικητικού φόρτου που οφείλεται στην ΕΕ είναι αποτέλεσμα αποφάσεων ορισμένων κρατών μελών που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς και της αναποτελεσματικότητας των διοικητικών διαδικασιών. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδίως με τους κοινωνικούς εταίρους είναι θεμελιώδους σημασίας στο πλαίσιο της εκπόνησης νομικών κειμένων.

 
  
MPphoto
 
 

  Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE), γραπτώς. (EN) Υποστήριξα σθεναρά αυτήν την έκθεση, η οποία τονίζει τη ζωτική ανάγκη το νομοθετικό έργο να πραγματοποιείται κατά τρόπο απλό, σαφή και κατανοητό για τους πολίτες της ΕΕ και ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να σέβονται τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας κατά τη διατύπωση προτάσεων. Η έκθεση υπογραμμίζει τον καίριο ρόλο της Επιτροπής ως θεσμικού οργάνου με νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά την εκπόνηση νομοθετικών προτάσεων υψηλής ποιότητας.

Το Κοινοβούλιο δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ελέγχονται ταχέως οι προτάσεις αυτές σύμφωνα με τις κατάλληλες νομοθετικές διαδικασίες. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τα κράτη μέλη για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας αυτής.

 
  
MPphoto
 
 

  Oreste Rossi (EFD), γραπτώς. (IT) Υποστηρίζουμε σθεναρά την έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, δεδομένου ότι προβλέπει την εκπόνηση εκτιμήσεων επιπτώσεων των οδηγιών που έχουν εκδοθεί.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας σοβαρές, ανεξάρτητες μελέτες για το κόστος και τα οφέλη, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποφευχθούν επιλογές οι οποίες επιβαρύνουν υπερβολικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, πρέπει να φροντίσουμε ώστε η νέα νομοθεσία της ΕΕ να μην επιφέρει νέο διοικητικό φόρτο.

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Teixeira (PPE), γραπτώς. (PT) Η βελτίωση της νομοθεσίας έχει καταστεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου, με βάση τη μεγαλύτερη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνοχή των αποφάσεων. Η ορθή εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, που έχουν πλέον επαναπροσδιορισθεί μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, πρέπει να συμβάλει στην εκπόνηση απλούστερης και συνεπέστερης νομοθεσίας για το ευρωπαϊκό κοινό και στη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέγιστο δυνατό συμφέρον των Ευρωπαίων. Η Συνθήκη της Λισαβόνας αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ενεργεί σε συνεργασία με το Συμβούλιο και να ενθαρρύνει τη στενότερη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στον έλεγχο της εφαρμογής της αρχής της επικουρικότητας.

Επιπλέον, το ρυθμιστικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις εκτιμήσεις επιπτώσεων και τη μείωση του διοικητικού φόρτου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση που υπερψήφισα, μόνο με τη σημαντική μείωση του διοικητικού φόρτου και την αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων κατά τον εσωτερικό νομικό σχεδιασμό, καθώς και με αποτελεσματικές εκτιμήσεις επιπτώσεων που λαμβάνουν υπόψη το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πεδίο, θα βελτιωθεί πραγματικά η νομοθεσία.

 
  
MPphoto
 
 

  Iva Zanicchi (PPE), γραπτώς. (IT) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης της κ. Geringer de Oedenberg, διότι υπογραμμίζει την ανάγκη το νομοθετικό έργο να πραγματοποιείται κατά τρόπο απλό, σαφή και κατανοητό για τους πολίτες της ΕΕ.

Ο σεβασμός των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, η σημασία των κατάλληλων εκτιμήσεων επιπτώσεων για τις νομοθετικές προτάσεις, η μείωση του διοικητικού φόρτου και η απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας αποτελούν, συνεπώς, βασικούς στόχους της έκθεσης για τη «βελτίωση της νομοθεσίας». Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι απλούστεροι, εύληπτοι νόμοι είναι κεντρικής σημασίας για την πρόοδο στον τομέα της χάραξης της μελλοντικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ.

 
  
  

Πρόταση ψηφίσματος (B7-0492/2010) - Κοινή πρόταση ψηφίσματος (RC-B7-0493/2010)

 
  
MPphoto
 
 

  Luís Paulo Alves (S&D), γραπτώς. (PT) Υπερψήφισα το ψήφισμα της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση του πληθυσμού των Ρομά στην Ευρώπη, διότι ανησυχώ έντονα για τα μέτρα που έλαβε η Γαλλία κατά της εν λόγω κοινότητας, και τάσσομαι προφανώς υπέρ της άμεσης αναστολής της εν λόγω διαδικασίας. Η Γαλλία ξεκίνησε μαζικές απελάσεις ευρωπαίων πολιτών που ανήκουν σε αυτήν τη μειονότητα τον προηγούμενο Αύγουστο. Η κοινότητα των Ρομά είναι η μεγαλύτερη εθνοτική μειονότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πληθυσμούς εγκατεστημένους σε αρκετά κράτη μέλη της Ένωσης.

Το δικαίωμα όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδεύουν και να ζουν ελεύθερα οπουδήποτε στην Ευρώπη αποτελεί πυλώνα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, όπως ορίζεται από τις Συνθήκες. Δεν μπορώ να κατανοήσω, συνεπώς, την εκκωφαντική σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει αντιδράσει, εξηγώντας ότι για να είναι νόμιμη η απέλαση ευρωπαίων πολιτών από ένα κράτος μέλος, θα πρέπει να στηρίζεται σε λόγους δημόσιας τάξης, θα πρέπει να αναλύεται σε ατομικό επίπεδο και θα πρέπει να είναι ανάλογη με την αντίστοιχη απειλή για τη δημόσια τάξη, ποτέ δε να μην οδηγεί σε συλλογική ποινή εις βάρος μίας εθνοτικής μειονότητας. Αναρωτιόμαστε επίσης για το αν η χρήση πόρων προκειμένου να αιτιολογηθούν «προαιρετικές αποχωρήσεις» δεν αποτελεί χειραγώγηση της ελευθερίας των πολιτών και έναν παράνομο τρόπο αποφυγής τους ορισμού τους ως απελάσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Sophie Auconie (PPE), γραπτώς.(FR) Αναφορικά με τη συζήτηση για τους Ρομά, το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι σαφές: πρέπει να βάλουμε τέλος στις άσχετες αντιπαραθέσεις που αφορούν μόνο τη Γαλλία, και αντ’ αυτού να μιλήσουμε ως Ευρωπαίοι σχετικά με ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Η σημερινή συζήτηση φανερώνει τη δυσκολία που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σήμερα στον χειρισμό ευρωπαϊκών ζητημάτων ως Ευρωπαίοι και όχι ως υπήκοοι του ενός ή του άλλου κράτους μέλους. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σημαίνει κατά πρώτο και κύριο λόγο ότι μοιραζόμαστε ορισμένες αξίες, οι οποίες συνεπάγονται ορισμένες ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας, και ορισμένα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των προϋποθέσεων που συνοδεύουν την άσκηση του δικαιώματος διαμονής. Σήμερα, πρέπει να εγκύψουμε στα δεινά ενός πληθυσμού που χρήζει ένταξης. Δεινά τα οποία εκμεταλλεύονται διάφορα δίκτυα τύπου μαφίας και δεν παρέχουν κανένα μέσο διαβίωσης πέραν της επαιτείας, των κλοπών και της πορνείας. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί σήμερα.

 
  
MPphoto
 
 

  Χαράλαμπος Αγγουράκης (GUE/NGL), γραπτώς. – Την απόλυτη υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο εκφράζουν τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν στο ΕΚ που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση και τις διώξεις των Ρομά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις, αποφάσισε να ... συγκροτήσει ειδική ομάδα για να μελετήσει το πρόβλημα!! Νομίζουν ότι έτσι θα κατευνάσουν τη γενική κατακραυγή για την πολιτική των διακρίσεων και θα την περιορίσουν στις αποφάσεις της Γαλλικής και της Ιταλικής κυβέρνησης που απελαύνουν τους Ρομά. Οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου που εναλλάσσονται στην διακυβέρνηση των κρατών μελών και συναποφασίζουν στην ΕΕ πιστεύουν ότι με την καταδίκη των κυβερνητικών αυτών αποφάσεων, μπορούν να βγάλουν άσπιλους ΕΕ και εαυτούς για τις διαρκείς και συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των Ρομά.

Η πολιτική όμως των διακρίσεων βρίσκεται στην ίδια την φύση της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου. Είναι τόσο πιο έντονη όσο πιο ευάλωτα είναι τα κοινωνικά στρώματα και όσο πιο μεγάλα κέρδη μπορούν να εξασφαλίσουν στο κεφάλαιο. Οι Ρομά όλο και περισσότερο θα βρίσκουν μπροστά τους την ΕΕ, τα όργανα της και τις δυνάμεις που την στηρίζουν. Μόνο ο κοινός τους αγώνας με τους εργαζόμενους για την ανατροπή της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, ενάντια στην ΕΕ και τους υποστηρικτές της, μπορεί να οδηγήσει στο σεβασμό των δικαιωμάτων τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Mara Bizzotto (EFD), γραπτώς. (IT) Η κοινή πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε από την Αριστερά προσπαθεί να ερμηνεύσει την οδηγία 2004/38/ΕΚ κατά τρόπο που θεωρώ τελείως λανθασμένο σε πολιτικό επίπεδο, και παράνομο.

Το κείμενο της οδηγίας είναι σαφές: υπάρχουν όρια στην ελευθερία κυκλοφορίας στα κράτη μέλη, και σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, μία κυβέρνηση δύναται να προβεί στον επαναπατρισμό και πολιτών της ΕΕ. Επιπλέον, το ψήφισμα αγνοεί παντελώς ένα θεμελιώδες γεγονός: η Ευρώπη έχει δαπανήσει ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατά τα τελευταία χρόνια σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι η εξαιρετικά χαμηλή ικανότητα των πληθυσμών των Ρομά να ενσωματωθούν στον τοπικό κοινωνικό ιστό.

Ένα ψήφισμα το οποίο αγνοεί τις ανάγκες ασφαλείας που οι πολίτες των κρατών μελών μας μάς ζητούν να τηρήσουμε, και το οποίο, αντιθέτως, ανοίγει τον δρόμο για μία εξαιρετικά ευρεία ερμηνεία της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, αποτελεί περαιτέρω βήμα προς την οικοδόμηση μίας Ευρώπης που δεν αφουγκράζεται τα συναισθήματα και τις ανάγκες των πολιτών. Ως εκ τούτου, καταψήφισα την κοινή πρόταση ψηφίσματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Sebastian Valentin Bodu (PPE), γραπτώς. (RO) Το πρόσφατο κύμα απελάσεων των εθνοτικών τσιγγάνων από τη Γαλλία, που παρουσιάζεται εξωραϊσμένα ως προαιρετικός επαναπατρισμός, επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με ένα άλυτο πρόβλημα. Η απέλαση των ανθρώπων αυτών στις χώρες καταγωγής τους δεν πρόκειται προφανώς να επιλύσει τίποτα. Θα επιστρέψουν όσο συντομότερα μπορούν και κανείς δεν θα μπορεί να τους σταματήσει, διότι κάθε ένας από αυτούς είναι ευρωπαίος πολίτης, ελεύθερος να πάει όπου θέλει, εφόσον τηρούνται οι διατάξεις της οδηγίας 2004/38/ΕΚ. Η ψήφος μου εκφράζει καταρχάς τη μικρή επιφύλαξη που έχω σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος των Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, λόγω της σιωπηρής αποδοχής ότι η απέλαση δεν αποκλείεται ως πιθανή λύση. Ωστόσο, διαφωνώ πλήρως με την κοινή πρόταση ψηφίσματος που προτείνεται από τις άλλες πολιτικές Ομάδες η οποία, επηρεασμένη από την πολιτική αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση Sarkozy, επιδιώκει να καταστήσει τη μειονότητα των τσιγγάνων θύμα της πλειονότητας των πολιτών και να την παρουσιάσει άμοιρη ευθυνών για την κατάσταση με την οποία είναι ικανοποιημένη εδώ και αιώνες.

Τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Γαλλία και την Ιταλία πρέπει να υπενθυμίσουν στην Ευρώπη την παρουσία μίας μειονότητας 10-12 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία είναι ήδη πανευρωπαϊκή και με σοβαρά προβλήματα ένταξης. Το να τα κρύβουμε, ωστόσο, πίσω από τα εθνικά σύνορα, είναι η λάθος λύση. Η μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να παραγάγει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ένταξη αυτής της μειονότητας.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Březina (PPE), γραπτώς. – (CS) Η επιστροφή άνω των 8 χιλιάδων Ρομά από τη Γαλλία στη χώρα καταγωγής τους –κυρίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία– αποτελεί σίγουρα θέμα που αξίζει την προσοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν είμαι υποστηρικτής των απερίσκεπτων αποφάσεων και απειλών, αλλά προτιμώ την οδό της ενδελεχούς εξέτασης της κατάστασης και της επακόλουθης αξιολόγησής της. Ας ακολουθήσουμε την οδό του διαλόγου με τη γαλλική πλευρά. Ας δώσουμε στη γαλλική πλευρά την ευκαιρία να εξηγήσει τα πάντα και μόνο τότε ας εξαγάγουμε συμπεράσματα ως προς το εάν πρόκειται για περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κατά πόσον η προσέγγιση των Ρομά ακολουθείται εντός των ορίων του ευρωπαϊκού δικαίου. Αναμένω την ενεργή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πνεύμα της αποστολής της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών.

Θα ήταν λάθος αν, για λόγους ευκολίας, εγκρινόταν η στρατηγική της συσκότισης και των προσπαθειών να αφήσουμε το πρόβλημα να ξεφουσκώσει μόνο του. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι πιστεύω πως ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε στο θέμα των Ρομά είναι η αποδοχή μίας ενοποιημένης ευρωπαϊκής στρατηγικής που θα περιλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη και θα έχει άμεση σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και με άλλους χρηματοδοτικούς πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού. Πρώτα και κύρια, όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα των Ρομά αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Alain Cadec (PPE), γραπτώς. (FR) Ψήφισα υπέρ της πρότασης ψηφίσματος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) σχετικά με την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι η ελεύθερη κυκλοφορία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με την οδηγία 2004/38/ΕΚ. Η οδηγία αυτή καθορίζει επίσης τις προϋποθέσεις για την ελευθερία αυτή, οι οποίες ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: τα άτομα που διαμένουν σε κράτος μέλος για περισσότερο από τρεις μήνες πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύουν ότι κατέχουν μία θέση εργασίας ή επαρκείς πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες τους ή να παρακολουθήσουν πρόγραμμα σπουδών.

Είναι επομένως σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική και οικονομική ένταξη των Ρομά ως ευρωπαϊκό ζήτημα και να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση σε αυτό. Κατά συνέπεια, καλώ τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τρόπο ώστε να μπορέσουν να παράσχουν ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση.

 
  
MPphoto
 
 

  Maria Da Graça Carvalho (PPE), γραπτώς. (PT) Τάσσομαι υπέρ μιας εποικοδομητικής προσέγγισης που βασίζεται στον διάλογο σχετικά με την πολιτιστική πολυμορφία και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει στο πλαίσιο του ανθρώπινου πλούτου. Η παιδεία είναι ουσιαστική για τη διαδικασία της ολοκλήρωσης. Παρέχοντας εκπαίδευση και κατάρτιση καταπολεμούμε τον αποκλεισμό, την ανεργία και τις διακρίσεις. Εξασφαλίζουμε επίσης μια κοινωνία που θα είναι πιο δίκαιη, πιο δημιουργική και πιο δυναμική. Είναι σημαντική η ένταξη των εθνοτικών μειονοτήτων, όχι μόνο στην αγορά εργασίας αλλά και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η δημιουργία ενός κοινού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης αποτελούν στόχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συγχαίρω όλους εκείνους που προωθούν την ένταξη σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, των εκπαιδευτικών και των διαφόρων ενώσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την πρόσβαση στη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και ένα βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlo Casini (PPE), γραπτώς. (IT) Υπερψήφισα την πρόταση ψηφίσματος της κ. Weber σχετικά με τους Ρομά στην Ευρώπη λόγω του ισορροπημένου, εποικοδομητικού της περιεχομένου.

Δεν αρκεί να φωνάζουμε κατά των διακρίσεων, εκμεταλλευόμενοι ίσως πραγματικά και πολύ σοβαρά προβλήματα για λόγους κομματικών αντιπαραθέσεων. Φυσικά, πρέπει να επιβεβαιώσουμε και πάλι σθεναρά τις αρχές της μη διακριτικής μεταχείρισης, της ελεύθερης κυκλοφορίας και των συνακόλουθων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων –όπως γίνεται στο ψήφισμα της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες)– αλλά πιο σημαντικό ακόμα είναι να εφαρμόσουμε πρακτικές μεταρρυθμίσεις για την επίλυση των προβλημάτων, με σκοπό την εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα και είναι πλέον καιρός, όπως ζητείται στο ψήφισμα της κ. Weber, να την αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ζήτημα των Ρομά εν μέρει μόνο συμπίπτει με το ζήτημα της ένταξης, και σε κάθε περίπτωση έχει ειδικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δομή της ΕΕ σχεδιάστηκε με βάση την αρχή της εδαφικής σταθερότητας των λαών των μελών. Ο νομαδικός τρόπος ζωής μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό ενός λαού το οποίο πρέπει επίσης να γίνει σεβαστό, όμως η ένταξη πρέπει να επέλθει με πνεύμα αλληλεγγύης, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, χωρίς τα επιμέρους κράτη μέλη να έρχονται σε προστριβή. Αυτή είναι η πρόταση του ψηφίσματος που κέρδισε την υποστήριξή μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Françoise Castex (S&D), γραπτώς. (FR) Επικροτώ την έγκριση αυτής της κοινής πρότασης ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη. Δεδομένης της αδράνειας της Επιτροπής και της σιωπής του Προέδρου της, José Manuel Barroso, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε θέση απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του γάλλου προέδρου έναντι της κοινότητας των Ρομά.

Οφείλω να επισημάνω ότι η πολιτική του κ. Sarkozy έρχεται σε αντίθεση προς την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων που διασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρουμανία είναι κράτος μέλος και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει κάθε διάκριση μεταξύ των πολιτών της λόγω εθνοτικής καταγωγής ή ιθαγένειας. Επιπλέον, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει δεσμευτική ισχύ μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας τον Δεκέμβριο του 2009. Το ψήφισμα ζητεί ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους.

Το ψήφισμα αυτό ήταν απαραίτητο επειδή οι ενέργειες του κ. Sarkozy, όπως και αυτές του κ. Berlusconi στην Ιταλία, είναι αντιπροσωπευτικές της Δεξιάς στην Ευρώπη. Θέλουν μία Ευρώπη που θα εξυπηρετεί τις τράπεζες και τις πολυεθνικές. Συμφωνούν με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, αλλά όταν πρόκειται για τους φτωχούς και κατατρεγμένους, κλείνουν τα σύνορά τους και τους πετάνε έξω.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE), γραπτώς. (PT) Σε αντίθεση με τους συναδέλφους μου, δεν αμφισβητώ τη νομιμότητα των αποφάσεων απέλασης που ελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές. Όλα τα κράτη μέλη δύνανται να το πράξουν, επικαλούμενα νόμιμους λόγους εσωτερικής ασφάλειας και διατήρησης της δημόσιας τάξης. Αυτό που θεωρώ λυπηρό είναι η σχετική συζήτηση, η οποία φαίνεται να επιδιώκει να κατηγορηθεί μία ολόκληρη εθνοτική ομάδα και να αφυπνίσει απαράδεκτες ξενοφοβικές αντιδράσεις. Εάν ένας Ευρωπαίος διαπράξει έγκλημα, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι είναι εγκληματίες. Εάν ένας Ρομά ληστεύει, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλοι οι Ρομά είναι εγκληματίες.

Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι μηχανισμοί στήριξης για την ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση κάθε είδους διάκρισης, την προώθηση της σχολικής φοίτησης των παιδιών τους και την προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε οι νομαδικοί λαοί ούτε οι κυβερνήσεις, και όλοι πρέπει υπεύθυνα να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων και να μην δραματοποιούμε την κατάσταση ή να αυξάνουμε την ένταση.

 
  
MPphoto
 
 

  Proinsias De Rossa (S&D), γραπτώς. (EN) Στηρίζω το παρόν ψήφισμα, το οποίο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τα μέτρα απέλασης που έχουν λάβει οι γαλλικές αρχές, καθώς και αρχές άλλων κρατών μελών, με στόχο τους Ρομά και τους πλανόδιους, και παροτρύνει τις εν λόγω αρχές να αναστείλουν άμεσα όλες τις απελάσεις των Ρομά. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι μαζικές απελάσεις απαγορεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, και ότι τα μέτρα αυτά συνιστούν παραβίαση των Συνθηκών της ΕΕ και της ενωσιακής νομοθεσίας, εφόσον αποτελούν διακρίσεις με βάση τη φυλή και την εθνοτική καταγωγή, και συνιστούν επίσης παράβαση της οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και των μελών των οικογενειών τους στην ΕΕ. Επικροτώ την καθυστερημένη αλλά δυναμική απάντηση της Επιτρόπου Reding ότι είναι πεπεισμένη ότι η Επιτροπή δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Γαλλίας για παραβάσεις της οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία. Οι Ρομά αποτελούν την κοινότητα που βιώνει τις περισσότερες διακρίσεις στην Ευρώπη. Συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρές και συστηματικές διακρίσεις στην εκπαίδευση, στη στέγαση, στην απασχόληση και στην ισότιμη πρόσβαση στα συστήματα δημόσιας υγείας και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, ως πολίτες της ΕΕ, οι Ρομά έχουν το απόλυτο και ισότιμο δικαίωμα να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών.

 
  
MPphoto
 
 

  Marielle De Sarnez (ALDE), γραπτώς. (FR) Το παρόν ψήφισμα είχε δύο στόχους: ο πρώτος είναι να επισημάνει τη δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι Ρομά, οι οποίοι υφίστανται διακρίσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη σε όλους τους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού βίου, και ο δεύτερος είναι να καταγγείλει τον αυξανόμενο στιγματισμό των ανθρώπων αυτών σε διάφορες χώρες υποδοχής που, για νομικούς λόγους χωρίς καμία ή με ελάχιστη βάση στο ευρωπαϊκό δίκαιο, τους αρνούνται το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Έχει έρθει ο καιρός να επωμισθούμε όλοι εμείς τις ευθύνες μας, τόσο απέχοντας από λαιϊκιστικές ρητορικές που εισάγουν διακρίσεις, όσο και ακολουθώντας αποτελεσματικές και προορατικές πολιτικές που θα διευκολύνουν την ένταξη των Ρομά. Αυτό ισχύει, καταρχάς, για τα κράτη μέλη καταγωγής, τα οποία πρέπει να κάνουν καλύτερη χρήση των κονδυλίων που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τις χώρες υποδοχής και διέλευσης. Επομένως, για να αντιμετωπισθεί το κοινό αυτό πρόβλημα, το ψήφισμα ζητεί την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ένταξη των Ρομά σε επίπεδο ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Anne Delvaux (PPE), γραπτώς. (FR) Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα των Ρομά έχει μετατραπεί σε πολιτική συζήτηση, επικεντρωμένη ιδιαίτερα στον άξονα Αριστεράς-Δεξιάς. Καμία από τις προτάσεις ψηφίσματος που τέθηκαν προς ψηφοφορία δεν απαντά στο πιεστικό ερώτημα για το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των Ρομά. Είναι απολύτως σαφές ότι η κοινότητα των Ρομά υφίσταται κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών, τα οποία δεν έχουν κατ’ ανάγκη κάνει χρήση των μεθόδων ένταξης που τους διέθεσε η Ένωση. Εάν η κοινότητα των Ρομά έχει δικαιώματα, τα οποία σαφώς αγνοούνται, είναι επίσης αυτονόητο ότι έχει και καθήκοντα, όπως όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι πολίτες.

Το ίδιο ισχύει και για τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν την υποχρέωση να παράσχουν στους εν λόγω ευρωπαίους πολίτες τόπο διαμονής και μία ευκαιρία να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους. Όσον αφορά τα γεγονότα για τα οποία επικρίνεται η Γαλλία, και εν αναμονή ακόμα της απόφασης της Επιτροπής σχετικά με τον παράνομο χαρακτήρα των επιχειρήσεων που διενεργήθηκαν, καταδικάζω οιαδήποτε μαζική απέλαση που δεν βασίζεται στην τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου. Αρνούμαι, ωστόσο, να συνταχθώ με τις αμφισβητήσιμες εξισώσεις που περιέχονται στην κοινή πρόταση ψηφίσματος και που παρομοιάζουν τα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού με εκτοπίσεις. Η αναφορά στη ναζιστική περίοδο είναι εντελώς απαράδεκτη.

 
  
MPphoto
 
 

  Harlem Désir (S&D), γραπτώς. (FR) Η πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση των Ρομά αποτελεί κόλαφο για τον κ. Sarkozy και καυστική ανάκληση στην τάξη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο στιγματισμός των Ρομά από το γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την ανασφάλεια, οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών του κατά των Ρουμάνων και η κατάφωρη απέλαση πολλών εκατοντάδων από αυτούς κατά παράβαση της νομοθεσίας αποτελούν προσβολή, όχι μόνο για τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και για τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης. Ανέκαθεν στην ιστορία οι Ρομά συστηματικά περιθωριοποιούνταν, υφίσταντο διακρίσεις και χρησιμοποιούνταν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Ανεξαρτήτως της γαλλικής, ρουμανικής ή βουλγαρικής ιθαγένειάς τους, σήμερα είναι ευρωπαίοι πολίτες. Η ταπεινωτική συμπεριφορά που υπέστησαν δεν πρέπει να γίνει ανεκτή σε μία κοινότητα που στηρίζεται στις αρχές του δικαίου, της ελευθερίας, της ισότητας και της κατάργησης των διακρίσεων, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνθήκης ΕΕ και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το ψήφισμα συνεπώς αποτελεί σθεναρή και σαφή καταδίκη των ενεργειών της γαλλικής κυβέρνησης και της ρητορικής υπέρ των διακρίσεων που τις συνόδευαν. Καταδικάζει τις απελάσεις κατά παράβαση του νόμου. Απαιτεί οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και η Επιτροπή να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την ένταξη των Ρομά χρησιμοποιώντας τους πόρους που διατίθενται από το Κοινοβούλιο.

 
  
MPphoto
 
 

  Ioan Enciu (S&D), γραπτώς. (RO) Επικροτώ την έγκριση της πρότασης ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη και την παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία. Πιστεύω ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ιδιαίτερα επωφελής για το κοινωνικό και οικονομικό κλίμα της Ευρώπης. Μέτρα όπως αυτά που έλαβε η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να αντικατασταθούν από μια υπεύθυνη, κοινή ευρωπαϊκή θέση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τόσο τα χαρακτηριστικά της εν λόγω μειονότητας όσο και το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας που απολαμβάνουν ως ευρωπαίοι πολίτες. Ελπίζω ότι αυτή η θέση που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ενδυναμώσει και θα δημιουργήσει προηγούμενο για την εφαρμογή της απόφασης-πλαισίου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας βάσει του ποινικού δικαίου και του σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης. Η Επιτροπή πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα σύμφωνα με τις συστάσεις που εγκρίθηκαν στο ψήφισμα και να καταδικάσει τις ενέργειες που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος της εθνοτικής ομάδας των Ρομά. Η Επιτροπή πρέπει επίσης να αναλάβει σοβαρά τον ρόλο της ως συντονιστή των κρατών μελών κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών στρατηγικών και σχεδίων για την ένταξη των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (S&D), γραπτώς. (PT) Υπερψήφισα την πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση των Ρομά και την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι καταδικάζω τα μέτρα που ελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές και από τις αρχές άλλων κρατών μελών όσον αφορά τους Ρομά και την απέλασή τους. Ελπίζω ότι οι συγκεκριμένες αρχές θα αναστείλουν τις απελάσεις των Ρομά, οι οποίες απαγορεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Σας υπενθυμίζω ότι τα μέτρα αυτά αντιβαίνουν στις Συνθήκες και την κοινοτική νομοθεσία.

 
  
MPphoto
 
 

  Diogo Feio (PPE), γραπτώς. (PT) Αυτή η πρόταση ψηφίσματος κατατίθεται σε μία συγκυρία αντιφατικών δηλώσεων σχετικά με την απέλαση μελών της εθνοτικής ομάδας των Ρομά από το γαλλικό έδαφος. Πιστεύω ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να συζητηθεί κατά τρόπο περισσότερο συναισθηματικό παρά λογικό, και ότι αξίζει διαφορετικό πολιτικό κλίμα που θα επιτρέπει συζήτηση χωρίς στερεότυπα. Επομένως, είμαι της γνώμης ότι το Σώμα δεν πρέπει να λάβει απόφαση σε αυτήν τη λανθασμένη χρονικά στιγμή.

Τούτου δοθέντος, απορρίπτω, όπως θα απορρίπτω πάντα, οιαδήποτε πολιτική, στρατιωτική ή αστυνομική αντίδραση εις βάρος μελών οιασδήποτε εθνοτικής ομάδας, απλώς και μόνο επειδή ανήκουν σε αυτήν. Η ιστορία του 20ού αιώνα βρίθει, δυστυχώς, καταστάσεων κατά τις οποίες άνθρωποι καταδικάζονταν όχι για τις πράξεις τους, αλλά για την ταυτότητά τους. Η βάναυση κληρονομιά του ναζισμού και του κομμουνισμού το απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας. Πιστεύω ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης διαθέτουν ασύγκριτα καλύτερο ιστορικό όσον αφορά την αντιμετώπιση εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlo Fidanza (PPE), γραπτώς. (IT) Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ευγενής ιδέα, ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να παραμείνει μια αφηρημένη έννοια εάν δεν συνοδεύεται από αυστηρότητα και νομιμότητα. Οποιοσδήποτε αρνείται αυτές τις αρχές στο όνομα της υποκριτικής φιλανθρωπίας είναι υπεύθυνος για την υπόθαλψη εχθρικών αισθημάτων εναντίον των Ρομά.

Η ελεύθερη κυκλοφορία δεν μπορεί ποτέ να συνεπάγεται την ελευθερία παράνομης εγκατάστασης, τον εξαναγκασμό γυναικών, παιδιών και ανηλίκων που ζουν σε επαίσχυντες συνθήκες υγιεινής να κλέβουν, να εκπορνεύονται και να επαιτούν, ενώ οι οδοί προς την ένταξη στα σχολεία και την απασχόληση συχνά απορρίπτονται. Η ΕΕ διαθέτει λεπτομερείς κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι καθορίζουν εγγυήσεις, απαιτήσεις και κυρώσεις. Στην πράξη, ωστόσο, οι κανόνες αυτοί αποδείχθηκαν ξεπερασμένοι μετά την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ και την έξοδο δεκάδων χιλιάδων Ρομά προς τη Δύση.

Πρέπει, συνεπώς, να καταστήσουμε επειγόντως αυστηρότερη την οδηγία 2004/38/ΕΚ που ισχύει σήμερα και ορίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ οι οποίοι, μετά από περίοδο τριών μηνών σε άλλο κράτος μέλος, δεν είναι σε θέση να συντηρηθούν νόμιμα, μπορούν να απελαθούν. Η απέλαση, που σήμερα είναι ανεφάρμοστη εάν δεν παρασχεθούν οικονομικά κίνητρα και δεν διενεργηθεί σε προαιρετική βάση, πρέπει να αντικατασταθεί από την έννοια της υποχρεωτικής απέλασης και επαναπατρισμού, με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και για μη κοινοτικούς πολίτες. Επιπλέον, πρέπει να θεσπιστούν υποχρεωτικοί μηχανισμοί ώστε πολίτες που έχουν απελαθεί από άλλο κράτος μέλος, κατά παράβαση της οδηγίας 2004/38/ΕΚ, να παραμένουν υποχρεωτικά στη χώρα καταγωγής τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Η απέλαση των Ρομά από τη γαλλική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πράξη κατακριτέα. Δυστυχώς, η εν λόγω ρατσιστική και ξενοφοβική πράξη, με την οποία επιδιώκεται η απόσπαση της προσοχής μας από τη σοβαρή κοινωνική κρίση που βιώνουμε και η εξεύρεση αποδιοπομπαίων τράγων, δεν έτυχε άμεσης αποκήρυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τον υποκριτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε όλη αυτήν τη διαδικασία, ιδίως αν θυμηθούμε ότι επιδεικνύουν εξαιρετική επιμέλεια στην κριτική και τις παρεμβάσεις τους σε τρίτες χώρες.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, που αφορά πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα ή προέβησαν απλώς σε περιστασιακές δηλώσεις. Πού είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, η οποία υποστηρίζει ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως; Καμία άλλη στάση πέραν της καταδίκης δεν θα ήταν αποδεκτή εν προκειμένω. Η εμπειρία μάς δείχνει ότι όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της Γαλλίας, μίας από τις ηγετικές χώρες της ΕΕ, χρησιμοποιείται πάντα η διακριτικότητα.

Αυτό που χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση είναι η ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εξακολουθούν να εφαρμόζουν Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες. Χρειάζονται επειγόντως νέες πολιτικές για την προώθηση της απασχόλησης με δικαιώματα, την πρόνοια και την κοινωνική πρόοδο για όλους. Αυτός είναι ο τρόπος ώστε να παρεμποδίσουμε κυβερνήσεις όπως η γαλλική να μετατρέψουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία σε κρατικές πολιτικές και να αποτρέψουμε τον μετασχηματισμό της ΕΕ σε αστυνομική δύναμη για τα κράτη μέλη, όπως θα ήθελαν ορισμένοι εκμεταλλευόμενοι τις αξιόμεμπτες πράξεις μερικών κυβερνήσεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Lorenzo Fontana (EFD), γραπτώς. (IT) Η κοινή πρόταση ψηφίσματος που υποβλήθηκε από τους βουλευτές της Αριστεράς χαρακτηρίζεται από επανειλημμένες αναφορές στην έννοια της ισότητας, αλλά φάσκει και αντιφάσκει σε αρκετά σημεία.

Οφείλω να δηλώσω ότι τάσσομαι κατά του εγγράφου που υποβλήθηκε διότι αξιώνει ίσα δικαιώματα μεταξύ των κοινοτήτων των Ρομά και των πολιτών των χωρών υποδοχής χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώνει με ουσιαστικό τρόπο τυχόν ίσες υποχρεώσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Πρέπει επίσης να αντιταχθώ επειδή δεν ορίζει μια νομική θέση αλλά περιορίζεται στην άσκηση κριτικής έναντι των πολιτικών που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Επιπλέον, το έγγραφο αγνοεί πλήρως τα επιβεβαιωμένα προβλήματα όσον αφορά τον νόμο και την τάξη, τα οποία ορισμένα κράτη μέλη επιχειρούν να ελέγξουν με τα μέσα που θέτει ο νόμος στη διάθεσή τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Charles Goerens (ALDE), γραπτώς. (FR) Παρότι ψήφισα υπέρ της κοινής πρότασης ψηφίσματος, θα ήθελα ακόμα να κάνω την εξής παρατήρηση. Η υποστήριξή μου για το ψήφισμα αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως επιδοκιμασία ορισμένων ακραίων σχολίων που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη το απόγευμα. Λαμβάνοντας υπόψη όλη την ευαισθησία που αξίζει η αντιμετώπιση του θέματος, η απόπειρα σύγκρισης της επιστροφής των Ρομά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί υποτίμηση του ολοκαυτώματος. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκτροχιάσει κανείς τη συζήτηση. Αυτό που χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση είναι μια ήρεμη, συγκρατημένη, υπεύθυνη συζήτηση. Η σύγκριση αυτή εμπεριέχει είτε κακή πίστη είτε ανωριμότητα. Εν πάση περιπτώσει, δεν εξυπηρετεί επ’ ουδενί λόγω την υπόθεση των Ρομά.

 
  
MPphoto
 
 

  Nathalie Griesbeck (ALDE), γραπτώς.(FR) Αισθανόμενη αποτροπιασμό για τα μέτρα που έλαβε η Γαλλία σχετικά με την απέλαση των Ρομά (μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί στο παρελθόν από άλλα κράτη), συνυπέγραψα αμέσως το ψήφισμα του Κοινοβουλίου, και επικροτώ την έγκρισή του. Τα περιστατικά που σημειώνονται επί του παρόντος στη Γαλλία είναι απαράδεκτα. Η Γαλλία ασκεί, έχοντας πλήρη γνώση των γεγονότων, μια πολιτική διακρίσεων που είναι αντίθετη προς τις ιδρυτικές και τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά πρώτον, τις αρχές της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: οι Ρομά είναι καθ’ ολοκληρίαν ευρωπαίοι πολίτες. Κατά δεύτερον, τις αρχές της απαγόρευσης των διακρίσεων και του σεβασμού των μειονοτήτων: σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα απλώς και μόνον επειδή ένα άτομο ανήκει σε μια μειονότητα. Σήμερα είναι οι Ρομά, αύριο θα είναι οι Άραβες και μεθαύριο οι Εβραίοι, και γιατί όχι και οι γυναίκες και μετά οι φτωχοί; Όλες αυτές οι αρχές βρίσκονται στη βάση της Ένωσής μας και μας δεσμεύουν όλους, και ιδίως τα μεμονωμένα κράτη μέλη. Επιπλέον, είναι πλέον καιρός να αποκτήσουμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ένταξη των Ρομά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ισχυρότερη πολιτική βούληση: η κοινωνική ένταξη, η στέγαση, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση των διακρίσεων αποτελούν, όλες, τομείς στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει δράση.

 
  
MPphoto
 
 

  Sylvie Guillaume (S&D), γραπτώς.(FR) Υπερψήφισα το ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη, διότι το κείμενο καταδικάζει ρητά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές. Το ψήφισμα μάς υπενθυμίζει το δικαίωμα όλων των ευρωπαίων πολιτών να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τη βασική αρχή της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών και της απαγόρευσης των διακρίσεων. Ο Nicolas Sarkozy και η κυβέρνηση κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι μπορούν να περιφρονήσουν τις αξίες της Ένωσης, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με πλήρη ατιμωρησία: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τούς έχει ανακαλέσει αυστηρά στην τάξη, και θα έκανε το ίδιο απέναντι σε οποιοδήποτε κράτος μέλος έμπαινε σε πειρασμό να ασκήσει τέτοιες πρακτικές. Το ψήφισμα υποχρεώνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της, καλώντας την να πάψει να είναι αναποφάσιστη και να εφαρμόσει επιτέλους μια σαφή και αποφασιστική στρατηγική για την ένταξη των κοινοτήτων των Ρομά σε όλους τους τομείς –πρόσβαση στη στέγαση, στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και στην υγεία– προκειμένου να μπει τέλος στον απαράδεκτο αποκλεισμό τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Estelle Grelier (S&D), γραπτώς. (FR) Υποστήριξα αυτήν την κοινή πρόταση ψηφίσματος διότι είμαι πεπεισμένη ότι είναι ανάγκη να καταδικάσουμε επειγόντως την πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία στιγμάτισε συνειδητά μια εθνοτική ομάδα συνδέοντάς την άμεσα με την εγκληματικότητα, με μοναδικό σκοπό την εκτροπή της προσοχής από τις δυσκολίες της πολιτικής της όσον αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις. Αυτή η εκμετάλλευση του ζητήματος των Ρομά είναι απαράδεκτη κατά την άποψή μου και το Κοινοβούλιο οφείλει να αντιδράσει. Οι προοδευτικοί βουλευτές, περιλαμβανομένων των Σοσιαλδημοκρατών, ζήτησαν, συνεπώς, να τεθεί τέλος στη ρητορική αυτή που εισάγει διακρίσεις και στις μαζικές απελάσεις, ενώ η ευρωπαϊκή Δεξιά υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό τη γαλλική κυβέρνηση στην εκτροπή της προς τα δεξιά. Είναι επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστεί μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού, το οποία αφορά 10 με 12 εκατ. πολίτες της ΕΕ. Αυτό το ψήφισμα εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη οιασδήποτε αντίδρασης εκ μέρους της Επιτροπής η οποία, ωστόσο, υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών και υπό την ιδιότητα αυτή θα έπρεπε να έχει καταδικάσει τις ενέργειες της γαλλικής κυβέρνησης. Οι μαζικές απελάσεις ουσιαστικά διακωμωδούν τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

 
  
MPphoto
 
 

  Lívia Járóka (PPE), γραπτώς. (HU) Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομάδα Συμμαχίας των Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων για την Ευρώπη και η Ομάδα των Πρασίνων, καθώς και η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, περιέχει και αυτή πολλές αβάσιμες ή ακόμα και απαράδεκτες δηλώσεις. Όπως επεσήμανα ήδη στη συζήτηση της Τρίτης σχετικά με τα θέματα που απευθύνονται προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή, οι πολιτικές απόψεις και οι νομικές εκτιμήσεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα, και παρότι μπορεί να θεωρούμε τις απελάσεις λυπηρές ή υπερβολικές, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να εκτιμήσει τη νομιμότητα των μέτρων που λαμβάνονται από τη Γαλλία. Κατά τη γνώμη μου, το να κατηγορείται μια χώρα για σοβαρή παράβαση με βάση αστήρικτες πληροφορίες πριν από την επικείμενη αξιολόγηση της Επιτροπής, χωρίς να γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της, μειώνει το κύρος του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ως εισηγήτρια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους Ρομά του Κοινοβουλίου, αισθάνθηκα ότι στην τρέχουσα κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διατυπώσει τις σταδιακές συστάσεις που έγιναν στην πρόταση σε επίσημο ψήφισμα.

Είναι επομένως σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μοιράζονται την ευθύνη για την ένταξη των Ρομά, γεγονός το οποίο απαιτεί ολοκληρώμενη στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ. Αυτή πρέπει να δημιουργηθεί με την ένταξη των κοινοτήτων των Ρομά από τη βάση σε διεθνείς ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων όλων των πτυχών σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι χρειάζεται να καθιερωθεί ένα σύνθετο πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο θα στοχεύει ταυτόχρονα σε όλους τους σχετικούς τομείς πολιτικής και θα διευκολύνει την άμεση επέμβαση σε περιοχές γκέτο που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά διαρθρωτικά μειονεκτήματα..

 
  
MPphoto
 
 

  Sandra Kalniete (PPE), γραπτώς. (LV) Υπερψήφισα την πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) διότι θεωρώ ότι πρέπει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική στο ζήτημα των Ρομά, με την οποία θα καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό τους. Τα προβλήματα των μειονοτήτων στην Ευρώπη είναι πολύπλοκα και ευαίσθητα, συχνά δε αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης για μικροπολιτικούς σκοπούς. Θεωρώ απαράδεκτη την πολιτική χειραγώγηση που ουσιαστικά αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη ρίζα τους, αλλά περιπλέκει την ένταξη των μειονοτήτων. Η σωστή χρηματοδότηση της ΕΕ και η συνεργασία των κρατών μελών για την υλοποίησή της είναι απαραίτητες προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κοινωνική ένταξη των Ρομά. Αρκετά μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη του αποκλεισμού των Ρομά, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, είναι ήδη στη διάθεση της ΕΕ. Θα συμπληρωθούν με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης έως και 2% της κοινής χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για δαπάνες στέγασης για κοινωνικά αποκλεισμένες κοινότητες. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να διασφαλισθεί η λήψη πρακτικών μέτρων για την ένταξη των Ρομά, ξεκινώντας από τα κράτη μέλη των οποίων είναι υπήκοοι. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να εγγυηθούμε την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ένωσης, και όταν απελαύνονται πολίτες της ΕΕ από κράτος μέλος, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται επί της ουσίας και η απόφαση απέλασης να βασίζεται στην ορθή απόφαση ενός δικαστηρίου.

 
  
MPphoto
 
 

  Timothy Kirkhope (ECR), γραπτώς. (EN) Οι συνάδελφοί μου στην Ομάδα ECR και εγώ συμφωνούμε με πολλά σημεία του παρόντος ψηφίσματος και παραμένουμε ολόψυχα δεσμευμένοι στην παροχή ίσων δικαιωμάτων, ευκαιριών και των ελευθεριών που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Ωστόσο, ενώ υποστηρίζουμε πλήρως την ένταξη των Ρομά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, πρέπει να διεξαγάγει εμπεριστατωμένη νομική διερεύνηση του θέματος πριν το παρόν Σώμα λάβει την τελική του απόφαση. Για τους λόγους αυτούς, απείχαμε ως προς αυτό το ψήφισμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Véronique Mathieu (PPE), γραπτώς. (FR) Είναι απαραίτητο να επιβληθεί κάποια τάξη σε αυτήν τη συζήτηση, στην οποία βασιλεύει σκανδαλώδης σύγχυση. Μερικές από τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο Σώμα και που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόταση ψηφίσματος είναι απαράδεκτες. Το Σώμα θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί φόρουμ πολιτικής βαθμολόγησης όσον αφορά τις εθνικές πολιτικές των κρατών μελών. Η Γαλλία εφάρμοσε κατά τρόπο αυστηρό το κοινοτικό δίκαιο και η Επιτροπή το επιβεβαίωσε. Επιπλέον, απευθύνω έκκληση στην Επιτροπή να ασχοληθεί με τον φάκελο αυτόν το συντομότερο δυνατόν και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να συμβάλει στην ένταξη των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εποχή των δηλώσεων καλής θέλησης έχει παρέλθει· πρέπει πλέον να εφαρμόσουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή στρατηγική για την ένταξη των Ρομά στην Ευρώπη. Τι απέγιναν τα 20 δις ευρώ που εγκρίθηκαν από τους βουλευτές του Σώματος και διανεμήθηκαν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής; Αυτά τα χρήματα δεν ωφελούν εκείνους για τους οποίους προορίζονται. Πρέπει να θέσουμε ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση και να ασκήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο στην ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Luc Mélenchon (GUE/NGL), γραπτώς. (FR) Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει έντονη δράση εναντίον των διακρίσεων και της βάρβαρης πολιτικής, θύματα των οποίων είναι οι Ρομά στη Γαλλία. Η ελεύθερη κυκλοφορία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του κεφαλαίου. Μπορεί να μην αρέσει στους ευρωκράτες, πρόκειται όμως για δικαίωμα που μοιράζονται από κοινού όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες. Είναι καθήκον όλων των Ευρωπαίων να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Ρομά, οι οποίοι έχουν μεταβληθεί σε αποδιοπομπαίους τράγους από τη σημερινή γαλλική κυβέρνηση. Η ΕΕ πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να καταδικάσει τις ξενοφοβικές αυτές πολιτικές της κυβέρνησης. Εάν δεν το πράξει, θα ενθαρρύνει τις υπερβολές των κυβερνήσεων που έχουν ήδη υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα.

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Melo (PPE), γραπτώς. (PT) Για αρκετές δεκαετίες η Γαλλία υπήρξε υπόδειγμα χώρας όσον αφορά την ένταξη πολιτών που προέρχονταν από ολόκληρο τον κόσμο και είχαν επιλέξει τη συγκεκριμένη χώρα ως προορισμό τους. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι ρουμάνοι πολίτες θα απολαύουν πλήρως ελεύθερης κυκλοφορίας σε 10 μόνο χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, από τον Ιανουάριο του 2014. Επιπλέον, όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορεί να υποχρεωθούν να παράσχουν απόδειξη των μέσων συντήρησής τους μετά από διαμονή μεγαλύτερη των τριών μηνών σε χώρα που δεν είναι η δική τους. Εάν αποδειχθεί ότι αποτελούν πάρα πολύ μεγάλη επιβάρυνση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας υποδοχής, μπορεί να αποφασιστούν μέτρα βάσει των παραγράφων 9 και 10 της οδηγίας 2004/38/ΕΚ. Ενώ η μαζική απέλαση ρουμάνων πολιτών της εθνότητας των Ρομά μπορεί να αμφισβητηθεί, όσοι διαμαρτύρονται βίαια εναντίον της θα πρέπει και αυτοί να ασχοληθούν με πολύ περισσότερα ζητήματα, και με την ίδια ένταση. Θα πρέπει να ασχοληθούν με τα παιδιά οι οικογένειες των οποίων τα εμποδίζουν κατά κανόνα να φοιτήσουν στο σχολείο, με τα παιδιά και τις γυναίκες που χρησιμοποιούνται για επαιτεία, με την επαιτεία που έχει υιοθετηθεί ως επιλογή ζωής και με την απόρριψη της εργασίας και την προσφυγή αντ’ αυτής στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης τρίτων χωρών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ψήφισα κατ’ αυτόν τον τρόπο.

 
  
MPphoto
 
 

  Willy Meyer (GUE/NGL), γραπτώς. (ES) Καταψήφισα αυτήν την κοινή πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε από την Αριστερά, την Κεντροαριστερά και τους Φιλελεύθερους του Σώματος, διότι πρέπει να ζητηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση του προέδρου Sarkozy να σταματήσει αμέσως την απέλαση του πληθυσμού των τσιγγάνων. Ζητούμε από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ενεργήσουν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση. Καταδικάζουμε όχι μόνο τις εκτοπίσεις στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων που υφίστανται οι Ρομά στην Ευρώπη. Οι Ρομά αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007. Για τον λόγο αυτόν έχουν το δικαίωμα, όπως κάθε ευρωπαίος πολίτης, στην ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή σε ολόκληρη την ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI), γραπτώς. (DE) Κατά την τρέχουσα συζήτηση για τους Ρομά, ψήφισα τελικά υπέρ της πρότασης ψηφίσματος που κατατέθηκε από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες). Παρουσιάζει το πρόβλημα με τρόπο αντικειμενικό και, επίσης, προτείνει λογικές λύσεις. Η πρόταση που κατέθεσε η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, από την άλλη πλευρά, καταδεικνύει πόσο ανεδαφική σε σχέση με τον πραγματικό κόσμο είναι η προσέγγιση των πολιτικών αυτών. Μιλούν για «σοβαρές συστηματικές διακρίσεις» και για μια γενική στάση κατά των τσιγγάνων, και με αυτόν τον τρόπο αγνοούν εντελώς το γεγονός ότι και οι Ρομά οφείλουν να συμμορφώνονται με τον νόμο, όπως και κάθε άλλος ευρωπαίος πολίτης.

Πρόκειται σαφώς για αγκάθι στους κόλπους της Αριστεράς, όταν διαμαρτύρονται σχετικά με τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των Ρομά που απελάθηκαν. Αυτό, κατά τη γνώμη τους, συνιστά άδικη διάκριση. Ωστόσο, οι ίδιοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το να απαιτείται από όλους τους άλλους πολίτες να παράσχουν τα δακτυλικά τους αποτυπώμάτα κατά την έκδοση διαβατηρίου. Αυτή είναι η λογική της Αριστεράς. Ακόμη και αν η κυβέρνηση Sarkozy ενήργησε από καιροσκοπισμό, η αντίδραση αυτή, ωστόσο, είναι λογική και αναγκαία, προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι οι πολίτες της Γαλλίας. Ως εκ τούτου, καταψήφισα την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Αριστερά.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Mulder (ALDE), γραπτώς. (NL) Η αντιπροσωπεία του Ολλανδικού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) ψήφισε υπέρ της πρότασης ψηφίσματος B7-0504/2010 σχετικά με τις απελάσεις των Ρομά. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες, οι άνθρωποι μπορούν πάντα να επαναπατρίζονται δια της βίας στη χώρα καταγωγής τους σε μεμονωμένες περιπτώσεις, εφόσον το δικαιολογούν οι διατάξεις των εν λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Rareş-Lucian Niculescu (PPE), γραπτώς. (RO) Ψήφισα υπέρ της πρότασης ψηφίσματος που υπέβαλε η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) δεδομένου ότι προτείνει συνεπή και μακροπρόθεσμα μέτρα που αποσκοπούν στην επίλυση του προβλήματος των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση ψηφίσματος της Ομάδας PPE ανέφερε επίσης σαφώς και με άμεσο τρόπο ότι το αίτημα για προσχώρηση της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν δεν πρέπει να συνδέεται με το ζήτημα των Ρομά. Μετά την απόρριψη της εν λόγω πρότασης, ψήφισα υπέρ της κοινής πρότασης ψηφίσματος από την Ομάδα Συμμαχία των Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων για την Ευρώπη, την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλες, η οποία, αν και μικρότερης εμβέλειας, προσφέρει μια σε μεγάλο βαθμό δίκαιη άποψη.

 
  
MPphoto
 
 

  Γεώργιος Παπανικολάου (PPE), γραπτώς. Υπερψήφισα την πρόταση ψηφίσματος του PPE και του ECR όσον αφορά την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη για τους παρακάτω λόγους: 1) επικεντρώνεται στις δράσεις (ευρωπαϊκή στρατηγική: σχέδιο δράσης, απορρόφηση πόρων, συνεργασία κρατών μελών και άλλων, εμπλοκή των Ρομά κλπ) που πρέπει να αναληφθούν για να αρθεί ο αποκλεισμός που βιώνει η κοινότητα των Ρομά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, 2) δεν αναλώνεται στην απόδοση ευθυνών, 3) δεν απομακρύνει την προσοχή της κοινής γνώμης από την ουσία του προβλήματος: την αποτυχία μέχρι σήμερα των πολιτικών ενσωμάτωσης των Ρομά. 4) δεν συνεισφέρει στη στείρα πολιτική αντιπαράθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Rovana Plumb (S&D), γραπτώς. (RO) Είναι καθήκον των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν την εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που ευνοεί την υλοποίηση μέτρων για την ένταξη των Ρομά στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, η κατάσταση των γυναικών Ρομά αποτελεί μία άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή, διότι συνιστούν θύματα διπλής διάκρισης: λόγω του φύλου τους και επειδή ανήκουν σε μειονοτική ομάδα.

Καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει μία περιεκτική ευρωπαϊκή στρατηγική η οποία θα εξετάζει τα ειδικά θέματα της διασυνοριακής, μειονοτικής κοινότητας των Ρομά. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να καταδείξουν ένα ελάχιστο επίπεδο θεσμικού ενδιαφέροντος με την παρακολούθηση της καταπολέμησης των διακρίσεων και την υποστήριξη της ένταξης των Ρομά.

 
  
MPphoto
 
 

  Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE), γραπτώς. (ES) Η Ομάδα των Πρασίνων/Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία επικροτεί την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, το οποίο διαδραμάτισε πλήρως τον ρόλο του ως εγγυητή των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνήθηκε να σιωπήσει όσον αφορά την κατάσταση στη Γαλλία, δεν λησμόνησε δε να επικρίνει την καθυστερημένη και περιορισμένης εμβέλειας ανταπόκριση της Επιτροπής. Πράγματι, οι απελάσεις αυτές αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την Ευρώπη όσον αφορά την ικανότητα της να συμμορφωθεί με τους δικούς της κανόνες που ορίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Είναι ευθύνη της Επιτροπής να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, αρχίζοντας με την ολοκλήρωση έκθεσης ανάλυσης το συντομότερο δυνατόν, η οποία θα επισημαίνει με σαφήνεια τις κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες.

Η σημερινή ψηφοφορία εγκαινιάζει ένα κρίσιμο στάδιο για την αξιοπιστία του θεσμικού μας οργάνου. Ωστόσο, η μάχη για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν έχει περατωθεί εντελώς. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να αναγνωριστούν όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ΕΕ και να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα αυτά εφαρμόζονται στην πράξη.

 
  
MPphoto
 
 

  Catherine Soullie (PPE), γραπτώς. (FR) Λυπάμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε από τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, σχετικά με την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη.

Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο να επικρίνεται η Γαλλία κατά τον τρόπο αυτόν, δεδομένου ότι δεν είναι το μόνο κράτος μέλος που επιστρέφει Ρομά στη χώρα τους. Η εγκατάσταση ορισμένων καταυλισμών Ρομά είναι σαφώς επιζήμια για τη δημόσια τάξη, ενίοτε δε συνιστά ακόμα και παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ιδιοκτησία, ενώ ο φόρτος που επιφέρει στο σύστημα της κοινωνικής μας ασφάλισης δίδει στη γαλλική κυβέρνηση το δικαίωμα να λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με τις διατάξεις των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Οι επιστροφές στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τη γαλλική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με αυστηρή τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιδοκιμάζω την απόφαση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) να συσταθεί ομάδα εργασίας για την ένταξη των Ρομά, προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του νομαδικού βίου. Πρέπει να λάβουμε εποικοδομητική προσέγγιση στο θέμα αυτό.

 
  
MPphoto
 
 

  Oreste Rossi (EFD), γραπτώς. (IT) Απείχαμε από την ψηφοφορία επί της πρότασης ψηφίσματος που κατατέθηκε από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών διότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το σημείο που επιδιώκει την προώθηση της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν ίσες συνθήκες από άποψης κοινωνικής, οικονομικής και ασφαλείας. Η θέση μας είναι συνεπής με το ξεκάθαρο «όχι» στην ένταξή τους στην ΕΕ που εκφράσαμε στο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, ψηφίσαμε σταθερά κατά του ψηφίσματος που κατέθεσε η Αριστερά, διότι υπονομεύει την αυτονομία και τη διακριτική εξουσία χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες αποφάσισαν να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή κατά των ατόμων που δεν σέβονται τον νόμο. Ένα στατιστικό στοιχείο που θα πρέπει να μας δώσει τροφή για σκέψη είναι ότι μετά την πρόσφατη άφιξη στη Γαλλία μεγάλου αριθμού Ρομά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 200%.

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Teixeira (PPE), γραπτώς σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος B7-0492/2010. - (PT) Η εθνοτική ομάδα των Ρομά αποτελεί μειοψηφία, η πλειοψηφία των μελών της οποίας είναι πολίτες κάποιου κράτους μέλους της Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα και να εγκαθίστανται σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, εφόσον συμμορφώνονται με τις διατάξεις της οδηγίας 2004/38/ΕΚ. Ο περιορισμός της ελευθερίας αυτής είναι, ωστόσο, δυνατός για λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας ή δημόσιας υγείας. Παρά ταύτα, δεν μπορούμε να λησμονούμε ότι ένα μέτρο όπως η απέλαση πολιτών της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζεται κατά περίπτωση και να μην ισχύει για ομάδες ή κοινότητες.

Η λύση στο πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή στρατηγικής ευνοϊκής για τους Ρομά που θα επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ κρατών, θεσμικών οργάνων και άλλων φορέων και τη συμμετοχή των κοινοτήτων των Ρομά κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή του, καθώς και τη θέσπιση ενός προγράμματος παρέμβασης σε περιθωριοποιημένες περιοχές με διαρθρωτικά μειονεκτήματα. Έχω υπόψη τη δυνατότητα που προσφέρεται από τη νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης όσον αφορά την επιλεξιμότητα στεγαστικών παρεμβάσεων υπέρ των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και την ανάγκη βελτίωσης της δράσης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ένταξη των Ρομά. Εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κρατών και των μελών της κοινότητας των Ρομά. Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, ψηφίζω υπέρ της πρότασης ψηφίσματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Teixeira (PPE), γραπτώς σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος RC-B7-0493/2010. - (PT) Η εθνοτική ομάδα των Ρομά αποτελεί μειοψηφία, η πλειοψηφία των μελών της οποίας είναι πολίτες κάποιου κράτους μέλους της Ένωσης. Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην οδηγία 2004/38/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτή. Τα κράτη μέλη, ωστόσο, έχουν το δικαίωμα να περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία και τη μετανάστευση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έδαφός τους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, για λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας ή δημόσιας υγείας.

Τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την εφαρμογή της παρούσας ρήτρας περί δημόσιας τάξης, η οποία παραμένει κυριαρχικό δικαίωμά τους. Αν και συμμερίζομαι την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της μοιράζονται την ευθύνη για την ενθάρρυνση της ένταξης της κοινότητας των Ρομά μέσω ολοκληρωμένης στρατηγικής, καθώς και μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, σε συμμόρφωση με την αρχή της μη διάκρισης, δεν είμαι σε θέση να ψηφίσω υπέρ της καταδίκης της καθυστερημένης και περιορισμένης αντίδρασης της Επιτροπής για την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη και της εξακρίβωσης της συμμόρφωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς αυτό αποτελεί κοινή ευθύνη όλων. Για τους λόγους αυτούς, απέχω από την ψηφοφορία για αυτήν την πρόταση ψηφίσματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Silvia-Adriana Ţicău (S&D), γραπτώς. (RO) Ψήφισα υπέρ της κοινής πρότασης ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση των Ρομά και την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή πιστεύω ότι η κατάσταση των περίπου 10 με 12 εκατομμυρίων Ρόμα απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική ένταξης για αυτούς. Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Οι ευρωπαίοι πολίτες με καταγωγή Ρομά, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους, έχουν επίσης το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα στην ΕΕ. Και αυτοί, όπως κάθε ευρωπαίος πολίτης, έχουν τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις. Εάν ένα πρόσωπο, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και ιθαγένεια, διαπράττει αδικήματα, θα αντιμετωπίσει την πλήρη ισχύ του νόμου. Ωστόσο, καμία ιθαγένεια ή εθνοτική ομάδα δεν συνδέεται με την εγκληματικότητα. Πιστεύω ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να στιγματίζεται μια ολόκληρη εθνοτική ομάδα ή πληθυσμός μιας χώρας εξαιτίας των πράξεων που διαπράττονται από ορισμένα μέλη τους. Η Συνθήκη της Λισαβόνας προσδίδει δεσμευτική νομική ισχύ στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 2 του εν λόγω εγγράφου αναφέρει σαφώς ότι η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Πιστεύω ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν κοινή ευθύνη για την προώθηση της ένταξης των Ρομά μέσω κοινοτικής στρατηγικής για τους Ρομά.

 
  
MPphoto
 
 

  Traian Ungureanu (PPE), γραπτώς. (RO) Ψήφισα κατά της κοινής πρότασης ψηφίσματος που πρότεινε η Αριστερά, επειδή το έγγραφο αυτό θέτει το ζήτημα της μειονότητας των Ρομά στην Ευρώπη σε λάθος δρόμο. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την Ολομέλεια αποτελεί περισσότερο ιδεολογικό κείμενο και όχι συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Το ψήφισμα που κατέθεσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι βασικά επίδειξη υποκρισίας που επικαλύπτεται από «προοδευτικό» πολιτικό λόγο. Το εν λόγω ψήφισμα επιχειρεί να μας πείσει ότι είμαστε πλέον όλοι ρατσιστές.

Εκτός από τους αριστερούς πολιτικούς, φυσικά. Το ψήφισμα συντάχθηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία χωρίς καμία κατάλληλη γνώση της κατάστασης των Ρομά, είτε στην Ανατολική είτε στη Δυτική Ευρώπη. Το ζήτημα των Ρομά δεν είναι εθνικό πρόβλημα, ούτε και μπορεί να περιγραφεί από την άποψη της φυλετικής πολιτικής. Το ζήτημα των Ρομά έχει τις ρίζες του πολύ πίσω στην ιστορία της Ευρώπης και εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Η χρήση στερεοτύπων και η πολιτική ατζέντα, κυρίως με τη μορφή σύγκρουσης μεταξύ Σοσιαλιστών και δεξιάς διοίκησης στη Γαλλία, δεν θα επιλύσει τίποτα εκτός από τους εκλογικούς στόχους της Αριστεράς. Ψήφισα υπέρ του ψηφίσματος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) ακριβώς επειδή το έγγραφο αυτό προτείνει μέτρα και απευθύνει έκκληση για συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ζήτημα των Ρομά δεν είναι θέμα ρατσισμού, αλλά ρεαλισμού. Εάν το ζήτημα των Ρομά αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τους όρους που θέτει η Αριστερά, γρήγορα θα επανεμφανιστεί και θα προκαλέσει νέες κρίσεις στο ένα κράτος μέλος ή το άλλο. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι λυπηρό και αντιπαραγωγικό.

 
  
  

Πρόταση ψηφίσματος (B7-0491/2010)

 
  
MPphoto
 
 

  Luís Paulo Alves (S&D), γραπτώς. (PT) Ψήφισα υπέρ της πρότασης ψηφίσματος σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φροντίδα για τους ηλικιωμένους επειδή θεωρώ ότι είναι υψίστης σημασίας να εγγυηθούμε προϋποθέσεις για την ενεργό γήρανση, με μεγαλύτερη βοήθεια για τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους τους ηλικιωμένους στην ΕΕ. Η παρούσα πρόταση ψηφίσματος στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων στους τομείς της υγείας και της προστασίας των ηλικιωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, όσον αφορά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, στην καταπολέμηση της ανεπαρκούς θεραπείας στην οποία συχνά υποβάλλονται οι ηλικιωμένοι, στην υιοθέτηση αποτελεσματικότερων στρατηγικών ανθρωπίνων πόρων για τη μείωση των ελλείψεων σε προσωπικό, στη συμβολή στη διάδοση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και στην ενθάρρυνση της φροντίδας μέσα στην οικογένεια και της αυτονομίας των ηλικιωμένων.

Ελπίζω ότι με την παρούσα πρόταση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συλλέξει στοιχεία για τις βέλτιστες πρακτικές μακροπρόθεσμης φροντίδας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν προστιθέμενη αξία για το ευρωπαϊκό έτος για τη δραστήρια γήρανση και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών (2012), με στόχο τη μείωση κάθε είδους διακρίσεων και τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης φροντίδας και των επιπτώσεων της φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων. Θα ήθελα να συστήσω επίσης τη συγκρότηση παρατηρητηρίου ενεργού γήρανσης για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών.

 
  
MPphoto
 
 

  Sophie Auconie (PPE), γραπτώς.(FR) Παρόλο που ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο από άλλες, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού. Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτήν την πρόκληση. Ωστόσο, υπερβολικά συχνά εξακολουθούμε να ενεργούμε με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και ξεχνούμε να λάβουμε υπόψη την αλλαγή που συμβαίνει στις κοινωνίες μας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ψήφισμα, το οποίο παρέχει μια σύντομη και αρκετά ολοκληρωμένη επισκόπηση των τομέων όπου πρέπει να προσαρμοστούμε (υποδομές, συστήματα υγείας, διαπροσωπικές σχέσεις, και ούτω καθεξής). Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση ως προς το ζήτημα αυτό. Πρέπει να αποφύγουμε σήμερα τις πιθανές δυσκολίες του αύριο.

 
  
MPphoto
 
 

  Zigmantas Balčytis (S&D), γραπτώς. (LT) Υποστηρίζω αυτήν την έκθεση. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής για την απασχόληση, τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο πιο σημαντικός στόχος – η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Πρέπει επίσης να επιλυθούν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα των κρατών μελών: η δημογραφική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να επενδύσουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα προωθεί τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, με ιδιαίτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Πρέπει επίσης να επιδιώξουμε τους ακόλουθους κοινωνικούς στόχους απασχόλησης: την προώθηση της ποιοτικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης των υφιστάμενων και μελλοντικών εργαζομένων, την καταπολέμηση της ανεργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της απασχόλησης των νέων, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία και των γυναικών, και την πιο ευνοϊκή θεώρηση των άτυπων συμβάσεων εργασίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Vilija Blinkevičiūtė (S&D), γραπτώς. (LT) Με τις δημογραφικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις: να ανταποκριθούμε στην υψηλότερη ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη και να προσαρμόσουμε τα συστήματα υγείας στις ανάγκες ενός γηράσκοντος πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα θα τα διατηρούμε βιώσιμα σε κοινωνίες με μικρότερο εργατικό δυναμικό. Επί του παρόντος, η φτώχεια είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των ηλικιωμένων, διότι, σε πολλα κράτη μέλη της ΕΕ οι συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές μειώνονται δραματικά, είναι επομένως σημαντική η εξεύρεση βιώσιμων συστημάτων χρηματοδότησης της παροχής μακροχρόνιας περίθαλψης για τη χρηματοδότηση της παροχής περίθαλψης στους ηλικιωμένους. Πρέπει επίσης να καθοριστούν ελάχιστες προδιαγραφές για όλους τους τομείς της περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων αποδοχών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να περιορισθούν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι εντός της κοινωνίας και σε καθεστώς περίθαλψης. Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό των ηλικιωμένων καθώς και κάθε διάκριση για λόγους ηλικίας. Πρέπει να εγγυηθούμε τις προϋποθέσεις για ενεργό γήρανση και να διασφαλίσουμε αξιοπρεπή και ικανοποιητική ζωή για τους ηλικιωμένους.

 
  
MPphoto
 
 

  Maria Da Graça Carvalho (PPE), γραπτώς. (PT) Η ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της προσωπικής ολοκλήρωσης του ατόμου, της ισότητας, της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και της κοινωνικής συνοχής. Καλώ τα κράτη μέλη να ρυθμίσουν τις απαιτήσεις προσόντων για τους εργαζόμενους στην κοινωνική πρόνοια που φροντίζουν ηλικιωμένους και να επινοήσουν και εφαρμόσουν προηγμένα συστήματα κατάρτισης που θα συμβάλουν στην άνοδο του εκπαιδευτικού επιπέδου των εργαζομένων στο σύστημα περίθαλψης ηλικιωμένων, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Είναι ουσιώδες να αυξηθούν οι επενδύσεις για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών γηριατρικής προκειμένου να αυξηθεί η ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στους ηλικιωμένους.

 
  
MPphoto
 
 

  Ole Christensen, Dan Jørgensen, Christel Schaldemose και Britta Thomsen (S&D), γραπτώς. (DA) Οι δανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να καθιερωθούν ελάχιστες αποδοχές, όπως ορίζεται στην παράγραφο 12 του ψηφίσματος. Με αυτό το δεδομένο, οι δανοί Σοσιαλδημοκράτες επιλέξαμε να ψηφίσουμε υπέρ του ψηφίσματος, διότι, εκτός από την εν λόγω αίτηση για την καθιέρωση ελάχιστων αποδοχών, περιέχει μια σειρά απόψεων και πρωτοβουλιών που υποστηρίζουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Vasilica Viorica Dăncilă (S&D), γραπτώς. (RO) Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσει πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φροντίδα για τους ηλικιωμένους είναι επωφελής διότι οι άνθρωποι αυτοί, ως ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τα δικαιώματα και την ελευθερία τους, να διατηρούν τη θέση τους στην κοινωνία και να παραμένουν σε επαφή με τις άλλες γενιές. Πιστεύω ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού προκειμένου να εδραιωθεί συνεργασία που θα αποσκοπεί στη συγκρότηση ενός βιώσιμου συστήματος για τη χρηματοδότηση της παροχής περίθαλψης στους ηλικιωμένους, καθώς και στην παροχή κατάλληλης επαγγελματικής κατάρτισης για το προσωπικό που εργάζεται στον κλάδο, προσφέροντάς του ένα κατάλληλο επίπεδο μισθού, κάτι το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπλέον, οι υπηρεσίες αστικής και χωροταξικής ανάπτυξης πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης ηλικιωμένων και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όπου χρειάζεται: κοινωνικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους ηλικιωμένους για τα δικαιώματά τους και για αλλαγές στη νομοθεσία που τους αφορούν.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (S&D), γραπτώς - (PT) Ψήφισα υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψηφίσματος επειδή υποστηρίζω την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και στην κατάλληλη φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Υπό το πρίσμα των δημογραφικών αλλαγών των τελευταίων ετών, ιδίως τη γήρανση του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι πρέπει να υποστηριχθούν ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία στο σπίτι τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Göran Färm, Anna Hedh, Olle Ludvigsson, και Marita Ulvskog (S&D), γραπτώς. (SV) Πρέπει να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο φροντίδας για τους ηλικιωμένους, και αυτή η φροντίδα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του συστήματος πρόνοιας που έχει αναπτυχθεί σε συνάρτηση με τις δημογραφικές εξελίξεις. Κατανοούμε πλήρως τον καθορισμό απαιτήσεων για τις ελάχιστες κοινωνικές προδιαγραφές για όλες τις συμβάσεις στον τομέα της περίθαλψης, πιστεύουμε όμως ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι καθορίζονται ελάχιστες αποδοχές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει πάντοτε στη Σουηδία, δεδομένου ότι η ρύθμιση του επιπέδου των αποδοχών αποτελεί ευθύνη των κοινωνικών εταίρων. Ο καθορισμός επιπέδου αποδοχών δεν εμπίπτει ούτε στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Δεν πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο, επιλέξαμε, ωστόσο, να υπερψηφίσουμε την πρόταση ψηφίσματος, επειδή πιστεύουμε ότι το κύριο ζήτημα είναι πολύ σημαντικό.

 
  
MPphoto
 
 

  Diogo Feio (PPE), γραπτώς. (PT) Με την αύξηση του μέσου όρου του προσδόκιμου ζωής και την αυξανόμενη ευπάθεια της κατάστασης των ηλικιωμένων λόγω της εξάρτησής τους από κοινωνικές υπηρεσίες που συχνά είναι ανεπαρκείς και προκαλούν τον κατακερματισμό των οικογενειακών σχέσεων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση κατά την οποία πολλοί άνθρωποι, σε αυτό το πιο δύσκολο στάδιο της ζωής τους, βρίσκονται μόνοι και χωρίς τα οικονομικά μέσα για να επιβιώσουν και, σε πολλές περιπτώσεις, σε κατάσταση τραγικής φτώχειας, καθιστώντας επομένως απαραίτητο να αναλάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις την παροχή βασικής φροντίδας.

Στην Ευρώπη, όπως και στην Πορτογαλία, το ζήτημα της συνέχισης της φροντίδας είναι πολύ σημαντικό για το CDS-PP (το Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο - Λαϊκό Κόμμα), και για αρκετά χρόνια υποστηρίζουμε με σαφήνεια τη δημιουργία κατάλληλων δικτύων για την παροχή αυτού του είδους φροντίδας και στήριξης σε οικογένειες που περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, καθώς και σε ιδιωτικούς φορείς παροχής περίθαλψης. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η παρούσα πρόταση ψηφίσματος παρακινεί τις εθνικές κυβερνήσεις να στηρίξουν τα άτομα που παρέχουν συνεχή άτυπη φροντίδα, συχνά μέλη της οικογένειας, και ότι στα άτομα αυτά, τα οποία αναλαμβάνουν τον ρόλο που υπό άλλες προϋποθέσεις θα ιδίαζε στο κράτος, θα παρασχεθούν οι συνθήκες που απαιτούνται για τη φροντίδα των μεγαλύτερης ηλικίας συγγενών τους χωρίς να υφίστανται κυρώσεις, για παράδειγμα επαγγελματικά.

 
  
MPphoto
 
 

  José Manuel Fernandes (PPE), γραπτώς. (PT) Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στην ΕΕ δημογραφική αλλαγή προς έναν περισσότερο ηλικιωμένο πληθυσμό. Το φαινόμενο αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρές δημοσιονομικές πιέσεις και έχει οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις πρόσθετων υποδομών υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, χρειάζονται απαραιτήτως πολιτικές για την ένταξη των ηλικιωμένων και για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων λόγω ηλικίας. Εκπλήσσομαι που σε πολλά κράτη μέλη η χρηματοδότηση και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών γηριατρικής έχει περιορισθεί με την πάροδο του χρόνου. Η παροχή περίθαλψης στους ηλικιωμένους πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας.

Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα έπρεπε να διαθέτουν πολιτικές για τη βελτίωση της εξειδίκευσης. Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω την τεράστια συμβολή των εθελοντικών φορέων, των θρησκευτικών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων στον εν λόγω τομέα. Τα κράτη μέλη πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρά όσον αφορά την εγγύηση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων που λαμβάνουν περίθαλψη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν υποστήριξη, κατά προτεραιότητα, στη δημιουργία μονάδων κατ’ οίκον παρηγορητικής αρωγής, και να επινοήσουν και εφαρμόσουν προηγμένα συστήματα κατάρτισης που θα συμβάλουν στην άνοδο του εκπαιδευτικού επιπέδου των εργαζομένων στο σύστημα περίθαλψης ηλικιωμένων, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Η Επιτροπή πρέπει να εκπονήσει μελέτη που θα δίνει σαφέστερη εικόνα των αυξανόμενων απαιτήσεων για την περίθαλψη των ηλικιωμένων, καθώς και εκτίμηση της αναμενόμενης παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών κατά την περίοδο έως το 2020.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος και η θετική εξέλιξη των πολιτισμών επέτρεψαν την παράταση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων. Τώρα, όμως, με τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις και τον μόνιμο στόχο του καπιταλισμού για ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη, οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να αποδίδουν λιγότερη αξία στον ρόλο των ηλικιωμένων και να θεωρούν τη γήρανση του πληθυσμού ως βάρος· αυτό είναι απαράδεκτο.

Στην παρούσα πρόταση ψηφίσματος, αν και δεν αντιμετωπίζεται η ρίζα του προβλήματος, δηλαδή οι λόγοι για την υποτίμηση της κοινωνικής στήριξης, περιλαμβάνεται η έκκληση για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων καθώς και κάθε διάκρισης για λόγους ηλικίας.

Καταδικάζει επίσης τη μείωση εξειδικευμένων υπηρεσιών γηριατρικής, την έλλειψη δέσμευσης για την κατάρτιση όσων ειδικεύονται στη φροντίδα ηλικιωμένων, την έλλειψη υποδομής για την περίθαλψη στην κοινωνία και στο σπίτι, καθώς και υποδομής για την περίθαλψη των ηλικιωμένων σε συνθήκες προσιτές σε όλους.

Υποστηρίζουμε συνεπώς την έκκληση αυτή, θα συνεχίσουμε όμως να αγωνιζόμαστε κατά των αιτιών της κατάστασης αυτής και υπέρ της πραγματικής αλλαγής στις πολιτικές ώστε να ευνοούν τους ηλικιωμένους.

 
  
MPphoto
 
 

  Bruno Gollnisch (NI), γραπτώς. (FR) Διαβάζοντας την πρόταση ψηφίσματος από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, επί της οποίας ψηφίσαμε, θυμάμαι το οδυνηρό και επαίσχυντο επεισόδιο του κύματος καύσωνα του 2003, κατά το οποίο περισσότερα από 15.000 ηλικιωμένα άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία. Η έλλειψη προσωπικού σε οίκους ευγηρίας και η νοσηρή τάση στις κοινωνίες μας, ειδικά στη χώρα μου, να αφήνονται πολλοί από τους ηλικιωμένους μας μόνοι και άποροι, αποτελούν το βαθύτερο αίτιο αυτής της τραγωδίας. Ούτε μπορώ να λησμονήσω, όμως, την τεράστια ευθύνη που βαρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάλυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, μέσω των οικονομικών και εμπορικών πολιτικών που εφαρμόζει, τον δημοσιονομικό μαλθουσιανισμό που προσπαθεί να επιβάλει, και το καθαρά αναλογιστικό όραμά της για την κοινωνική ασφάλεια, τα οποία μοιράζεται με τους πολιτικούς μας ηγέτες. Τη θεωρώ συνυπεύθυνη μαζί με τις κυβερνήσεις που την υποστηρίζουν για τα χαμηλά επίπεδα μισθών, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη και τις χαμηλές συντάξεις. Ούτε μπορώ να λησμονήσω τη νοσηρή νοοτροπία που αποπνέει μεγάλος αριθμός κειμένων που συζητούνται στην παρούσα Αίθουσα. Συνεπώς, ειλικρινά αισθάνομαι ότι δεν αρμόζει να δίδεται στις Βρυξέλλες οιαδήποτε εξουσία για πολιτικές που αφορούν τους ηλικιωμένους, ούτε καν η εξουσία να συγκεντρώνουν στατιστικά στοιχεία.

 
  
MPphoto
 
 

  Anna Ibrisagic (PPE), γραπτώς. − (SV) Αιτιολόγηση ψήφου: ψηφίσαμε σήμερα υπέρ της πρότασης ψηφίσματος (B7-0491/2010) σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν συμφωνούμε με όλα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα. Κύριο μέλημά μας είναι η έκκληση για τη θέσπιση ελάχιστων αποδοχών. Από την άποψη αυτή, υποστηρίζουμε την αρχή της επικουρικότητας. Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner, Anna Ibrisagic, Anna Maria Corazza Bildt.

 
  
MPphoto
 
 

  Nuno Melo (PPE), γραπτώς. − (PT) Πρόκειται για ένα ζήτημα, στο οποίο εμείς στο κόμμα μου αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή και το οποίο θεωρούμε μεγάλης σημασίας, προκειμένου οι ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας να ζήσουν το τελευταίο μέρος της ζωής τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Είναι επομένως αναγκαίο, παρά την κρίση, να διατεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής υποστήριξης όλων εκείνων που λαμβάνουν μακροπρόθεσμη φροντίδα, ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Αυτή είναι η θέση που υποστηρίζει το κόμμα μου στην Πορτογαλία, και έχουμε υποβάλει αρκετές προτάσεις στο πορτογαλικό κοινοβούλιο σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Willy Meyer (GUE/NGL), γραπτώς. (ES) Οι δημογραφικές αλλαγές των πρόσφατων ετών, ιδίως δε η γήρανση του πληθυσμού, προκάλεσαν αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις και υψηλή ζήτηση βελτιωμένων υποδομών στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Ψήφισα υπέρ της πρότασης ψηφίσματος σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φροντίδα για τους ηλικιωμένους, η οποία προτρέπει τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων αυτών καθώς και κάθε διάκριση για λόγους ηλικίας, επειδή τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν πρόσβαση σε ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης ως θεμελιώδη αρχή του ευρωπαϊκού μοντέλου αλληλεγγύης.

Είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί η σημασία τόσο της ποιότητας όσο και της συνέχειας της περίθαλψης και, επομένως, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν προγράμματα παροχής βοήθειας και φροντίδας στο σπίτι προς τους ηλικιωμένους, ή να τα συνεχίσουν σε εκείνες τις χώρες όπου ήδη υπάρχουν, υπό τη διοίκηση των δημοτικών και τοπικών αρχών στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους. Πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα κράτη μέλη εγγυήσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων που λαμβάνουν μακροχρόνια περίθαλψη.

 
  
MPphoto
 
 

  Alexander Mirsky (S&D), γραπτώς. (LV) Στηρίζω πλήρως αυτήν την πρόταση ψηφίσματος. Ελπίζω ότι περαιτέρω δράση θα ακολουθήσει τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι σημαντικό να αντιδράσουμε έντονα και αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση διάκρισης εις βάρος των ηλικιωμένων. Είναι απαραίτητο να καταρτιστεί οδηγία νομικώς δεσμευτική για τις εθνικές κυβερνήσεις, η οποία θα προβλέπει νομική δράση κατά των πράξεων που αποσκοπούν στη μείωση των συντάξεων και δεν πληρούν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που δεσμεύουν το κράτος όσον αφορά τους ηλικιωμένους. Το 2009, στη χώρα μου, τη Λετονία, προκειμένου να «καλυφθεί μια τρύπα» στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση μείωσε τις συντάξεις, καταστρέφοντας έτσι τις ελπίδες των ανθρώπων για κοινωνική σταθερότητα και δικαιοσύνη. Ψήφισα υπέρ του ψηφίσματος αυτού με την ελπίδα ότι ανάλογες παραβάσεις και κακόβουλη άσκηση της εξουσίας δεν θα συμβούν ξανά.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI), γραπτώς. (DE) Έχουμε ήδη διαπιστώσει εδώ και πολλά χρόνια ότι η χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης φροντίδας δεν είναι πλέον εφικτή. Παρ’ όλα αυτά, όλα τα σχετικά μέτρα τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα και οι ενδιαφερόμενοι και οι συγγενείς τους έμειναν στα κρύα του λουτρού. Ακριβώς όπως και στην περίπτωση της ανατροφής των παιδιών, οι υπηρεσίες των περιθαλπόντων συγγενών και των εθελοντών εργαζομένων στην κοινωνία είναι πάρα πολύ υποτιμημένες και τα κοινωνικά δίκτυα καταστρέφονται στο όνομα του καπιταλισμού. Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι έχουν πεισθεί ότι είναι αναγκαία η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των κοινωνικών συστημάτων και, κατά συνέπεια, και της φροντίδας των ηλικιωμένων.

Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Η μετανάστευση απλά και μόνο επιτάχυνε την επικείμενη οικονομική κατάρρευση. Η συζήτηση σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα και την οικονομική επιβάρυνση της περίθαλψης έρχεται πολύ αργά. Εάν θέλουμε τώρα να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κατ’ οίκον παρηγορητικής αγωγής και ιατρικής περίθαλψης, δεν είναι δυνατόν πραγματικά να αλλάξουμε γνώμη και να κάνουμε μεταβολή. Η επιθυμία αντιμετώπισης της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων ατόμων που λαμβάνουν περίθαλψη είναι, σε κάθε περίπτωση, ευπρόσδεκτη. Ο κατάλογος των αιτημάτων έχει καθυστερήσει εδώ και χρόνια. Εντούτοις, ψήφισα υπέρ του.

 
  
MPphoto
 
 

  Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE), γραπτώς. (EN) Χαίρομαι πολύ με την έγκριση του παρόντος ψηφίσματος, το οποίο βασικά: καλεί τα κράτη μέλη να εκτιμήσουν τις δημογραφικές εξελίξεις των πρόσφατων ετών –ιδίως δε τη γήρανση του πληθυσμού– που προκαλούν αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις και υψηλή ζήτηση βελτιωμένων υποδομών στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας· προτρέπει τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό των ηλικιωμένων καθώς και κάθε διάκριση για λόγους ηλικίας· και υπενθυμίζει στα κράτη μέλη ότι η διασφάλιση πρόσβασης σε ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης συνιστά θεμελιώδη αρχή του ευρωπαϊκού μοντέλου αλληλεγγύης.

 
  
MPphoto
 
 

  Licia Ronzulli (PPE), γραπτώς. (IT) Η έγκριση αυτής της πρότασης ψηφίσματος αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι βουλευτές του έχουν αναλάβει ιδιαίτερη δέσμευση ως προς το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των ηλικιωμένων. Σε μια γηράσκουσα κοινωνία, η προστασία και η ενίσχυση των «ασημένιων ετών» μας καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη.

Η συνεχιζόμενη κατάρτιση όσων εργάζονται στον τομέα αυτόν, η πρόσκληση σε όλα τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν ενημερωτικές εκστρατείες με στόχο τους ηλικιωμένους όσον αφορά τις επιλογές διατροφής και την πρόληψη των κινδύνων αφυδάτωσης, η ανάπτυξη της λεγόμενης «e-Health» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναποτελεσματικότητα και οι απώλειες, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που προτείνονται από το παρόν ψήφισμα.

Κανένα κράτος μέλος δεν επιτρέπεται να αποφύγει τη βασική υποχρέωση να βελτιώσει τους όρους ζωής αυτών των ανδρών και γυναικών που συχνά αφήνονται στην τύχη τους. Ελπίζω συνεπώς ότι, με σκοπό τη δημιουργία μιας πραγματικής «κοινωνίας για όλους», η έγκριση του παρόντος ψηφίσματος θα δώσει νέα ώθηση στα κράτη μέλη, έτσι ώστε άτομα διαφορετικής ηλικίας να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργώς στη ζωή της κοινότητας, χωρίς η κοινότητα να τους αφήνει στη μοίρα τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Alf Svensson (PPE), γραπτώς. (SV) Ψήφισα σήμερα υπέρ του ψηφίσματος B7-0491/2010 σχετικά με τη μακροπρόθεσμη φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, υπάρχει μία παράγραφος στο ψήφισμα που δεν υποστηρίζω. Στην παράγραφο 12, το ψήφισμα ζητεί να υπάρχουν ελάχιστες προδιαγραφές για όλες τις συμβάσεις στον τομέα της περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων αποδοχών. Σε αυτό οι σουηδοί Χριστιανοδημοκράτες είναι αντίθετοι. Επιπλέον, είναι ξένο προς το σουηδικό μοντέλο συλλογικών συμβάσεων. Το σουηδικό μοντέλο μας έχει αποδειχθεί ότι είναι προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι αποδοχές αποτελούν θέμα που πρέπει να αποφασίζεται μέσω συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι κάτι στο οποίο οι πολιτικοί θα πρέπει να προσπαθούν να συναγωνισθούν ο ένας τον άλλον.

 
  
  

Κοινή πρόταση ψηφίσματος (RC-B7-0484/2010)

 
  
MPphoto
 
 

  Luís Paulo Alves (S&D), γραπτώς. (PT) Ψήφισα υπέρ της κοινής πρότασης ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση στον ποταμό Ιορδάνη με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή του Κάτω Ιορδάνη επειδή πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να επιστήσουμε την προσοχή στην καταστροφή αυτού του ποταμού, ιδιαίτερα του κάτω ρου του. Η πρόταση καλεί τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ιορδανίας, καθώς και την Παλαιστινιακή Αρχή, με υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συγκροτήσουν Επιτροπή για τη Λεκάνη Απορροής του Ποταμού Ιορδάνη, η οποία θα είναι ανοικτή σε άλλες παραποτάμιες χώρες.

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης που θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει την καταστροφή που προκλήθηκε στον Ιορδάνη, μαζί με την παροχή χρηματοδοτικής και τεχνικής στήριξης για την αποκατάσταση του ποταμού και ιδίως του κάτω ρου του. Το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με δίκαιη κατανομή των υδάτων με γνώμονα τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, έχει τεράστια σημασία για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω, συνεπώς, ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν από την άποψη της συμπληρωματικής χρηματοδοτικής και τεχνικής στήριξης σε έργα διαχείρισης των υδάτων που ενθαρρύνουν τη δίκαιη χρήση τους και τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνολογίας σε χώρες της περιοχής.

 
  
MPphoto
 
 

  Ioan Enciu (S&D), γραπτώς. (EN) Υποστηρίζω το ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στον ποταμό Ιορδάνη επειδή απαιτεί συγκεκριμένη δράση για ένα ζήτημα που έχει άμεση επίδραση στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ευημερία των λαών της περιοχής. Η σοβαρή υποβάθμιση του ποταμού Ιορδάνη επηρεάζει όλες τις πτυχές της διαβίωσης των κοινοτήτων που εξαρτώνται από τους υδάτινους πόρους του ποταμού. Ζητώντας από κοινού σχεδιασμένες, διασυνοριακές λύσεις στα ζητήματα της ρύπανσης και της υπερεκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων, το ψήφισμα υπογραμμίζει τα αποτελέσματα ως προς την εμπιστοσύνη και την επικράτηση της ειρήνης τα οποία μπορεί να επιφέρει η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Παλαιστίνης και Ιορδανίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υποβάθμισης του ποταμού Ιορδάνη.

Το ψήφισμα ορθώς τονίζει την ανάγκη να συμπεριληφθούν σχέδια και προτάσεις για την αποκατάσταση του ποταμού Ιορδάνη στις σχέσεις της Ένωσης με τις παραποτάμιες χώρες. Ομοίως, δεδομένης της πιεστικής φύσης του προβλήματος, η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση του Ιορδάνη μεταξύ των αναπτυξιακών της έργων στην περιοχή.

 
  
MPphoto
 
 

  Edite Estrela (S&D), γραπτώς. − (PT) Ψήφισα υπέρ της κοινής πρότασης ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση στον ποταμό Ιορδάνη επειδή η αξία του από άποψη περιβαλλοντική, φυσικής ομορφιάς, πολιτιστική, ιστορική, αγροτική και οικονομική, πρέπει να διατηρηθεί. Η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων με γνώμονα τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή έχει επίσης μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.

 
  
MPphoto
 
 

  Diogo Feio (PPE), γραπτώς. (PT) Τα προβλήματα του Ιορδάνη υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνήθη ανησυχία για την περιβαλλοντική υποβάθμιση των υδάτινων ρευμάτων. Όπως αναγνωρίζεται από το ψήφισμα που εγκρίναμε, ο Ιορδάνης δεν είναι απλώς ένας ποταμός. Η σπουδαιότητά του υπερβαίνει κατά πολύ την κατάσταση του ποταμού και επηρεάζει την πολιτική, συμβολική και θρησκευτική σφαίρα κρατών, εθνών και λαών σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη.

Η ιδιαίτερη σημασία που του αποδίδεται από την ιστορία της ανθρωπότητας δικαιολογεί την ανησυχία της Ευρώπης και, ειδικότερα, του παρόντος Σώματος, σχετικά με τη μοίρα του. Ελπίζω και εύχομαι ότι τα κράτη που συνορεύουν με τον Ιορδάνη θα είναι σε θέση να αφήσουν κατά μέρος τις παραδοσιακές τους διαφορές και τη δυσπιστία τους και να προχωρήσουν μαζί για την αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισης του ποταμού.

 
  
MPphoto
 
 

  José Manuel Fernandes (PPE), γραπτώς. (PT) Ο Ιορδάνης και ιδίως η περιοχή του Κάτω Ιορδάνη συνιστά πολιτιστικό τοπίο οικουμενικής αξίας με μεγάλη ιστορική, θρησκευτική και περιβαλλοντική σημασία. Δυστυχώς, καταστρέφεται από την υπερεκμετάλλευση, τη μόλυνση και την κακή διαχείριση της ροής του, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απώλεια της βιοποικιλότητας κατά 50%. Η αποκατάσταση του Ιορδάνη και ιδίως της περιοχής του Κάτω Ιορδάνη έχει τεράστια σημασία για τις ισραηλινές, ιορδανικές και παλαιστινιακές τοπικές κοινότητες που αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις όσον αφορά τα ύδατα.

Προσφέρει επίσης τεράστια οφέλη από απόψεως οικονομίας και οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η ύπαρξη ενεργού συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων κυβερνήσεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τοπικών κοινοτήτων μπορεί να αποτελέσει σημαντική συμβολή στις περιφερειακές προσπάθειες για επικράτηση της ειρήνης. Ως εκ τούτου, καλούμε τις αρχές των πληγεισών χωρών να συνεργαστούν και να αποκαταστήσουν τον Ιορδάνη, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές που να εστιάζουν στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στους τομείς της διαχείρισης της οικιακής και γεωργικής ζήτησης ύδατος, και της διατήρησης των υδάτινων και των φυσικών πόρων. Καλούμε επίσης το Συμβούλιο, την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης της καταστροφής του Ιορδάνη.

 
  
MPphoto
 
 

  João Ferreira (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Όπως ήδη αναφέρθηκε στην πρόταση ψηφίσματος, η λεκάνη απορροής του ποταμού Ιορδάνη, και ιδίως η περιοχή του Κάτω Ιορδάνη, συνιστά πολιτιστικό τοπίο οικουμενικής αξίας με μεγάλη ιστορική, συμβολική, θρησκευτική, περιβαλλοντική, γεωργική και οικονομική σημασία για τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Η τρέχουσα κατάσταση οικολογικής υποβάθμισης του ποταμού και τα επακόλουθα επίπεδα ρύπανσης αποτελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας.

Η επιθυμητή και αναγκαία αποκατάσταση του ποταμού Ιορδάνη –μια περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική επιτακτική ανάγκη– δεν μπορεί, φυσικά, να διαχωριστεί από το γεωπολιτικό πλαίσιο της περιοχής. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Δυτικής Όχθης αντιμετωπίζει ήδη σοβαρή έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος αυτού χρησιμοποιείται από το Ισραήλ και τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, καθώς και στη συνεχιζόμενη κατοχή από το Ισραήλ μέρους των υψωμάτων του Γκολάν όπου βρίσκονται πολλές και σημαντικές πηγές. Η δίκαιη κατανομή των υδάτων με γνώμονα τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή έχει τεράστια σημασία για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και αυτό, με τη σειρά του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την απαιτούμενη αποκατάσταση του κάτω ρου του Ιορδάνη.

 
  
MPphoto
 
 

  Jaromír Kohlíček (GUE/NGL), γραπτώς. − (CS) Η κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή υπήρξε περίπλοκη για πολλά χρόνια, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά και οικολογικά. Οι ποταμοί δεν ήταν ποτέ άφθονοι εδώ, η ροή τους είναι πολύ ασταθής, ακόμη και στους αρχαίους χρόνους τα δάση έδιναν τη θέση τους στη γεωργική γη, οι δε βοσκότοποι κάθε χρόνο καταστρέφουν θάμνους, δέντρα και άλλα φυτά. Η ροή των υδάτων του ποταμού Ιορδάνη είναι ήδη χαμηλή και το νερό είναι μολυσμένο, η δε Νεκρά Θάλασσα σταδιακά αποξηραίνεται. Η διασφάλιση επαρκούς ροής υδάτων στον ποταμό αποτελεί σημαντικό τεχνικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο σε ειρηνικό πολιτικό κλίμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιείται εδώ και καιρό σε μια σειρά έργων που κύριος σκοπός τους είναι η στήριξη της ειρηνικής ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής.

Είναι, συνεπώς, επιθυμητό να στηρίξουμε επίσης το βασικό πρόγραμμα, δηλαδή την ανανέωση ενός ορθολογικού καθεστώτος υδάτων στον μέσο και κάτω ρου του Ιορδάνη. Επειδή οι τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα σε αρκετές περιοχές στην υποσαχάρια Αφρική και την Ασία, πολύτιμη πηγή έμπνευσης για την επίλυση παρόμοιων προβλημάτων σε διάφορα άλλα μέρη δεν θα προσφέρει μόνο η απάντηση της Επιτροπής, αλλά και η υιοθέτηση συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων. Υποστηρίζω την έγκριση του κοινού σχεδίου ψηφίσματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Luc Mélenchon (GUE/NGL), γραπτώς. (FR) Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Τον Ιούλιο, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν το ψήφισμα που προέρχονταν από τη Διάσκεψη κορυφής των Λαών στην Cochabamba, ζητώντας την αναγνώρισή του. Ο ποταμός Ιορδάνης έχει καταστραφεί και ο παλαιστινιακός λαός στερείται πρόσβασης σε πόσιμο νερό λόγω της εκτροπής ολόκληρης σχεδόν της ροής του ποταμού από το Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Συρία. Πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την αποκατάσταση του ποταμού και τη βελτίωση του τρόπου καταμερισμού των υδάτινων πόρων στην περιοχή.

Αυτό το αποκλειστικό ενδιαφέρον για τον Ιορδάνη, παρά ταύτα, όταν τόσα πολλά άλλα ποτάμια καταστρέφονται, είναι εκπληκτικό. Αυτό υποστηρίζει το εν λόγω ψήφισμα. Το υπερψηφίζω, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ανάλογες ανησυχίες και για τις άλλες υδάτινες οδούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

 
  
MPphoto
 
 

  Willy Meyer (GUE/NGL), γραπτώς. (ES) Ψήφισα υπέρ της κοινής πρότασης ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση στον ποταμό Ιορδάνη επειδή πρέπει να ενθαρρυνθούν όλες οι χώρες κατά μήκος του ποταμού για την αποκατάστασή του. Η περιοχή του Κάτω Ιορδάνη είναι απολύτως κατεστραμμένη: η κακή διαχείριση έχει προκαλέσει σοβαρή ρύπανση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απώλεια της βιοποικιλότητας κατά 50%.

Στην ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε το 1994, το Ισραήλ και το Βασίλειο της Ιορδανίας συμφώνησαν να συνεργαστούν για την οικολογική αποκατάσταση του Ιορδάνη κατά μήκος των κοινών συνόρων και να προστατεύσουν τους υδάτινους πόρους του. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι έχουν αποκλειστεί από την ισραηλινή ζώνη ασφαλείας που έχει συσταθεί στη Δυτική Όχθη σε όλη την περιοχή του Κάτω Ιορδάνη και η οποία κατέχεται παράνομα από ισραηλινούς εποίκους που αρδεύουν τη γη με νερό που ανήκει στους Παλαιστίνιους.

Αυτό σημαίνει ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη Δυτική Όχθη αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε νερό, συνεπώς ζητούμε από το Ισραήλ να θέσει τέρμα στην πολιτική εποικισμών, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Κάτω Ιορδάνη. Οι χώρες κατά μήκος του ποταμού πρέπει, με υποστήριξη της ΕΕ, να συγκροτήσουν Επιτροπή για τον Ποταμό Ιορδάνη με σκοπό την αποκατάσταση του ποταμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού για τον εφοδιασμό του πληθυσμού που ζει κατά μήκος του ποταμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Alexander Mirsky (S&D), γραπτώς. (LV) Υπερψήφισα αυτήν την πρόταση ψηφίσματος. Το ψήφισμα αναφέρει ότι ο Ιορδάνης σήμερα είναι σε κατάσταση καταστροφής. Το επίπεδο της Νεκράς Θάλασσας μειώνεται κατά 30 εκατοστά ετησίως. Οι παραποτάμιες χώρες, ιδίως η Συρία και η Ιορδανία, εκμεταλλεύονται τους πόρους του ποταμού χωρίς να κάνουν καμία επένδυση για την ανάπτυξη εξοπλισμού καθαρισμού λυμάτων και εξοπλισμού προετοιμασίας πόσιμου νερού. Εάν η ΕΕ δεν αυξήσει πολύ σύντομα τις πιέσεις της προς όλους τους χρήστες των υδάτινων πόρων, η οικολογική καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη. Από την άποψη αυτή, το ψήφισμα αποτελεί άκρως επίκαιρο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Συρίας, της Ιορδανίας και του Ισραήλ. Είναι απαραίτητο να καταστεί σαφές σε όλες τις κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή ότι η ΕΕ δεν είναι πυροσβεστικό όχημα που μπορεί να επιλύει τα προβλήματά τους. Πρέπει να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις της Συρίας, της Ιορδανίας και του Ισραήλ να σκεφτούν το μέλλον. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να εκπονήσουν σχέδια για την ανάληψη δράσης προς τον σκοπό αυτόν, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να διατεθούν χρηματοδοτικοί πόροι σε όσους εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους αλόγιστα, προκειμένου να επιτύχουν τους εγωιστικούς τους στόχους.

 
  
MPphoto
 
 

  Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE), γραπτώς. (EN) Επικροτώ τη σημερινή σημαντική ψηφοφορία επί ενός ψηφίσματος το οποίο εφιστά την προσοχή και εκφράζει την ανησυχία του για την καταστροφή του ποταμού Ιορδάνη, και ιδίως του Κάτω Ιορδάνη. Ζητεί από τις αρχές όλων των παραποτάμιων χωρών να συνεργαστούν και να αποκαταστήσουν τον Ιορδάνη, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές που να εστιάζουν στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στους τομείς της διαχείρισης της οικιακής και γεωργικής ζήτησης ύδατος, της διατήρησης των υδάτινων πόρων και της διαχείρισης των αποχετευτικών, γεωργικών και βιομηχανικών απορροών, καθώς και στην εξασφάλιση της εισροής επαρκούς ποσότητας γλυκού νερού στον Κάτω Ιορδάνη. Επικροτεί τη συνεργασία ανάμεσα στις ισραηλινές, ιορδανικές και παλαιστινιακές τοπικές κοινότητες οι οποίες αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις όσον αφορά τα ύδατα στην περιοχή του Κάτω Ιορδάνη· ζητεί από το Ισραήλ και την Ιορδανία να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην ειρηνευτική συμφωνία τους, όσον αφορά την αποκατάσταση του ποταμού Ιορδάνη.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου