Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Θιβέτ - σχέδια επιβολής της κινεζικής γλώσσας ως κύριας γλώσσας διδασκαλίας
MPphoto
 

  Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, συντάκτρια.(PL) Κυρία Πρόεδρε, τον Οκτώβριο παρακολουθήσαμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων Θιβετιανών κατά των σχεδίων των κινεζικών αρχών να τροποποιήσουν την εκπαιδευτική πολιτική τους. Το υφιστάμενο δίγλωσσο μοντέλο, το οποίο επιτρέπει στις εθνοτικές μειονότητες να ακολουθούν σπουδές στη μητρική τους γλώσσα, παράλληλα με την κινεζική, αναμένεται να αντικατασταθεί από ένα μοντέλο με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την κινεζική.

Ο Qiang Wei, γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας στην επαρχία Qinghai, δήλωσε σε ένα άρθρο στον Τύπο ότι η επίσημη μανδαρινική διάλεκτος θα καθιερωθεί ως η κύρια γλώσσα διδασκαλίας στα σχολικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έως το 2015. Δεδομένης της ανάγκης των Θιβετιανών και των εκπροσώπων άλλων εθνοτικών ομάδων να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά στην κινεζική αγορά εργασίας, θα πρέπει να είναι σε θέση να μαθαίνουν την κινεζική γλώσσα, όχι όμως εις βάρος της δυνατότητάς τους να λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα.

Δέον είναι να υπενθυμιστεί ότι τα δικαιώματα για τα οποία αγωνίζονται οι Θιβετιανοί απορρέουν από το άρθρο 4 του κινεζικού συντάγματος και από το άρθρο 10 του νόμου περί περιφερειακής εθνικής αυτονομίας. Ως εκ τούτου, οι Θιβετιανοί ζητούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων που τους έχουν ήδη εκχωρηθεί, και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να στηρίξει σθεναρά τις προσπάθειές τους για τη διαφύλαξη του πολιτισμού τους, βασικό στοιχείο του οποίου είναι η γλώσσα. Θεωρώ ότι οι δηλώσεις του Dokru Choedaka, ενός συμμετέχοντα στις εκστρατείες υπέρ της θιβετιανής γλώσσας, ηχούν αληθινές σε όλους μας, όταν επισημαίνει ότι τα σχολεία και η γλώσσα αποτελούν τη δομή της εθνικής ταυτότητας.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου