Index 
 Teljes szöveg 
Viták
2010. november 25., Csütörtök - Strasbourg HL kiadás

Tibet – arra vonatkozó tervek, hogy a kínait tegyék az oktatás fő nyelvévé
MPphoto
 

  Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, szerző.(PL) Elnök asszony, októberben tanúi voltunk annak, hogy több ezer tibeti tiltakozott békésen a kínai hatóságoknak az oktatáspolitika módosítására vonatkozó tervei ellen. A jelenlegi kétnyelvű modellt, amely az etnikai kisebbségek számára lehetővé teszi, hogy a kínai mellett saját anyanyelvükön is tanuljanak, olyan modellel akarják felváltani, amelyben a kínai lenne az oktatás fő nyelve.

A Kínai Kommunista Párt Csinghaj tartománybeli párttitkára, Qiang Wei, azt nyilatkozta, hogy 2015-re a standard mandarin lesz az általános iskolákban az oktatás fő nyelve. A tibetieknek és más etnikai csoportok tagjainak lehetővé kell tenni, hogy kínaiul tanuljanak, mivel ez szükséges ahhoz, hogy sikeresek lehessenek a kínai munkaerőpiacon. De ez nem történhet az anyanyelven történő megfelelő oktatás rovására.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy azok a jogok, amelyekért a tibetiek harcolnak, a kínai alkotmány 4. cikke, valamint a regionális nemzeti autonómiáról szóló törvény 10. cikke alapján is megilletik őket. Tehát a tibetiek azt kérik, hogy a számukra biztosított jogokat tartsák is tiszteletben, és a Parlamentnek határozottan támogatnia kell őket a saját kultúrájuk – amelynek a nyelv alapvető eleme – megőrzésére irányuló kísérleteikben. Úgy gondolom, hogy mindannyian egyetértünk Dokru Choedakának, a tibeti nyelv védelmezőjének szavaival, aki azt mondta, hogy az oktatás és a nyelv a nemzeti identitás alapja.

 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat