Hakemisto 
 Edellinen 
 Seuraava 
 Koko teksti 
Menettely : 2010/2848(RSP)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjojen elinkaaret :

Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :

RC-B7-0511/2010

Keskustelut :

PV 09/09/2010 - 10.2
CRE 09/09/2010 - 10.2

Äänestykset :

PV 09/09/2010 - 11.2

Hyväksytyt tekstit :

P7_TA(2010)0316

Sanatarkat istuntoselostukset
Torstai 9. syyskuuta 2010 - Strasbourg EUVL-painos

10.2. Ihmisoikeudet Syyriassa ja erityisesti Haythan Al-Malehin tapaus
Puheenvuorot videotiedostoina
Pöytäkirja
MPphoto
 

  Puhemies. − (EN) Esityslistalla on seuraavana keskustelu kuudesta ihmisoikeuksia Syyriassa ja erityisesti Haythan Al-Malehin tapausta koskevasta päätöslauselmaehdotuksesta(1).

 
  
MPphoto
 

  Charles Tannock, laatija. − (EN) Arvoisa puhemies, tapasin viime vuonna Haythan Al-Malehin pojan Brysselissä. Hän etsi tukea isänsä vapauttamiseksi. Haythan Al-Malehilla on arvostettu menneisyys ihmisoikeusaktivistina ja lakimiehenä, ja hän on vuosien kuluessa usein kritisoinut Al-Assadin Baath-puolueen diktatuuria Syyriassa. Haythan Al-Maleh on sairas, iäkäs herrasmies, ja hänet pitäisi vapauttaa humanitaarisista syistä – ei silti että hän olisi syyllistynyt rikoksiin, paitsi rikkonut Syyrian toisinajattelijoiden vastaisia poikkeustila- ja sortolakeja, jotka ovat olleet voimassa yli 40 vuotta.

Syyria on, surullista kyllä, ongelmallinen valtio, joka suojelee tunnettuja terroristeja, tekee epäilyttäviä asekauppoja Pohjois-Korean kanssa – mahdolliset ydinaseisiin liittyvät tavoitteet mukaan lukien – ja on poliittisista syistä lähellä erittäin roistomaista valtiota, Irania. Vetoan nyt Syyrian johtoon ja sen presidenttiin, jotta he parantaisivat Syyrian huonoa mainetta ihmisoikeusasioissa ja vapauttaisivat Haythan Al-Malehin.

 
  
MPphoto
 

  Heidi Hautala, laatija. (EN) Arvoisa puhemies, tämä päätöslauselma ei tule päivääkään liian aikaisin. Olen jo pitkään seurannut huolestuneena Haythan Al-Malehin tapausta. Liian usein minulla on ollut sellainen tunne, ettei hänen tapauksensa ole saanut riittävää huomiota. Meillä ei ole aikaa hukattavana: hän on 80-vuotias, ja kuulin hänen pojaltaan, joka vieraili parlamentissa, että hänen isänsä terveys heikkenee. Haythan Al-Maleh sairastaa niveltulehdusta ja diabetesta ja hänellä on kilpirauhasongelmia, ja olen ymmärtänyt, ettei hän saa lääkkeitä.

Yleinen tiedustelupalvelu pidätti Haythan Al-Malehin mielivaltaisesti 14. lokakuuta 2009. Häntä pidettiin eristyksissä ja tuomittiin Damascuksen toisessa sotilastuomioistuimessa, vaikka sotilastuomioistuinten ei pitäisi tuomita siviilejä.

Haythan Al-Maleh tuomittiin 4. heinäkuuta 2010 kolmeksi vuodeksi vankeuteen syytettynä "kansallistunnetta heikentävien väärien ja liioiteltujen uutisten levittämisestä". Hyvät kollegat, meidän on oltava tietoisia siitä, että monissa maissa valitettavasti käytetään nykyään rikossyytteissä tällaisia nimityksiä. Sitä ei missään tapauksessa voida hyväksyä. Tämä tapahtui Syyrian rikoslain 285 ja 286 artiklan nojalla. Tällaiset syytökset ovat selvästi liian epämääräisiä ja helppoja käyttää väärin. Niillä ei ole sijaa nykyaikaisen valtion oikeudenkäytössä.

Myös Haythan Al-Malehin oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuutta on syytä epäillä vakavasti. Tärkein viestini on, että on hyvä syy epäillä Haythan Al-Malehin olevan viranomaisten sorron uhri laajan ja vaikuttavan ihmisoikeustyönsä takia. Hänet on vapautettava välittömästi.

Haluan huomauttaa, että Haythan Al-Maleh on erinomainen ehdokas Saharov-palkinnon saajaksi. Ryhdyn toimiin huolehtiakseni siitä, että hän on yksi ehdokkaista.

 
  
MPphoto
 

  Marisa Matias, laatija. (PT) Arvoisa puhemies, keskustelemme tänään jälleen tilanteesta, jossa rikotaan ihmisoikeuksia: syyrialaisen aktivistin Haythan Al-Malehin vangitsemisesta. Hän on 80-vuotias mies, lakimies, jota syytetään, kuten he sanovat, maansa kansallistunnetta heikentävien väärien ja liioiteltujen tietojen levittämisestä. Sen lisäksi, että tämän miehen, joka on ihmisoikeusaktivisti, vangitseminen rikkoo kansainvälisiä sopimuksia ja yleissopimuksia, se on myös kyseisen maan lainsäädännön vastaista, sillä sen mukaan sotilastuomioistuimilla ei ole valtuuksia tuomita siviilejä.

Tätä miestä ja muita samankaltaisista syistä vangittuja syyrialaisia vankeja koskeva päätös, useat vangitsemiset, liikkumisvapauden rajoitukset ja Syyrian viranomaisten toteuttamat mielivaltaiset toimenpiteet ovat käytäntöjä, jotka ovat vastoin Syyrian merkittävää roolia koko alueella, eivätkä ne heijasta niitä ponnisteluja, joihin maassa on ryhdytty sen sosiaalisen tilanteen parantamiseksi.

Toistan vielä: keskustelemme tänään jälleen tilanteesta, jossa rikotaan ihmisoikeuksia. Ei ole mahdollista erottaa sitä niistä monista keskusteluista, joita olemme käyneet täällä tällä viikolla. Haluan korostaa kahta: Ensimmäinen on Sakineh Ashtianin kivittämällä täytäntöönpantavan kuolemantuomion tuomitseminen. Monet äänet liittyivät yhteen, ja saatiin joitakin tuloksia. Vielä ei ole aika julistaa voittoa; vielä vähemmän on aika vaieta. Toinen keskustelu on se, jossa tänään hyväksyimme tärkeän päätöslauselman presidentti Sarkozyn hallituksen Romanian ja Bulgarian kansalaisia koskevaa huonoa kohtelua vastaan. Ihmisoikeuksien puolustamisella ei ole rajoja, eikä tätä taistelua voida käydä vain meidän seiniemme ulkopuolella.

Tänään annoimme hyvän esimerkin siitä, miten sitä vastaan voi taistella omien seiniemme sisällä. Haythan Al-Malehin epäoikeutettu vangitseminen yhdisti meidät kaikki tänään. Hän on ihmisoikeusaktivisti. Ihmisoikeusaktivistien on oltava vapaita, ja tätä vaadimme Syyrian viranomaisilta. Me, jotka myös olemme ihmisoikeusaktivisteja, emme hylkää häntä.

 
  
MPphoto
 

  Véronique De Keyser, laatija.(FR) Arvoisa puhemies, yhdyn kaikkiin kollegoihini, jotka ovat vaatineet Haythan Al-Malehin vapauttamista välittömästi.

Kuten on sanottu, hän on iäkäs herrasmies. Häntä syytetään rikoksesta, mutta sellaisten rikoslain artiklojen nojalla, jotka meistä vaikuttavat huomattavan liioitelluilta. Hänen takanaan on muita ihmisoikeusaktivisteja, muita lakimiehiä ja muita lääkäreitä, jotka tunnemme hyvin, jotka ovat käyneet Euroopan parlamentissa ja jotka on sen jälkeen vangittu. He ovat mielipidevankeja, emmekä voi hyväksyä tätä Syyrialta.

Koska aina on tärkeää mainita nimiä, haluan mainita nimeltä Muhannad Al-Hassanin, Ali Al-Abdallahin sekä Kamal Labwanin, joka on vieraillut täällä. He ovat melkein kaikki ystäviä.

Haluan sanoa painokkaasti, että Syyriassa on monia asioita, joita haluaisin jaettavan muuallakin. Sanomassani ei ole mitään pöyristyttävää. Siellä on todellista mielipiteen ja uskonnon vapautta. Siellä todella ponnistellaan koulutuksen ja terveyden alalla. Siellä todella ponnistellaan irakilaisten ja palestiinalaisten pakolaisten vastaanottamiseksi. Se on maa, jolla on potentiaalia – myös kansainvälisellä areenalla – jota emme voi jättää huomiotta.

Haluan sanoa presidentti Bashar al-Assadille, jonka tunnen hyvin: "Presidentti, te ette tarvitse näitä mielipidevankeja ollaksenne vahvoja omassa maassanne ja ollaksenne läsnä kansainvälisellä areenalla. Teilläkin on varaa siihen luksukseen, että puolustatte ihmisoikeuksia."

Emme mielestäni saa muistaa vain järjestelmällisen sorron kasvoja ajatellessamme Syyriaa. Sitä on olemassa, hyvät kollegat, emmekä voi kieltää sitä. Syyria on kuitenkin muutakin, ja siksi arvostamme tätä assosiaatiosopimusta niin paljon, hyvä komission jäsen. Olemme tietoisia siitä, että Syyria on torjunut sen toistaiseksi. Olkaa hyvä ja pitäkää meidät ajan tasalla neuvottelujen etenemisestä. Me – ainakin monet meistä – haluaisimme Syyrian voivan omaksua sen myönteisen roolin, jonka hoitamiseen se pystyisi kansainvälisellä areenalla ja Lähi-idän rauhanprosessissa.

 
  
MPphoto
 

  Bernd Posselt, laatija.(DE) Arvoisa puhemies, päätöslauselmaehdotuksemme sisältää useita selkeitä viestejä. Ensimmäinen on, että haluamme Haythan Al-Malehin, kaikkien muiden ihmisoikeusaktivistien ja kaikkien muiden mielipidevankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista. Meidän näkökulmastamme ihmisoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä ei voi olla minkäänlaisia kompromisseja. Päätöslauselmassamme sanomme kuitenkin johdanto-osan A kappaleessa ja 9 kohdassa haluavamme vuoropuhelua Syyrian kanssa. Loppujen lopuksi haluamme sopimuksen Syyrian kanssa mahdollisimman pian, mutta emme ehdoitta, ihmisoikeuksien ja yhteistyön välineeksi.

Tunnustamme ilman muuta, että – kuten parlamentin jäsen De Keyser sanoi – Syyriassa on tapahtunut sekä myönteistä että kielteistä kehitystä. Missään Arabian niemimaalla tai Mashrekin alueella kristittyjä ja muita vähemmistöjä ei kohdella niin hyvin kuin Syyriassa. Libanonin kristityt – todella nimekkäät sellaiset – ovat kertoneet minulle, että he pysyvät hengissä vain, koska Syyria suojelee heitä.

Syyria ei ole myöskään Iranin lakeija, hyvä kollega Tannock, vaan tärkeä vastapaino Iranin valta-asemalle. Siksi tarvitsemme vakaata Syyriaa, mutta Syyrian on myös ryhdyttävä toimiin sen mahdollistamiseksi.

 
  
MPphoto
 

  Frédérique Ries, laatija.(FR) Arvoisa puhemies, voimme miettiä, eikö Syyria lopulta ole tottumassa kritiikkiin, jota siihen suuntaamme lähes joka vuosi maassa tapahtuvien ihmisoikeusloukkausten takia. Älkäämme kuitenkaan luopuko toivosta tulla ymmärretyiksi, ja odottakaamme edelleen edistystä, lisää edistystä – olen ymmärtänyt, että siellä on edistytty jonkin verran – kaikkien niiden Syyrian kansalaisten puolesta, jotka tavoittelevat lisää vapautta, etenkin sananvapautta.

Tämänpäiväinen päätöslauselmaehdotuksemme koskee erityisesti Haythan Al-Malehia, väsymätöntä ihmisoikeusaktivistia. Tämä lakimies tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan parodiamaisen oikeudenkäynnin päätteeksi "kansallistunnetta heikentävien väärien ja liioiteltujen uutisten levittämisestä". Niin syytteessä sanotaan. Siksi päätöslauselmassamme vaaditaan Haythan Al-Malehin välitöntä vapauttamista juuri selittämistäni syistä ja myös jo mainituista syistä – hänen korkean ikänsä ja erittäin vakavien terveysongelmiensa takia.

Pohjimmiltaan haluamme tietenkin kiinnittää huomiota ihmisoikeusloukkauksiin Syyriassa: teloituksiin – mainitsemme ne päätöslauselmassamme – pidätyksiin ja monenlaisten vapauksien rajoituksiin, ja kaikki tämä poikkeustilan nimissä. Poikkeustila on sinänsä väliaikainen asia mutta on tässä maassa jatkunut yli 40 vuotta.

Kehotamme Euroopan unionia vahvistamaan näitä vaatimuksia, jotka paronitar Ashton on tuonut jälleen julki ja jotka ovat ratkaisevan tärkeitä, ja ennen kaikkea käyttämään niitä painostuskeinona assosiaatiosopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä käytävissä keskusteluissa ja neuvotteluissa.

Olemme etääntymässä siitä, mitä kutsuttiin "Prahan kevääksi" yli 10 vuotta sitten, vuonna 2000, kun Bashar al-Assad oli juuri astunut valtaan. Vain muutaman kuukauden ajan se tarjosi pilkahduksen paremmasta tulevaisuudesta Syyrian kansalaisyhteiskunnalle. Mielestäni Syyrian on nyt aika jatkaa kaikkien näiden välttämättömien uudistusten toimeenpanoa, jos se haluaa antaa itsestään kuvan, joka on sen tärkeän roolin arvoinen, jonka toivomme ja haluamme nähdä sen omaksuvan alueella.

 
  
MPphoto
 

  Monica Luisa Macovei, PPE-ryhmän puolesta. (EN) Arvoisa puhemies, Haythan Al-Maleh kritisoi Syyrian viranomaisia tiedostusvälineissä, ja hänet tuomittiin kansallista turvallisuutta heikentävien väärien tietojen levittämisestä. Hänen pidättämisensä, vangittuna pitämisensä ja tuomitsemisensa vankeuteen sotilastuomioistuimessa rikkovat hänen oikeuksiaan, erityisesti oikeutta sananvapauteen ja oikeutta puolueettomaan oikeudenkäyntiin. Ne ovat uhka maan kaikille ihmisoikeusaktivisteille.

Sananvapaus tarkoittaa sitä, että voi kritisoida hallitusta, levittää tietoa julkisesti ja ilmaista mielipiteitä pelkäämättä vankeutta. Vankilaan ei mennä puheenpitämisen perimmäisen olemuksen takia, joka on sellaisten mielipiteiden ja ajatusten jakaminen, joista kuuntelija ei ole yhtä mieltä.

Siksi yhdyn kollegoihini ja vetoan Syyriaan Haythan Al-Malehin vapauttamiseksi välittömästi. Kehotan komissiota ottamaan asian kiireellisesti puheeksi Syyrian hallituksen kanssa.

 
  
MPphoto
 

  Corina Creţu, S&D-ryhmän puolesta.(RO) Keskustelemme tänään törkeästä ihmisoikeusloukkauksesta, joka on symbolina sille, miten autoritäärinen valtio yleensä kohtelee kansalaisiaan.

Uhrin perusoikeuksia on loukattu, eikä hänen muita oikeuksiaan ole kunnioitettu, kuten oikeutta syyttömyyden olettamiseen, oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin ja puolustukseen, mukaan lukien oikeus valita vapaasti oma asianajaja.

Näiden kaikkien äärimmäisen vakavien säännönvastaisuuksien lisäksi tämän tapauksen ydin ovat syytökset, jotka on esitetty Haythan Al-Malehista, ihmisoikeusaktivistiveteraanista, joka oli jo ollut vankilassa perustuslain uudistusta tukevan toimintansa takia 1980-luvulla, jolloin hänet tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.

Tällä kertaa Haythan Al-Maleh tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan mielipiderikoksesta, syytettynä kansakunnan moraalin ja tunteiden vahingoittamisesta kritiikillä, joka koski erityisesti poikkeustilaa, joka on ollut voimassa neljä vuosikymmentä ja jäädyttää kansalaisten perusoikeudet.

Näin ollen tämä vakavasti sairas yhdeksättäkymmenettä käyvä mies on vaarassa viettää loppuelämänsä vankilassa vain siksi, että hän käytti laillista oikeuttaan sananvapauteen, jonka takaa Syyrian allekirjoittama kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus.

Koska esitetyt syytökset ovat ristiriidassa sananvapautta koskevan oikeuden kanssa ja Haythan Al-Malehin terveydentila on erittäin epävakaa, mekin kannatamme Syyrian viranomaisille esitettyä vetoomusta luopua syytteistä ja vapauttaa hänet ja muut poliittiset vangit.

Tiellä kohti hallinnon normalisointia ja demokratisointia pitäisi ensimmäisten askelten olla yleinen armahdus, ihmisoikeusaktivistien ahdistelun ja rankaisemisen lopettaminen, poliittisten vastustajien pidätysten lopettaminen sekä oikeuslaitoksen riippumattomuuden takaaminen.

 
  
MPphoto
 

  Marietje Schaake, ALDE-ryhmän puolesta. (EN) Arvoisa puhemies, Syyria on keskeinen toimija Lähi-idässä. Viime vuonna Damaskosissa käydessäni minuun teki vaikutuksen kunnianhimoisen nuoren syyrialaissukupolven potentiaali.

Muutos kohti avoimuuden lisäämistä ja perusoikeuksien kunnioittamista on välttämätön maan oman edistyksen ja sen kansainväliseen yhteisöön ylläpitämien suhteiden kannalta.

Virkaanastujaispuheessaan presidentti al-Assad puhui luovasta ajattelusta, avoimuudesta ja demokratiasta. Syyrian vankilat täyttyivät kuitenkin taas nopeasti poliittisista vangeista, toimittajista ja ihmisoikeusaktivisteista, kuten hiljattain, kun kaksi johtavaa ihmisoikeusjuristia, Haythan Al-Maleh ja Muhannad Al-Hassani, tuomittiin Syyrian ihmisoikeustilanteen kritisoimisesta.

Kirjailija Ali Al-Abdullah on myös edelleen vankilassa, vaikka hän on jo kärsinyt rangaistuksensa. Sananvapautta ei ole, myöskään internetissä.

Al-Assadin julistamien päämäärien ja demokratian saavuttamisen todellisuuden välillä on suuri ja piinallinen kuilu. Tämä ei palvele maata hyvin – eikä varsinkaan nuorempaa sukupolvea.

EU:n on käytettävä kaikki käytettävissä olevat ja tarvittavat keinot sysätäkseen Syyrian oikeaan suuntaan ja saadakseen sen parantamaan ihmisoikeustilannettaan.

 
  
MPphoto
 

  Paweł Robert Kowal, ECR-ryhmän puolesta.(PL) Arvoisa puhemies, kollega Schaake on oikeassa siinä, että Syyriassa on erittäin paljon ihmisiä, jotka haluavat maan muuttuvan. Ollessani itse Syyriassa näin näitä ihmisiä ja kuulin, mitä he sanovat. Tästä tapauksesta puhuttaessa meidän on mielestäni palattava unionin tilaa koskeneeseen tiistaiseen keskusteluun, jossa yhden poliittisen ryhmän johtaja sanoi, että tärkeissä asioissa emme saa olla kuin jokin faksi, joka sylkee ulos lausuntoja maailman tapahtumista. Meidän on ylitettävä se raja-aita ja saatava aikaan enemmän kuin vain puheita – ja me puhumme paljon parlamentissa – mutta me haluaisimme puheen muuttuvan tehokkaammaksi työskentelyksi. Olen järkyttynyt kuuluisan ihmisoikeusaktivistin Haythan Al-Malehin tilanteesta; hänet on tuomittu kolmeksi vuodeksi vankilaan ihmisoikeuksien puolustamisesta ja mielipiteidensä ilmaisemisesta julkisesti. Hän on usein kärsinyt sortoa viranomaisten käsissä, hänet on vangittu, häntä on syytetty ja vainottu. Tästä huolimatta hän ei ole koskaan lopettanut toimintaansa ja jatkaa johdonmukaisesti viranomaisten laittoman toiminnan paljastamista. Hän ei ole toimissaan yksin. Monet syyrialaiset sanovat, että haluavat maansa muuttuvan.

Yksi Euroopan parlamentin tärkeimmistä tavoitteista on osallistua ihmisoikeuksien puolustamiseen. Tämä on yksi niistä tilanteista, joissa emme saa olla faksi, joka sylkee ulos lausuntoja. Haythan Al-Maleh on mielipidevanki, ja hän on vangittuna vain, koska käytti oikeuttaan ilmaista mielipiteensä. Emme saa katsoa hiljaa sivusta, koska ne, jotka ovat valinneet meidät juuri siksi, että voimme vapaasti ilmaista mielipiteemme, odottavat meidän vaativan samoja oikeuksia muille. Jos emme tänään korota ääntämme Al-Malehin puolesta, mitä järkeä meidän valitsemisessamme olisi, mikä vaikutusvalta meillä olisi Euroopan parlamentin jäseninä, miten voisimme katsoa äänestäjiämme silmiin muutaman vuoden kuluttua? Haluan korostaa, että kun vetoamme tasa-arvoon, oikeuteen, lakiin ja järjestykseen ja kaikkeen, mistä emme koskaan lakkaa puhumasta yhdistyneessä Euroopassa, kun puhumme ystävyydestä ja rauhanomaisesta yhteistyöstä, emme saa piiloutua tällaisilta ongelmilta. Nämä ongelmat vaativat suurta sitoutumista EU:n diplomatialta, ja ne vaativat sellaisten painostuskeinojen kehittämistä, jotka antaisivat syyrialaisille mahdollisuuden harjoittaa sellaista sananvapautta, jonka he haluavat ja jota me harjoitamme. Jakakaamme sananvapaus ja vedotkaamme EU:n toimielimiin, jotta ne olisivat erityisen tehokkaita tällaisissa asioissa, koska Euroopan unionin maine on siitä riippuvainen.

 
  
MPphoto
 

  Elena Băsescu (PPE).(RO) Pahoittelen sitä, että Syyriassa on edelleen tapauksia, joissa sananvapautta rajoitetaan, vaikka maassa on vakiinnutettu taloudellisia ja yhteiskunnallisia prosesseja viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Vaikka Syyrian perustuslaissa taataan, periaatteessa, perusihmisoikeudet, Haythan Al-Malehin tapaus on osa umpimähkäisten pidätysten ja vangitsemisten sarjaa.

Hän ei saanut oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä, häneltä evättiin oikeus puolustukseen ja hänen olonsa vankilassa ovat edelleen karut. Olen erityisen huolissani Haythan Al-Malehin vakavasta terveydentilasta. Tämän vuoksi vaadin Syyrian viranomaisia vapauttamaan hänet ehdoitta ja sitoutumaan vakaasti ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Lopuksi haluan kehottaa Syyriaa allekirjoittamaan assosiaatiosopimuksen. Sopimus sisältää tärkeitä näkökohtia, jotka liittyvät kansainvälisen lainsäädännön takaamiin kansalaisoikeuksiin ja poliittisiin oikeuksiin. Assosiaatiosopimuksen noudattaminen nopeuttaisi demokratian vakiinnuttamisen ja uudistusten toteuttamisen prosessia.

 
  
MPphoto
 

  Cristian Dan Preda (PPE).(RO) Minäkin haluan tietenkin yhtyä niihin, jotka ovat tänään tässä salissa vaatineet Haythan Al-Malehin välitöntä vapauttamista. Kuten on jo sanottu, hän on 80-vuotias mies heikossa terveydentilassa, ja tämä tapaus on varmasti arvioitava humanitaarisesta näkökulmasta.

Tapauksen puhtaasti humanitaaristen näkökohtien lisäksi meidän on otettava huomioon, että Haythan Al-Malehin tuomitsi sotilastuomioistuin oikeudenkäynnissä, jossa hänen perusoikeuksiaan ei kunnioitettu tippaakaan, ja että tämä tuomio, kuten meitä on jo muistutettu, on ristiriidassa kansainvälisten normien kanssa. Miksi näin tapahtui? Yksinkertaisesti siitä syystä, että Haythan Al-Maleh teki sitä, mitä hän on tehnyt jo yli neljä vuosikymmentä, eli puhui erittäin vakavasti, selkeästi ja kriittisesti vapaudesta, johon pyritään tämän maan ihmisten tilanteen parantamiseksi.

Mielestäni Syyrian viranomaisten on tarkasteltava mahdollisuutta allekirjoittaa assosiaatiosopimus EU:n kanssa kannustimena parantaa yleistä ihmisoikeustilannetta. Siksi Syyrian on aika osoittaa, ettei sen sitoutuminen ihmisoikeuksiin jää vain rakenteelliselle tasolle vaan siirretään käytäntöön yhteiskunnassa.

 
  
MPphoto
 

  Tadeusz Zwiefka (PPE).(PL) Arvoisa puhemies, pyydämme Syyrian hallitusta ja presidenttiä kumoamaan tunnetun lakimiehen ja ihmisoikeusaktivistin kärsimän tuomion ja vapauttamaan hänet syytteistä. Tämä on oikea tapa esittää pyyntömme, koska päätökset tekevät nämä valtion viranomaiset. Haluan kuitenkin palauttaa mieliin jotain: siitä ei ole kauan, se oli edellisen vaalikauden loppupuolella, kun toimimme tässä salissa isäntinä Syyrian suurmuftille, joka puhui täysistunnon aikana siitä, miten Syyriassa on kansalaisvapauksia ja että demokratian ja sananvapauden periaatteita pidetään yllä. Ehkä meidän pitäisi kääntyä hänen puoleensa, koska hän on suuri auktoriteetti Syyriassa ja hänellä on tukijoita yhteiskunnassa. Hän saattaa pystyä vaikuttamaan hallitukseen ja presidenttiin. Ehkä meidän pitäisi pyytää häntä liittymään taisteluun ihmisoikeusaktivistin vapauttamisen puolesta, sillä tämähän on tuomittu epäoikeudenmukaisesti.

 
  
MPphoto
 

  Angelika Werthmann (NI).(DE) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, vuoden 1963 poikkeustilalaki on edelleen voimassa Syyriassa. Tämän seurauksena sananvapaus, lehdistönvapaus ja kokoontumisvapaus ovat Syyriassa äärimmäisen rajoitettuja. Poliittisesti perustellut vangitsemiset eivät ole mitään epätavallista Syyriassa, ja yksi vangituista on Haythan Al-Maleh. Hän on jo viettänyt useita vuosia vankilassa oltuaan osallisena ihmisoikeustapauksissa. Lokakuussa 2009 tämä 80-vuotias pidätettiin jälleen ja tuomittiin vankeuteen sotilastuomioistuimessa. Vuoropuhelussaan kolmansien maiden kanssa EU:n on toimittava päättäväisesti poliittisten aktivistien ja heidän perheenjäsentensä vainon ja sorron lopettamiseksi.

 
  
MPphoto
 

  Miroslav Mikolášik (PPE). (SK) Tunnetuille ihmisoikeusjuristeille viime aikoina sananvapauden käyttämisestä langetetut vankilatuomiot osoittavat, että Syyria soveltaa edelleen löyhää ja usein vääristynyttä tulkintaa kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevasta kansainvälisestä yleissopimuksesta, jonka se on allekirjoittanut. Vaino, vapauden rajoitukset, laittomat pidätykset ja ihmisoikeusaktivistien toiminnan vaikeuttaminen, samoin kuin oikeuden puolueettomaan oikeudenkäyntiin epääminen Syyriassa aiheuttavat sisäistä epävakautta maassa, jolla muuten on mahdollisuuksia levittää rauhaa ja vakautta alueelleen.

Mielestäni komission on hyödynnettävä täysimääräisesti Syyrian halu tehdä assosiaatiosopimus Euroopan unionin kanssa painostaakseen Syyriaa sitoutumaan lopettamaan alituiset ihmisoikeusrikkomukset.

 
  
MPphoto
 

  Eija-Riitta Korhola (PPE). - (FI) Arvoisa puhemies, Haytham Al-Malehin vangitseminen kuvaa selkeästi Syyrian ihmisoikeustilanteen nykytilaa. Sotilastuomioistuinten tuomiovallan ulottaminen siviileihin on hyvin kyseenalainen toimintatapa, jota harvoin jos koskaan voi pitää perusteltuna.

Väheksymättä mitenkään Haytham Al-Malehiin kohdistunutta epäasianmukaista kohtelua haluan painottaa, että todelliset ongelmat ovat pesiytyneet syvälle syyrialaisen yhteiskunnan rakenteisiin. Monet perustuslailliset oikeudet jäädyttävä poikkeustila on ollut voimassa siitä asti, kun se julistettiin vuonna 1963. Poikkeustilan jatkamisen alkuperäinen pääperuste, Syyrian ja Israelin välinen konflikti, on menettänyt uskottavuutensa kauan sitten.

Mikään hallinto ei voi pysyä vallassa vuosikymmeniä ja väittää toimivansa demokraattisten periaatteiden mukaisesti. Kehotankin Euroopan parlamenttia tuomitsemaan voimakkaasti poikkeustilan jatkamisen ja tukemaan kaikkia toimia, jotka mahdollistavat aidon demokratian palaamisen Syyriaan.

 
  
MPphoto
 

  Bogusław Sonik (PPE).(PL) On järkyttävää nähdä Syyrian viranomaisten tekevän tällaisia diktatorisia pidätyksiä ja vainoavan tunnettuja ihmisoikeusaktivisteja. Haythan Al-Malehin oikeudenkäynti ei vastannut kansainvälisiä oikeusnormeja, mukaan lukien syyttömyysolettama ja oikeus puolustukseen. Haythan Al-Malehin ja muiden ihmisoikeusaktivistien, joille ei ole myönnetty oikeutta asianmukaiseen oikeudenkäyntiin, armahtaminen todistaisi kurssinmuutoksesta viranomaisten politiikassa ja siirtymisestä kohti kansainvälisten ihmisoikeusnormien ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden ylläpitämistä. Lisäksi Euroopan unionin ja Syyrian välisen assosiaatiosopimuksen, jonka olennainen piirre on ihmisoikeuksien kunnioittaminen, allekirjoittamista siirrettiin Syyrian pyynnöstä lokakuussa 2009. Tämänhetkisen tilanteen yhteydessä Euroopan komission olisi esitettävä Euroopan parlamentille kertomus sopimuksen allekirjoittamista koskevien neuvottelujen tilanteesta.

 
  
MPphoto
 

  Connie Hedegaard, komission jäsen. (EN) Arvoisa puhemies, viimeaikainen ihmisoikeusaktivisteihin, juristeihin, toimittajiin ja kurdeihin kohdistunut pidätysten ja tuomioiden aalto on Euroopan unionille suuri huolenaihe.

Kolme merkittävää tapausta on kiinnittänyt EU:n huomion viime aikoina: Muhannad Al-Hassanin ja Haythan Al-Malehin tapaukset – monet ovat viitanneet heihin tänään, varsinkin Al-Malehiin – ja myös Ali Al-Abdullahin, kirjailijan, joka pidätettiin uudelleen kesäkuussa, kun hän oli kärsinyt tuomionsa.

Euroopan unioni on ryhtynyt joihinkin toimiin. Nämä tapaukset on otettu esiin – myös korkean edustajan toimesta – Syyrian viranomaisten kanssa asianmukaisilla tasoilla. EU on vaatinut, että 80-vuotiaan Al-Malehin erittäin heikko terveydentila otetaan huomioon humanitaarisista syistä. Aluksi tehtiin äärimmäisen tahdikkaita virallisia yhteydenottoja, mutta koska viranomaiset eivät reagoineet millään tavalla, EU:n korkea edustaja antoi 27. heinäkuuta julkilausuman, jossa muistutettiin Syyrian kansainvälisen oikeuden mukaisista sitoumuksista ja vaadittiin poliittisten vankien vapauttamista.

Siitä huolimatta, ettei tähän mennessä ole saatu aikaan myönteistä reaktiota, EU:n toimien on jatkuttava, ja ne jatkuvat. EU ponnistelee yhtä aikaa eri rintamilla edistääkseen ihmisoikeuksia Syyriassa. EU ja jäsenvaltioiden edustustot Damaskosissa jatkavat tilanteen seuraamista ja oikeudenkäyntien tarkkailua. Muhannad Al-Hassani ja Haythan Al-Maleh ovat valittaneet tuomioistaan.

Ihmisoikeusaktivistien ja heidän perheidensä ja lakimiestensä tukemista jatketaan. Samaan aikaan ihmisoikeuksien kunnioittamisen on pysyttävä toistuvana teemana kaikissa EU:n Syyrian viranomaisten kanssa käymissä vuoropuheluissa, kaikilla tasoilla.

Parlamentin jäsen De Keyser kysyi assosiaatiosopimuksen tilanteesta. Syyria kieltäytyy edelleen antamasta vastausta EU:n kutsuun allekirjoittaa sopimus, joka on ollut avoimena lokakuusta 2009 saakka. Syyria antaa ymmärtää, ettei sopimuksen poliittisen ja taloudellisen vaikutuksen arviointi ole vielä valmis. Sopimus tuo kiistämättä useita etuja molemmille osapuolille, mutta Euroopan unionille se on myös paras tapa vakiinnuttaa säännöllinen ja avoin poliittinen vuoropuhelu Syyrian kanssa, myös ihmisoikeuskysymysten osalta.

Ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskevan EU:n avun kehittäminen on toinen tärkeä lähestymistapa. Valmisteilla oleviin hankkeisiin sisältyy oikeuslaitoksen nykyaikaistaminen ja Syyrian kansalaisyhteiskunnan valmiuksien vahvistaminen.

 
  
MPphoto
 

  Bernd Posselt, laatija.(DE) Arvoisa puhemies, olen pahoillani, mutta ryhmäni on tällä kertaa – kuten joka kerta – pyytänyt nimenhuutoäänestystä viimeistä kiireellistä eli Syyriaan liittyvää asiaa koskevan lopullisen äänestyksen kohdalla. Teknisen virheen takia ette ilmeisesti kuitenkaan ole saanut tätä tietoa. Pyydän teitä – ryhmäni puolesta, eikä muilla ryhmillä varmaankaan ole mitään sitä vastaan – silti sallimaan nimenhuutoäänestyksen Syyriaa koskevasta päätöslauselmasta.

 
  
MPphoto
 

  Puhemies. − (EN) Arvoisa jäsen Posselt, teidän ei tarvitse vedota minuun, asia on jo hoidettu.

Keskustelu on päättynyt.

Esityslistalla on seuraavana äänestykset.

(Äänestysten tulokset ja niiden kulkua koskevat yksityiskohdat: ks. pöytäkirja)

 
  
MPphoto
 
 

  Jarosław Leszek Wałęsa (PPE), kirjallinen.(PL) Olen tyytyväinen siihen, että Euroopan parlamentissa keskustellaan tänään ihmisoikeuksien rikkomisesta Syyriassa. Emme saa suhtautua tähän asiaan välinpitämättömästi. Kehotan Syyrian hallitusta ja presidenttiä välittömästi vapauttamaan Haythan Al-Malehin ehdoitta. Tätä 80-vuotiasta syyrialaista asianajajaa vastaan käyty oikeudenkäynti ei vastannut kansainvälisiä normeja oikeudenmukaisesta oikeudenkäynnistä, mukaan luettuna oikeus syyttömyysolettamaan ja oikeus puolustukseen. Häntä vastaan esitetyt syytteet myös rikkovat sananvapautta, joka taataan kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevalla kansainvälisellä yleissopimuksella, jonka sopimusosapuolena Syyria on. Pyydän myös Syyrian viranomaisia lopettamaan ihmisoikeusaktivistien ja heidän perheidensä vainoamisen ja takaamaan heille oikeuden jatkaa toimintaansa vapasti ilman esteitä tai uhkailua. Kehotan Syyrian viranomaisia noudattamaan kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja ja kansainvälisiä sitoumuksia, joista maa on vapaaehtoisesti sopinut ja jotka takaavat mielipiteen- ja sananvapauden sekä oikeuden oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, sekä varmistamaan, että pidätettyjä kohdellaan hyvin ja että heitä ei kiduteta tai muutoin kohdella kaltoin ja että heille annetaan viivyttelemättä mahdollisuus tavata perheitään, lakimiehiä ja lääkäreitä säännöllisesti ja ilman rajoituksia.

 
  

(1) Ks. pöytäkirja.

Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö