Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2009/0108(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A7-0112/2010

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A7-0112/2010

Συζήτηση :

PV 21/09/2010 - 3
CRE 21/09/2010 - 3

Ψηφοφορία :

PV 21/09/2010 - 5.4
Αιτιολογήσεις ψήφου
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P7_TA(2010)0322

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

3. Ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο (συζήτηση)
Βίντεο των παρεμβάσεων
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (Α7-0112/2010) του κ. Vidal-Quadras, εξ ονόματος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με αέριο και την κατάργηση της οδηγίας 2004/67/ΕΚ (COM(2009)0363 - C7-0097/2009 - 2009/0108(COD)).

 
  
MPphoto
 

  Alejo Vidal-Quadras, εισηγητής (ES) Κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία χρόνια είδαμε επανειλημμένα παραδείγματα της επισφαλούς θέσης των κρατών μελών στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον εφοδιασμό με αέριο.

Οι διαταράξεις του εφοδιασμού στα βόρεια και ανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον χειμώνα του 2005-2006 και του 2008-2009 αποτέλεσαν αληθινό εφιάλτη. Η δριμύτητα των πρόσφατων χειμώνων στην Ευρώπη μάς υποχρεώνει ακόμη περισσότερο, αν είναι δυνατόν, να πράξουμε ό,τι είναι στο χέρι μας για να αποφύγουμε παρόμοια συμβάντα στο μέλλον.

Το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών σε ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγεται· ως εκ τούτου, σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα η διπλωματία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Γνωρίζουμε όλοι τις προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή σε αυτόν τον τομέα, τις οποίες εκτιμούμε ιδιαίτερα, αλλά χρειάζεται να εξοπλιστούμε με πιο άμεσα αποτελεσματικούς μηχανισμούς.

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, στις κρίσεις εφοδιασμού τις οποίες αντιμετωπίσαμε, οι κανόνες των εθνικών αγορών και η έλλειψη διασυνδέσεων εμπόδισαν να παρασχεθεί πλήρως ικανοποιητική βοήθεια στα πληγέντα κράτη μέλη.

Ο κανονισμός επί του οποίου θα ψηφίσουμε αποσκοπεί να αποτελέσει ένα σθεναρό βήμα προς την επίλυση αυτού του προβλήματος Αναλώσαμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να σημειώσουμε πρόοδο επί του ζητήματος αυτού, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις διαφορετικές εθνικές απόψεις. Ήταν μια μακρά και σκληρή διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Η συμφωνία επί της οποίας θα ψηφίσουμε σήμερα καταδεικνύει ότι τα κράτη μέλη έθεσαν κατά μέρος τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, προκειμένου να αποδεχθούν μια πιο ευρωπαϊκή εστίαση. Μόλις ο κανονισμός εγκριθεί, θα έχουμε ένα ισχυρό μέσο με το οποίο θα αυξήσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας μετά την επιτυχή έκβαση των τριμερών διαλόγων με το Συμβούλιο.

Θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω όλους τους σκιώδεις εισηγητές για το εξαιρετικό έργο τους, το οποίο αντικατοπτρίζεται δεόντως στο κείμενο, καθώς και όλα τα μέλη της επιτροπής που εξέφρασαν τη γνώμη τους, των οποίων μεγάλος αριθμός σημαντικών τροπολογιών ενσωματώθηκαν στο κείμενο.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολύτιμη στήριξη που παρείχε στους συννομοθέτες και να αναγνωρίσω τη γενναιόδωρη συνεργασία της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία μας τηρούσε πλήρως ενήμερους για την πρόοδο του έργου που επιτελούσε.

Αυτός ο κανονισμός διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι, από τώρα και στο εξής, θα είναι καλύτερα προστατευμένοι σε περίπτωση κρίσης. Επιπλέον, παρέχει στα κράτη μέλη ορισμένο βαθμό ευελιξίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν πρόσθετους προστατευμένους πελάτες, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, το δικαιολογημένο ενδιαφέρον εκάστου κράτους μέλους όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών στην εθνική αγορά του πρέπει να εξισορροπείται με τη δέσμευση για επίδειξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες άλλων κρατών μελών της Ένωσης.

Σε περίπτωση κρίσης, ο κανονισμός υποχρεώνει τις εταιρείες εφοδιασμού με αέριο να εφοδιάζουν τους προστατευμένους πελάτες για ελάχιστη, αδιάλειπτη περίοδο 30 ημερών. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει είτε να κατασκευάσουν είτε να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, έτσι ώστε να βελτιώσουν την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και να μειώσουν την ύπαρξη ενεργειακών νήσων.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα αυτού του κανονισμού είναι το ότι επιβάλλει την ύπαρξη ικανότητας αντίστροφης ροής στις διασυνδέσεις αερίου όλων των κρατών μελών, έτσι ώστε να συμμορφώνονται με κριτήρια όπως η ανάγκη και η βιωσιμότητα. Η προσθήκη ικανότητας αντίστροφης ροής, μέσω επενδύσεων βραχυπρόθεσμα και με αποδεκτό κόστος, θα καταστήσει δυνατή την άνευ προηγουμένου διαφοροποίηση του εφοδιασμού εντός της Ευρώπης. Εν προκειμένω, ο αγωγός Yamal είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, δεδομένου ότι εφοδιάζει την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και τη Γερμανία μέσω της Λευκορωσίας.

Ένα άλλο επίτευγμα του Κοινοβουλίου είναι ο σημαντικός ρόλος που δόθηκε στην Επιτροπή, η οποία αποκτά εξουσία άσκησης βέτο αναφορικά με συγκεκριμένα μέτρα αν θεωρεί ότι αυτά θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού σε άλλα κράτη μέλη.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών σε οιαδήποτε κατάσταση κρίσης υπό την αιγίδα της Ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Αυτός ο κανονισμός παρέχει μια πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο και υποχρεώνει όλους τους φορείς της αγοράς να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων εφοδιασμού στο μέλλον.

Η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς, η κατασκευή διασυνδέσεων και η διαφοροποίηση προμηθευτών και διαδρομών είναι η καλύτερη άμυνα έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Κύριε Πρόεδρε, ο κανονισμός σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο αντιπροσωπεύει μια ριζική ποιοτική αλλαγή στην οποία τα κράτη μέλη αφήνουν κατά μέρος τα αμιγώς εθνικά προγράμματα για να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Είναι αλήθεια ότι χρειάστηκαν δύο κρίσεις με επικίνδυνες συνέπειες για να αφυπνιστεί η ενωσιακή συνείδηση ορισμένων κρατών μελών, όμως η μεταμέλεια είναι λίαν ευπρόσδεκτη αν έχει τις ίδιες συνέπειες που έχει και η μετάνοια.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, αυτός ο κανονισμός αποτελεί ιστορικό ορόσημο στην πορεία προς τη διασφάλιση του εφοδιασμού με αέριο στην Ένωση και αναντίρρητη απόδειξη της αξίας του δικού μας μεγάλου σχεδίου ολοκλήρωσης. Η σωστή και ταχεία εφαρμογή αυτού του κανονισμού θα στείλει ένα ηχηρότατο μήνυμα στους προμηθευτές μας, οι οποίοι είναι σχεδόν πάντοτε φίλοι μας· ότι, όσον αφορά τον εφοδιασμό με αέριο στην Ένωση, το σύνθημα «έκαστος για τον εαυτό του» δεν ισχύει πλέον. Έχει αντικατασταθεί από το σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους».

 
  
MPphoto
 

  Günther Oettinger, μέλος της Επιτροπής.(DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το φυσικό αέριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική μας, και η στρατηγική γι’ αυτόν τον τομέα είναι σαφής. Πρώτον, χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο. Δεύτερον, θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές και τις διαδρομές εφοδιασμού μας για το εισαγόμενο αέριο. Χρειάζεται επίσης να αναπτύξουμε περαιτέρω και να συνενώσουμε τις απαραίτητες υποδομές και να ακολουθήσουμε κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όταν διαπραγματευόμαστε με τους ενεργειακούς εταίρους μας και τις χώρες διαμετακόμισης. Όλα αυτά πρέπει να βασίζονται σε μια εύρυθμη εσωτερική αγορά.

Η κρίση του αερίου τον Ιανουάριο του περασμένου έτους και οι εξελίξεις οι οποίες έλαβαν χώρα τον Ιούνιο μεταξύ Μόσχας και Μινσκ επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο όσον αφορά τη στρατηγική μας για το αέριο. Γι’ αυτόν τον λόγο, είμαι ευγνώμων διότι οι διαπραγματεύσεις στο Κοινοβούλιο και με τα κράτη μέλη με βάση την πρόταση της Επιτροπής είχαν εποικοδομητική κατάληξη εντός μόνο ενός έτους. Αυτά είναι καλά νέα για την επιχειρηματική κοινότητα και για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επίσης τον κ. Vidal-Quadras για την επίδειξη δέσμευσης σε αυτό το ζήτημα. Ήσασταν βέβαιος για τα αποτελέσματα τα οποία θα μπορούσαν να επιτευχθούν και έχουν οδηγήσει τη διαδικασία σε μια πειστική κατάληξη. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τα κράτη μέλη για την προθυμία τους να εκχωρήσουν ορισμένες από τις εξουσίες τους και να αποτελέσουν μέρος ενός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Αυτό το σχέδιο κανονισμού είναι μόλις το πρώτο νομοθέτημα που βασίζεται στο περιεκτικό άρθρο για την ενέργεια στη νέα Συνθήκη της Λισαβόνας. Εισέρχεστε σε νέο έδαφος και χρησιμοποιείτε τις πρόσφατα αποκτηθείσες, εκτεταμένες εξουσίες σας. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στον εφοδιασμό με αέριο. Αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερη την ανάγκη να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη στο θέμα του αερίου είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Αυτήν τη στιγμή συμβουλεύουμε την Πολωνία να διασφαλίσει, ευθύς εξαρχής, ότι η νέα σύμβασή της με τη Ρωσία για εφοδιασμό με αέριο θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι δεν θα απαιτεί επίσημες διαδικασίες λόγω παραβίασης συμβατικών υποχρεώσεων.

Επικροτούμε την έκκληση αυτού του Σώματος για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, ταχύτερη προληπτική δράση, νέες τεχνικές επιλογές, όπως η ικανότητα αντίστροφης ροής, την επέκταση των υποδομών και μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική ενεργειακή πολιτική. Στηρίζουμε επίσης την πρόταση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο και τη δημιουργία εσωτερικής αγοράς. Τα υποχρεωτικά ελάχιστα πρότυπα για κάθε νοικοκυριό είναι ένδειξη αλληλεγγύης και της ευθύνης την οποία αναλαμβάνει η Ευρώπη όσον αφορά τους πολίτες της. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα υπάρχει υποχρεωτική αποθήκευση προμηθειών 30 ημερών σε περίπτωση ακραίων συνθηκών, για παράδειγμα βλάβη υποδομών, διακυμάνσεις θερμοκρασίας ή απότομες αυξήσεις στη ζήτηση. Η ασφάλεια διάρκειας τριάντα ημερών δεν είναι ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας, αλλά αποτελεί το θεμέλιο με βάση το οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τον χειμώνα και τις πιθανές μελλοντικές κρίσεις.

Θα πρέπει ολοένα και περισσότερο να ομιλούμε με μία φωνή, να αναπτύξουμε τη θέση μας εσωτερικά, όπως κάνουμε τώρα, και να επιδείξουμε ενιαίο μέτωπο προς τα έξω.

Πολλά από τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στον κανονισμό έχουν ήδη εφαρμοστεί, μεταξύ άλλων και αυτά που αφορούν τις υποδομές αερίου και την ικανότητα αντίστροφης ροής. Αυτήν τη στιγμή παρέχουμε στήριξη σε 31 σχέδια στον τομέα του αερίου χρησιμοποιώντας χρήματα που έχει διαθέσει το Κοινοβούλιο. Ένα συνολικό ποσό 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ βοηθά να αποδεσμευθεί ένα ευρύ φάσμα δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης. Τους τελευταίους μήνες, επιτύχαμε πάρα πολλά από αυτά που αποσκοπεί να υλοποιήσει ο κανονισμός. Ωστόσο, πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν. Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο κανονισμός δεν θα είναι η τελευταία λέξη επί του θέματος. Συνεπώς, ενδιαφέρομαι να δω μια ενδιάμεση αναθεώρηση και πιθανόν τη συνέχεια αυτού του κανονισμού και την προσαρμογή και επέκταση των αντίστοιχων σχεδίων σε δύο έως τρία έτη.

Θα θέλαμε ο κανονισμός να εφαρμοστεί γρήγορα μετά την έγκρισή του. Η Επιτροπή θέλει να αναλάβει δράση σε πρώιμο στάδιο για να διασφαλίσει ότι ακολουθούμε κοινή προσέγγιση στο πλαίσιο των εξωτερικών ενεργειακών μας σχέσεων. Η Ομάδα συντονισμού για το φυσικό αέριο, της οποίας ηγείται η Επιτροπή και η οποία συνεδριάζει κάθε μήνα, θα έχει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο ως αποτέλεσμα του κανονισμού. Επικροτούμε το ότι θα υπάρξει συνεργασία όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι το πιλοτικό έργο που αφορά τα τρία κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, στο πλαίσιο του Σχεδίου Διασύνδεσης των Αγορών Ενέργειας της Βαλτικής (BEMIP). Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε περιφερειακές λύσεις στο πλαίσιο της συνολικής ευρωπαϊκής διάστασης.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή θέλει να διεξαχθεί μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τις υποδομές. Η δέσμη μέτρων για τις υποδομές την οποία σκοπεύουμε να σας παρουσιάσουμε τον Νοέμβριο είναι η κατάλληλη ευκαιρία γι’ αυτό, μαζί με την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 

  Bogusław Sonik, συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.(PL) Οι πολίτες της Ευρώπης αναμένουν μέτρα και αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία θα εκφράζουν με προβεβλημένο και συγκεκριμένο τρόπο την επιθυμία μας οι υπερεθνικές υποδομές να υπόκεινται σε συλλογική διαχείριση. Αυτός ο κανονισμός ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες. Ειδικότερα, αφορά τη μεταφορά και την ικανότητα να ταξιδεύουμε γρήγορα προς οιονδήποτε προορισμό στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας ταχείες σιδηροδρομικές, οδικές και αεροπορικές συνδέσεις, και αφορά επίσης την ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας.

Επί αρκετά χρόνια, λέμε στις συζητήσεις μας στο Κοινοβούλιο ότι το θέμα του εφοδιασμού με ενέργεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικό πολιτικό ζήτημα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή, όμως αυτή είναι η κατάσταση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η οποία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της από τη Ρωσία. Η Gazprom έχει επανειλημμένα δείξει ότι μεταχειρίζεται το αέριο ως στρατηγικό όπλο για να ενισχύει την πολιτική επιρροή της Μόσχας, δημιουργώντας δυσκολίες στον εφοδιασμό με αέριο. Εμείς, ως Πολωνοί, ως πολωνοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουμε επιστήσει την προσοχή στην εγωιστική φύση του Βόρειου Αγωγού Αερίου, μια επένδυση η οποία έχει αναληφθεί χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κανονισμός σχετικά με την αλληλεγγύη στο πλαίσιο του εφοδιασμού με αέριο, για τον οποίο συζητούμε σήμερα, αποτελεί έκφραση της ευρωπαϊκής συνειδητοποίησης ότι μόνο μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα αποτελεσματικό και αμοιβαία επωφελές σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή αερίου. Ένα σύστημα στο οποίο ουδεμία χώρα, αν στερηθεί αέριο, δεν θα αφεθεί στην τύχη της. Για να τεθούν οι διατάξεις αυτού του κανονισμού σε ισχύ, χρειαζόμαστε, ωστόσο, την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων, καθώς και την οικονομική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 

  Sandra Kalniete, συντάκτρια γνωμοδότησης της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών. (LV) Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Η παρούσα έκθεση είναι πολύ σημαντική, και είμαι ευτυχής που βλέπω ότι το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες εκείνων των κρατών μελών τα οποία είναι απομονωμένα στον τομέα της ενέργειας, επειδή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εφοδιασμό από τρίτες χώρες και δεν διαθέτουν υποδομές που να τους συνδέουν με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω ότι η έγκριση αυτού του κανονισμού θα καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη κοινών έργων ενεργειακής πολιτικής. Εξ ονόματος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, χαίρομαι που σημειώνω διάφορα σημεία όπου το Κοινοβούλιο έχει βελτιώσει αυτήν την πρόταση. Πρώτον, η κατηγορία καταναλωτών για τους οποίους ο εφοδιασμός με αέριο είναι εγγυημένος σε ακραίες συνθήκες έγινε ακριβέστερη και προσδιορίζεται με σαφήνεια. Δεύτερον, η λειτουργία της ευρωπαϊκής αρχής της αλληλεγγύης τροποποιήθηκε, ενισχύθηκε και έγινε πιο συγκεκριμένη, με έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία και την επέκταση των εξουσιών και της ευθύνης της Επιτροπής. Τέλος, έχει δοθεί σαφώς προτεραιότητα στα μέσα που βασίζονται στην αγορά, παρά σε μηχανισμούς που δεν βασίζονται στην αγορά, για την επίλυση διαταραχών του εφοδιασμού. Αυτά πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε καταστάσεις όπου η αγορά αδυνατεί να εγγυηθεί τον εφοδιασμό σε προστατευμένους καταναλωτές. Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Vidal-Quadras για την εξαιρετική συνεργασία του.

 
  
MPphoto
 

  Jacek Saryusz-Wolski, συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.(EN) Κύριε Πρόεδρε, η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα από τα καίρια στοιχεία για τη διαφύλαξη του μέλλοντος. Είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο η ΕΕ έχει καθήκον να εξασφαλίζει για τους πολίτες της. Το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πώς, θα πρέπει να ενεργήσει η Κοινότητα προκειμένου να καταστήσει τα κράτη μέλη ασφαλή στον τομέα της ενέργειας. Για τον σκοπό αυτόν, απαιτούνται δύο στοιχεία: πρώτον, κατάλληλα νομοθετικά μέσα και, δεύτερον, πολιτικό όραμα και βούληση να εφαρμοστούν αυτά τα μέσα.

Όσον αφορά τη δέσμη νομοθετικών μέτρων την οποία ο εισηγητής, κ. Vidal-Quadras, διαπραγματεύτηκε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, εκτιμώ ότι, όταν συγκρίνεται με τις αρχικές φιλοδοξίες, τα δύο τρίτα του στόχου της εξασφάλισης ενεργειακής ασφάλειας για την ΕΕ στο σύνολό της έχουν επιτευχθεί. Η δέσμη μας παρέχει φιλόδοξους κανόνες σχετικά με την υποδομή, εισάγει το σύστημα για την κοινοτική απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και ενσωματώνει την αρχή της αλληλεγγύης, όπως ορίζεται στο άρθρο 194 της Συνθήκης, ως δεσμευτική διάταξη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές παραλείψεις, ειδικά στην εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Ο κανονισμός παραλείπει τον ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου και μόνο αόριστα αναφέρεται στον νότιο διάδρομο, τον αγωγό Nabucco ή τη συνεργασία με τους εταίρους μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας.

Ωστόσο, το συνολικό κείμενο αντιπροσωπεύει τεράστια πρόοδο – ή μάλλον μπορεί να αποτελέσει πρόοδο, αν εφαρμοστεί δεόντως.

(Ο Πρόεδρος διακόπτει τον ομιλητή)

 
  
MPphoto
 

  Herbert Reul, εξ ονόματος της Ομάδας PPE.(DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές αυτού του Σώματος οι οποίοι εργάστηκαν τόσο σκληρά γι’ αυτό το έργο και, ιδιαίτερα, τον κ. Vidal-Quadras. Αυτό αποδεικνύει ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα είναι ικανό να ανταποκρίνεται σε κρίσεις και να παρέχει χρήσιμες λύσεις.

Έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις καταστάσεις ασφάλειας του εφοδιασμού αυτού του είδους. Ως αποτέλεσμα, το πρόβλημα της ασφάλειας του εφοδιασμού έχει καταστεί κατά πολύ σαφέστερο. Έχουμε αναγκαστεί να δράσουμε και έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Έχουμε βρει λύσεις οι οποίες δεν είναι απλές, οι οποίες συνεπάγονται νέα μέσα και οι οποίες, και αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί την ενδιαφέρουσα πτυχή όλου αυτού, όχι μόνο θέτουν σε εφαρμογή πρότυπα υποδομής στην Ευρώπη, όχι μόνο δημιουργούν κοινούς κανόνες για σχέδια πρόληψης και έκτακτης ανάγκης, όχι μόνο παρέχουν τη βεβαιότητα, στην οποία ο κ. Oettinger ορθώς αναφέρθηκε, ότι μπορούμε στο μέλλον να προσφέρουμε στους πολίτες μας ασφάλεια 30 ημερών, αλλά επίσης αποδεικνύουν ότι έχουμε την ικανότητα να επιτυγχάνουμε συμβιβασμούς οι οποίοι παράγουν βιώσιμα αποτελέσματα. Η διαδικασία ήταν επίπονη, όμως τώρα είναι σαφές ότι η εστίαση είναι στον ρόλο και τις ευθύνες των εταιρειών οι οποίες κατασκευάζουν και διαχειρίζονται τα δίκτυα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας αφορά τη διασφάλιση ότι οι πολιτικές είναι ευέλικτες και τη διευκρίνιση ότι δεν επιβάλλουμε απαιτήσεις οι οποίες δεν αποδίδουν και δεν είναι πλέον ευφυείς ή λογικές, για παράδειγμα ενσωματώνοντας την ευελιξία στις ικανότητες αντίστροφης ροής. Δεν λέμε ότι όλα πρέπει να γίνουν με οποιοδήποτε κόστος, αλλά αφήνουμε στον εαυτό μας περιθώριο για την αξιολόγηση μεμονωμένων περιπτώσεων και βελτιώνουμε τη συνεργασία στις περιφέρειες.

Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά στο ότι, παρόλο που τα κράτη μέλη πρέπει να αντιλαμβάνονται τις δικές τους ευθύνες, αν δεν μπορούν να βρουν τις απαραίτητες λύσεις, η Επιτροπή θα έχει πρόσθετο έργο να επιτελέσει. Ο ρόλος της Επιτροπής έχει ισχυροποιηθεί, αλλά δεν είναι η μόνη αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων. Είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων όταν άλλες λύσεις δεν είναι πλέον δυνατές και έχει επίσης τον τελευταίο λόγο. Χρειαζόμαστε ευελιξία και συστήματα τα οποία διατηρούν τα βάρη εντός λογικών ορίων. Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι λύσεις εφαρμόζονται. Αυτά είναι τα καλά νέα από τις Βρυξέλλες για τους λαούς της Ευρώπης.

 
  
MPphoto
 

  Hannes Swoboda, εξ ονόματος της Ομάδας S&D.(DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αρχίσω, φυσικά, ευχαριστώντας θερμά τον κ. Vidal-Quadras για τη θετική έκθεσή του και, προπαντός, για την παραγωγική συνεργασία του με τους σκιώδεις εισηγητές. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον πρόεδρο της επιτροπής ο οποίος διεύθυνε τις συνεδριάσεις με την ισπανική Προεδρία.

Έχουμε επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα. Φυσικά, πρόκειται για την αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία είναι το κεντρικό σημείο, σχετικά με την κοινή ανάπτυξη αγωγών, σχετικά με την ικανότητα αντίστροφης ροής και, το σημαντικότερο, σχετικά με την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών. Όλα αυτά καλύπτονται, όπως ειπώθηκε, με άμεση νομοθεσία. Ορισμένοι άνθρωποι υπήρξαν επικριτικοί ως προς αυτό, όμως είναι πολύ σημαντικό, καθώς μας επιτρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα.

Ο κ. Oettinger έχει ήδη αρχίσει να κοιτάζει προς το μέλλον και είπε ότι αυτό το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Θα ήθελα να τον στηρίξω ως προς αυτό. Θα πρέπει να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο. Πρόσφατα, η Ομάδα του κ. Delors εξέδωσε έκθεση σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ευρωπαϊκής κοινότητας ενέργειας. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος της επιτροπής μας είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της θέσης. Χαίρομαι που έχει αυτήν την άποψη, επειδή πιστεύω ότι θα συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο και τη συνέχιση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας κοινής ευρωπαϊκής κοινότητας σε θέματα ενέργειας χωρίς τροποποίηση της Συνθήκης. Είναι επίσης σημαντικό να μην βαλτώσουμε σε συζητήσεις σχετικά με την τροποποίηση της Συνθήκης. Αυτό το οποίο πρέπει πραγματικά να έχει προτεραιότητα είναι η αλληλεγγύη.

Η δεύτερη επισήμανσή μου αφορά το ενιαίο μέτωπό μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Τι εννοώ εδώ με τον όρο «εσωτερικά»; Σκέπτομαι πόση πρόσθετη υποδομή χρειαζόμαστε, και ο κ. Oettinger το ανέφερε επίσης αυτό. Όσο περισσότερο στρεφόμαστε προς την ηλιακή και την αιολική ενέργεια τόσο περισσότερο πρέπει να αναπτύξουμε τις υποδομές μας, επειδή, σε συνδυασμό με αυξημένη ικανότητα αποθήκευσης, θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι και άλλοι παραγωγοί ενέργειας μπορούν να συμμετάσχουν όταν δεν υπάρχει μια δεδομένη στιγμή αρκετή ηλιακή ή αιολική ενέργεια. Ως εκ τούτου, αυτό το δίκτυο κοινών υποδομών στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό.

Φυσικά, χρειάζεται επίσης να παρουσιάσουμε ενιαίο μέτωπο προς τα έξω. Ολοένα και περισσότερο έχουμε μια κοινή αγορά, όταν άλλες χώρες δεν έχουν. Η Ρωσία δεν έχει κοινή, ανοικτή αγορά. Αντίθετα, έχει κρατικά μονοπώλια. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σύστημα, πρέπει να το κάνουμε μαζί με βάση μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική ενεργειακή πολιτική, αλλά ίσως και με βάση μια κοινή προσέγγιση από τις ευρωπαϊκές εταιρείες αερίου, προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερες τιμές και καλύτερους όρους και, φυσικά, την ανάπτυξη των υποδομών, όπως ο αγωγός Nabucco. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε σήμερα σε μια κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

 
  
MPphoto
 

  Adina-Ioana Vălean, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. (EN) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς, οφείλω να συγχαρώ τον εισηγητή, κ. Vidal-Quadras, για το εξαιρετικό έργο του σχετικά με αυτήν τη σημαντική έκθεση. Κάθε χειμώνας μάς θυμίζει ότι η Ευρώπη εξαρτάται από τον εφοδιασμό με αέριο από τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες χώρες. Η ασφάλεια του εφοδιασμού με ενέργεια έχει καταστεί προτεραιότητα για την ΕΕ, και αυτή η προτεραιότητα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.

Αυτή η νομοθεσία είναι ένα θετικό βήμα με στόχο τη βελτίωση της επισφαλούς θέσης της Ευρώπης και τη διαβεβαίωση προς τους πολίτες μας ότι θα συνεχίζεται η παράδοση αερίου σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής· οι τιμές θα είναι προσιτές και η αλληλεγγύη θα υπερισχύει. Όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πρέπει να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε τις διαδρομές και τις πηγές εφοδιασμού μας. Η ασφάλεια του εφοδιασμού με ενέργεια έχει διαφορετική έννοια ανάλογα με το αν είναι κανείς Ρουμάνος, Ολλανδός ή Φινλανδός. Οι διαφορετικές γεωπολιτικές θέσεις των χωρών μας απαιτούν μια ευρωπαϊκή προσέγγιση και η ευρωπαϊκή προσέγγιση απαιτεί την πλήρη ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας.

Δεν είναι είδηση αν πω ότι πολλά προστατευτικά εμπόδια εξακολουθούν να υφίστανται εντός της ΕΕ. Ο προστατευτισμός ζημιώνει την αγορά και συνεπώς ζημιώνει και τους καταναλωτές, διατηρώντας τις τιμές υψηλές και υπονομεύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού μας. Αυτό όμως που αποτελεί είδηση είναι όταν ένας πολιτικός λέγει ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από την ενεργειακή πολιτική, και αυτό το λέγω δυνατά και καθαρά. Καθημερινά, ακούμε για ασαφείς συμβάσεις, συμφωνίες που συνάπτονται πίσω από κλειστές πόρτες, μονοπώλια και πολιτικές συμφωνίες.

Στη Ρουμανία, η διαμόρφωση της ενεργειακής στρατηγικής μας βρίσκεται στα χέρια ολίγων ανθρώπων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος. Λογοδοσία; Όχι για τους Ρουμάνους. Δημοκρατία; Όχι για τους Ρουμάνους. Οι συνέπειες όμως αυτής της πολιτικής καταλήγουν στα χέρια των πολιτών της Ρουμανίας, όταν λαμβάνουν τους λογαριασμούς αερίου στο τέλος του έτους.

Είναι καιρός να ζητήσουμε περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία και δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη μας χειρίζονται την ενεργειακή πολιτική. Διαφορετικά, δεν θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την κατάσταση για τους καταναλωτές. Ας αφήσουμε την αγορά να ρυθμίζει τις τιμές – θα κάνει καλύτερη δουλειά από τους πολιτικούς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η Επιτροπή να εξαλείψει τα εμπόδια του προστατευτισμού και τα πρότυπα συμπεριφοράς.

 
  
MPphoto
 

  Claude Turmes, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE.(DE) Κύριε Πρόεδρε, συγχαρητήρια στον κ. Vidal-Quadras και σε όσους συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την ισπανική Προεδρία, η οποία πραγματικά μας βοήθησε να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε επιτύχει μια καλή ισορροπία μεταξύ της εσωτερικής αγοράς και του μελλοντοστραφούς σχεδιασμού και μεταξύ του περιφερειακού επιπέδου και της Ευρώπης συνολικά. Είμαι επίσης ευτυχής διότι ο τομέας στον οποίο έχουμε σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, την ικανότητα αντίστροφης ροής, έχει εξέχοντα ρόλο στον κανονισμό.

Θα ήθελα να επισημάνω τρία σημεία με στόχο να ατενίσουμε προς το μέλλον. Πρώτον, όσον αφορά τις υποδομές, μπορούμε να διαπιστώσουμε δυνατότητες για την ανάπτυξη συνδέσεων Βορρά-Νότου, ειδικότερα στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συνδέσεις Βορρά-Νότου. Στην περίπτωση της αποθήκευσης αερίου, πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα που επισήμανε ο κ. Swoboda. Αν εισέλθει περισσότερο αέριο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως φαίνεται πιθανό, χρειαζόμαστε αποθήκευση ταχέος κύκλου. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις υποδομές μας για να διαπιστώσουμε αν έχουμε αποθήκευση αερίου αργού ή ταχέος κύκλου, επειδή πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή στην αποθήκευση ταχέος κύκλου.

Δεύτερον, κατά τη γνώμη μου, δεν διαθέτουμε καθόλου αξιόπιστα δεδομένα ως βάση για την αξιολόγηση της μελλοντικής ζήτησης αερίου. Τι αντίκτυπο έχει η οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων; Ποιες οι συνέπειες για μια χώρα όπως η Γερμανία που δηλώνει ότι, από το 2050, όλα τα κτίρια της, τόσο τα παλαιά όσο και τα νέα, θα είναι κτίρια με μηδενική κατανάλωση ενέργειας; Το μοντέλο PRIMES δεν είναι αρκετά αναλυτικό ή ανεξάρτητο, επειδή δημιουργήθηκε από τον ίδιο άνθρωπο που ανέπτυξε τα σενάρια για το EURELECTRIC. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα για να αποφύγουμε τη σπατάλη επενδύσεων.

Τρίτον, οι αρχηγοί κρατών θα συνεδριάσουν στις 4 Φεβρουαρίου 2011. Πριν από αυτήν τη σημαντική σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου, πιστεύω ότι η Επιτροπή θα πρέπει να μας παράσχει ένα έγγραφο το οποίο θα περιέχει επαναξιολόγηση της παγκόσμιας αγοράς αερίου. Οι ανακαλύψεις σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν καταστήσει διαθέσιμο περισσότερο υγροποιημένο αέριο. Τι θα σημαίνει για εμάς αν ανακαλύψουμε σχιστολιθικό αέριο στην Ευρώπη; Χρειαζόμαστε ένα έγγραφο από την Επιτροπή το οποίο να παρέχει στους αρχηγούς κρατών μια αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας αγοράς αερίου. Κατά τη γνώμη μου, είναι κατά πολύ θετικότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο ή τρία χρόνια.

 
  
MPphoto
 

  Konrad Szymański, εξ ονόματος της Ομάδας ECR.(PL) Οφείλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου, επειδή ο κ. Vidal-Quadras δεν είναι μόνο ο στυλοβάτης του συμβιβασμού στον οποίο καταλήξαμε με το Συμβούλιο, αλλά είναι επίσης ο στυλοβάτης της εξαιρετικά ευρείας συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε αυτό το Κοινοβούλιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές στηρίζουν αυτόν τον συμβιβασμό, παρά το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο αρχικά πρότεινε μέτρα τα οποία ήταν πολύ πιο φιλόδοξα, ιδίως σχετικά με την κατασκευή υποδομών, αλλά επίσης και στον τομέα της πολιτικής συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση κρίσεων, περιλαμβανομένων των κρίσεων οι οποίες έχουν διεθνή διάσταση.

Μπορεί να ειπωθεί ότι το αρχικό κείμενο του ψηφίσματος περιέχει πολύ περισσότερες υποχρεώσεις τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα κράτη μέλη. Αυτό που έχουμε ενώπιόν μας σήμερα περιέχει πολύ περισσότερες επιλογές. Απομένει να ελπίζουμε να μην είναι αυτό πρόσχημα για να συνεχιστεί η πολιτική της αδιαφορίας –εκ μέρους τόσο των κρατών μελών όσο και των εταιρειών– η πολιτική της αδιαφορίας έναντι της κατάχρησης από τη Ρωσία του όπλου του αερίου στην κεντρική Ευρώπη. Απομένει να ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι απολύτως αποφασισμένη να καταπολεμήσει την κατάχρηση εκ μέρους της Gazprom της μονοπωλιακής θέσης της, επειδή η Gazprom έχει και πολιτικούς λόγους για τους οποίους επιθυμεί επίσης να διατηρήσει όχι μόνο τον πλήρη έλεγχο επί των αγωγών, περιλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επίσης και τον πλήρη έλεγχο επί της πρώτης ύλης, ακόμα και μετά την πώλησή της στην αγορά της ΕΕ. Αυτή η πολιτική ασκείται εις βάρος της κοινής αγοράς, εις βάρος του ανταγωνισμού και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, και εις βάρος της ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογιών στον τομέα του αερίου.

Φυσικά, ο κανονισμός θα μπορούσε να είναι καλύτερος, αλλά εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη ευκαιρία και η σημαντικότερη εγγύηση της ενωσιακής ενεργειακής πολιτικής απέναντι στην κρίση εφοδιασμού με αέριο, και συνεπώς στην ψηφοφορία, σήμερα, πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη από το Σώμα.

 
  
MPphoto
 

  Jacky Hénin, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL.(FR) Κύριε Πρόεδρε, χρειάζεται να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία; Ναι, χρειάζεται. Ωστόσο, για να διασφαλίσουμε πλήρως την ασφάλεια και την ανεξαρτησία, είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε το αέριο και τις άλλες πηγές ενέργειας από τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από τις κερδοσκοπικές αγορές, κηρύσσοντάς τα δημόσιο αγαθό, και να συνάπτουμε τιμολογιακές συμφωνίες που να σέβονται τον λαό των παραγωγών χωρών και να παρέχουν ασφάλεια για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Αυτή η επιδίωξη θα μπορούσε να είναι η αποστολή ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για την ενέργεια υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η Ένωση δεν πρέπει να ενεργεί ως αντιπρόσωπος για τις πολυεθνικές αερίου και πετρελαίου, ειδικά μετά την καταστροφή που είδαμε στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Οι πολυεθνικές δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των καταναλωτών. Εξυπηρετούν μόνο τους μετόχους τους, και δεν έχουν παρά μόνο περιφρόνηση για τους λαούς των χωρών που παράγουν αέριο, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με τα προϊόντα του δικού τους υπεδάφους.

Σε αντίθεση με τον εισηγητή μας, δεν είμαι πεπεισμένος ότι η ελεύθερη δράση της αγοράς και των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αερίου θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό με αέριο στην Ένωση. Για να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με αέριο για όλους τους πολίτες της Ένωσης, πρέπει να εθνικοποιήσουμε τους μεγάλους ομίλους και να δημιουργήσουμε, από αυτές τις οντότητες, έναν όμιλο ευρωπαϊκών συμφερόντων υπό πολυεθνικό και, προπαντός, δημόσιο έλεγχο.

 
  
MPphoto
 

  Νίκη Τζαβέλα, εξ ονόματος της ομάδας EFD. – Κύριε Πρόεδρε, κύριε Vidal-Quadras θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική αναφορά η οποία βάζει σε μια τάξη την εσωτερική μας αγορά. Θα ήθελα όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκαθαρίσω το εξής: σε καμία περίπτωση η Ευρώπη δεν έχει διασφαλίσει ούτε έχει λύσει το μεγάλο της πρόβλημα που είναι οι εναλλακτικοί προμηθευτές αερίου.

Αντιθέτως, θα έλεγα ότι εάν παρακολουθήσει κανείς ποιοι είναι οι προμηθευτές για τη βιωσιμότητα των αγωγών αερίου τους οποίους εμείς ως Ευρώπη έχουμε σχεδιάσει, θα δει ότι παραμένει ένας και μόνο προμηθευτής. Η Ρωσία έχει διασφαλίσει συμφωνίες προμήθειας αερίου με κάθε δυνατό προμηθευτή της Ευρώπης –ακόμη και με το Ιράν– για να φανταστείτε πόσο αποτελεσματικά μας έχει περικυκλώσει. Δεν έχω αντίρρηση, αλλά στην περίπτωση αυτή, κύριε Επίτροπε, θα έπρεπε, σε συνεργασία με τον κύριο Tajani, να βρεθεί μία πρόταση εμπορικών δεσμεύσεων σε αμοιβαία βάση με τη Ρωσία, ώστε να μπορούμε και εμείς να την δεσμεύσουμε από οικονομικής σκοπιάς.

Και σας ερωτώ: έχετε σκεφθεί να επιταχύνετε το σχέδιο δράσης για το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο); Προμηθευτές από Βόρειο Αφρική και από τον Κόλπο υπάρχουν. Προτίθεστε να αυξήσετε τους LNG Terminals (τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου) στη Μεσόγειο; Εναλλακτικοί προμηθευτές υπάρχουν και σας παρακαλώ να δώσετε τη δέουσα προσοχή στο θέμα αυτό.

 
  
MPphoto
 

  Béla Kovács (NI).(HU) Κυρίες και κύριοι, η παγκόσμια επέκταση και διεθνοποίηση του εμπορίου φυσικού αερίου έχει επιφέρει τον κίνδυνο οι συγκρούσεις, είτε διεθνούς είτε πολιτικής είτε οικονομικής φύσης, να έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση στην ενοποιημένη αγορά αερίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της και επομένως την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οιοδήποτε μοντέλο αγοράς αερίου έχει, εξ ορισμού, τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει μόνο βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αφορούν την ικανότητα, τη διαχείριση του εφοδιασμού, τη μεταβολή των τιμών, καθώς και τεχνικά/τεχνολογικά προβλήματα, και να προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το κόστος των υπηρεσιών συνολικά. Συνεπώς, η ασφάλεια του εφοδιασμού πρέπει να οριστεί ως εγγύηση ότι οι καταναλωτές οι οποίοι χρειάζονται αδιάλειπτο εφοδιασμό θα διαθέτουν συνεχώς την απαραίτητη ποσότητα αερίου σε προσιτές τιμές. Κατά τη χάραξη της πολιτικής ασφάλειας του εφοδιασμού, ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στους εξαρτώμενους από τη θερμοκρασία οικιακούς χρήστες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε άλλες πηγές ενέργειας. Αυτοί οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να αγωνιστούν για τη δική τους ασφάλεια του εφοδιασμού. Στη σημερινή πλήρως ελευθερωμένη αγορά αερίου, είναι καθήκον του κράτους, των κυβερνητικών και ρυθμιστικών αρχών του να διασφαλίζουν ότι η σύμβαση γενικών υπηρεσιών περιλαμβάνει όλες τις αποδεκτές απαιτήσεις της υπηρεσίας.

 
  
MPphoto
 

  Arturs Krišjānis Kariņš (PPE).(LV) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, όλοι εξαρτώμεθα. Στην Ευρώπη, εξαρτώμεθα από τον εφοδιασμό με ενέργεια από τρίτες χώρες. Εξαρτώμεθα ειδικά στον τομέα του αερίου και, φυσικά, υπάρχει μεγάλη εξάρτηση άμεσα από μια προμηθεύτρια χώρα – συγκεκριμένα, τη Ρωσία. Γνωρίζουμε ότι, ως προμηθεύτρια χώρα, η Ρωσία μπορεί να είναι προβληματική. Για παράδειγμα ως αποτέλεσμα της διένεξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αρκετά κράτη μέλη έμειναν χωρίς εφοδιασμό με φυσικό αέριο τον Ιανουάριο του 2009. Ποια είναι η λύση; Η λύση, φυσικά, έχει δύο πτυχές. Πρώτον, όπως είπαν διάφοροι ομιλητές, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού. Δεύτερον, ανάπτυξη μιας εσωτερικής αγοράς με διασυνδέσεις. Έτσι, όταν πραγματικά συζητούμε για κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, εννοούμε την αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας ομαλά λειτουργούσας εσωτερικής αγοράς η οποία θα μας διαφυλάσσει. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι, στην Ευρώπη, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή αρκετές χώρες και περιοχές οι οποίες είναι εντελώς απομονωμένες από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες της Βαλτικής ειδικά είναι εντελώς απομονωμένες και πλήρως εξαρτώμενες για εφοδιασμό με αέριο από τη Ρωσία. Αυτό έχει ως συνέπεια, για παράδειγμα, οι καταναλωτές στις χώρες της Βαλτικής αυτήν τη στιγμή να πληρώνουν 30% περισσότερο για φυσικό αέριο από παρόμοιους καταναλωτές στη Γερμανία. Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο κανονισμός ο οποίος ήταν πρωτοβουλία της Επιτροπής, και τον οποίο έφερε σε πέρας ο κ. Vidal-Quadras, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να τον φέρουμε σε πέρας. Πρέπει να θέσουμε τέλος στην απομόνωση διαφόρων κρατών μελών με επενδύσεις σε υποδομές, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια κοινή αγορά, και έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε τις προϋποθέσεις για μια ελεύθερη εσωτερική αγορά η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο. Σας ευχαριστώ.

 
  
MPphoto
 

  Teresa Riera Madurell (S&D).(ES) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, εδώ, ενώπιον του Σώματος, σήμερα, υπενθυμίστηκε ότι η κρίση του Ιανουαρίου του 2009 αποκάλυψε κάτι περισσότερο από την ενεργειακή μας εξάρτηση. Μάθαμε ότι σημαντικό μέρος του προβλήματος βρίσκεται εντός των συνόρων, η Ισπανία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να βοηθήσει πληττόμενα νέα κράτη μέλη, παρότι διαθέτει ενεργειακούς πόρους.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, κυρίες και κύριοι, παρότι αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, ότι η εσωτερική αλληλεγγύη απαιτεί να είναι δυνατόν το αέριο να μεταφέρεται εύκολα σε ολόκληρη την Ένωση, χωρίς τεχνικά ή συμβατικά εμπόδια και, προπαντός, μέσω διασυνοριακών διασυνδέσεων οι οποίες, επί του παρόντος, πόρρω απέχουν από το να είναι οι καλύτερες.

Εκεί έγκειται η αξία αυτού του κανονισμού, ο οποίος σαφώς συνδέει την κατασκευή διασυνδέσεων με την ασφάλεια του εφοδιασμού, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφοροποιήσουμε τις πηγές και να απαλλαγούμε από τις ενεργειακές νήσους.

Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να ολοκληρώσω την ομιλία μου συγχαίροντας την Επιτροπή, τον κ. Vidal-Quadras και την ισπανική Προεδρία που συνέβαλαν, σε χρόνο ρεκόρ, ώστε να δοθεί νόημα στην έννοια της αλληλεγγύης σε ζητήματα ενέργειας.

 
  
MPphoto
 

  Jorgo Chatzimarkakis (ALDE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Oettinger και να συγχαρώ τον κ. Vidal-Quadras για την έκθεσή του. Με τη βοήθεια της ισπανικής Προεδρίας, κατέστη δυνατόν να παρουσιάσουμε ένα πολύ καλό έγγραφο. Το φυσικό αέριο είναι σημαντικό και η σημασία του βαίνει αυξανόμενη. Στην ομιλία του, ο κ. Turmes είπε ότι πρέπει να αλλάξουμε την προοπτική μας σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση. Στη χώρα που εκπροσωπώ, το ήμισυ του συνόλου των νοικοκυριών εξαρτάται από το φυσικό αέριο, αλλά το 40% αυτού του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προστεθεί νομοθεσία στην υφιστάμενη οδηγία. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Μια τέτοια νομοθεσία θα μας παράσχει σχέδια πρόληψης, μέτρα πρόληψης και σχέδια έκτακτης ανάγκης με τρία επίπεδα κρίσεων. Δεν θέλουμε επανάληψη των εικόνων που είδαμε στην κρίση του αερίου τον χειμώνα του 2009. Δεν θέλουμε να δούμε τους ευρωπαίους εταίρους μας και τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης να παγώνουν. Γι’ αυτό, αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος της κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης μας, η οποία καλύπτει όχι μόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Κυρίες και κύριοι, η νομοθεσία είναι καλή, αλλά χρειάζεται να ακολουθήσουμε και άλλες διαδρομές. Γι’ αυτό, επικροτώ την ανακοίνωση του κ. Oettinger ότι όλα τα μέτρα υποδομών, ορισμένα εκ των οποίων έχουν αναφερθεί εδώ, περιλαμβανομένων των αγωγών Nabucco, Nord Stream και South Stream, θα λάβουν στήριξη. Αυτό θα μας επιτρέψει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εξαρτιόμαστε από έναν μόνο προμηθευτή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε περισσότερη αποθήκευση. Στη Γερμανία, έχουμε προμήθειες 70 ημερών και αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε χώρα. Ως προς αυτό, πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πρότυπα σε κάθε χώρα. Το άλλο θέμα είναι το ενεργειακό μείγμα. Αυτό παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, για την υπέρβαση της οποίας πρέπει να συνεργαστούμε. Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω ότι η νέα νομοθεσία θα είναι επιτυχής.

 
  
MPphoto
 

  Evžen Tošenovský (ECR). (CS) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, τον Ιανουάριο του 2009, η Ευρώπη συνταράχθηκε από το πρόβλημα των μειωμένων προμηθειών με αέριο από τη Ρωσία, το οποίο γνωρίζουμε ως την κρίση αερίου του Ιανουαρίου του 2009. Ωστόσο, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς αυτή η κατάσταση με κανέναν τρόπο δεν επηρέασε ολόκληρη την Ευρώπη, και φαίνεται από μελέτες ότι ήταν περισσότερο ένα διαρθρωτικό πρόβλημα. Συνεπώς, δεν θα πρέπει απερίσκεπτα να ξεκινήσουμε υπερβολικές προσπάθειες για να θεσπίσουμε ρυθμίσεις, διότι ο μεγάλος και ακόμη ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή ρυθμίσεων όσον αφορά τον εφοδιασμό θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές αερίου και θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση για τον τελικό χρήστη, φυσικά, καθώς και να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα.

Κατά τη γνώμη μου, η έκθεση έχει καταλήξει σε ένα πολύ λογικό συμπέρασμα προς όφελος της διατήρησης της ευελιξίας ολόκληρης της λύσης. Είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένος με την άποψη του Επιτρόπου Oettinger ότι θα είναι απαραίτητο, εν καιρώ, να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο της έκθεσης στις τιμές αερίου και να εκτιμήσουμε τις συνολικές συνέπειες των μέτρων που εγκρίθηκαν στην αγορά αερίου.

 
  
MPphoto
 

  Fiorello Provera (EFD).(IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η ευρωπαϊκή παραγωγή αερίου υποχωρεί σταθερά και η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί, προπαντός στο εγγύς μέλλον, για να συμπέσει με την οικονομική ανάκαμψη την οποία όλοι αναμένουμε.

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε πολλές και ασφαλείς πολιτικές εφοδιασμού, ιδίως σε καιρούς κρίσης, όταν ο εφοδιασμός με αέριο εξαρτάται από εξωτερικούς γεωπολιτικούς παράγοντες.

Αυτός ο κανονισμός θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τον συντονισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων στον τομέα του αερίου και θα αποτρέψει την επανάληψη καταστάσεων όπως αυτές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης χωρίς, ωστόσο, να αμφισβητούμε τα δικαιώματα κάθε επιμέρους κράτους μέλους στον τομέα της ενέργειας.

Συγχαίρω τον εισηγητή, κ. Vidal-Quadras, και τον ευχαριστώ διότι έλαβε υπόψη ορισμένες από τις τροπολογίες οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για εμάς. Σημειώνω επίσης με ικανοποίηση τα λόγια του Επιτρόπου, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη και στενότερη περιφερειακή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, και τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον του.

 
  
MPphoto
 

  Nick Griffin (NI). (EN) Κύριε Πρόεδρε, οι δικηγόροι κυνηγούν τα ασθενοφόρα: όπου συμβαίνει ατύχημα, εκεί σπεύδει ένα παράσιτο για να επωφεληθεί από την ατυχία κάποιου. Οι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρώτης τάξης κυνηγοί ασθενοφόρων: από την κατασκευασμένη αυταπάτη της θέρμανσης του πλανήτη έως τους σεισμούς και τις δασικές πυρκαγιές, κάθε κρίση γίνεται πρόσχημα για να αρπάξουν ακόμη περισσότερη εξουσία.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση αερίου ήταν ένα τεχνητό πρόβλημα που προκλήθηκε από τη νεοσυντηρητική ανάμειξη στα πολιτικά της ανατολικής Ευρώπης. Η απάντηση είναι σταματήστε «να πειράζετε την αρκούδα» και αφήστε τα έθνη της Ευρώπης ελεύθερα να αγοράζουν το αέριο το οποίο η Ρωσία χρειάζεται να μας πωλεί. Αντίθετα, η κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, ώστε η ΕΕ να αποκτήσει τον έλεγχο του εφοδιασμού με αέριο και να μας παγιδεύσει όλους σε ένα δίκτυο αλληλεξάρτησης που αποσκοπεί να επιβάλει την Ένωση την οποία οι ψηφοφόροι ουδέποτε θα ενέκριναν.

Δεν πρόκειται για τον εφοδιασμό με αέριο. Πρόκειται για την αθόρυβη τυραννία ενός σοσιαλιστικού υπερκράτους που χρησιμοποιεί την εξαπάτηση για να αρπάξει αυτό που δεν μπορεί να πετύχει δημοκρατικά. Όταν βγάλει τη μάσκα της εύλογης αναγκαιότητας, ο νέος φασισμός του θα επιβληθεί, όχι με καστορέλαιο, αλλά με θανατηφόρο ψύχος. Γι’ αυτό όσοι αγαπούν την ελευθερία θα καταψηφίσουν αυτήν την έκθεση.

 
  
MPphoto
 

  Amalia Sartori (PPE).(IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Vidal-Quadras για την εξαιρετική έκθεσή του και την τεράστια και αναγνωρισμένη ικανότητά του για μεσολάβηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ψηφίσουμε επί ενός κανονισμού ευρείας υποστήριξης στην πρώτη και μοναδική ανάγνωσή του.

Και εγώ επίσης, μαζί με την αντιπροσωπεία μου και την πολιτική ομάδα μου, θα υπερψηφίσουμε ευχαρίστως αυτόν τον κανονισμό, επειδή σηματοδοτεί βεβαίως σημαντική πρόοδο σε σύγκριση με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν έως τώρα, αν και δεν είναι παρά ένα μόνο σημαντικό βήμα σε μια διαδρομή την οποία θα ακολουθήσουμε όντας σταθερά προσηλωμένοι σε νέες και φιλόδοξες πολιτικές, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Επίτροπος.

Επικροτώ τη δημόσια και επίσημη επιλογή που έγινε στο Κοινοβούλιο για μια πολιτική αλληλεγγύης στην εσωτερική αγορά, η οποία χρησιμεύει επίσης ως προειδοποίηση προς αυτούς οι οποίοι πάρα πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια επιδίδονται σε κερδοσκοπία όσον αφορά αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις διαδρομές, τις πηγές και την ποιότητα των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι η προσοχή θα μπορούσε να είχε εστιαστεί με περισσότερο θάρρος στο ζήτημα του νότιου διαδρόμου.

Στηρίζω και συμφωνώ απόλυτα με τον ισχυρισμό ότι η αγορά είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για την καταπολέμηση των κινδύνων που συνδέονται με τον εφοδιασμό. Η αγορά είναι εδώ για να μείνει και γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε μια ανταγωνιστική αγορά και κατά συνέπεια να εισαγάγουμε κανονισμούς, οδηγίες, χρηματοδότηση, πληθώρα δικτύων και πληθώρα πηγών εφοδιασμού για να διασφαλίσουμε ότι σε αυτόν τον τομέα δεν υφίσταται πλέον μονοπώλιο όσον αφορά τόσο τις πηγές όσο και τα δίκτυα.

 
  
MPphoto
 

  Marek Siwiec (S&D).(PL) Η ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο είναι ένα εξαιρετικό και στρατηγικό θέμα. Συνολικά, επί αυτού του ζητήματος εργάστηκαν τέσσερις επιτροπές. Μπορείτε να πείτε ότι οι επιτροπές εργάστηκαν για μικρό χρονικό διάστημα, όμως συνολικά, ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα – δόθηκαν γνωμοδοτήσεις και έλαβαν χώρα ανταλλαγές απόψεων. Ήταν ένα εξαιρετικό ζήτημα επειδή αφορούσε τη γεωπολιτική, την τεχνολογία και τη μηχανική, αλλά επίσης, το σημαντικότερο, αφορούσε τη φύση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πόσο μακριά θέλουμε να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση μιας κοινής αγοράς σε αυτόν τον τομέα; Πόσο μακριά θέλουμε να προχωρήσουμε όσον αφορά την κοινή ανάληψη δράσης; Πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν οι μεγάλοι και οι καλοί για να πάρουν τους αδύναμους και τους ανέτοιμους υπό την προστασία τους σε περίπτωση κρίσης;

Υπήρξε συμβιβασμός. Ένας συμβιβασμός ο οποίος είναι ευπρόσδεκτος, όπως κάθε συμβιβασμός. Είναι θετικό που υπήρξε συμβιβασμός. Ωστόσο, όταν ανακαλώ στη μνήμη μου τις φιλόδοξες αρχικές προθέσεις, θυμάμαι ότι θέλαμε να προχωρήσουμε περισσότερο. Για την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η σημαντικότερη λέξη στον τίτλο αυτής της έκθεσης είναι η λέξη «ασφάλεια». Ωστόσο, είναι η ασφάλεια με μικρό «α», η ασφάλεια των απλών ανθρώπων οι οποίοι πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, διαβάζουν εφημερίδες και διαπιστώνουν ότι κάποιος θα μπορούσε έτσι απλά να τους κόψει την παροχή αερίου. Πιστεύω ότι, από την άποψη των συμφερόντων τους, από την άποψη των ανθρώπων οι οποίοι είναι φοβισμένοι –οι οποίοι, κάθε χειμώνα, φοβούνται ότι κάποιος θα τους κόψει την παροχή αερίου ή ότι θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω– αυτή είναι μια έκθεση που μειώνει λιγάκι τον φόβο τους, και είναι θετικό το ότι προτάθηκε με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, ας πούμε ειλικρινά ότι, όταν έγινε συζήτηση για το ποιος μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τον εφοδιασμό με αέριο, και υπό ποιες προϋποθέσεις, επί του σημείου αυτού δεν υπήρξε συμφωνία. Προτάθηκε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης να την κάνει μια χώρα η οποία διατρέχει κίνδυνο. Όταν η πρώτη πρόταση ανέφερε ότι αυτό μπορούν να το κάνουν δύο χώρες, επίσης απορρίφθηκε. Σήμερα, έχουμε έναν αόριστο ορισμό σύμφωνα με τον οποίο μη προσδιοριζόμενες αρχές θα συζητούν αυτό το θέμα. Επομένως, εν ολίγοις, είναι ένα μικρό βήμα, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

 
  
MPphoto
 

  Norica Nicolai (ALDE).(RO) Θα ήθελα να υπογραμμίσω μόνο δύο πράγματα: τη σημασία του προμηθευτή αερίου και των χωρών διαμετακόμισης. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να συγχαρώ τον εισηγητή που μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο το χειρίστηκε.

Ως εισηγήτρια για το Τουρκμενιστάν, πιστεύω ότι αυτή η χώρα είναι μία από τις βασικές προμηθεύτριες χώρες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένων των αποθεμάτων αερίου που διαθέτει και των ευκαιριών για άνοιγμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ακριβώς έχει κάνει και προς άλλες ασιατικές χώρες, και ειδικά την Κίνα. Πιστεύω ότι όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια, περιλαμβανομένων των αγωγών Nabucco και White Stream, εξαρτώνται από τις σχέσεις με αυτήν τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι η βελτίωση των σχέσεων με προμηθεύτριες χώρες είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ενώ θα τηρούνται τα πρότυπα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δέσμευση την οποία επιδεικνύουν αυτές οι χώρες σε μια όχι μόνο οικονομική, αλλά και δημοκρατική, στρατηγική εταιρική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια σχέση που πρέπει να ενισχύεται στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της δικής μου χώρας, της Ρουμανίας, ως χώρας διαμετακόμισης. Πιστεύω ότι τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία μπορούν να διαδραματίσουν σταθεροποιητικό ρόλο.

 
  
MPphoto
 

  Adam Bielan (ECR).(PL) Η ενεργειακή ασφάλεια είναι, σήμερα, μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για εθνική κυριαρχία. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε μια συνεπή πολιτική σε αυτόν τον τομέα. Η οδηγία του 2004 σχετικά με τις κρίσεις στον εφοδιασμό αερίου η οποία είναι τώρα σε ισχύ είναι εντελώς ανεπαρκής για τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα, διότι δεν μπορεί να προστατεύσει τις χώρες, ιδίως τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, από τις μειώσεις παροχής αερίου διάρκειας πολλών εβδομάδων. Παρότι ήταν μια επώδυνη εμπειρία, διαπιστώσαμε ακριβώς πόσο σοβαρή απειλή είναι αυτή κατά τη διάρκεια των δύο κρίσεων του αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2008 και το 2009.

Θα μπορούσαμε να πούμε «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Πρέπει να επικροτήσουμε το γεγονός ότι, με την έγκριση του νέου κανονισμού, αρχίζουμε, επιτέλους, να οικοδομούμε μια κοινή ενεργειακή πολιτική. Αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία μηχανισμών που θα επιτρέπουν τον συντονισμό της δράσης σε περίπτωση μιας άλλης κρίσης αερίου καθώς και στη βελτίωση της υποδομής δικτύων τα οποία θα συνδέουν το σύστημα αερίου των κρατών μελών. Ο συμβιβασμός που υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Συμβούλιο δεν είναι βεβαίως ιδανικός. Κατά τη γνώμη μου, τα μέτρα τα οποία αρχικά προτάθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν κατά πολύ καλύτερα. Παρά ταύτα, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, ατελή κατάσταση της νομοθεσίας, πιστεύω ότι οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί θα πρέπει να εγκριθούν.

 
  
MPphoto
 

  Jaroslav Paška (EFD). (SK) Ο κανονισμός σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο ανταποκρίνεται σε ένα πρόβλημα το οποίο μας προκάλεσε η κρίση εφοδιασμού ενέργειας και αερίου στις αρχές του περασμένου έτους.

Το υπόδειγμα κανονισμού που συνέταξε η Επιτροπή προτείνει δέσμη μέτρων τα οποία έχουν τον φιλόδοξο στόχο να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, στις κοινοβουλευτικές επιτροπές χρειάστηκε να προβούμε σε διευκρινίσεις ή βελτιώσεις όσον αφορά την αρχική διατύπωση πολλών θεμάτων που καλύπτει η πρόταση. Το Κοινοβούλιο χρειάστηκε να διευκρινίσει τον ρόλο των επιχειρήσεων στον χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, να καθορίσει εκ νέου το πεδίο της χρήσης της αντίστροφης ροής και να διευθετήσει την κατανομή του κόστους αναφορικά με τις επενδύσεις σε νέες, διασυνοριακές υποδομές. Έχει διευκρινίσει τους όρους του κοινοτικού μηχανισμού για αυτόματη κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, συνδέοντάς την με τα σχέδια πρόληψης και έκτακτης ανάγκης των κρατών μελών. Το Κοινοβούλιο έχει επίσης προτείνει ρύθμιση για τον χειρισμό ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρησή τους. Ωστόσο, παρά τις τεράστιες προσπάθειες τόσο του εισηγητή όσο και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, πολλά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα. Αυτά κυρίως περιλαμβάνουν τον ορισμό των προστατευμένων καταναλωτών και την εφαρμογή των προτύπων υποδομής N-1. Μόλις εγκριθεί η οδηγία, θα πρέπει να ασχοληθούμε εκ νέου με αυτά τα ζητήματα.

 
  
MPphoto
 

  Romana Jordan Cizelj (PPE). (SL) Σήμερα συζητούμε αυτό που πιθανόν είναι ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα αυτής της συνεδρίασης της Ολομέλειας. Πολλοί από τους πολίτες μας έμειναν να παγώνουν από το κρύο στην ψυχρότερη περίοδο του χειμώνα του 2009, επειδή τα θερμαντικά σώματα παρέμεναν ψυχρά. Σε τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν ο εφοδιασμός με αέριο στην Ευρώπη διαταράσσεται σοβαρά, οφείλουμε να είμαστε σε θέση να επιδείξουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο κανονισμός τον οποίο συζητούμε αποδεικνύει ότι θέτουμε την ευημερία των μεμονωμένων πολιτών στο επίκεντρο του έργου μας. Ο κανονισμός ορίζει όλα τα νοικοκυριά που συνδέονται με δίκτυο διανομής αερίου ως «προστατευμένους καταναλωτές». Βάσει αυτού του κανονισμού, θα χρειάζεται επίσης η ανάληψη δράσης για να τους εγγυόμαστε επαρκή εφοδιασμό σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις υποδομές τόσο εντός των κρατών μελών όσο και μεταξύ τους. Πρέπει να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των βρόχων αγωγών αερίου, και αυτό σημαίνει αντίστροφες ροές. Πρέπει επίσης να εκπονήσουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο προληπτικών μέτρων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ενθαρρύνω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παροτρύνει τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν έγκαιρα με τις απαιτήσεις του κανονισμού. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι ο εισηγητής άκουσε τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν από επιμέρους κράτη μέλη και οι ιδιαίτερες καταστάσεις τους ελήφθησαν υπόψη. Συνεπώς, αυτές οι λύσεις αφορούν επίσης τη Σλοβενία, όπου το υφιστάμενο δίκτυο, το οποίο συνδυάζει παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία και την Αλγερία, είναι επαρκές για να ανταποκριθεί στη συνήθη ζήτηση, παρά τις ελλείψεις του προτύπου N-1.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον εισηγητή, τον κ. Alejo Vidal-Quadras, ο οποίος διεύθυνε τις διαπραγματεύσεις στο Κοινοβούλιο και μεταξύ των οργάνων με επιδέξιο τρόπο. Επιτέλεσε πραγματικά εξαιρετικό έργο και ελπίζω ότι θα λάβει την υποστήριξη της μεγάλης πλειονότητας των ψήφων.

 
  
MPphoto
 

  Άννυ Ποδηματά (S&D). - Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ τον κύριο Vidal-Quadras για τη σημαντική συμβολή του στην επίτευξη αυτού του περιεκτικού συμβιβασμού με το Συμβούλιο και μάλιστα σε πρώτη ανάγνωση.

Ο νέος κανονισμός έρχεται να αντιμετωπίσει σοβαρές εγγενείς αδυναμίες στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης σε φυσικό αέριο με την ενίσχυση των δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού συντονιστικού οργάνου, με τη θέσπιση κριτηρίων έγκαιρης προειδοποίησης και επαγρύπνησης και, βεβαίως, με τις ρήτρες προστασίας και καλύτερης εξυπηρέτησης των καταναλωτών, και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πρέπει να αποτελούν τη βασική μας προτεραιότητα.

Θέλω ωστόσο να επισημάνω –το τονίζει συνεχώς το Κοινοβούλιο– ότι χρειάζεται να υπερβούμε τις αποσπασματικές προσεγγίσεις στα θέματα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και να προχωρήσουμε σε μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της ενέργειας, με την ενίσχυση, σε πρώτη φάση, της περιφερειακής συνεργασίας και την προώθηση έργων διαφοροποίησης πηγών και οδών εφοδιασμού όπως είναι ο Nabucco και ο ITGI, έργα συμπληρωματικά και όχι αντιπαραθετικά, που μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης.

 
  
MPphoto
 

  Ivo Strejček (ECR). – (CS) Κύριε Πρόεδρε, η ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους ήταν μεν δυσάρεστη, δεν κατέδειξε όμως διαρθρωτική αδυναμία της αγοράς. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο οποιοδήποτε είδος υπερβολικής ρύθμισης της αγοράς αερίου ή της αγοράς εφοδιασμού με αέριο, καθώς αυτό δεν θα οδηγούσε τελικά παρά μόνο σε αύξηση των τιμών αερίου για τον τελικό χρήστη. Θα ήθελα να κάνω τρεις παρατηρήσεις στο πλαίσιο αυτό: πρώτον, υπάρχει ανάγκη να καθοριστεί η κατηγορία των λεγόμενων προστατευόμενων πελατών πολύ προσεκτικά, ώστε να αποφευχθεί ένας υπερβολικά ευρύς ορισμός που θα οδηγούσε σίγουρα σε αύξηση των τιμών αερίου για τους τελικούς χρήστες. Δεύτερον, πρέπει να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά στον καθορισμό της υποχρεωτικής περιόδου για την οποία οι προμηθευτές πρέπει να παρέχουν αέριο, δεν θα πρέπει δε να είναι 60 ημέρες αλλά ίσως μόνο 30, αφού θα έπρεπε να κατασκευαστούν τεράστιες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, φυσικά, και αυτό θα είχε αντίκτυπο στις τιμές του τελικού χρήστη. Τρίτον, είναι, βεβαίως, αναγκαίο να καθιερωθεί ένας ακριβής ορισμός της λεγόμενης ψυχρότερης περιόδου.

 
  
MPphoto
 

  Bogdan Kazimierz Marcinkiewicz (PPE).(PL) Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για τον εισηγητή, κ. Vidal-Quadras, ο οποίος, πριν από ένα χρόνο, αντιμετώπισε την εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση της εκπόνησης μιας έκθεσης σχετικά με ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας στον τομέα της κατοχύρωσης του εφοδιασμού με αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο έχουν πλήρη επίγνωση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί από κοινού. Ο κανονισμός σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο πρόκειται να αποτελέσει μέσο επί τη βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι αρχές τους, αλλά και οι επιχειρήσεις αερίου, θα πρέπει να αναλάβουν δράση αρκετά έγκαιρα ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες μιας διακοπής του εφοδιασμού με αέριο. Όπως ακούσαμε εδώ, ο εισηγητής ανέφερε ότι πρόκειται για νομική πράξη που αποτελεί απάντηση σε ένα πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήθελα να αναφερθώ στη σημερινή κατάσταση και να δηλώσω ότι ενδέχεται, αυτήν τη στιγμή, να επίκειται νέα κρίση. Αφορά το τι συμβαίνει βάσει μιας σύμβασης μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας. Πρόκειται για μια νέα πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί του παρόντος, η Πολωνία έχει καταστεί πεδίο μάχης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά την εφαρμογή της τρίτης δέσμης μέτρων για την ελευθέρωση της αγοράς αερίου. Εάν η Επιτροπή θέλει να δοκιμάσει την κατάσταση, πρέπει να το πράξει χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μιας χώρας με διαφοροποιημένη διάρθρωση εφοδιασμού με αέριο, και όχι την Πολωνία, η οποία είναι πολύ περιορισμένη στον τομέα αυτόν. Η Πολωνία διατρέχει σήμερα κίνδυνο σοβαρής ενεργειακής κρίσης με τη μορφή ελλείμματος εφοδιασμού με αέριο της τάξεως των 1,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Υπάρχει, επομένως, κίνδυνος η πολωνική οικονομία να καταρρεύσει. Αναμένουμε υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Πολωνία διαδραματίζει τον ρόλο κράτους διέλευσης και δεν είναι το άκρο του ρωσικού συστήματος. Ελπίζω ότι η εξέλιξη της κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνει τα περισσότερα κράτη μέλη να εκτιμήσουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα της κατοχύρωσης της ασφάλειας του εφοδιασμού με αέριο.

 
  
MPphoto
 

  George Sabin Cutaş (S&D).(RO) Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιτρέπει στον εαυτό της να εξαρτάται από εξωτερικές μονοπωλιακές πηγές εφοδιασμού με αέριο. Η κρίση εφοδιασμού με αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2009 μάς έδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε χωρίς την κατάλληλη κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική.

Οι συνέπειες αυτής της έλλειψης στρατηγικής ήταν εμφανείς από τον αντίκτυπο στην οικονομία και στις ομάδες καταναλωτών που ήταν ήδη ευάλωτοι. Αυτή η εξωτερική κρίση που επηρέασε την ΕΕ ανέδειξε εξίσου το επίπεδο αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών μελών. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να επινοηθεί κοινή στρατηγική που θα προωθεί τη διαφοροποίηση των διαδρομών και των πηγών εφοδιασμού με αέριο της ΕΕ, έτσι ώστε να καταλήξει να αποκτήσει επαρκή ικανότητα για να αποκρίνεται σε μια κρίση.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, μια πασίγνωστη αρχή στη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εφοδιασμού με αέριο. Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, το έργο του αγωγού Nabucco αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Πρέπει να υποστηριχθεί ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή προσφέρει τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική επιλογή στο ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσίας.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ κ. Ρόδης ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αντιπροέδρου

 
  
MPphoto
 

  Paweł Robert Kowal (ECR).(PL) Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον εισηγητή διότι πέτυχε έναν συμβιβασμό, κάτι το οποίο, σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Oettinger για τη συμμετοχή του στη συμφωνία για τον εφοδιασμό με αέριο μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο σε αυτό το ζήτημα.

Στην Ευρώπη σήμερα, η ενέργεια είναι ο παράγοντας ο οποίος καθορίζει την ανεξαρτησία σε πολλά κράτη, και συνεπώς εκπλήσσομαι που ακούω φωνές σε αυτήν την Αίθουσα οι οποίες λένε ότι συζητούμε μόνο για ενέργεια, ότι είναι μόνο θέμα οικονομικών, ότι η συζήτησή μας αφορά μόνο αυτά τα θέματα. Όχι – πολλές χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ενέργειας ως παράγοντα ο οποίος καθορίζει την ανεξαρτησία τους, και ορθώς, διότι έτσι, πραγματικά, είναι. Αν κανείς χρειάζεται να πεισθεί σχετικά με αυτό, δεν έχει παρά να διαβάσει οποιοδήποτε ρωσικό έγγραφο.

Στα ζητήματα ενέργειας, οι Ρώσοι έχουν υιοθετήσει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μία αφορά ζητήματα οικονομικών και τίποτε περισσότερο και η δεύτερη αφορά άμεσα θέματα πολιτικής και ασφάλειας. Συνεπώς, αν μας λείπει κάτι σήμερα, είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή, και αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή εκείνων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες είναι αρμόδιες για τις εξωτερικές σχέσεις. Έτσι ώστε και εμείς, επίσης, να μπορούμε να χρησιμοποιούμε δύο προσεγγίσεις σε αυτό το ζήτημα.

 
  
MPphoto
 

  András Gyürk (PPE). (HU) Συμφωνώ με εκείνους τους βουλευτές του ΕΚ οι οποίοι πιστεύουν ότι θα είμαστε σε θέση να προλαμβάνουμε αποτελεσματικά διαταραχές στον εφοδιασμό με αέριο με έναν κανονισμό σχετικά με τον εφοδιασμό σε αέριο. Γι’ αυτό, ευχαριστώ τον εισηγητή. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές τις διατάξεις που αφορούν τους προστατευμένους καταναλωτές. Χαίρομαι διότι, αντί του αρχικού περιοριστικού ορισμού, τα δίκτυα θέρμανσης πόλεων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χαίρουν επίσης ειδικής προστασίας. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αμελητέο αριθμό καταναλωτών: μόνο στην Ουγγαρία, 600.000 νοικοκυριά εξαρτώνται από τα δίκτυα θέρμανσης πόλεων. Η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι επίσης σημαντική επειδή, όπως είδαμε τις πρώτες ημέρες του 2009, αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να βρεθούν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αν υπάρξουν διαταραχές του εφοδιασμού τους με αέριο.

Κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι, αν και η έγκριση του κανονισμού για τον εφοδιασμό με αέριο είναι ένα σημαντικό βήμα, αυτός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις επενδύσεις στην ενέργεια. Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα νέα κράτη μέλη απέστειλαν επιστολή στον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας, τον Günther Oettinger, παροτρύνοντας την ΕΕ εξ ονόματος της ομάδας Visegrad να ενισχύσει τους οικονομικούς πόρους για επενδύσεις στην ενέργεια, ειδικά ενόψει του νέου επταετούς δημοσιονομικού σχεδίου. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με όσα περιέχονται σε αυτήν την επιστολή. Πράγματι, για να διασφαλιστεί ικανοποιητικός εφοδιασμός με αέριο, η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να κατασκευάζει εναλλακτικές διαδρομές μεταφοράς. Και αυτή η πρόθεση θα πρέπει επιτέλους, κατά τη γνώμη μου, να αντικατοπτρίζεται και στα δημοσιονομικά μεγέθη.

 
  
MPphoto
 

  Eija-Riitta Korhola (PPE). (FI) Κυρία Πρόεδρε, οι θερμές ευχαριστίες μου απευθύνονται στον συνάδελφό μου, κ. Vidal-Quadras, για το εξαιρετικό έργο που επιτέλεσε. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ευρώπη για να λειτουργήσει εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από το αέριο, και είναι η Ρωσία αυτή η οποία μας εφοδιάζει με αυτό το αέριο. Γι’ αυτό δεν αρκεί οι σχέσεις της ΕΕ με τον προμηθευτή αερίου να είναι ομαλές. Χρειαζόμαστε επίσης αλλαγές στις εσωτερικές υποδομές και τη νομοθεσία, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για καταστάσεις κρίσης για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε. Τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίσουν τους ρόλους όλων των φορέων της αγοράς και τους τομείς ευθύνης για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι είναι ανάγκη να γίνει αυτό.

Ο βαθμός εξάρτησης της Ευρώπης είναι ανησυχητικός. Οι εισαγωγές τώρα αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτή η εξάρτηση μπορεί να ανέλθει στο επίπεδο του 70% έως το έτος 2020. Οι συνέπειες θα είναι τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική εξάρτηση, και αυτό δεν είναι καλό. Στο μέλλον, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου έχει πέσει, καθώς και το σχιστολιθικό αέριο που παράγεται τελευταία, το οποίο ανακαλύφθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένης της Πολωνίας. Ας ελπίσουμε ότι αυτά θα βελτιώσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα παράσχουν περισσότερες επιλογές στην αγορά αερίου. Η ανάπτυξη αποδοτικών μορφών ανανεώσιμης ενέργειας θα βοηθήσει επίσης.

Οι πρόσφατες διενέξεις μεταξύ της Ρωσίας και των γειτονικών χωρών της απέδειξαν ακριβώς πόσο επισφαλής ήταν η κατάσταση όσον αφορά τη δική μας εσωτερική ασφάλεια του εφοδιασμού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως το να διασφαλίσουμε ότι το αέριο ρέει επίσης και προς την αντίθετη κατεύθυνση μεταξύ των κρατών μελών ή, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκές αέριο στα δικά μας αποθέματα για τους γείτονές μας σε καταστάσεις κρίσης. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στα κράτη μέλη και να τις λαμβάνουμε υπόψη.

 
  
MPphoto
 

  Zigmantas Balčytis (S&D). (LT) Πρώτον, θα ήθελα να συγχαρώ τον εισηγητή για την προετοιμασία αυτού του πολύ σημαντικού εγγράφου. Η αυξανόμενη εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια, και ειδικά από το αέριο, είναι μία από τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην ενεργειακή πολιτική και η αντιμετώπισή της θα απαιτήσει κοινή προσπάθεια από την ΕΕ και όλους μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο όταν αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης, αλλά όταν διαμορφώνει την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ γενικά, και ειδικά όταν διαπραγματεύεται συμβάσεις προμήθειας αερίου με προμηθευτές σε τρίτες χώρες.

Κύριε Επίτροπε, πραγματικά δεν θα ήθελα οι όροι που προβλέπονται στη σύμβαση μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας για τον αγωγό αερίου Yamal ή ο τρόπος με τον οποίο αυτή υπογράφηκε να αποτελέσουν κακό παράδειγμα για όλες τις νέες και μελλοντικές ενεργειακές στρατηγικές στο πλαίσιο του εγγράφου που συζητούμε σήμερα. Μόνο μιλώντας με μία φωνή, συντονίζοντας τις ενέργειες όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και επιδεικνύοντας αλληλεγγύη μπορούμε να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί η επιθυμητή εσωτερική αγορά ενέργειας η οποία θα είναι ασφαλής, ενωμένη και δίκαιη για τους καταναλωτές.

 
  
MPphoto
 

  Tunne Kelam (PPE). (EN) Κυρία Πρόεδρε, η σημερινή συζήτηση δείχνει ότι η Ευρώπη έχει αντλήσει διδάγματα από τις πολλαπλές κρίσεις εφοδιασμού με αέριο. Την πρώτη εμπειρία της ως ανεξάρτητη χώρα η Εσθονία την βίωσε τον Δεκέμβριο του 1992, όταν η Ρωσία διέκοψε κάθε εφοδιασμό πετρελαίου και αερίου. Παρά ταύτα, αυτή η εμπειρία μάς έκανε δυνατότερους.

Σήμερα, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία, καταρχάς μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, Επίτροπε Oettinger, για τη σθεναρή και υπεύθυνη προσέγγισή σας όσον αφορά αυτές τις προκλήσεις. Η ενσωμάτωση της αλληλεγγύης σε πρακτικούς μηχανισμούς της ΕΕ είναι μια υποσχόμενη προσπάθεια. Το σημαντικό είναι ότι θα παρέχουμε ένα κοινό σύνολο προτύπων υποδομής και εφοδιασμού, με αυξανόμενη ευθύνη και συντονισμό από την Επιτροπή. Όμως, προπαντός, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο ενωσιακό δίκτυο εφοδιασμού. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην πρόταση του κ. Turmes για βελτίωση των συνδέσεών μας Βορρά-Νότου και για την εξασφάλιση εγκαταστάσεων αποθήκευσης για το μέλλον.

 
  
MPphoto
 

  Csaba Sándor Tabajdi (S&D). (HU) Είναι σημαντικό η ΕΕ να αντιδρά σε κοινοτικό επίπεδο προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας, όμως τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν ακόμη εξομαλύνει τις διμερείς πολιτικές σχέσεις τους με τη Ρωσία πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα. Το ογδόντα τοις εκατό των εισαγωγών αερίου της Ουγγαρίας προέρχεται από τη Ρωσία, και έτσι η εξάρτηση των ούγγρων καταναλωτών είναι εξαιρετικά μεγάλη. Οι χρήστες του δικτύου θέρμανσης πόλεων είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Γι’ αυτό, η Ουγγαρία θα ήθελε οπωσδήποτε να διαφοροποιήσει τόσο τις πηγές εφοδιασμού όσο και τις διαδρομές μεταφοράς. Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε απερίφραστα την κατασκευή τόσο του αγωγού Nabucco όσο και του αγωγού South Stream, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση ενωσιακών πηγών. Ωστόσο, ο φθηνότερος τρόπος για εμάς θα ήταν μια καθησυχαστική και μόνιμη διευθέτηση της διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας. Ζητούμε από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα αναλάβει δράση σε κοινοτικό επίπεδο, ότι θα μεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και θα αποσπάσει ένα σύστημα εγγυήσεων σχετικά με την ουκρανική διαδρομή διαμετακόμισης.

 
  
MPphoto
 

  Reinhard Bütikofer (Verts/ALE).(DE) Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να θέσω δύο σημεία υπόψη του κ. Oettinger τα οποία έχουν ήδη αναφερθεί από άλλους βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Πρώτον, ο κ. Turmes επισήμανε το θέμα της προβλεψιμότητας της ζήτησης αερίου. Στο πλαίσιο του εφοδιασμού με αέριο, εξετάζουμε αυτό το ζήτημα μόνο από μία σκοπιά.

Κύριε Oettinger, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς σχεδιάζετε να ενσωματώσετε αυτήν τη δεύτερη θεμελιώδη προοπτική στη στρατηγική, όταν κοιτάζετε προς το μέλλον. Δεύτερον, με αφορμή μια παρατήρηση του κ. Swoboda, θα ήθελα να δώσω συνέχεια στην ιδέα μιας ενεργειακής κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεξαμενή σκέψης Notre Europe, την οποία ίδρυσε ο κ. Delors, πρόσφατα επισήμανε αυτό το θέμα, όπως έκανε και η πρώην Επίτροπος, Michaele Schreyer, πριν από αρκετά χρόνια. Την θεωρείτε θετικό στόχο του έργου σας, κύριε Oettinger;

 
  
MPphoto
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL).(PT) Κυρία Πρόεδρε, σε αυτήν τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, θα ήθελα να τονίσω ότι ο παγκόσμιος εφοδιασμός με φυσικό αέριο είναι ήδη πολύ διαφοροποιημένος· πράγματι, αυτό πρέπει να αναγνωριστεί δεόντως.

Ωστόσο, το σημαντικότερο θέμα όσον αφορά το μέλλον είναι η αναμενόμενη πετρελαϊκή κρίση, εξαιτίας της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να προωθεί ενεργά την υποκατάσταση προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου στους στόλους της, και το καλύτερο υποκατάστατο γι’ αυτά είναι το φυσικό αέριο.

Παρά ταύτα, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχει φυσικό αέριο μη ορυκτής προέλευσης: το βιομεθάνιο, που παράγεται από απόβλητα. Για την ακρίβεια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το παράγουν, ειδικότερα η Σουηδία και η Ελβετία, και νομίζω ακόμη και η Ισπανία. Είναι μια εναλλακτική λύση για την οποία πρέπει να υπάρξουν κίνητρα όσον αφορά τις ενωσιακές επενδύσεις και θα πρέπει να έχουμε αυτό το θέμα υπόψη μας σε αυτήν τη συζήτηση.

 
  
MPphoto
 

  Andreas Mölzer (NI).(DE) Κυρία Πρόεδρε, η πλειονότητα των προμηθευτών αερίου έχουν ανακοινώσει σημαντικές αυξήσεις τιμών ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης αερίου. Γίνεται λόγος για διπλασιασμό της χονδρικής τιμής του αερίου. Συνεπώς, είναι πιθανόν, κατά τη γνώμη μου, η Μόσχα να προκαλέσει άλλη μία κρίση αερίου αυτόν τον χειμώνα. Στο παρελθόν, η ΕΕ πιθανόν να μην υπήρξε αρκετά δυναμική στον ρόλο της ως μεσολαβητής. Στην περίπτωση των σημερινών διαφορών σχετικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ των νέων επικεφαλής εκπροσώπων της Ένωσης, τα πληττόμενα κράτη μέλη θα αισθανθούν για ακόμη μία φορά ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Ωστόσο, η αδύναμη διαχείριση κρίσεων εκ μέρους της ΕΕ έχει και άλλες συνέπειες. Οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι έχουν κλείσει τίθενται εκ νέου σε λειτουργία και στην Πολωνία, υπάρχουν σχέδια να γίνουν επενδύσεις σε τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου ο οποίος θα ανταγωνίζεται άμεσα τον αγωγό της Βαλτικής. Παρότι η αγοράστρια κοινοπραξία η οποία ανακοινώθηκε χθες μπορεί να φαίνεται λογική λύση, αυτό δεν αλλάζει το θεμελιώδες πρόβλημα. Όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση του εφοδιασμού με αέριο, θα δούμε αν το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ενέργεια έχει οιαδήποτε πρακτική αξία και αν η σύγχυση για τις αρμοδιότητες μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας μπορεί να επιλυθεί. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να θέσουμε απλώς τέλος στην εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο, και ακόμη και το έργο του αγωγού Nabucco ελάχιστα θα επηρεάσει την υφιστάμενη κατάσταση.

 
  
MPphoto
 

  Andrzej Grzyb (PPE).(PL) Ο κ. Oettinger είπε ότι αυτό είναι το πρώτο κείμενο για θέματα ενέργειας από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας. Πράγματι, η ενεργειακή αλληλεγγύη ήταν ο κύριος στόχος πολλών χωρών, περιλαμβανομένης της δικής μου, της Πολωνίας, σε σχέση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ωστόσο, οι κρίσεις του εφοδιασμού με αέριο –ιδιαίτερα η κρίση του 2009, αλλά και οι προηγούμενες κρίσεις– έδειξαν ότι χωρίς αγορά ενέργειας, χωρίς την υποδομή, περιλαμβανομένων των διασυνδέσεων, των νέων δικτύων και των νέων πηγών εφοδιασμού, χωρίς τον συντονιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, προπαντός –κάτι το οποίο θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα– χωρίς την πολιτική βούληση τόσο της Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου και την πολιτική βούληση των κρατών μελών, δεν θα προλαμβάνουμε κρίσεις αερίου. Αυτήν τη στιγμή, η Πολωνία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για την προμήθεια περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου.

Ο κανονισμός θα μπορούσε να είναι καλύτερος –πλησιέστερα στον ιδανικό– ειδικότερα όσον αφορά τις υποχρεώσεις, μεταξύ άλλων σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσης με τον ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και τον ρόλο των κρατών μελών. Ο κ. Oettinger έχει επιβεβαιώσει ότι σε διάστημα δύο ή τριών ετών θα είναι απαραίτητο να διεξαχθεί κάποιου είδους αξιολόγηση αυτού του κανονισμού για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά του. Αυτό, επίσης, μαρτυρεί ότι δεν έχουμε συμπεριλάβει τα πάντα σε αυτόν.

 
  
MPphoto
 

  Silvia-Adriana Ţicău (S&D).(RO) Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των διαδρομών μεταφοράς ενέργειας. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις υποδομές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση. Όσον αφορά τις υποδομές ενέργειας στον τομέα του αερίου –αναφέρομαι εδώ στη δημιουργία νέων αγωγών αερίου, και θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο πόσο σημαντικό είναι το έργο του αγωγού Nabucco για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης– θα ήταν ένα σημαντικό βήμα να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου, στη βελτίωση των διασυνδέσεων μεταξύ κρατών μελών, στην παροχή σε αυτές αντίστροφων ροών, καθώς και στην κατασκευή εγκαταστάσεων για την παραγωγή αερίου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για την προαγωγή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης. Θέλω επίσης να κάνω ένα σχόλιο για τον εισηγητή, τον κ. Vidal-Quadras, για τις προσπάθειές του, καθώς αυτός ο κανονισμός ουσιαστικά σηματοδοτεί ένα βήμα προόδου όσον αφορά την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 

  Alajos Mészáros (PPE). (HU) Ο κ. Vidal-Quadras και ο Επίτροπος Oettinger αξίζουν ευχαριστίες, διότι κατέστησαν δυνατή αυτήν τη σημαντική έκθεση. Αυτός ο κανονισμός θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μερικές εκ των οποίων εξαρτώνται κατά 100% από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο κατάσταση εξάρτησης, αλλά είναι επίσης επικίνδυνο ως πολιτικό εργαλείο. Σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, το αέριο παράγει τις λιγότερες εκπομπές CO2, και γι’ αυτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εκ μέρους της Ευρώπης. Ωστόσο, η έννοια μιας ενωσιακής κατάστασης έκτακτης ανάγκης πρέπει να επαναξιολογηθεί εφόσον συνδέεται με μια μείωση των εισαγωγών της τάξης του 10%. Αυτή θα μπορούσε για την ακρίβεια να αντιπροσωπεύει τις συνολικές εισαγωγές αερίου ενός κράτους μέλους, όπως η Σλοβακία. Θα ήταν πιο εύλογο μια ενωσιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης να κηρύσσεται για συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η διασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού με αέριο σε αποδεκτή τιμή πρέπει να είναι προτεραιότητα ακόμη και σε κατάσταση κρίσης. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η έκθεση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

 
  
MPphoto
 

  Ioan Enciu (S&D).(RO) Καταρχάς, και εγώ, επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Vidal-Quadras για όλες τις προσπάθειές του κατά τη σύνταξη αυτής της σημαντικής έκθεσης. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο εφοδιασμός με αέριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή και ο Επίτροπος Oettinger πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στην επίλυση των ζητημάτων τα οποία καθορίζουν την πρόοδο των έργων που σχετίζονται με τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με αέριο και να παράσχουν τόσο πολιτικές λύσεις όσο και τους ευνοϊκότερους οικονομικούς πόρους.

Το κλειδί για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Ευρώπης με ενέργεια βρίσκεται στη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών, των διασυνδέσεων και της ικανότητας αντίστροφης ροής, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και, κυρίως, στην παρακολούθηση και τη διαχείριση με βάση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Θα ήταν επίσης σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας.

 
  
MPphoto
 

  Danuta Jazłowiecka (PPE).(PL) Ο κανονισμός επί του οποίου ψηφίζουμε σήμερα αποτελεί ορόσημο στην οικοδόμηση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής. Απόδειξη αυτού αποτελούν οι διατάξεις που αφορούν την ενεργειακή αλληλεγγύη. Εγγυώνται τη λειτουργία νομικών μέσων τα οποία θα καθιστούν δυνατή την κοινή, ενωμένη αντίδραση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το κείμενο επί του οποίου θα ψηφίσουμε διαφέρει από το φιλόδοξο όραμα που πρότεινε το Κοινοβούλιο. Παρά ταύτα, μας κάνει να ελπίζουμε για την αποτελεσματική λειτουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης στο μέλλον. Το γεγονός και μόνο ότι καταλήξαμε γρήγορα σε συμφωνία με το Συμβούλιο, όπου τα διαφορετικά συμφέροντα των κρατών μελών συγκρούονταν, θα πρέπει να θεωρηθεί θετικό.

Θα ήθελα, εδώ, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον εισηγητή μας, τον κ. Vidal-Quadras, ο οποίος ευθύς εξαρχής, ήταν ανοικτός στα μέτρα που πρότειναν συνάδελφοι βουλευτές, καθώς και στην επίτευξη συμβιβασμού που θα ήταν αποδεκτός από όλους. Ο κανονισμός δείχνει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι βασικός παράγοντας στη διοργανική σύγκρουση και ότι είναι αρκετά τολμηρό ώστε να αγωνίζεται για την έγκριση μέτρων τα οποία συχνά φαίνονται μη ρεαλιστικά λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών.

 
  
MPphoto
 

  Edit Herczog (S&D). (HU) Συγχαίρω τον Επίτροπο και το Κοινοβούλιο διότι συνεργάστηκαν για να εκπονήσουν αυτό το μεγάλης κλίμακας έγγραφο. Ενώ αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι επίσης σαφές ότι η νομοθεσία είναι απλώς προϋπόθεση για επενδύσεις. Η δημιουργία κινήτρων για ευρωπαϊκές επενδύσεις μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτός ο κανονισμός μπορεί επίσης να αποδείξει ότι συνεργασία δεν σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αλλά αποτελεί επέκταση της ελευθερίας των ευρωπαίων πολιτών. Στην Ουγγαρία αυτήν τη στιγμή γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα. Εμείς οι ούγγροι σοσιαλιστές είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Προ έτους, ο αρχηγός της ουγγρικής κυβέρνησης υποσχέθηκε ότι θα καταστήσει τη χώρα πλήρως ανεξάρτητη όσον αφορά την ενέργεια. Ως σοσιαλιστές βουλευτές του ΕΚ, είμαστε ευτυχείς διότι άλλαξε γνώμη και διότι και ο ίδιος βλέπει το μέλλον με όρους ενεργειακής ασφάλειας και ενωσιακής συνεργασίας.

 
  
MPphoto
 

  Ioan Mircea Paşcu (S&D). (EN) Κυρία Πρόεδρε, από το 2006, όταν έλαβε χώρα η πρώτη διακοπή του εφοδιασμού αερίου από τη Ρωσία, η ενεργειακή ασφάλεια έχει καταστεί θέμα προτεραιότητας στο πρόγραμμα δράσης της ΕΕ. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό επίσης, επειδή έχει ισχυρό αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ και, συνεπώς, στη διεθνή θέσης της. Παρότι αυτό αναγνωρίζεται ευρέως, στην πράξη, η ΕΕ είναι ανίκανη να θέσει τέλος στην αυξανόμενη εξάρτησή της από τον εφοδιασμό με ενέργεια από παράγοντες με ισχυρή πολιτική ατζέντα οι οποίοι δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν την ολοένα και πιο ευάλωτη θέση της ΕΕ. Αυτό οφείλεται στην αντίσταση ορισμένων νέων σημαντικών μελών.

Ωστόσο, για να ολοκληρώσω, θα ήταν λάθος να πω ότι δεν υφίσταται τώρα σύστημα ενεργειακής ασφάλειας – υφίσταται, με μόνη τη διαφορά ότι αυτό είναι ατομικό και όχι συλλογικό, με εκάστη χώρα της ΕΕ να θέλει να προστατευτεί μέσω προνομιακών σχέσεων με μεμονωμένους προμηθευτές για την εύνοια των οποίων ορισμένες φορές είναι έτοιμες να ανταγωνιστούν με σφοδρότητα.

 
  
MPphoto
 

  Νίκη Τζαβέλα (EFD). - Κυρία Πρόεδρε, επειδή αρκετοί από μας σ’ αυτή την αίθουσα αναφερθήκαμε στο Nabucco ως ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θα ήθελα να παρακαλέσω τον κύριο Επίτροπο να μας αναφέρει, αν μπορεί, σε ποιο σημείο βρίσκεται το έργο αυτό και ποια είναι η πρόοδος που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά το θέμα του Nabucco.

 
  
MPphoto
 

  Günther Oettinger, μέλος της Επιτροπής.(DE) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αυτή η συζήτηση, η οποία άρχισε με το θέμα του αερίου και της αποθήκευσης αερίου, έχει λάβει γενικότερο χαρακτήρα και έχει επεκταθεί για να καλύψει την ενεργειακή πολιτική συνολικά. Φυσικά, είναι αληθές ότι εξαρτώμεθα από το αέριο. Ωστόσο, αυτό ισχύει όχι μόνο για το αέριο, αλλά και για άλλες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένου του πετρελαίου στον ίδιο ακριβώς βαθμό, του άνθρακα από την παγκόσμια αγορά και των πυρηνικών πρώτων υλών. Ακόμη και στην περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εξάρτησή μας από χώρες με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όπως η Ελβετία και η Νορβηγία, αυξάνεται. Η Ευρώπη εξαρτάται από άλλα κράτη. Γι’ αυτό, το θέμα της ενεργειακής απόδοσης, με άλλα λόγια, η χρησιμοποίηση της ενέργειάς μας με περισσότερο στοχευμένο τρόπο και όχι σπαταλώντας την, θα καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη. Κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών, θα θελήσουμε να συζητήσουμε τα συμπεράσματά μας μαζί σας αναλυτικά.

Το θέμα της ενεργειακής κοινότητας έχει επίσης αναφερθεί και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστεί αποτελεσματικότερη ενεργειακή κοινότητα βασισμένη στην αλληλεγγύη. Η προσέγγιση του κ. Delors μάς δείχνει την κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε. Ωστόσο, η συμβουλή μου είναι ότι, τα αμέσως προσεχή έτη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε νέα μέσα· με άλλα λόγια, πρέπει να κάνουμε ενεργή χρήση του άρθρου 194 της νομικής βάσης μας, καθώς και να εκμεταλλευτούμε και άλλες ευκαιρίες, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια εσωτερική αγορά. Δεν έχουμε ακόμη πραγματική εσωτερική αγορά για την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο. Τα κράτη μέλη, ορισμένα εξ αυτών περισσότερο από άλλα, εκφωνούν ωραίους λόγους για την εσωτερική αγορά, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτε γι’ αυτήν και, αντίθετα, εστιάζουν την προσοχή στη δική τους εθνική βιομηχανική πολιτική. Θα έπρεπε να χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα. Σε τέσσερα ή πέντε έτη, θα είμαστε τότε σε αξιόπιστη θέση να μιλήσουμε στα κράτη μέλη και στην κοινή γνώμη για την περαιτέρω ανάπτυξη της νομικής μας βάσης.

Όσον αφορά την ενεργειακή κοινότητα, πιστεύω ότι η Ελβετία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Κροατία –και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας γενικά– μαζί με το Μαρόκο, τις χώρες του Μαγκρέμπ, τη Μέση Ανατολή, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, ανήκουν συνολικά σε μια στενά συνδεδεμένη ενεργειακή κοινότητα, με την προσθήκη της Τουρκίας ειδικότερα.

Υπήρξαν αιτήματα για διατύπωση πρόβλεψης σχετικά με την αγορά ενέργειας και αερίου. Θέλουμε να προτείνουμε σειρά διαφορετικών εναλλακτικών λύσεων στο πλαίσιο του χάρτη πορείας 2050. Όμως, είναι σαφές ότι, ενόσω το ενεργειακό μείγμα είναι πρωτίστως θέμα αρμοδιότητας των κρατών μελών, εξαρτώμεθα από την ενεργειακή πολιτική των κυβερνήσεων των κρατών μελών για να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις όσον αφορά την ποσότητα αερίου που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις ανάγκες μας σε αέριο. Δεν θα έχουμε αποκλειστική αρμοδιότητα σε αυτόν τον τομέα. Παρά ταύτα, θέλουμε να κάνουμε μια πρόταση σχετικά με τη χρήση αερίου που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια των προσεχών δεκαετιών. Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούμε περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου Το 2030 ή 2040, αυτός ο αριθμός θα ανέλθει άραγε στα 500 ή 600 δισεκατομμύρια ή θα πέσει στα 300 δισεκατομμύρια; Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα όσον αφορά την πρόβλεψη των αναγκών μας σε υποδομές και την εξάρτησή μας από άλλες χώρες.

Όσον αφορά το θέμα της εξάρτησής μας, πρέπει να θυμάστε ότι εξακολουθούμε να έχουμε δικά μας σημαντικά κοιτάσματα αερίου. Ωστόσο, αυτά θα εξαντληθούν τα επόμενα 15 έως 20 έτη. Ως προς αυτό, οι Κάτω Χώρες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι αληθές ότι πρωτίστως εξαρτώμεθα από τη Ρωσία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 25% της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου. Το ένα τέταρτο του αερίου μας προέρχεται από ρωσικά κοιτάσματα. Είναι μια σημαντική ποσότητα, αλλά πρόκειται ακόμη για διαχειρίσιμο μέγεθος. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα αντίστοιχα μεγέθη για τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία κυμαίνονται από το 50% και πλέον έως το 100%, ενώ για την Πορτογαλία, το μέγεθος είναι μηδέν. Υπάρχει ένας διαχωρισμός Ανατολής-Δύσης ανάλογα με την εγγύτητα ή την απόσταση εκάστης χώρας από την τοποθεσία των κοιτασμάτων της Σιβηρίας. Λαμβάνουμε σημαντικές ποσότητες αερίου από την Αλγερία και τη Νορβηγία και θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) το οποίο προέρχεται από το Κατάρ στη Μέση Ανατολή, είτε με πλοίο είτε μέσω τερματικών σταθμών.

Όσον αφορά την εξάρτησή μας από τη Ρωσία, θεωρώ τη Ρωσία, παρ’ όλα τα προβλήματά της, εταίρο. Ο δεκαετής διάλογος ΕΕ-Ρωσίας για την ενέργεια θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Είναι δεδομένο ότι εξαρτώμεθα αμοιβαία. Γιατί αυτό; Καθώς οι Ρώσοι είναι υπεύθυνοι για περισσότερο από το 50% της χρηματοδότησης για τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος αφορά επένδυση άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι προς το συμφέρον τους το αέριο να ρέει μέσω αυτού του αγωγού, διαφορετικά η επένδυση δεν θα είναι κερδοφόρα γι’ αυτούς. Επιπλέον, οι Ρώσοι θέλουν να μας πωλούν αέριο, έτσι ώστε να διαθέτουν ευρωπαϊκό συνάλλαγμα για να αγοράζουν αυτοκίνητα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσία για να αναπτύξουν τη ρωσική οικονομία. Συνεπώς, πιστεύω ότι αν συνεργαζόμαστε, θα είμαστε σε μια κατάσταση αμοιβαίας εξάρτησης, παρά εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενο εκβιασμό.

Ο επόμενος τομέας που χρειάζεται να εξετάσουμε είναι η διαφοροποίηση και η μείωση της εξάρτησής μας από άλλες χώρες. Αφενός, χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι οι υφιστάμενοι αγωγοί ανακαινίζονται, έτσι ώστε η τεχνική εξάρτησή μας να μην αυξάνεται. Αφετέρου, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή σε νέες περιοχές. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξαρτώμεθα από τους Ρώσους όσον αφορά το ρωσικό αέριο. Οι Ρώσοι θα πρέπει να είναι εταίροι μας όσον αφορά την πώληση και εμπορία του δικού τους αερίου, αλλά όχι στην περίπτωση αερίου από τρίτες χώρες. Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου βρίσκονται στην περιοχή της Κασπίας. Ενώ φρονώ ότι το ρωσικό αέριο συνδέεται στενά με τον εταίρο μας τη Ρωσία, δεν πιστεύω ότι ο εφοδιασμός μας με αέριο από την περιοχή της Κασπίας πρέπει να φθάνει σε εμάς μέσω Ρωσίας. Οι Ρώσοι θα πρέπει να μας πωλούν το δικό τους αέριο, αλλά όχι να εμπορεύονται αέριο από τρίτες χώρες. Το αέριο από την Αλγερία και τη Νορβηγία δεν το εφοδιαζόμαστε μέσω Ρωσίας. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιτύχει άμεση σύνδεση με την περιοχή της Κασπίας η οποία να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, να μην έχει παρακάμψεις και να μην μας καθιστά χωρίς λόγο εξαρτώμενους από το ρωσικό σύστημα εμπορίας. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Θα ήθελα συνεπώς να ρωτήσω όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένων της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Πολωνίας: είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση όσον αφορά τον νότιο διάδρομο η οποία να είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών συμφερόντων; Ή διίστανται οι απόψεις μας; Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Αν είμαστε ενωμένοι και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε προσφορές οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, δεν είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών συμφερόντων, μπορούμε να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα στην περιοχή της Κασπίας. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για το έργο του αγωγού Nabucco. Συγκαλούμε συνόδους εργασίας σε εβδομαδιαία βάση και, την 1η Οκτωβρίου, θα υπάρξει συνεδρίαση υψηλού επιπέδου με το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Δεν μπορούμε να λάβουμε απόφαση μόνοι μας. Αυτή θα ληφθεί από τους επενδυτές. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι ενεργούμε ως συντονιστές για την απόφαση η οποία αφορά τα κράτη μέλη και τις γειτονικές μας χώρες, περιλαμβανομένων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το έργο του αγωγού Nabucco είναι στον σωστό δρόμο.

Λέτε ότι χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο. Μπορεί να ισχύει αυτό, όμως μπορώ να σας βεβαιώσω ότι χρησιμοποιούμε σωστά κάθε ευρώ που διατίθεται από το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για συγχρηματοδοτούμενες υποδομές, σε τομείς όπου δεν θα ήταν επικερδές να προχωρήσουμε μόνοι μας. Στο εγγύς μέλλον, εσείς θα λαμβάνετε τις αποφάσεις για την περίοδο χρηματοδότησης. Ως προς αυτό πρέπει να συζητήσουμε για θέματα προτεραιότητας. Αν θέλουμε να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα σε υποδομές, πρέπει είτε να εισπράξουμε περισσότερα χρήματα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται εντελώς εφικτό, είτε να δαπανήσουμε λιγότερα χρήματα σε άλλους τομείς. Με ενδιαφέρει να δω πώς θα λειτουργήσει αυτή η διαδικασία μεταξύ των διαφόρων τομέων εργασίας, περιλαμβανομένων αυτών του Κοινοβουλίου.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη στήριξή σας. Έχετε σημειώσει πρόοδο σε αυτόν τον τομέα και από κοινού, έχουμε πείσει τα κράτη μέλη. Είμαι ευτυχής που είμαι σε θέση να πω σε όλους σας ότι θα εφαρμόσουμε γρήγορα τον κανονισμό και, στην έκθεση η οποία προγραμματίζεται για μετά από τέσσερα χρόνια, θα αναλύσουμε τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία του και θα παρουσιάσουμε τα τελικά συμπεράσματά μας για το αν θα έχει νόημα να αναπτύξουμε τον κανονισμό περαιτέρω και να επεκτείνουμε το περιεχόμενό του.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 

  Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 12:00.

Γραπτές δηλώσεις (άρθρο 149 του Κανονισμού)

 
  
MPphoto
 
 

  Elena Băsescu (PPE), γραπτώς.(RO) Η έγκριση αυτής της έκθεσης ενισχύει σημαντικά το νομοθετικό πλαίσιο για την πολιτική ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι προτεραιότητα, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης την οποία έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας να υποστηριχθούν εναλλακτικά αξιόπιστα έργα στον τομέα του εφοδιασμού με ενέργεια στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Δεδομένου ότι η αξιοποίηση της πλήρους δυναμικότητας του αγωγού αερίου Nabucco δεν θα είναι δυνατή παρά μόνο το 2018, αυτό καθιστά το έργο AGRI περισσότερο από αναγκαίο. Αυτός ο αγωγός θα συνδέει την ευρωπαϊκή αγορά με τις πηγές αερίου στην περιοχή της Κασπίας μέσω της ενεργειακής οδού Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας-Ρουμανίας. Οι πολιτικοί ηγέτες των τεσσάρων συμμετεχόντων κρατών υπέγραψαν τη Δήλωση του Μπακού την περασμένη εβδομάδα. Οι πρώτες παραδόσεις αερίου από το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε μόλις τρία έτη, ιδίως καθώς η Ρουμανία έχει ήδη αρχίσει μελέτη σκοπιμότητας για τον τερματικό σταθμό της Κωνστάντζας. Επιπλέον, το κόστος υλοποίησης ανέρχεται στο ήμισυ του κόστους του αγωγού αερίου Nabucco. Έχοντας υπόψη τις εγγυήσεις ενεργειακής ασφάλειας που παρέχονται με αυτήν τη συμφωνία, ελπίζω ότι η ΕΕ θα της δώσει την προσοχή που χρειάζεται.

 
  
MPphoto
 
 

  George Becali (NI), γραπτώς.(RO) Το θέμα της σημερινής συζήτησής μας είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο. Το συζητούμε καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Τον Ιανουάριο του 2009, η κρίση του φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επισήμανε το γεγονός ότι η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές είχε αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτήν τη φορά, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τον εφοδιασμό και τη διέλευση έχουν αυξηθεί επίσης. Γι’ αυτό, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε επενδύσεις σε υποδομές στην Ευρώπη. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί η υλοποίηση αυτών των υποδομών; Οπωσδήποτε αρκετά χρόνια. Μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ όταν κάθε χειμώνας σημαίνει νέα κρίση αερίου; Πόσες ακόμη παραχωρήσεις πρέπει να κάνουμε έως τότε στην Ουκρανία και τη Ρωσία; Πιστεύω ότι θα πρέπει να εντοπίσουμε και να επιλέξουμε μια εναλλακτική λύση όχι μόνο όσον αφορά την πηγή, αλλά και όσον αφορά το δίκτυο το οποίο θα συνδυάζει τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές πτυχές. Όταν λέω «εναλλακτική», αναφέρομαι σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν αγωγό «White Stream», ο οποίος διέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Επιπλέον, όλα τα μέτρα που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι η εσωτερική αγορά ενέργειας λειτουργεί κανονικά θα πρέπει να συνοδεύονται από μια ενεργή διπλωματία της ενέργειας.

 
  
MPphoto
 
 

  Jolanta Emilia Hibner (PPE), γραπτώς.(PL) Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για τον κ. Vidal-Quadras για το έργο του και για την προσήλωσή του στον κανονισμό σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο. Χαίρομαι που κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί ένας τόσο καλός συμβιβασμός σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο. Τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών στα σημαντικότερα θέματα έχουν συμβιβαστεί, και χάρη σε αυτόν τον συμβιβασμό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να αντιδρά γρήγορα και με αλληλεγγύη, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με διαταραχές του εφοδιασμού με αέριο. Τα σημαντικότερα θέματα σχετικά με την προστασία των κρατών μελών από πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού με αέριο και την καλή συνεργασία όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ έχουν καλυφθεί από την έκθεση.

Μια σημαντική αλλαγή είναι η υποχρέωση εκ μέρους της Επιτροπής και των κρατών μελών να συνεργάζονται σε επίπεδο Ένωσης για να προλαμβάνουν δυνητικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι τώρα σε θέση να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατόπιν αιτήματος ενός μόνο κράτους σε περιοχή που πλήττεται από διακοπές του εφοδιασμού με αέριο. Ο συμβιβασμός ο οποίος προτάθηκε ενισχύει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω νέων μέσων ταχείας αντίδρασης. Υπό τη μορφή αυτή, ο κανονισμός αποτελεί εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με αέριο ακόμη και σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές. Ωστόσο, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη υποδομών είναι απαραίτητες, έτσι ώστε οι διατάξεις που περιέχονται στον κανονισμό να έχουν πρακτικό αντίκρισμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Lena Kolarska-Bobińska (PPE), γραπτώς.(PL) Πολλά λέγονται εκ μέρους μας σχετικά με τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Ωστόσο, αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή στα μέτρα που λαμβάνονται στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής. Το άρθρο 194 της Συνθήκης της Λισαβόνας ορίζει σαφείς προτεραιότητες σε αυτόν τον τομέα: η καθιέρωση ενιαίας αγοράς ενέργειας, η κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού με αέριο, η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η προώθηση της διασύνδεσης των δικτύων ενέργειας και των μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας. Η έκθεση Vidal-Quadras σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της Συνθήκης. Αυτή αντανακλά το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία σήμερα είναι τόσο σημαντική. Έγγραφα αυτού του είδους συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες σε μια περίοδο όπου πολλά λέγονται σχετικά με τα εθνικά συμφέροντα και τις τάσεις αποκέντρωσης οι οποίες διχάζουν την Ένωση. Η έκθεση δείχνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεργαζόμενο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτει σε εφαρμογή τις ευρωπαϊκές αξίες της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Το επόμενο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προς μια νέα ενεργειακή στρατηγική για την Ευρώπη 2011-2020». Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς μια ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική στο πλαίσιο της στρατηγικής της στρατηγικής ΕΕ 2020, αλλά είναι επίσης ένα βήμα προς την επίτευξη των στόχων της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η έκθεση την οποία συνέταξα, και επί της οποίας εργάζομαι επί του παρόντος στο Κοινοβούλιο, καταδεικνύει επίσης ότι η κοινοτική μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της ενέργειας.

 
  
MPphoto
 
 

  Marian-Jean Marinescu (PPE), γραπτώς.(RO) Η ασφάλεια του εφοδιασμού θα εξαρτάται, στο μέλλον, από την εξέλιξη του ενεργειακού μείγματος, την ανάπτυξη της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες οι οποίες προμηθεύουν την ΕΕ, καθώς και από τις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τη διαφοροποίηση των διαδρομών και των πηγών εφοδιασμού εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι ευτυχής διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπόρεσε να τροποποιήσει την πρόταση κανονισμού για να εισαγάγει ένα άρθρο ειδικά για το έργο του αγωγού αερίου Nabucco. Αυτή η ενέργεια επιβεβαιώνει ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο μέλλον και στο έργο του αγωγού αερίου Nabucco αναφορικά με την πολιτική πτυχή του και τη χρηματοδότησή του. Συγκεκριμένα, αυτός ο κανονισμός εγγυάται ότι οι ευρωπαίοι οικιακοί καταναλωτές θα εφοδιάζονται με αέριο ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις όπως αυτή που επικράτησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν αρκετά κράτη μέλη δεν προμηθεύτηκαν καθόλου αέριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συντονίζει αυτά τα πιθανά σενάρια έκτακτης ανάγκης και να διασφαλίζει ότι κάθε κράτος μέλος προστατεύεται.

 
  
MPphoto
 
 

  Alexander Mirsky (S&D), γραπτώς.(LV) Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τις διαθέσεις του προέδρου της Ουκρανίας ή της Λευκορωσίας. Είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τις μηχανορραφίες περιττών μεσαζόντων οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από την κερδοσκοπία και τη χειραγώγηση στον τομέα του εφοδιασμού με αέριο. Είναι σαφές ότι ο εφοδιασμός με αέριο δεν μπορεί να καθίσταται πολιτικό όπλο για την επιδίωξη στενών εθνικών συμφερόντων. Ωστόσο, πώς πρέπει να κρίνουμε το γεγονός ότι το φυσικό αέριο στη Λετονία κοστίζει τρεις φορές περισσότερο απ’ όσο κοστίζει στη Γερμανία; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Λετονία και η Γερμανία, αμφότερες κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν διαφορετικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη των οικονομιών τους. Το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Λετονίας αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση και ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα και ΑΕγχΠ είναι το ένα δέκατο του κατά κεφαλήν εισοδήματος και ΑΕγχΠ της Γερμανίας εγείρει το ερώτημα αν όλα τα κράτη μέλη έχουν τις ίδιες συνθήκες ανάπτυξης. Μια κατεπείγουσα διευθέτηση αυτού του ζητήματος είναι απαραίτητη, τουλάχιστον αναφορικά με τις κοινές τιμές αερίου για όλα τα κράτη μέλη. Χωρίς αυτό, το ζεύγος των λέξεων «Ενωμένη Ευρώπη» καθίσταται αμφισβητήσιμο.

 
  
MPphoto
 
 

  Algirdas Saudargas (PPE), γραπτώς. (LT) Θα ήθελα να συμφωνήσω με τους συναδέλφους μου βουλευτές και να επικροτήσω το ότι ένας τόσο σημαντικός κανονισμός θα εγκριθεί σε τόσο σύντομο διάστημα. Αυτό και μόνο αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι, όταν υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα, η Ευρώπη είναι ικανή να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο κανονισμός για την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο ενισχύει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς μια κοινή ενεργειακή πολιτική. Όλοι ενδεχομένως ελπίζουμε ότι η κρίση του 2009 δεν θα επαναληφθεί και ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε στους μηχανισμούς που ορίζονται στον κανονισμό, όμως το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ένα άλλο ζήτημα. Πριν από λίγο καιρό, τον Ιούνιο, ο εφοδιασμός με αέριο στη Λιθουανία μειώθηκε κατά το ήμισυ λόγω διαφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, και αυτό μας έπεισε ότι η επιλογή του χρόνου γι’ αυτόν τον κανονισμό είναι η κατάλληλη.

Έχω συχνά επισημάνει ότι για απομονωμένες αγορές αερίου που εξαρτώνται από έναν προμηθευτή, όπως εμείς, για παράδειγμα στις χώρες της Βαλτικής, αυτός ο κανονισμός θα είναι αποτελεσματικός όταν αυτές οι αγορές συνδεθούν με ένα κοινό δίκτυο αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι συχνά ανεπαρκείς για την κατασκευή νέων αγωγών αερίου που απαιτούνται και, συνεπώς, χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, οι οποίοι το κατανόησαν αυτό και το έλαβαν υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτόν τον κανονισμό, και την Επιτροπή η οποία έχει επισήμως υποσχεθεί να επιλύσει το πρόβλημα των ενεργειακών νήσων στη δέσμη μέτρων για τις υποδομές στον τομέα της ενέργειας. Το μόνο που απομένει είναι να ζητήσουμε από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν σωστά αυτόν τον κανονισμό.

 
  
MPphoto
 
 

  Joanna Katarzyna Skrzydlewska (PPE), γραπτώς.(PL) Η έγκριση του κανονισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία στο μέλλον κοινής αγοράς αερίου σε επίπεδο ΕΕ. Οι σημαντικές διατάξεις που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο είναι η θέσπιση της υποχρέωσης για την προετοιμασία προληπτικών μέτρων και μέτρων έκτακτης ανάγκης σε κάθε κράτος μέλος, η υποχρέωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης στην Ένωση όταν δύο κράτη μέλη κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και η εφαρμογή του κριτηρίου του γεωπολιτικού κινδύνου στη συνολική εκτίμηση του κινδύνου όσον αφορά το ζήτημα της ενωσιακής ασφάλειας του εφοδιασμού με αέριο. Δεδομένης της απόκτησης της ικανότητας μεταφοράς αερίου προς αμφότερες τις κατευθύνσεις, μία χώρα η οποία κινδυνεύει να έχει ελλείψεις στον εφοδιασμό με ενέργεια θα λαμβάνει την απαραίτητη βοήθεια από άλλη χώρα η οποία εκείνη τη στιγμή έχει επαρκή αποθέματα αερίου. Αυτό, χωρίς αμφιβολία, είναι η αρχή της χρήσης των μέτρων που βασίζονται στην ιδέα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Η αναφορά στο ζήτημα της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας θα επιτρέψει την εντατικοποίηση της δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα από τα κράτη μέλη και θα βοηθήσει τα έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει, όπως το έργο του αγωγού Nabucco, για παράδειγμα. Εν ολίγοις, χάρη στα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση και τις εντατικές επενδύσεις σε υποδομές, είμαστε σε θέση να προστατευόμαστε ή να προφυλασσόμαστε αποτελεσματικότερα από καταστάσεις όπως αυτή που επικρατούσε το 2008 στην Ουκρανία. Το να γίνουμε πλήρως ανεξάρτητοι από το ρωσικό αέριο είναι αυταπάτη, όμως μπορούμε τουλάχιστον να ενισχύσουμε τη θέση μας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη συμβιβασμού σε ένα ζήτημα το οποίο είναι τόσο σημαντικό για ολόκληρη την Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Rafał Trzaskowski (PPE), γραπτώς.(PL) Ο συμβιβασμός τον οποίο διαπραγματεύτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης της Λισαβόνας. Δημιουργεί τις αρχικές προϋποθέσεις για την πρακτική εφαρμογή της αλληλεγγύης των κρατών μελών σε περίπτωση διαταραχής στον εφοδιασμό αερίου, και αυτό το θεωρούμε επιτυχία μας. Οι διατάξεις για τις υποδομές μεταφοράς, το σύστημα αντίδρασης στην κρίση σε ενωσιακό επίπεδο, η κοινή εκτίμηση του κινδύνου και, βάσει αυτής, η δημιουργία προληπτικών σχεδίων και σχεδίων έκτακτης ανάγκης, καθώς και η συμπερίληψη της γεωπολιτικής πτυχής στην εκτίμηση του κινδύνου, αποδεικνύουν όχι μόνο τη διαπραγματευτική επιτυχία των βουλευτών του ΕΚ, αλλά επίσης θέτουν τα θεμέλια για να καταστεί η ενεργειακή πολιτική περισσότερο προσανατολισμένη στην κοινότητα, πράγμα το οποίο το Κοινοβούλιο ήδη προσπαθούσε να πετύχει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του.

 
  
MPphoto
 
 

  Vladimir Urutchev (PPE), γραπτώς.(BG) Έχουν παρέλθει μόνο 18 μήνες από τότε που ο εφοδιασμός με αέριο κατά μήκος της διαδρομής εφοδιασμού Ρωσίας-Ουκρανίας-ΕΕ είχε διαταραχθεί τον Ιανουάριο του 2009. Η Βουλγαρία ήταν η χώρα η οποία είχε τότε πληγεί περισσότερο, όμως ολόκληρη η ΕΕ συνειδητοποίησε πόσο ευάλωτες ήταν κυρίως οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο. Γι’ αυτό χαιρετώ την έκθεση του κ. Vidal-Quadras, η οποία παρέχει μια πανευρωπαϊκή νομοθετική απάντηση στην επέλευση και τις συνέπειες τέτοιων κρίσεων αερίου. Πέραν της περιεκτικής φύσης του νομοθετικού ψηφίσματος σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο, θα ήθελα να επισημάνω τις κατωτέρω πτυχές: τη δημιουργία ολοκληρωμένου ενωσιακού δικτύου αερίου που παρέχει αμφίδρομη ροή αερίου μεταξύ των επιμέρους χωρών· τη διασφάλιση της διασυνοριακής πρόσβασης σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τη διατήρηση της διασυνοριακής μεταφοράς αερίου σε περιπτώσεις όπου ενεργοποιείται το υψηλότερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά τη χώρα μου, τη Βουλγαρία, η εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων τελικά σημαίνει ότι δημιουργούνται συνδέσεις με γειτονικές χώρες, ότι η Βουλγαρία έχει περισσότερες δυνατότητες να αποθηκεύσει αέριο στο έδαφός της, και ότι τώρα υπάρχει διαθέσιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με την εξάρτηση από έναν μόνο εξωτερικό προμηθευτή αερίου. Στην πραγματικότητα, αυτή η νέα ενωσιακή νομοθεσία προαναγγέλλει το τέλος του μονοπωλίου του εφοδιασμού της χώρας μας από την GAZPROM, πράγμα που πρέπει να λάβει χώρα την επόμενη τετραετία. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 
  
MPphoto
 
 

  Artur Zasada (PPE), γραπτώς. (PL) Συγχαίρω τον εισηγητή για το καλοδιατυπωμένο έγγραφο. Μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμβιβασμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ ότι τα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας είναι η υποχρέωση να καταρτιστούν, εντός δύο ετών, προληπτικά μέτρα και μέτρα έκτακτης ανάγκης σε κάθε κράτος μέλος και επίσης η υποχρέωση κήρυξης ενωσιακής κατάστασης έκτακτης ανάγκης αν δύο χώρες κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μία άλλη επιτυχία των διαπραγματεύσεων είναι η υποχρέωση της δημιουργίας ικανότητας αμφίδρομης ροής στους αγωγούς αερίου τρία χρόνια από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ του κανονισμού. Συγχαίρω και πάλι τον εισηγητή. Το έγγραφο αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής ενεργειακής κοινότητας.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου