Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A7-0175/2010) της κ. Marielle Gallo, εξ ονόματος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά (COM(2009)0467 - 2009/2178(INI)).
Marielle Gallo, εισηγήτρια. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το Κοινοβούλιο πρέπει να αδράξει την ευκαιρία της ψηφοφορίας επ’ αυτής της έκθεσης πρωτοβουλίας, η οποία δεν είναι δικό μου κείμενο αλλά προϊόν πολυάριθμων συμβιβασμών, για να προωθήσει τη συζήτηση ενός πολύ σοβαρού θέματος. Επί μία δεκαετία σχεδόν, επαναλαμβάνουμε διαρκώς σε όλα τα κείμενά μας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να είναι μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Η έκρηξη της ψηφιακής εποχής σημαίνει ότι πρέπει τώρα να αντεπεξέλθουμε σε αυτήν την παγκόσμια πρόκληση.
Οι δημιουργικές και καινοτόμες βιομηχανίες αντιστοιχούν σήμερα στο 7% του ΑΕγχΠ της ΕΕ και σε 14 εκατ. θέσεις εργασίας. Αντιμετωπίζουν οξυμένο ανταγωνισμό, όμως αποτελούν και πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν, το καίριο πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρέπει λοιπόν να τις προστατεύσουμε, διαφορετικά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Με ποιον μηχανισμό μπορούν να προστατευθούν; Ποιος μηχανισμός ενθαρρύνει τους δημιουργούς να καινοτομούν; Ποιος μηχανισμός διασφαλίζει την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρώπης και την παγκόσμια διάδοσή της; Ποιος μηχανισμός διασφαλίζει την ανταμοιβή των ερευνητών, των δημιουργών, των καλλιτεχνών, των μηχανικών και των διανοουμένων μας; Ποιος μηχανισμός επιτρέπει στον κλάδο της οικονομίας μας που στηρίζεται στη δημιουργικότητα και την καινοτομία να λειτουργεί και να αναπτύσσεται; Ποιος μηχανισμός ενθαρρύνει τις ΜΜΕ και τους νέους δημιουργούς να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητά τους και να μετασχηματίσουν την ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2020;
Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι προφανής: η νομοθεσία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Όλοι συμφωνούν ως προς τη νομοθεσία που πρέπει να διέπει την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τα υλικά αγαθά. Ωστόσο, ορισμένοι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τις αλλαγές που έχει επιφέρει η είσοδος του διαδικτύου στις ζωές μας. Δεν έχουν κατανοήσει ακόμη την ανάγκη προστασίας και όλων των ψηφιακών αγαθών – μουσικής, ταινιών, βιβλίων, βιντεοπαιχνιδιών, λογισμικού.
Δεν πρέπει να μας φοβίζει το διαδίκτυο. Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία την οποία θεωρούμε ευπρόσδεκτη. Εγγυόμαστε την πρόσβαση όλων των πολιτών της ΕΕ στο διαδίκτυο· αποτελεί δικαίωμα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να υποβάλουμε το διαδίκτυο σε νομοθεσία η οποία θα προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία, γιατί αυτό ορίζει ο νόμος. Αν δεν το πράξουμε, θα είναι ζούγκλα, και θα ισχύει ο νόμος της ζούγκλας.
Επιθυμούμε πραγματικά κάτι τέτοιο; Θέλουμε να καταστρέψουμε τον τομέα της δημιουργικής και καινοτόμου βιομηχανίας θυσιάζοντάς τον ανεύθυνα; Θα ενδώσουμε μήπως, ως ευρωπαίοι νομοθέτες, και θα καταφύγουμε στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό, ή μπορούμε να εξετάσουμε κριτικά τα πράγματα και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Σας απευθύνω αυτήν την ερώτηση επειδή ο σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να στείλει στην Επιτροπή ένα μήνυμα για να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας και να βρούμε πρόσφορες λύσεις. Ας απαλλαγούμε από απαντήσεις που κολακεύουν το πλήθος. Ας προσπαθήσουμε να υπερβούμε τις μικροπολιτικές διαφορές μας και ας εργαστούμε για το γενικό συμφέρον. Δεν πρέπει να προσφέρουμε πλήρη ελευθερία στην Επιτροπή. Η τύχη της δημιουργικής και της καινοτόμου βιομηχανίας, και των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτές, βρίσκεται στα χέρια μας. Δεν πρέπει να σταματήσουμε από αυτόν τον γύρο· η συζήτηση μόλις αρχίζει.
Piotr Borys (PPE). – (PL) Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω την κ. Gallo για την καλή και ισορροπημένη έκθεσή της. Στην έκθεση επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα δικαιώματα δημιουργού, και προστατεύει τον πιο δημιουργικό τομέα της Ευρώπης. Αυτή η προσπάθεια συνδυάζεται θαυμάσια με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ψηφιακό θεματολόγιο, η οποία καλύπτει και ζητήματα όπως τα ορφανά έργα ή τα έργα που έχουν εξαντληθεί.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η σημερινή έκθεση είναι ένα ισορροπημένο και προσεκτικά μελετημένο κείμενο. Δεν προσεγγίζει με υπερβολικά περιοριστικό τρόπο το πρόβλημα της πειρατείας και της απομίμησης προϊόντων, καθώς εισηγείται πρωτίστως ένα σύστημα που στηρίζεται στην πρόληψη και αποβλέπει στην ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι συχνά παραβιάζουν τον νόμο εν αγνοία τους, για τη θεμελιώδη σπουδαιότητα των πνευματικών δικαιωμάτων. Θα έλεγα ότι σήμερα –και αναφέρομαι εν προκειμένω και στην έκθεση του κ. Echeverría– χρειαζόμαστε ένα καλό επιχειρηματικό πρότυπο, το οποίο θα προστατεύει τα δικαιώματα του δημιουργού και την πνευματική ιδιοκτησία, καθιστώντας συγχρόνως δυνατή την αγορά λογοτεχνικών έργων ή κινηματογραφικών ταινιών σε λογικές τιμές.
Θεωρώ ότι η έκθεση πρέπει να χρησιμεύσει ως σημείο αφετηρίας για περαιτέρω συζητήσεις, όμως θέλω να ευχαριστήσω την εισηγήτρια διότι υπογραμμίζει πολύ εύστοχα στην έκθεσή της το ζήτημα της προστασίας τόσο των δικαιωμάτων του δημιουργού όσο και ενός συστήματος το οποίο θα διατηρεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο δημιουργικότητας.
Ioan Enciu (S&D). – (RO) Επικροτώ την υπό συζήτηση έκθεση, η οποία εντάσσεται στη γενικότερη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της ενίσχυσης της επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο της εισηγήτριας, κ. Gallo.
Ωστόσο, θα ήθελα να υπογραμμίσω ορισμένα ζητήματα αρχής τα οποία έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στην έκθεση. Πρώτον, πρέπει να γίνει μια σαφής διαφοροποίηση όσον αφορά τον πιθανό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι απαράδεκτο σοβαρές παραβιάσεις, με δυνητικό επικίνδυνο αντίκτυπο στην υγεία και την ακεραιότητα του ατόμου, να συμπεριλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία με παραβιάσεις περιορισμένου οικονομικού αντικτύπου. Τέλος, απαιτείται επίσης μια διάταξη σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δεν θα φέρουν ευθύνη για τις ενέργειες των πελατών τους και δεν θα υποχρεούνται να εμπλέκονται στην παρακολούθηση και το φιλτράρισμα του περιεχομένου που διακινείται στα δίκτυά τους.
Toine Manders (ALDE). – (NL) Θέλω να ευχαριστήσω την εισηγήτρια για το επίπεδο της συνεργασίας μας. Πράγματι, κυρία Gallo, όλες οι πολιτικές Ομάδες συνεργάστηκαν και κατέληξαν σε συμβιβαστική θέση στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Αυτό τελικά οδήγησε σε μια εξαιρετικά ευρεία και συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση, την οποία αντιμετώπισα και στο εσωτερικό της Ομάδας μου. Εντέλει, καταθέσαμε ένα εναλλακτικό ψήφισμα ως μέση λύση μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της έκθεσης.
Ευελπιστώ ότι το ψήφισμα αυτό θα κερδίσει αύριο την υποστήριξη της πλειοψηφίας, όμως είναι κρίμα που η συζήτηση αυτή έχει παραταθεί σε τέτοιο βαθμό χωρίς συγχρόνως να έχει βρεθεί ακόμη λύση. Ενώ όλοι επιθυμούμε την ενίσχυση της καινοτομίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της εσωτερικής αγοράς, δεν επιδιώκουμε την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, αποτελούν το θεμέλιο της καινοτομίας μας. Θεωρώ πολύ δυσάρεστη αυτήν την εξέλιξη, γι’ αυτό καλώ όλους τους συναδέλφους να ψηφίσουν το σωστό κείμενο αύριο – και αυτό, τολμώ να πω, είναι το εναλλακτικό ψήφισμα που κατέθεσε η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
Απαιτείται ευρωπαϊκή προσέγγιση· επομένως, καλώ και τον Επίτροπο Barnier να παρουσιάσει τις προτάσεις του σχετικά με ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι είναι πολύ έντονη η ανάγκη για πολυεδαφική αδειοδότηση, λόγου χάρη. Αυτό είναι σήμερα αδύνατον, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς.
Eva Lichtenberger (Verts/ALE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, δεν είναι τυχαία η αδυναμία μας να καταλήξουμε σε συμφωνία επί του θέματος, διότι συνδυάζουμε δύο ασύμβατα μεταξύ τους ζητήματα. Αν είχαμε εστιάσει την προσοχή μας στην προστασία των εμπορικών σημάτων, κατά πάσα πιθανότητα θα είχαμε εξασφαλίσει μια ικανοποιητική συμφωνία. Ωστόσο, η ανάμιξή του με το θέμα του διαδικτύου είναι επί της ουσίας εσφαλμένη, δεδομένου ότι απαιτούνται διαφορετικές και νεότερες στρατηγικές σε σύγκριση με αυτές που απαιτεί το ουσιαστικό δίκαιο. Δεν είναι εύκολο να μεταφέρουμε αυτές τις στρατηγικές από το ένα στο άλλο θέμα.
Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε στη σκέψη μας ότι το τίμημα για κάθε δίωξη στον χώρο του διαδικτύου θα είναι παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων, εφόσον δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ή να διαπιστώσουμε αυτομάτως αυτά τα πράγματα.
Τρίτον, θεωρώ απολύτως σαφές ότι, αν η απόλαυση πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο επισείει την απειλή τιμωρίας, έτσι ώστε να κινδυνεύω με ποινή φυλάκισης κάθε φορά που επισκέπτομαι το διαδίκτυο, τότε δεν θα μπορέσω να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες που προσφέρει επίσης το διαδίκτυο για την τέχνη, τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα. Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση σε όλους να συζητήσουμε περαιτέρω αυτό το ζήτημα. Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν πολύ πιο έξυπνη.
Martin Ehrenhauser (NI). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, είναι φυσικό να δίνεται προτεραιότητα στην καταπολέμηση των απομιμήσεων προϊόντων, ακόμη και εντός του Κοινοβουλίου. Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να επισημάνω ότι δεν μπορώ επ’ ουδενί να υποστηρίξω αυτήν την έκθεση της συναδέλφου μου την Τετάρτη δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, συμμερίζομαι την ανησυχία πάρα πολλών νέων και πολιτών ότι εν προκειμένω γίνεται προσπάθεια –παραδείγματος χάριν στο άρθρο 22– να γίνει και πάλι αποδεκτή η παρεμπόδιση της πρόσβασης στο διαδίκτυο με πλάγιο τρόπο.
Είναι επίσης λυπηρό το γεγονός ότι οι όροι πειρατεία και απομίμηση χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο κείμενο αυτής της έκθεσης. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετη νομική αβεβαιότητα. Ο όρος «πειρατεία» δεν είναι κατάλληλος για να περιγράψει τη χρήση μη εμπορικών υπηρεσιών ανταλλαγής μέσω του διαδικτύου. Κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε εκ των πραγμάτων εκατομμύρια πολίτες σε εγκληματίες, όπως πολύ ορθώς επισημαίνεται στην εναλλακτική έκθεση την οποία κατέθεσαν η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τάσσομαι επίσης με ιδιαίτερη έμφαση κατά της ίδρυσης μιας νέας αρχής. Εκτιμώ ότι οι μηχανισμοί που υφίστανται ήδη θα είναι σε θέση να χειριστούν αυτό το θέμα με πολύ οικονομικό τρόπο.
Paul Rübig (PPE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, η ιδιοκτησία –είτε διανοητική είτε υλική– είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας της αγοράς. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τρόπους ρύθμισης αυτού του ζητήματος με αυξημένο επίπεδο συναίνεσης. Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε τον μηχανισμό της υπηρεσίας ενιαίας εξυπηρέτησης. Πρέπει να διευκολυνθεί η διαδικασία απόκτησης αντίστοιχων αδειών από τους καταναλωτές, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η διαθεσιμότητα αδειών σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χρειαζόμαστε μια εσωτερική αγορά στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Πρωτίστως δε, πρέπει να εξασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα με βάση τη γλώσσα του πρωτοτύπου στο σύνολο της Ευρώπης. Κάθε γλώσσα είναι σημαντικό πολιτισμικό προϊόν γι’ αυτό πρέπει να είναι δυνατή η χρήση των αδειών οι οποίες έχουν χορηγηθεί για μία γλώσσα στο σύνολο της Ευρώπης και, επομένως, από το σύνολο των πολιτών. Επιπλέον, για να είναι δυνατή η ανάλογη χρήση αυτών των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, απαιτείται διαλειτουργικότητα και τεχνική ουδετερότητα. Πάνω από όλα, απαιτούνται επίσης κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία του ανταγωνισμού και των εμπορικών συναλλαγών.
Christian Engström (Verts/ALE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, η έκθεση αυτή παρουσιάζει πολλά προβλήματα, θα επικεντρώσω όμως την προσοχή μου σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα: την ασυνέπεια. Στην αρχή του κειμένου αναφέρεται ότι δεν διαθέτουμε τις αναγκαίες πληροφορίες και δεδομένα για να νομοθετήσουμε, γι’ αυτό είναι αναγκαίο το Παρατηρητήριο σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο θα συγκεντρώσει τις εν λόγω πληροφορίες και δεδομένα. Στη συνέχεια του κειμένου ασκείται κριτική στην Επιτροπή επειδή δεν έχει προτείνει νομοθεσία. Ακολούθως, προτείνεται μια σειρά μη νομοθετικών μέτρων, κ.ο.κ.
Συμφωνώ με την αρχική διαπίστωση: δεν διαθέτουμε τις πληροφορίες και τα δεδομένα που χρειαζόμαστε ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής· αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν κατορθώσει τα ευρωπαϊκά όργανα να διαμορφώσουν μια ικανοποιητική πολιτική για τα ζητήματα αυτά. Συνεπώς, τάσσομαι υπέρ του ψηφίσματος των Ομάδων Verts/ALE, S&D και GUE/NGL, το οποίο αναφέρει ότι πρέπει να αποκτήσουμε με κάθε μέσο τις αναγκαίες πληροφορίες και δεδομένα, και στη συνέχεια να εξετάσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, και μόνον τότε θα μπορούμε να νομοθετήσουμε.
Peter Jahr (PPE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, η εφαρμογή διαφορετικών κανόνων στα κράτη μέλη στον τομέα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας καθιστά αδύνατη την προστασία αυτής της πνευματικής ιδιοκτησίας στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες ως προς την ελευθερία της εσωτερικής αγοράς και εμποδίζει την καινοτομία και τις επενδύσεις στον εν λόγω τομέα. Μάλιστα, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας συνδυάζονται ολοένα και συχνότερα με τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Δυστυχώς, το διαδίκτυο αποτελεί εύχρηστη πλατφόρμα για τις ενέργειες αυτού του είδους.
Κατά συνέπεια, η επίτευξη ομοιογενώς υψηλού επιπέδου προστασίας είναι δυνατή μόνον μέσω μιας εστιασμένης κοινής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εναρμόνιση των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων πρέπει, επομένως, να θεωρείται ευπρόσδεκτη και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Ευχαριστώ θερμά την εισηγήτρια, η οποία ανέλαβε την εξέταση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος. Είμαι δε βέβαιος ότι θα κληθούμε να συζητήσουμε πολλές ακόμη φορές αυτό το θέμα στο Σώμα.
Zuzana Roithová (PPE). – (CS) Ως συντάκτρια γνωμοδότησης της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, με δυσαρεστεί το γεγονός ότι η συνάδελφός μου, κ. Gallo, δεν έμεινε πιστή στο κείμενο των συστάσεών μας. Εντωμεταξύ, βεβαίως, απαντώντας στο ερώτημά μου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα επεξεργαστεί την πρόταση δημιουργίας ευρωπαϊκού καθεστώτος προστασίας για τα καταχωρημένα εμπορικά σήματα από τις αρχές ήδη του προσεχούς έτους. Σας ευχαριστώ, κύριε Επίτροπε. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις απομιμήσεις, ιδίως αυτές που προέρχονται από την Ασία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που ορθώς προτείνονται στην έκθεση Gallo. Με λυπεί, ωστόσο, η δημιουργία αυτού του τόσο αγεφύρωτου χάσματος μεταξύ των βουλευτών ως προς την καταπολέμηση του κατεβάσματος από το διαδίκτυο έργων τα οποία προστατεύονται βάσει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η μαζική διάθεση στο διαδίκτυο έργων τα οποία προστατεύονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να ρυθμιστεί, όμως αυτό πρέπει να επιδιωχθεί μέσω ισορροπημένων μέτρων, και όχι μέσω της ποινικοποίησης μαθητών γυμνασίου. Η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα δεν έχει διαμορφωθεί με ικανοποιητικό τρόπο στην Ευρώπη, και δεν προβλέπει σύγχρονους κανόνες για την υποστήριξη των δημιουργών και της ευρείας χρήσης των έργων τους από το κοινό. Απεναντίας, προκρίνει τα συμφέροντα των κατόχων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των φορέων συλλογικής διαχείρισης, εις βάρος των πραγματικών δημιουργών και των χρηστών αυτών των έργων. Με ανησυχεί η έλλειψη φιλοδοξίας που επιδεικνύεται στην έκθεση αυτή ως προς την εξασφάλιση της ισορροπίας που απαιτείται κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον.
Πρόεδρος. – Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Κύριε Barnier, έχετε τον λόγο.
Michel Barnier, μέλος της Επιτροπής. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, πάντα παρακολουθώ πολύ προσεκτικά τα σχόλια των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα, γι’ αυτό χρειάζεται πάντα αυτές τις αναλύσεις και προτάσεις. Εκφράζω λοιπόν τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στην κ. Gallo και στο Κοινοβούλιο για το ενδιαφέρον που συνεχίζει να επιδεικνύει –το οποίο καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, και η παρούσα έκθεση– για τη βελτίωση και ενίσχυση του σεβασμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Γνωρίζω ότι η έκθεση αυτή έχει συζητηθεί πολλές φορές, και αυτό είναι απολύτως φυσικό. Ωστόσο, εκτιμώ ότι εξισορροπεί με ικανοποιητικό τρόπο όλα τα επιμέρους συμφέροντα. Επαναλαμβάνω, ειδικότερα, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του κ. Borys και του κ. Rübig, ότι η αποτελεσματική προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ ουσίαν προάγει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία και προστατεύει θέσεις εργασίας στη Γαλλία.
Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να προσθέσω ότι, όταν μιλάμε για προστασία και δίκαιες απολαβές όσον αφορά τη δημιουργία, δεν εννοούμε μόνον την πολιτιστική ή βιομηχανική δημιουργία, αλλά και μια ιδιαίτερη αντίληψη περί δημοκρατίας. Αναφέρομαι εν προκειμένω στο έργο των δημοσιογράφων του έντυπου Τύπου, το οποίο αξίζει επίσης να προστατεύεται και να ανταμείβεται αναλόγως. Εξάλλου –νομίζω ότι ο κ. Borys ήταν αυτός που έθιξε το ζήτημα των προβλημάτων υγείας– γνωρίζουμε τους κινδύνους τους οποίους δημιουργούν γενικά οι απομιμήσεις προϊόντων.
Θέλω να υπογραμμίσω, κυρίες και κύριοι, τη δέσμευση της Επιτροπής να συνεργαστεί πολύ στενά με όλες τις Ομάδες του Κοινοβουλίου κατά τους προσεχείς μήνες, με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα κατά της απομίμησης προϊόντων και της πειρατείας, τα οποία έθιξε προ ολίγου η κ. Roithová. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, χρησιμοποιώντας τόσο νομοθετικά όσο και μη νομοθετικά μέτρα. Πιστεύω δε ότι κάθε αγώνας πρέπει απαραιτήτως να συνδυάζεται με θετικά μέτρα, όπως την προαγωγή και ανάπτυξη νομίμων προϊόντων.
Υπογραμμίζω ότι είναι αναγκαίο, κατά τη γνώμη μου, να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών και, ασφαλώς, της νεολαίας –αλλά όχι μόνον της νεολαίας– για τα συγκεκριμένα φαινόμενα χρησιμοποιώντας –και ως προς αυτό συμφωνώ με το αίτημα του κ. Engström– αδιαμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες και την έκταση της απομίμησης και της πειρατείας, καθώς και μια ανάλυση του αντικτύπου τους στην κοινωνία και την οικονομία, η οποία πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο αμερόληπτη. Την πτυχή αυτήν την επεσήμανε προ ολίγου και ο κ. Enciu.
Η Επιτροπή θα μεριμνήσει ιδιαίτερα για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου και τη θέσπιση των υπολοίπων μέτρων που περιγράφονται στην ανακοίνωση την οποία παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβριο του 2009 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας.
Κυρίες και κύριοι, το επόμενο φθινόπωρο θα παρουσιάσω ένα σχέδιο δράσης που θα αφορά όλα αυτά τα θέματα απομίμησης και όλες τις πτυχές της απομίμησης προϊόντων και της πειρατείας. Όσον αφορά την επικοινωνία, την έρευνα και την κατάρτιση του προσωπικού ελέγχου των συνόρων στα κράτη μέλη μας, το εν λόγω σχέδιο δράσης θα στηρίζεται ειδικότερα στο έργο και την εμπειρογνωμοσύνη του Παρατηρητηρίου που θα δημιουργήσουμε με πολύ αξιόπιστο και συγκεκριμένο τρόπο.
Θα δώσουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του νομικού πλαισίου που διέπει τον σεβασμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και –φυσικά, απευθύνομαι, στο σημείο αυτό, στον κ. Jahr– στην καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου. Η λύση θα στηρίζεται σε μια ισορροπημένη, αναλογική προσέγγιση η οποία θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Επιπλέον, θέλω να δηλώσω στην κ. Lichtenberger ότι, όπως έχω επισημάνει και ενώπιον των επιτροπών του Κοινοβουλίου, δεν σκοπεύουμε να ποινικοποιήσουμε με κανέναν τρόπο ορισμένες συμπεριφορές, ιδίως όσον αφορά τη νεολαία. Δεν είναι αυτή η επιδίωξή μας εν προκειμένω.
Η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση, την οποία θα παρουσιάσει το φθινόπωρο, για την οδηγία 2004/48/ΕΚ σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Θέλω, επομένως, να επιβεβαιώσω στον κ. Manders, ο οποίος μου απηύθυνε σχετική ερώτηση, αλλά, κυρίως, να δηλώσω στην εισηγήτριά σας, κ. Gallo, η οποία υπογράμμισε αυτήν την πτυχή, ότι με βάση αυτήν ακριβώς την έκθεση θα προτείνουμε –πράγμα που θεωρώ άλλωστε αναγκαίο– ορισμένες τροποποιήσεις του κειμένου αυτού, έτσι ώστε να βελτιωθεί η επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο (Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010) στις 12.00.
Γραπτές δηλώσεις (άρθρο 149 του Κανονισμού)
Proinsias De Rossa (S&D), γραπτώς. – (EN) Τάχθηκα κατά της έκθεσης Gallo, η οποία συνιστά οπισθοδρόμηση και αποτελεί μια ανεφάρμοστη πρόταση που συγκρούεται με τον ανοικτό χαρακτήρα του διαδικτύου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και αφήνει πολλά ζητήματα σε κατάσταση νομικής αβεβαιότητας. Επιπλέον, συγχέει την απομίμηση με την ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κατέθεσε εναλλακτική πρόταση ψηφίσματος η οποία εστιάζεται στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στις δημιουργικές βιομηχανίες και, συγχρόνως, στην ανάγκη διασφάλισης της ευρείας πρόσβασης των ευρωπαίων καταναλωτών σε πολιτισμικά αγαθά και υπηρεσίες. Πρόκειται για μια εποικοδομητική και προοδευτική προσέγγιση της επιβολής των ΔΠΙ, η οποία αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός δίκαιου, ισορροπημένου και προοδευτικού πλαισίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη που θα ωφελεί και τους δημιουργούς και τους καταναλωτές. Μια σημαντική της πτυχή είναι ότι κάνει διάκριση μεταξύ του τρόπου αντιμετώπισης της εμπορικής και της μη εμπορικής ανταλλαγής ψηφιακών αρχείων, απορρίπτοντας την ποινικοποίηση της δεύτερης. Με την εναλλακτική πρόταση ψηφίσματος επιδιώκεται επίσης να διασφαλιστεί η ουδετερότητα των δικτύων, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής· απορρίπτονται τα μη δικαστικά μέτρα επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας· απορρίπτεται η θέσπιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του νόμου των «τριών παραπτωμάτων» (νόμος Hadopi) και προτείνεται η δημιουργία καινοτόμων εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πρόκειται για μη νομοθετική έκθεση. Η Επιτροπή έχει την ευθύνη να καταθέσει προσεχώς νομοθετικές προτάσεις.
Adam Gierek (S&D), γραπτώς. – (PL) Η πνευματική ιδιοκτησία είναι ευρεία έννοια η οποία καλύπτει το δίκαιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τα εμπορικά σήματα και λογότυπους, καθώς και τα δικαιώματα δημιουργού. Η έκθεση περιορίζεται στην εξέταση του θέματος της πειρατείας η οποία οδηγεί σε παραβίαση των δικαιωμάτων δημιουργού, δηλαδή γενικά του εμπορικού σήματος τρίτου. Η έκθεση προσεγγίζει την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου, της εφαρμογής διοικητικών διαδικασιών, και των συναφών διεθνών συμφωνιών. Τα εμπορικά σήματα χρησιμοποιούνται για τη διάκριση μεταξύ προϊόντων ή υπηρεσιών τα οποία ανήκουν σε διαφορετικούς οικονομικούς παράγοντες. Οι οντότητες που εφαρμόζουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μπορεί να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη φήμη ορισμένου προϊόντος ή υπηρεσίας που διατίθεται στην αγορά. Όλες οι προτεινόμενες μέθοδοι καταπολέμησης της πειρατείας συνεπάγονται την ανάπτυξη ενός είδους συστήματος αστυνόμευσης το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον φορολογούμενο. Αυτό που πραγματικά απαιτείται, είναι να καταβάλουμε προσπάθειες υπέρ της ενίσχυσης των τελωνειακών αρχών, κυρίως προκειμένου να βελτιωθεί η ανίχνευση απειλών όπως η διακίνηση επιβλαβών προϊόντων φυτοπροστασίας, παραποιημένων φαρμάκων, και επικίνδυνων προϊόντων διατροφής και ζωοτροφών. Οι φιλελεύθεροι επιχειρούν, αφενός, να αποδυναμώσουν οποιοδήποτε κράτος παράγει φθηνά προϊόντα, ενώ, αφετέρου, το υποχρεώνουν να προστατεύει μονοπώλια. Η επίλυση των ζητημάτων αυτών θα μπορούσε να αφεθεί στα χέρια τομεακών φορέων. Ο μόνος ρόλος του κράτους πρέπει να είναι η διευθέτηση ενδεχόμενων διαφορών. Για να επιτύχει τον στόχο αυτόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταρτίσει και να εφαρμόσει νομοθεσία σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα υποδείγματα χρησιμότητας και τα μέχρι τώρα καταχωρημένα εμπορικά σήματα, καθώς και νομοθεσία για τα δικαιώματα δημιουργού. Πρέπει, επιπλέον, να βελτιώσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της υπέρογκης εισροής προϊόντων από τρίτες χώρες, τα οποία ανταγωνίζονται προϊόντα της ΕΕ, και της ποιότητας των εν λόγω προϊόντων.
Jiří Maštálka (GUE/NGL), γραπτώς. – (CS) Επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά (Marielle Gallo, A7-0169/2010). Η έκθεση αυτή, ενώ περιλαμβάνει μια σειρά αξιόλογων ιδεών και συμπερασμάτων, δυστυχώς, είναι τυπικό παράδειγμα της έλλειψης σχεδιασμού, ή και της αναποφασιστικότητας που επιδεικνύεται στο πεδίο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε κοινοτικό επίπεδο. Φυσικά, ένα ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους θα μπορούσε να είναι η ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ενίσχυση της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά» (COM 2009(467), στην οποία παραπέμπει, μεταξύ άλλων, το κείμενο της έκθεσης. Θεωρώ ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει καταφέρει ακόμη να διενεργήσει ολοκληρωμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων της οδηγίας 2004/48/ΕΚ, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Η συνεχιζόμενη απουσία ενός κοινοτικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας αποτελεί μείζον εμπόδιο στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού κοινοτικού συστήματος για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το τελευταίο μου σχόλιο αφορά την πρόταση δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κέντρου παρακολούθησης της παραποίησης και της πειρατείας. Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον φορείς, γραφειοκρατία και κόστη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει ήδη επαρκείς πόρους για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που σχεδιάζεται να ανατεθούν στο εν λόγω κέντρο.
Iosif Matula (PPE), γραπτώς. – (RO) Επικροτώ την κατάρτιση αυτής της έκθεσης, οι διατάξεις της οποίας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας, οι οποίοι αποτελούν αρμοδιότητα της επιτροπής του Κοινοβουλίου στην οποία μετέχω. Αναγνωρίζεται ευρέως ότι, εκτός από την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεισφέρουν με ζωτικό τρόπο και οι πολιτιστικές δραστηριότητες. Η ευρωπαϊκή πολιτική για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στη μετάδοση γνώσεων, στη διάδοση πληροφοριών και στη διευκόλυνση της πρόσβασης του ευρύτερου δυνατού κοινού στην τεχνολογική πρόοδο και στα προϊόντα της πολιτιστικής δημιουργίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να εξασφαλιστούν βελτιωμένες συνθήκες ως προς το κόστος το οποίο βαρύνει τον καταναλωτή, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε απεριόριστες ή χαμηλού κόστους υπηρεσίες συνδρομής, ιδίως για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και μη εμπορικούς φορείς. Θέλω, λοιπόν, να προτείνω μια χρήσιμη διάκριση μεταξύ της χρήσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς και της χρήσης για εμπορικούς σκοπούς, η οποία προφανώς θα συνέβαλλε στην προώθηση της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγχρόνως, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τη νεολαία μας έτσι ώστε να κατανοήσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Μια άλλη κρίσιμη πτυχή είναι η προστασία των εισοδημάτων των δημιουργών. Το μέτρο αυτό απαιτεί αυστηρούς κανόνες που θα ρυθμίζουν τη χρήση των εν λόγω προϊόντων ή υπηρεσιών από τρίτους. Τέλος, πρέπει να ληφθεί μεγαλύτερη μέριμνα για τα ορφανά έργα, ένα θέμα που δεν αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος.
Sirpa Pietikäinen (PPE), γραπτώς. – (FI) Η κλοπή είναι πάντα κλοπή. Η κλοπή ενός δίσκου μέσω του διαδικτύου είναι ισοδύναμη της κλοπής του ιδίου περιεχομένου από ένα δισκοπωλείο. Παρ’ όλα αυτά, η προσέγγιση της διαδικτυακής πειρατείας, ή κλοπής, εξακολουθεί να είναι πολύ χαλαρότερη και επιεικής από ό,τι η αντιμετώπιση των κλοπών από καταστήματα. Πρέπει να προσεγγίσουμε με σοβαρότητα τη διαδικτυακή πειρατεία. Τα δίκτυα πληροφοριών είναι ένα πρακτικό, αποτελεσματικό και φυσικό μέσο διάδοσης ψηφιακού περιεχομένου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το δημιουργικό τους περιεχόμενο πρέπει να είναι ελεύθερα προσπελάσιμο από όλους, χωρίς κανενός είδους αντίτιμο. Δυστυχώς, ορισμένοι από τους πολέμιους αυτής της έκθεσης φαίνεται να πιστεύουν το αντίθετο. Το μέλλον του δημιουργικού τομέα, και αυτό ισχύει για κάθε τομέα, εξαρτάται από την καταβολή αντιτίμου για την εκτελούμενη εργασία. Όταν οι αμοιβές των μουσικών, ηθοποιών ή σκηνοθετών κινηματογραφικών έργων πέφτουν στα χέρια πειρατών, το αποτέλεσμα είναι η πολιτισμική πτώχευση, καθώς οι επαγγελματίες καλλιτέχνες δεν μπορούν να κερδίσουν τα προς το ζην. Επιθυμούμε πραγματικά κάτι τέτοιο; Μια άλλη επιλογή την οποία, προς τιμήν του, προτείνει το κείμενο της έκθεσης είναι να αναπτυχθούν δίκαιοι κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων του δημιουργού στα δίκτυα πληροφοριών. Θα στηρίζονται σε μια παμπάλαια επιταγή, για την οποία υπάρχουν νόμοι από αρχαιοτάτων χρόνων: ου κλέψεις.