Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16 Σεπτεμβρίου 2010) (συζήτηση)
MPphoto
 

  Ivo Belet (PPE).(NL) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Van Rompuy, είπατε πολύ σωστά ότι ο ευρωπαίος πολίτης περιμένει αποτελέσματα και ένα μέλλον. Η πρώτη προϋπόθεση για να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι να μιλήσουμε με μία φωνή, ειδικά ενόψει των προσεχών διασκέψεων κορυφής με την Ασία και τον πρόεδρο Obama τις προσεχείς εβδομάδες. Στο θέμα της μίας φωνής, εσείς είστε το άτομο που μπορεί να λειτουργήσει ως ο αναγκαίος εκφραστής της.

Φυσικά, μία από τις απόλυτες προτεραιότητες τους προσεχείς μήνες θα είναι η συζήτηση για το κλίμα. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχουμε το θάρρος να προτείνουμε νέες πρωτοβουλίες. Εδώ, σκέφτομαι καταρχάς την κοινή προσέγγιση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που είναι γνωστή ως προσέγγιση του Ρομπέν των Δασών. Εσείς θα μπορούσατε να είστε ο νέος Ρομπέν των Δασών! Αυτό θα σας προσφέρει τους απαιτούμενους πόρους για να επενδύσετε στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην εξοικονόμηση ενέργειας, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αφρική, διότι γνωρίζετε τόσο καλά όσο κι εμείς ότι δεσμευθήκαμε να μειώσουμε δραματικά τη φτώχεια στην Αφρική. Η επένδυση στην ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα στην επίτευξη αυτού του στόχου. Πέραν τούτου, στην Αφρική δεν πρέπει να αφήσουμε το πεδίο ανοιχτό μόνο στους Ασιάτες, στους Κινέζους.

Κατά τη γνώμη μου, ολοκληρώσατε έναν άψογο πρώτο γύρο. Πριν από ένα έτος, κάποιοι έλεγαν ότι περίμεναν πολύ λίγα από εσάς διότι ήσασταν για εκείνους άγνωστος. Σήμερα, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πούμε –και όσοι σας είχαν ακυρώσει τότε συμμερίζονται αυτήν την άποψη– ότι τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε σημαντικά βήματα προόδου και ότι ξεπεράσαμε την οικονομική και χρηματοπιστωτική καταιγίδα. Θα έλεγα λοιπόν ότι τα καλύτερα έρχονται! Τελικά, αυτό περιμένουμε από εσάς. Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου